Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 05. 2018.  - Autor: B92

"I dalje težak položaj Roma na Zapadnom Balkanu"

Beograd -- U Srbiji i dalje postoji veliki jaz između Roma i njihovih neromskih suseda po skoro svim merilima kvaliteta života, navodi se u istraživanju UNDP-a

"I dalje težak položaj Roma na Zapadnom Balkanu"

Istraživanje su sproveli Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Svetska banka, na osnovu prethodnih istraživanja iz 2011. godine, u kojima je učestvovala i Evropska komisija.

Anketa je obuhvatila šest zajednica regiona Zapadnog Balkana (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Kosovu), a učestvovalo su ukupno 4.592 romska domaćinstva i 2.168 neromskih. 

Rezultati istraživanja ukazuju da 59 odsto Roma koristi preventivne zdravstvene usluge, 27 odsto Roma od 18 do 24 godine uključeno je u zaposlenje, obrazovanje ili obuku, a tek nešto više od petine je zaposleno, dok je nešto više od polovine reklo i da je gladovalo zbog nemanja novca. 

Upis marginalizovanih Roma u predškolske ustanove je u Srbiji veći nego drugde na Balkanu, ali je u Srbiji i najveći jaz u odnosu na neromske susede. Samo 17 odsto Roma od tri do šest godina je upisano u predškolsko, za razliku od 41 odsto neromskih suseda. 

Zabeležen je porast marginalizovanih Roma upisanih u osnovne škole i sada iznosi 84 odsto. Uprkos unapređenjima, više od trećine Roma od 18 do 21 godine starosti nema završenu osnovnu školu. 

Marginalizovani Romi u Srbiji imaju najnižu stopu završetka višeg i visokog obrazovanja u regionu - fakultetske studije je završilo svega oko dva odsto Roma. 

"Posebno zabrinjava činjenica da poboljšanje obrazovanja nije doprinelo napretku u oblasti zaposlenja", rekla je Šila Marni iz UNDP-ove regionalne kancelarije u Istanbulu. 

Neformalno zaposlenje i dalje je veoma prisutno među marginalizovanom romskom populacijom, a u ovoj oblasti jaz sa neromskim susedima je najveći u regionu. 

Mlade Romkinje u regionu su još više diskriminisane u odnosu na Mlade Rome - devet od deset nije u sistemu zapošljavanja, obrazovanja ili obuke, jedna trećina se udala pre navršenog punoletstva, a polovina nema pristup zdravstvenom ili penzionom osiguranju, navodi se u analizi istraživanja. 

Samo devet odsto Romkinja je zaposleno. 

Cilj istraživanja bio je da se prouči socijalni status romske manjine u Srbiji, njihovo stanje u odnosu na druge ranjive grupe, radi sastavljanja i sprovođenja programa za povećanje društvene inkluzije. 

"Najvažnija poruka koju želimo da pošaljemo jeste da ovo ne činimo zbog pritisaka drugih država ili zbog otvaranja nekog poglavlja o pregovorima sa EU. Verujem u Srbiju koje je inkluzivno društvo", kazao je Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, i član Koordinacionog tela za praćenje sprovođenja Strategije za socijalno uključivanje Roma. 

Govoreći o značaju sprovedenog, Mirjana Maksimović iz Delegacije EU u Srbiji je rekla da će podaci biti upotrebljeni za planiranje aktivnosti u koje će Unija investirati. Navela je da je u IPA fondovima za 2018. godinu odvojeno 20 miliona evra za socijalne programe. 

"Sigurno je da će ova tema biti važna svim državama koje su u procesu pristupanja. Novac je važno pitanje, ali su nam važne i politike (kojim se on raspoređuje)", dodala je ona i ocenila da o važnosti tog procesa govori to što su sve ove aktivnosti obuhvaćene Poglavljem 23.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati