Press Online :: Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/rss.html Slavni komičar: Borim se protiv najteže bolesti http://www.pressonline.rs/info/drustvo/406007/slavni-komicar-borim-se-protiv-najteze-bolesti.html Slavni komičar Stiven Fraj saopštio je u 13-minutnom video-snimku, objavljenom na Jutjubu, da je poslednja dva meseca proveo u borbi protiv raka prostate. ]]> Foto:B92

Fraj je potvrdio da se u januaru podvrgao operaciji kojom je odstranjen tumor i da do sada nije mogao da priča o tome. 

"U poslednja dva meseca imao sam vrlo neželjenu i neočekivanu avanturu. Sada sam na putu oporavka, a čini se da se kancer više ne širi", rekao je. 

"'Kancer' je reč koja odzvanja u vašoj glavi. Pomislite 'Zaboga, Stivene, kancer nije nešto što bi trebalo da imaš'. Mislite da to ne može vama da se dogodi, da je to nešto što se dešava drugim ljudima", dodao je. 

Fraj kaže da se trenutno oseća dobro i da je srećan.

 

 

]]>
Fri, 23 Feb 2018 21:16:39 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/406007/slavni-komicar-borim-se-protiv-najteze-bolesti.html
Ove godine bi mogla da se rodi prva beba sa troje roditelja http://www.pressonline.rs/info/drustvo/406002/ove-godine-bi-mogla-da-se-rodi-prva-beba-sa-troje-roditelja.html Ove godine u Velikoj Britaniji moglo bi doći do revolucionarnog događaja kada je reč o rađanju dece, pa bi prvi put u istoriji dogodilo da bude rođeno dete s troje roditelja. ]]> Foto:Thinkstock

Nadležne institucije dale su zeleno svetlo u dva slučaja. 

Ovo neće biti prvi slučaj, a granicu je prvi pomerio Džon Zang, koji je s kolegama 2016. to učinio u Njujorku, a zabeleženi su i slučajevi u Ukrajini nakon toga, prenosi New Scientist

Ipak, Velika Britanija prva je zemlja koja je službeno odobrila upotrebu tehnike terapije zamene mitohondrija zarad sprečavanja naslednih mitohondrijskih poremećaja. Tim naučnika iz Njukasla dobio je odobrenje da sprovede postupak još 2016. godine, a sada se saznalo da je HEFA od tada odobrila još dva slučaja. 

Kako su odobrenja data još 2017. godine postupak je, moguće, već počeo. Iz centra zaduženog za sprovođenje ovog postupka nisu hteli da potvrde da je procedura počela jer štite pacijente. Postupak je sličan veštačkoj oplodnji, ali se koristi genetski materijal troje ljudi. 

Postupak je osmišljen da bi pomogao ženama koje imaju genetske mutacije mitohondrija da ih ne prenesu svojim potomcima.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 20:48:10 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/406002/ove-godine-bi-mogla-da-se-rodi-prva-beba-sa-troje-roditelja.html
Danas postavljanje spomen - ploče Ivanoviću kod sedišta stranke http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405961/danas-postavljanje-spomen---ploce-ivanovicu-kod-sedista-stranke.html Ispred sedišta Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" (SDP) danas će biti otkrivena spomen-ploča ubijenom lideru ove incijative Oliveru Ivanoviću. ]]> Foto:Blic.rs

Zamenik predsednika SDP-a Ksenija Božović rekla je Srni da će spomen-ploča biti otkrivena u organizaciji rukovodstva Građanske inicijative u prisustvu rodbine, prijatelja i ljudi koji su uvažavali Ivanovića.

Ona navodi da se predstavnici Građanske inicijative neće obraćati na otkrivanju spomen-ploče.

- Sve dok traje ćutanje istražnih organa, ćutaće i članovi SDP-a - rekla je Božovićeva.

Ona je dodala da je službena mejl adresa Građanske inicijative blokirana od dana ubistva Ivanovića.

- Juče smo mejlom uputili pozivnice za današnji događaj, ali nam se taj mejl vratio kao neisporučen. Računali smo da će onaj koji je blokirao našu mejl adresu propustiti pozivnicu za današnji događaj, ali nažalost mi i dalje ostajemo blokirani - kaže Božovićeva.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 12:37:17 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405961/danas-postavljanje-spomen---ploce-ivanovicu-kod-sedista-stranke.html
"STRANI AGENTI" "Zavetnici" opet targetiraju nevladine organizacije http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405960/strani-agenti-zavetnici-opet-targetiraju-nevladine-organizacije-.html Nalepnice na kojima piše "Zatvoreno od 4. marta" i "Strani agenti" osvanule su na vratima NVO "Građanske inicijative" i Kuće ljudskih prava u centru Beograda. Nalepnice su potpisane sa "Zavetnici". ]]> Foto:Blic.rs

"Zavetnici nastavljaju da grade kampanju na pretnjama i zastrašivanju. Da li će policija reagovati ovog puta", naveli su iz Građanske inicijative uz fotografije.

Direktorka Inicijative Maja Stojanović kaže za B92 da još gledaju snimke sigurnosnih kamera da provere ko je i kada izlepio nalepnice.

- Pozvali smo policiju da ovog puta reaguje... Prošlog puta nisu reagovali, a tvrdili su da su došli na naš poziv. Ne samo da treba oni da reaguju, već i tužilaštvo jer je ovo stavljanje meta na čelo - ističe Stojanovićeva.

Izbori u Beogradu biće održani 4. marta.

Podsećamo, pokret Zavetnici održao je početkom februara protest ispred Kuće ljudskih prava u centru Beograda, kada su iz Građanske inicijative naveli da je reč o "protestu protiv NVO".

"Iako je pozvana, policija se nije pojavila na licu mesta. Targetiranje neistomišljenika se nastavlja u atmosferi nekažnjivosti koju je stvorila Vlada", naveli su tada iz Inicijative.

Tada su izlepljeni plakati na kojima je slika predsednice Fonda za humantitarno pravo Nataše Kandić ispod koje piše "Nobelova nagrada za izdaju srpskog naroda".

"Iselićemo Natašu Kandić, Sonju Biserko i antisrpske NVO i gradskog poslovnog prostora", istakli su potom Zavetnici na svojoj stranici na Fejsbuku.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 12:31:42 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405960/strani-agenti-zavetnici-opet-targetiraju-nevladine-organizacije-.html
"ŠTA MISLITE O SRBIMA?" Za neke smo i dalje teroristi, za druge srdačni i duhoviti, ali mišljenje jednog HRVATA nateraće vas da se ZAMISLITE http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405959/sta-mislite-o-srbima-za-neke-smo-i-dalje-teroristi-za-druge-srdacni-i-duhoviti-ali-misljenje-jednog-hrvata-naterace-vas-da-se-zamislite-.html Do pre samo nekoliko godina pola sveta bilo je ubeđeno da u Srbiji i dalje traje rat. Nisu baš bili sigurni protiv koga se ratuje, ali, ako se oslonite na tadašnje opšteprihvaćeno mišljenje, šta bi drugo radili Srbi - "teroristi ogrezli u komunizmu i nacionalizmu". ]]> Foto:Blic.rs

Većina Srba imala je barem jedno neprijatno iskustvo sa strancima i predrasudama koje kruže o našoj zemlji. Neki bi se svađali, drugi dokazivali da nije sve tako, treći ostajali ravnodušni, a ima i onih koji bi te iste strance "otkravili" naučivši ih po koju psovku na srpskom i ponudivši im ćevape i rakiju.

A briga me šta si ti čula na TV-u
Foto: Profimedia / RAS Srbija A briga me šta si ti čula na TV-u

Vreme je odradilo svoje, a razvoj interneta dao je Srbima novu mogućnost da pošalju lepšu sliku o sebi u svet i glas koji im je dugo bio uskraćen. Naša zemlja je danas drugačija, pa smo hteli da proverimo i da li se i koliko promenilo mišljenje koje stranci imaju o nama.

Na sajtu Kvora, na kojem korisnici postavljaju pitanja i daju odgovore jedni drugima iz najrazličitijih oblasti, povela se polemika i oko Srbije. Tačnije, jedan od korisnika Kvore postavio je pitanje "Šta mislite o Srbima" i evo šta su neki od njih rekli:

U Srbiju sam došao pun predrasuda, a onda se zaljubio u nju

- Srbija je izvoznik ratnih diktatora i plaćenih ubica. To je jedino što sam znao o toj zemlji kada sam pre nekoliko godina došao da je obiđem – kaže Holanđanin Džasper.

Dobrodošli u Srbiju
Foto: Profimedia / RAS Srbija Dobrodošli u Srbiju

Baš se ta infomracija Džasperu motala po glavi kada je u autobusu, na putu do Beograda, u njega i njegovu saputnicu dugo zurio nepoznati mladić.

- U nekom trenutku seo je pored nas i počeo da ćaska. Na kraju smo započeli vrlo zanimljiv razgovor. Pred Beogradom smo se dodali na Fejsu i on se ponudio da nam pokaže taj "najkul grad na svetu" – prepričava Džasper svoje iskustvo.

Beograđanin je bio sjajan domaćin, a nekoliko dana kasnije, kada se par iz Holandije našao u Novom Sadu, ponovila se ista priča. Slučajno su u kafilću upoznali drugog dečka koji takođe želeo da im bude vodič.

Petrovaradinska tvrđava
Foto: Ivana Ćućković / Privatna arhiva Petrovaradinska tvrđava

- Ceo dan smo se vozili po Novom Sadu i prelepoj okolini. Odveo nas je u lokalne kafane na ručak, na vinsku turu i pričao nam o danima kada su bombe pljuštale po gradu...Ovo me je nateralo da se zamislim. Nema mnogo zemalja u kojima smo tako ljubazno dočekani i uživali toliku gostoljubivost meštana. Baka kod koje smo prenoćili, taksista koji nas je vozio... Osetio sam da je ovom narodu nametnuta loša reputacija zbog onoga što je činila šaka pojedinaca. Shvatio sam da sam sklon predrasudama. I nekako se zaljubio u Srbiju – piše Džasper na forumu Kvora.

Srbi su se borili protiv Rusa - i opet bi, i to sa Ruminima

Nekada pokudu, a nekada divljenje umanjuje činjenica da se radi o netačnim informacijama. Nešto slično se desilo sa Denom, Amerikancem rumunskog porekla, koji se, kako kaže, divi Srbima i zavidi im istovremeno.

Veže nas "istorijsko prijateljstvo" kaže Den
Foto: RAS Srbija Veže nas "istorijsko prijateljstvo" kaže Den

- Dok se moj narod povijao i pri najmanjem vetru, Srbi su ponosno stajali, iako su u borbi sa Turcima, Nemcima i Rusima (?) stalno izvlačili deblji kraj - napisao je Den.

- Od svih zemalja koje okružuju Rumuniju, samo nas Srbija nikad nije napala. Onda je uoči NATO napada na Srbiju, tadašnja vlada Rumunije, protivno volji naroda, pristala da pomogne NATO-u u zamenu za članstvo. Izvinjavam se u ime svoje nacije našim prijateljima Srbima. Znam da ćete nam, ako na nas ikada krenu ruski T-72, pomoći koliko možete - napisao je Den.

Ludi, hrabri, i slični Francuzima

- Ti ludi Srbi. Prvo sam iz knjiga i sa TV-a saznao da uopšte postoje. Mediji iz ranih 90-ih su ih, opisivali kao genocidne ratne huškače koje treba nasilno disciplinovati, ali su knjige govorile o krvavoj istoriji i nepokornosti. Shvatio sam da imam mnogo toga zajedničkog s njima, da sam nezavistan, buntovan, samouveren, ponekad i lukav i nastavio sa svojim životom – kaže Francuz Žilijen.

Francuzi slični Srbima?
Foto: Pixabay / RAS Srbija Francuzi slični Srbima?

Srbe je prvi put "upoznao" godinama kasnije, igrajući onlajn igre.

- Pridružio sam se sprkom klanu i shvatio da su vrlo prijateljski nastrojeni i zreli za svoje godine. Iako sam bio jedini stranac, uvek su pričali na engleskom kada sam bio tu, verovali mi i praštali greške. Onda sam se zaljubio u "bezbožnu katoličku Srpkinju", izgubio devojku, ali nastavio da učim o Srbiji i Jugoslaviji, čak i upisao te studije – dodaje on.

Po Žilijenu, Srbi svoju prošlost vide na "iskren način".

Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija Spomenik zahvalnosti Francuskoj na Kalemegdanu

- Toliko krvavih ratova, da bi se bio nezavistan i veliki. Toliko su žrtvovali u prošlom veku da bi ujedinili svoj i okolne narode u nešto veće od njih samih. Toliko pobeda, toliko poraza... Francuz poput mene, zadojen pričama o Napoleonu i De Golu, može da se sa tim saoseća – smatra on.

Kako kaže, njegova zemlja je učestvovala u agresiji SAD-a na Srbiju, a nikada mu nijedan Srbin zbog toga nije uputio agresivan komentar.

- Kada mi Srbin nešto kaže, osećam da mogu da mu verujem. Prijateljstvo je za njih jedno od najvažnijih osećanja i uvek me dirne kada pričaju o tome. Sviđa mi se lični integritet, poštovanje koje imaju prema sopstvenoj snazi, iako su ponekad previše stameni za svoje dobro, ali i njihova poniznost. Uživam u njihovom smilu za humor, koji je radostan, crn, iskren i dubok – zaključuje on.

Najveći nacionalisti na Balkanu

- Srbija je važna zemlja na Balkanu, a Srbi su obrazovani i veliki nacionalisti. Njihov patriotizam nadilazi sve balkanske nivoe. Ukusno se oblače i sjajni su u sportu. Mrze se sa Hrvatima i kosovskim Alabancima, ali su generalno dobri i ljubazni ljudi – smatra Bener, Albanac sa Kosova.

Genocidni narod ispranog mozga

- Kao deo naroda koji su Srbi pokušali da izbrišu (pogledajte Srebrenicu), rekao bih da su Srbi kao nacija nažalost porobljeni od strane svoje intelektualne elite koja im ispira mozak, priča mitove i čini da svi oni kolektivno pate od kompleksa superiornsti – kaže Senad iz Bosne, navodeći Jovana Deretića i svoje mišljenje da njegova predavanja prosečan Srbin svakodnevno gleda.

Dežurni krivci u svakom ratu

- Šta misliti o narodu koji je tokom 1990-ih započeo tri brutalna rata? Prvo su okupirali Hrvatsku, onda u Bosni ubili 100.000 ljudi, ali ni to im nije bilo dovoljno, pa su započeli etničko čišćenje Kosova. Umalo da zaboravim, sećate li se malenog okršaja poznatog pod nazivom Prvi svetski rat? Da, započeli su ga srpski nacionalisti ubistvom austrijskog nadvojvode. Uglavnom sjajni su ti Srbi. Moraš ih voleti – sarkastično je zaključio Kruno iz Hrvatske.

Vekovi nasugalsica
Foto: A. Dimitrijević / RAS Srbija Vekovi nasugalsica

Frenk iz Amerike ceni da je 99 odsto ljudi u Srbiji predivno, ali da je problem u tome što jedan odsto "mućaka" vlada državom.

Emre iz Turske smatra da Srbe progoni duh iz 1389. godine, ali i da su "Srbi slični kao Jermeni, gori od Grka i bolji od Jevreja", mada ne objašnjava ovo svoje ramišljenje.

Kamiondžija ubica

- Kad neko kaže "Srbi" setim se jednog susreta sa kamiondžijom koji je pokušao da me impresionira pričom o tome koliko je ljudi ubio za vreme rata. Uspeo je da me impresionira, ali ne na dobar način, jer se moja slika o Srbima stvorila pod jakim uticajem tog susreta, iako sam svestan da su to predrasude – kaže Alen iz Amerike.

Ljudsko biće

- Kao normalno ljudsko biće sa ovog sveta, divim im se, poštujem ih i trudim se da ne generalizujem. Naravno, kao Hrvat, često nailazim na podizanje obrva kada mi postave to pitanje jer od mene očekuju ultranacionalistički odgovor.

Imao sam zaista to zadovoljstvo da upoznam pregršt Srba i svaki od njih bio je pametan, duhovit i sjajan čovek. Nisam im sudio, nisu ni oni meni. Zašto? Zato što nije 1941. niti 1991, pripadamo generaciji koja je imala tu sreću da ne živi kroz te mračne periode.

Pošto studiram u inostranstvu nedavno sam upoznao sjajnu devojku Bojanu, koja mi je postala blizak prijatelj. Kada mi je rekla da je Srpkinja, a ja njoj da sam Hrvat, nijedno od nas dvoje nije prevrnulo očima, samo smo nastavili razgovor. Da li smo pričali o Miloševiću, Paveliću, Jasenovcu, Vukovaru? Ne. Pričali smo o studijama, izlascima, i kako da nađemo dobre ćevape i burek... o stvarima koje treba da budu relevantne našim generacijama.

Poenta ove priče je, nemojte generalizovati ljude na neznanju. Ne mogu sa sigurnošću da kažem kako vidim Srbe generalno, jer nisam upoznao 10 i više miliona Srba širom sveta. Da jesam, siguran sam da bi mi se dosta njih dopalo i dosta ne bi, ali ne zato što su Srbi već zbog toga kako se ophode prema meni - zaključio je mladi Hrvat.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 12:29:57 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405959/sta-mislite-o-srbima-za-neke-smo-i-dalje-teroristi-za-druge-srdacni-i-duhoviti-ali-misljenje-jednog-hrvata-naterace-vas-da-se-zamislite-.html
Alarmantno - školarci nasilni, Albanci i Romi nepoželjni http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405955/alarmantno---skolarci-nasilni-albanci-i-romi-nepozeljni.html Svaki drugi školarac je bio nasilan, neki bi pomogli teroristima, a veliki procenat njih ne bi se družio sa Albancima ili Romima, pokazuju istraživanja. ]]> Foto:B92.net

Istraživanja centra za odbranu i bezbednost sprovedena su u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Bačkom Petrovcu i Bujanovcu.

"To je jako tužna situacija kada posle svih napora države, pojedinaca dugi niz godina nismo uspeli da ubedimo narod da su Romi isti kao svi ostali", kaže zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Dragoljub Acković.

Sedam posto ispitanika kaže da poseduje hladno oružje, a 12% da želi da ga nabavi. Čak 13% podržava teroriste u nekim situacijama, a 17% njih mrzi pripadnike populacije homoseksualaca.

"Rekao bih da su rezultati malo zabrinjavajući jer više od 50% bilo nasilno, a drugi su rekli da je to često, tako da 20 godina posle ratova interetnička distanca i dalje postoji", naglašava Miloš Tišma iz Istraživačkog centra za odbranu i bezbednost.

]]>
Fri, 23 Feb 2018 12:08:15 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405955/alarmantno---skolarci-nasilni-albanci-i-romi-nepozeljni.html
Đačke uniforme: Ko je za uvođenje, a ko protiv toga? http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405944/djacke-uniforme-ko-je-za-uvodjenje-a-ko-protiv-toga-.html U niškoj Osnovnoj školi Radoje Domanović đaci će uniforme najverovatnije nositi od septembra. ]]> Foto:Gettyimages

Pre njih, obukli su ih njihovi nastavnici. Prvi u Srbiji uveli su ovaj kodeks oblačenja.

Opširnije u video-prilogu:

]]>
Thu, 22 Feb 2018 20:21:48 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405944/djacke-uniforme-ko-je-za-uvodjenje-a-ko-protiv-toga-.html
NARKO-DRŽAVA NIČE U SRCU EVROPE: Apel policajaca stigao prekasno, klanovi su postali suviše moćni http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405937/narko-drzava-nice-u-srcu-evrope-apel-policajaca-stigao-prekasno-klanovi-su-postali-suvise-mocni.html Holandija sve više liči na narko-državu jer kriminalci vode paralelnu ekonomiju, a policija se bori sa nedostatkom resursa i lošom opremom, upozorio je holandski policijski sindikat. ]]> Foto:Profimedia

U očima mnogih holandskih istražitelja, ova zemlja "već ima puno odlika narko-države", stoji uizveštaju nacionalnog udruženja policije, koji je objavljen u utorak. "U poslednjih 25 godina, vidio sam male dilere da rastu u velike preduzetnike sa dobrim kontaktima među političarima i  investitorima", rekao je jedan od 400 detektiva koji su citirani u izveštaju pod uslovom anonimnosti.

Na osnovu podataka skupljenih tokom godinu i po dana, izveštaj NPB otkriva neke uznemirujuće činjenice. Prema policijskim službenicima, samo 20 odsto svih slučajeva se preuzima jer policiji nedostaje detektiva. 

Kako policajci moraju više da se fokusiraju na slučajeve brutalnih pljački ili ubistava, mali zločini, uključujući i većinu onih koji su usmereni protiv starijih ili ugroženih, često ostaju nekažnjeni.


"Sa aktuelnim ljudima i resursima, samo jedna od devet kriminalnih grupaje predmet interesovanja policije", navodi se u izvještaju.


Osim prekovremenog rada i preopterećenih resursa, problem nacionalne policije je  nedovoljna obuka i birokratija.

 

Policiji je potrebno najmanje 2.000 dodatnih detektiva, navodi se u članku predsedavajući NPB-a i bivšeg detektiva, Jane Struijsa.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 19:01:46 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405937/narko-drzava-nice-u-srcu-evrope-apel-policajaca-stigao-prekasno-klanovi-su-postali-suvise-mocni.html
LEDENI TALAS IZ SIBIRA STIŽE U SRBIJU: Dan i noć biće u minusu, evo gde će biti najgore! http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405930/ledeni-talas-iz-sibira-stize-u-srbiju-dan-i-noc-bice-u-minusu-evo-gde-ce-biti-najgore.html Od nedelje se u Srbiji očekuje veoma hladno vreme uz nove snežne padavine i formiranje i povećanje visine snežnog pokrivača, saopštio je RHMZ Srbije. ]]> Foto:Profimedia

U jutarnjim satima biće umeren i jak mraz, a dnevna temperatura biće ispod nultog podeoka. RHMZ je na svom sajtu izdao upozorenje da se od nedelje 25. februara očekuje hladni talas u trajanju od najmanje pet uzastopnih dana u većem delu Srbije.

 

FOTO: PRINTSCREEN RHMZ

 

Od nedelje pa do 1. marta na području Srbije biće ledeni dani, u jutarnjim satima biće umeren, lokalno i jak mraz, a u većini mesta u zemlji temperature će se kretati od -10 do -5 C, dok će dnevna temperatura biti od -6 do -2 C.

 

Očekivana visina snega je od 5 do 10 cm na severu, od 10 do 20 cm u ostalim predelima, a na planinama lokalno i više.

 

"S obzirom na intenzitet i vreme trajanja, prognozira se veoma opasna vremenska pojava. Budite veoma obazrivi i pratite zvanična saopštenja o vremenu i prognozi vremena", navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Hrvatski mediji javljaju da će tokom vikenda ojačati sibirski anticiklon i da će se sa severoistoka Evrope spustiti polarna kontinentalna vazdušna masa sa osetno hladnijim vazduhom.

 

U subotu uveče i u noći na nedelju u Hrvatskoj se očekuje znatni pad temperature uz vrednosti između -10 °C i -5 °C, moguće i niže. Hladno će biti i na Jadranu uz temperaturu oko 0 °C, a posebno na severnom delu i mestimično do -3 °C. Od ponedeljka pa barem do sredine sledeće nedelje biće još hladnije. Pojedinih dana minimalne temperature u unutrašnjosti mogu se spustiti i do -15 °C, a ponegde i do -20 °C.

 

Hladni talas koji će zahvatiti Hrvatsku, ali i veći deo Evrope, može uzrokovati probleme na infrastrukturi i snabdevanje energijom, upozorava hrvatski DHMZ.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 17:29:18 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405930/ledeni-talas-iz-sibira-stize-u-srbiju-dan-i-noc-bice-u-minusu-evo-gde-ce-biti-najgore.html
KAKVA VAS PONUDA OČEKUJE OVE GODINE NA JUBILARNOM 40. SAJMU TURIZMA U BEOGRADU http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405912/kakva-vas-ponuda-ocekuje-ove-godine-na-jubilarnom-40-sajmu-turizma-u-beogradu.html Popusti za rane uplate, sajamski popusti ili akcije poput „dvoje dece gratis“, na vama je samo da birate ]]> Foto:Promo

Svake godine, u februaru, prostor Beogradskog sajma postaje „svet na dlanu“. Sajam turizma je mesto na kome se mašta i sanja, ali i razmenjuju iskustva i prave veliki i lepi planovi. Među brojnim izlagačima iz preko pedeset zemalja sveta, vrlo verovatno se krije i Vaša želja, Vaš idealan aranžman i popust koji će Vam dobro doći. U turističkoj agenciji „1 A Travel“ sasvim sigurno postoji ono što dugo planirate i priželjkujete da priuštite sebi – bezbrižno putovanje, u odličnoj organizaciji, na lepoj destinaciji, koja će napuniti „baterije“ i fotoaparat.

 

FOTO: PROMO

Možda tragate za idealnim mestom na kome bi sa svojom porodicom proveli miran odmor, ali i uživali u nekim laganim, letnjim sportovima i drugim aktivnostima. Sanjate o lepoj, peščanoj plaži, izuzetnim domaćinima, dobroj zabavi i novim ukusima, a „1 A Travel“  na to kaže Turska. Kako se u ponudi nalaze brojni hoteli, neće Vam biti lako da se odlučite. Ne brinite, raznovrsnost znači da za svakog postoji ponešto i da Vam je užitak zagarantovan.

 

FOTO: PROMO

 

Ukoliko putujete sa decom određenog uzrasta, biće Vam drago da čujete da postoje brojni hoteli na Antalijskoj obali, u kojima je boravak čak dvoje dece, u pratnji dve odrasle osobe, besplatan. Ova akcija, popularna kao „dvoje dece gratis“ takođe se pojavljuje i u hotelima u Egiptu, kao i na Kipru.

 

Jedan od takvih hotela je Mary Palace Resort & Spa 5*  u mestu Side, na Antalijskoj rivijeri. Ne samo da se radi o sjajnom hotelu kome nećete naći zamerku, jer govorimo o modernom i luksuznom enterijeru, sjajnoj usluzi i trpezi, kao i plaži do koje se dolazi laganom šetnjicom, već govorimo o mestu bogate kulture, čija će Vas istorija opčiniti i zabaviti. Ukoliko se odlučite za antički Side i preporučeni hotel, a Vaša porodica je aktivna, željna novih iskustava i uvek spremna na pokret, jer ovde su sadržaji brojni i veoma interesantni, zasigurno nećete pogrešiti.

 

FOTO: PROMO

Nijedna porodica nije ista, pa možda Vaša više uživa u još aktivnijem odmoru i nekim ekstremnijim aktivnostima, a možda samo više volite Crveno more i egipatski pesak, pa Vas misli vuku u Hurgadu. Tamo, na jednom mestu, laguna za mirno brčkanje i opuštanje uz rashlađujući napitak, ali i koralni greben idealan za snorkling koji će u Vama probuditi avanturistu. Desert Rose 5*  u južnom delu Hurgade, komforan je hotel, sa fantastičnom plažom i dobrom uslugom, a na samo desetak kilometara od aerodroma i centra.

 

Kipar, prekrasne plaže, toplo more i lagana, mediteranska kuhunja, sinonimi su za kvalitetno i nezaboravno letovanje, kako za porodični odmor, tako i za mlade, koji traže pored svega navedenog i dobar provod i bogat noćni život. Od ove godine, u ponudi turističke agencije „1 A Travel“ , nalazi se još jedno veoma zanimljivo ostrvo u Sredozemlju. Malta  Vam donosi sve što dobro letovanje podrazumeva, ali i mnogo više od toga. Šetnja čipkanom Valetom, poseta brodićem malim, bajkovitim ostrvima u neposrednoj blizini i raskošna, zanimljiva istorija, upotpuniće Vaš letnji odmor na način koji ste zamišljali čitave hladne zime.

 

FOTO: PROMO

Da li ste već posetili Istanbul? Da li ste se u njemu zaljubili ili ste se samo zaljubili u njega? Kako god, uvek je pravo vreme za grad sa ogromnom dušom, jedinstvenim mirisom Istoka, spojevima nespojivog i najslađim poslasticama na svetu. Dovoljno je par dana u gradu kao što je ovaj, da upoznate njegove ulice, osetite njegov puls i udahnete dah viševekovnog, pa da njegovo zov postane deo svakodnevnice. Dozvolite da vas očara Istanbul, on to radi najbolje.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 16:14:38 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405912/kakva-vas-ponuda-ocekuje-ove-godine-na-jubilarnom-40-sajmu-turizma-u-beogradu.html
VOLELA GA JE CELA JUGOSLAVIJA: Preminuo pevač Tomislav Bajić http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405908/volela-ga-je-cela-jugoslavija-preminuo-pevac-tomislav-bajic.html Pevač narodne muzike Tomislav Bajić preminuo je u porodičnoj kući u Beogradu. Postao je poznat u bivšoj Jugoslaviji po duetu sa bratom Andrijom. ]]> Foto:Printscreen

Tomislav Bajić bio je pevač, frulaš, čuvar narodne pesme u okviru kojih su poseban segment činile šaljive pesme, katkad i sa elementima satire.

Biće sahranjen na groblju Orlovača u subotu 24. februara u 13.45 časova.

Karijeru je počeo kao član kulturno-umetničkih društava „Đoka Pavlović“ i „Gradimir“, nakon kojih, 1956. godine, dolazi u Radio Beograd. Tada nastaje i prvi trajni snimak braće Bajić za pesmu Idu dvoje, ne poznajem ko je.

 

Od sredine 60-ih i tokom 70-ih godina prošlog veka njihove ploče bile su najtiražnije.

FOTO: PRINTSCREEN

Kolubarski vez, autorsko kolo Andrije i Tomislava Bajića, nalazi se na redovnom repertoaru gotovo svih kulturno-umetničkih društava.

Neke od njihovih najpoznatijih pesama su Jesen stigla, Kolo veselo, Igra mala na čolove... Osim njih, braća Bajići ostaće upamćeni po uspešnim interpretacijama numera: Ide Mile Lajkovačkom prugom, Pogledaj de, mala moja, Ko to kaže, ko to laže.

 

Tomislav i Andrija Bajić, kao istaknuti predstavnici izvorne muzike prezentovali osnovne postulate srpske muzičke tradicije članovima Srpske akademije nauke i umetnosti.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 15:53:50 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405908/volela-ga-je-cela-jugoslavija-preminuo-pevac-tomislav-bajic.html
Počinje Sajam turizma, učestvuje 1.200 izlagača, otvara ga premijerka Ana Brnabić http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405891/pocinje-sajam-turizma-ucestvuje-1200-izlagaca-otvara-ga-premijerka-ana-brnabic.html Počinje Sajam turizma, učestvuje 1.200 izlagača, otvara ga premijerka Ana Brnabić ]]> Foto:Blic.rs

Na otvaranju sajma govoriće i potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, gradonačelnik Beograda Siniša Mali i ministarka turizma Grčke, zemlje partnera ovogodišnjeg Sajma turizma, Elena Kountoura, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Međunarodni sajam turizma biće održan od 22. do 25. februara na Beogradskom sajmu, pod sloganom "€žOdmor te čeka".

Očekuje se učešće oko 1.200 izlagača iz 55 zemalja sveta. Sajam turizma posebno je važan za razvoj i promociju turističke ponude Srbije, navedeno je u saopštenju.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 12:32:28 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405891/pocinje-sajam-turizma-ucestvuje-1200-izlagaca-otvara-ga-premijerka-ana-brnabic.html
Za završetak Hrama Svetog Save potrebno još 60 MILIONA EVRA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405890/za-zavrsetak-hrama-svetog-save-potrebno-jos-60-miliona-evra.html Koliko je još potrebno novca da bi Hram Svetog Save, najveća pravoslavna bogomolja u Srbiji, dobio konačan izgled, pita se verovatno svaki vernik zadivljen zlatnim sjajem kupole nedavno ukrašene mozaikom. ]]> Foto:Blic.rs

U Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne žele da pričaju o tome jer kažu da je nezahvalno govoriti o ukupnoj ceni kada praktično cela unutrašnjost treba da se uredi.

Međutim, prema okvirnoj računici i proceni do koje je “Blic” došao na osnovu cene radova na tek završenoj kupoli i cene drugih materijala za ugradnju, potpuno uređenje Hrama trebalo bi da košta još oko 60 miliona evra.

Foto: RAS Srbija

Ako se zna da je postavljanje mozaika “Vaznesenje Hristovo” na kupoli površine 1.248 kvadrata koštalo tačno četiri miliona evra, što je donacija koja je stigla iz Rusije, može se izvući okvirna procena cene “oslikavanja” unutrašnjosti hrama. Pogotovo pošto je poznato kolika će ukupna površina Hrama biti pokrivena mozaicima.

- Postavljanjem mozaika na glavnoj kupoli završena je samo prva faza radova. Sledeća faza je u pripremi i ona obuhvata izradu i ugradnju 2.800 kvadrata mozaika u oltarskom delu. Po završetku svih radova, unutrašnjost treba da bude pokrivena sa ukupno 15.000 kvadrata mozaika - rekli su u SPC.

Ako se pretpostavi da će postavljanje svih mozaika u unutrašnjosti hrama biti urađeno po ceni mozaika u kupoli, dobija se cena kvadrata od 3.205 evra. Pošto će u mozaicima biti ukupno 15.000 kvadrata, dobija se cena od oko 48 miliona evra. Kada se od toga oduzmu četiri miliona evra za mozaik na kupoli, znači da je samo za preostale mozaike potrebno 44 miliona evra.

Od preostalih radova na Hramu, očigledno je da će se uređivati pod i to na ukupnoj površini od 5.000 kvadrata, ako se zna da bogomolja ima prizemlje od 3.500 kvadrata, 1.500 kvadrata na tri galerije na prvom nivou i još 120 kvadrata galerije na drugom nivou. Ako se pretpostavi da će se pod raditi od “Karera” mermera koji se već može videti u Hramu, mogu se izvući okvirna cena radova.

Foto: P. Dedijer / RAS Srbija

- Cena kvadrata “Karera” mermera sa ugradnjom kreće se od 180 do 350 evra, s tim što zavisi od mnogo faktora, pre svega kako se seče. Pretpostavljamo da za tako specifične radove kao što su u Hramu cena ne može biti niža od 300 evra - pričaju kamenoresci. Dakle, ako se mermer po ceni od 300 evra po kvadratu postavlja na 5.000 kvadrata, znači da će, prema gruboj računici, uređenje samo poda koštati oko milion i po evra.

Projektom je predviđeno i da zidovi Hrama budu obloženi mermerom do visine od sedam metara, što je okvirno bar šest puta više od površine poda, pa će ukupno postavljanje mermera koštati oko 10,5 miliona evra.

Prema ovoj računici, postavljanje mozaika i mermera moglo bi da košta oko 54,5 miliona evra. Ako se uzme u obzir da je preostalo da se uradi ikonostas, lusteri, svećnjaci i drugi dekorativno-liturgijski elementi, te da se kompletira instalacija i druga oprema, uredi porta‚ dolazi se do sume ne manje od 60 miliona evra.

Kako je “Blic” već pisao, izvori iz SPC procenjivali su da je potrebno bar 25 miliona evra samo za ikonostas, podove, instalacije, opremu i uređenje okoline.

Enterijer i dekoracija do 2019?

Svi građevinski radovi u enterijeru i dekoracija Hrama trebalo bi da budu završeni do 2019. godine, kada Srpska pravoslavna crkva slavi osam vekova od dobijanja autokefalnosti, nedavno su najavili u SPC. Inače, gradnja Hrama dogovorena je još 1904. godine, ali kamen temeljac postavljen je tek 35 godina kasnije. Radovi su tekli toliko sporo da je hram otvoren tek 2004. godine. Primera radi, nedavno uređena centralna kupola izgrađena je davne 1989. godine, a mozaik na njoj postavljen je tek 29 kasnije.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 12:29:40 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405890/za-zavrsetak-hrama-svetog-save-potrebno-jos-60-miliona-evra.html
Nova vakcina od 1. marta za bebe je OBAVEZNA, evo od čega štiti i kako POMAŽE I ODRASLIMA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405889/nova-vakcina-od-1-marta-za-bebe-je-obavezna-evo-od-cega-stiti-i-kako-pomaze-i-odraslima-.html Vakcina protiv bakterije streptokokus pneumonija od 1. marta postaće obavezna za decu koja su rođen u ovoj, 2018. godini i za njih će ona biti besplatna. ]]> Foto:B92.net

U pitanju je vakcina koja štiti decu od najčešćih komplikacija izazvanih pneumokokom, a to su upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa.

Iako je nabavka vakcine još uvek u toku, u Republičkom fondu za zdravstveno osguranje kažu da je konkursnom dokumentacijom predviđena isporuka vakcine najkasnije 28. februara, tako da će je već 1. marta imati domovi zdravlja u Srbiji.

Biće nabavljeno 169.500 doza pneumokokne konjugovane vakcine, a njena procenjena vrednost je 904.006.200 dinara bez PDV -a.

Kako objašnjava epidemiolog, prof. dr Branislav Tiodorović, vakcina će se davati deci od navršenog drugog meseca života. Primaju se tri doze sa razmakom od 4 do 8 nedelja, a revakcinacija je u drugoj godini života. Davaće se paralelno s drugim vakcinama, zbog čega se kalendar vakcinacije neće remetiti.

- Pored direktne koristi u sprečavanju teških infekcija koje prouzrokuje pneumokok, ova vakcina će indirektno štiti i bake i deke koje su u neposrednom kontaktu sa decom, jer ova infekcija može biti kobna i za starije osobe. Međutim, kao epidemiolog moram posavetovati i sve starije od 60 godina da je i za njih ova vakcina preporučena, pa bi uz vakcinu protiv gripa, oni bili zaštićeni od svih težih respiratornih infekcija - napominje prof. dr Tiodorović.

Kako se daje vakcina

U zavisnosti od starosti deteta ova vakcina se prima u različitim dozama. Kada se daje sa dva meseca, cepivo se prima u tri doze u prvih šest meseci, sa najmanjim razmakom od mesec dana, a zatim se nakon godinu dana daje revakcinacija.

- Ukoliko dete primi vakcinu prvi put posle šestog meseca, onda se daje u dve doze dok ne napuni godinu dana, sa najmanjim razmakom od dva meseca između doza, a treća se daje između prve i druge godine života. Ako se prvi put dete vakciniše između druge i pete godine onda se daje u jednoj dozi - objašnjava dr Tiodorović.

Uhvatili smo poslednji voz

Pedijatri i epidemiolozi smtraju da ova odluka stiže u poslednji čas, jer polovina nekada moćnih antibiotika više nije efikasna u lečenju pneumokoka.

Inače, novac je bio glavni uzrok za odlaganje prelaska ove vakcine iz preporučenih u obavezne, iako je nesporno da je medicinski opravdano da je primi što više dece.

Na to su poslednjih pet-šest godina neprestano ukazivali članovi Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva, infektolozi i epidemiolozi, naglašavajući da je ona u svetu obavezna gotovo čitavu deceniju.

Pneumokok je opasna bakterija

Pneumokokna bolest može da izazove ozbiljne komplikacije koje dovode do zapaljenja pluća, komplikacija na srednjem uhu koje izazivaju oštećenja sluha, zapaljenja moždanica i mozga, a može izazvati i promene na zglobovima i u kardiovaskularnom sistemu.

- Sve to se sprečava vakcinacijom koja se u svetu sprovodi već više od desetak godina. Dosad su vakcinu besplatno dobijala deca uzrasta između dva meseca i navršenih pet godina kod koje je pneumokok izazivao težu kliničku sliku, naročito deca bez slezine, sa srpastom anemijom, hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima, dijabetesom, bolestima jetre i bubrega, s malignim oboljenjima i oslabljenim imunitetom - objašnjava doktor.

To je rađeno polisaharidnom vakcinom, a pacijent je primao jednu dozu vakcine, a nakon tri do pet godina i jednu dozu revakcine, što obezbeđuje zaštitu od 80 do 95 odsto. Ova kategorija pacijenata i dalje će dobijati vakcinu, a za njih će se i dlaje posebno nabavljati cepivo.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 12:25:48 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405889/nova-vakcina-od-1-marta-za-bebe-je-obavezna-evo-od-cega-stiti-i-kako-pomaze-i-odraslima-.html
CEREMONIJA U HRAMU NA RUSKOM Vučić: Usvojili smo lekcije i odabrali život. Hvala i Đinđiću i Nikoliću; Lavrov: Oduševljen sam (FOTO, VIDEO) http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405888/ceremonija-u-hramu-na-ruskom-vucic-usvojili-smo-lekcije-i-odabrali-zivot-hvala-i-djindjicu-i-nikolicu-lavrov-odusevljen-sam-foto-video-.html Visokog gosta iz Moskve i predsednika Srbije Aleksandra Vučića u porti vračarske svetinje dočekao je patrijarh srpski Irinej sa više vladika i sveštenstvom Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Poglavar SPC tokom obilaska Hrama upoznaće ministra Lavrova sa dosadašnjim rezultatima postavljanja mozaika i predstaviti mu plan budućih radova. ]]> Foto:Blic.rs

Aleksandar Vučić
Foto: Tanja Valić / Tanjug Aleksandar Vučić

Ispred Hrama okupljen je veliki broj građana, a ceremoniji prisustvuje više od 200 ljudi koji su na mesto prezentacije mogli da uđu samo sa pozivnicama i nakon detaljne kontrole na ulazu u Hram.

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej zahvalio se svečanoj prezentaciji mozaika u Hramu Svetog Save na Vračaru, Rusiji i njenom predsedniku Vladimiru Putinu, kao i Republici Srbiji i predsedniku Aleksandru Vučhi na pomoći koju su pružili i pružaju i izgradnji Hrama.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

- Ostajemo u nadi da će nam bratska Rusija i dalje pružati pomoć u oslikavanju Hrama Svetog Save. On će biti ponos Srba i Rusa kao i celog pravoslavlja - rekao je patrijarh.

Patrijarh je podsetio da se danas nalaze na mestu na kome su Truci daleke 1595. godine spalili telo Svetoga Save.

- Ovom prilikom sa ovoga svetoga mesta, najsrdačnije se zahvaljujemo bratskoj Rusiji i gostodinu Putinu za ljubav prema našem narodu kao i Ruskoj pravoslavnoj crkvi. Naravno i od sveg srca se zahvaljujemo i Srbiji i gospodinu Vučiću za veliku i dragocenu finansijsku pomoć - rekao je patrijarh Irinej.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se prisutnima, s tim što je jedan deo govora održao na ruskom jeziku.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

- Hram svetog Save je kuća za sve i još jedan od simbola bratstva Srba i Rusa - rekao je Vučić, i naveo da u Hramu treba da bude jak koren, otporan na sve oluje, našeg prijateljstva sa Rusijom.

Kako je kazao, "kupola koja je iznad nas verovatno je najbolje mesto za podsećanje na svetost nekih veza, posebno crkve i naroda, Rusije i Sbrije, naroda koji su potekli iz istog plemena, bili sabraća u nevolji, borili se zajedno protiv mržnje i osvojili slobodu za svakog od nas".

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

- „Ova kupola govori o prijateljstvu dva naroda i na njoj je radilo 70 srpskih i ruskih umetnika, koji su utkali milione komadića u jedinstveku poruku bratstva i solidarnosti“. Ovo je tek početak, a na nama je da završimo ovaj hram mira, ljubavi i dokažemo da smo usvojili sve lekcije i odabrali život. Država je pomogla hram da omogući da on bude najlepši i najsvetliji, stecište naših veza, bratstva i mira sa svima - istakao je Vučić.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

On se posebno zahvalio predsedniku Rusije Vladimiru Putinu koji se prilikom dolaska u Sbriju inetresovao za nastavak radova, i šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu što je uveličao svojim dolaskom ovaj dan.

- Hvala svima iz Srbije koji su godinama radili na tome da se ovaj hram podigne, od kraljeva - Mlana, Petra i Aleksandra, pa do Dušana Čkrebića, Zorana Đinđića i Tomislava Nikolića - rekao je Vučić.

On je naglasio da je izgradnja Hrama, koja je počela krajem 19. veka kada je ideju o tome doneo Matija Ban, dubrovački Srbin, svestan svojih korena, najveći prikaz istorije kroz koju smo prolazili.

Hram svetog Save
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija Hram svetog Save

- Ratovi i uvek samo ratovi i 1912., i 1914. i 1941. godine, pa zatim 90-ih zaustavljali su ovaj poduhvat. Takođe, jedna druga vera ili nevera koja je vladala nama, i Rusijom i Srbijom, nije htela ni Hram ni sveca posle Drugog svetskog rata - podvukao je on, i istakao da je "zato danas možda i najveći zadatak da Hram završimo u miru, izbegnemo sve zamke koje su odavno oko nas, da čuvamo prijatelje i tražimo baš ona rešenja koja će omoguhciti ono čemu je i Sveti Sava težio, miru, razumevanju i izgradnji".

Lavrov: Našše će crkve sačuvati dostojanstvo

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov danas je u hramu Svetog Save preneo svoje iskreno divljenje i priznanje svima koji su učestvovali u njegovoj gradnji, opremanju i oslikavanju, a posebno umestnicima koji su tom poduhvatu doprineli.

Sergej Lavrov
Foto: Dimitrije Goll / Tanjug Sergej Lavrov

Uz opasku da u nekim zemljama crkve učestvuju u "političkim igrama", poput onih u Crnoj Gori ili Makedoniji, Lavrov je posebno naglasio bliskost srpske i ruske crkve te izrazio uverenje da će i u budućnosti one sačuvati dostojanstvo, koje su i do sada iskazivale.

Inače, čitava ceremonija bila je na ruskom jeziku.

Pripreme pred posetu Hramu trajale su celo pre podne, od usisavanja tepiha, do uvežbavanja hora koji će pevati ovom prilikom. Ceremoniji prisustvuju i pojedini ministri iz Vlade Srbije, ali i javne ličnostio poput Dejana Tomaševića, Merime Njegomir... Program vodi glumac Miloš Biković na ruskom jeziku.

Pripreme pred posetu Lavrova i srpske delegacije
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija Pripreme pred posetu Lavrova i srpske delegacije

Ianče, Hram je za ovu priliku posebno dekorisan velikim digitalnim panoom sa likom Svetog Save, dok su skele, koje su postavljene zbog radova, obojene u boje srpske i ruske zastave.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Planirano je da se na ceremoniji prisutnima obrate patrijarh srpski Irinej, Vučić, Lavrov i generalni direktor kompanije "Gaspromnjeft" Aleksandar Đukov, kao i ruski mitropolit volokolamski Ilarion.

Lavrov, koji je sinoć doputovao u Beograd, posetio je danas sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem spomenik sovjetskom vojniku u okviru Memorijalnog kompleksa oslobodiocima Beograda i ruskom diplomati Nikolaju Hartvigu.

Garda Vojske Srbije svirala je himne Rusije i Srbije, a prilikom polaganja venca trubom je izvedena melodija pesme "Tamo daleko".

Hram svetog Save
Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija Hram svetog Save

Tokom dana predviđen je i sastanak Lavrova sa premijerom Srbije Anom Brnabić, a u podne u Palati "Srbija" sastanak delegacija Srbije i Rusije koje predvode Dačić i Lavrov, posle čega će se njih dvojica obratiti medijima.

Potom je u zgradi Rektorata Univerziteta u Beogradu, predviđeno zajedničko izlaganje Lavrova i Dačića, kao i uručenje Ordena prijateljstva Dačiću u Ambasadi Rusije u Beogradu.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Mozaik na kupoli Hrama Svetog Save završen je i na visini od 65 metara predstavlja Hrista u činu vaznesenja na nebo. Reč je o jednom od najvećih projekata mozaičkog ukrašavanja u svetu.

Foto: Goran Srdanov / RAS Srbija

Ukras, težak 40 tona, sačinjen je u Moskvi, pravljen godinu dana, a onda potom prevezen u Beograd. Delo je devedeset ruskih umetnika predvođenih čuvenim Nikolajem Muhinom.

Izradu je finansirala ruska firma "Gaspromnjeft" sa četiri miliona evra.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 12:13:56 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405888/ceremonija-u-hramu-na-ruskom-vucic-usvojili-smo-lekcije-i-odabrali-zivot-hvala-i-djindjicu-i-nikolicu-lavrov-odusevljen-sam-foto-video-.html
Nema srpskih lektora, umesto njih srpski tumače Hrvati http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405881/nema-srpskih-lektora-umesto-njih-srpski-tumace-hrvati.html Nekad se srpski učio na univerzitetima u 30 zemalja. Srbija je slala u svet stotine lektora. Danas, nemar doveo do toga da imamo desetak lektorata u svetu. ]]> Foto:B92.net

 

Kako pišu "Novosti", sada su mnoge katedre za srpski jezik preuzeli lingvisti koji predaju hrvatski, bosanski, pa i crnogorski jezik.

Kako bi se, dodaje list, osipanje zaustavilo, a mreža lektorata poboljšala, tri ministarstva - kulture, prosvete i spoljnih poslova - formirala su radnu grupu koja treba da se bavi ovim problememom i u čiji rad su uključeni i profesori Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

"Prvi zadatak je da radna grupa utvrdi kriterijume za izbor lektora, kakvo obrazovanje i iskustvo je potrebno", rekao je za "Novosti" ministar kulture Vladan Vukosavljević.

Namera je da se uvedu pravila ko i po kojim uslovima može da radi na stranim katedrama, na koji način će njihov rad da bude finansiran i kako će mreža lektorata da izgleda, navode "Novosti".

Nadležnost nad lektoratima, ističe list, godinama je bila izgubljena izmedju različitih ministarstava. List prenosi da je Srbija mnoge lektore izgubila na duže staze.

"Kad naš lektor ode u penziju ili iz nekog drugog razloga napusti radno mesto, dešava se da na njegovo mesto najčešće Hrvatska pošalje svog lektora i plaća njegov boravak. Ostali smo i bez lektorata u Moskvi, Rimu, Trstu...Prioritet nam je da prvo rešimo problem u tim gradovima", navode "Novosti" ističući da Hrvatska ima oko 60 lektora u svetu, a Slovenija 45.

Kako objašnjava list, rad stručnjaka za jezik, prema međudržavnim ugovorima, finansiraju države domaćini, ali je problem što u mnogim državama taj iznos nije dovoljno veliki za život, a ima i zemalja koje ne ispunjavaju svoj deo obaveze.

Kao primer, "Novosti" navode da lektore grčkog jezika u Beogradu finansira Srbija, ali da Grčka ne čini isto, te nema naših državljana na katedrama slavistike u Atini i Solunu.

List navodi da su mnoge katedre, gde je Srbija nekada imala svoje predstavnike preuzele naše komšije, najviše Hrvati. Oni, naglašava, sufinansiraju, a u mnogim državama i u potpunosti finansiraju rad svojih stručnjaka za jezik, svesni važnosti širenja sopstvene kulture i jezika.

"Zbog važnosti ovog posla, 13. decembra održan je sastanak predstavnka tri ministarstva i formirano je zajedničko telo koje će se baviti kriterijumima za izbor lektora", objašnjavaju u Ministarstvu prosvete.

Osim propisa, dodaju, prioritet je i da se reši pitanje finansiranja njihovog rada, da se utvrdi kako izgleda mreža lektorata i kako je treba širiti. Kako navode "Novosti", plan je da država sufinansira lektore u državama gde ne dobijaju novac za život od univerziteta domaćina, kao i da u celosti plaća boravak tako gde proceni da je to strateški veoma važno.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 11:36:45 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405881/nema-srpskih-lektora-umesto-njih-srpski-tumace-hrvati.html
"Medicinom se bave oni što nisu ni prošli pored fakulteta" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405880/medicinom-se-bave-oni-sto-nisu-ni-prosli-pored-fakulteta.html Obuhvat vakcinacije u Nišu vakcinom MMR je porastao na 97,4 posto, što je znatno više u odnosu na period iz 2016. kada je bilo 56,9 odsto vakcinisanih. ]]> Foto:B92.net

To je rekao u Nišu ministar zdravlja Zlatibor Lončar, upozoravajući da je, kada je vakcinacija u pitanju, najkritičnije u Beogradu i Kragujevcu.

Lončar je zahvalio građanima što su poslušali struku i poručio da vakcina ima dovoljno, da treba najpre vakcinisati decu, ali da vakcina ima efekat i kod odraslih.

Ministar je istakao da visok procenat vakcinisanih može dati rezultat kako bi se zaustavilo širenje epidemije malih boginja.

"Ovo može biti ozbiljna barijera epidemiji koje je krenula sa juga Srbije, tačnije sa Kosova. Želim da se nastavi tako jer to nam je jedini izlaz. U jednom momentu došli smo u situaciju da se medicinom bave ljudi koji nisu ni prošli pored Medicinskog faklulteta i, na žalost, posledice smo videli jer imamo i smrtne slučajeve i teško obolele", kazao je Lončar.

On je istakao da će sud doneti odluku o onima koji su odbili vakcinaciju.

"Mi smo došli do toga da se medicinom danas bave ljudi koji nisu ni prošli pored struke i danas imamo epidemiju za koju nije postojao nijedan razlog, imamo smrtne slučajeve, teško obolele, lečenje obolelih koje nismo planirali i sve ono što nije moglo da se očekuje u 21. veku", rekao je Lončar.

Ministar zdravlja je naveo da je u Srbiji 2.300 obolelih od malih boginja a da je petoro umrlo.

]]>
Thu, 22 Feb 2018 11:29:14 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405880/medicinom-se-bave-oni-sto-nisu-ni-prosli-pored-fakulteta.html
MUP zaposlene "dovodi u red": I brkovi da budu "pod konac" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405879/mup-zaposlene-dovodi-u-red-i-brkovi-da-budu-pod-konac.html Ministarstvo unutrašnjih poslova donelo Pravilnik o načinu ponašanja i ličnom izgledu zaposlenih kojim se, između ostalog, određuje kako da se oblače. ]]> Foto:B92.net

Kako piše "Blic", policajcima i službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova sugeriše se kako moraju da se oblače, komuniciraju, kolike brkove i nokte mogu da imaju.

Kako navodi list, nova pravila ponašanja odobrila je Vlada Srbije, a kada ona uskoro stupe na snagu, službenici će morati da se ponašaju u skladu sa njima, što će im promeniti brojne navike u oblačenju, komunikaciji, estetici...

To se, napominje, posebno odnosi na žene, koje neće moći da koriste fluorescentne i upadljive lakove za nokte, nakit, ali i napadnu šminku.

Pravila za službenice u uniformi su još stroža, pa im se propisuje čak i izgled frizure, koji isključuje šiske, a duga kosa, ako je imaju, mora da bude uvezana, i to gumicom i šnalama neupadljivih boja, napominje "Blic".

Kada je reč o muškarcima koji, na primer, nose brkove, oni ne smeju da pređu ivicu gornje usne, a ako im je taj estetski detalj pobeleo, pa ga farbaju, to mora da bude samo u prirodnoj boji kose, dodaje list.

Među novim pravilima je i da službenici na radno mesto dolaze u čistoj i ispeglanoj odeći, da na javnom mestu službenik ne može da nosi naočare za sunce upadljivih boja i oblika i uređaje sa slušalicama, kao i da su zabranjeni pirsing i tetovaže na vidljivim delovima tela.

Navodi se i da se po činu mlađi službenik prvi predstavlja starijem, ali ruku pruža tek ako to prvo uradi onaj s višim činom, kao i da se službenici koji se sreću više puta pozdravljaju samo prilikom prvog susreta i prilikom odlaska s posla.

Sve u svemu, 31 članom se definišu mnoge stvari, od kojih neke mogu da se podvedu pod poznavanje bontona, ali i kućnog vaspitanja, zaključuje "Blic".

]]>
Thu, 22 Feb 2018 11:27:18 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405879/mup-zaposlene-dovodi-u-red-i-brkovi-da-budu-pod-konac.html
ZORAN JE PRVI OŽENIO ALBANKU 2010. GODINE, A ONDA JE OD NJEGA SVE POČELO: Nisu se razumeli ni reč, a evo kako danas žive! http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405872/zoran-je-prvi-ozenio-albanku-2010-godine-a-onda-je-od-njega-sve-pocelo-nisu-se-razumeli-ni-rec-a-evo-kako-danas-zive.html Zoran Tomić je bio prvi momak iz Srbije koji je “povukao nogu” i doveo snajku iz Albanije sad već daleke 2010 godine. Ubrzo za njim istu stvar su uradili mnogi muškarci sa sela koji u Srbiji godinama nisu mogli da pronađu suprugu za sebe. Bilo je to pre osam godina ]]> Foto:Ilustracija

Situacija se danas promenila. Momci se i dalje žene Albankama, ali više nije reč o ljudima sa sela već o lekarima, pilotima, inženjerima...

A kako je sve to izgledalo avgusta 2010. godine...

"U opštini Kuršumlija nedavno je sklopljen prvi brak između Srbina i Albanke, a "novopečeni" supružnici koriste usluge prevodioca jer još ne znaju jezik partnera.

Iako je Kuršumlija blizu administrativne linije sa Kosovom, u njoj nikada nije bilo mešovitih brakova osoba iz srpske i albanske zajednice. Čak su i retke prijateljske veze Srba i Albanaca prekinute nakon rata 1999. godine.

 

FOTO: PRINTSCREEN

 

Međutim, pre desetak dana, u kuršumlijskom planinskom selu Sagonjevo sklopljen je brak između Zorana Tomića (35) i Edmonde Kardaku (34) iz Albanije.

 

Supružnici su za agenciju Beta kazali da im ne smeta to što su različite nacionalnosti i vere, ali da im je problem jezik bračnog partnera koji ne poznaju. Zato su angažovali prevodioca koji i dalje boravi kod njih dok ne nauče srpski, odnosno albanski jezik.

 

Zoran Tomić je, nakon brojnih neuspešnih pokušaja da se oženi i osnuje porodicu, rešio da potraži sreću u Albaniji.

 

 

Nakon trodnevnog traganja za devojkom po albanskim selima "posrećilo" mu se u jednom selu blizu Skadra gde je upoznao Edmondu i odmah je zaprosio", glasio je tada izveštaj.

 

A kakva je situacija danas?

 

Kao što se može videti na njihovim profilima na društvenim mrežama, njih dvoje su u srećnom braku. Svakodnevno objavljuju fotografije sa decom, dečakom i devojčicom, a mlada ističe da je srpski u potpunosti savladala.

 

"Sećam se našeg venčanja u oštinskoj sali. Tada mi je bio potreban prevodilac, jer sam znala samo nekoliko srpskih reči. A, eto, sada mogu drugima da držim časove iz srpskog jezika", rekla je ranije za beogradske medije Edmonda i priznaje da se uprkos jezičkoj barijeri i po dolasku u suprugovo selo odlično snašla.

 

FOTO: PROFIMEDIA

 

Osim svekrve Radojke, koja je jedva dočekala snahu u kući, lepo su je, kaže, prihvatili i meštani.

 

- To mi je pomoglo da prebrodim sve nedoumice i nepoznanice na koje sam u početku nailazila - kaže Edmonda dok njenu priču pažljivo prati suprug i potvrdno klima glavom.

 

Mlada iz Prokuplja pobegla prve noći

 

Međutim, nisu svi bile te sreće. Nedavno je region obišla priča o mladi iz Prokuplja, koja je pobegla prve bračne noći.

 

Ovaj Prokupčanin prevaren je jer je platio 1.500 evra da bi sklopio brak sa Albankom, ali je ona posle nekoliko sati pobegla iz njegove kuće!

 

FOTO: AP/ILUSTRACIJA

 

Sumnja se da iza prevare stoji grupa koja posreduje u sklapanju brakova sa Albankama, i da je ovo samo jedna u seriji prevara koje su počinili.

 

- Identifikovane su osobe koje se sumnjiče za ovo krivično delo i postupak vodimo u saradnji sa tužilaštvom u Albaniji - potvrdio je tada za Kurir portparol Osnovnog tužilaštva u Prokuplju Boro Zečević.

 

Šumadinac dao 4.500 evra, mlada nije stigla ni do kuće

 

Šumadincu (40) koji je pre oko godinu dana nameravao da se oženi Albankom dogodila se slična sudbina, ali je njega koštala daleko više.

 

On je dao oko 4.500 evra za mladu i otišao po nju u Albaniju, ali mlada nikada nije stigla u Šumadiju.


- Seli su u jednu kafanu pre ulaska u Srbiju. Zamolila je mladoženju da ode do telefona i pozove sestru još jednom, pre prelaska granice. Nikada se više nije vratila za sto. Izašla je na druga vrata i pobegla - ispričao je jedan poznanik prevarenog Šumadinca.

 

]]>
Wed, 21 Feb 2018 22:52:43 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405872/zoran-je-prvi-ozenio-albanku-2010-godine-a-onda-je-od-njega-sve-pocelo-nisu-se-razumeli-ni-rec-a-evo-kako-danas-zive.html
Ambasada SAD:Bez detalja o "slučaju Generalštab" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405863/ambasada-sadbez-detalja-o-slucaju-generalstab.html BEOGRAD - Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu upoznata je sa navodima o privođenju dva američka državljanina u Srbiji, ali nije u mogućnosti da detaljnije komentariše taj slučaj, "iz razloga vezanih za privatnost". ]]> Foto:mod.gov.rs

To se navodi u odgovoru Ambasade SAD na pitanje Tanjuga o hapšenju dva američka državljanina u Beogradu, koji su, uz dve Ukrajinke, dronom snimali objekat "starog Generalštaba", u kojem su sada smeštene vojne bezbednosne agencije.

Ambasada istovremeno ističe da je "bezbednost i sigurnost građana SAD na prekomorskim teritorijama jedan od njenih najviših prioriteta".

"Kada je američki državljanin uhapšen na prekomorskoj teritoriji, nastojimo da ga posetimo što je pre moguće", navodi se u odgovoru Ambasade.

Više javno tužilaštvo preuzelo je juče slučaj zbog kojeg je u nedelju Vojna policija uhapsila dvojicu Amerikanca i dve Ukrajinke koji su dronom snimali objekte Generalštaba i naložilo prikupljanje potrebnih obaveštenja povodom tog događaja, rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Krivične prijave policija za sada nije podnela ni protiv jedne osobe.

Dva Amerikanca i dve Ukrajinke uhapšeni su u Beogradu u nedelju zbog snimanja objekata Generalštaba bespilotnom letelicom s kamerom visoke rezolucije, u vojnom skladištu na Fruškoj gori istog dana uhapšeni su Britanka i Avganistanac sa italijanskim pasošem, dok je kod Novog Sada vojna policija privela dve osobe iz Španije zbog neovlašćenog ulaska u kasarnu "Petrovaradin".

Pozivajući se na izvore u vrhu bezbednosnih struktura Srbije, beogradske "Novosti" su juče pisale da su državljani SAD i Ukrajine izjavili da su dron podigli zbog snimanja dokumentarnog filma o posledicama američkih vojnih intervencija u svetu po decu iz bombardovanih područja.

Oni su rekli da pripadaju nevladinoj organizaciji iz Kalifornije, koja se bori za obelodanjivanje istine o vojnim intervencijama u svetu.

"Njihov dron je bio komercijalni, ali sa kamerom izuzetno visoke rezolucije", rekao je neimenovani sagovornik "Novosti".

Pomoću ovog uređaja oni su napravili dvominutni snimak ruševina iz 1999. godine, ali i detalje zgrade Starog generalštaba, gde su sedišta vojnih obaveštajnih službi, naveo je beogradski list.

]]>
Wed, 21 Feb 2018 22:19:08 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/405863/ambasada-sadbez-detalja-o-slucaju-generalstab.html