Press Online :: Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/rss.html Slavni di-džej o najgorim danima: Pokušao sam da se udavim kesom http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409740/slavni-di-dzej-o-najgorim-danima-pokusao-sam-da-se-udavim-kesom.html Popularni di-džej Mobi je 2007. dotakao dno. Nakon planetarnog uspeha albuma "Play“ koji je prodat u 10 miliona primeraka, pao je u spiralu zavisnosti od alkohola, droge i seksa. ]]> Foto: Scereenshot

U intervjuu za britanski Telegraf opisuje scenu u kojoj je hteo da se ubije. 

“Kesa je mirisala na plastiku. Čak iako sam bio mrtav pijan i oduzet od droge, neki mali glas u glavi mi je rekao: 'Tvoj poslednji trenutak na zemlji ne sme da miriše na unutrašnjost kese za smeće'. Dakle, to nije išlo”, priča kroz smeh poznati muzičar. 

Opisujući svoj život u Njujorku između 1989. i 1999. godine, neposredno pre objavljivanja albuma “Play”, Mobi u knjizi “Porcelan” govori o vremenu koje je provodio kod svog prijatelja Master Bobija i nebrojenim noćima koje su proveli na drogama. 

Njegov izdavač je, kaže, odbio da objavi jedno poglavlje, objašnjavajući: “Mislim da ste dokazali da ste u tom trenutku bili poremećeni disfunkcionalni degenerik. Ne treba nam više dokaza“. 

Mobi insistira na tome da će drugi tom njegovih memoara, koji će biti objavljen sledeće godine, biti još šokantniji. 

Inače, Mobi je trezan od 2008. godine, ali kaže da nije doživeo neko prosvećenje nego je u pitanju samo želja za poboljšanjem zdravlja i oslobađanja od uvek prisutne tuge, piše Nedeljnik

“Bilo je hiljade i hiljade slučajeva kada se osećate kao da ste bolesni i tužni. Ja bih izašao napolje, popio 15 pića, kupio kokain za sto dolara, ostao budan do šest ujutru, uzimao bi tri "ksanaksa" i nekoliko "vikodina" da probam da zaspim. Probudim se u pet popodne... i opet se osećam užasno”, priznaje Mobi.

]]>
Fri, 25 May 2018 16:41:38 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409740/slavni-di-dzej-o-najgorim-danima-pokusao-sam-da-se-udavim-kesom.html
Neobičan embrion: Naučnici stvorili hibrid čoveka i kokoške http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409738/neobican-embrion-naucnici-stvorili-hibrid-coveka-i-kokoske.html Nakon ovce i svinje, kokoška je postala treća životinje čije su ćelije kombinovane sa ljudskim. ]]> Foto: Screenshot

Naučnici sa Univerzitete "Rokfeler" u Njujorku uspeli su da stvore fetus koji se sastoji od ljudskih i kokošijih ćelija. 

Istraživači se nadaju da će presađivanjem ljudskih ćelija u kokošiji fetus uspeti da steknu nova saznanja o transformaciji ćelija u fetus. 

Nova otkrića mogla bi da otvore put brojnim tretmanima za različite vrste poremećaja u razvoju. 

Naučnici već znaju da od matičnih ćelija embriona mogu da nastanu bilo kakve ćelije, od koštanih i nervnih, do plućnih i ćelija jetre. 

Oni takođe znaju da posebne grupe ćelija, koja se može naći u embrionima vodozemaca i riba, ima ključnu ulogu u obrazovanju njihovih ranih razvojnih struktura. 

Ove grupe, nazvane "organizatori", emituju molekulske signale koji ćelijama govore da treba da rastu i određuju na koji način treba da se razvijaju. 

Kada se "organizatori" premeste iz jednog embriona u drugi, podstiču embrion na stvaranje još jednog kičmenog stuba i centralnog nervnog sistema, sa sve mozgom i kičmenom moždinom. 

S obzirom na to da su eksperimenti na ljudskim embrionima ograničeni etičkim principima, naučnici nisu mogli da znaju da li organizatori postoje kod ljudi jer se dozvoljeni vremenski period za eksperimentisanje završava negde u vreme početka formiranja organizatorskih ćelija. 

Kako bi uspeli da pronađu odgovor na ovo pitanje, naučnici na čelu sa doktorom Alijem Brivanlouom ugradili su ljudske matične ćelije u pileći embrion. 

Čim su se smestile u novog domaćine, ove ćelije su počele da stvaraju teren za drugu kičmu i nervni sistem, što je bio očigledan znak da postoje i ljudski organizatori. 

Uprkos pozitivnim rezultatima, mnogi su ovaj eksperiment ocenili "bolesnim" i "bizarnim", piše Dejli mejl. 

Istraživanje je objavljeno u magazinu Nejčer.

]]>
Fri, 25 May 2018 16:39:01 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409738/neobican-embrion-naucnici-stvorili-hibrid-coveka-i-kokoske.html
Kako provesti vikend u Segedinu na najbolji mogući način? http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409731/kako-provesti-vikend-u-segedinu-na-najbolji-moguci-nacin.html Najznačajniji prirodni resursi sunčane velike južne ravnice su njene lekovite i termalne vode, kao i razne banje. Isprobajte lekovite moći lekovitog blata u banjskom kompleksu u Makou koji podseća na katedralu ili isprobajte najveći vodeni tobogan u Evropi u Segedinu gde možete da istražujete ulice koje imaju jedinstvenu mediteransku atmosferu i otkrijte zgrade koje je projektovao „mađarski Gaudi”, poznati arhitekta Ede Mađar ]]> Foto: Screenshot

Avantura u akva-parku

foto: promo
foto: promo

 

U najvećem gradu jugoistočne Mađarske, Segedinu, nalazi se zatvoreni akva park Napfényfürdő Aquapolis koji, uz to što ima najduži vodeni tobogan u zatvorenom prostoru koji radi tokom cele godine u Evropi, ima puno toga da ponudi. Bazeni „vodenog grada” nude puno zabave za celu porodicu ali oni koji traže malo mira i tišine treba da posete ekskluzivne „tihe” objekte za velnes.

Opuštanje za celu porodicu

foto: promo
foto: promo

 

Termalno kupatilo Szent Erzsébet je ponos Morahaloma, gradića u okolini Segedina koji se nalazi tik do granice sa Srbijom. Lekovite vode banje veoma efikasno leče probleme sa zglobovima kolena i ramena. Sa svojim kupatilom za decu u zatvorenom prostoru (u kom se nalazi i višespratni avanturistički bazen), saunama i brojnim ostalim bazenima, ovo kupatilo je pravi porodični objekat.

Lekovito blato i jedinstveno iskustvo

foto: promo
foto: promo

 

Termalno kupatilo Hagymatikum u Makou (samo 6 kilometara odnosno 3,7 milja od granice s Rumunijom) je jedinstveno: njegova zgrada koja podseća na crkvu je ostvarenje sna Imrea Makoveča, svetski poznatog mađarskog stručnjaka za organsku arhitekturu. U samom gradu se nalaze brojne zgrade koje je projektovao ovaj genijalni arhitekta koji je stvorio novi arhitektonski stil. Uz lep izgled, posetioci mogu da pronađu ekskluzivno odeljenje za velnes, prelepo odeljenje „Dečijeg sveta” i termalnu vodu vrhunskog kvaliteta koja, u kombinaciji s lekovitim blatom iz reke Maroš, čini nepobedivu kombinaciju za ublažavanje reumatskih bolova.

Umetnost na svakom ćošku

foto: promo
foto: promo

 

Prošetajte i pogledajte zgrade u stilu art nuvo u Segedinu, gradu riblje čorbe koju morate probati 
Ako volite stil art nuvo, obavezno morate da otkrijete radove arhitekte Edea Mađara u Segedinu. Poznat kao „mađarski Gaudi”, projektovao je prelepe kuće i javne zgrade u trećem gradu po veličini u Mađarskoj. Vredi posetiti i art nuvo zgradu segedinske sinagoge, koja je četvrta po veličini u svetu u svojoj kategoriji.

Spustite se na obalu Tise

foto: promo
foto: promo

 

Segedin se nalazi u najsunčanijem delu Mađarske i zato se naziva „gradom sunca”. Možete da istražujete njegove Mediteranske ulice, zelene površine i dve obale reke Tise koja teče kroz grad pešice, vozom na pruzi uskog koloseka, čamcem ili Segvejem. Možete da se popnete na zvonik katedrale visine 90 metara koja je simbol Segedina i da uživate u veličanstvenom pogledu na ceo grad. Monumentalna katedrala služi kao magična scenografija za vrhunske predstave u najvećem pozorištu na otvorenom u Mađarskoj koje se održava tokom letnjih meseci na trgu u podnožju katedrale.

Ne odlazite dok ne probate riblju čorbu

foto: promo
foto: promo

 

Ako ste u Segedinu, obavezno probajte svetski poznatu lokalnu riblju čorbu. Početkom septembra se održava međunarodni festival ribe na Tisi na kom se kuvari i zanatlije okupljaju na obalama reke Tise i služe 14.000 porcija riblje čorbe koja se kuva u ogromnom kotliću, tako da niko ne odlazi s događaja gladan.

]]>
Fri, 25 May 2018 16:03:45 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409731/kako-provesti-vikend-u-segedinu-na-najbolji-moguci-nacin.html
Najlepši nacionalni parkovi na prostoru bivše Jugoslavije http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409730/najlepsi-nacionalni-parkovi-na-prostoru-bivse-jugoslavije.html Dana 24. maja 1909. u Švedskoj je osnovano prvih devet nacionalnih parkova u Evropi, što je označilo početak intenzivnije zaštite prirode na našem kontinentu. ]]> Foto: Screenshot

Brijuni, Kornarti, Krka, Mljet, Paklenica, Plitvička jezera, Risnjak i Severni Velebit imena su osam nacionalnih parkova Hrvatske. Iako površinom nije najveća, Hrvatska se ponosi s najviše nacionalnih parkova na prostoru bivše Jugoslavije. 

Najveći broj nacionalnih parkova nakon Hrvatske ima Crna Gora koja oduševljava Durmitorom, Biogradskom Gorom, Lovćenom, jezerom Skadar i Prokletijama. 

Slovenija ima tek Nacionalni park Triglav, u Bosni i Hercegovini nalaze se tri takva zaštićena područja (Sutjeska, Kozara i Una), kao i Makedonija koja oduzima dah Nacionalnim parkom Pelister, Mavrovom i Galičicom. 

Đerdap, Kopaonik, Tara i Fruška Gora četiri su srpska nacionalna parka.

]]>
Fri, 25 May 2018 16:00:39 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409730/najlepsi-nacionalni-parkovi-na-prostoru-bivse-jugoslavije.html
Petak posle 14 sati najkritičnije vreme za vožnju, a u ovoj situaciji sklonite se ŠTO DALJE OD VOZILA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409721/petak-posle-14-sati-najkriticnije-vreme-za-voznju-a-u-ovoj-situaciji-sklonite-se-sto-dalje-od-vozila.html Petak je dan kada se statistički dogodi najveći broj saobraćajnih nesreća sa najtežim posledicama. Po statistici, najkritičnije je od 14 časova do ranih jutarnjih sati kada se smanjuje pažnja i često vozi pod dejstvom akohola. ]]> Foto:blic

Opterećeni su i magistralni putevi, ali i auto-putevi gde su već prisutni turisti koji prolaze kroz našu zemlju. Koji su saveti za predstojeći vikend i kako se ponašati u slučaju zastoja na putu i kolona?

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja kaže za RTS da je u slučaju zastoja na auto-putu potrebno što pre obavestiti vozače koji nailaze da ste zaustavljeni, kao i da je savet da svi putnici napuste vozilo.

Foto: Mateja Beljan / RAS Srbija

- Nemojte se zadržavati u vozilu, nemojte se zadržavati pored vozila, sklonite se što dalje od auto-puta - ističe Okanović.

Naglašava da je, što se tiče obeležavanja, neophodno uključiti sve pokazivače pravca, postaviti sigurnosni trougao na najmanje 50 metara iza vozila i obavezno obući prsluke.

Okanović objašnjava i na koji način treba obezbediti mesto saobraćajnog udesa na auto-putu.

- Prvo pravilo za spasavanje jeste da spasilac prvo mora da obezbedi sebe. Tih 15-20 sekundi koliko vam treba da obučete prsluk, da upalite sve pokazivače pravca, da stavite trougao, da obavestite druge o saobraćajnoj nezgodi neće toliko puno značiti povređenom. Nemojte u želji da što pre ukažete pomoć drugome da nastradate vi - dodaje Okanović.

Pored toga, podsetio je da Zakon iz 2009. godine predviđa da u slučaju zastoja na auto-putu zbog saobraćajne nesreće ili nekog sličnog događaja vozila koja se nalaze u levoj traci treba da se pomere što više ulevo, a vozila koja se nalaze u desnoj traci što više udesno i na taj način obezbede prolaz u sredini takozvani "koridor života" - prolaz koji koriste hitne službe kao što su hitna pomoć i vatrogasci.

]]>
Fri, 25 May 2018 13:10:03 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409721/petak-posle-14-sati-najkriticnije-vreme-za-voznju-a-u-ovoj-situaciji-sklonite-se-sto-dalje-od-vozila.html
Naš poznati epidemiolog: "Ovih 16 stavki ruše svaku povezanost NATO bombi i raka" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409720/nas-poznati-epidemiolog-ovih-16-stavki-ruse-svaku-povezanost-nato-bombi-i-raka.html Poslednji u nizu nedavno izgubljenih ratova (da ne pominjemo ranije poraze) posebno je uzdrmao građane Srbije, jer su im bombe padale po glavama. Otuda se uglavnom s odobravanjem gleda na osnivanje dve komisije zadužene za bavljenje posledicama bombardovanja 1999. godine, piše za "Danas" dr Zoran Radovanović, epidemiolog i univerzitetski profesor. ]]> Foto:blc.rs

"Kako navodi, velika je šteta što mandat komisija ne obuhvata prebrojavanje žrtava. To je bez sumnje najdirektnija i najvažnija posledica našeg rata sa NATO-om. Sramota je da i posle skoro dve decenije nagađamo da li je izgubljeno 750 ili 3.500 ljudskih života. Malo koji evropski narod bi dopustio da imena svih stradalih ne budu još davno sa dužnim uvažavanjem uklesana u kamenu", navodi on. Prenosmo njegov tekst obajvljen u listu "Danas":

S druge strane, dobro je što će se ispitivati stanje životne sredine. Zagađenja enormnih razmera nastala su rušenjem petrohemijskih i drugih industrijskih postrojenja, uključujući skladišta, trafostanice, ali je istina da smo se mi i pre i posle bombardovanja nemilosrdno odnosili prema sopstvenom prirodnom okruženju.

Osim političkih uslova (definisane granice, čvrste institucije sistema, nezavisno sudstvo, garantovana prava i slobode građana, slobodni mediji), od pridruživanja Evropskoj uniji najviše nas deli dostizanje neophodnih ekoloških standarda. Svet može da razume naše muke sa rasejanim hemijskim otrovima i da nam pomogne, a bez obilate finansijske podrške u tom pogledu malo možemo da učinimo.

Razumno je i što se odustalo od prvobitnih zahteva da se obrazuje komisija "nezavisna" od postojećih stručnih ustanova (Instituta za javno zdravlje "Batut", Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja...) zbog sumnje u njihovu navodnu neobjektivnost. Sva istraživanja obavljaće, što je jedino logično, postojeći kadar koji se tim poslom redovno bavi u svojim laboratorijama.

NATO bombardovanje Foto: DMITRI KHRUPOV / EPA;

NATO bombardovanje

Šta je onda problem? Pa, nevolja je što su "presude" već donete. Medijska baražna paljba obilato nam je usađivala u svest da su "NATO bombe povećale broj obolelih od raka", da je, bar delimično, za tu situaciju "odgovoran osiromašeni uranijum", da je sve to već "dokazano"... U međunarodnoj naučnoj zajednici te tvrdnje mogu samo da naiđu na podsmeh. A koji narodni poslanik će da se isprsi i ustvrdi da predsednik Republike i predsednica Narodne skupštine greše (ovaj autor hoće da veruje da su ih obmanuli politikantski nastrojeni pojedinci)?

Suočimo se sa činjenicama:

1. Tvrdnja da nam je, zbog bombardovanja, rizik pojave raka dva-tri puta veći nego u drugim zemljama rezultat je manipulacije nedostojne ozbiljnih ljudi. Sve bolesti karakteristične za pozno životno doba kod nas su mnogo češće, a bolesti novorođenčadi mnogo su ređe kada se prikazuju na tako izvitoperen način. Srbija ima jednu od najstarijih populacija na svetu, pa kod nas umire 15, a u nekim arapskim zemljama samo tri od 1.000 stanovnika godišnje. Kada se računa na pošten, jedino ispravan način, tačnije kada se uzima u obzir uzrast, potpuno splašnjava demagoški balon o našem navodnom masovnom stradanju od raka.

Foto: EPA;

2. Ne postoji nikakva neuobičajenost u kretanju učestalosti raka u Srbiji. Porast stopa u najvećoj meri je posledica starenja populacije, a karakteriše i ostale zemlje koje se nalaze u takozvanoj trećoj fazi epidemiološke tranzicije. Po obolevanju zauzimamo neupadljivu sredinu, a po umiranju smo na devetom (muškarci), odnosno osmom (žene) mestu među 36 evropskih zemalja. Rizik umiranja od raka u centralnoj Srbiji bio je isti 2005. i 2015. godine. Slično važi i za Vojvodinu.

3. Agresivnom propagandom nametnuta je predstava o navodnom naglom skoku učestalosti raka krvi i krvotvornih organa (leukemija i limfoma) 2006. godine. Istina je sasvim suprotna: ovih tumora je te godine beleženo čak manje nego prethodne, 2005. godine. Leukemija i limfoma bilo je isto 2003. i 2011. godine, bez ikakve naznake odstupanja od očekivanja.

4. Nema ni "epidemije" dečjeg raka u Srbiji. To garantuju stručnjaci koji se bave registracijom raka, uzimajući u obzir elemente neophodne za ocenu (obim, kvalitet podataka...).

5. Takođe, "natura" se lažna predstava o stradanju od raka u rubnom području centralne Srbije, gde je jedino korišćena municija sa osiromašenim uranijumom (OU). Podaci ubedljivo pokazuju da se, zavisno od kriterijuma (obolevanje ili umiranje od raka, muškarci ili žene, godina posmatranja), Pčinjski okrug ne nalazi na prvom, već na poslednjem mestu ili blizu njega među 18 okruga u Srbiji.

6. Kao i drugde u svetu, u Srbiji ima prirodnog uranijuma, jer je jedan od 20 najzastupljenijih elemenata u Zemljinoj kori, ali nema OU. Nije ga bilo ni godinu-dve posle bombardovanja, osim na mestima gde su nalaženi meci, pa su stavljani u buriće i uskladištavani u Institutu "Vinča". Na poluostrvu Luštica, jedinom crnogorskom lokalitetu gađanom OU, Izraelci su podigli ekskluzivan hotel.

Uranijum Foto: Wikipedia / Wikipedia

Uranijum

7. Poput ostalih teških metala, uranijum je toksičan, ali nešto manje od svojih hemijskih srodnika, olova i žive. Zato je korišćen za pojačanje sjaja zuba, u fotografskim laboratorijama i slično, a svaki Boing sadržavao je, zbog stabilnosti, između 500 i 1.500 kilograma OU. Pošto niko ne spori njegovu toksičnost, neukusne su zlurade opaske kako je "možda čak i lekovit".

8. Ovaj hemijski elemenat je slabo radioaktivan. Na područjima bombardovanim OU povećavao je prirodni nivo radioaktivnosti za oko jedan odsto, a u najintenzivnije gađanim regionima Iraka za manje od pet odsto. Cinična primedba kako "mora da je koristan" sasvim je tačna ukoliko je alternativa izlaganje 13 milijardi puta radioaktivnijem polonijumu 210 (u šta se, nažalost, lično uverio pokojni ruski špijun Litvinjenko).

Aleksandar Litvinjenko Foto: Wikipedia / Wikipedia

Aleksandar Litvinjenko

9. Najuglednije naučne ustanove u svetu ne prihvataju vezu između uranijuma (čak i ako je obogaćen, a ne osiromašen) i raka. Međunarodna agencija za istraživanje raka, kao vrhovni naučni arbitar, navodi preko 500 sigurnih, verovatnih i mogućih kancerogena, ali među njima nema uranijuma.

10. U naučnom svetu se odbacuju spekulacije o opasnim oblacima OU rasejanim po velikim prostranstvima (Černobilj je sasvim različita priča), pa se rizik od OU vezuje za dve situacije: prvo udisanje čestica OU u trenutku eksplozije, i drugo gelere OU zaostale u telu. Amerikanci već više od četvrt veka, još od prvog Zalivskog rata, prate svoje veterane izložene "prijateljskoj vatri" i nalaze samo minimalne laboratorijske, ali ne i klinički jasno ispoljene promene.

11. Pozivanje na sudske presude kao "argumenat" o vezi OU i raka zvuči smešno među ozbiljnim svetom, jer uzročno-posledične veze ne utvrđuju sudovi, već naučnici.

12. Još manju težinu nosi zaključak neke italijanske parlamentarne komisije. Čak i da ga ne osporavaju stručnjaci, posebno iz njihovog Ministarstva odbrane, i da se svojih izjava nije javno odrekao glavni "svedok optužbe", profesor Đorđo Trenta, taj dokument bi ostao oruđe političkog prepucavanja, a ne relevantan niti iole vredan naučni dokaz.

13. Jedino naučno prihvatljivo iskustvo Italijana angažovanih na Balkanu je sledeće: 71.144 italijanska veterana angažovana na KiM i u Bosni imala su nižu smrtnost i od svih uzroka i od raka, u poređenju sa svojim parnjacima stacioniranim po garnizonima van Balkana. U naučnoj literaturi objavljeni su podaci o vojnicima i iz drugih zemalja, Nemačke, Holandije, Danske, Švedske, Norveške i Kanade, a rezultati su bili slični. Sumnjičavima ostaje da izuče takozvani fenomen zdravog rad/tnika.

Foto: EPA;

14. Naučna kritičnost zahteva otvoren um, pa se teoretski ne može isključiti mogućnost pobijanja rezultata velikih epidemioloških studija kojima je na osnovu 65-godišnjeg praćenja zaključeno da nema dokaza o kancerogenom delovanju uranijuma. To bi bio najveći doprinos srpskih stručnjaka svetskoj nauci još od otkrića Milutina Milankovića, pre više od 80 godina. Mala je, međutim, verovatnoća da baš po ovom pitanju dostignemo te istraživačke visine.

15. Anegdotski zvuči da o uzročno-posledičnim mehanizmima u oblasti zdravlja i bolesti neprikosnoveno sude fizikohemičari, inženjeri i po neki kliničar, a ne epidemiolozi, kojima je to prevashodni posao. Posebno je zanimljivo što podatke Registra za rak ne iznose u javnost stručnjaci koji se time bave, već potpuno izobličene cifre, kao posrednici, nameću pojedinci bez ikakvog osećaja odgovornosti.

16. Zabrinjavajuće je što se za NATO plaćenike proglašavaju stručnjaci koji se pozivaju na elementarne naučne istine, a ksenofobima, manipulantima i, u najboljem slučaju, dobronamernim neznalicama se iskazuje uvažavanje zbog "viška patriotizma".

17. Predsedništvo i Skupština Srpskog lekarskog društva prepoznali su pojavu da se odsustvo argumenata o raku i OU zameni diskvalifikacijama, pa su upozorili: Svaki stručnjak koji pokuša da ukaže na istinu biva bez mere, ukusa i osnove vređan i ponižavan.

Vredi citirati još neke stavove ovih najviših organa Društva:

  • Naša javnost se uporno zastrašuje navodnom epidemijom raka i pretećim katastrofičnim scenarijom o sve masovnijem pomoru od ove bolesti, a roditeljima se usađuje nepostojeći strah od vakcina.
  • Neodgovorni pojedinci se u ime struke pozivaju na podatke Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", istovremeno ih grubo krivotvoreći.
  • Došli smo u situaciju da preovlađujući deo građanstva prihvata ove nakaradne poruke, što ima ozbiljne negativne posledice po javno zdravlje.
  • Lažna predstava o epidemiji raka i sveprisutnoj zagađenosti životne sredine kancerogenima na koje se ne može uticati nameće fatalizam i odustajanje od delotvornih preventivnih mera (prestanak pušenja, fizička aktivnost, pravilna ishrana, izbegavanje polno prenosivih i drugih infekcija značajnih za pojavu raka...).

Treba li dodati nešto ovim zapažanjima?

Ali, vratimo se početku: Koliko će komisije imati snage da tragaju van nametnutih okvira, kada su im odgovori već unapred dati? Ovo utoliko pre što će u tim telima preovlađivati članovi kojima je od početka već "sve jasno".

Zoran Radovanović je bio redovni profesor epidemiologije na medicinskim fakultetima u Beogradu (do 2000) i Kuvajtu (do 2007). Predavao je i ili ispitivao na više univerziteta u zemlji i inostranstvu. Napisao je i uredio sve domaće poslediplomske i skoro sve dodiplomske udžbenike iz epidemiologije. Sada je u penziji.

]]>
Fri, 25 May 2018 13:06:30 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409720/nas-poznati-epidemiolog-ovih-16-stavki-ruse-svaku-povezanost-nato-bombi-i-raka.html
Napravljena je za ozloglašenog diktatora pre 37 godina, ali on nikada nije ušao u svoju SUPERJAHTU http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409701/napravljena-je-za-ozloglasenog-diktatora-pre-37-godina-ali-on-nikada-nije-usao-u-svoju-superjahtu-.html Superjahta iračkog diktatora Sadama Huseina, koja je napravljena za njega 1981, dobila je novu upotrebu. ]]> Foto: Screenshot

 

Superjahta iračkog diktatora Sadama Huseina, koja je napravljena za njega 1981, dobila je novu upotrebu – sada je hotel za mornare a koristiće je pomorski piloti koji uvode i izvode brodove iz luke Basra. Mnogi od njih žive daleko od ovog obalskog grada.

Jahta “Basra Briz” (u prevodu: povetarac Basre) duga je 82 metra, a u njoj se nalazi predsednička kabina sve sa zlatom uovičenim kupatilom, berberskom stolicom i svilenim zavesama, plus 17 kabina za goste, 18 za posadu i ambulantom.

Izgrađena je u vreme kad je Irak ratovao sa Iranom, pa se udružio sa njim, a jahta je u međuvremenu predata Saudijskoj Arabiji.

Jahta “Basra Briz” (u prevodu: povetarac Basre) duga je 82 metra, a u njoj se nalazi predsednička kabina sve sa zlatom uovičenim kupatilom, berberskom stolicom i svilenim zavesama, plus 17 kabina za goste, 18 za posadu i ambulantom.

 

]]>
Thu, 24 May 2018 17:16:48 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409701/napravljena-je-za-ozloglasenog-diktatora-pre-37-godina-ali-on-nikada-nije-usao-u-svoju-superjahtu-.html
HITNO UPOZORENJE RHMZ Beogradu se približava veliko NEVREME, mogući pljuskovi, grmljavina i grad http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409695/hitno-upozorenje-rhmz-beogradu-se-priblizava-veliko-nevreme-moguci-pljuskovi-grmljavina-i-grad.html Republički hidrometeorološki zavod je izdao vanredno, hitno upozorenje za opasnost od nepogoda na teritoriji Beograda i Pančeva. ]]> Foto:Blic.rs

- Upozorenje na jak pljusak, grmljavinu i grad. Oblačnost koja na području Pančeva uslovljava pljuskove, grmljavinu i lokalnu pojavu grada u narednih sat vremena premeštaće se ka Beogradu - stoji u upozorenju RHMZ koje važi za period do 14.09 časova.

Meteorolozi tvrde da će celo popodne biti veoma promenljivo.

- Naišao je jedan veliki oblak koji se trenutno nalazi nad prestonicom, ali njegov "udar" neće trajati duže od 20-30 minuta. Međutim, tokom celog popodneva će biti mogući povremeni pljuskovi na široj teritoriji Beograda - rekli su za "Blic" iz RHMZ.

Narandžasti meteo alarm u Beogradu Foto: RHMZ / screenshot

Narandžasti meteo alarm u Beogradu

U prestonici je u podne izmerena temperatura od 26 stepeni, ali je subjektivni osećaj bio kao da je znatno toplije - čak 29. Međutim, sada je počeo da duva nešto jači vetar, te je za očekivati da narednih sati temperatura bude u značajnijem padu.

]]>
Thu, 24 May 2018 13:24:30 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409695/hitno-upozorenje-rhmz-beogradu-se-priblizava-veliko-nevreme-moguci-pljuskovi-grmljavina-i-grad.html
APSURD: MUP izdaje našim vozačima papir koji u Evropi ne važi pa na granici OSTAJU BEZ TABLICA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409694/apsurd-mup-izdaje-nasim-vozacima-papir-koji-u-evropi-ne-vazi-pa-na-granici-ostaju-bez-tablica.html Prvo Crnogorci, a nedugo zatim i Mađari počeli su da vraćaju građane Srbije sa graničnih prelaza, na Horgošu su im čak skidali i oduzimali tablice, i to zbog jednog papira koji zvanično izdaje naš MUP i sa kojim bi trebalo normalno da putuju. ]]> Foto:blic.rs

Međutim, u praksi se pokazalo da taj papir, odnosno zvanični dokument na srpskom i engleskom jeziku o produženju važenja saobraćajne dozvole, vlastima naših suseda ne znači ništa, kao ni to što ih je naše Ministarstvo unutrašnjih poslova "zamolio" da ga priznaju.

Čemu upšte služi taj dokument i zašto jednostavno ti vlasnici vozila nemaju nove saobraćajne dovole?

"Sporni" dokument, koji je MUP izdao, potvrda je na srpskom i engleskom jeziku da je rok važenja tablica i saobraćajne dozvole, umesto do januara 2018, pomeren na početak 2020. godine.

Nameće se pitanje zašto se, umesto potvrda, jednostavno ne izdaju nove saobraćajne dozvole.

Prema rečima Damira Okanovića, direktora srpskog Komiteta za bezbednost saobraćaja, svi problemi počinju od saobraćajnih propisa donetih 2010, kojim je napravljeno više nelogičnosti i besmislenih rešenja.

- Tada je usvojeno da saobraćajne dozvole i tablice važe sedam godina, da bi u januaru 2011. godine taj rok bio produžen na devet godina - rekao je Okanović za "Novosti".

Kako je dodao, svi koji se ovih dana nađu na granici, a u saobraćajnoj im piše da je važenje isteklo, a na potvrdi da je produženo važenje do 2020. godine, verovatno deluju zbunjujuće ministarstvima unutrašnjih poslova drugih zemalja.

- Kako sada ne može da se prepravi datum u saobraćajnim dozvolama, a suludo je ljude izlagati nepotrebnom trošku i čekanju po kojekakvim redovima, rešenje bi bilo - ukidanje važenja tablica, a saobraćajne dozvole izdavati na 10 godina - objašnjava Okanović.

Samo u Srbiji

On još dodaje da nigde na svetu, osim u Srbiji, ne postoji rok važenja tablica, već se one menjaju kada se pohabaju ili na bilo koji način oštete.

- U pitanju je nepotrebna komplikacija, kao, recimo, u slučajevima kad je vozač platio godišnji parking, a posle nekoliko meseci morao da promeni tablice, kojima je, bez smisla, istekao rok. Inače, trošak novih tablica i saobraćajne je 3.700 dinara plus izgubljeno vreme - kaže Okanović.

Oni koji su imali neprijatna iskustva u Mađarskoj ispričali su da im je na granici rečeno da "oni nisu u obavezi da znaju srpski ili engleski jezik i da prihvataju samo ono što vide na autu, a nikakvu potvrdu".

- Čak i da su nas pustili, svaki saobraćajac na putu mogao je da nas zaustavi i oduzme tablice što je još veći problem, jer onda moramo zvati šlep-službu da nas vrati u zemlju. Mađarski carinici ne traže ovaj dokument kod svakog vozila, ali tamo gde traže su neumoljivi - ispričao je jedan naš građanin za "Novosti".

A šta ako to bude problem i u Grčkoj?

Pre nego što je ovaj problem počeo da se dešava našim građnima na granici sa Mađarskom, isti slučaj se dogodio sredimo aprila i na granici sa Crnom Gorom.

Za sada nema prijavljenih slučajeva da su vraćeni vozači na ulazu u druge zemlje, poput Grčke, ali počinje letnja sezona, pa mnogi vlasnici potvrda strahuju da će im propasti letovanje.

Što se tiče Crne Gore, iz njihovog MUP-a "Blicu" je stigao odgovor:

"Što se tiče režima prelaksa državne granice, ništa se nije promijenilo u odnosu na prethodni period.  Državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru, kada upravljaju vozilom, uz prezentovanje potvrde o produženju roka važenja saobraćajne dozvole sa sedam na devet godina (uz to se prezentuju naravno i lična karta ili pasoš i vozačka dozvola)".

Naš MUP, kako je preključe saopšteno, molbu da prihvate ovaj dokument poslao i mađarskim kolegama, kako su to saopštili nakon pisanja medija o tome kakve probleme vozači imaju na graničnim prelazima.

]]>
Thu, 24 May 2018 13:20:08 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409694/apsurd-mup-izdaje-nasim-vozacima-papir-koji-u-evropi-ne-vazi-pa-na-granici-ostaju-bez-tablica.html
Nadali smo se UKIDANJU ROMINGA, dobili smo POJEFTINJENJE: Evo koliko bi sada trebalo da košta minut razgovora u EU http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409648/nadali-smo-se-ukidanju-rominga-dobili-smo-pojeftinjenje-evo-koliko-bi-sada-trebalo-da-kosta-minut-razgovora-u-eu.html Liberalizacija rominga između Srbije i Evropske unije mogla bi da počne uskoro. Kako saznaje "Blic", cena bi trebalo da bude 76 centi za minut. ]]> Foto:blic.rs

Zvanične informacije kažu da je ukidanje rominga izvesno, ali ne toliko skoro koliko smo očekivali. Međutim, kako je "Blic" saznao, na marginama samita u Sofiji koji je održan prethodne nedelje, do naših građana uskoro bi mogle da dođu dobre vesti.

Foto: RAS Srbija

- Najavljeno je da bi liberalizacija rominga trebalo da se dogodi u narednim mesecima. Očekuje se da bi cena već za šest meseci do godinu dana mogla biti 76 centi po minutu – rečeno je na jednom od sastanaka učesnika samita iza zatvorenih vrata.

Kako smo još saznali, Evropska komisija bi vršila monitoring nad primenom u prve dve godine. Na taj način vršio bi se pritisak na operatere da primenjuju tu cenu, budući da će oni pokušati da prolongiraju primenu nove tarife dokle god budu mogli. Kako saznajemo, ovo je iza zatvorenih vrata najavila tokom jednog razgovora Marija Gabrijel, evropska komesarka za digitalnu agendu. Evropska komisija već razgovora se pojedinim mobilnim operaterima i proverava njihove mogućnosti za primenu nove cene.

Ovo bi bio početak liberalizacije rominga između Srbije i EU, a cene će se kasnije kretati isključivo u skladu sa tržištem.

Ovo bi bio veliki uspeh, jer bi to značilo da bi naši građani i pre ulaska Srbije u EU uživali u pogodnostima koje imaju svi građani Evropske unije. To bi pojeftinilo komunikaciju između građana Srbije i naše dijaspore u Evropi, koja je brojna. Samo u Beču ima 75.964 naših građana prema podacima iz Godišnjeg statističkog izveštaja grada Beča za 2017. Za poslovni svet je ovo velika olakšica. A to je svakako značajno i za sve naše građane kada službeno putuju u zemlje EU ili kada idu na odmor, na primer u Grčku, Španiju ili Hrvatsku.

Foto: Shutterstock

U kabinetu predsednice Vlade nam je rečeno da bi ovo bio idealan scenario i da nadležne institucije rade na tome da se izbore da naši građani što pre dobiju jeftinije usluge rominga. O cenama rominga jeste bilo reči na samitu u Sofiji i to svakako jeste jedna od stvari na kojima se već uveliko radi.

Potpisanom izjavom na samitu u Sofiji o romingu, koji se odnosi na ceo Zapadni Balkan, Srbiji su otvorena vrata jeftinog telefoniranja, ali će njegovo ukidanje trajati, izjavio je pre dva dana ministar telekomunikacija Rasim Ljajić.

Srbija je pre tri godine potpisala sa BiH, Crnom Gorom i Makedonijom sporazum o snižavanju cena, a sada EU želi da se to odnosi na ceo region Zapadnog Balkana. Druga stavka se tiče ukidanja rominga za Zapadni Balkan kada naši građani putuju u zemlje EU.

- Ja sam govorio da je zemljama EU trebalo 10 godina da se dogovore sa telekomunikacionim operaterima o ukidanju rominga u zemljama Unije, a zamislite sad da ta direktiva treba da važi za zemlje koje su u postupku pristupanja - istakao je Ljajić.

Pada i cena mobilnog interneta

Evropski komesar Marija Gabrijel izjavila je da će mobilni podaci u romingu pojeftiniti od narednog leta za građane EU i zemlje Zapadnog Balkana, i koštaće 70 evrocenti za megabajt.

- Od 1. avgusta 2018. operateri su preuzeli obavezu da ponude paket u kome će cene megabajta biti i nekoliko puta niže od sadašnjih. Naš cilj je da jula 2019. godine zajednička cena za sve zemlje bude 70 centi po megabajtu, da bi 2020. pala na 45 evrocenti, a do 2021. godine na 20 evrocenti - rekla je Gabrijel.

]]>
Wed, 23 May 2018 13:14:23 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409648/nadali-smo-se-ukidanju-rominga-dobili-smo-pojeftinjenje-evo-koliko-bi-sada-trebalo-da-kosta-minut-razgovora-u-eu.html
Srbija dobija još jedan PRAZNIK na sutrašnji dan, a sve nas zanima da li će biti NERADNI http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409647/srbija-dobija-jos-jedan-praznik-na-sutrasnji-dan-a-sve-nas-zanima-da-li-ce-biti-neradni.html Srbija treba da dobije još jedan državni praznik - Dan Ćirila i Metodija, koji će se obeležavati 24. maja, čime će se i zvanično "proslavljati" slovensko prosvetiteljstvo i pismenost. Međutim, kako smo saznali to se neće deseti ovog maja, već tek sledeće godine. ]]> Foto:blic.rs

- Procedura je pokrenuta, ali će praznik postati nacionalni tek sledeće godine, jer nema šanse da se sve završi u naredna dva dana. Takođe, nije ideja da ovo bude još jedan neradni dan, naprotiv, praznik će se obeležavati, ali će se tog dana raditi - kaže izvor "Blica" iz Vlade Srbije.

Tačnije, tog dana će se slaviti sveti Ćirilo i Metodije, odnosno Dan slovenske pismenosti. Da će praznik biti ustanovljen pre izvesnog vremena najavio je ministar kulture Vladan Vukosavljević, a ovih dana potvrdio i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija

- Time ćemo Srbiju uvrstiti u red slovenskih država koje praznuju ovaj dan kao svoj nacionalni praznik. Uporedo sa Svetim Savom, koga praznujemo 27. januara, 24. maja slaviće se sveti Ćirilo i Metodije, koji su začetnici uvođenja slovenskih naroda u red civilizovanih naroda time što su im podarili pismenost - rekao je Selaković.

Kako za "Blic" kažu u Ministarstvu kulture, predsednik Republike i ovo ministarstvo su na zajedničkom stanovištu da se u red praznika kulturne tradicije uvede i Dan slovenske pismenosti, kao što je slučaj u većini zemalja slovenskog sveta.

- Praznik Svetog Ćirila i Metodija slavi se 24. maja i obeležavaju ga i kulturne ustanove, poput Matice srpske i drugih. Dan slovenskih prosvetitelja čini simbolički most prema Danu svetog Save, koga prepoznajemo kao prvog srpskog prosvetitelja - kažu u Ministarsvu.

]]>
Wed, 23 May 2018 13:10:43 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409647/srbija-dobija-jos-jedan-praznik-na-sutrasnji-dan-a-sve-nas-zanima-da-li-ce-biti-neradni.html
CRVENI METEO ALARM Ovom delu Srbije danas preti VEOMA OPASNO VREME http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409646/crveni-meteo-alarm-ovom-delu-srbije-danas-preti-veoma-opasno-vreme.html Veoma opasno vreme stiže u Jugozapadnu Srbiju, a prema informacijama RHMZ, od uticaja jake kiše ugroženi su životi ljudi i životinja, a moguća je i šteta na pokretnoj i nepokretnoj imovini. ]]> Foto:Blic.rs

U Jugozapadnoj Srbiji od pljuska ili jake kiše, sa oko 30 litara po metru kvadratnom u periodu do tri sata, moguće je izazivanje bujica, opasnost od odrona i klizišta.

Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Značajni problemi biće i u transportu i saobraćaju. Ozbiljni problemi i poteškoće u urbanim sredinama, naročito problemi sa kišnom kanalizacijom i kolektorima. Štete su, nažalost, najavljene i na poljoprivrednim kulturama i u šumarstvu.

Uz jaku kišu, jugozapadu zemlje preti i rizik od udara groma, budući da je najavljena lokalna grmljavina sa gradom.

Foto: M. Ilić / RAS Srbija

Ova pojava takođe je opasna po živote ljudi i životinja.

Grmljavina će prouzrokovati probleme u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, rizik od iniciranja pojave vatre, problemi u telekomunikacijma.

Mogući su problemi u transportu električne energije zbog udara groma. Takođe, moguća je lokalna pojava intenzivnih pljuskova, bujica i jakih udara vetra saštetama na pokretnoj i nepokretnoj imovini, saopštio je RHMZ.

]]>
Wed, 23 May 2018 13:08:34 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409646/crveni-meteo-alarm-ovom-delu-srbije-danas-preti-veoma-opasno-vreme.html
MUP: Vozači mogu sa potvrdom o dozvoli u Mađarsku http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409620/mup-vozaci-mogu-sa-potvrdom-o-dozvoli-u-madjarsku.html BEOGRAD - Zbog sporadičnih slučajeva "vraćanja" vozača na graničnim prelazima sa Mađarskom, kojima nisu uvažene potvrde o produženju važenja saobraćajne dozvole, MUP Srbije je uputio molbu kolegama iz te zemlje, da prihvate potvrde o produženju roka, a koje su uredno izdate u Srbij ]]>  Foto:Kurir/Tanjug

FOTO: DADO ĐILAS/ARHIVSKA FOTOGRAFIJA

Kako u MUP-u kažu, zbog nekoliko sporadičnih slučajeva u kojima nisu uvažene potvrde o produženju važenja saobraćajne dozvole, upućena je zvanična molba Ministarstvu unutrašnjih poslova Mađarske da prihvate potvrde o produžetku roka važenja saobraćajne dozvole, a u dopisu se navodi da su vozila, za koja su izdate potvrde i važeće registracione nalepnice, propisno registrovana u Republici Srbiji.

 

Navedeno je i da su ta vozila tehnički pregledana, utvrđena njihova tehnička ispravnost, kao i da su osigurana od odgovornosti za štetu pričinjenu trećim licima i da osiguranje važi do roka označenog na registracionoj nalepnici.

U MUP-u dodaju i da imajući u vidu odličnu saradnju dva ministarstva unutrašnjih poslova veruju da će taj problem, koji se pojavio u nekoliko sporadičnih slučajeva od 1. januara 2018. godine do danas, biti rešen i da će naši vozači moći nesmetano da učestvuju u saobraćaju na putevima u Mađarskoj.

 

FOTO: DADO ĐILAS

Inače, MUP Crne Gore je, na napise u medijima da je slična situacija bila i prilikom ulaska u tu zemlju, pre mesec da odgvorio da državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru, pored lične karte i vozačke dozvole, uz prezentovanje i potvrde o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila, saopštila je danas Uprava policije MUP-a Crne Gore.

 

U tom saopšetnju je istaknuto da je izdato povodom izvjštavanja medija u Srbiji da se iz Srbije u Crnu Goru preko graničnih prelaza ne može više ući u Crnu Goru uz prezentovanje "potvrde o prudužetku važenja roka trajanja saobraćajnih dozvola i registarskih oznaka", gde se misli na potvrdu o predaji dokumenata za registraciju motornog vozila, odnosno produženje registracije.

]]>
Tue, 22 May 2018 22:10:44 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409620/mup-vozaci-mogu-sa-potvrdom-o-dozvoli-u-madjarsku.html
Cela Srbija pod "alarmom", jako nevreme – "ovo ne pamtim http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409609/cela-srbija-pod-alarmom-jako-nevreme--ovo-ne-pamtim.html Republički hidrometeorološki zavod je objavio žuti meteo-alarm za teritoriju cele Srbije ]]> Foto:Tanjug

Kako se navodi na grafičkom prikazu, u celoj zemlji treba očekivati grmljavinu, a kiša je najavljena za teritorije Bačke, Srema, Šumadije, zapadne, jugoistočne, jugozapadne Srbije i Kosova i Metohije.

Žuti meteo-alarm podrazumeva da vreme može biti opasno, da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene, ali je potreban oprez. 

Jako nevreme praćeno kišom i gradom pogodilo je Novu Varoš u popodnevnim časovima. 

Obilna kiša i grad padali su neprestano skoro 20 minuta, pa je, po rečima meštana, šteta na usevima neminovana. 

"Ovo ne pamtim, da je kod nas ovoliko padalo, evo obelelo nam je dvorište kao da je decembar", izjavio je Milenko Matijević za Glas zapadne Srbije. 

Dana Churčić uplašila se da ogromne količine vode ne poplavw kuću i okućnicu. 

"Kako je krenulo da pada pomislila sam da će voda sve odneti. Uspela sam nekako da reagujem i da sprečim da se voda zadržava u mom domaćinstvu, a u međuvremnu je i stala kiša", ispričala je Dana Ćurčić. 

Kolika je šteta od nevremena u Novoj Varoši znaće se kad komisija izađe na teren.

]]>
Tue, 22 May 2018 18:59:12 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409609/cela-srbija-pod-alarmom-jako-nevreme--ovo-ne-pamtim.html
ŠOK! REŠENA SUDBINA ADOLFA HITLERA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409603/sok-resena-sudbina-adolfa-hitlera.html Francuski naučnici dokazali šta se s njim desilo posle Drugog svetskog rata?! ]]> Foto: Screenshot

 

Francuski naučnici potvrdili su službenu teoriju da se Adolf Hitler ubio u svom bunkeru u aprilu 1945. godine.

Iako su kružile razne teorije zavere - jedni su tvrdili da je sa svojom ljubavnicom Evom Braun pobegao podmornicom u Argentinu, prema drugoj teoriji viđen je u Kolumbiji okružen odbeglim nacistima, a 1980-ih je procurila priča da se skrasio sa mladom Brazilkom - sada bi svaka sumnja trebalo da bude otklonjena.

 

Istraživanje francuskih naučnika objavljeno u naučnom časopisu Juropijan žurnal of Internal medisin pod nazivom "Ostaci Adolfa Hitlera: Biomedicinska analiza i definitivna identifikacija" dokazuje da je Hitler zaista izvršio samoubistvo.

 

Naime, Francuzi su uporedili Hitlerov zubarski karton sa čeljusti koju ruske tajne službe čuvaju u moskovskom arhivu - sovetski vojnici 1945. odneli su navodnu Hitlerovu lobanju iz berlinskog bunkera u Moskvu - i uverili se kako se uzorci u potpunosti podudaraju.

Rukovodilac istraživanja, profesor Filip Šarijer, izjavio je kako su ga identifikovali prema izuzetno neobičnim protezama. Hitler je, iako je imao 56 godina, imao samo pet svojih zuba i specifičnu protezu. Dodatna potvrda izvršena je mikroskopskim pregledom zuba na kojima nije bilo tragova mesa, a kako je Hitler bio vegetarijanac i to je naučnicima išlo u prilog da potvrde tezu o samoubistvu.

 

Takođe, na protezama je uočena plava naslaga koja bi trebalo da sugeriše da je Hitler popio cijanid pre nego što se upucao iz pištolja, kako glasi službena verzija događaja.

Ovi rezultati kose se sa rezultatima istraživanja Univerziteta u Konektikatu, koji su 2009. izazvali senzaciju tvrdnjom da lobanja koja se čuva u Moskvi nije autentična, već da pripada ženi. Ali, američki naučnici su ispitivali uzorke iz fragmenta lobanje koji je pohranjena u Ruskom državnom arhivu u Moskvi, dok su Francuzi ispitivali čeljust koja je u posedu FSB-a, ruske tajne službe.

]]>
Tue, 22 May 2018 14:33:55 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409603/sok-resena-sudbina-adolfa-hitlera.html
ERJAVEC: Žalim zbog odluke Izraela da pozove ambasadora Slovenije http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409602/erjavec-zalim-zbog-odluke-izraela-da-pozove-ambasadora-slovenije.html ERJAVEC: Žalim zbog odluke Izraela da pozove ambasadora Slovenije ]]>

Foto: Screenshot

LJUBLJANA - Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec rekao je da žali zbog odluke Izraela da pozove na razgovor slovenačkog ambasadora u toj zemlji Barbaru Sušnik, zbog podrške Slovenije rezoluciji Saveta za ljudska prava UN o nezavisnoj međunarodnoj istrazi nedavnih pogibija Palestinaca u Gazi.

"Žalim zbog ove mere. S obzirom na broj ubijenih i ranjenih i na predsedavanje Savetom za ljudska prava UN, u obavezi smo da istražimo to. To je razlog zašto smo podržali istragu", rekao je on.

 

Izrael je pozvao na razgovor ambasadorku Sušnik pošto je Slovenija glasala za rezoluciju o formiranju nezavisne komisije koja će istražiti događaje koji su doveli do pogibije više od 100 Palestinaca u Gazi, duž granice s Izraelom.

Rezoluciju je podržalo 29 zemalja.

 

Erjavec ističe da pozivanje ambasadorke nije bilo neophodno. 

 

Slovenačko ministarstvo spoljnih poslova odgovoriće na taj potez Izraela, rekao je Erjavec, koji je istakao da Slovenija neće pozivati izraelskog ambasadora.

]]>
Tue, 22 May 2018 14:34:14 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409602/erjavec-zalim-zbog-odluke-izraela-da-pozove-ambasadora-slovenije.html
Norvežanin ugasio cigaretu ispred beogradskog aerodroma i OSTAO BEZ PASOŠA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409596/norvezanin-ugasio-cigaretu-ispred-beogradskog-aerodroma-i-ostao-bez-pasosa.html Gost iz Norveške ugasio je cigaretu i bacio je na zemlju vođen primerom ostalih pored sebe i seo u taksi, a onda je na prozor pokucao komunalni policajac. Pasoš mu je oduzet uz obrazloženje da će biti vraćen kada plati kaznu. ]]> Foto:Blic

Ovo se minulog vikenda dogodilo norveškom državljaninu R. S. (42) na Aerodromu "Nikola Tesla". U subotu oko podneva on i J. V. (43), njegova nevenčana supruga iz Srbije, sleteli su u našu vazdušnu luku, piše "Politika".

Dok je J. V. preuzimala taksi potvrdu na aerodromu, njen suprug je zapalio cigaretu ispred aerodromske zgrade gde su, kako su naveli, i ostali putnici pušili.

Kada je stigao taksi, R. S. je ugasio cigaru i opušak bacio na zemlju. Čim je par iz Norveške ušao u taksi komunalni policajac je pokucao na prozor na strani vozila na kojoj se nalazio R. S. da bi mu oduzeo pasoš.

- Policajac je rekao mom mužu a izađe iz vozila upitavši ga da li zna šta je uradio. Suprug je odmah odgovorio da zna, da mu je žao zbog toga i da će odmah pokupiti opušak. Policajac je uzratio da tako ne može i zatražio mu je pasoš - prepričava J. V.

Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Da bi dobio prekršajni nalog za plaćanje kazne, R. S. koji radi u okviru vojske u Kraljevini Norveškoj, kako navodi ovaj par, predao je pasoš. Ali, tu nije bio kraj.

- Komunalni policajac mu je oduzeo pasoš uz objašnjenje da će mu biti vraćen kada kazna bude plaćena i da će moći da se podigne u sedištu Komunalne policije u Makenzijevoj. Putna isprava je oduzeta bez ikakvog pisanog traga i dokaza o tome - ukazuje par iz Norveške.

Oni su uvereni da je policajac tako postupio ne zbog kršenja komunalnog reda i opuška, već su uočiili da ih je on posmatrao da još dok su čekali taksi i primetio da ne pričaju ni srpski ni engleski. Kada ga je J. V. pitala zbog čega tako postupa kada su opušci na svakom mestu, policajac je uzvratio da ne može svakoga da uhvati na delu.

Par je juče bio u sedištu Komunalne policije kako bi platili kaznu i vratili pasoš, a J.V. je i na aerodromu, ali i ispred sedišta Komunalne policije, slikala brojne opuške.

Kako navode, oni od ove priče neće odustati, a njihov advokat će podneti krivičnu prijavu protiv policajca, zbog, kako kažu, zlouporebe službenog položaja, odnosno nesavesnog rada.

- Posle analize dobijene dokumentacije i uvidom u spise nedvosmisleno je da je komunalni policajac nezakonito postupio. Nije smeo stranom državljaninu da oduzme pasoš, a kada je to već uradio, morao je da mu izda potvrdu o tome. A on to nije učinio. Mnogo je propusta u postupanju Komunalne policije napravljeno - naglašava advokat Ljubisav Batan Radosavljević.

Komunalna policija "postupila u skladu sa ovlašćenjima"

U Sekretarijatu za poslove komunalne policije ističu da su komunalni policajci u navedenom slučaju postupali u skladu sa ovlašćenjima "s obzirom da su u pomenutom slučaju zatekli kršenje komunalnog reda iz svoje nadležnosti".

Takođe, oni podsećaju da je aktima kojima se uređuje rad Komunalne policije predviđen način i postupak vršenja kontrole komunalne policije. Ipak, ni nakon dva upita redakcije "Politike" nisu precizno odgovorili na pitanje da li je njihov službenik imao pravo da oduzme pasoš inostranom državljaninu zbog navedenih razloga. Uvidom u propise i akte koji se tiču rada Komunalne policije, kao što tvrdi i advokat Radosavljević, može se zaključiti da to nikako nije u opisu posla ove službe.

]]>
Tue, 22 May 2018 13:07:38 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409596/norvezanin-ugasio-cigaretu-ispred-beogradskog-aerodroma-i-ostao-bez-pasosa.html
12.000, 18.000 ILI 30.000 DINARA Od 1. jula počinje primena mera za PODSTICAJ RAĐANJA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409546/12000-18000-ili-30000-dinara-od-1-jula-pocinje-primena-mera-za-podsticaj-radjanja.html Od 1. jula počeće primena mera za podsticaj rađanja, pa će tako roditelji za treće dete dobijati mesečno 12.000 dinara narednih deset godina, a za četvrto 18.000 dinara, izjavila je danas ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović. ]]> Foto:Blic.rs

Ona je pojasnila da se privode kraju zakonske izmene koje regulišu pitanje finsiranja, a to je Zakon o finansijskoj podršci porodici i Zakon iz sfere biomedicinski potpomognute oplodnje.

- To su mere koje direktno ublažavaju ekonomsku meru podizanja dece i to trećeg i četvrtog deteta. Ako majka u bliskom periodu rodi treće i četvrto dete ona će imati 30.000 dinara da bi standard života trećeg i četvrtog deteta bio kao i dece koja su ranije rođena - pojasnila je Đukić Dejanović nakon raspisivanja konkursa za dodelu sredstava opštinama za podsticaj rađanja.

Jedna od podsticajnih mera koja će početi da se primenjuje jeste i to da žene koje su rodile dete u postupku vantelesne oplodnje imaju pravo na još tri pokušaja o trošku države za rađanje drugog deteta.

Pravo na dobijanje sredstava imaju roditelji koji su dobili treće ili četvrto dete od početka godine.

]]>
Mon, 21 May 2018 13:09:55 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409546/12000-18000-ili-30000-dinara-od-1-jula-pocinje-primena-mera-za-podsticaj-radjanja.html
KRIVA IM JE CRKVA ZA KOSOVO Političari zamenili teze a evo i 16 dokaza za to http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409545/kriva-im-je-crkva-za-kosovo-politicari-zamenili-teze-a-evo-i-16-dokaza-za-to.html Srpska pravoslavna crkva poslednjih dana optužena je za ratove, stradanja, patnju, da je među krivcima za najveće nacionalne i državne tragedije. Sa navodom o zveckanju oružjem počeo je šef diplomatije Ivica Dačić, a retoriku su dodatno zaoštrili predsednici političkih partija LDP i SPO Čedomir Jovanović i Vuk Drašković. ]]> Foto:Blic.rs

Optužbe koje su upućene na adresu SPC odnose se na period kada je u tronu Srpske crkve bio patrijarh Pavle. Raspad države, brutalno krvavi ratovi, stradanje, izbeglice... da su sa blagoslovom Crkve počinjeni zločini na Kosovu i Metohiji. Sve to i “opredeljenje za smrt” pripisano Crkvi. Okidač je bio stav Sabora SPC - ni nezavisnost ni podela Kosova i Metohije.

Među prvima, u talasu koji je potom uzeo maha, oglasio se Ivica Dačić. Dan posle objavljivanja stava Crkve, isprva, gostujući na televiziji, on je ukazao na opasnost od napada na sever Kosova i upitao: “Da li smo svi mi spremni da reagujemo i učestvujemo”. Potom je tokom dana, na pitanje “Blica”: Ko hoće da napadne sever Kosova ili kako je to zaključio iz Saborskog stava Crkve, ublažio svoj stav.

- Nisam mislio zaista na napad, kao ni da će do njega doći. Nisam ja to govorio o Crkvi. Ja se zalažem da se ne prizna Kosovo čak i po cenu da to zakoči naše evropske integracije, ali da li su svi spremni na to - rekao je Dačić za “Blic”.

Patrijarh Pavle na Kosovu i Metohiji Foto: Tanjug/AP

Patrijarh Pavle na Kosovu i Metohiji

On, ipak dodaje “lako je donositi rezolucije i apele, ali šta uraditi”. Ističe “veliki bi uspeh bio ako bi došli do kompromisa”. Na pitanja, šta je to ostvariv kompromis, misli li na podelu KiM i ko nam to kao rešenje nudi, Dačić odgovara:

- To što ja pričam razgraničenje, oni (zapadne države) misle da sam lud - kaže Dačić.

Do sada ipak najglasniji u osudi Crkve su Čedomir Jovanović (LDP) i Vuk Drašković (SPO). Jovanović je između ostalog rekao, da su sa blagoslovom Crkve počinjeni zločini širom Kosova. Drašković koji je bio sklon zapaljivim izjavama devedesetih je naglasio: Vek iza nas opominje nas da je SPC među krivcima za najveće tragedije”... Iako je i sam jedno vreme bio saradnik režima Miloševića, Drašković je osudio: “Crkva račun za gubitak Kosova nije ni pokušala da ispostavi Slobodanu Miloševiću", “kao i da vladike ne zanima hoće li, ako se posluša glas ‘majke Crkve’, biti ijednog Srbina”.

Patrijarh Irinej i iguman Dečana Sava u Velikoj Hoči Foto: Srpska pravoslavna crkva / Promo

Patrijarh Irinej i iguman Dečana Sava u Velikoj Hoči

Mora se priznati da, kada je reč o BiH i Hrvatskoj bilo je poteza za osudu a najviše u sećanju ostaje jedan, sada već smenjeni vladika Filaret, koji se i slikao sa mrtvačkim glavama. Međutim, šta se odigralo sa Crkvom na Kosovu i Metohiji odnosno, kako se pre, tokom i posle rata, ponašalo i šta je radilo sveštenstvo Eparhije raško-prizrenske. Jednostavno, šta se događalo sa Crkvom u vreme i na prostoru o kome danas pričaju političari:

1. Crkva je jedina srpska institucija koja 1999. godine posle povlačenja vojske i policije, ostala na Kosovu i Metohiji. Ovaj prostor nije napustila, ni pre ni posle.

Narodu na Kosovu i Metohiji crkva je jedino utočište Foto: Privatna arhiva

Narodu na Kosovu i Metohiji crkva je jedino utočište

2. 25. februara 1999. godine SPC je izdala Deklaraciju o miru i toleranciji na Kosovu i Metohiji osuđujući svaku vrstu nasilja.

3. SPC na Kosovu i Metohiji, kontinuirano je pozivala na dijalog i mir. Bila jedan od naglasnijih protivnika rata i režima Slobodana Miloševića i svih onih koji su učestvovali u njegovoj vlasti. Iako su bili proglašavani izdajnicima, iz SPC sa Kosova je neprestano upozoravano na pogibeljnu nacionalističku politiku koja vodi ka ratu i konfliktu. Pojedini ugledni monasi obraćali su se javnosti i davali izjave. Jednu od njih pred samo bombardovanje Srbije je teško zaboraviti: Miloševićev režim i UČK imaju iste finansijere.

4. Može se slobodno tvrditi, da su u jednom periodu potpune izolacije Srbije i ocene Srba kao zločinačkog naroda, jedini koji su pozivani i imali komunikaciju sa strancima bili, predstavnici Crkve. Još od 1997. godine predstavnici Eparhije Raško-prizrenske su pozivani od strane Stejt Departmenta, Američkog Kongresa, vlada evropskih zemalja. Ti susreti bili su prilika da se negde čuje o progonu Srba, a ostvarivani kontakti pomogli su, pokazaće se kasnije, tamošnjem sveštenstvu da izdejstvuju pomoć za preostali narod.

Vladika raško-prizrenski Teodosije u jednoj od srpskih enklava Foto: Privatna arhiva

Vladika raško-prizrenski Teodosije u jednoj od srpskih enklava

5. Na hearingu u Kongresu 1998. godine u SAD predstavnici SPC i kancelarija SPC koju je vodio sadašnji Episkop Istočno-američki Irinej (Dobrijević) najoštrije su osudili preteranu upotrebu sile prilikom obračuna policije sa ekstremistickom grupom Adema Jasharija gde je stradao i jedan broj civila. Stradanje civila, bio je jedan od usuda i za centralnu Srbiju. Crkva je na istom skupu glasno i jasno govorila i o albanskoj oružanoj pobuni koja za cilj ima upravo izazivanje novih incidenata i proširenje oružanog konflikta računajući da će Milosevićev rezim upasti u zamku, što se i dogodilo.

6. Predstavnici SPC i predstavnici Srpskog nacionalnog veća sa KiM sreli su se čak i sa državnom sekretarkom Medlin Olbrajt neposredno pre bombardovanja Srbije u zimu 1999. godine umoljavajući je i ukazujući na pogibeljne posledice tada još neizvesne ali moguće intervencije.

Mati Teodora, Manastir Gorioč Foto: Ž. Jevtić / RAS Srbija

Mati Teodora, Manastir Gorioč

7. Manastir Visoki Dečani je još 1998. godine osudio upotrebu nasilja sa bilo koje strane i pozvao na mirno rešavanje problema u cilju mirnog zajedničkog zivota.

8. Crkva na Kosovu i Metohiji nije zaslužna samo za ostanak naroda već i njegov opstanak. Ali Eparhiju ne karakteriše samo to. Za vreme rata manastir Visoki Dečani zbrinuo je i zaštitio 200 albanskih muslimana. To je prilikom posete Dečanima 2010. godine posebno naglasio Džo Bajden, tadašnji američki potpredsednik.

9. Odmah po zavrsetku bombardovanja monaštvo sa Kosova je poručilo da su kosovski Srbi taoci režima u Beogradu.

10. 16. juna 1999. Srpska pravoslavna crkva zahteva od predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševica da hitno podnese ostavku.

11. SPC je ušla u kosovske institucije kada je bilo kakva pomisao na to u Beogradu bila jeres. Kasnije će se ispostaviti da je to bio jedini način ako Srbi žele da opstanu i izdejstvuje bilo šta od vode, preko struje...

Monasi i deca u Goraždevcu Foto: Privatna arhiva

Monasi i deca u Goraždevcu

12. 2005. godine Patrijarh Pavle je sa tadasnjim kosovskim ministrom kulture potpisao sporazum o obnovi srpskih svetinja pod patronatom Saveta Evrope i pored toga što Beograd nije učestvovao u nikakvom dijalogu sa Albancima.

13. Na Kosovu i Metohiji 1999. godine ubijeni su monasi Hariton (Lukić) i Stefan (Purić). Srušeno je i uništeno preko 150 manastira i crkava od kojih je do danas deo obnovljen.

Staro Gracko posle masakra 1999. godine Foto: Tanjug/AP

Staro Gracko posle masakra 1999. godine

14. Pripadnici UČK upadali su u manastire. Primer: Monahinje manastira Devič kod Srbice od sigurne smrti posle višednevnog maltretiranja u poslednjem trenutku spasila je igumanija Sokolice Makarija. Ona je u manastir dovela vojnike Kfor (francuski kontigent sa severa). I danas je u manastiru Devič živo. Na Liturgije dolaze Srbi sa KiM i centralne Srbije.

Manastir Devič Foto: Tanjug/AP

Manastir Devič

15. Tokom rata na Kosovu i Metohiji osim tada nadležnog episkopa, boravilo je još nekoliko vladika. Jedan od njih je vladika Atanasije (Jeftić) koji je obilazio sela, hranio i sahranjivao. Srpski episkopi pomagali su i Albance koji su bili žrtve njihovih vođa, a jedan od primera koji oslikava ratne godine je - kada bi naišli na telo čitali bi molitve ne znajući koje je vere ubijeni ili da li je kršten. Srbi sa KiM danas kažu: “Ispratili bi dušu, a ne znajući o kome je reč oni bi u molitvi umesto “rab Božji” (za kršetnog i pravoslavnog) izgovarali “stvorenje Božje”, što smo svi mi ljudi, zapravo”.

16. Stavljanje SPC i Eparhije raško-prizrenske na stub srama uz navod da je podržavala zločine na KIM u vreme rata, je do sada po prvi put izgovorena optužba. Do sada je nije pomenuo niti izgovorio niko od međunarodnih predstavnika, sklonih osudi Srba.

Sada već davno, poglavar SPC u vreme ratova, Pavle, koji će ostati upamćen i po poruci “Budimo ljudi”, rekao je:

Neki su mene optuživali da pozivam srpski narod u razaranje, ovu nesreću i rat, samo da bi se održala velika Srbija. Ja sam rekao njima, ponavljam to i sada svima – da kad bi velika Srbija trebalo da se održi po cenu nečeg nečovečnog, neljudskog, ja ne bih pristao. Ne bih pristao po tu cenu da se održi ni mala Srbija. Kada bi po cenu neljudskog, nečovečnog trebalo da se održi poslednji Srbin i kada bi ja bio taj Srbin, ne bih pristao. Nama je bolje da nestanemo kao ljudi, nego da opstanemo, biološki, da preživimo kao zločinci i neljudi.

]]>
Mon, 21 May 2018 13:07:55 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409545/kriva-im-je-crkva-za-kosovo-politicari-zamenili-teze-a-evo-i-16-dokaza-za-to.html
NA VENČANJE SRPSKOG KRALJA DOŠAO JE CEO SVET: Gosti su bili čak i Austrijanci, samo je jednoj zemlji bio ZABRANJEN PRISTU http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409495/na-vencanje-srpskog-kralja-dosao-je-ceo-svet-gosti-su-bili-cak-i-austrijanci-samo-je-jednoj-zemlji-bio-zabranjen-pristu.html Organizacija svadbe je poverena našem proslavljenom komediografu Branislavu Nušiću, a 24 sata uoči venčanja kralja Aleksandra Karađorđevića i kraljice Marije u Beograd je doputovalo više od 20.000 ljud ]]> Kada su užasi Prvog svetskog rata počeli polako da blede i kada je stvorena Kraljevina SHS, Aleksandar Karađorđević već je bio "stari momak" - imao je 34 godine i od 1921. bio je kralj, ali bez kraljice. Zato je stvar njegove ženidbe ubrzo postala ne samo lična stvar mladog monarha, već i ozbiljno državno pitanje.

 

Pošto venčanje monarha nikada nije samo njegova lična stvar, u izbor supruge za jugoslovenskog kralja uključio se i politički vrh novostvorene države. Glavno pitanje je bilo da li kraljica treba da bude "iz naroda" ili je bolje izabrati neku princezu ili knjeginju sa evropskih dvorova. Kako je u dinastiji Karađorđević do tada preovladavao običaj da se vladari žene Srpkinjama, zaključeno je da bi dobri bilo da kralj Aleksandar izabere "strankinju" i tako istovremeno "oplemeni dinastiju" i podigne međunarodni ugled kraljevine.

 

FOTO: WIKIPEDIA

Državne provodadžike tako su se razmilele po dvorovima Starog kontinenta i izbor je uskoro pao na rumunsku princezu Mariju, jednu od najlepših i najobrazovanijih princeza tadašnje Evrope. Ova dama je osim lepote i obrazovanja imala i veoma visoko poreklo - rođena je kao treće dete rumunskog kralja Ferdinanda, njena baka po majci je bila sestra ruskog cara Aleksandra III, a deda po majci drugi sin britanske kraljice Viktorije. Imala je nadimak Minjon, a školovala se na najprestižnijim školama. Osim rumunskog govorila je tečno engleski, nemački i francuski jezik.

 

Srpski prosci odmah su pohitali na rumunski dvor. Iako je reč bila o "ugovorenom braku" priča kaže da je princeza pristala čim su joj pokazali fotografije kralja Aleksandra. I ne samo to! Marija je odmah počela da uči srpski jezik i do trenutka polaska za Beograd već je vladala osnovama i mogla je da se sporazumeva.

 

Nepoželjni gosti

 

Kada je sve bilo ugovoreno, beogradski zvaničnici su se bacili na spremanje venčanja i uređenje grada. Organizacija je poverena našem proslavljenom komediografu Branislavu Nušiću, tada upravniku Umetničkog odseka Ministarstva prosvete. Svadba je zakazana u relativno kratkom roku, a bilo je potrebno sve spremiti za dolazak velikog broja stranih zvanica.

 

Na kraljevsku svadbu u Beogradu svoje izaslanike poslale su mnoge države. Predstavnike su poslali čak i Persija, pa i daleki Japan, a doputovao je i gost iz Austrije, sa kojom je do pre četiri godine Srbija ratovala. Jedini kojima je bio zabranjen dolazak bili su Bugari... sećanje na zločine koje je nad Srbima počinila ova vojska tokom Prvog svetskog rata bilo je još uvek suviše sveže i očigledno jače od diplomatske etikecije. Kako bilo, bilans je na kraju delovao skoro nestvarno - 24 sata uoči venčanja u Beograd je doputovalo više od 20.000 ljudi!

 

]]>
Fri, 18 May 2018 18:54:52 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/409495/na-vencanje-srpskog-kralja-dosao-je-ceo-svet-gosti-su-bili-cak-i-austrijanci-samo-je-jednoj-zemlji-bio-zabranjen-pristu.html