Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 05. 2018.  - Autor: B92

"I dalje težak položaj Roma na Zapadnom Balkanu"

Beograd -- U Srbiji i dalje postoji veliki jaz između Roma i njihovih neromskih suseda po skoro svim merilima kvaliteta života, navodi se u istraživanju UNDP-a

"I dalje težak položaj Roma na Zapadnom Balkanu"

Istraživanje su sproveli Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Svetska banka, na osnovu prethodnih istraživanja iz 2011. godine, u kojima je učestvovala i Evropska komisija.

Anketa je obuhvatila šest zajednica regiona Zapadnog Balkana (Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Kosovu), a učestvovalo su ukupno 4.592 romska domaćinstva i 2.168 neromskih. 

Rezultati istraživanja ukazuju da 59 odsto Roma koristi preventivne zdravstvene usluge, 27 odsto Roma od 18 do 24 godine uključeno je u zaposlenje, obrazovanje ili obuku, a tek nešto više od petine je zaposleno, dok je nešto više od polovine reklo i da je gladovalo zbog nemanja novca. 

Upis marginalizovanih Roma u predškolske ustanove je u Srbiji veći nego drugde na Balkanu, ali je u Srbiji i najveći jaz u odnosu na neromske susede. Samo 17 odsto Roma od tri do šest godina je upisano u predškolsko, za razliku od 41 odsto neromskih suseda. 

Zabeležen je porast marginalizovanih Roma upisanih u osnovne škole i sada iznosi 84 odsto. Uprkos unapređenjima, više od trećine Roma od 18 do 21 godine starosti nema završenu osnovnu školu. 

Marginalizovani Romi u Srbiji imaju najnižu stopu završetka višeg i visokog obrazovanja u regionu - fakultetske studije je završilo svega oko dva odsto Roma. 

"Posebno zabrinjava činjenica da poboljšanje obrazovanja nije doprinelo napretku u oblasti zaposlenja", rekla je Šila Marni iz UNDP-ove regionalne kancelarije u Istanbulu. 

Neformalno zaposlenje i dalje je veoma prisutno među marginalizovanom romskom populacijom, a u ovoj oblasti jaz sa neromskim susedima je najveći u regionu. 

Mlade Romkinje u regionu su još više diskriminisane u odnosu na Mlade Rome - devet od deset nije u sistemu zapošljavanja, obrazovanja ili obuke, jedna trećina se udala pre navršenog punoletstva, a polovina nema pristup zdravstvenom ili penzionom osiguranju, navodi se u analizi istraživanja. 

Samo devet odsto Romkinja je zaposleno. 

Cilj istraživanja bio je da se prouči socijalni status romske manjine u Srbiji, njihovo stanje u odnosu na druge ranjive grupe, radi sastavljanja i sprovođenja programa za povećanje društvene inkluzije. 

"Najvažnija poruka koju želimo da pošaljemo jeste da ovo ne činimo zbog pritisaka drugih država ili zbog otvaranja nekog poglavlja o pregovorima sa EU. Verujem u Srbiju koje je inkluzivno društvo", kazao je Miodrag Poledica, državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije, i član Koordinacionog tela za praćenje sprovođenja Strategije za socijalno uključivanje Roma. 

Govoreći o značaju sprovedenog, Mirjana Maksimović iz Delegacije EU u Srbiji je rekla da će podaci biti upotrebljeni za planiranje aktivnosti u koje će Unija investirati. Navela je da je u IPA fondovima za 2018. godinu odvojeno 20 miliona evra za socijalne programe. 

"Sigurno je da će ova tema biti važna svim državama koje su u procesu pristupanja. Novac je važno pitanje, ali su nam važne i politike (kojim se on raspoređuje)", dodala je ona i ocenila da o važnosti tog procesa govori to što su sve ove aktivnosti obuhvaćene Poglavljem 23.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage