Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

31. 10. 2017.  - Autor: Pressonline

Danas slavimo Svetog Luku: Ovu jednu stvar nikako ne smete da radite, a ako se poklonite njegovim moštima, desiće se božje čudo!

Veruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu.

Danas slavimo Svetog Luku: Ovu jednu stvar nikako ne smete da radite, a ako se poklonite njegovim moštima, desiće se božje čudo!

Foto: st-luke-medal.com

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Luku. Za ime ovog sveca vezuju se mnoga lepa i zanimljiva narodna verovanja.

Veruje se da je Sveti Luka lično poznavao Bogorodicu i da su tri ikone sa njenim likom koje je svetitelj naslikao najbliže njenom pravom izgledu. Zbog ovoga se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa. Njegove mošti se čuvaju u Carigradu, dok se njegovo stopalo nalazi u crkvi Roždestva Presvete Bogorodice u Manastiru Kosijerevo u selu Petrovići.

Pisac jednog od Hrstovih jevanđelja živeo je u 1. veku. Smatra se da je Jevanđelje po Luki - treće jevanđelje u Novom zavetu napisao oko 60. godine. Ili tako bar misle vernici.

Moderni tumači Biblije ne veruju da je Luka autor jevanđelja, za koje većina smatra je napisano najranije između 80. i 90. godine nove ere.

Nikako ne bi trebalo da budete preki i nervozni, da se upuštate u svađe i rasprave, jer je Sveti Luka bio blag i miran i uvek pomagao ljudima!

Izvor: Pressonline

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage