Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 12. 2018.

Državni službenici moraće da budu ljubazni kao u bankama

Kako komunicirati sa građanima i organizovati rad, kako treba da izgleda radni prostor, ali i kada se ide na pauzu - to će biti lekcije za službenike javne uprave koji će proći kroz Nacionalnu akademiju za javnu upravu.

Državni službenici moraće da budu ljubazni kao u bankama

Foto:Blic

Program je zamišljen u skladu sa ciljem da je građanima neophodno pružiti bolje javne usluge. Na obuku će ići kako službenici u ministarstvima, gradskim i opštinskim upravama, tako i zaposleni u drugim organima javne uprave - sudstvu, tužilaštvu, državnom pravobranilaštvu, ali i u samostalnim i nezavisnim državnim organima i organizacijama u koje spadaju: zaštitnik građana, Državna revizorska institucija, Republička izborna komisija, Agencija za borbu protiv korupcije, Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Regulatorna agencija za elektronske komunikacije i poštanske usluge, Narodna banka Srbije...

Zaposleni će učiti kako se pružaju usluge građanima, sprovođenje propisa i služenje građana, digitalnu pismenost, timski rad, odnose sa javnošću, vođenje podataka, pripremanje i pisanje strategija, kreiranje javne politike i druge veštine.

Dražen Maravić, v.d. direktora Nacionalne akademije za javnu upravu, kaže za "Blic" da je jedan od najvećih zadataka akademije "da razvije servisnu orijentaciju službenika".

- Cilj je da se službenici u budućnosti ponašaju onako kako se danas ponašaju zaposleni u bankama ili u osiguravajućim kućama. Trenutna situacija za nas predstavlja veliki izazov. Od službenika će se zahtevati da dobro poznaju svoj posao i da ga rade na ljubazan, prijatan i efikasan način i upravo to sve će se učiti na akademiji. Želimo da postignemo određeni standard ponašanja. Takođe će biti obuhvaćeno i to kako radnik održava radni prostor. Neće se moći, kao pre, ići na pauzu kada nije predviđeno vreme za nju, i neće biti više situacija da se jede u toku rada sa strankom - objašnjava Maravić.

On kaže da na Akademiji očekuju velike izazove i otpor službenika koji će neminovno doći sa promenama, ali naglašava da ih to neće pokolebati.

- Veliki deo posla će biti na rukovodiocima jer će oni voditi računa o tome kako se zaposleni ponašaju na šalterima. Oni će morati da rešavaju kako da promene način rada zaposlenih u javnoj upravi, kako da upravljaju promenama u svom resoru, ali i kako da se nose sa otporima koji će se javiti zbog ovih promena. Rukovodioci ranije nisu imali priliku da se usavrše u ovim oblastima u dovoljnoj meri, a to je neophodno kako bi se poboljšala usluga građanima - istakao je Maravić.

Ciljna grupa Akademije su svi zaposleni, ali neće odjednom svi oni prolaziti obuku.

- Svaki državni organ je samostalan i rukovodioci će imati zadatak da prepoznaju koja će grupa zaposlenih ići na obuku. Postojaće nekoliko varijanti, kada se završi obuka jednih, nastavljaće drugi, zatim, postojaće i fokusirana obuka, a konkretni zadaci će dolaziti od ministarstava, dok će određeni zaposleni prolaziti obuke koje su određene zakonom. Zato prvenstveno imamo u planu da uložimo u znanje, odnosno obuku rukovodilaca - dodaje Maravić.

Obuke se već sprovode od marta i akademskog su tipa.

- Obuke traju dva, tri dana i obavljaju se u toku radnog vremena. Nekada je to ceo dan, a nekada nije, u zavisnosti od problematike. U pitanju su klasična predavanja ili radionice. Koristi se mentorstvo koje je naročito važno u odnosu rukovodilac-službenik. Pravi početak rada akademije biće onda kada se za to dobije namenska zgrada u kojoj će biti trening centar, a to će biti na leto sledeće godine. Za sada se to sve odvija u našim kancelarijama. Vlada je opredelila zgradu za Nacionalnu akademiju koja će konkretno imati 12 učionica za obuku za jezike i računar - objasnio je Dražen Maravić.

Posledice za one koji se ne budu pridržavali pravila

Službenici koji ne budu želeli da se pridržavaju novih uputstava za rad snosiće posledice.

Dražen Maravić, v.d.  direktora akademije Foto: Promo

Dražen Maravić, v.d. direktora akademije

- Siguran sam da će biti takvih primera i zato će rukovodioci imati veliku odgovornost, a zaposleni koji budu odstupali od pravila trpeće posledice. Vladina služba za upravljanje kadrovima pružaće rukovodiocima stručnu pomoć ako imaju nerešiv problem. Sarađujemo sa Francuskom, Austrijom i Finskom, jer one imaju vrhunske administracije, dok nam je u planu za sledeću godinu uvid u to kako to rade Britanija i Nemačka. Želimo da učimo od najboljih i da primenimo najbolju evropsku praksu. Sve ove zemlje su se suočile sa istim izazovima, sa kojima se mi suočavamo - zaključuje Maravić.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati