Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 02. 2018.  - Autor: B92

Pravi razlog zašto su sedišta u avionu plave boje

Da li ste se ikada zapitali zašto su skoro sva sedišta u avionu plave boje?

Pravi razlog zašto su sedišta u avionu plave boje

Foto:Thinkstock

Od Rajan era i Britiš ervejza do Amerikan erlansa, avioni skoro svih velikih avio-kompanija imaju plava sedišta. I to nije slučajno. 

"Plava se vezuje za pozitivne stvari kao što su poverenje, efikasnost, vedrina, svežina i smirenost“, navodi autorka "Vodiča za psihologiju boja" Anđela Rajt. 

Vodeći dizajner u oblasti avijacije Najdžel Gud, čija firma već 30 godina sarađuje sa avio-kompanijama, navodi da je njihov posao kao dizajnera da pojačaju brend avio-kompanija i učine ga prepoznatljivijim. 

"Ipak, naša osnovna briga je da obezbedimo unutrašnjost koja omogućuje komfor i stvara prijatno okruženje." 

"Poenta je u kreiranju što manje stresnog iskustva tokom putovanja, a plava boja izaziva smirenost. Dok neke avio-kompanije biraju otvorenije nijanse, druge se odlučuju za 'prigušenije' tonove. Opšti cilj je stvaranje opuštenog osećaja, kao kod kuće“, navodi Gud. 

Taj trend plavih sedišta pojavio se pre nekoliko decenija i jednostavno je opstao, piše britanski Telegraph

"Plava je postala korporativna boja koja simbolizuje pouzdanost i sigurnost, pa je još uvek koriste sve velike, starije kompanije.“ 

Nekoliko prethodnih studija pokazalo je jaku povezanost boje i percepcije potrošača o brendu, uključujući i ona gde su istraživači ustanovili da se 90 odsto mišljenja o proizvodu kreira na osnovu boje.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage