Press Online :: Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/rss.html Prva cigarete i seks već sa 15 godina, ali je ovo istraživanje o mladima u Srbiji pokazalo i nešto što je ZA SVAKU POHVALU http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402582/prva-cigarete-i-seks-vec-sa-15-godina-ali-je-ovo-istrazivanje-o-mladima-u-srbiji-pokazalo-i-nesto-sto-je-za-svaku-pohvalu.html Deca iz Srbije srećnija su od vršnjaka iz regiona, jedan je od zaključaka istraživanja koje je u drugom polugodištu prošle školske godine sproveo Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut, prenosi današnja "Politika". ]]> Foto:Blic.rs

Gotovo 80 odsto (79,9 odsto) učenika petog i sedmog razreda osnovne i prvog razreda srednje škole zadovoljno je svojim životom, a dr Žofija Pustai, šefica kancelarije SZO u Beogradu, iznenađena je procentom nase dece koja su izrazila zadovoljstvo sopstvenim životom.

- To je veoma visok procenat, pogotovo u odnosu na zemlje regiona - rekla je Pustai u sredu na predstavljanju rezultata pilot-istraživanja u vezi sa zdravljem dece, a prenosi "Politika".

To istraživanje je sprovedeno među 3.267 učenika petog, sedmog i prvog razreda srednje škole iz 86 obrazovnih ustanova.

Dve trećine ispitanih učenika ocenilo je svoje zdravlje kao odlično, ali je isto toliko njih navelo da su imali određene zdravstvene tegobe bar jednom nedeljno. Na tegobe se žalilo čak 87 odsto devojčica i znatno manje dečaka (48 odsto).

Komunikacija sa roditeljima

Gotovo tri četvrtine učenika (73 odsto) izjavilo je da može otvoreno da komunicira sa ocem o problemima koji ih muče, dok više od 86 odsto njih o problemima razgovara sa majkom.

Istraživanje je pokazalo da više od polovine naše dece (54 odsto) i dalje veruje svojim nastavnicima, a 75 odsto njih smatra da ih nastavnici prihvataju onakvima kakvi jesu.

Alkohol i marihuana

Kada je u pitanju škola, veliki broj đaka, 38 odsto izjavio je da ne voli školu, a pozitivnije mišljenje imaju devojčice. Za gotovo isti broj njih školske obaveze predstavljaju najveće opterećenje i to najviše u prvom razredu osnovne škole.

Rizično ponašanje javlja se u sve mlađem uzrastu i to u svim zemljama regiona. Skoro svaki treći učenik prvog razreda srednje škole (31 odsto) bar jednom je zapalio cigaretu i to prvi put u 15. godini, gotovo polovina učenika (46 odsto) probala je alkohol, a četvrtina se opila bar jednom u životu.

Marihuanu je probalo 12,5 odsto učenika prvog razreda srednje škole, dok je dva procenta njih izjavilo da svakodnevno konzumira marihuanu.

Seks sa 15 godina

Oko 23 odsto najmlađih srednjoškolaca imalo je seksualne odnose, a među njima je znatno veći broj dečaka (36 odsto) nego devojčica (osam odsto). Skoro polovina ispitanika izjavila je da su prvo seksualno iskustvo imali sa 15 godina.

Istraživanje "Batuta" je pokazalo i da je čak 17 odsto učenika bilo žrtva vršnjačkog nasilja, jednom ili više puta. Sa druge strane, oko 15 odsto njih priznalo je da su zlostavljali drugog učenika.

]]>
Thu, 23 Nov 2017 12:40:05 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402582/prva-cigarete-i-seks-vec-sa-15-godina-ali-je-ovo-istrazivanje-o-mladima-u-srbiji-pokazalo-i-nesto-sto-je-za-svaku-pohvalu.html
Novinarska i medijska udruženja: Hitan sastanak sa Dolovac http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402581/novinarska-i-medijska-udruzenja-hitan-sastanak-sa-dolovac.html Novinarska i medijska udruženja uključena u Stalnu radnu grupe za bezbednost novinara zatražili su da se, najduže u roku od 10 dana, održi sednica tog tela. ]]> Foto:B92.net

Oni zahtevaju da sednici prisustvuje i republički javni tužilac Zagorka Dolovac.

U zajedničkom saopštenju, NUNS, NDNV i ANEM traže sednicu na kojoj će im se pojasniti razlozi zbog kojih su odbačene krivične prijave novinara koji su napadnuti tokom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, odnosno saopštiti da li će i koje poteze Republičko javno tužilaštvo preduzeti na anuliranju posledica "sramne odluke Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu".

"Na sastanku ćemo tražiti objašnjenja i u vezi s neprihvatljivim obrazloženjem odbacivanja prijava kojim su praktično sami novinari optuženi za pokušaj izazivanja nereda među pristalicama SNS-a prisutnim na skupu podrške", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će o daljem statusu asocijacija i udruženja u Stalnoj radnoj grupi odlučiti pošto dobiju odgovore na ta pitanja, kao i da do tog sastanka ne vide razloga za ponovo sastajanje radne grupe čiji su članovi.

Novinarska udruženja i asocijacije smatraju da je reč o dramatično ozbiljnim problemima koji snažno opterećuju rad novinara u Srbiji i da je potrebno razjasniti sve dileme koje u vezi s tim slučajem postoje.

"U međuvremenu, novinarska i medijska udruženja će u dogovoru sa oštećenim novinarima preduzeti sve pravne poteze kako bi se zaštitila njihova prava, ali i elementarna pravda", navela su udružnja i dodala da su uverena da je posle odluke Tužilaštva bezbednosna situacija gora nego kada su ušli u Stalnu radnu grupu.

Ključni slučajevi iz prošlosti, poput ubistva Dade Vujasinović i Milana Pantića i postavljanja bombe pod prozor Dejana Anastasijevića, prebijanja Davora Pašalića i Ivana Ninića, i dalje su nerasvetljeni. Isto važi i za slučajeve ugrožavanja bezbednosti novinara koji su se dogodili od trenutka formiranja grupe, kao što su snimanje novinara Južnih vesti Predraga Blagojevića, upad u stan Dragane Pećo i brojne pretnje smrću drugim novinarima, podseća se u saopštenju.

Novinarska i medijska udruženja istakla su da ostaju snažno posvećena traganju za institucionalnim rešenjem problema bezbednosti novinara.

"Istovremeno, očekujemo da policija i tužilaštvo nastave da izvršavaju obaveze preuzete Sporazumom o saradnji i merama za podizanje nivoa bezbednosti novinara i da intenziviraju rad u toj oblasti, shodno činjenici da njihove dosadašnje aktivnosti nisu dale očekivane rezultate", dodali su NUNS, NDNV i ANEM.

]]>
Thu, 23 Nov 2017 12:34:04 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402581/novinarska-i-medijska-udruzenja-hitan-sastanak-sa-dolovac.html
"Ove godine porastao broj žrtava nasilja u porodici" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402580/ove-godine-porastao-broj-zrtava-nasilja-u-porodici.html U prvih deset meseci ove godine zaposleni u Centru za socijalni rad "Sveti Sava" u Nišu pružili su pomoć 491 žrtvi porodičnog i partnerskog nasilja. ]]> Foto:B92.net

Prošle godine je niškom Centru evidentirano ukupno 411 slučajeva porodičnog i partnerskog nasilja.

Podaci Centra za socijalni rad pokazuju da je među žrtvama nasilja, u periodu od januara do decembra, bilo i 28 deteta, od kojih je 18 bilo izloženo fizičkom nasilju, devetoro psihičkom, a jedno dete bilo je seksualno zlostavljano.

Zlostavljači su najčešće bili rođaci i lica koja su živela u istom porodičnom domaćinstvu, potom roditelji, a u jednom slučaju zlostavljač je bio vršnjak, odnosno drug žrtve.

Podaci niškog Centra za socijalni rad takođe govore da su u prvih deset meseci ove godine 69 osoba starijih od 65 godina bile žrtva nasilja.

Fizičko nasilje pretprelo je 40 starijih lica, 28 njih bilo je izloženo psihičkom nasilju, a jedno starije lice potražilo je pomoć zbog ekonomskog nasilja. Nasilnici su u 40 odsto slučajeva bila deca starije osobe, a potom njihovi rođaci, supružnici i bivši partneri.

Prema podacima Centra za socijalni rad, od početka godine među žrtvama porodičnog i partnerskog nasilja daleko je više žena od muškaraca, tačnije, četiri od pet žrtava su ženskog pola.

Prošle godine, među žrtvama nasilja bila su i 43 deteta i 62 osobe starije od 65 godina.

Kao i ove, i prošle godine, među žrtvama je bilo značajno više žena nego muškaraca – od ukupno 411 žrtava, njih 311 bile su ženskog pola.

]]>
Thu, 23 Nov 2017 12:28:47 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402580/ove-godine-porastao-broj-zrtava-nasilja-u-porodici.html
SUNCE TERA MAGLU: Danas toplo i sunčano, do 17 stepeni! http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402538/sunce-tera-maglu-danas-toplo-i-suncano-do-17-stepeni.html U Beogradu će ujutru biti magla ili niska oblačnost, koja će se ponegde po kotlinama i dolinama zapadne i južne Srbije zadržati i pre podne. ]]> Foto: AP

Tokom dana pretezno sunčano i toplo za ovaj period godine. Duvaće slab do umeren juzni i jugozapadni vetar. Jutarnja temperatura od -2 do 7, najviša dnevna od 12 do 17 stepeni. U Beogradu ujutru u nižim delovima grada kratkotrajna magla. Tokom dana pretežno sunčano i toplo za ovaj period godine. Duvaće slab do umeren južni i jugozapadni vetar.

Jutarnja temperatura oko 7, na periferiji grada oko 3, najviša dnevna oko 16 stepeni.

U petak i subotu ujutru mestimično magla ili niska oblačnost, koja se podnegde po kotlinama i dolinama juzne i zapadne Srbije moze zadržati i pre podne.

Tokom dana pretežno sunčano i toplo sa dnevnom temperaturom u većini mesta iznad prosečnih vrednosti, osim u Timočkoj Krajini gde će biti oblačno i hladnije.

U nedelju naoblačenje sa kišom i padom temperature koje će pre podne zahvatiti severne, posle podne i krajem dana proširiće se i na ostale predele.

Zatim umereno i potpuno oblačno, mestimično sa kišom, u brdsko-planinskim predelima sa snegom.

 

]]>
Thu, 23 Nov 2017 09:26:18 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402538/sunce-tera-maglu-danas-toplo-i-suncano-do-17-stepeni.html
Ovi automobili će morati DVA PUTA GODIŠNJE na tehnički pregled ako prođe nov predlog zakona http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402506/ovi-automobili-ce-morati-dva-puta-godisnje-na-tehnicki-pregled-ako-prodje-nov-predlog-zakona-.html Vlasnici vozila starijih od 15 godina, ako narodni poslanici usvoje nove izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja, uskoro će morati dva puta godišnje da posete liniju tehničkog pregleda. ]]> Foto:Blic.rs

- Sve vlasnike vozila nateraćemo da jednom godišnje svoje vozilo dovedu u ispravno stanje, a vlasnici vozila koja su starija od 15 godina to će morati da čine dva puta godišnje - kazao je Nebojša Arsov, načelnik Uprave saobraćajne policije, pišu "Večernje novosti".

Arsov je naveo i da je prosečna starost vozila u Srbiji 16 godina, i tehnička ispravnost je jedna od najbitnijih karika u ukupnoj bezbednosti saobraćaja na našim putevima.

On je rekao da postupak tehničkog pregleda u Srbiji do sada nije bio na visokom nivou, ali, kako kaže, sa izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja otvoriće se uslovi da se primeni novi sistem tehničkih pregleda.

Trenutne cene tehničkih pregleda u Srbiji za vozila B kategorije se kreću od 800 do 2.400 dinara, mada je neretko ova "usluga" besplatna ako se vozilo osigura u jednoj od osiguravajućih kuća sa kojima linije za proveru tehničke ispravnosti imaju ugovor.

- Neispravnost vozila u saobraćajnim nesrećama, prema statistici, učestvuje sa 2,5 odsto, ali to nije pravi pokazatelj tehničke ispravnosti vozila u Srbiji - rekao je Nebojša Arsov.

Kako sa oldtajmerima

Kada su u pitanju oldtajmeri, u Srbiji ne postoje propisi koja su to vozila i ko je taj ko određuje da li je neko vozilo u Srbiji oldtajmer ili ne, kaže Arsov.

Zato, kaže on, moraju da se donesu posebne uredbe i pravila koja će to definisati, a do tada, poručuje, i oni potpadaju pod trenutna pravila o bezbednosti vozila na putevima.

]]>
Wed, 22 Nov 2017 12:25:59 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402506/ovi-automobili-ce-morati-dva-puta-godisnje-na-tehnicki-pregled-ako-prodje-nov-predlog-zakona-.html
Vojska nabavlja još opreme, hoće "glok" i puškomitraljeze http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402505/vojska-nabavlja-jos-opreme-hoce-glok-i-puskomitraljeze.html Vojska Srbije, u okviru modernizacije i jačanja oružanih snaga, nabavlja austrijske pištolje "glok 17" i belgijske puškomitraljeze "minimi", piše "Politika". ]]> Foto:B92.net

Broj pištolja i puškomitraljeza o kojima je reč definisan je potrebama jedinica Vojske Srbije i programskim dokumentima opremanja.

"Pištolj koji se nabavlja je 'glok17' kalibra 8 mm, proizvodjača 'Glok' iz Austrije, a puškomitraljez je 'FN minimi' kalibra 5,56 mm, proizvodjača 'Herštal' iz Belgije", navodi se u odgovorima Ministarstva odbrane na pitanja "Politike" u vezi sa tom nabavkom.

List podseća da se "Projekat 1.500" odnosi na broj vojnika iz različitih jedinica VS koji su, ili će biti, opremljeni najsavremenijim naoružanjem i opremom. "Politika" navodi da su, međutim, neka pitanja ostala bez odgovora.

"Informacije o količini koja se naručuje, koje će jedinice koristiti navedeno naoružanje, koja je vrednost nabavke i ko je dobavljač, predstavljaju poverljive podatke, budući da je reč o proceduri opremanja koja je u toku i koja je predmet programskih dokumenata opremanja stepenovanih kao 'vojna tajna - poverljivo'", navode u Ministarstvu odbrane.

Kako ističu, prilikom odlučivanja o opremanju jedinica, Ministarstvo odbrane i VS uvek se vode interesima unapređenja operativnih sposobnosti jedinica, a jedan od kriterijuma jeste i finansijska povoljnost ponude.

"U skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama i postojećim internim pravilima, Ministarstvo odbrane i VS ne opremaju se neposredno sredstvima naoružanja i vojne opreme i inostranstva, već se za te potrebe angažuju komisionari pod najpovoljnijim uslovima", dodaje se u odgovoru Ministarstva.

U svakom slučaju, vojska dobija najsavremenije streljačko naoružanje, ističe "Politika" i dodaje da je "glok 17" najpopularniji službeni pištolj na svetu, a da je puškomitraljez "minimi", koji koristi metke standardnog NATO puščanog kalibra, veoma popularan medju pripadnicima specijalnih jedinica.

]]>
Wed, 22 Nov 2017 12:18:04 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402505/vojska-nabavlja-jos-opreme-hoce-glok-i-puskomitraljeze.html
"Pretnjama i ucenama nam osporavaju pravo na štrajk" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402504/pretnjama-i-ucenama-nam-osporavaju-pravo-na-strajk.html Ni posle dve nedelje se ne smiruju strasti u Pošti Srbije, a rukovodstvo preduzeća poručuje da nema zastoja i da pružaju sve usluge, pišu Večernje novosti. ]]> Foto:b92.net

Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Zoran Pavlović kaže da je prvo suspendovano 48 zaposlenih, uključujući predsednika i članove Štrajkačkog odbora.

"Sada pretnjama, ucenama i zastrašivanjima, bahato poslovodstvo osporava zaposlenima jedno od osnovnih radničkih prava, pravo na zakonit štrajk", rekao je Pavlović.

On ističe da je pedesetak najhrabrijih i najodvažnijih zaposlenih učestvovalo u štrajku i oni tvrde da neće odustati dok se ne ispune njihovi zahtevi. To su pre svega povlačenje odluke o suspenziji kolega bez ikakvih materijalnih i disciplinskih posledica po njih.

Samostalci traže između ostalog i hitno razrešenje v. d. direktora Mire Petrović sa čelne funkcije kojoj je mandat odavno istekao, kao i povećanje zarade za iznos realnog pada u poslednje tri godine.

U JP "Pošta Srbije", s druge strane, kažu da svim pravnim i fizičkim licima bez zastoja pružaju usluge koje su u njenom delokrugu rada, kao i da su netačni i tendenciozni pokušaji uznemiravanja javnosti od strane čelnika nereprezentativnog sindikata - Samostalnog sindikata poštanskih radnika - da u poštama Srbije vlada haos.

]]>
Wed, 22 Nov 2017 12:14:04 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402504/pretnjama-i-ucenama-nam-osporavaju-pravo-na-strajk.html
NAD NJEGOVIM MOŠTIMA ČUDA SU SE DEŠAVALA: Danas slavimo Svetog Nektarija Eginskog http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402491/nad-njegovim-mostima-cuda-su-se-desavala-danas-slavimo-svetog-nektarija-eginskog.html Pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju praznik posvećen Svetom Nektariju Eginskom, jednom od najvećih iscelitelja u istoriji hrišćanstva. ]]> Sveti Nektarije je pravoslavni teolog i svetitelj, rođen pod imenom Anastasije Kefalas. Rođen je 1. oktobra 1846. u Trakiji u siromašnoj porodici. Nakon osnovne škole, preselio se u Carigrad, a 1866. godine prešao je u grad Hios, gde je radio kao učitelj. Posle deset godina službe, zamomonašio se i uzeo ime Lazar.

Godine 1877. primio je monaški postrig pod imenom Nektarije, i jerođakonski čin. Nekoliko godina je živeo u Atini, gde je 1885. godine diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Atini. Već iduće godine, 1886, rukopoložen je u čin sveštenika.

Iste godine, primio je i čin arhimandrita, i postao sekretar Aleksandrijske patrijaršije. 1889. godine, izabran je za mitropolita Pentapolskog.

U manastiru Tumane kod Golupca nalaze se mošti ovog svetitelja, a postoje i dve molitve ovom svecu, za koje se veruje da pomažu pri lečenju bolesti.

Prema verovanju, moleći se Svetom Nektariju mnogi vernici uspeli su da nađu spas od raka, paralize, Parkinsonove bolesti, izlečili su se i ljudi koji su imali probleme sa bubrezima, očima, mozgom.

]]>
Wed, 22 Nov 2017 11:02:44 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402491/nad-njegovim-mostima-cuda-su-se-desavala-danas-slavimo-svetog-nektarija-eginskog.html
Najbolja prevencija finansiranja terorizma je GRAĐANSKO DRUŠTVO http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402451/najbolja-prevencija-finansiranja-terorizma-je-gradjansko-drustvo-.html Kontrola finansiranja neprofitnih organizacija je dobra prevencija protiv finansiranja terorizma od strane tih organizacija, ali još bolja prevencija je jako građansko društvo, smatra direktorka Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Sonja Stojanović Gajić. ]]> Foto:blic.rs

- Najbolja prevencija je jako građansko društvo koje uključuje građane da se osete delom zajednice, a ne da se osećaju odbačenim i da požele da napadnu članove svoje zajednice ili neke druge zemlje - rekla je Gajić pred početak skupa "Rizici od finansiranja terorizma koji proističu iz neprofitnog sektora" koji je danas otvoren u Beogradu.

Taj skup je organizovan zahvaljujući civilnom sektoru iz cele Srbije i Uprave za sprečavanje pranja novca, kaže Gajić i dodaje da je njegov cilj bolje upoznavanje sa mogućim rizicima, kao što je, na primer, korišćenje humanitarnih organizacija da bi se zapravo pružila pomoć grupama koje ugrožavaju prava građana.

Foto: D. Goll / Tanjug

Još jedan od ciljeva jeste, ističe, i da se razmotre određene mere i odgovori na te rizike kako se ne bi ugrozilo delovanje civilnog društva.

- Zato imamo dijalog, da bismo našli pravu meru kako da znamo gde su stvarno rizici a da se ne deluje prema svima jednako, jer nisu sve organizacije civilnog društva rizične već naprotiv, one svojim delovanjem deluju preventivno i uključuju razne grupe koje bi potencijalno mogle biti radikalizovane - podvukla je Gajić.

Neki od rizika koje je ona istakla jeste pitanje da li država ima uvid u to ko stoji iza kojih organizacija i za šta se troše ta sredstva.

Finansijski izveštaj podnose i udruženja građana

Foto: Tanjug / RAS Srbija

- Postojeće zakonodavstvo Srbije već obavezuje sve udruženja građana da podnose fiannsijske izveštaje u kojima se tačno vidi u šta je novac uložen. Naš stav je da je to pitanje dobro uređeno, a jedino bi praktičniji rad Agencije za privredne registre pomogao u radu bezbednosne službe, mada ne treba stavljati nova ograničenja radu udruženju građana - smatra Gajić.

Ona je podsetila da su u istraživanjima koje je Centar na čijem je čelu radio pre četiri godine, građani Srbije videli terorizam kao pretnju "na nivou statističke greške", a da je danas situacija drugačija.

Zato je važno govoriti o ovoj temi - zbog bezbednosti zemlje i građana, kaže Gajić, ali i zbog očuvanja demokratije.

V.d. direktora Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Žarko Stepanović kaže da je sprečavanje zloupotreba neprofitnog sektora za finansiranje terorizma veoma važno pitanje.

- Ova tema je kod nas nova i odlučili smo da preko nacionalnog Konventa o Evropskoj uniji pozovemo organizacije civilnog društva kako bismo otvorili dijalog u kome bismo ih obavestili o potrebi prevencije kada je ova tema u pitanju - rekao je Stepanović.

Kancelarija će, najavio je on, zajedno za Upravom za sprečavanje pranja novca nastaviti ove aktivnosti, a sledeće godine će biti nekoliko sličnih konsultacija.

- Verovatno ćemo to organizovati van Beograda, jer je važno da sve neprofitne organizacije budu informisane o potencijalnim zloupotrebama kada je u pitanju finansiranje terorizma - istakao je Stepanović.

Komitet eksperata Saveta Evrope za evaluaciju mera za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma je u svojoj analizi stanja u Srbiji u aprilu prošle godine konstatovao da državni organi nemaju uvid u obim ranjivosti finansiranja terorizma kroz neprofitne organizacije i predložio spisak mera koje treba preduzeti, od kojih je većina obuhvaćena novom Nacionalnom strategijom za prevenciju i sprečavanje terorizma.

U sklopu reformi predviđenih Akcionim planom za Poglavlje 24, predviđeno je unapređenje normativnog okvira za registraciju nevladinih organizacija u pogledu transparentnosti vlasništva i omogućavanja lakšeg pristupa organa takvim podacima u skaldu sa 4. Direktivom o sprečavanju pranja novca.

]]>
Tue, 21 Nov 2017 12:13:13 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402451/najbolja-prevencija-finansiranja-terorizma-je-gradjansko-drustvo-.html
Počeo štrajk, ne rade šalterski radnici i poštari http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402450/poceo-strajk-ne-rade-salterski-radnici-i-postari.html Zaposleni u javnom preduzeću Pošta Srbije jutros su započeli štrajk u poštama u Beogradu i drugim mestima u Srbiji. ]]> Foto:B92.net

Predsednik Samostalnog sindikata poštanskih radnika Srbije Zoran Pavlović je agenciji Beta kazao da štrajkuju šalterski radnici, kao i poštari.

"Nemamo informacije o broju radnika koji štrajkuju, ali verovatno nije očekivano veliki jer ljudi strahuju za posao", rekao je Pavlović.

Kako je dodao, više od 50 radnika Pošte je suspendovano, većina njih je u štrajkačkom odboru, zbog ranijih protesta van radnog vremena.

"Kada je suspendovano toliko ljudi samo zato što su iskazivali nezadovoljstvo, jasno je da će se radnici plašiti da štrajkuju", kazao je Pavlović.

On je najavio da će sutra popodne radnici Pošte krenuti u protestnu šetnju gradom od centrale preduzeća u Takovskoj ulici.

Radnici Pošta Srbije traže smenu direktorke Mire Petrović kojoj je v.d. mandat istekao 12. septembra, kao i da budžetska inspekcija i Državna revizorska institucija provere poslovanje tog javnog preduzeća i da rukovodstvo preduzeća povuče rešenja o suspenzijama radnika.

Na listi njihovih zahteva je i povećanje zarada, smena Nadzornog odbora Pošte Srbije, kao i da se radnici koji rade na sistematizovanim radnim mestima s rešenjima o privremeno-povremenim poslovima prevedu u radni status na određeno vreme, obezbedi optimalan broj ljudi na tehnološkim radnim mestima i raskinu ugovori sa penzionerima koji rade na čelnim mestima u preduzeću.

]]>
Tue, 21 Nov 2017 12:04:03 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402450/poceo-strajk-ne-rade-salterski-radnici-i-postari.html
DANAS SLAVIMO ARANĐELOVDAN: Vođa nebeskih vojski silazi među ljude! Ako bolesnom stane kod glave, sve nedaće će nestati http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402437/danas-slavimo-arandjelovdan-vodja-nebeskih-vojski-silazi-medju-ljude-ako-bolesnom-stane-kod-glave-sve-nedace-ce-nestati.html Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 21. novembra slave veliki praznik Sabor Svetog Arhangela Mihaila, koji je u narodu poznatiji kao Aranđelovdan. U crkvenom kalendaru označen je crvenim slovom. ]]> Arhangel Mihailo vođa je nebeskih vojski koji se uvek javljao na mestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

Prema crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava "onog koji je kao Bog". Na grčkom jeziku reč "arhi" znači glavni, prvi, a "angelos" znači vesnik, anđeo.

Narodna verovanja i običaji 

Mnoga su narodna verovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu - nije dobro, a ako je kod glave - bolesnik će ozdraviti. Slavi se u jesen, a po narodnom verovanju to je zato što kad su sveci delili uloge, Arhangel Mihailo dobio je jesenje i zimsko vreme - vreme zime i zimskih teškoća.

]]>
Tue, 21 Nov 2017 09:59:10 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402437/danas-slavimo-arandjelovdan-vodja-nebeskih-vojski-silazi-medju-ljude-ako-bolesnom-stane-kod-glave-sve-nedace-ce-nestati.html
Inspekcija danas u beogradskoj osnovnoj školi zbog seksualnog zlostavljanja učenice http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402402/inspekcija-danas-u-beogradskoj-osnovnoj-skoli-zbog-seksualnog-zlostavljanja-ucenice.html Republička prosvetna inspekcija trebalo bi danas da poseti OŠ "Dragojlo Dudić" u beogradskom naselju Mali Mokri Lug, kako bi se utvrdile činjenice oko seksualnog vršnjačkog nasilja kojem je učenica D.P. bila izložena dve godine, od strane školskih drugova A. M. i L. J, pišu Večernje novosti. ]]> Foto:B92.net

"Pod lupom" nadležnih prosvetnih službi biće da li je škola adekvatno reagovala na prijavu zlostavljanja i preduzela sve neophodne mere.

Javnost je za ovaj slučaj saznala kada je devojčica prijavila nastavnici da su joj u sredu uveče A. M. i L. J. dali kesicu narkotika.

Odmah je obaveštana policija, a učenica je inspektorima, osim o izloženosti vršnjačkom nasilju, ispričala da su je dečaci primoravali i na oralni seks.

Kako su Večernje novosti nezvanično saznale, L. J. nije učenik ove škole, već druge osmoletke.

Majka devojčice Mira P. rekla je da joj se ćerka i pre tri meseca poverila da je dečak A. M. maltretira, ali da je, kada su otišli u školu da prijave, ona sve demantovala.

Međutim, nakon poslednjeg incidenata sa kesicom narkotika, devojčica je policiji izjavila da su dva učenika maltertirala i tvrdila da je bilo i seksualnog uznemiravanja.

]]>
Mon, 20 Nov 2017 11:59:41 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402402/inspekcija-danas-u-beogradskoj-osnovnoj-skoli-zbog-seksualnog-zlostavljanja-ucenice.html
Osmoro zaraženih malim boginjama u bolnici zbog komplikacija, lekari upozoravaju: OČEKUJEMO VEĆI BROJ OBOLELIH http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402401/osmoro-zarazenih-malim-boginjama-u-bolnici-zbog-komplikacija-lekari-upozoravaju-ocekujemo-veci-broj-obolelih-.html U Klinici za infektivne i tropske bolesti KCS smešteno je osam pacijenata obolelih od malih boginja, a kod kojih su se javile komplikacije - zapalenje pluća, kaže direktor Klinike Goran Stevanović. ]]> Foto:Blic.rs

On je naglasio da male boginje spadaju u kategoriju izuzetno zaraznih bolesti, da se može očekivati veći broj obolelih, ali ističe da je epidemija u ovom trenutku pod kontolom.

Jedna pacijentkinja je, kako kaže, smeštena u intenzivnoj nezi iz preventivnih razloga, dok su ostali oboleli smešteni na odeljenjima.

- Radi se samo o težoj formi upale pluća kod pacijentkinje koja već ima neke ranije faktore rizika. Smeštena je više iz preventivnih razloga u jedinici intezivne nege da bi moglo da se na vreme odreaguje ako bi nastavile stvari da se komlikuju, ali za sada je njeno stanje sasvim stabilno - objasnio je Stevanović.

Među obolelima i medicinski radnici

On je ukazao da među pacijentima ima medicinskih radnika, da se može očekivati povećan broj obolelih, ali da je epidemija u ovom trenutku pod kontrolom.

Foto: V. Živojinović / RAS Srbija

- U slucaju da bude veci broj obolelih sistem je u popunosti spreman, imali smo takvu situaciju i sa malim boginjama i sa nekim drugima agensima kao što je bio pandemijski grip. Sistem se prilagođava, sve službe koje su uključene u ovu priču su spremne i mogu da reaguju - zaključio je Stevanović.

Prema poslednjim informacijama Instituta za javno zdravlje Batut, u Srbiji je registrovano 165 obolelih od malih boginja, uključujući i srpske enklave na KiM, najmladi pacijent ima tri meseca, a najstariji 48 godina.

]]>
Mon, 20 Nov 2017 11:57:17 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402401/osmoro-zarazenih-malim-boginjama-u-bolnici-zbog-komplikacija-lekari-upozoravaju-ocekujemo-veci-broj-obolelih-.html
CIA RAZOTKRILA MRAČNI PLAN BIN LADENA: Lider Al Kaide hteo da istrebi Srbe na Kosovu, pun mu računar srpskih svetinja http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402367/cia-razotkrila-mracni-plan-bin-ladena-lider-al-kaide-hteo-da-istrebi-srbe-na-kosovu-pun-mu-racunar-srpskih-svetinja.html Među dokumentima pronađenim u računaru ubijenog lidera Al Kaide, koje je objavila CIA, nalazi se fotografija Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici i mapa grada. ]]> Foto EPA/Printscreen Youtube 

Ubijeni lider terorističke Al Kaide Osama bin Laden bio je veoma zainteresovan za južnu srpsku pokrajinu, pokazuju dokumenti koji su pronađeni u njegovom ličnom kompjuteru, a čije fajlove je objavila američka Centralna obaveštajna agencija (CIA).

„Pronašli smo i baner na kom piše ’Kosovo džihad — muslimansko istrebljenje kosovskih hrišćana‘, kao i mapu Kosova iz doba Otomanskog carstva na kojima su prikazani Priština i Vučitrn“, navedeno je na sajtu „Politike“.

Pretragom interneta, utvrdili smo da je mapa Kosovske Mitrovice i crkva u tom gradu prvobitno objavljena na sajtu Bi-Bi-Si­ja u tekstu pod naslovom „Kosovski Srbi se suočavaju sa teškim odlukama“.

]]>
Mon, 20 Nov 2017 09:39:00 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402367/cia-razotkrila-mracni-plan-bin-ladena-lider-al-kaide-hteo-da-istrebi-srbe-na-kosovu-pun-mu-racunar-srpskih-svetinja.html
Kad MUP vežba s Nemcima i Holanđanima to izgleda ovako http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402327/kad-mup-vezba-s-nemcima-i-holandjanima-to-izgleda-ovako.html Pripadnici MUP-a Srbije izveli su vežbu visokorizičnih hapšenja zajedno sa kolegama iz Nemačke i Holandije. ]]> Foto:B92.net

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova SRbije se navodi da su vežbali pripadnici MUP-a iz Službe za specijalne istražne metode, pripadnici nemačke Savezne kriminalističke službe i Jedinica za specijalna hapšenja Kraljevine Holandije.

Zajednička vežba izvedena je, kako se navodi, u Beogradu, a prikazane su veštine i sposobnosti u situacijama visokorizičnih hapšenja osumnjičenih za najteža krivična dela.

MUP
MUP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Tokom vežbe eksperti tri policije prikazali su znanja, iskustva, metode i tehnike koje koriste prilikom visokorizičnih hapšenja osumnjičenih, kako u zatvorenim objektima, tako i na javnim površinama. Iskustva i znanja stečena tokom ove vežbe doprineće unapređenju rada i efikasnsti pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Odseka za lišenje slobode i privođenja, Službe za specijalne istražne metode", navodi se u saopštenju MUP-a.

Kaže se i da je Služba za specijalne istražne metode do sada obavila niz strateško-operativnih poseta sa nemačkom Saveznom kriminalističkom službom i Jedinicom za specijalna hapšenja Kraljevine Holandije, tokom kojih je uspostavljena odlična saradnja.

Združena vežba organizovana je pod pokroviteljstvom "Projekta za međunarodnu saradnju u krivičnim stvarima, tužilačka mreža Zapadnog Balkana - GIZ".

]]>
Fri, 17 Nov 2017 12:20:09 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402327/kad-mup-vezba-s-nemcima-i-holandjanima-to-izgleda-ovako.html
Zajednička vežba s padobrancima SAD, Vučić posmatra http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402326/zajednicka-vezba-s-padobrancima-sad-vucic-posmatra.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće danas zajedničkoj padobranskoj obuci američkih i srpskih padobranaca "Zima 2017". ]]> Foto:B92.net

U okviru te vežbe, na sportskom aerodromu Lisičji jarak, biće realizovan zajednički desant padobranaca Specijalne brigade Vojske Srbije i 173. padobranske brigade Evropske komande Oružanih snaga SAD, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 12:17:23 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402326/zajednicka-vezba-s-padobrancima-sad-vucic-posmatra.html
Morbile u Srbiji: Najmlađi pacijent - tromesečna beba http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402325/morbile-u-srbiji-najmladji-pacijent---tromesecna-beba.html Od početka oktobra na teritoriji Srbije, registrovano je 147 slučajeva malih boginja, od kojih su 34 laboratorijski potvrdjena u Institutu Torlak. ]]> Foto:B92.net

Kako navode iz Instituta "Batut", najmlađa obolela osoba je beba od tri meseca, a nastarija 48 godina.

Najveći broj obolelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 20 godina.

Većina obolelih (89 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, 39 odsto je bilo hospitalizovamo ili je u toku hospitalizacija.

Kako je saopšteno na sajtu "Batuta", od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod devet obolelih.

U srpskim enklavama na KiM registrovano je 116 obolelih, u Beogradu i Kraljevu po 14, u Bujanovcu dve osobe, a juče je Institut Torlak laboratorijski potvrdio male boginje kod pacijenta u Subotici.

Od 9. oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji Srbije.

U skladu sa predloženim merama Instituta "Batut" na teritoriji Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija osoba uzrasta od godinu dana do 14 godina.

]]>
Fri, 17 Nov 2017 12:15:31 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402325/morbile-u-srbiji-najmladji-pacijent---tromesecna-beba.html
Posle veronauke, u školama "održivi razvoj", "geopolitika" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402324/posle-veronauke-u-skolama-odrzivi-razvoj-geopolitika.html Novi nastavni plan za gimnazije predviđa uvođenje novih izbornih programa pored građanskog i veronauke među kojima su održivi razvoj, primenjene nauke i mediji. ]]> Foto:b92.net

Radna grupa Ministarstva prosvete je u novom planu predvidela i vežbe iz pojedinih obaveznih predmeta - strani jezik, biologija, hemija.

Zavod za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja će na osnovu njega izraditi nastavne programe za prvi razred gimnazije sva tri smera - opšti, društveno-jezički i prirodno-matematički smer.

Redefinisani nastavni plan uvodi vežbe kod jednog broja obaveznih nastavnih predmeta - strani jezik, biologija, hemija i nove izborne programe, pored postojećih građansko vaspitanje ili verska nastava i drugi strani jezik.

Novi izborni programi su: Jezik, mediji i kultura; Pojedinac, grupa i društvo; Zdravlje i sport; Obrazovanje za održivi razvoj; Umetnost i dizajn; Primenjene nauke (u trećem i četvrtom razredu ovaj predmet se deli na nauke koje usmeravaju učenike ka medicinskim naukama i nauke koje usmeravaju ka tehničkim naukama).

Zatim, Umetnost i dizajn; Osnovi geopolitike; Ekonomija i biznis; Religije i civilizacije; Metodologija naučnog istraživanja; Savremene tehnologije.

Redefinisani nastavni programi zasnovani su na ishodima učenja. Novine imaju za cilj povećanje kvaliteta, relevantnosti i efikasnosti opšteg srednjeg obrazovanja, povećanje obuhvata učenika opštim srednjim obrazovanjem i vaspitanjem, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Radna grupa je imala zadatak da u skladu sa pravcima iz Strategije razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine i akcijama iz Akcionog plana pripremi smernice razvoja opšteg srednjeg obrazovanja.

Principi za izradu smernica bili su: postupnost u uvođenju novina, postupna priprema škola, nastavnika i učenika za novine koje su usmerene na ostvarivanje dug oročnih ciljeva obrazovanja definisanih u Strategiji (kvalitet, obuhvat, relevantnost, efikasnost).

Zatim, izbornost, veća ponuda izbornih programa u cilju bolje pripreme učenika za nastavak školovanja, izbor zanimanja, ali i većeg zadovoljstva učenika obrazovanjem i interdisciplinarnost, razvijanje funkcionalnog znanja i kompetencija učenika.

 

]]>
Fri, 17 Nov 2017 12:11:53 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402324/posle-veronauke-u-skolama-odrzivi-razvoj-geopolitika.html
NOVI KODEKS U MINISTARSTVU RADA "Jede se zatvorenih usta, zabranjeno je mirisati jelo i podrigivati, a ako sretnete PRINCA ovako ga oslovaljavate" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402256/novi-kodeks-u-ministarstvu-rada-jede-se-zatvorenih-usta-zabranjeno-je-mirisati-jelo-i-podrigivati-a-ako-sretnete-princa-ovako-ga-oslovaljavate-.html Jede se zatvornih usta, zabranjeno je mirisati postavljeno jelo, mljackati, srkati ili podrigivati, a odeća mora da bude čista, uredna i ispeglana, neke su od smernica koje je propisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja ne želeći da bilo šta prepusti sučaju kada je reč o ponašanju i ophođenju svojih zaposlenih. ]]> Foto:Blic.rs

 

Kako za "Blic" navode u ovom Ministarstvu, Protokol o ponašanju, koji je juče stupio na snagu, zapravo reguliše pravila ponašanja koja se ne nalaze u postojećim pravilima i propisima.

- Protokol ne predviđa sankcije ukoliko se ne postupa po pravilima iz njega, ali kršenje pojedinih odredbi može predstavljati povredu radne dužnosti iz radnog odnosa - navode u Ministarstvu.

Foto: Blic / RAS Srbija

U tekstu Protokola, u koji je "Blic" imao uvid, između ostalog piše da su zaposleni dužni da na radnom mestu budu prikladno odeveni, da svojim načinom oblačenja ne narušavaju ugled državnog organa, niti izražavaju svoju političku, versku ili drugu pripadnost. Detaljno je napisano i kako se treba ponašati za stolom.

Bez srkanja, mljackanja i podrigivanja

Neka od pravila koja se navode u tekstu Protokola, u koji je "Blic" imao uvid, recimo su da laktove ne treba držati na stolu, već priljubljene uz telo. Piše i da je nepristojno "mirisati postavljeno jelo, mljackati, srkati ili podrigivati".

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

- Treba jesti zatvorenih usta, ne pričati sa zalogajem u ustima i gestikulirati rukama. Umaci od mesa, paprikaš i slično nikako se ne smeju kupiti komadima hleba u ruci, niti hlebom nabodenim na viljušku - priše u Protokolu, gde se navodi ako ako nekome ne prija jelo, to ne bi trebalo da komentariše, već da ga samo ostavi na tanjiru "uz spretan izgovor".

Čačkalice ne bi trebalo iznositi na sto, jer čačkanje zuba nije pristojno, a ako se to ipak radi, čačkalicu bi jednom rukom trebalo zakloniti. Ukoliko je pušenje dozvoljeno, onda bi pušači trebalo da pitaju nepušače da li će im dim smetati.

Poštovanje prema starijima, ruka mlađima

Kako se navodi, mlađi bi sa poštovanjem trebalo da se obraćaju starijima, a muškarci uvek prvi pozdravljaju ženu. Osim ako nije veoma stara, starija osoba pruža ruku mlađoj, a isto važi i za rukovodioca na višoj funkciji.

Naznačeno je i da je prilikom pozdravljanja nepristojno držati ruku u džepu, a u dokumentu piše i da prilikom izlaska iz lifta treba sačekati da svi iz njega izađu, kao i da se prednost pri ulasku daje damama, starijim osobama, maloj deci i osobama sa invaliditetom.

Foto: Profimedia

- U tradiciji nekih muslimanskih zemalja je da se ne rukuju sa ženama jer je za njih to velika uvreda, već je pozdrav blag naklon glavom, dok muškarci prilikom pozdrava stavljaju ruku na srce - piše u Protokolu.

Isključite telefone

Na sastancima zaposleni su dužni da ili isključe mobilne telefone ili smanje zvuk zvona.

- Odgovaranje na pozive u ovim prilikama smatra se neučtivim i nekulturnim - navodi se u tekstu.

Ko je gospodin predsednik, preosvećeni, velečasni, eminencija...

Predsednik države oslovljava se sa "gospodine predsedniče", dok je njegova supruga "gospođa". Na isti način (u zavisnosti od pola) se oslovljavaju predsednik vlade i Skupštine Srbije. Monarh se oslovljava sa "vaše veličanstvo", a njegova supruga "veličanstvo", do princu treba reći "vaše visočanstvo".

"Gospodini" i "gospođe" ministri
Foto: K. Kamenov / RAS Srbija "Gospodini" i "gospođe" ministri

Ministri se oslovljavaju sa "gospodine" ili "gospođo ministre", dok su svi ostali ispod njih samo "gospodin" ili "gospođa".

Sa "preosvećeni" treba se obraćati vladiki (episkopu), sa "oče" ili "oče igumane" igumanu, "vaša eminencijo" koristi se u obraćanju nadbiskupu. Župnik je u ophođenju "velečasni", reisul-ulema je "muftija", a imam "efendija".

Preporuka je da se u zvaničkoj komunikaciji koriste sve ove titule, dok se u neformalnom razgovoru posle dužeg poznavanja može preći sa "vi" na "ti".

Čista, uredna i ispeglana odeća

Upravo ovako treba da izgleda garderoba koju na radnom mestu nose zaposleni, ali je važno i da ona bude primerena prilici. Treba voditi računa o tome da postoji razlika između dnevnog i večernjeg odevanja, kao i odeće za posebne prilike.

Takođe, propisano je da cipele moraju da budu zatvorenih prstiju, da su suknje koje nose dame do ili malo ispod kolena, kao i da bi trebalo da imaju pristojno dekoltirane bluze sa pokrivenim ramenima.

Dekoracija

Prostorije u kojima se odvijaju razgovori moraju da budu pažljivo odabrane i dekorisane. To zapravo znači da ta dekoracija treba da bude svedena, kako ne bi okupirala pažnju sagovornika.

Sala za sastanke
Foto: V. Lalić / RAS Srbija Sala za sastanke

Ovaj interni dokument od čak 18 strana u velikoj meri bavi se i tehničkim i protokolarnim detaljima, od toga kako se postavljau zastave, ko kako sedi na sastancima, kako izgleda doček recimo inostranih gostiju, kada se i kako razmenjuju pokloni... Osim ovog, Ministarstvo je donelo i direktivu u kojoj se detaljno uređuje komunikacija sa javnošću.

]]>
Thu, 16 Nov 2017 11:44:33 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402256/novi-kodeks-u-ministarstvu-rada-jede-se-zatvorenih-usta-zabranjeno-je-mirisati-jelo-i-podrigivati-a-ako-sretnete-princa-ovako-ga-oslovaljavate-.html
Aranđelovac: Vučić u učionici sa žrtvom i nasilnicima http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402255/arandjelovac-vucic-u-ucionici-sa-zrtvom-i-nasilnicima.html Predsednik Srbije razgovarao s đacima tehničke škole u Aranđelovcu, u kojoj se nedavno dogodilo vršnjačko nasilje. ]]> Foto:B92.net

Aleksandar Vučić zamolio je danas učenike srednje tehnicke škole "Milena Nikolić" da dobar ljudski odnos održe i sačuvaju ga ne samo za ukućane, nego i za svoje drugove.

U toj se školi, naime, nedavno dogodilo vršnjačko nasilje, a Vučić je rekao da ponekad nije loše da vidimo koliko nas to pogodi, a užasno je onome kome se dogodi.
"Nemate dovojno vremena uvek da razgovarate s decom, društvene mreze i rijaliti deci poručuju da je sve to u redu, ali jasno je da moramo da razgovaramo što više. Tek sam sad saznao da su danas u razgovoru u učionici sedeli i žrtva nasilja i učesnici, ali sam im poručio da moraju da računaju na prijatelje i da ih cuvaju, devojčice posebno", preneo je Vučić novinarima.

Kako je rekao, veruje da su ovi dečaci i devojčice to razumeli, a zahvalan je i osoblju škole, nastavnicima, psihologu, ljudima kloji se bore za tu decu. "To se, inače, dešava deci u školi, dešavalo se generacijama, i u mojoj je tako bilo, ali gledao sam statistike, ne dešva se kod nas onakvo nasilje kao u nekim drugim zemljama. Divim se roditeljima Biljane koji su to uspeli da izdrže gurajući ćerku. Zato sam i rekao kad god nekome nešto učinite pomislite da li biste voleli da to neko vama priredi", poručio je.

Kako je primetio, dobro je što nekada ogoljeno o tome govorimo i to tako vidimo, jer onda možemo da reagujemo i je onda poruka da neko sledeći kome bi to palo na pamet, odustane od pokušaja da učini nasilje.

Dodao je da sada imamo po novom zakonu veću odgovornost roditelja i nastavnika, ali, kako je poručio, pre svega svega moramo da razgovaramo više međusobno. Zato, nije loše sto se iz takvih slučajeva može preduzeti nešto u smislu prevencije i dodje se do kazni za one koji su u nasilju, i to tako da nešto slično ne smete da ponovite.

"Molim vas zato da tu vrstu dobrog ljzudskog odnosa koji sam osetio u razgovoru u ovoj školi sačuvate ne samo za svoju porodicu nego za svoje drugare", rekao je Vučić i poručio đacima škole da pozdrave drugare i budu vredni i marljivi i "bićete mnogo uspešniji od nas".

]]>
Thu, 16 Nov 2017 11:31:24 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/402255/arandjelovac-vucic-u-ucionici-sa-zrtvom-i-nasilnicima.html