Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 09. 2017.

Izbori u Advokatskoj komori Srbije u subotu, bira se novi predsednik i rukovodstvo

Izborna skupština Advokatske komore Srbije (AKS) na kojoj će se birati novi predsednik i rukovodstvo te komore zakazana je za subotu, 16. septembar u prostorijama Gradske opštine Stari grad.

Izbori u Advokatskoj komori Srbije u subotu, bira se novi predsednik i rukovodstvo

Foto:blic.rs

Početak Izborne skupštine zakazan je za podne, a kandidati za predsednika su advokati iz Beograda Viktor Gostiljac i aktuelni potpredsednik AKS Zoran Jevrić.

Delegati svih regionalnih advokatskih komora u sastavu AKS, pored predsednika, u subotu treba da izaberu potpredsednika AKS, članove Nadzornog odbora, disciplinskih organa i Izbornog člana Saveta AKS.

U AKS napominju da su delegati u Skupštini i članovi Upravnog odbora AKS izabrani na skupštinama advokatskih komora čiji su predstavnici.

Njima je Skupština AKS prethodnog saziva potvrdila mandat na zasedanju 4. juna. Izborna skupština AKS 1. jula je bila odložena za 16. septembar zbog nedostatka kvoruma.

U Srbiji ima oko 8.000 advokata, od kojih je polovina upisana u imenik Advokatske komore Beograd (AKB).

Međutim u toj komori, poslednjih sedam meseci postoje sukobi oko izbora, rukovodstva i legitimiteta izabranih predstavika, budući da su održane dve izborne skupštine.

Prva je održana 13. maja i na njoj je za predsednika AKB izabran advokat Jugoslav Tintor, dok je 10. juna za predsednika izabran advokat Vladimir Gajić, kao i članovi Upravnog i Nadzornog odbora i disciplinski organi komore.

Advokatska komora Srbije potvrdila je 4. juna mandata svim organima AKB na čelu sa Tintorom, koji su izabrani 13. maja.

U pokušaju da spreči održavanje izborne skupštine Advokatske komora Srbije u subotu 16. septembra, Vladimir Gajić, kao i advokati Jovica Todorović i Uroš Tešmanović su 25. avgusta podneli tužbu Višem sudu u Beogradu, a koju je taj sud odbacio rešenjem od 11. septembra.

Tužbom su pored ostalog, tražili da sud zabrani održavanje izborne skupštine AKS 16. septembra i sednica Upravnog odbora uz učešće delegata koji su izabrani na izbornoj skupštini AKB 13. maja, a do pravosnažnog okončanja ove parnice.

Viši sud je taj predlog odbacio kao nedozvoljen, navodi se u rešenju koje je u celosti objavljeno na sajtu AKS.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage