Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 05. 2018.  - Autor: b

"Raste siromaštvo, raste i nasilje..."

Porodica u Srbiji ugrožena je narastajućim siromaštvom, a zabrinjava što su slučajevi porodičnog nasilja u porastu u odnosu na prethodni perio

To je upozorio zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 15. maja Međunarodnog dana porodice.

On je istakao da narastajuće siromaštvo i rizik od siromaštva, posebno ugrožavaju određene osetljive kategorije stanovništva, kao što su porodice koje se brinu o teško bolesnom ili detetu sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom. 

Kako je saopšteno, Pašalić je rekao da je nasilje u porodici teži oblik kršenja prava članova porodice, posebno deteta jer utiče na pravilan razvoj, bezbednost, nepovredivost psihičkog i fizičkog integriteta, zbog čega se "ne sme tretirati kao privatna stvar ni smatrati ličnim problemom članova porodice". 

On je istakao da je međugeneracijska solidarnost i briga o starima u velikoj meri urušena poslednjih nekoliko decenija. 

"Stariji, bolesni i osobe sa invaliditetom su najčešće i žrtve svih vidova diskriminacije, a neretko i porodičnog nasilja. Nedovoljno razvijeni servisi podrške starijim licima i njihovim porodicama znatno otežavaju njihov položaj i položaj porodica u kojima žive, kao i pristup pravima", ocenio je Pašalić.Međunarodni dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine, kada ga je Generalna Skupština Ujedinjenih nacija ustanovila, sa ciljem afirmacije porodice i porodičnih vrednosti i podizanja svesti o problemima i pitanjima porodice.

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage