Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 12. 2014.  - Autor: Tanjug

Svi zajedno protiv trgovine ljudima

Centri za socijalni rad, policija, škole, Nacionalna služba za zapošljavanje, tužilaštvo, sudovi, NVO, lokalne samouprave i sami građani ne mogu da se bore protiv trgovine ljudima pojedinačno, pokazala je danas predstavljena analiza Centra za istraživanje javnih politika.

Svi zajedno protiv trgovine ljudima

"Njihova zajednička akcija nije moguća u svakoj fazi procesa, pa je zato neophodno identifikovati koje institucije potencijalno mogu biti koordinatori u borbi protiv trgovine ljudima", istakla je direktorka Centra za istraživanje javnih politika Branka Anđelković na konferenciji koju je organizovao taj Centar.

Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta "Unapređenje prevencije, zaštite i integracije žrtava trgovine ljudima kroz razvoj lokalnih socijalnih politika" i vršeno je na teritoriji opština Pirot, Smederevo i Sremska Mitrovica.

Cilj istraživanja je da se steknu detaljnija saznanja o tome kako akteri na lokalnom nivou sarađuju u borbi protiv trgovine ljudima i koji su im resursi dostupni za zaštitu i integraciju žrtava.

Rezultati su pokazali da se najveći deo aktivnosti za suprotstavljanje trgovini ljudima sprovodi na nacionalnom nivou, da to nije slučaj i sa lokalnim samoupravama, a razlog tome je što pripadnici tih zajednica pogrešno veruju da u njihovim sredinama ne postoji trgovina ljudima.

S obzirom da su resursi lokalnih zajednica ograničeni, mora se odrediti prioritet akcija, kako bi se fokus stavio na razvoj mehanizama koji najviše odgovaraju potrebama te sredine, bilo u domenu prevencije, zaštite ili integracije, rečeno je na konferenciji.

"Ne postoji ulaganje u povezivanje institucija na lokalnom nivou radi rešavanja nekog problema, a upravo je to aktivnost koja treba da se finansira kako sa centralnog tako i sa lokalnog nivoa", poručila je Anđelković.

Metode suprotstavljanja trgovini ljudima ogledaju se u prevenciji, prepoznavanju, zaštiti i integraciji žrtava.

Vođa istraživanja Marko Milanović rekao je da je 27 miliona žrtava trgovine ljudima eksploatisano u svakom trenutku.

On je dodao da je 94,4 odsto građana upoznato sa postojanjem trgovine ljudima, a samo petina njih smatra da bi mogla da prepozna konkretnu situaciju i to oslanjajući se na intuiciju, opšte ponašanje ili životno iskustvo.

Nešto više od 50 odsto ispitanika smatra da su žrtve delom i same odgovorne za ono što im se desilo, četvrtina anketiranih izjednačava trgovinu sa seksualnom eksploatacijom devojčica i žena, a oko 7,5 odsto je povezuje sa nestankom dece i krađom beba iz bolnica, rečeno je na konferenciji.

Načelnik Odeljenja za upravno-nadzorne poslove u oblasti porodične zaštite u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dragan Vulević je rekao da borba protiv trgovine ljudima traje skoro 60 godina i da je najvažnije tim licima pružiti bezbednost, brigu o zdravlju, egzistencijalne uslove i rehabilitaciju, kako bi se korisnik ovih usluga uveo u društveni sistem.

On je dodao da je uloga nevladinih organizacija veoma bitna i da su zapravo one te koje su povukle sistem da reaguje u prepoznavanju problema zaštite žrtava trgovine ljudima.

Direktorka Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima Sanja Kljajić istakla je da se njihova delatnost ogleda kroz tri ključne nadležnosti i to identifikaciju žrtava, koordinaciju zaštite i vođenje evidencije.

"Kada policija dođe do žrtve, to znači da je ona već bila ekspolatisana", rekla je Kljajić i dodala da je neophodno uključivanje prosvete i zdravstvenog sistema koji se često sreću sa žrtvama, ali ne prepoznaju signale.

Prema podacima iz Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima za 2013. godinu, policija je u nešto više od 72 odsto slučajeva upućivala moguće žrtve na ovu instituciju.

Projekat je realizovao Centar za istraživanje javnih politika u saradnji sa Centrom za zaštitu žrtava trgovine ljudima, a podržalo ga je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati