Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 02. 2018.

Obeležavanje 101. godišnjice Topločkog ustanka

Prigodnim manifestacijama u Prokuplju i selu Mačkovac nadomak Kuršumlije danas će biti obeležena 101. godišnjica Topličkog ustanka.

Obeležavanje 101. godišnjice Topločkog ustanka

Foto:B92.net

U organizaciji opština Prokuplje i Kuršumlija i uz prisustvo državnih i lokalnih funkcionera, te raznih boračkih i prokupačkih udruženja koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije, odaće se počast Topličanima.

Vence na spomen obeležje topličkim junacima u centru Prokuplja, na Trgu topličkih junaka, položiće predsednik opštine Prokuplje Aleksandar Simonović, načelnik topličkog upravnog okruga Nebojša Vukadinović i državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Negovan Stanković.

Takođe, prigodnim svečanostima u selu Mačkovac pored Kuršumlije, u organizaciji opštine Kuršumlija i predstavnika udruženja SUBNOR, kod Spomenika palim borcima Topličkog ustanka biće obeležena godišnjica ovog značajnog istorijskog dogadjaja.

Junaci Toplice, predvodjeni Kostom Vojinovićem i Kostom Pećancem bili su i ostali jedina formacija za vreme trajanja Prvog svetskog rata (1914 - 1918) koja je podigla ustanak protiv stranog okupatora odnosno Centralnih sila - Nemačke, Austrougarske i Bugarske.

Toplički ustanak je podignut u februaru 1917. godine u Kuršumliji, a neposredan povod je teror bugarskog okupatora koji je prisilno mobilisao Srbe za bugarsku vojsku.

Izvor: b92.net

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage