Press Online :: Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/rss.html "LJUBAVNO PUTOVANJE" IZ DRŽAVNE KASE Trideset muškaraca iz javnih preduzeća otputovalo u Rusiju da TRAŽI ŽENE, a među njima ima i OŽENJENIH http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414507/ljubavno-putovanje-iz-drzavne-kase-trideset-muskaraca-iz-javnih-preduzeca-otputovalo-u-rusiju-da-trazi-zene-a-medju-njima-ima-i-ozenjenih.html Tridesetak muškaraca zaposlenih u niškim javnim preduzećima, o trošku građana, otputovalo je krajem septembra na trodnevnu “ekskurziju” u ruski grad Belgorod da bi pronašli partnerke. Organizatori ovakve delegacije kojom su diskriminisane đuvegije koje ne rade u javnom sektoru, jer nije bilo nikakvog konkursa za ovaj "ljubavni put", bili su Opština Medijana i Inicijativa "Iks" iz Niša. ]]> Foto:Blic

Na daleki put autobusom, stazama potencijalne bračne sreće krenuli su 2. oktobra neoženjeni službenici i radnici, pišu "Južne vesti".

Među njima, prema informacijama organizatora, bili su i oni koji rade u Studentskom kulturnom centru Niš, niškoj Policijskoj upravi, kao i u Javnom komunalnom preduzeću Tržnica, a otputovao je i rukovodilac Javne higijene JKP Mediane Ljubiša Janković. Direktor Mediane Dragoslav Pavlović kaže da mu je ovo preduzeće platilo 18.000 dinara za putovanje.

- Mi smo poslali jednog čoveka u sklopu delegacije Opštine Medijana. Prevoz je plaćen 18.000, a smeštaj nije plaćen - rekao je Pavlović.

I Tržnica je “častila” trojicu zaposlenih da u Belogorodu, niškom gradu pobratimu, pronađu “srodnu dušu”.

Ovo je, kako kaže direktor ovog preduzeća Goran Đorđević, Nišlije koštalo nešto preko 57.000 dinara sa PDV-om. Đorđević kaže da su pare uplaćivane preko sidnikata, a da su one iz dela budžeta ovog preduzeća koji se odnosi na sport i rekreaciju.

- Kada nam je stigao zahtev od Opštine Medijane i Eparhije niške smatrao sam da je to humana stvar. Mi imamo sredstva na pozicijama koje se zovu sportske i rekreativne stvari, tako da smo to povukli, pa to tako da troje ljudi koji bi možda išli na sportske igre, išli su u Rusiju, koju možda u životu ne bi videli - navodi Đorđević.

Išao i oženjen zaposleni

I iz Studentskog kulturnog centra su išla dvojica zaposlenih, s tim što je jedan oženjen, a kako kaže direktorka ove ustanove Dragana Petković, uspostavljena je i saradnja sa belgorodskim Univerzitetom.

- U Belgorod jesu išla dva lica koja su zastupala interese SKC-a. Jedan je u statusu oženjen, a drugi je neoženjen, sa ciljem uspostavljanja saradnje sa njihovim Univerzitetom. Imaćemo čast da ugostimo folklorni ansambl iz Belgoroda na festivalu folklora 2019. - rekla je Petkovićeva.

Direktor Tržnice Đorđević kaže da je put plaćen Turističkoj organizaciji Globus bus d.o.o iz Niša, a ovo trodnevno ljubavno putovanje pratila je i ekipa RTS-a.

Do Rusije s ljubavlju, ali sumnjivim putem

Iza organizacije, kako kažu izvori Južnih vesti, a što potvrđuju učesnici, stoji Eparhija niška, Inicijativa za komunikaciju i saradnju “Iks” i članica jedne skupštinske komisije u Opštini Medijana, koja je ujedno i članica Incijative "Iks", Mirjana Todorović (SPS).

Todorovićeva kaže da je na put krenulo njih 48, od čega je troje putnika bilo iz RTS-a. Pet žena krenulo je da obilazi crkve, desetak njih koji su krenuli u zvaničnu delagaciju, dok su ostali putnici u Belgorod pošli u potragu za partnerom. Međutim, zašto je neženje birala iz redova zaposlenih u javnim preduzećima i zašto nije bilo javnog poziva za one koji nisu u javnom sektoru, a koji su na ovaj način diskriminisani, Todorovićeva nije želela da odgovori.

- Na to ne mogu da vam odgovorim. Ne mogu - rekla je Todorovićeva.

Međutim, ona tvrdi da je ona "prikupila" samo četvoro njih, a da je ostale odabrala Eparhija niška, preko svog Odbora za ženidbu. Ovakve tvrdnje negiraju u Eparhiji, gde kažu da ni na koji način nisu učestvovali u organizaciji, osim što su na put poslali sveštenika, jer su "lovci na ženska srca" obilazili i ruske crkve.

Iz Eparhije niške pošao je duhovnik Dalibor, pošto je delegacije obilazila crkve i manistire po Rusiji. Eparhija nije učestvovala u organizaciji i nije nalazila neoženjene momke - navode u Eparhiji.

Organizatorka o plaćanju: Šta su to građani plaćali?!

Premda nije bilo nikakvog tendera ili konkursa za odabir prevoznika, već su pare Nišlija uplaćivane direktno privatnoj firmi za iznajmljivanje autobusa, Todorovićeva pita kakav je konkurs trebalo da bude raspisan i šta su to uopšte građani plaćali.

- Nemojte sad. Kakav konkurs? To je bilo jedno pokloničko putovanje. Ko je to platio? Šta su to građani platili? Ko ti kaže odakle je plaćeno? Oni koji su išli sami su plaćali. Samo su 3 preduzeća platila - odbrusila je Todorovićeva.

O toku novca nisu govorili ni u Inicijativi "Iks", koju su osnovala 2 brata koja studiraju u Belgorodu, gde kažu da su sve radili besplatno.

- Mi smo na poziv Eparhije niške i Gradske opštine Medijana dobili tu ulogu da učestvujemo u organizaciji što se tiče Belgoroda. Znači, na volonterskoj osnovi. Oni su nam ispričali za svoju ideju, mi smo se složili, jer je to plemeniti cilj i zbog toga smo se složili. A što se tiče ostalog, mi se nismo raspitivali - navode u Inicijativi "Iks".

Dodaju i da će najverovatnije u nekom skorijem periodu neudate gospođe iz Belgoroda potražiti muškarce u Nišu.

Predsednik najveće niške Opštine Nebojša Kocić nije odgovarao na poruke i pozive, baš kao ni njegova portparolka Dušanka Kitanović, koja je čak spustila slušalicu kada se novinar predstavio, navodi portal.

Predsednik Skupštine opštine Medijana Žarko Ranković rekao je da je potpisao putni nalog Todorovićevoj da putuje u Rusiju, ali da "prvi put čuje o provodadžisanju". Obećao je da će čitav slučaj da ispita i da će naknadno novinarima da pošalje odgovor.

Odbornik Medijane lagao Agenciju za borbu protiv korupcije da nije odbornik

Iako je Agenciju za borbu protiv korupcije slagao da nije odbornik u Opštini Medijana, Miljan Milenković je upravo kao odbornik išao u pohod na Belgorod.

Milenković je izostao sa časova fizičkog vaspitanja u Gimnaziji "Svetozar Marković" gde je zaposlen, da bi obilaziao belgorodske kafane, muzeje, ustanove i fabrike, iako, kako kaže izvor Južnih vesti, prvobitno nije ni bio planiran za ovo putovanje, već se priključio naknadno.

Zašto je išao, novinari nisu uspeli da saznaju od organizatorke Mirjane Todorović, jer kako kaže, na to "nema potrebe da odgovara".

- Ne, ne, ne mogu da odgovorim. Nema potrebe da odgovaram na to. Ja na to pitanje ne želim da odgovorim - rekla je Todorovićeva.

Ona je novinare za to pitanje uputila na predsednika Opštine Kocića, ali se on nije javljao na telefon, niti odgovorao na poruke. Pored toga, predsednik opštinske Skupštine Ranković se ne seća da je potpisao nalog Milenkoviću, uz obećanje da će proveriti i naknadno obavestiti novinare.

Podsetimo, Milenković je doskorašnji v. d. direktora Pozorišta lutaka u Nišu, koji je podneo ostavku sa te funkcije nakon pisanja Južnih vesti o tome da je ugradio sporne kamere gde se presvlače glumice. Pored toga, Milenković je lascivne komentare upućivao maloletnicima po društvenim mrežama, što je izazvalo burnu reakciju javnosti, pa čak i gradske vlasti.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 14:21:44 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414507/ljubavno-putovanje-iz-drzavne-kase-trideset-muskaraca-iz-javnih-preduzeca-otputovalo-u-rusiju-da-trazi-zene-a-medju-njima-ima-i-ozenjenih.html
STIŽE ZAHLAĐENJE Ovog vikenda na planinama u Srbiji padaće SNEG http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414506/stize-zahladjenje-ovog-vikenda-na-planinama-u-srbiji-padace-sneg.html Prvi sneg zabeleće se u nedelju na vrhovima planina, za kada je najvljena i promena vremena u celoj zemlji i pad temeprature. ]]> Foto:Blic

Ovo su podaci Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), a prema kojim će ovo miholjsko leto trajati upravo do nedelje.

Prema istim podacima, u Srbiji će sutra biti umereno oblačno i malo svežije, ponegde slaba, kratkotrajna kiša.

Stiće sneg u Srbiju Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Stiće sneg u Srbiju

Vetar će biti slab, severnih pravaca. Najniža temperatura biće od tri do 13 stepeni, najviša od 20 do 23, podaci su RHMZ.

U Beogradu će biti umereno oblačno i malo svežije, moguća slaba, kratkotrajna kiša.

Vetar će biti slab, severnih pravaca. Najniža temperatura oko 13 stepeni, najviša dnevna oko 20.

U narednih sedam dana, do 26. oktobra, biće umereno do pretežno oblačno, mestimično sa kišom ili kratkotrajnim pljuskom.

Od nedelje na visokim planinama, prema podacima RHMZ, povremeno i sa snegom, samo se u utorak očekuje kratkotrajni prestanak padavina.

Najviša dnevna temperatura u postepenom padu.

]]>
Thu, 18 Oct 2018 14:18:44 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414506/stize-zahladjenje-ovog-vikenda-na-planinama-u-srbiji-padace-sneg.html
ZBOGOM MIHOLJSKOM LETU Od nedelje hladno, mrazevi, kiša i magla, a evo kada će ove JESENI PASTI PRVI SNEG http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414468/zbogom-miholjskom-letu-od-nedelje-hladno-mrazevi-kisa-i-magla-a-evo-kada-ce-ove-jeseni-pasti-prvi-sneg.html Ako još niste izvadili jakne iz ormara verme je ih pripremite jer će nas ovo sunce grejati do nedelje. Dolte će nam i trajati ovo toplo miholjsko leto. ]]> Foto:Blic

Pad temeprature prognoziran je za nedelju, ali i slaba kiša, a potom ćemo ugaziti u pravu jesen.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) za 30 dana, do 18. novembra će nam najviša dnevna temepratura biti oko 24 stepena, dok 19. i 20. oktobra ona pasti za dva, tri stepena, da bi u nedelju, 21. ona bila oko 18 stepeni.

Prognoza vremena do kraja ovog meseca Foto: screenshot

Prognoza vremena do kraja ovog meseca

Za taj dan prognozirana je i kiša. Ona je, prema grafikonu RHMZ u najavi i narednih dana i to od 23. do 26, do 28. do 3. novembra, pa onda od 4. do 8, zatim 11, pa onda od 13. do 15.

temperature će se kretati, prema istim podacima, do 19 stepeni, a krajem perioda, od 12. novemra sledi njihov pad na ispod 16 i 15. novembra na ispod 12 stepeni.

Završava se miholjsko leto

I Đorđe Đurić, meteorolog, kaže da nam je od miholjskog leta ostalo još nekoliko dana, odnosno u njemu ćemo uživati do nedelje, kada sledi promena vremena.

Spremite kišobrane

Spremite kišobrane

- Do subote će nam biti vreme identično današnjem. A najviše dnevne temeprature biće od 20 do 25 stepeni. Vetar će se u potpunosti smiriti. Potom će u subotu, takođe, biti sunčano i toplo, ali za stepen dva niža temepratura - laže Đurić za "Blic".

A nedelju - poromena.

- Biće pojačan svereozapdni vetar, očekuje se i naoblačenje koje će doneti slabu kišu. Ona će padati u južnim predelima Srbije. Temepratura će pasti i vratiti se na normalne vrednosti za ovo doba godine i iznosiće od 13 na severozapdu zemlje do 19 na jugoistoku. Jutarnja temepratura će biti od 6 do 12 stepeni - kaže Đurić za "Blic".

Magla Foto: V. Živojinović / RAS Srbija

Magla

Prema njegovim rečima, od sledeće nedelje nam sledi prava jesen.

- Ne očekuje se jače zahlađenje, odnosno očekivane su maksimalne dnevne oko 15 stepeni, što je uobičajeno za treću dekadu oktobra. Što se tiče padavina, još su pod znakom pitanja. Odnosno, nema najave za neke obilne padavine. Do kraja meseca zadržaće se takvo vreme. Imaćemo red sunca, oblaka, slabe kiše - navodi on.

Kako Đurić dodaje, novembar će se nastaviti u istom stilu, odnosno maksimalne dnevne temeprature biće oko 13 stepeni, što je malo iznad proseka.

- U Beogradu će biti srednja dnevna temepratura oko 8 stepeni. Počeće magle, prizmeni mrazevi, ali ništa neobično za to doba godine. Kako dublje budemo ulazili u jesen, dešavaće se da u dolinama bude magle, dok će planinski vrhovi biti obasjani suncem - kaže on.

Opasnost od požara

Kako Đurić kaže, sada je naveća opasnost od požara, zbog paljenja strnjike, a zemlja je suva jer dugo nije pala obilnija kiša.

- Veliki problem je i dim koji se širi preko saobraćajnica, smanjuje vidljivost i ugrožava vozače. Poslednje padavine slabog inteziteta zabeležene su na prelasku iz septembera u oktobar. Nizak je vodostaj Dunava i Save, što predstavlja problem za plovidbu - ističe on.

Sneg Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Sneg

U novembru prvi sneg

Sneg se, kako navodi Đorđe Đurić, sneg možemo u Beogradu da očekujemo oko 22. novembra, a na osnovu tridesetogodišnjeg praćenja.

- Ali, još je rano da se to precizira - završio je on.

]]>
Wed, 17 Oct 2018 14:16:58 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414468/zbogom-miholjskom-letu-od-nedelje-hladno-mrazevi-kisa-i-magla-a-evo-kada-ce-ove-jeseni-pasti-prvi-sneg.html
VIRUS ODNEO JOŠ DVA ŽIVOTA Zbog groznice Zapadnog Nila ukupno 36 mrtvih http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414430/virus-odneo-jos-dva-zivota-zbog-groznice-zapadnog-nila-ukupno-36-mrtvih.html Tokom prethodnih sedam dana od groznice Zapadnog Nila umrle su dve osobe i sada ih je ukupno 36 od jula kada je zabeležen prvi smrtni slučaj. ]]> Foto:Blic

Istovremeno, dosad je od te infekcije, koju prenose zaraženi komarci, obolelo njih 385, odnosno 16 osoba tokom prethodne sedmice, pokazuju najnoviji podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Prvi smrtni slučaj ove godine zabeležen je 17. jula, a tada je bilo ukupno 29 obolelih.

Najviše obolelih je i dalje je u Beogradu - 196, a prethodne nedelje bilo ih je desetoro manje.

Slučajevi groznice Zapasnog Nila, prema današnjem izveštaju "Batuta", osim u Beogradu (196 osoba), zabeleženi su u Južnobačkom okrugu (53), Južnobanatskom (52), Braničevskom (22), Podunavskom (17), Sremskom (10), Zapadnobačkom (7), Kolubarskom (8), Severnobanatskom (6), Srednjebanatskom (6), Mačvanskom (1), Zlatiborskom (1), Raškom (1), Pomoravskom (2), Borskom (1) Rasinskom (1) i Šumadijskom (1).

Batutova mapa potvrđenih i verovatnih slučajeva Foto: Institut za javno zdravlje Batut / screenshot

Batutova mapa potvrđenih i verovatnih slučajeva

U pitanju je sezonsko oboljenje, odnosno javlja se tokom najveće aktivnosti komaraca. Prvi oboleli registruju se već u julu, a najveći broj obolelih osoba se prijavljuje tokom avgusta.

Ta tropska infekcija prenosi se na čoveka ubodom zaraženog "kućnog" komaraca, dok su glavni "rezervoari" virusa divlje ptice. Infekcija ne može da se prenese sa čoveka na čoveka.

Simptomi te forme bolesti su, prema podacima Instituta "Batut", glavobolja, ukočen vrat, tupost, dezorijentisanost, koma, konvulzije, slabost mišića i paraliza.

U "Batutu" upozoravaju da je prevencija važna mera u sprečavanju dobijanja groznice Zapdnog Nila i savetuju upotrebu sredstava protiv ujeda komaraca, nošenje odeće dugih rukava i nogavica, svetle boje, izbegavanje boravka na otvorenom u sumrak i u zoru, stavljanje zaštitne mreže protiv komaraca na prozorima, vratima i oko kreveta.

Stručnjaci još savetuju da se isprazne sve posude u kojima je voda, a koje se nalaze na terasama i u dvorištima jer su to pogodna mesta za razmnožavanje komaraca.

Kako navode u "Batutu", većina osoba, oko 80 odsto njih, nema nikakve simptome infekcije, dok oko 20 odsto inficiranih ljudi dobija simptome slične gripu - nagla pojava povišene telesne temperature, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, umor, blagi, prolazni osip i otok limfnih žlezda.

Ali, u manje od jedan osto zaraženih dolazi do upale mozga i moždanica, odnosno do takozvanog neuroinvazivnog oblika bolesti, koji zahteva hospitalizaciju.

]]>
Tue, 16 Oct 2018 14:08:04 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414430/virus-odneo-jos-dva-zivota-zbog-groznice-zapadnog-nila-ukupno-36-mrtvih.html
Mihajlovićeva pozvala žene sa sela da se udruže http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414391/mihajloviceva-pozvala-zene-sa-sela-da-se-udruze.html Povodom Međunarodnog dana seoskih žena predstavnici Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Delegacije EU u Srbiji i UN Women posetili su udruženje žena "Udahni život" iz Stanišića, koje se bavi organskom proizvodnjom povrća i edukacijom žena za preradu, proizvodnju sadnica i povrtarstvo. ]]> Foto:Blic

Potpredsednica vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović, poručila je danas da su žene na selu ogroman potencijal i imaju ključnu ulogu u proizvodnji hrane i poljoprivredi, te da kao takve ne smeju da ostanu marginalizovane i neplaćene za posao koji obavljaju.

Ona je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana seoskih žena, istakla da su žene na selu najugroženiji i najranjiviji deo seoskog stanovništva, te da je neophodno podržati ih i ohrabriti da se udružuju, registruju poljoprivredna domaćinstva i zajedničkim snagama istupaju ka tržištu.

- “Znamo da je više od polovine njih formalno nezaposleno, da 60 odsto nema pravo na penziju, da su retko vlasnice imovine. Država je kroz IPA fondove obezbedila 300.000 evra za projekte koji za cilj imaju ekonomsko osnaživanje žena, posebno žena na selu, navela je.

Hoćemo, dodala je Mihajlović, da im pomognemo da se udruže, nabave opremu za proizvodnju, da ih naučimo da razviju poslovanje, plasiraju svoje proizvode - da posao koji rade unovče.

- Na taj način osnažuju sebe i svojim porodicama i deci obezbedjuju kvalitetniji život”, istakla je Mihajlović, saopšteno je iz njenog kabineta.

]]>
Mon, 15 Oct 2018 14:14:55 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414391/mihajloviceva-pozvala-zene-sa-sela-da-se-udruze.html
Sada je sezona infekcija, a ako se javi nedostatak vazduha kod odraslog ili NESIGURAN HOD kod dece, OBAVEZNO IDITE KOD LEKARA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414318/sada-je-sezona-infekcija-a-ako-se-javi-nedostatak-vazduha-kod-odraslog-ili-nesiguran-hod-kod-dece-obavezno-idite-kod-lekara.html Svima u kući curi nos, kašljete, boli vas grlo, a dete vam je upravo "donelo" i varičele iz vrtića. ]]> Foto:Blic

Ovo je sada česta slika u srpskim domovima. Virus gripa trebalo bi da nam stigne tek u decembru, tako da su sada u opticaju virusi koji izazivaju respiratorne infekcije, crevne, a i varičele su počele da se šire po vrtićima.

Iako sve to izgleda dramatično, za epidemiologe i infektologe to je sasvim uobičajena slika za ovo doba godine.

Bitno je, kako upozoravaju infektolozi, da se bolesna deca ne šalju u kolektive, a odrasli da ne idu na posao, dok varičele mogu da budu jako opasne kod svih, osim kod dece.

Pune se ordinacije Foto: Aleksandar Dimitrijević / RAS Srbija

Pune se ordinacije

Prema poslednjim informacijama Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", situacija je uobičajena, nema prijavljenih epidemija nijedne infekcije, dok poslednji izveštaji iz cele Srbije ukazuju da još nema morbila.

Ovo je ukratko trenutni "presek stanja" kada su infekcije uzrokovane virusima u pitanju.

U Beogradu ista situacija

Ni u Beogradu nije drugačija situacija, kako navode za "Blic" u Gradskom zavodu za javno zdravlje, ali je uobičajena.

Varičele krenule po vrtićima Foto: Promo

Varičele krenule po vrtićima

Dr Nevenka Pavlović, epidemiog i pomoćnica direktora Gradskoj zavoda za javno zdravlje, kaže za "Blic" da nisu prijavljene epidemije nijedne infekcije, ali potvrđuje da su se varičele pojavile u vrtićima.

- Situacija je za ovaj period uobičajena. Javljaju se respiratorne infekcije, crevne, varičele, ali ne u epedimejskim razmerama. Varičela je potpuno logična u kolektivima. Ništa iznenađujuće za nas. Te vrste boginja brzo se prenose s deteta na dete - navodi dr Pavlović.

"Oktobarske infekcije" polako pune domove zdravlja

Domovi zdravlja polako se pune obolelima od ovih "oktobarskih infekcija"

- Trenutno stanje je očekivano za ovo doba godine. Imamo pacijente obolele od repisratornih i crevnih infekcija, a dolaze i mališani koji su dobili varičele. To je, međutim, očekivano - kaže za "Blic" dr Aleksandar Stojanović, direktor Doma zdravlja "Dr Milutin Invković".

Ako nesigurno hodate, pravac kod doktora!

U na jugu Srbije nema razlike kada su virusi u pitanju.

Kako za "Blic" navodi prof. dr Žarko Ranković, infektolog iz Niša, na jugu države, takođe, su u opticaju respiratorne i crevne infekcije, kao i varičele.

- Jako je bitno da roditelji ne vode bolesnu decu u obdaništa i da ih ne šalju u škole da se te infekcije ne bi širile. To isto važi i za odrasle koji rade, odnosno ne bi trebalo da idu na posao. Kada su u pitanju varičele, a koje su dobile odrasle osobe, obavezno mora da obrati pažnja ukoliko se javi kašalj i osećaj nedostaka vazduha- upozorava prof. dr Ranković.

Varičele izazivaju upalu malog mozga

Upale mozga leče se na Infektivnoj klinici Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Upale mozga leče se na Infektivnoj klinici

Prema njegovim rečima, to može da ukaže na upalu pluća, koja je jedna od komplikacije varičela.

- Takođe, opasnija komplikacija te dečje bolesti je i upala malog mozga ili cerebelitis, a glavni simptom je nesigurnost u hodu i nestabilnost. Ukoliko se to javi obavezno je da pacijent ode kod lekara. Što se tiče gripa, ta virusna bolest nam stiže tek u decembru, a vakcina ovih dana. Trebalo bi da se vakcinišemo - naveo je prof. dr Ranković.

]]>
Thu, 11 Oct 2018 14:17:48 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414318/sada-je-sezona-infekcija-a-ako-se-javi-nedostatak-vazduha-kod-odraslog-ili-nesiguran-hod-kod-dece-obavezno-idite-kod-lekara.html
GDE JE SRBIJA NA NOVOJ LISTI? Ovo su NAJMOĆNIJI PASOŠI na svetu, a u vrhu po prvi put i jedan iz NAŠEG KOMŠILUKA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414277/gde-je-srbija-na-novoj-listi-ovo-su-najmocniji-pasosi-na-svetu-a-u-vrhu-po-prvi-put-i-jedan-iz-naseg-komsiluka.html Novi izveštaj objavljen juče pokazuje koji pasoš pruža vlasniku najviše slobode, odnosno sa kojim putnim dokumentom može da se bez viza poseti poseti najviše zemalja. ]]> Foto:Blic

Prema Indeksu pasoša agencije "Henley & Partners", Japan je zauzeo prvo mesto na listi zemalja čiji građani imaju najmoćnije pasoše, prenosi "CNN".

Tokio Foto: Morio CC BY-SA 3.0 / Wikipedia

Tokio

Japanci su prošlog meseca dobili bezvizni pristup Mjanmaru i sada imaju mogućnost da bez viza ili sa vizom koju dobijaju po doalsku, obiđu čak 190 država širom sveta.

Na drugom mestu se sada nalazi Singapur sa pristupom u 189 destinacija.

Nemačka, koja je početkom godine bila na samom vrhu, sada deli treće mesto sa Francuskom i Južnom Korejom i pristupom u 188 zemalja.

Na četvrtom mestu su sada Danska, Finska, Italija, Švedska i Španija (187), a na petom Norveška, Velika Britanija, Austrija, Luksemburg, Holandija, Portugal i SAD (186).

SAD i Velika Britanija su bile na prvom mestu 2015. godine, ali u međuvremenu nisu uspostavljale nove bezvizne režime sa drugim državama.

Foto: RAS Srbija

Na šestoj poziciji se nalaze Belgija, Švajcarska, Irska i Kanada sa pristupom u 185 zemalja, a na sedmoj su Australija, Grčka i Malta (183).

Osmu poziciju dele Novi Zeland i Češka (182), a na devetoj je Island (181).

U vrhu se na desetoj poziciji nalazi i Slovenija, koja zajedno sa Mađarskom i Malezijom ima bezvizni pristup u 180 zemalja.

Što se tiče Srbije, njen pasoš se nalazi na 39. poziciji, pa njeni državljani mogu bez viza da posete 130 zemalja.

Daleko bolje rangirane od Srbije su i Hrvatska, Bugarska i Rumunija koje su na 18. poziciji i imaju pristup u 169 zemalja.

Slabiji pasoš od Srbije imaju Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Albanija, Makedonija, Rusija,...

Na samom dnu liste se nalaze Irak i Avganistan sa pristupom u svega 30 zemalja.

]]>
Wed, 10 Oct 2018 14:04:55 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414277/gde-je-srbija-na-novoj-listi-ovo-su-najmocniji-pasosi-na-svetu-a-u-vrhu-po-prvi-put-i-jedan-iz-naseg-komsiluka.html
CELA SRBIJA PLAČE ZBOG MALOG DUŠANA Hrabri dečak koji se lavovski borio protiv opake bolesti sutra će biti sahranjen http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414182/cela-srbija-place-zbog-malog-dusana-hrabri-decak-koji-se-lavovski-borio-protiv-opake-bolesti-sutra-ce-biti-sahranjen.html Sahrana malog Dušana Todorovića (4) iz Svilajnca, za kojim i dalje plače cela Srbija, biće obavljena sutra, na groblju u Kušiljevu, u 13 časova. ]]> Foto:blic

Mali Dušan preminuo je prošle subote, 29. septembra, u bolnici "Sant Joan de Deu", u Barseloni, a tog dana je njegov otac Aleksandar Todorović objavio je potresnu poruku na svom Fejsbuk profilu.

Dušan Todorović Foto: Promo

Dušan Todorović

"Spavaj sine! Dosta si se namučio, mirno spavaj, dovoljno si postigao u životu, ŠAMPIONE!", napisao je otac.

Mali Duki otputovao na lečenje 15. septembra, pošto je, u jednoj od najvećih akcija u Srbiji skupljeno 191.000 evra, koliko je bilo neophodno da mališan uopšte bude primljen na lečenje.

Do 15. septembra, preko fondacije "Podrži život" prikupljeno je oko 119.000 evra, dok je ostatak od oko 70.000 evra uplatio čuveni fudbaler Nemanja Matić.

Dušan Todorović bolovao je od izuzetno teškog oblika malignog tumora nadbubrežne žlezde - neuroblastome, od čega se lečio dve godine.

Duki s porodicom Foto: Privatna arhiva

Duki s porodicom

Kako je "Blic" pisao, preko malenih leđa ovaj dečak je preturio teške hemoterpije, operaciju, transplantaciju koštane srži i još mnogo toga napornog tokom lečenja agresivnog raka.

Kako je njegov otac Aleksandar naveo, pre nešto više od tri meseca taj tumor se malom Dušanu ponovo vratio.

- Saznali smo za strašnu vest na redovnoj kontroli. I sami Dušanovi lekari bili su iznenađeni jer je od poslednje hemoterpije prošlo samo tri meseca. U pitanju su bili najjači citostatici. Prethono je moj sin preživeo operaciju u Memfisu (SAD) i to kod najboljeg hirurga na planeti za neuroblastome. Usledila je transplantaciju koštane srži i ciklus zračenja. I, posle svega toga, maligni tumor je ponovo tu - rekao je Aleksandar za "Blic".

]]>
Fri, 5 Oct 2018 14:10:48 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414182/cela-srbija-place-zbog-malog-dusana-hrabri-decak-koji-se-lavovski-borio-protiv-opake-bolesti-sutra-ce-biti-sahranjen.html
VIKEND ZA UŽIVANJE! Miholjsko leto u punom sjaju, a evo i koji srpski gradovi će biti najtopliji sa čak 27 STEPENI http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414181/vikend-za-uzivanje-miholjsko-leto-u-punom-sjaju-a-evo-i-koji-srpski-gradovi-ce-biti-najtopliji-sa-cak-27-stepeni.html Današnjih 23 stepena biće uvod u lep vikend kada će živa u termometru negde doseći čak 27. podeok! To će se, prema najavama meteorologa, desiti u Nišu, Leskovcu i Loznici, dok će Beograd biti okupan suncem na prijatnih 25 stepeni. I uostalim delovima Srbije takođe će biti toplo, sa temperaturama oko 24. podeoka. ]]> Foto:blic

Đorđe Đurić, meteorolog, kaže za "Blic" da je danas počelo pravo miholjsko leto, iako su jutra i dalje hladna.

- Danas nas očekuje 25 stepeni. Već je u pojačanju košava, koja će do kraja dana u južnom banatu biti jaka. Takođe, velika je razlika između jutarnjih i dnevnih temepratura. Zajedničko za vikend je što će oba dana biti topla, kada će temeprature vazduha biti od 23 do 27 stepeni - navodi on.

Subota

- U subotu će jutarnja temepratura biti od 3 do 12 stepeni, ali preko dana sunčano.

Posle podne će u jugozapadnim i zapadnim krajevima Srbije, a tokom večeri i noći i u svernim, doći do naoblačenja. Ponegde su mogući kiša i pljuskovi. U košavskom područjima duvaće umeren do jak jugoistočni vetar, u južnom Banatu s olujnim udarima.

Temepratura će biti od 23 do 27 stepeni, u Nišu, leskovcu i Loznici, dok će u beogradu biti 25. U Timočkoj i Negotinskoj krajini malo svežije - do 21 stepen - objašnjava taj meteorolog.

Biće košave Foto: Mitar Mitrović / RAS Srbija

Biće košave

Nedelja

Kako on ističe, u nedelju će u celoj zemlji biti pretežno sunčano.

- S tim što će na severu, severozapadu i zapadu biti promenljivo oblačno, ponegde s kišom i pljuskovima. Vetar će biti isti kao i u subotu. Temperatura vazduha, takođe. Jutarnja će biti od 4 do 14 stepeni - navodi on.

Biće toplo tokom naredne nedelje

Prema njegovim rečima, toplo vreme produžava se i u ponedeljak, ali će vetar oslabiti. Slično vreme, kaže Đurić, nastavlja se i sledeće nedelje.

- U utorak i sredu biće sunčano i toplo. Jutarnje temeprature od pet do 12 stepeni, a maksimalne dnevne od 20 do 16 stepeni. Cele sedmice će se zadržati takvo vreme. Za sada, tek one tamo nedelje postoji mogućnost promene vremena, odnosno oko 13. oktobra - navodi on.

Kreće košava Foto: RHMZ / screenshot

Kreće košava

Košava kreće već danas, na jugu Banata olujni udari

Istovremeno, na sajtu RHMZ stoji najava za danas, sutra i prekosutra za košavu.

Kako su oni naveli danas će na jugu Banata i u Pomoravlju divati povremeno jak jugositočni vetar, dok će u subotu i nedelju on nastaviti da duva u celom košavskom području. Na jugu banata imaće olujne udare.

Dakle, uživajte u suncu jer će nam prvi sneg zabeleti trotoare već idućeg meseca, dugoročna je prognoza za Srbiju.

]]>
Fri, 5 Oct 2018 14:07:37 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414181/vikend-za-uzivanje-miholjsko-leto-u-punom-sjaju-a-evo-i-koji-srpski-gradovi-ce-biti-najtopliji-sa-cak-27-stepeni.html
DETALJNA PROGNOZA ZA ZIMU Evo kada nas očekuje prvi OZBILJAN SNEG, a koji mesec će biti NAJTOPLIJI http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414131/detaljna-prognoza-za-zimu-evo-kada-nas-ocekuje-prvi-ozbiljan-sneg-a-koji-mesec-ce-biti-najtopliji.html Posle miholjskog leta na red dolazi zima. Nećemo cvokotati po ulicama jer su svi izgledi da ona bude nešto toplija i vlažnija. ]]> Foto:Blic

Barem tako prognoziraju meteorolozi. Decembar bi trebalo da bude blaži i prosečno vlažan, januar u granicama višegodišnjeg proseka. Taj mesec doneće nam i umerene mrazeve, dok će februar biti blaži, s prosečnim padavinama.

Zabeleće se

Zabeleće se

Iako je mart daleko, kao i proleće koje nam taj mesec donosi, kako stoji na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), on će biti prosečno topao, s prosečnim padavinama.

Postoji i mala verovatnoća za pojavu umerenih ili jakih mrazeva u drugoj polovini meseca.

Ali, idemo redom.

Decembar topliji

Meteorolozi RHMZ za decembar navode da će srednja minimalna temperatura vazduha biti iznad višegodišnjeg proseka, a njena vrednost biće viša za oko 1.4 stepena, u odnosu na višegodišnji prosek.

"U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost decembarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.6 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha, takođe, biti iznad višegodišnjeg proseka, odnosno viša za oko 1.8 stepeni".

Za prestonicu se još prognozira da će srednja maksimalna temperatura biti oko 8.3 stepena.

Kada su u pitanju padavine, njihova mesečna suma biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima nižim za oko jedan milimetar, u odnosu na taj prosek.

U Beogradu i široj okolini decembarska suma padavina biće oko 46 mm.

Prognozirane temeprature Foto: RHMZ / screenshot

Prognozirane temeprature

Januar donosi umerene mrazeve

Prema podacima RHMZ, srednja minimalna temperatura vazduha biće ispod višegodišnjeg proseka, dakle niža za oko 0.6 stepeni, u odnosu na prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost januarske srednje minimalne temperature vazduha od -1.4 stepena, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha biti u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima višim za oko 0.2 stepena, u odnosu na prosek.

"U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 5.1 stepen. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima u proseku višim za oko 10 milimetra, u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini januarska suma padavina iznosiće oko 58 milimetra".

Zlatar Foto: Profimedia

Zlatar

U februaru srednja maksimalna temperatura u Beogradu 8 stepeni

Kako prognoziraju u RHMZ, srednja minimalna temperatura vazduha imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, a njena vrednost će biti viša za oko 1.4 stepena.

"U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost srednje minimalne temperature vazduha od 2.2 stepena. Srednja maksimalna temperatura vazduha biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.4 stepena.

Biće i oblaka Foto: N. Mihajlović / RAS Srbija

Biće i oblaka

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 8 stepeni. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 9 milimetra.

U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 55 milimetra.

U martu se živa u termometru penje na 13. podeok

Očekuju nas i kiše Foto: D.K. / RAS Srbija

Očekuju nas i kiše

U RHMZ u martu "vide" da će srednja minimalna temperatura vazduha imati vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, odnosno biće viša za oko 0.7 stepeni.

Srednja minimalna temepratura u Beogradu biće od 4.9 stepeni, dok će srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biti u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima nižim za oko 0.3 stepena.

"U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha biće oko 13 stepeni. Mesečna suma padavina biće u granicama višegodišnjeg proseka, s vrednostima u proseku za oko 5 milimetra nižim.

U Beogradu i široj okolini suma padavina iznosiće oko 36 milimetra".

Ozbiljan sneg za dva meseca

Meteorolog Đorđe Đurić potvrđuje za "Blic" da će nam zima biti "malo manje hladna, ali vlažna" i dodaje da bismo ozbiljniji sneg mogli da očekujemo već za oko dva meseca, odnosno u decembru.

- Prava zima nam stiže u drugoj polovini januara. Tada nas očekuju hladni periodi, s povremenim snegom. Sve u svemu, imaćemo uobičajeni kraj jeseni i zimu. Ne očekuju se drastične temepraturne oscilacije, što praktično znači da nećemo imati "leto u novembru", niti neke silne ledene talase. Uostalom, takav je trend poslednjih decenija - objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, maksimalne dnevne temeperature u decembru biće oko 8 stepeni.

- To jeste svakako hladno, ali malčice toplije, ukoliko se uzme da je srednja maksimalna za sedam stepeni - objašnjava on i dodaje da se prognoze za januar, februar i mart, odnosno dugoročne rade na osnovu poređenja sličnosti.

- Prate se situacije koje su bile slične današnjim, ali koje su se desile pre pedesetak godina i u odnosu na to prognoziraju mogući izgledi vremena za željeni period. Generalno su sada zime blaže nego u vreme naših baka. Povremeno se javi neka ekstremno hladna, koja nas podseti na taj period. Ono što je uočljivo su nagle promene vremena - zaključio je on.

]]>
Thu, 4 Oct 2018 14:01:31 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414131/detaljna-prognoza-za-zimu-evo-kada-nas-ocekuje-prvi-ozbiljan-sneg-a-koji-mesec-ce-biti-najtopliji.html
LEČENJE U INOSTRANSTVU: RFZO otvorio telefonske linije za informacije http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414030/lecenje-u-inostranstvu-rfzo-otvorio-telefonske-linije-za-informacije.html Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) pustio je danas u rad prvu info-liniju, na kojoj će zainteresovani građani moći da dobiju neophodne informacije u vezi sa lečenjem dece i odraslih u inostranstvu. ]]> Foto:Blic

- Putem brojeva telefona, 011/2053-683 i 0700/333-443 građani će u direktnom razgovoru sa operaterima RFZO-a moći da se informišu o potrebnoj dokumentaciji za lečenje u inostranstvu, načinu podnošenja zahteva, statusu predate molbe, trenutnoj fazi obrade podnetog zahteva, načinu dostavljanja rešenja - navode u RFZO.

Kako oni dodaju, info-linija je početak implementacije nacionalnog kol - centra RFZO i biće njegov sastavni deo, kada bude bio pušten u rad u narednom periodu.

- Cena poziva oba telefonska broja iz fiksne telefonije je ista kao ona za lokalne pozive, a radno vreme info-linije je svakog radnog dana, od 7.30 do 15.30 časova - navode u RFZO

]]>
Mon, 1 Oct 2018 14:08:21 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/414030/lecenje-u-inostranstvu-rfzo-otvorio-telefonske-linije-za-informacije.html
Imali smo drastičan pad temperature, negde je čak bilo i snega, a evo kada ove nedelje ŽIVA SKAČE NA 24 http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413956/imali-smo-drastican-pad-temperature-negde-je-cak-bilo-i-snega-a-evo-kada-ove-nedelje-ziva-skace-na-24.html Posle pet izuzetno hladnih dana, od nedelje do danas, kada smo imali "novembraske" temperature i pojavu mraza, a živa u termometru se spustila i ispod nule u pojedinim delovima zemlje, sledi nam otopljenje. ]]> foto:blic

Četvrak

Iako je juče bio na snazi žuti meteoalarm zbog jutarnjih temepratura, koje su se kretale od -4 do 6 stepeni, a maksimalne dnevne bile od 4 do 19, danas nam sledi malo lepše vreme jer će najviša dnevna temepratura biti 18 stepeni. Dakle, za naredna četiri dana više vam neće biti potrebne zimske jakne, ako ste ih nosili.

Prognoza vremena za Novi Sad Foto: RHMZ / screenshot

Prognoza vremena za Novi Sad

Petak

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije (RHMZ), u petak će biti pretežno sunčano vreme. Jutarnja temepratura biće 8 stepeni, a najviša dnevna u pojedinim delovima zemlje biće čak 24.

Prognoza vremena za Niš Foto: RHMZ / screenshot

Prognoza vremena za Niš

Subota

U subotu se očekuje naoblačenje koje će usloviti manji pad temperature, mestimično i slabu kišu, koja će pre podne zahvatiti severne i zapadne, a posle podne i ostale krajeve Srbije.

Jutarnja temepratura biće 10 stepni, dok će najviša dnevna biti 19 stepeni. Postoji mogućnost za pljuskove tokom dana.

Prognoza vremena za Kragujevac Foto: RHMZ / screenshot

Prognoza vremena za Kragujevac

Nedelja

U nedelju će biti umereno do potpuno oblačno, ponegde sa slabom kišom, zatim toplije sa dužim sunčanim periodima. Jutarnja temepratura biće 10 stepeni, a maksimalna dnevna 19.

Meteorolog Đorđe Đurić kaže za "Blic" da konačno "izlazimo iz minusa i da nas očekuje lepše i toplije vreme u naredna četiri dana".

- U petak će biti sunčano i znatno toplije. Najviša dnevna temepratura kretaća se od 20 do 24 stepena. Već za vikend nam stižu oblaci. Ponegde će biti i slabe kiše - kaže ovaj meteorolog.

Prognoza vremena za Beograd Foto: RHMZ / screenshot

Prognoza vremena za Beograd

U subotu se još očekuje pojačanje severozapdnog vetra, zbog čega će temepratura vazduha da bude u padu za pet stepeni. U nedelju će biti, takođe, oblačno, sa ređom pojavom slabe kiše. Temepratura će se kretati od 10, koliko se očekuje ujutru, do 16 stepeni - naveo je Đurić.

Prema njegovim rečima, jutra će zbog oblačnosti biti toplija nego što je to bio slučaj prethodnih dana, kada smo imali i minus.

- Zanimljivo je što je pre ovog zahlađenja u Leskovcu bilo 30 stepeni u ponedeljak, a juče ujutru minus 1 - kaže Đurić.

]]>
Thu, 27 Sep 2018 14:07:33 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413956/imali-smo-drastican-pad-temperature-negde-je-cak-bilo-i-snega-a-evo-kada-ove-nedelje-ziva-skace-na-24.html
SLUČAJ DECE IZ BELE CRKVE KOJI JE POTRESAO SRBIJU Smrt devojčice misterija, braća su stabilno, rade se ispitivanja http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413923/slucaj-dece-iz-bele-crkve-koji-je-potresao-srbiju-smrt-devojcice-misterija-braca-su-stabilno-rade-se-ispitivanja.html Dvojica dečaka koja su iz Vršca prebačena u Dečiju kliniku u Tiršovoj stabilnog su opšteg stanja, a dalja ispitivanja su u toku, rekao je direktor Tiršove Siniša Dučić za "Blic". ]]> Foto:Blic

- Dečaci su primljeni sa temperaturom i bolovima u stomaku tokom jučerasnjeg prepodneva na Univerzitetsku dečju kliniku. Dijagnosticke procedure su u toku. Danas su oba dečaka stabilnog opsteg stanja - rekao je docent dr Sinisa Dučić, direktor Univerzitetske dečje klinike za "Blic".

U pitanju su braća devetogodišnje devojčice koja je u nedelju, zbog povraćanja i povišene telesne temperature, iz Doma zdravlja u Beloj Crkvi prebačena na bolničko lečenje u Vršac, ali je i pored napora lekara preminula pošto joj se zdravlje rapidno pogošalo.

Istog dana su, sa istim simptomima, u vršačku bolnicu primljena i njena dva rođena brata, koji su posle obavljenih pregleda prebačeni u Beograd, u Dečiju kliniku u Tiršovoj, objavljeno je na sajtu Opšte bolnice Vršac.

Devetogodišnja devojčica je preminula u Opštoj bolnici u Vršcu Foto: foto promo OB Vršac / RAS Srbija

Devetogodišnja devojčica je preminula u Opštoj bolnici u Vršcu

- Odmah po prijemu urađena je laboratorijska dijagnostika i sprovedene su mere intenzivnog lečenja. I pored sprovedenih mera dolazi do rapidnog pogoršanja opšteg stanja i smrtnog ishoda dana 23. septembra u 13.45. Kardiopulmonalna reanimacija nije dala efekta - saopšteno je juče iz vršačke bolnice.

Šta je tačan uzrok smrti nesrećne devojčice, još nije poznato, a njeno telo je poslato na obdukciju.

Sutradan u večernjim satima u Opštu bolnicu Vršac doveden je brat devojčice, sa identičnim tegobama.

- Nakon obavljenih pregleda od strane pedijatra, hirurga, infektologa, anesteziologa, radiologa i urađenih laboratorijskih analiza dete je upućeno, uz odgovarajuću medicinsku pratnju, u Univerzitetsku dečiju kliniku Tiršova, gde je bezbedno stiglo - rekli su iz vršačke bolnice.

Ni tu se nije završila porodična drama. Juče u prepodnevnim satima dovedeno je u Opštu bolnicu Vršac i treće dete iz iste porodice, dečak, takođe žaleći se na povraćanje i povišenu temperaturu.

O nastalim događajima obavešteni su Ministarstvo zdravlja Republike Srbije i Centar za socijalni rad Bela Crkva.

Kako nezvanično saznajemo, reč je o porodici iz okoline Bele Crkve koja živi u veoma teškim uslovima. Deca žive sa roditeljima u trošnoj kući, zajedno sa još četvoro braće i sestara. Dečaci, iako nisu životno ugroženi, zbrinutri su u lošem stanju. Bili su neuhranjeni, a zapuštena je bila i njihova lična higijena.

]]>
Wed, 26 Sep 2018 13:47:36 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413923/slucaj-dece-iz-bele-crkve-koji-je-potresao-srbiju-smrt-devojcice-misterija-braca-su-stabilno-rade-se-ispitivanja.html
NAGLO ZAHLAĐENJE NE PRIJA NI ZDRAVIMA Evo kako da lakše preživite prelazni period i dolazak JESENI http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413884/naglo-zahladjenje-ne-prija-ni-zdravima-evo-kako-da-lakse-prezivite-prelazni-period-i-dolazak-jeseni.html Glavobolja, ili barem pospanost, nešto je sa čime se svako susreo barem jednom, zato što je pritisak previsok ili prenizak, "udarila" je promaja ili produvao vetar. Da burne promene vremenskih prilika nepovoljno utiču na zdravlje ljudi, potvrdili su stručnjaci, a evo šta oni savetuju: kako da se najbolje prilagodite naglom padu temperature i jakom vetru, nakon toplog perioda. ]]> Foto:Blic

Čitavo leto smenjivali su se periodi vrućina i visoke vlažnosti vazduha sa kišnim danima, što je mnoge iritiralo, jer su pre svega smatrali da uopšte nema leta ove godine. Međutim, da je uticalo i na zdravlje, pokazali su rezultati "Blicove" ankete, u kojoj se većina ispitanika (153) izjasnila da da im promenljivo vreme ne prija, jer osećaju hroničnu pospanost. Da su vremenske prilike koje smo "preživeli" ovog leta na njih uticale ponekad, reklo je 49 čitalaca "Blica" koji su učestvovali u našoj anketi, a samo 10 njih reklo je da nije primetilo nikakve tegobe.

Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, ni toplo vreme mnogima nije prijalo, ali ono što najviše utiče na ljude jesu nagle promene.

- Ova burna promena iz toplog perioda ka hladnim danima donosi visok vazdušni pritisak. Tako da će to danas stvoriti nepovoljne uslove po zdravlje, dok će već sutra biti stabilnije - objašnjava Đurić.

Kako on kaže, nagli prelazi mogu uticati kako na psihičke probleme, tako i na neke manje maliciozne, poput kijavice i prehlade.

Glavobolja, jedan od uzroka promene vremena Foto: Profimedia

Glavobolja, jedan od uzroka promene vremena

Umor, glavobolja, pospanost...

Dr Maja Todorović, internista, objasnila je da velike temperaturne promene, kao i promene vazdušnom pritisku, utiču na ljude, bilo zdrave ili bolesne, s tim što oni koji ne boluju ni od čega to lakše podnose.

- Ovakvi periodi naglog zahlađenja utiču na imunitet, a završava se vreme alergija, te se oseća istrošenost imuniteta, koji će doći na test prvim naletom virusa - kaže doktorka Todorović.

Umor, pospanost, glavobolja, pa čak i vrtoglavica, posledica su naglih promena vremenskih uslova.

Ona savetuje povećan unos vitamina, odnosno voća i svežeg, termički neobrađenog povrća.

Prilagođavanje je spor proces

Psihoterapet Zoran Milivojević objašnjava za "Blic" da se u ovakvim slučajevima organizam prilagođava na spoljne okolnosti, a to je spor proces.

- Taj proces je vezan za autonomni nervni sistem, za hormone, koji utiču na rad unutrašnjih organa, a na šta mi ne možemo da utičemo voljom. Potrebno je vreme za adaptaciju, što se kod mladih ljudi odvija brže, te nemaju zdravstvenih problema - objašnjava dr Milivojević.

On kaže da se proces adaptacije sporije odvija kod ljudi koji su u poznim tridesetim godinama i stariji, pogotovo ako nisu u dobroj formi, što se često ispoljava disbalansom hormona i variranjem krvnog pritiska.

Najteže starijima i hroničnim bolesnicima

Najugroženiji su, ipak, stariji ljudi i hronični bolesnici, jer se oni najsporije prilagođavaju promenama vremenskih uslova.

- Ljudi sa mentalnim problemima lakše podnose sadašnji prelazak sa toplog na hladno, nego sa hladnog na toplo vreme, tako da je uticaj vremena na zdravlje izraženiji u proleće nego u jesen - kaže Milivojević.

Ostanite kod kuće

Ipak, svakako su nervozni i preporučuje se da ljudi ne izlaze napolje kada su ovakve nagle promene, objašnjava stručnjak.

- U stanju je određena mikroklima i postoji manji zahtev za adaptacijom. Međutim, teško je pripremiti se. Oni kojiimaju nekog ko je osetljiv, ili same meteoropate, naučili su da uvide vezu između promene vremena i raspoloženja i telesnog stanja.

Na pitanje da li promene vremena uzrokuju veći broj burnih reakcija kod pacijenata sa psihičkim problemima, poput pokušaja samoubistva ili nasilnog ponašanja, doktor odgovara diplomatski:

- Oni su nervozniji kada su pred organizmom takvi zahtevi. Pomera se prag osetljivosti, a ako se osećaju loše, to uzrokuje različite reakcije.

Vitamini su važni

On je pomenuo i da na organizam u prelaznim periodima utiče unos vitamina, odnosno voća, koga leti ima u većem izobilju nego zimi, te je i telu lakše da se navikne na dolazak jeseni, nego na početak proleća.

Milivojević dao je i konkretne savete za očuvanje zdravlja pri nadolasku hladnog vremena.

Utoplite se

- I kada počne hladnije vreme, ljudi se oblače kao da je i dalje lepto. Počinje vreme virusa, pada imuniteta. Prilagodite se uslovima i utoplite se. Pogotovo kada postoje nagle promene vremena tokom jednog dana - zaključuje dr Milivojević.

Većini više prija sunčano i vedro vreme Foto: Profimedia

Većini više prija sunčano i vedro vreme

Redovno pijte lekove

Doktorka Dragana Matić, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Vračar objasnila je za "Blic", da hladno vreme utiče na sužavanje krvnih sudova, a to na porast krvnog pritiska, na šta su posebno osetljivi stariji sugrađani i hronični bolesnici.

Iako današnje temperature nisu ekstremno niske, stariji ljudi imaju drugačiji subjektivan osećaj, te imaju utisak da je hladnije nego što jeste. Zbog toga doktorka savetuje utopljavanje, a savet za osetljive grupe poput hroničnih bolesnika i starih osoba, jeste da redovno primenjuju terapiju.

- Danas nismo imali hitnih slučajeva niti primera da je nekom pozlilo. To se češće događa kada su vrućine - zaključila je ona.

]]>
Tue, 25 Sep 2018 13:49:54 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413884/naglo-zahladjenje-ne-prija-ni-zdravima-evo-kako-da-lakse-prezivite-prelazni-period-i-dolazak-jeseni.html
Vlasnici pekare u Zemunu zaposlenima daju 100.000 dinara ako dobiju bebu, a iza humane odluke krije se dirljiva PRIČA O BORBI I SUDBINI http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413883/vlasnici-pekare-u-zemunu-zaposlenima-daju-100000-dinara-ako-dobiju-bebu-a-iza-humane-odluke-krije-se-dirljiva-prica-o-borbi-i-sudbini.html Višeslava (44) i Milomir (46) Miailović vlasnici su pekare u Zemunu, koja godinama nudi mogućnost trudnicama da za svega jedan dinar pazare čuvenu ivanjičku pitu krompirušu, a sada i svakom svom zaposlenom nude pomoć od 100.000 dinara ukoliko dobije dete. Na ove humane poteze podstakla ih je lična borba - 18 godina su Miailovići pokušavali da dobiju dete, dok nisu dobili svog - Srećka. ]]> Foto:blic

Osamnaest godina i 240 dana, kako broji moj muž, pokušavali smo da dobijemo dete. A onda sam posle pet veštačkih oplodnji ostala trudna i sada naš Srećko ima četiri godine - ovako za "Blic" počinje priču Višeslava Miailović.

Njen suprug Milomir došao je na ideju, kada je ostala u drugom stanju, da svakoj trudnici do Srećkovog 18. rođendana naplaćuju ivaničku krompirušu simboličan jedan dinar. Zašto baš ovu vrstu, a ne neku drugu pitu? Miailovići su poreklom iz Ivanjice, a tamo raste najbolji krompir, objašnjava Višeslava.

Zbog Srećka su se Miailovići prihvatili nekoliko humanih akcija Foto: Privatna arhiva

Zbog Srećka su se Miailovići prihvatili nekoliko humanih akcija

- Ideja je bila da ponudimo koliko možemo. A pekara se nalazi blizu doma zdravlja, pa prolazi mnogo trudnica. Za Srećkov prvi rođendan, 18. septembra 2015. svim bebama koje su se rodile u Zemunskoj bolnici na taj dan, dali smo vaučere od 5.000 dinara, a mamama, naravno, ivanjičku krompirušu - priča ova humana žena, prisećajući se da su tada darovali sedam beba.

Ona kaže da ih je na najnoviji humani potez, da sa 100.000 dinara podstaknu i pomognu svoje zaposlene koji žele da dobiju dete, inspirisala državna borba za povećanje nataliteta, ali i jedan još ličniji razlog.

- Nama niko nije pomogao kada smo se borili za Srećka - kaže Višeslava, i priznaje da je bilo izuzetno teško, a da se te posledice osećaju i dalje.

Sada imaju dve akcije - i za kupce i za zaposlene Foto: Privatna arhiva

Sada imaju dve akcije - i za kupce i za zaposlene

- Plaćamo kiriju i živimo kao podstanari u vešernici, ali nama privatnicima je valjda lakše nego drugima, pa hajde da pomognemo koliko možemo. Nemamo ništa, izvlačimo se iz dugova i kredita. Ostala sam trudna nakon pete vantelesne u Pragu. Ja sam već bila i odustala, jer su najveći problem uvek pare, ali moj muž je optimista, stalno je govorio: "Da probamo još ovaj put" - priča naša sagovornica.

Ona dodaje i da se njen suprug Milomir vodi parolom "Ako ne daš, ne možeš ni da dobiješ", a Milomir se nada da će dobiti - stan na lutriji!

- Sada je cilj da obezbedimo Srećku stan. Mora da se radi da bi se Srećku kupio stan - odlučna je Višeslava, i kaže da se radi i te kako naporno.

Miailovići Foto: Privatna arhiva

Miailovići

- Došla sam na posao noćas u pola dva, a Srećka je u vrtić jutros odvela jedna moja radnica.

Višeslava naglašava da njihova želja da budućim roditeljima, zaposlenim u njihovoj pekari, daju 100.000 dinara nije reklama već da zaista imaju potencijalnih roditelja.

- Od kad smo otvorili pekaru 2007. godine, kod nas je osam, devet trudnica "prošlo", radilo, porodilo se... I to sve dok ja nisam bila trudna, pa mi je tada teško padalo - priznaje ona i kaže da osim nje i supruga, u ovoj pekari trenutno rade tri prodavačice i dva majstora.

Da ih je dugo pratila loša sreća svedoči i činjenica da je na dan kada je trebalo da lekari odluče hoće li putovati u Prag na petu vantelesnu oplodnju, Višeslavi umro otac.

- Poslednji pregled u Beogradu, pred Prag, imali smo 6. januara popodne, a tog jutra mi je preminuo otac. On jedini nije upoznao Srećka. U međuvremenu su preminuli i roditelji mog muža, ali oni su imali prilike da Srećka upoznaju - zaključuje Višeslava Miailović u razgovoru za "Blic".

]]>
Tue, 25 Sep 2018 13:47:03 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413883/vlasnici-pekare-u-zemunu-zaposlenima-daju-100000-dinara-ako-dobiju-bebu-a-iza-humane-odluke-krije-se-dirljiva-prica-o-borbi-i-sudbini.html
Talas LEDENOG ARKTIČKOG VAZDUHA stiže u Evropu, a evo kako će to IZGLEDATI U SRBIJI http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413785/talas-ledenog-arktickog-vazduha-stize-u-evropu-a-evo-kako-ce-to-izgledati-u-srbiji.html Lepom septembarskom vremenu uskoro definitivno dolazi kraj i već sledeće sedmice Evropu će zahvatiti talas hladnog vazduha sa Arktika kada će temperature drastično pasti. ]]> Foto:b;ic

Kako javlja meteo portal "Sever Weather Europe", iduće sedmice sa severa će nad našim kontinentom doći do snažnog prodora vazdušne mase s Arktika koji će se proširiti nad velikim delom Evrope.

Natprosečno visokim temperaturama doći će kraj nakon dvaju prodora hladnoće sa severa, prenosi Index.hr.

I u Srbiji će biti hladno i kišovito Foto: S. Krstić / RAS Srbija

I u Srbiji će biti hladno i kišovito

Prvi i slabiji prodor hladnog vazduha stiže ovog vikenda, a drugi, intenzivniji prodor trebalo bi da se dogodi u ponedjeljak ili utorak, pri čemu će masa vrlo hladnog vazduha dopreti sve do južnog Mediterana, pa čak i severa Afrike, navodi "Severe Weather Europe".

Trenutna meteorološka situacija nad Evropom počeće da se menja u petak, kad će se hladni arktički vazduh početi da se probija nad severom i zapadom kontinenta.

Hladan vazduh širiće se iza hladnog fronta s Atlantika prema središnjoj Evropi, dok će se topli vazduh pomerati na krajnji sever, prema Skandinaviji i severoistoku.

Foto: wxmaps / screenshot

Nad Atlantikom će se uskoro formirati novi talas hladnog vazduha, a tada će se stvoriti "kanal" prema severu koji će omogućiti snažan prodor arktičkog vazduha prema kontinentalnoj Evropi.

Do utorka će se talas hladnog zraka razviti nad kontinentom, pa će se tako arktički front proširiti preko srednje Evrope do Balkana i Mediterana, navodi "Severe Weather Europe".

Zbog arktičkog talasa doći će do drastičnog pada temperature.

A kako će biti u Srbiji

Jako zahlađenje čeka i građane Srbije nakon tople radne nedelje, te će za vikend temperature biti niže i za 10 do 15 stepeni, najavljuju meteorolozi.

- Do subote će u celoj zemlji biti veoma toplo tokom dana, a noći će biti hladne. Dnevne temperature biće prave letnje i kretaće se između 26 i 32 stepena, u Beogradu 30 - kaže meteorolog Đorđe Đurić.

Stabilno i lepo vreme, posledica je anticiklona, koji se nalazi iznad većeg dela Evrope, ali za vikend moramo da se "oprostimo" od leta.

Da li je ovo samo privremeno zahlađenje ili se defiitivno oprašamo od leta? Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Da li je ovo samo privremeno zahlađenje ili se defiitivno oprašamo od leta?

- Prva polovina subotnjeg dana biće topla i sunčana, a popodne i uveče stiže naoblačenje sa severozapada, koje će doneti snažan vetar i jako zahlađenje. Sa oko 30 stepeni, temperatura će pasti za nekih desetak, a postojaće i mogućnost za kišu. Ipak, što se padavina tiče, još uvek je rano za precizne prognoze - rekao je Đurić za "Blic".

Kako kaće, kalendarska jesen počinje u nedelju, te su temperature koje su za 10-15 stepeni niže od trenutnih, i primerene tom dobu.

- Sadašnje temperature su za sedam, osam stepeni iznad proseka - kaže meteorolog.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 13:38:07 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413785/talas-ledenog-arktickog-vazduha-stize-u-evropu-a-evo-kako-ce-to-izgledati-u-srbiji.html
HEROJI, SRBIJA JE UZ VAS! Pored Dušana novu šansu za život dobilo još OSMORO MALIH BORACA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413736/heroji-srbija-je-uz-vas-pored-dusana-novu-sansu-za-zivot-dobilo-jos-osmoro-malih-boraca.html Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela odluku da uplati oko 250.000 evra (29.663.000 dinara) za lečenje osmoro bolesne dece: Anđela Janković (15), Petar Petrović (6), Filip Rikić (5), Petra Zarbool (7), Sloboda Ćuković (8), Andrija Janković (12), Martin Poša (16) i Mihajlo Grbić (10) sada kreću u svoju odlučujuću bitku. ]]> Foto:Blic

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Ministarstvo zdravlja obezbedilo je i hitan sanitetski transport za dečaka Dušana Todorovića (4) uz pratnju medicinskog osoblja do bolnice u Španiji, dok su Fondacija "Podrži život" i donatori uplatili sredstva na račun te zdravstvene ustanove.

Dušan Todorović Foto: Promo

Dušan Todorović

Premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade apelovali su da se građani najpre obrate Budžetskom fondu za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, a koje je pri Ministarstvu zdravlja, s obzirom na to da ima dosta slučajeva da se novac za lečenje obolelih u inostranstvu traži mimo ove institucije.

Novac za spasonosno lečenje preostalih osmoro mališana juče je u toku dana legao na račune porodica, a neki od njih podelili su za "Blic" neopisivu sreću koju su doživeli kada je njihova dugogodišnja agonija dobila jedan ovakav srećan epilog.

Srećne vesti da je novac za lečenje Filipa Rikića legao na račun dečaka i njegovu majku su dočekale u bolnici. Njegova tetka Slavica Koprić izjavila je za "Blic" koliko su svi u porodici presrećni zbog novonastale situacije.

Filip Rikić Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Filip Rikić

- Nekoliko sati pre vašeg poziva saznali smo iz fondacije "Podrži život" da je novac legao na račun, ne samo za Filipa nego i za ostalu decu. Ne mogu da vam opišem neizmernu sreću koju svi u porodici osećamo. Uzbuđeni smo svi! Želim takođe ovom prilikom da podelim srećne vesti da su rađene kontrole i da su metastaze na Filipovom mozgu smanjene. Konzilijum odlučuje o svim našim daljim koracima, ali Filip je definitivno na boljem putu i svi se u porodici nadamo njegovom potpunom ozdravljenju i da će ova dijagnoza postati ružna prošlost - rekla je dečakova tetka Slavica Koprić.

Petra Zarbool Foto: Privatna arhiva

Petra Zarbool

Tijana Zarbool, majka devojčice Petre, čija je dijagnoza cerebralna paraliza, sa ushićenjem je podelila zahvalnost svima koji su doprineli da njena devojčica napokon dobije neophodnu pomoć.

- Ne mogu vam opisati koliko sam srećna. Hvala do neba svim ljudima dobre volje i čistog srca, hvala državi. Rekla sam Petri, tu je pored mene dok razgovaramo. Ne znam koliko ona može da razume sve ovo, ali mislim da oseća moju radost. Sada redom zovemo sve članove porodice da podelimo ove srećne vesti. Nadam se da će ubuduće biti ovakvih srećnih vesti više jer puno dece čeka na pomoć u Srbiji. Nije dovoljan samo jedan ovakav čin uzvišene dobrote, neophodan je kontinuitet - ističe za "Blic" Tijana Zarbool.

Fondacija "Podrži život" juče popodne objavila je na svom zvaničnom sajtu i tačne podatke o tome koliko je novca prikupljeno u humanitarnim akcijama prethodnih dana.

- Tokom akcije za malog Dušana Todorovića, od 6. septembra ukupno je prikupljeno 56.971.396 dinara - navodi se u izveštaju.

U njemu se, takođe, saopštava da će novac koji je uputila Vlada Srbije biti upućen za lečenje ukupno osmoro dece.

SERGEJ: NEOPHODNO SISTEMSKO REŠENJE

Vest o donaciji potvrdio je i Sergej Trifunović, osnivač Fondacije "Podrži život".

Foto: Petar Marković / RAS Srbija

- Vlada je uplatila novac. Jednokratna uplata tih 250.000 evra je fin i lep gest i oni će sigurno zapušiti neke rupe. To nije uopšte sporno i nisu mali novci. To će sada potkrepiti petoro dece, potrošićemo te pare i za mesec dana ćemo imati još sedmoro dece! I šta onda? Ponavaljam, neophodno je sistemsko rešenje - izjavio je Trifunović za "Blic".

JOŠ OSMORO MALIH BORACA

Petra Zarbool (7), cerebralna paraliza

Petri su prilikom rođenja konstatovane intrakranijalne hemoragije, a potom i generalizovan toničko-klonički konvulzivni napad.

Sa mesec i po dana je uključena u tretman u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu. Novembra 2013. i marta 2015. godine je imala operacije fibrotomije po Ulzibat metodi u Tuli, u Rusiji. Petra ima učestale krize svesti i hroničnu slabost desne strane tela.

Anđela Janković (15), tumor na mozgu

Ova devojčica se u svojoj drugoj godini života suočila sa bolešću od čijeg naziva strepimo svi: tumor na mozgu.

Foto: Privatna arhiva

Do sada je tri puta operisala tumor, ali borba se nastavlja i Anđela ponovo bije bitku sa ovom opakom bolešću. Predstoji joj dvanaest hemoterapija na klinici "Acibadem" u Istanbulu.

Sloboda Ćuković (8), oštećenje mozga

Sloboda je prevremeno rođena beba. Usled nedostatka kiseonika pretrpela je obostrano oštećenje mozga.

Foto: Privatna arhiva

Rezultat toga je slabovidost, nije sposobna da govori i teško se kreće. Do sada je bila na operaciji očiju, dve fibrotomije, ide na logopedske tretmane, fizikalne terapije i terapijsko jahanje.

Petra Petrović (6), tumor nadbubrežne žlezde

Petra se leči od 2015, kada joj je dijagnostikovan neuroblastom visokog stepena maligniteta.

Foto: Privatna arhiva

Tada su obavljene dve operacije, gde je tumorska masa odstranjena u celini, osam ciklusa hemoterapije, transplantacija koštane srži... Početkom marta ove godine primećene su promene. Dopunska ispitivanja pokazuju recidiv neuroblastoma.

Filip Rikić (5), tumor na mozgu

Filipu Rikiću dijagnostikovan je zloćudni tumor na mozgu (Meduloblasom gradus) sa velikim brojem metastaza na glavi i kičmi.

Dečak se prvi put požalio na bol u glavi 4. aprila 2018. godine. Rezultati magnetne rezonance su, međutim, bili jako loši i odmah su ih uputili na Neurohiruršku kliniku. Nakon nekoliko naizgled uspešnih operacija, Filip je prestao da govori i stanje mu se dodatno pogoršalo.

Mihajlo Grbić (10), hipotomija

Do šestog meseca života Mihajlo je rastao kao normalna beba.

Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Kada je trebalo da počne da puzi, roditelji su primetili da je ta pojava izostala. Ubrzo mu je utvrđena cerebralna paraliza. Mihajlo je bio na šest operacija matičnim ćelijama i napredak je vidljiv. Sada govori i čita, može da se osloni na noge i pohađa školsku nastavu. Kako bi njegov napredak bio još veći, predstoje mu nove terapije u "Vukov centru" u Novom Sadu.

Martin Poša (16), hidrocefalus

Sa nepunih šest meseci Martin je prvi put operisan u Beogradu, zbog hidrocefalusa.

Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Pored hidrocefalusa, Martin još boluje od epilepsije, hipertenzije i slabovidosti. Do 2008. godine je imao pet operacija na mozgu, da bi 2012. godine operisao i tumor na mozgu. Trenutno je nepokretan, koristi pelene i katetere, školuje se od kuće, shodno mogućnostima.

Andrija Janković (12), cerebralna paraliza

Lekari su Andriji dijagnozirali cerebralnu paralizu, zbog koje je izložen terapijama i vežbama od trećeg meseca života.

Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

U ovoj borbi sa teškom bolešću pomaže mu porodica, koja se zbog loše finansijske situacije obratila Fondaciji "Podrži život", kako bismo zajedno pomogli Andriji da prohoda. Fondacija "Podrži život" je već pomogla da Andrija dobije fizikalne terapije i tretman matičnim ćelijama u Beču.

U Fondaciji "Podrži život" pozivaju sve porodice sa obolelom maloletnom decom da kontaktiraju sa njima, kako bi dostavili svu potrebnu dokumentaciju, koja će biti izložena njihovoj lekarskoj komisiji i upravnom odboru u cilju finansiranja daljeg lečenja.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 13:56:39 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413736/heroji-srbija-je-uz-vas-pored-dusana-novu-sansu-za-zivot-dobilo-jos-osmoro-malih-boraca.html
Posle trudnica i porodilja, zakon oštetio i roditelje bolesne dece: Ili naknada za bolovanje ili za negu, OBA NE MOŽE http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413735/posle-trudnica-i-porodilja-zakon-ostetio-i-roditelje-bolesne-dece-ili-naknada-za-bolovanje-ili-za-negu-oba-ne-moze.html Posle trudnica i porodilja, protiv Zakona o finansijskoj podršci ustali su i roditelji obolele dece. Od pre nekoliko nedelja moraju da biraju da li će koristiti naknadu za bolovanje ili dodatak za negu bolesnog člana porodice. Kažu da je to diskriminacija i traže ocenu ustavnosti spornog člana Zakona. ]]> foto:blic

RTS prenosi svedočenje Olivere Jovović, koja je majka trogodišnjeg dečaka koji boluje od spinalne mišićne atrofije. Zbog Zakona o finansijskoj podršci porodici, morala je da napravi izbor.

Priča da je pre dve nedelje tražila produžetak bolovanja i da je došla u situaciju da se odrekne prava na negu i pomoć.

- Da li to što je kod kuće, gde čuva dete, znači da njemu ne trebaju dodatna sredstva, pomagala, suplementi, terapija - upitala je Jovovićeva.

Sporna odredba odnosi se na roditelje dece sa određenim smetnjama u razvoju, zdravstvenim i psihofizičkim, uzrasta do pet godina.

Potpisnici inicijative tvrde da sporni član nije u skladu sa Ustavom, ali i da diskriminiše i decu i roditelje.

Ivana Badnjarević, predsednica Nacionalne organizacije za retke blesti Srbije (NORBS), kaže da se ovakvim zakonom roditelju ili uskraćuju prava na rad, odsustvo za negu i pravo na zaradu, ili se detetu uskraćuje njegovo pravo.

- Smatramo da je ovakva odredba diskriminatorna - ocenjuje Badnjarevićeva.

Saša Stefanović, direktor Mreže organizacija za decu Srbije, smatra da ovakva odredba nije u skladu sa deklarativnom odlukom Vlade da će podržati porodicu, i da će finansijska podrška biti adekvatna.

Poručuje da ne treba štedeti na najranjivijima, najslabijima, najsiromašnijima i onima kojima je potrebna pomoć.

Potpisanu inicijativu predali su Ustavnom sudu Srbije. Očekuju da sporni član bude proglašen neustavnim i stavljen van snage.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 13:53:01 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413735/posle-trudnica-i-porodilja-zakon-ostetio-i-roditelje-bolesne-dece-ili-naknada-za-bolovanje-ili-za-negu-oba-ne-moze.html
SAZNAJEMO Vlada Srbije uplatila 250.000 evra Sergejevoj Fondaciji "Produži život" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413666/saznajemo-vlada-srbije-uplatila-250000-evra-sergejevoj-fondaciji-produzi-zivot.html Vlada Srbije uplatila je danas 250.000 evra Fondaciji "Produži život" za lečenje još petoro bolesne dece u inostranstvu, saznaje "Blic". ]]> Foto:Blic

Tu vest potvrdio je za "Blic" i Sergej Trifunović, osnivač Fondacije, koji za "Blic" kaže da je novac uplaćen za petero dece, koja su, baš kao i mali Dušan Todorović, čekala da otputuju na lečenje u inostranstvo.

- Vlada je uplatila novac. Jednokratna uplata tih 250.000 evra je fin i lep markentiški gest i oni će sigurno zapušiti neke rupe. To nije uopšte sporno i nisu mali novci. To će sada potkrepiti petoro dece, potrošćemo te pare i za mesec dana ćemo imati još sedmoro dece! I šta onda? Ponavaljam, neophodno je sistemsko rešenje - izjavio je Trifunović za "Blic".

Podsetimo, "Produži život" pokrenuo je akciju i za lečenje teško bolesnog Dušana Todorovića (4) iz Svilajnca, kome se vratio maligni tumor nadbubrežne žlezde, za koga je u rekordnom roku prikupljeno svih 191.000 evra, koliko će koštati njegovo lečenje u Španiji.

Istovremeno na novac za spasonosno lečenje čekali su i drugi mališani, njih petoro, koji je sada stigao.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 13:33:51 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413666/saznajemo-vlada-srbije-uplatila-250000-evra-sergejevoj-fondaciji-produzi-zivot.html
PRVA SLIKA MALOG DUŠANA IZ BARSELONE Hrabri dečak iz bolničke sobe pozdravlja celu Srbiju http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413663/prva-slika-malog-dusana-iz-barselone-hrabri-decak-iz-bolnicke-sobe-pozdravlja-celu-srbiju.html Mali Dušan Todorović(4) iz Svilanca nalazi se u svojoj sobi, u klinici u Barseloni, gde ga čeka komplikovano lečenje raka nadbubrežne žlezde - neuroblastoma, a koji mu se pre tri meseca vratio. ]]> Foto:Blic

Dete je avionom Vlade Srbije, uz pratnju lekara Dečje bolnice u Tiršovoj, otputovalo u Barselonu, a kako "Blic", saznaje u ovom času još traje dijagnostika, posle čega će biti predložena terapija.

I juče su trajale opsežne analize Dušanovog stanja, što je za "Blic" iz bolnice "Sant Joan de Deu" potvrdio Dušanov otac Aleksandar Todorović.

- Po ubrzanom postupku će mu uraditi još dodatne analize, jer situacija sa Dušanom nije baš najpovoljnija - naveo je on.

Sada društvenim mrežama kruži fotografija neustrašivog mališana koji drži palac nagore u znak hrabrosti i optimizma.

 

Dušanova sudbina ujednila je čitavu Srbiju jer je u rekordnom roku prikupljeno 190.000 evra, koliko je bilo neophodno da to dete ode na lečenje u Španiju.

Anonimni dobrotvor uplatio je španskoj klinici nedostajućih 70.000 evra, te je dete uspelo na vreme da stigne na lečenje.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 13:25:07 +0200 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/413663/prva-slika-malog-dusana-iz-barselone-hrabri-decak-iz-bolnicke-sobe-pozdravlja-celu-srbiju.html