Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 01. 2019.

SRBIJA POD SNEGOM Vanredna situacija u 5 opština, 10 osoba evakuisano, BEBA PREBAČENA U BOLNICU

Pomoćnik ministra i načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Predrag Marić izjavio je danas da je zbog velikih snežnih padavina vanredna situacija trenutno proglašena u pet opština i da je u ugroženim područjima evakuisano deset osoba.

SRBIJA POD SNEGOM Vanredna situacija u 5 opština, 10 osoba evakuisano, BEBA PREBAČENA U BOLNICU

Foto:Blic

Zbog neprohodnosti puteva uglavnom u planinskim područjima i teškoća u snabdevanju električnom energijom na teritoriji pet opština proglašena je vanredna situacija. U ovom momentu to su opštine Nova Varoš, Ivanjica, Arilje, Lučani i Raška“, rekao je Marić, saopštio je MUP.

On je poručio da su sve raspoložive službe na terenu, kao i da će pripadnici Sektora za vanredne situacije biti na terenu dok se situacija u ugroženim područjima ne stabilizuje.

- „Do sada smo imali 11 intervencija, a deset ljudi je evakusiano. Takođe, pet teških bolesnika, kao i jedna beba koja je imala visoku temperaturu na teritoriji Bora, u toku noći su prebačeni do bolnice - istakao je Marić.

Sneg u okolini Prijepolja Foto: Privatna arhiva

Sneg u okolini Prijepolja

On je rekao da se u narednih 48 sati očekuje smanjenje padavina, ali dok se situacija u svim ugroženim područjima ne stabilizuje, pripadnici Sektora za vanredne situacije biće na terenu.

Dva merta snega u Zlatiborskom okrugu

U svim opštinama Zlatiborskog okruga jutros je nastavljena borba protiv snega koji ne prestaje da pada i koga, na pojedinim mestima, ima i do dva metra.

Ovako je u Novoj Varoši Foto: Privatna arhiva

Ovako je u Novoj Varoši

Najkitičnije je u Novoj Varoši gde je je od prekjuče na snazi vanredna situacija i gde je od sveta i dalje odsečeno oko 5.000 meštana sela pod Zlatarom, Javorom i Murtenicom.

Nova Varoš najkritičnije

- Situacija je veoma teška. Pojedine seoske pravce više ne vredi čistiti jer taman što ih probijemo novi sneg pod naletima vetra ih ponovo zaveje. Pod uslovom da padavine prestanu danas sve puteve bi mogli da pročistimo tek do ponedeljka - kaže za „Blic“ Radosav Vasiljević, predsednik opštine Nova Varoš.

U samom centru ovog grada trenutno je i do pola metra snega. Samo juče iz dve centralne novovartoške ulice kamionima u 50 tura izneto je na deponiju oko hiljadu kubika snega.

- Još po toliko snega iznosićemo i u narednih sedam dana - kaže Vasiljević.

Odsečeno deset kuća

U zaseocima Ivezići i Komadine u ataru Brodareva, na samoj srpsko–crnogorskoj granici, je odsečeno 10 kuća iz kojih četvoro dece ni treći dan za redom nije moglo da ode u školu.

- Dva dana sam, pošto nisu slali komunalnu mehanizaciju u naš kraj, svojim „golfom“ vukao vozu da koliko toliko pročistim puteve. Sad ni to ne vredi jer su nanosi snega i po metar i po. Jutros su nam javili da će u toku dana stići mašine iz Brodareva da nam pročiste put. Inače, troje dece je bolesno i nemoguće ih je ovdesti doktoru - kaže za „Blic“ Rifat Kajević iz Ivezića.

I uz pomoć konja čiste put

U Taševu, tri kilometra kod Prijepolja, lokalni put čiste vozom koju vuče konj.

- Snalazimo se kao u 18. veku jer drugog rešenja nemamo kako bi deca mogla da odu u školu a bolesne odvezemo lekaru. Kako u Taševo godinama nisu ušla vozila za čišćenje snega, a trenutno ga ima 30-40 centimetara, konja smo upregli u vozu, - prenosi Rade Janjušević iz Taševa.

Dosta snega je i u samom centru Prijepolja, a građani se žale da komunalne službe slabo čiste ulice, dok su trotoari potpuno zatrpani. Zbog problema sa snegom jutros je vanredna situacija uvedena i celoj teritoriji opštine Arilje.

Ulice u Prijepolju Foto: Privatna arhiva

Ulice u Prijepolju

Nema sela u Kosjeriću, kaže za „Blic“ predsednik ove opštine Žarko Đokić, koje ne trpi posledice snega, uglavnom zbog zavenjanih puteva.

Nemoguće priči kući u kojoj je troje male dece

- U selu Crveni Breg je osam kuća u kojima živi troje male dece i sedmoro staraca, i njima je nemoguće prići. Autobus koji u školu u Kosjerić prevozi decu iz Mušića i Subjela jutros se zaglavio na lokalnom putu zbog čega 20 đaka nije stiglo na nastavu. U Makovištu i Povlenskoj kosi je 70-80 centimetara snega - prenosi Đokić.

Sedmi dan bez struje

Jedan starac iz Zarožja kod Bajine Bašte danas je već sedmi dan bez struje. Kvar bi se lako otklonio kada bi ekipe EPS-a mogle da priđu njegovoj kući, ali taj put još uvek nije probijen. Problema sa strujom ima i u bajinobaštanskom selu Jelovik.

- Na nekim mestima na potezu prema Pašinoj Ravni, gde su traktorima čistili puteve, zbog zgrnutog snega suženi su kolovozi. Zbog velike hladnoće učestali su zahtevi korisnika Centra za socijalni rad za pomoć u vidu drva za ogrev - kaže Radomir Filipović, predsednik opštine Bajina Bašta.

Dva puta na Zlatiboru, prema Stublu i Rudinama, sa kojima je mehanizacija KJP „Zlatibor“ juče imala problema zbog smetova visokih i do dva metra, jutros su probijena, tako da su svi putevi prvog prioriteta na ovoj planini prohodni.

Sneg čisti 1.800 putara

Iz "Puteva Srbije" saopštili su da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snega, na terenu 24 časa.

Predsednik opštine Kraljevo Predrag Terzić rekao je za RTS da je u toj opštini danas proglašena vanredna situacija. Na terenu su sve raspoložžive ekipe koje su u služžbi Sektora za vanredne situacije. Radi se na čišćenju prilaza i saobraćajnica, posebno na teritoriji Rudna, Studenice i Bzovika.

Do Goča se ne može

Nepristupacni su putevi ka Gokcanici, gde od jutros ne radi ni šškola. U tom kraju su uglavnom staračka domaćinstva, tako da će Crveni krst i zdravstvene ekipe krenuti u njihov obilazak. Prilaz planini Goč je neprohodan. U samom gradu sneg neprekidno pada a sobraćaj je usporen.

Sneg je u višim delovima opštine Arilje dostigao 80 centimetara, javlja RTS.

Odsečena domaćinstva

U saopštenju opšštinskog Štaba za vanredne situacije se navodi da su razlozi za proglaššenje vanredne situacije neprohodnost državnih, opšštinskih i zaseočkih puteva, ššto je prouzrokovalo odsečenost domaćinstava, nemogućnost nastave u seoskim šškolama i otežžano snabdevanje električnom energijom. Ekipe i vozila Hitne pomoći su na terenu. Apeluje se na građane da očiste sneg ispred svojih radnji i domaćinstava.

Sjenica Foto: N. Kočović / RAS Srbija

Sjenica

Najvišše snega palo je u regionima Nove Varošši, Prijepolja, Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Ivanjice, zbog cega je na ovim putevima odvijanje saobracaja i najtežže.

Obilne snežžne padavine, praćene olujnim snežžnim nanosima, koje su u prethodnih par dana zahvatile opšštinu Raška, dovele su do otežžanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje na čitavoj teritoriji opšštine.

Prijepolje Foto: Privatna arhiva

Prijepolje

Višše od desetak sela je potpuno ili delimično odsečeno od ostatka opšštine, a u većini seoskih šškola je potpuno obustavljena nastava, dok je u matičnim šškolama zabeležženo povećano odsustvo učenika. Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava.

Smetovi na Kopaoniku od dva metra

Visina snežžnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara, a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra, navedeno je na sajtu opštine. Hitna služba je na nekolicinu intervencija morala u pratnji vatrogasaca ili spasilaca terenskim vozilom.

Sneg pada bez prestanka već četiri dana

U Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana. Iako je sva raspoložživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se priđe svim udaljenim selima u planinskim krajevima, kažže načelnik šŠtaba za vanredne situacije Zoran Vučićević.

Sneg na magistrali Užice-Zlatibor Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Sneg na magistrali Užice-Zlatibor

Putevi prvog i drugog prioriteta su pročiššćeni. Medutim, kada su u pitanju nekategorisani putevi, naročito u mesnim zajednicama u planinskim krajevima, stanje je veoma teško. Sneg je viši od 60 centimetara, a vetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra. Opština se obratila Vladi Srbije za pomoć od deset tona naftnih derivata.

Ne krećite na put bez preke potrebe

Iz "Puteva Srbije" saopšštavaju da se saobraćaj na držžavnim putevima u zemlji odvija otežžano i da je 1.800 putara sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i cišcenje snega na terenu 24 casa. Apeluju da se bez preke potrebe ne kreće na put.

Zaglavljen autobus

Autobus "Nišš ekspresa" koji je u selu Džigolj zbog snega ostao zaglavljen i višše od 35 sati blokirao put Prokuplje- Ribarska banja jutros je izvučen.

U Novom Pazaru je danas situacija povoljnija nego prethodnih dana. Gradska čistoca je angažžovala mehanizaciju i ljudstvo za čiššćenje vozila prvog prioriteta, a problem su ulice drugog prioriteta.

Nadležžni kažžu da imaju dovoljnu količinu soli i pozivaju građane da pomognu tako što će očistiti prilaze u trotoare ispred svojih objekata.

Magistrala Užice-Zlatibor Foto: Miloš Cvetković / RAS Srbija

Magistrala Užice-Zlatibor

Putevi ka Sjenici, Tutinu i Kraljevu su prohodni, a na prilazima Kopaoniku obavezna je upotreba lanaca.

U Beogradu 15 cm snega

Sneg je padao i na teritoriji Beograda, a zamenik gradonačelnika Goran Vesic izjavio je Tanjugu da sve gradske službe rade danonoćno, da javni prevoz u Beogradu normalno funkcionšiše, a da se, ako se i pojavi neki problem, on reššava u hodu.

Visina snega u Beogradu, prema zvanicnim podacima RHMZ-a, jeste 15 centimetara.

Ekipe Zimske službe "Beograd-puta" su na terenu, i dalje su u četvrtom stepenu pripravnosti. Angažožvana su 192 vozila sa 195 radnika.

Brodarevo Foto: Privatna arhiva

Brodarevo

U većem delu Srbije, sem na krajnjem severu Vojvodine, snežžne padavine dodatno su otežžale već teške zimske uslove vožžnje, saopštio je AMSS.

U nižim predelima na putevima koji spadaju u prvi prioritet čišćcenja kolovoza, ima snega u rastresitom, ili ugažženom stanju do pet centimetara, na teritoriji Bačke, Novog Sada, Rume, Zrenjanina, Panceva, Valjeva, Mačve, Kolubare, Beograda, Požžarevca, Kragujevca, Krušševca, Užžica, Požžege, Čačka, Zaječara, Nišša i Vranja.

AMSS vozacima savetuje da zbog loššeg vremena ne kreću na put ako ne moraju, a preporučuje se period od 9 do 17 sati. Takođe treba koristiti puteve prvog prioriteta i pored toga što su oni možda dužži.

Kada prestaje da pada

Republicki Hidrometeorološki zavod saopšštio je da se danas posle podne u većem delu zemlje (osim na severu), posle velikih snežžnih padavina, očekuje postepeni prestanak padavina, a tokom noći i delimično razvedravanje.

Na Kelebiji tri sata čekanja

Na informacijama Puteva Srbije na naplatnim stanicama nema zadržavanja, a tako je i na graničnim prelazima za putnička vozila.

Teretna vozila takođe prelaze bez dužeg zadržavanja izuzev na graničnom prelazu Kelebnija, gde se o čeka oko tri sata.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati