Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 03. 2018.  - Autor: Telegraf.rs

Etnolozi u Čačku popisuju stara groblja i spomenike, a za to imaju jako dobar razlog

Podršku i saradnju im je pružio profesor Fakulteta tehničkih nauka u ovom gradu, arhitekta dr Miloš Radovanović, kako bi se od zaborava i nestanka sačuvalo porodično i kulturno nasleđe

Etnolozi u Čačku popisuju stara groblja i spomenike, a za to imaju jako dobar razlog

Foto: Screenshot

Etnolozi Narodnog muzeja u Čačku započeli su 2016. terenska istraživanja i popis starih grobalja i spomenika u ovom delu Srbije. Podršku i saradnju im je pružio profesor Fakulteta tehničkih nauka u ovom gradu, arhitekta dr Miloš Radovanović, kako bi se od zaborava i nestanka sačuvalo porodično i kulturno nasleđe.

U Velikoj Ivanči živih ima samo na groblju: Ljubiša je ubio 13 ljudi, bole stihovi na spomenicima, igračka Davidu (2) kida dušu (FOTO) (VIDEO)

- Ma kako da ih narod naziva, kamen, beleg ili spomen, nadgrobnici su dragocen čuvar prošlosti. Najstariji, uglavnom iz sredine 19. stoleća, jesu pločasti i krstasti, tesani od studeničkog mermera i krupnozrnastog kamena, sa plitko urezanim ili reljefno izvedenim likom počivšeg.

- A najnoviji, od druge polovine prošlog veka, izrađeni su mahom od crnog i tamnosivog mermera, kao ploča, cvet ili odlomljeno krilo ako je počast mladencu, sa tekstom na licu i naličju i slikom na porcelanu – rekla je Ivana Ćirjaković, etnolog u čačanskom muzeju.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage