Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

20. 08. 2018.

ŠOKANTNI STAVOVI MLADIH U SRBIJI Srednjoškolcima je nasilje u ljubavi i seksu normalna stvar, a tek kad vidite čime to PRAVDAJU

Savetovalište za mlade Doma zdravlja “Novi Sad” sprovelo je projekat “Prevencija seksualnog partnerskog nasilja među mladima” u sklopu koga su tokom radionica i ispitivanja došli do zabrinjavajućih, čak i frapantnih podataka.

ŠOKANTNI STAVOVI MLADIH U SRBIJI Srednjoškolcima je nasilje u ljubavi i seksu normalna stvar, a tek kad vidite čime to PRAVDAJU

Foto:Blic

Tako neki učenici misle da je šamar znak ljubavi, a čak polovina ispitanika ljubomoru doživljava kao način za pokazivanje ljubavi.

U projektu su učestvovali učenici prvih razreda srednjih škola u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima a prema rečima dr Dragane Zarić iz Savetovališta za mlade, svaki šesti ispitanik smatra da osoba koja pod dejstvom alkohola i droge zlostavlja druge nije odgovorna za nasilno ponašanje.

- Dve trećine ispitanika smatra da nije lako prekinuti nasilnu partnersku vezu. Posebno je alarmantno da polovina ispitanika ljubomoru doživljava kao način za pokazivanje ljubavi, a svaki osmi je stava da je fizičko nasilje mladića nad devojkom opravdano ukoliko je uzrok prevara – priča za “Blic” dr Zarić.

Dodaje da su mnogi spremni da trpe nasilje te da su najčešći razlozi zbog kojih mladi ostaju u takvim vezama strah od partnerove osvete i mišljenje da će se partner promeniti.

- Strašno je i to da 22 odsto ispitanika misli da silovanje u partnerskoj vezi nije moguće. Zabrinjavajuć je i podatak da svaki deseti ispitanik smatra da je ponekad u nagovaranju prihvatljivo upotrebiti i fizičku silu a još više zabrinjava činjenica da čak dve trećine mladih smatra da nije lako prekinuti nasilnu partnersku vezu – objašnjava dr Zarić.

OPASNE POSLEDICE

Prema njenim rečima, seksualno nasilje u adolescentskim vezama u značajnoj meri utiče na fizičko, mentalno i emocionalno zdravlje i blagostanje osoba koje su doživele nasilje.

Načelnica ginekologije Doma zdravlja “Novi Sad” dr Ljiljana Stanišić, koja je učestvovala u ovom projektu, upozorava da mladi nisu ni svesni da od zdravstvenih posledica seksualnog nasilja, osim po fizičko i psihičko zdravlje, značajno mesto zauzimaju i posledice po reproduktivno zdravlje žrtve nasilja.

Foto: shutterstock

- Od najčešćih posledica po reproduktivno zdravlje izdvajaju se seksualno prenosive infekcije, neželjene trudnoće, pobačaji, zapaljenski procesi u maloj karlici, povrede... Posledice narušenog reproduktivnog zdravlja u adolescentskom periodu imaju dalekosežne posledice i u adultnom uzrastu, a jedna od najčešćih je sekundarni sterilitet – ističe dr Stanišić u izjavi za “Blic”.

MENTALNO ZDRAVLJE

Ipak, ohrabrujuće je da bi 94,2 odsto ispitanika reagovalo ukoliko bi se njima ili njima bliskim osobama desilo seksualno nasilje u partnerskoj vezi što, kako smatra dr Stanišić, daje motiv da se projekat nastavi i razrađuje u saradnji sa nadležnim višim instancama.

- Samo sistemskim pristupom i radom sa decom već od starijih razreda osnovnih škola možemo menjati pogrešne, a ustaljene modele ponašanja – ocenjuje dr Stanišić.

Sa njom se slaže i njena koleginica iz Savetovališta za mlade psiholog Mirjana Nikolić koja kaže da su pored fizičkih, jednako teške i posledice po mentalno zdravlje osoba koje su pretrpele nasilje.

- One utiču na celokupni psihosocijalni razvoj mlade osobe koja razvija svoj identitet i sliku o sebi, a najčešće se manifestuju kao: nedostatak samopouzdanja, poteškoće u donošenju odluka, školski neuspeh, poremećaji ishrane, poteškoće sa koncentracijom, poteškoće spavanja, psihosomatske bolesti, zloupotreba alkohola i droga, depresivnost, osećaj krivice, poteškoće u uspostavljanju zrele, kvalitetne emocionalne veze, socijalna izolacija, povlačenje u sebe i procene da imaju slabiju socijalnu podršku, suicidne misli i namere – objašnjava naša sagovornica.

OBOSTRANO NASILJE

Dodaje i da je dobro što je skoro 80 odsto mladih svesno da se seksualno nasilje u partnerskoj vezi može desiti bilo kome, bez obzira na materijalno stanje, etničku ili versku pripadnost, mesto stanovanja i slično.

Foto: shutterstock

- Većina istraživanja ističe da je čak dve trećine mladih u vezama izloženo nekom obliku nasilja a često se radi o obostranom nasilju – nasilna su oba partnera u vezi. U slučaju kad je nasilje jednostrano, odnosno kada je samo jedan od partnera nasilan, devojke u većem broju slučajeva čine psihološko nasilje tipa kontrole, zabrana, prigovaranja, dok su mladići skloniji seksualnom nasilju – priča Mirjana Nikolić.

Svaka četvrta žena žrtva

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, 35 odsto žena tokom života doživi seksualno nasilje od strane partnera ili neke druge osobe. Kako objašnjava dr Dragana Zarić, takva istraživanja sprovedena u našoj zemlji, među ženama starosti od 15 do 49 godina, pokazala su da je oko 23 odsto žena koje su ikada imale partnera iskusilo fizičko nasilje, a šest odsto je doživelo seksualno nasilje.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati