Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 01. 2018.

DPA: U Srbiji i Hrvatskoj uče đake da se mrze

Nemačka agencija DPA u tekstu koji prenose regionalni portali navodi da se đaci u osnovnim školama u Srbiji i Hrvatskoj "uče da mrze komšije".

DPA: U Srbiji i Hrvatskoj uče đake da se mrze

Foto:B92.net

"Ni posle 25 godina od raspada Jugoslavije rat nije završen, umesto toga, đake u Hrvatskoj i Srbiji uče neistorijskim i jednostranim pogledima na prošlost", piše DPA.

Kako se navodi, kroz dva udžbenika istorije u obe zemlje "deca se indoktriniraju" i huškaju protiv susednih zemalja, a svet je prikazan crno-belo, bez "sivih nijansi".

"Pozicija žrtve se dokazuje još od 19. veka, krivica je uvek nametnuta drugoj strani, a strašni zločini jednog naroda su svedeni na 'činove osvete pojedinaca'. Dok smo 'mi' prikazani kao narod koji voli mir i koji želi da rešava konflikte diplomatijom, 'oni' su prikazani kao strana koja želi sve da reši kroz agresivno osvajanje", navodi DPA.

Agencija prenosi i reči istoričara Aleksandra Miletića, koji sumira udžbenike obe strane u nekoliko reči - "natopljene netolerancijom i mržnjom".

Adolescenti u Hrvatskoj tako uče da je samostalnost njihove države reakcija na "dugu supremaciju Srba", dok srpski đaci uče da je Srbiju i Srbe ugrožavao "fašistički hrvatski nacionalizam" i da su Srbi morali da se brane da ne bi bili ubijeni.

"Takođe, Srbija, koja je u udžbenicima prikazana kao model za demokratiju, vidi sebe kao žrtvu svetske zavere, pa se navodi da ono što nije urađeno pomoću fašističke Hrvatske u Drugom svetskom ratu pokušava da završi evro-američka demokratija", navodi nemačka agencija.

DPA navodi da se za zaveru optužuju i nemački BND i američka CIA, ali da se potpuno ignoriše činjenica da se "dva suseda u stvari najviše trude da prodube svoje probleme".

"Obe strane rehabilituju svoje ljude i podižu spomenike onima koji stvaraju razdor", navodi se.

DPA piše i da postoji niz nerešenih pitanja, ali da niko ne želi da govori o njima, niti o kompenzaciji za ono što se dogodilo u ratovima.

"Odnosi Srbije i Hrvatske ne mogu se porediti sa onima između Nemačke i Francuske posle Drugog svetskog rata, jer ovde nije načinjen nijedan korak da se govori o žrtvama i traumama. Zato se ne može očekivati da će postojati uslovi o saradnji", citira se hrvatski "Globus".

Tekst se zaključuje izjavom predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović:

"Još će mnogo vode poteći Dunavom pre nego što mi postanemo prijatelji."

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage