Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 09. 2017.

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE TRENER ZVAO "NAUČNIM ISPITIVANJEM" Slavni atletičar kao dečak preživeo pakao, a njegova ispovest sad pomaže i deci u Srbiji

"Trener je svako dodirivanje mog tela, posebno intimnih delova, nazivao naučnim ispitivanjem. Ćutao sam jer mi je bio autoritet", piše u memoarima svetski atletski as Patrik Sjeberg (53). A to je samo jedan od jezivih primera kojima otkriva kako ga je od njegove 12. do 15. godine zlostavljao trener koji se čak, da bi ispunio svoje bolesne sklonosti, uselio i u stan sa njim i njegovom majkom!

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE TRENER ZVAO "NAUČNIM ISPITIVANJEM" Slavni atletičar kao dečak preživeo pakao, a njegova ispovest sad pomaže i deci u Srbiji

Foto:blic.rs

Slavni švedski atletičar, svetski rekorder iz 1987. godine u skoku uvis i osvajač tri medalje na Olimpijskim igrama (Los Anđeles 1984. godine, Seul 1988. i Barselona 1992. godine), potresao je svet kada je 2011. godine objavio memoare pod nazivom "Ono što niste videli" i time prekinuo decenijama dugo ćutanje o tome kako ga je u detinjstvu seksualno zlostavljao čovek kome je najviše verovao: njegov trener, a kasnije i očuh, Viljo Nousianen.

Knjiga je sada prevedena na srpski i upravo je objavljena u izdanju "Incest trauma centra Beograd", a predstavljena je u četvrtak u rezidenciji ambasadora Švedske u Beogradu Jana Lundina.

Predstavljanje knjige u rezidenciji ambasadora Švedske
Foto: Z. Petrović / Privatna arhiva Predstavljanje knjige u rezidenciji ambasadora Švedske

Atletski as u knjizi opisuje kako je Nousianen iskoristio njegovu ranjivost posle razvoda roditelja da bi ispunio svoje bolesne fantazije. Za Nousainena se znalo da je najuspešniji atletski trener, ne samo u Švedskoj, ali su tek posle objavljivanja Sjebergovih memoara počeli da se javljaju i drugi atletičari sa sličnim pričama o pedofilskim sklonostima iste osobe.

Da bi predupredio svaku sumnju kod dečaka, trener je svlačenje i dodirivanje nazivao "naučnim ispitivanjima", ubeđivao ih je da je sve deo treninga...

- Bilo me je užasno sramota da stojim go pred njim. Hteo sam da se presvučem u kupatilu, ali sve se odigralo prebrzo. Viljo se iznenada stvorio iza mene i počeo da mi navlači šorts kao da sam trogodišnjak koji ne ume sam da se obuče. Kad ga je navukao, zavukao mi je ruku s prednje strane šortsa i počeo da me hvata za penis. Ukočio sam se i Viljo je to primetio. "Moraš ovako, razumeš? Važno je da je sve na svom mestu", rekao mi je - piše Sjeberg.

Autoritet

Trener je koristio i izgovore da treba da ga meri, jer atletičari moraju da mere telo na različite načine.

- Pored toga, često je hteo i da me masira, što je nužno kada se trenira mnogo i naporno, ali problem je bio u tome što je hteo da mi masira i intimne delove. A kada bih pokušao da mu odgurnem ruke, uvek bi našao neko objašnjenje o neophodnosti istezanja i masiranja svakog dela tela - navodi još jedan primer slavni atletičar, ističući da nije sumnjao u autoritet svog trenera.

Nousainen je išao čak dotle da je zaveo i Sjebergovu majku i preselio se u njihov stan. Ušunjavao se noću i brijao mu polni organ, bušio je rupe u zidovima kupatila da bi gledao dečaka, fotografisao ga bez odeće, njemu i drugoj deci davao je tablete za spavanje... Patrik je bio osmi razred kada mu je "prekipelo" i zapretio je da će trenera prijaviti policiji.

- Sve više sam osećao da je to što Viljo radi bolesno. "Testovi sperme", masaže, brijanja. Merenja mog golog tela. Viljo se pravio da ne razume o čemu pričam. Ponavljao je istu pesmu: sve što radi je u cilju toga da postanem bolji atletičar – piše Sjeberg.

Međutim, to što trener radi nije prijavio nikome.

Ispovest slavnog atletičara: Sjebergova knjiga "Ono što niste videli" prevedena na srpski
Foto: Z. Petrović / Privatna arhiva Ispovest slavnog atletičara: Sjebergova knjiga "Ono što niste videli" prevedena na srpski

- Radilo se o konstantnom zlostavljanju. Viljo je grabio svaku priliku, a ja sam to, na neki čudan način, prihvatio. Da nekome ispričam šta on radi nikad mi nije palo napamet, jer se meni moglo obiti oglavu. Znao sam koliko sam bio srećan što sam dobio priliku da treniram sa Viljom. Svi su mi to govorili, a i ja sam to primećivao. Rezultati su već bili došli, a išao sam i u trening-kampove u Italiji i Španiji – objašnjava Sjeberg u knjizi.

Odrasli su naslućivali šta se dešava

Atletičar piše da je zlostavljanje prestalo kada je njegovo telo u 15. godini počelo da poprima "osobine odraslog čoveka". Tada je prestao i da se zanima za njega kao objekat, a odustao je i od daljih treninga.

- "Moram kući da oformim novu grupu mladih. Moram da mislim na budućnost", govorio je Viljo - piše Sjeberg.

Odluka da progovori o paklu kroz koji je prošao došla je tek 12 godina nakon smrti trenera pedofila. Traume su ostale do danas.

- To što je Viljo uradio meni i drugoj deci bio je glavni razlog da napišem ovu knjigu. Ne radi se tu o blaćenju nekoga ko je umro, nego je o tome da je ta priča morala da bude ispričana. Ne postoji veći zločin od toga kad odrasla osoba napastvuje bespomoćno dete. Osim užasne sramote kojoj su deca izložena u tom trenutku, od toga im ostaju i ožiljci za ceo život. Ako će i jednom čoveku pomoći ovo što iznosim, onda to moram izneti. Mnogi odrasli iz mog okruženja su bili svesni, ili su makar naslućivali šta se dešava. Želim da pozovem roditelje da budu oprezniji. Zbog svega što je Nousianen uradio, kada bih mogao da vratim vreme, nikada ne bih počeo da treniram skok uvis, uprkos svim svojim dostignućima i slavi koju sam stekao - zaključio je Sjeberg.

Film kao pokretač razgovora sa decom

Kada su memoari objavljeni, u Švedskoj je osnovana fondacija "Promeni stav". Predstavljanju knjige u Beogradu prisustvovale su i fotografkinja Ula Lemberg i predsednica fondacije Joana Lindkvist, koje su predstavile film "Drago dete" (Dear Kid), deo kratkog filmskog projekta "Prekini tišinu" kojim se ističu različite strane seksualnog nasilja nad decom širom sveta.

Joana Lindkvist
Foto: Z. Petrović / Promo Joana Lindkvist

Film prati majku koja tokom dečjih časova plivanja oseća neprijatnost zbog odnosa trenera sa jednim detetom i govori o dilemi koju većina odraslih ima i koja ih sprečava da deluju: šta treba učiniti u slučaju sumnje, kao i o potrebi da se šire informacije i podigne svest o postojanju seksualnog nasilja nad decom.

- Zajedničko gledanje filmova može da bude polazna tačka za razgovor o emocijama i doživljajima, za sticanje novih saznanja i iskustava u celinu i mobilizaciju protiv seksualnog nasilja nad decom - navodi Lindkvistova, ističući da je društvo odgovorno da garantuje deci pravo da ne budu izloženi seksualnom nasilju, te da se to odnosi i na oblast sporta.

Kako je to u Srbiji

Dušica Popadić iz “Incest trauma centra” pozvala se na podatke da je svako peto dete u Srbiji do 18. godine doživelo neki vid seksualnog zlostavljanja.

Dušica Popadić iz "Incest trauma centra"
Foto: Z. Petrović / Privatna arhiva Dušica Popadić iz "Incest trauma centra"

- Sjebergova knjiga govori o jednom podtabuu, a to je nasilje u sportu. To je oblast o kojoj se vrlo retko govori, jer uvek samo razmišljamo o pobedi. Kao i u drugim sferama života i u sportu se dešava seksualno naslje nad decom i mladim i to najčešće od strane onih koji su figure od poverenja, autroitet za dete, ali njima veruju i roditelji. Incest trauma centar-Beograd je u partnerstvu sa Ministarstvom prosvete uradio pakete koji su za učenje o temi seksualnog nasilja i oni su na čekanju da budu primenjeni. To je najefikasnija prevencija, jer ukoliko se od vrtića do fakulteta uči o temi seksualnog nasilja, kako prepoznati i kako se suprotstaviti. Seksualno nasilje u Srbiji se najčešće dešava u kući, u porodici – navodi Dušica Popadić iz "Incest trauma centra".

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati