Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

05. 01. 2018.

Politika: U Obrenovcu još 160 buradi nepoznate materije

Pored prvih 25 tona zagađujućih materija na dve lokacije u Obrenovcu pronađeno je još 160 buradi sa, za sada, nepoznatom materijom, piše “Politika”.

Politika: U Obrenovcu još 160 buradi nepoznate materije

foto:b92.net

U Velikom polju, kako se navodi, otkriveno je 100 metalnih bačvi od po 180 litara, a u Markovića kraju još 60 metalnih i pet plastičnih buradi od po 400 litara.

U bivšem skladištu građevinskog materijala u Velikom polju otkrivena su burad sa crnom pastozno-želatinastom masom bez mirisa.

U Ministarstvu za zaštitu životne sredine kažu da su na drugom mestu u selu Vukićevica, u zaseoku Markovića kraj, burići bili razbacani.

"U nekoliko je bila tečna i pastozna materija, a u većem delu očvrsla materija crnosive boje, bez mirisa. Pored burića nađeno je i 80 plastičnih vreća. U polovini njih je čvrsta žutonarandžasta smesa pomešana sa sunđerom", navode u Ministarstvu.

Pretpostavlja se da je otpad u Markovića kraj bačen odavno, jer je na terenu delovalo da je sve zapušteno, a izlivena masa delimično podseća na industrijska maziva.

Ovaj otpad, kako navode u Ministarstvu zaštite životne sredine, posle ispitivanja u ovlašćenoj laboratoriji biće propisno upakovan radi pripreme za transport i predat ovlašćenom operateru na skladištenje i tretman.

"Završili smo analizu 25 tona toksičnog otpada iz Vukićevice kraj Obrenovca. Sad je važno da se utvrdi koliko otrovi utiču na životnu sredinu i da li su dospeli u podzemne vode, jer bi u tom slučaju toksini mogli da zagade pijaću vodu", rekao je Vladimir Nikolić, pomoćnk direktora Instituta nuklearnih nauka u Vinči.

Stručni tim Gradskog zavoda za javno zdravlje izvršio je analizu tri uzorka vode za piće iz individualnih bunara u selu Vukićevica i rezultati se očekuju u narednih desetak dana.

Nikolić kaže da sumnja da su ispitane materije mogle da zatruju zemljište pošsto su bile u buradima zakopanim do šest metara dubine.

"Fabrika vode u Makišu, koja napaja Beograd pijaćom vodom, nije ugrožena. Kada bi zagađenje, nekim slučajem, stiglo do vodozahvata na Savi, fabrička postrojenja otklonila bi otrovne materije u procesu prerade vode", rekao je on.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage