Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

07. 03. 2019.

BAHATI PREDSEDNIK OPŠTINE Ženi, rođenom bratu i većniku dao 18 MILIONA iz opštinske kase

Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je razrešenje predsednika opštine Bela Palanka Gorana Miljkovića jer je iz budžeta preneto više od 18 miliona dinara preduzećima čiji su vlasnici njegova supruga Jasmina, brat Miroslav i tadašnji opštinski većnik Slaviša Veljković.

BAHATI PREDSEDNIK OPŠTINE Ženi, rođenom bratu i većniku dao 18 MILIONA iz opštinske kase

Foto:Blic

Rešenjem se Goranu Miljkoviću stavlja na teret da nije obavestio Agenciju o sukobu interesa koji je imao u navedenim situacijama, a bio je dužan da to učini.

Prema navodima Agencije, iz opštinskog budžeta na račun privrednog društva M.G.M. iz Bele Palanke, čiji je vlasnik njegova supruga Jasmina Miljković, za dve godine preneto je više od 1,56 miliona dinara za kancelarijski materijal, poklone za decu u okviru “Dečje nedelje”, materijal za reprezentaciju, za novogodišnje rokovnike, te materijal za izbore.

Na račun preduzetničke radnje „DKM Trade“ iz Niša čiji je vlasnik Miroslav Miljković, Goranov rođeni brat, preneto je 3,22 miliona dinara za nabavku elektromaterijala, robe široke potrošnje za predškolsku ustanovu, HTZ opreme za Dom zdravlja, robe za Ustanovu kulture Remizijana, suncobrana za „Dane banice 2015“, opreme za bazen u SC Banjica, kao i za preuzete obaveze od JP za građevinsko zemljište i izgradnju opštine Bela Palanka.

Najviše novca, 13,28 miliona dinara, završilo je na računu firme „Ferstil“, čiji je suvlasnik Slaviša Veljković tada bio član opštinskog veća Bela Palanka, od čega je veći deo bio namenjen za materijal i opremanje kupatila Romima.

U svom izjašnjenju Goran Miljković je naveo da smatra da nabavke koje su sprovedene sa firmama njegove supruge i brata ne predstavljaju kršenje zakona jer pri stupanju na dužnost nije mogao da pretpostavi da će opštinska uprava ili ustanove osnovane od strane opštine imati bilo kakav poslovni odnos sa firmom u kojem je njegova supruga vlasnik, ili sa radnjom njegovog brata, a te činjenice nije mogao utvrditi ni tokom vršenja funkcije.

Naveo je da nema obavezu da vrši neposredan nadzor nad poslovanjem opštinskih organa i ustanova čiji je opština osnivač, „a još manje da prati nabavke i prateću finansijsku dokumentaciju”, već da to rade službe koje ga na takve situacije nikada nisu upozorile.

Naveo je i da javne nabavke nije vršio on nego ovlašćena lica te da je sve u skladu zakonom. Miljković se branio i rečima da se malobrojni kontakti njega i brata ne svode na to ko sa kime posluje, a da je hitnu nabavku kancelarijskog materijala od firme njegove supruge vršila Opštinska izborna komisija za potrebe izbora, te da je ta firma jedini nabavljač takvog materijala u Beloj Palanci.

Agencija nije uvažila njegovu odbranu s obzirom na ovlašćenja i obaveze koje ima kao predsednik opštine i opštinskog veća. Agencija nije uvažila navode da sredstva iz budžeta opštine za opremanje kupatila Romima nisu preneta na račun „Ferstila“, nego Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji iz Novog Sada (EXO) u iznosu od 7.018.000 dinara, jer je uvidom u izveštaj DRI utvrđeno da je u projektu u kojem su partneri EXO i opština navedena humanitarna organizacija prenela na račun „Ferstila“ 7,6 miliona dinara, koji su uplaćeni sa podračuna opštinske uprave.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Goranom Miljkovićem, ali je juče “bio na sastanku”.

Javni interes podredio privatnom

- Zaključeno je da je Goran Miljković, prenošenjem sredstava iz budžeta opštine privrednim društvima M.G.M., „Ferstil“ i preduzetničkoj radnji DKM, koja u odnosu na njega imaju svojstvo povezanih lica, doveo sebe u situaciju sukoba interesa, jer je javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezana lica čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije i na taj način postupio suprotno Zakonu o Agenciji - navodi se u rešenju Agencije.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati