Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 09. 2017.  - Autor: Pressonline

PRAZNUJEMO velikog ČUDOTVORCA! Evo zašto biste MORALI da se pomolite za zdravlje bližnjih

Brojni vernici svedoče o čudima koja su se događala na grobu ovog svetitelja.

PRAZNUJEMO velikog ČUDOTVORCA! Evo zašto biste MORALI da se pomolite za zdravlje bližnjih

Foto: Profimedia

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici sutra slave Svetog Aleksandra Nevskog, odnosno prenos njegovih moštiju, a taj dan je u pravoslavnom kalendaru obeležen podebljanim, crnim, slovom.

Sveti Aleksandar Nevski bio je sin kneza Jaroslava, a od malena bio je srcem okrenut k Bogu. Bio je pravdoljubiv, žalostivan,istinski pobožan, prezirao je sujetu sveta. Od rane mladostizavoleo je Hrista, uvek bio željan svete mudrosti svetih Otaca, a najviše je voleo da noći provodi u molitvi.

1236. godine postao je novogorodski knez, a pobedio je Švede na reci Nevi i zato je prozvan Nevski. Silnim ga je činila vera u Božju pomoć i vojnicima je pre bitku govorio:

Crkva

- Bog je ne u sili nego u pravdi!

Jednom prilikom javili su se svetitelji Boris i Gljeb jednom njegovom vojvodi i obećali svoju pomoć velikom knezu.

Nakon što je postao veliki Vladimirski knez, Aleksandar se mnogo trudio na podizanju i uređenju Ruske zemlje, koja je u to vreme patila od tatarskog nasilja. Nije bio samo zaštitnik i čuvar Pravoslavlja nego i neustrašivi ispovednik svete pravoslavne vere. U Zlatnoj Ordi tatarskoj nije hteo da se pokloni idolima niti da prođe kroz oganj. Tom prilikom rekao kanu Batiju: “Tebi ću se pokloniti, jer te Bog počastvova carstvom, a tvari, idolima, neću se pokloniti. Hrišćanin sam, i ne klanjam se stvari; klanjam se Bogu, Jednome u Trojici slavljenome koji je stvorio nebo i zemlju; Njemu služim i Njega počitujem”.

Izvor: Pressonline

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage