Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

22. 06. 2018.

POSLE 28 GODINA Menjaju se šifre: Ova tražena zanimanja više neće biti NEVIDLJIVA U SISTEMU

"Srbija će nakon 28 godina dobiti novi šifrarnik zanimanja, a među novim poslovima naći će se i programiranje kompjuterskih igara, koje do sada zvanično nije postojalo", kaže za "Blic" ministar za rad Zoran Đorđević.

POSLE 28 GODINA Menjaju se šifre: Ova tražena zanimanja više neće biti NEVIDLJIVA U SISTEMU

Foto:blic

Novi šifrarnik počeće da se primenjuje od 1. januara 2019. godine, a prema rečima ministra Đorđevića, njegovo uvođenje biće od velike važnosti za praćenje i analizu stanja i kretanja na tržištu rada.

- Na ovaj način sprečiće se često nerazumevanje značenja određenih naziva zanimanja koja postoje u svetu rada, a koja nisu sadržana u postojećoj listi zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena sledstveno velikim promenama u svetu rada koje su se u međuvremenu desile. Pored toga, biće od izuzetne važnosti za vođenje evidencija u oblasti rada, karijerno vođenje, posredovanje u zapošljavanju i zapošljavanje, kao i razvoj ljudskih resursa, planiranje programa obrazovanja i njihovo usklađivanje sa potrebama tržišta rada - kaže ministar Đorđević.

Unapređenje uređenja u oblasti rada i bolje prepoznavanje zanimanja na tržištu doprineće tome da građani lakše dođu do posla.

Foto: Profimedia

- Dinamične promene u svetu rada koje su se desile tokom prethodnih decenija uslovile su nestanak jednih i pojavu sasvim novih zanimanja. Zbog toga postojeći šifrarnik zanimanja i stručne spreme godinama nije mogao da odgovori potrebama građana. Primera radi, zanimanje programer kompjuterskih igara, koje je veoma traženo na tržištu rada (i veoma dobro plaćeno), u starom šifrarniku zanimanja i stručne spreme uopšte ne postoji, tako da zapošljavanje uglavnom mladih koji se ovim zanimanjem bave nije bilo dovoljno vidljivo na tržištu. Uvođenjem ovog zanimanja, ali i drugih nedostajućih zanimanja obezbediće se dostupnost podataka o celokupnoj ponudi i potražnji za zanimanjima u Srbiji, što je od izuzetne važnosti kako za obrazovni sistem (npr. za kreiranje upisne politike), tako i za utvrđivanje mera politike zapošljavanja - objašnjava on.

Prema rečima Đorđevića, novi šifrarnik zanimanja biće od krucijalne važnosti i za studente.

- Mnogi naši studenti koji su završili akademske studije u inostranstvu imaju problem jer diplome ne mogu da im se verifikuju u Srbiji. Upravo zbog njih, ali i budućih studenata koji će se školovati u drugim zemljama uvođenje šifrarnika zanimanja predstavlja značajnu novinu koja menja krucijalne stvari u državi i otvara nove šanse za mlade ljude - objasnio je ministar Đorđević.

On je dodao da se ovim želi da se mladim ljudima pruži podrška da rade i stvaraju jer su oni Srbiji veoma potrebni.

- Svetski standardi kada je u pitanju rad i zapošljavanje primenjivaće se i u našoj zemlji. Moja je obaveza da olakšam put do posla svima onima koji su vredni, trude se i znaju da rade. Postoje mnoga zanimanja koja su dobro plaćena svuda u svetu, a kod nas su i dalje neprepoznata. Upravo zato mi i ne možemo da sagledamo stvarnu sliku na tržištu rada, što će nakon uvođenja novog šifrarnika biti omogućeno. Bićemo jedna od retkih zemalja Evrope koja to ima - kaže Đorđević.

Šifrarnik zanimanja imaće 43 vrste, 130 podvrsta i 436 skupina zanimanja i 3.654 pojedinačna zanimanja. Lista od 3.654 zanimanja usklađena je sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, ali i usklađena sa međunarodnim standardom koji sadrži 7.018 zanimanja.

Pomoć u primeni

Kako bi se obezbedila primena novog Šifrarnika od strane svih korisnika u društvu, posebno od strane organizacija obaveznog socijalnog osiguranja nadležnih za vođenje evidencija u oblasti rada (nezaposlenih, zaposlenih, osiguranika i korisnika penzijsko-invalidskog i zdravstvenog osiguranja,...) i za potrebe zvanične statistike, u periodu od usvajanja do početka primene, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje i drugim nadležnim institucijama, organizovaće aktivnosti radi upoznavanja poslodavaca i drugih korisnika sa Šifarnikom zanimanja, pripremiti korisničko uputstvo za nesmetanu primenu (štampani materijali, organizovanje okruglih stolova, radionica, predavanja) i formirati interaktivnu stranicu ili portal posvećen primeni novih šifarnika.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati