Press Online :: Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/rss.html Danas toplo i pretežno sunčano, uveče moguća kiša http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417897/danas-toplo-i-pretezno-suncano-uvece-moguca-kisa.html U Srbiji će danas biti toplo i u većem delu zemlje pretežno sunčano. Po podne i uveče na severu i zapadu doći će do postepenog naoblačenja, mestimično sa slabom kišom. ]]> Foto:Blic

Vetar slab i umeren, na planinama povremeno i jak. Najniža temperatura od 2 do 11, a najviša od 14 na severozapadu do 24 stepena Celzijusa na jugoistoku, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

U Beogradu će biti pretežno sunčano i toplo. Uveče i tokom noći doći će do naoblačenja sa slabom kišom. Vetar slab do umeren južnih pravaca, uveče u pojačanju i skretanju na severozapadni.

Najniža temperatura oko 11, a najviša oko 19 stepeni Celzijusa.

]]>
Mon, 18 Mar 2019 14:24:10 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417897/danas-toplo-i-pretezno-suncano-uvece-moguca-kisa.html
STIŽU ALERGIJE I SVE MUKE KOJE ONE NOSE Uzmite terapiju na vreme http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417896/stizu-alergije-i-sve-muke-koje-one-nose-uzmite-terapiju-na-vreme.html Prvi front odbrane u alergijskom rinitisu predstavljaju moderni antihistaminski lekovi. Najefikasniji su kad se uzmu na vreme, bar 15 dana pre pojave polena na koji ste alergični. ]]> Foto:Blic

S prvim prolećnim danima stižu i alergije na polene drveća. Oni koji pate od alergijske kijavice dobro znaju kroz kakve muke zbog toga prolaze – kijaju, šmrču, svrbi ih nos i ždrelo, a oči su im suzne, crvene i otečene. Sve ovo, međutim, može da se izbegne ako se terapija uzme na vreme, a prvi front odbrane kod alergijske kijavice predstavljaju moderni antihistaminski lekovi.

- Alergijska kijavica je najčešća hronična nezarazna bolest današnjice. Svaki četvrti do peti stanovnik zemaljske kugle ima alergijsku kijavicu, a studije pokazuju da je ova statistika prisutna i u Srbiji - kaže prof. dr Mirjana Bogić, alergolog i klinički imunolog, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu.

prof. dr Mirjana Bogić, alergolog Foto: Privatna arhiva

prof. dr Mirjana Bogić, alergolog

Dr Bogić ističe da je zato najvažnije da se alergijska kijavica dijagnostikuje i da se na vreme započne odgovarajuća terapija, kako se ne bi razvile ozbiljne komplikacije.

- Neka istraživanja pokazuju da osobe koje imaju alergijska kijavicu koja traje duže od deset godina, a nije adekvatno lečena, tri puta češće dobiju bronhijalnu astmu – navodi doktorka Bogić.

Dijagnostika alergijske kijavice je izuzetno jednostavna, jeftina i pouzdana. Rade se takozvane kožne probe, sa inhalacionim alergenima.

- Kada smo odredili na šta je pacijent alergičan prelazimo na lečenje, a prvi front odbrane u alergijskom rinitisu predstavljaju moderni antihistaminski lekovi. Najefikasniji su kad se uzmu na vreme, bar 15 dana pre pojave polena na koji ste alergični. Na našem tržištu postoje moderni antihistaminici koji su vrlo važni u terapiji alergijskog rinitisa.

- Moderan antihistaminik je onaj lek koji se kod alergijskog rinitisa daje jednom dnevno, ne uspavljuje, a pacijent uz njega vodi sasvim normalan život - radi, vozi, uči, bavi se sportom...Osim što su efikasni, ovo su izuzetno bezbedni lekovi i dajemo ih i trudnicama, bebama u obliku sirupa, starim ljudima, kao i osobama koje imaju problem sa srčanom funkcijom ili funkcijom jetre i bubrega – navodi dr Rogić.

Moderni antihistaminici mogu se uzimati sve dok god traju alergije - od marta do oktobra.

]]>
Mon, 18 Mar 2019 14:22:26 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417896/stizu-alergije-i-sve-muke-koje-one-nose-uzmite-terapiju-na-vreme.html
LEGALIZACIJA KANABISA Svetska zdravstvena organizacija iznenadila je svet svojom idejom, a kakav je STAV SRBIJE http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417888/legalizacija-kanabisa-svetska-zdravstvena-organizacija-iznenadila-je-svet-svojom-idejom-a-kakav-je-stav-srbije.html Svetska zdravstvena organizacija predložila je da se kanabis izbriše sa liste opasnih droga uz obrazloženje da je njegova upotreba u medicinske svrhe korisna. Ovaj predlog iznenadio je mnoge svetske stručnjake, a njemu se govorilo i na sednici Komisije za droge UN u Beču. Sa druge strane, u Skupštini Srbije nije prošao Predlog legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. ]]> Foto:Blic

Marihuana – porok ili lek. To je dilema koja već godinama izaziva polemike stručnjaka. Iako mnogi tvrde da je ona spas bolesnima od raka, multipla skleroze, hepatitisa, deo struke, ipak, u moć lečenja ulja kanabisa ne veruje, piše RTS.

Rusija protiv, mnoge zemlje EU već legalizovale

U ideju o legalizaciji marihuane ne veruje ni Rusija, koja je na sednici Komisije za narkotike UN istakla da legalizacija marihuane otvara vrata pakla.

- Veliku zabrinutost izaziva to što je jedan broj zemalja legalizovao upotrebu kanabisa pod izgovorom da je to u medicinske i rekreativne svrhe. To je direktan put u narkotički pakao. Pokušaji da se nađe opravdanje da je to pitanje zaštite ljudskih prava ne mogu da izdrže kritiku - istakao je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije.

S druge strane upotreba kanabisa u medicinske svrhe legalizovana je u 13 država Evropske unije, i u većini država SAD.

U Srbiji derivati kanabisa imaju ilegalni status, a mišljenja o njihovom ozakonjenju su podeljena.

Foto: MUP Srbije / Promo

Dr Dimitrijević: Kanabis stvara i zloupotrebu i zavisnost

- Kanabis stvara i zloupotrebu i zavisnost, nije bitno u kojoj meri – da li je to više izražena zavisnost psihološka ili fizička. Sa druge strane postoje kanabis psihoze – jasno definisana psihotična stanja koja se dešavaju posle čak i jedne upotrebe kanabisa - objašnjava prof. dr Ivan Dimitrijević sa Klinike za psihijatriju KCS-a.

Miloš Simić, predsednik socijal-kanabis kluba "Beograd" navodi da u tom udruženju ima na desetine teško bolesnih ljudi, koji, kako kaže, zahvaljujući upotrebi kanabisa, sada normalno funkcionišu i rade.

- U našem udruženju ima desetine i desetine teško bolesnih od multipla skleroze, reumatino artritisa, ostalih autoimunih oboljenja koji danas potpuno normalno funkcionišu, zdravi su, porodični ljudi, rade isključivo zahvaljujući kanabisu - navodi Simić.

Marihuana u Hrvatskoj legalna u medicinske svrhe

Iako kanabis legalno može da se kupi samo nekoliko sati vožnje od Beograda, u susednoj Hrvatskoj, kod nas su svi dosadašnji pokušaji zagovornika te ideje su propali.

- Po statistici koju je radi Ministarstvo zdravlja 2014. godine u Srbiji ima oko pola miliona korisnika kanabisa. Mi smo dali predlog da svako seosko domaćinstvo ima pravo na zasad pet ari pod staklenikom sorte za medicinsku upotrebu. Za koju bi država imala obavezu da otkupi ili ako želi da to prepusti privatnim preduzimačima - navodi Simić.

Kanabis neistraženo područje

- Nema verodostojnih podataka, nema ozbiljnih studija koje se bave potvrdom pojedinih efekata, pa prema tome, dokle god postoji nerešeno pitanje u naučnom i stručnom smislu o tome da li je nešto dobro ili loše, ne treba to koristiti kao jednu metodu koja će biti primenjena kod svih ljudi - ističe Dimitrijević.

Širom sveta zemlje su počele da menjaju zakone o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, pa su se spisku onih gde je to dozvoljeno poslednje pridružile Tajland i Kipar.

S druge strane krajem prošle godine muškarcu u Maleziji je izrečena smrtna kazna za prodaju ulja kanabisa, a na ostrvu Bali, Britancu preti zatvor do 15 godina jer je kod sebe imao to ulje.

]]>
Fri, 15 Mar 2019 14:13:05 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417888/legalizacija-kanabisa-svetska-zdravstvena-organizacija-iznenadila-je-svet-svojom-idejom-a-kakav-je-stav-srbije.html
Danas toplije, u nedelju pravo proleće - do 25 stepeni http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417887/danas-toplije-u-nedelju-pravo-prolece---do-25-stepeni.html U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, malo toplije i u većem delu suvo, s najnižom temperaturom od -2 do pet i najvišom od 11 do 15 stepeni, prognoza je RHMZ-a. ]]> Foto:Blic

Ujutru i pre podne, prolazna kiša očekuje se na severu Srbije, a u toku dana vrlo malo kiše može pasti ponegde i u ostatku zemlje. Vetar će biti slab, ujutru južni, u toku dana u skretanju na severozapadni. U Vojvodini u pojačanju, a uveče i u toku noći u ponovnom skretanju na jugozapadni i južni.

U Beogradu će biti promenljivo oblačno sa sunčanim intervalima, malo toplije i uglavnom suvo. Vetar ujutru slab, južni, u toku dana umeren, severozapadni, a uveče i u toku noći u ponovnom skretanju na jugozapadni i južni. Najniža temperatura u prestonici biće oko pet, a najviša oko 14 stepeni. U toku noći ka suboti očekuje se kratkotrajna kiša.

Prema prognozi za narednih sedam dana, u subotu se u severnim i centralnim delovima zemlje očekuje umereno do potpuno oblačno, ujutro i pre podne mestimično s kišom, a posle podne i uveče razvedravanje. Na jugu pretežno sunčano.

U nedelju će biti najtopliji dan - u svim krajevima sunčano, s najvišom temperaturom od 22 do 25 stepeni.

U ponedeljak će biti i dalje toplo i u većem delu pretežno sunčano s temperaturom od 20 do 23 stepena, a samo se na severu Vojvodine, uz više oblačnosti, očekuje kratkotrajna kiša i manji pad temperature.

Od utorka malo hladnije i u ostalim krajevima - kiša se očekuje na severu i zapadu Srbije, dok će od srede biti krajnje marginalna pojava.

]]>
Fri, 15 Mar 2019 14:11:10 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417887/danas-toplije-u-nedelju-pravo-prolece---do-25-stepeni.html
"SUPER PUME" STIŽU U MUP Ovakve moćne helikoptere neće imati niko na Balkanu osim Srbije http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417880/super-pume-stizu-u-mup-ovakve-mocne-helikoptere-nece-imati-niko-na-balkanu-osim-srbije.html Helikopterska jedinica MUP-a Srbije dobiće svoja tri nova srednja transportna helikoptera H-215 "super puma" 2021. i 2022. godine, rekao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. ]]> Foto:Blic

On je na konferenciji pod nazivom „Kapitalna ulaganja i jačanje kapaciteta Ministarstva unutrašnjih poslova“ prezentovao dosadašnja i planirana ulaganja u ljudstvo i tehniku MUP-a. Deo izlaganja bio je posvećen i obnavljanju flote helikoptera:

- Zahvaljujući naporima Vlade, modernizovaćemo i unaprediti funkcionalnost naše Helikopterske jedinice, kojoj će tokom ove godine biti isporučena četiri helikoptera tipa H-145 M, dok će tri helikoptera tipa „super puma H-215“ biti isporučena 2021. i 2022. godine - rekao je Stefanović.

Jedini na Balkanu

Kako kaže izvor “Blica” upućen u pregovore, helikoptere kao što su “super puma” nema niko na Balkanu.

- To su dvomotorni helikopteri srednje kategorije čija je nosivost znatno veća nego kod trenutnih helikoptera u Srbiji. Takođe, njihovim dolaskom došlo bi do velikog pomaka i na nivou helikopterske elektronike - kaže izvor “Blica”.

Kako objašnjava, “super pumama” bi piloti MUP-a mogli da lete bez obzira na vremenske uslove. Piloti helikopterske jedinice MUP jedini na Balkanu imaju dozvole za instrumentalno letenje, mogu da lete i po mraku i po magli, oslanjajući se samo na instrumente i prethodne proračune.

Međutim, oni su sa sadašnjim letelicama sprečeni da odlaze u pojedine akcije ukoliko vremenski uslovi mogu prouzrokovati zaleđivanja.

]]>
Wed, 13 Mar 2019 13:09:18 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417880/super-pume-stizu-u-mup-ovakve-mocne-helikoptere-nece-imati-niko-na-balkanu-osim-srbije.html
Ako ne biste BACILI DETE SA PETOG SPRATA, onda nemojte ni ovo da radite http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417879/ako-ne-biste-bacili-dete-sa-petog-sprata-onda-nemojte-ni-ovo-da-radite.html Tek svaki drugi vozač prevozi decu u vozilu na zakonom propisan način - u dečjem sedištu ili sa vezanim pojasom, zbog čega su mališani u saobraćaju i dalje najugroženiji kao putnici. ]]> Foto:Blic

Mnogi roditelji i dalje veruju da im pojas ili sedište nisu neophodni za prevoz dece, ne shvatajući da povrede unutrašnjih organa mogu da se dogode pri vožnji od samo 12 kilometara na čas, dok u slučaju udesa pri brzini od 60, snaga udarca postaje ekvivalentna padu sa petog sprata!

Saobraćajna policija započela je juče pojačanu kontrolu korišćenja sigurnosnog pojasa i dečjeg sedišta u okviru tradicionalne međunarodne akcije TISPOL, koja se sprovodi u 29 država članica. Prema najnovijem istraživanju Agencije za bezbednost saobraćaja, procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji je oko 83 odsto, a na zadnjim svega 12 procenata. Najviše zabrinjava podatak da svega 52 odsto roditelja prevozi svoju decu u vozilima na zakonom propisan način.

Dete je u atuomobilu sigurno jedino ako je vezano pojasom, a to uostalom važi za sve Foto: shutterstock

Dete je u atuomobilu sigurno jedino ako je vezano pojasom, a to uostalom važi za sve

- Činjenica je da poslednjih nekoliko godina deca u najvećoj meri stradaju kao putnici u vozilu, oko 60 odsto poginule dece su bili putnici u vozilu, a to govori o nedovoljnoj svesti roditelja o značaju korišćenja dečjih auto-sedišta i zaštitnih pojaseva kada se deca prevoze u vozilu. Poslednjim izmenama zakona u 2018. godini pooštrena je kaznena politika prema licima koja decu ne prevoze na propisan način. Kazne su od 5.000 za prevoženje mlađe dece van dečjeg auto-sedišta do 20.000-40.000 za nepropisno prevoženje dece na prednjem sedištu - ističe Jasmina Milošević, v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Foto: RAS Srbija

Kako kaže, prošle godine u saobraćajnim nezgodama poginulo je 11 dece, šestoro u svojstvu pešaka i petoro kao putnici, što je za šestoro dece manje nego tokom 2017. godine.

- Deca su i dalje najugroženija u svojstvu putnika. Zato se i radi na stalnoj promociji i prevenciji sa roditeljima, gde se ističe važnost pravilnog prevoženja dece. Još je zabrinjavajući podatak da svako četvrto dete-pešak, ili 25 odsto, u zoni škole prelazi kolovoz nepropisno van obeleženog pešačkog prelaza, a što nam ukazuje da treba da nastavimo sa edukacijom naših najmlađih - podvlači Milošević.

Ipak, kada je reč o korišćenju dečjeg sedišta, vidljivi su pozitivni trendovi.

- Prošle godine se oko 60 odsto dece uzrasta do tri godine prevozilo u dečjem sedištu, dok je 2016. taj procenat iznosio 40 odsto. Takođe, i procenat starije dece od četiri do 12 godina koja se ispravno prevoze vezana zaštitnim pojasom na zadnjem sedištu se povećao, pa 45 odsto dece se ispravno prevozi u odnosu na svega 17 procenata 2016. godine - naglašava Milošević.

Damir Okanović Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija

Damir Okanović

Strategija bezbednosti saobraćaja predviđa da 2020. godine nema poginule dece na putevima u Srbiji. Na sreću, ove godine nijedno dete nije izgubilo život u saobraćaju.

- Za postizanje cilja da nema smrtno stradale dece u saobraćaju, pored Agencije, neophodno je da se uključe i roditelji i vaspitači, učitelji, nastavnici, lokalne samouprave, zdravstvene radnici, policija, mediji i sve institucije koje se bave bezbednošću saobraćaja - kaže Milošević.

Okanović: Nema opravdanja za roditelje

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja ističe da bi najveći broj dece preživeo ili prošao sa znatno lakšim povredama u saobraćajnim nezgodama da su bili u dečjem sedištu, odnosno da su bili vezani sigurnosnim pojasom.

Ako im je dosadna duga vožnja ili pravite češće pauze ili obezbedite neku zanimaciju kojom mogu da se zabavalju dok su vezani u auto-sedištu Foto: shutterstock

Ako im je dosadna duga vožnja ili pravite češće pauze ili obezbedite neku zanimaciju kojom mogu da se zabavalju dok su vezani u auto-sedištu

- Sile koje deluju na telo deteta prilikom sudara ili prevrtanja su ogromne. Ako roditelji na pravilan način ne smeste dete u vozilo, od siline udarca u udesu može da proleti kroz vozilo ili da udari o unutrašnje delove vozila. Nema opravdanja za roditelje koji rizikuju živote svoje dece u saobraćaju, bez obzira na to da li ih prevoze do vrtića iza ćoška ili na more - podvlači Okanović.

Sudar pri brzini od 60 na sat kao skok sa petog sprata

Kako bi bilo jasnije koliko koban može da bude sudar, evo nekoliko primera - pad sa koje visine je pandan čeonom sudaru prilikom određene brzine.

U prvoj koloni navedena je brzina automobila u kilometrima na čas, u drugoj visina sa koje se dostiže brzina jednaka sili čeonog sudara u metrima, a u trećoj sprat sa koje se dostiže brzina jednaka sili čeonog sudara.

  • 40    6,45    drugi sprat
  • 50    10,2    četvrti
  • 60    14,9    peti
  • 100    45,8      četrnaesti*

* u sudaru pri ovoj brzini ni pojas ne može pomoći

]]>
Wed, 13 Mar 2019 13:07:23 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417879/ako-ne-biste-bacili-dete-sa-petog-sprata-onda-nemojte-ni-ovo-da-radite.html
Danas hladnije, povremeno kiša, uveče sneg na planinama http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417870/danas-hladnije-povremeno-kisa-uvece-sneg-na-planinama.html U Srbiji će danas biti oblačno, hladnije, mestimično sa kišom. Posle podne i uveče u planinskim predelima kiša će preći u sneg, uz formiranje odnosno povećanje visine snežnog pokrivača, dok se na severu očekuje prestanak padavina. ]]> Foto:Blic

Vetar slab i umeren, na istoku povremeno i jak, zapadni i severozapadni. Jutarnja temperatura od 5 do 10, a najviša dnevna od 10 do 14 stepeni Celzijusa.

U Beogradu će biti oblačno, hladnije, povremeno sa kišom. Vetar slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura oko 9, a najviša dnevna oko 11 stepeni Celzijusa.

]]>
Mon, 11 Mar 2019 14:02:21 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417870/danas-hladnije-povremeno-kisa-uvece-sneg-na-planinama.html
PROLEĆNO VREME I danas toplo, najviša temperatura 22 STEPENA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417863/prolecno-vreme-i-danas-toplo-najvisa-temperatura-22-stepena.html Tokom dana biće pretezno sunčano uz postepeno povećanje oblačnosti, a uveče i tokom noći povremeno kiša, poručuju meteorolozi RHMZ. ]]> Foto:Blic

Duvaće slab i umeren, južni i jugoistočni vetar koji će posle podne i uveče biti u skretanju na zapadni i severozapadni.

Jutarnja temperatura 13, najviša dnevna 22 stepeni.

U subotu nas očekuje nešto svezijje, pre podne mestimično sa kišom i pljuskovima, osim na jugoistoku gde će biti promenljivo oblačno i toplo a sredinom dana očekuju se kratkotrajni pljuskovi i grmljavina.

Posle podne smanjenje oblačnosti.

U nedelju umereno oblačno sa sunčanim periodima.

Krajem dana na severu, a tokom noći i u zapadnim i centralnim krajevima jače naoblačenje sa kišom, koje će se u ponedeljak proširiti na celu zemlju.

Temperatura u osetnom padu. Uveče na planinama sneg.

Od utorka pretežno oblačno i hladnije, temperatura oko i malo ispod proseka za ovaj period godine.

Sredinom nedelje suvo, a od četvrtka opet mestimično kiša, na planinama sneg.

]]>
Fri, 8 Mar 2019 14:08:53 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417863/prolecno-vreme-i-danas-toplo-najvisa-temperatura-22-stepena.html
UPOZORENJE EPIDEMIOLOGA Sa zahlađenjem stiže i DRUGI TALAS GRIPA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417855/upozorenje-epidemiologa-sa-zahladjenjem-stize-i-drugi-talas-gripa.html Nakon završetka zimskog raspusta i polaska u školu, epidemiolozi očekuju da bi početkom sledeće nedelje moglo doći do drugog talasa gripa, ali da on po broju obolelih ni izbliza neće biti kao onaj februarski, koji je bio vrhunac epidemije. ]]> Foto:Blic

- Imali smo sreću da se produžetak raspusta poklopio sa lepim vremenom, jer temperatura iznad 10 stepeni Celzijusa nije pogodovala virusu gripa, tako da je skoro prepolovljen broj novih slučajeva preko nedelje. Može se reći da je mirnija suituacija nego što je bila do sada. Prema prognozi, biće opet topli dani do nedelje, što se dobro uklapa u trenutnu situaciju. Od nedelje se očekuje još jedno zahlađenje koje delimično odgovara virusu, što može da pogoduje da krene drugi talas. Može da se desi da u sledećoj nedelji polako počne da raste broj obolelih, da do polovine marta imamo još obolelih, a zatim da taj broj počne da opada. Može se, dakle, očekivati jedno blago povećanje, jedan blagi talas, daleko blaži nego ovaj što je bio - kaže naš poznati epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, koji je predsednik Saveta za zdravlje grada Niša.

Prema njegovim rečima, prva i osnovna mera zaštite je da roditelji ne dovode bolesnu decu u škole i vrtiće.

- Oni štite tako svoje dete pre svega, ali istovremeno i drugu decu - kaže naš sagovornik.

Bez gripa do kraja marta

Profesor Tiodorović ocenjuje da će od polovine marta broj obolelih početi da opada i da bi do kraja marta trebalo da se završi sa gripom, ali da će biti još pojedinačnih slučajeva. Iako vremenske prilike idu na ruku situaciji, važno je da se dosledno primenjuju mere preventive.

]]>
Thu, 7 Mar 2019 13:37:38 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417855/upozorenje-epidemiologa-sa-zahladjenjem-stize-i-drugi-talas-gripa.html
BAHATI PREDSEDNIK OPŠTINE Ženi, rođenom bratu i većniku dao 18 MILIONA iz opštinske kase http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417854/bahati-predsednik-opstine-zeni-rodjenom-bratu-i-vecniku-dao-18-miliona-iz-opstinske-kase.html Agencija za borbu protiv korupcije preporučila je razrešenje predsednika opštine Bela Palanka Gorana Miljkovića jer je iz budžeta preneto više od 18 miliona dinara preduzećima čiji su vlasnici njegova supruga Jasmina, brat Miroslav i tadašnji opštinski većnik Slaviša Veljković. ]]> Foto:Blic

Rešenjem se Goranu Miljkoviću stavlja na teret da nije obavestio Agenciju o sukobu interesa koji je imao u navedenim situacijama, a bio je dužan da to učini.

Prema navodima Agencije, iz opštinskog budžeta na račun privrednog društva M.G.M. iz Bele Palanke, čiji je vlasnik njegova supruga Jasmina Miljković, za dve godine preneto je više od 1,56 miliona dinara za kancelarijski materijal, poklone za decu u okviru “Dečje nedelje”, materijal za reprezentaciju, za novogodišnje rokovnike, te materijal za izbore.

Na račun preduzetničke radnje „DKM Trade“ iz Niša čiji je vlasnik Miroslav Miljković, Goranov rođeni brat, preneto je 3,22 miliona dinara za nabavku elektromaterijala, robe široke potrošnje za predškolsku ustanovu, HTZ opreme za Dom zdravlja, robe za Ustanovu kulture Remizijana, suncobrana za „Dane banice 2015“, opreme za bazen u SC Banjica, kao i za preuzete obaveze od JP za građevinsko zemljište i izgradnju opštine Bela Palanka.

Najviše novca, 13,28 miliona dinara, završilo je na računu firme „Ferstil“, čiji je suvlasnik Slaviša Veljković tada bio član opštinskog veća Bela Palanka, od čega je veći deo bio namenjen za materijal i opremanje kupatila Romima.

U svom izjašnjenju Goran Miljković je naveo da smatra da nabavke koje su sprovedene sa firmama njegove supruge i brata ne predstavljaju kršenje zakona jer pri stupanju na dužnost nije mogao da pretpostavi da će opštinska uprava ili ustanove osnovane od strane opštine imati bilo kakav poslovni odnos sa firmom u kojem je njegova supruga vlasnik, ili sa radnjom njegovog brata, a te činjenice nije mogao utvrditi ni tokom vršenja funkcije.

Naveo je da nema obavezu da vrši neposredan nadzor nad poslovanjem opštinskih organa i ustanova čiji je opština osnivač, „a još manje da prati nabavke i prateću finansijsku dokumentaciju”, već da to rade službe koje ga na takve situacije nikada nisu upozorile.

Naveo je i da javne nabavke nije vršio on nego ovlašćena lica te da je sve u skladu zakonom. Miljković se branio i rečima da se malobrojni kontakti njega i brata ne svode na to ko sa kime posluje, a da je hitnu nabavku kancelarijskog materijala od firme njegove supruge vršila Opštinska izborna komisija za potrebe izbora, te da je ta firma jedini nabavljač takvog materijala u Beloj Palanci.

Agencija nije uvažila njegovu odbranu s obzirom na ovlašćenja i obaveze koje ima kao predsednik opštine i opštinskog veća. Agencija nije uvažila navode da sredstva iz budžeta opštine za opremanje kupatila Romima nisu preneta na račun „Ferstila“, nego Ekumenskoj humanitarnoj organizaciji iz Novog Sada (EXO) u iznosu od 7.018.000 dinara, jer je uvidom u izveštaj DRI utvrđeno da je u projektu u kojem su partneri EXO i opština navedena humanitarna organizacija prenela na račun „Ferstila“ 7,6 miliona dinara, koji su uplaćeni sa podračuna opštinske uprave.

Pokušali smo da stupimo u kontakt sa Goranom Miljkovićem, ali je juče “bio na sastanku”.

Javni interes podredio privatnom

- Zaključeno je da je Goran Miljković, prenošenjem sredstava iz budžeta opštine privrednim društvima M.G.M., „Ferstil“ i preduzetničkoj radnji DKM, koja u odnosu na njega imaju svojstvo povezanih lica, doveo sebe u situaciju sukoba interesa, jer je javni interes podredio privatnom i javnu funkciju iskoristio za sticanje koristi za povezana lica čime je ugrozio poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije i na taj način postupio suprotno Zakonu o Agenciji - navodi se u rešenju Agencije.

]]>
Thu, 7 Mar 2019 13:35:48 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417854/bahati-predsednik-opstine-zeni-rodjenom-bratu-i-vecniku-dao-18-miliona-iz-opstinske-kase.html
ZATVARAJU SE SVI NAJPOPULARNIJI KLUBOVI Katanac na diskoteke na šetalištu u BUDVI: "Postaćemo penzionersko odmaralište" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417852/zatvaraju-se-svi-najpopularniji-klubovi-katanac-na-diskoteke-na-setalistu-u-budvi-postacemo-penzionersko-odmaraliste.html Svi privremeni objekti u zoni Morskog dobra u Budvi trebalo bi da budu uklonjeni do kraja marta, što znači da će taj crnogorski grad poznat po živom noćnom životu tokom sezone gotovo ostati bez diskoteka. ]]> Foto:Blic

Odluka crnogorskog Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT) i opštine da se uklone otvorene diskoteke je katastrofalna, jer će od metropole turizma i grada koji je nudio najbolji letnji provod u regionu i šire, Budva postati penzionersko odmaralište, smatra jedan od zakupaca, Slaven Lekić.

Foto: Nenad Kojadinović / RAS Srbija

U vreme sezone radiće samo dve diskoteke, a otvorene diskoteke Maltez, Trokadero, Ambijente, Paris, Rafaelo i Majami, biće uklonjene sa šetališta, prenosi RTCG pozivajući se na Pobjedu.

Svi privremeni objekti u zoni Morskog dobra trebalo bi da budu uklonjeni do kraja marta, a prema ugovoru, objekte mora ukloniti zakupac.

- Pored tih objekata nalaze se ili se grade hoteli sa četiri i pet zvezdica i krajnje je neozbiljno držati ovakvu ponudu u njihovoj blizini- navode u MORT-u.

Foto: Nenad Kojadinović / RAS Srbija

Dodaje se da je ministarstvo spremno da, ukoliko postoji interesovanje zakupaca, sa njima i opštinom nađe novu lokaciju.

Na lokaciji na kojoj su do sada bile otvorene diskoteke biće zelena površina, a uskoro će započeti projektovanje promenade od Zavale do Avale, koja je, kako ističu u ministarstvu, jednoj destinaciji kao što je Budva, preko potrebna.

Zakupci diskoteka su posle usvajanja plana, uz podršku Morskog dobra, podneli MORT-u inicijativu da im omogući da rade bar još ovu sezonu jer nemaju dovoljno vremena da nađu nove lokacije.

]]>
Thu, 7 Mar 2019 13:25:04 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417852/zatvaraju-se-svi-najpopularniji-klubovi-katanac-na-diskoteke-na-setalistu-u-budvi-postacemo-penzionersko-odmaraliste.html
SVE ŠTO TREBA DA ZNATE AKO VAM STIGNE PLAVA KOVERTA Evo od čega zavisi da li ćete baš vi dobiti poziv i KOLIKO ĆETE BITI PLAĆENI http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417837/sve-sto-treba-da-znate-ako-vam-stigne-plava-koverta-evo-od-cega-zavisi-da-li-cete-bas-vi-dobiti-poziv-i-koliko-cete-biti-placeni.html Redovno pozivanje vojnih obveznika prevedenih u rezervni sastav, odnosno muškaraca starijih od 30 godina koji nisu odslužili vojni rok, već je počelo, a šta tačno znače plave koverte koje su na neke adrese već stigle, mnogima je i dalje nedoumica. ]]> Foto:Blic

Najava da će uskoro krenuti da stižu plave koverte sa pozivima na obaveznu vojnu obuku u trajanju od 15 dana. Ipak, mnogi zaboravljaju da je prva ovakva obuka već održana, i to u oktobru 2018.

Vulin Foto: Ministarstvo odbrane, Darimir Banda / Tanjug

Vulin

Ko sve ide na obuku?

Kako je resorni ministar Aleksandar Vulin izjavio, poziv će tokom ove godine dobiti 600 muškaraca koji do sada nisu odslužili vojni rok ili su služili u civilu, a da u našoj zemlji ima ukupno 200.000 muškaraca koji nisu prošli nikakav vid vojne obuke, od trenutka zamrzavanja ove obaveze, do danas.

Iako je cilj prevashodno obučavanje mladića koji imaju između 30 i 35 godina, zakonsku obavezu prema državi da budu u rezervnom sastavu, imaju svi muškarci do koji navrše 60 godina, i to do kraja te kalendarske godine u kojoj napune ovaj jubilej.

- Rezervisti koji će proći vojnu obuku biraju se po sposobnostima. Bitno je da nemaju kriminalni dosije, da su dobri u svojim sredinama i da se bave nečim što bi moglo biti zanimljivo za vojsku. Na primer, neko je vozač, a neko ima završen fakultet pa bi mogao biti rezervni oficir u budućnosti. Teritorijalni organi prolaze evidenciju svakog rezerviste i daju predlog ko bi od njih trebalo da bude pozvan na vojnu obuku - ističe izvor "Blica".

Planirano je da oni prođu "specijalističku obuku i upoznavanje sa svim vidovima odbrane zemlje" - ali šta znači specijalistička obuka, za sada nije precizirano.

Dve faze obuke

Zapravo, specijalistička obuka je tek jedan od dva dela koji rezervisti moraju da prođu, a svaki će trajati po 15 radnih dana. Prva faza je osnovna obuka, i ona će se održati tokom jedne kalendarske godine, a zatim specijalistička u narednoj godini.

Nakon završetka procesa obučavanja lica će biti raspoređena u rezervni sastav Vojske Srbije.

- Neće stići svi da prođu ovu obuku. Ako bude para, planira se da i sledeće godine vojnu obuku ima 600 ljudi. Bitno je da se vojna obuka ravnomerno rasporedi po celoj zemlji, a sve je to bilo u mnogo većem obimu i potpuno normalno dok nije ukinuto redovno služenje vojske - naglašava izvor "Blica".

Ilustracija Foto: V. Živojinović / RAS Srbija

Ilustracija

Odsustvo s posla i plata

Rezervisti koji su zaposleni, tokom trajanja obuke primaće platu u visini svoje prosečne zarade u prethodnih 12 meseci. Zapravo, poslodavac je u obavezi da isplati uobičajenu platu, što će mu Vojska Srbije refundirati.

Takođe, zaposlenim osobama biće plaćeni i svi prateći troškovi: putni, zdravstveno osiguranje, smeštaj i hrana. Njima pripada i naknada u visini osnovice od koje plaća doprinos za obavezno socijalno osiguranje.

Sa druge strane, oni koji nisu osigurani po osnovu zaposlenja ili obavljanja samostalne delatnosti, zatim poljoprivrednici, kao i oni koji primaju penziju ili novčanu naknadu zbog privremene nezaposlenosti za vreme vršenja službe u rezervnom sastavu, pripada novčana naknada u visini neto plate po činu i dužnosti profesionalnog vojnika čina razvodnika.

U prevodu za 15 dana u vojsci se dobije novca koliko i 15 dana na svom radnom mestu. Tj. po onoj plati na koju se plaćaju porezi i doprinosi.

Inače, nezaposleni tokom 15 dana vojne obuke dobijaju platu od 20.000 dinara.

Kazna za neodazivanje do 50.000

Odazivanje na poziv za obuku je obavezno, a za neodazivanje predviđene su zakonom propisane kazne.

- Novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 dinara ili kaznom zatvora do 60 dana kazniće se regrut i lice u rezervnom sastavu ako se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu teritorijalnog organa u vreme i na mesto koji su naznačeni u pojedinačnom pozivu - stoji u članu 126 zakona.

Prigovor savesti

Rezervistima koji se pozovu na prigovor savesti, biće raspoređeni u jedinice civilne zaštite gde će proći odgovorajuću obuku, rekao je Vulin, ali objašnjenje kako će tačno ovaj vid vežbe izgledati nismo dobili od Ministarstva odbrane.

Ono što je poznato jeste da kazna za neodazivanje na poziv iznosi 50.000 dinara. Naravno, rezervista ima pravo i da bude sprečen da prisustvuje, ali o tome mora da obavesti vojnu službu, o što je i sam ministar potvrdio.

Žene u Vojsci Srbije

Žene, u skladu sa članom 3. Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi, po principu dobrovoljnosti koji nije obavezujući, mogu da budu uvedene u vojnu evidenciju, dobrovoljno odsluže vojni rok sa oružjem i prevedu u rezervni sastav. Tada za žene važe sva prava i obaveze kao i za muškarce.

Vojska Srbije Foto: Ministarstvo odbrane / Promo

Vojska Srbije

Vojni analitičar: Čovek ne može da se osposobi za 15 dana, ovo je psihološki potez

Aleksandar Radić, vojni analitičar, kaže da je sadašnja organizacija Vojske Srbije uspostavljena 2006. i 2007. godine, i da se sastoji od mnogo bataljona od kojih mnogi u miru imaju samo nekolicinu ljudi, dok bi se u ratu popunjavali pasivnom rezervom.

Činjenica je, ističe, da zbog obustavljanja služenja vojnog roka pasivna rezerva postaje sve starija, broj ljudi koji dolaze na dobrovoljno služenje je sve manji, te da Vojska Srbije mora da nađe prelazna rešenja dok se ne napravi ozbiljna analiza o eventualnom ponovnom uvođenju služenja vojnog roka.

- Jedno od tih rešenja je minimalno osposobljavanje ljudi koji nisu služili vojni rok, a koji spadaju u relativno mlađe generacije, starosti između 30 i 35 godina - kaže Radić.

Vojska Srbije Foto: Ministarstvo odbrane / Promo

Vojska Srbije

Navodi da se čovek za 15 dana ne možete obučiti u punoj meri, te da je reč o psihološkom potezu kako bi država pokazala da ima autoritet i da traži od ljudi da budu spremni u slučaju potrebe da se odazovu.

Radić kaže i da će se, budući da je reč o novom modelu organizacije koji će tek biti analiziran, tek posle prve generacije videti koliko je efikasan i da li se troši previše novca zbog malo koristi.

Ilustracija Foto: Ministarstvo odbrane / Promo

Ilustracija

Šest uslova pod kojima se može izbeći poziv

Kada se odlaže vojna obuka?

Zahtev za odlaganje vežbe podnosi se teritorijalnom organu kod kojeg se lice vodi u evidenciji u roku od osam dana od dana prijema poziva za vežbu ili kad nastane razlog za odlaganje obuke. O odlaganju i prekidu obučavanja, vežbe ili angažovanja vojnih obveznika iz aktivne rezerve odlučuje nadležni starešina Vojske Srbije. Licu u rezervnom sastavu se na njegov zahtev vežba prekida odnosno odlaže:

*Ako je bolesno

*Ako je iz njegovog domaćinstva u isto vreme pozivan drugi član domaćinstva

*Ako u vreme vežbe polaže ispite i ako bi odlaskom na vežbu bilo sprečeno da završi školsku godinu

*Ako se u vreme vežbe nalazi na pripremama radi učešća na evropskim i svetskim sportskim takmičenjima

*Ako učestvuje u međunarodnim naučnim, istraživačkim i umetničkim manifestacijama

*Ako bi usled smrti ili teške bolesti u domaćinstvu, odnosno usled elementarne nepogode domaćinstvo bilo dovedeno u težak materijalni ili socijalni položaj njegovim odlaskom na vežbu

]]>
Tue, 5 Mar 2019 14:05:08 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417837/sve-sto-treba-da-znate-ako-vam-stigne-plava-koverta-evo-od-cega-zavisi-da-li-cete-bas-vi-dobiti-poziv-i-koliko-cete-biti-placeni.html
Mihajlović: Koridor 10 je skoro završen http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417836/mihajlovic-koridor-10-je-skoro-zavrsen.html Putni Koridor 10 kroz Srbiju je praktično završen i radi se još na svega nekoliko tačaka, na južnom i istočnom kraku, izjavila je danas potpredsednica vlade i ministarka građevine Zorana Mihajlović. ]]> Foto:Blic

Ministarka je na panelu "Razvoj infrastrukture u regionu - pretpostavka čvršćeg povezivanja" rekla da je od 2014. asfaltirano skoro 300 kilometara autoputeva.

Koridor 10 skoro je završen Foto: Promo

Koridor 10 skoro je završen

- Koridor 10 je praktično završen odnosno ostalo je nekoliko tačaka na kojima se još radi na južom i istočnom kraku. Na Koridoru 11, ka Crnoj Gori, puštena je u saobraćaj deonica Ljig-Preljina, dok je deonica Obrenovac-Ub asfaltirana u potpunosti - navela je ona.

Kako je rekla, u finalnoj fazi su radovi na deonici Lajkovac-Ljig koja je, takođe, praktično zavšena.

Mihajlović je naglasila da je železnica do 2012. bila potpuno zanemarena i da se godišnje nije obnavljao nijedan kilometar pruga.

- “U poslednjih nekoliko godina, rekonstruisali smo oko 500 kilometara pruga, podjednako na glavnim železničkim koridorima i regionalnim prugama i sproveli reformisanje železničkih preduzeća - kazala je Mihajlović.

Ona je najavila da će ove godine početi i izgradnja prvog intermodalnog terminala u Batajnici.

Ministarka je dodala da je vazdušni saobraćaj “perjanica” po usklađenosti sa evropskim standardima, kao i da će Srbija uskoro imati tri međunarodna aerodroma, u Beogradu, Nišu i Kraljevu.

]]>
Tue, 5 Mar 2019 14:02:27 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417836/mihajlovic-koridor-10-je-skoro-zavrsen.html
JOŠ JEDAN VELIKI TEST ZA OSNOVCE Radi se u martu i aprilu, a učestvuju i roditelji, nastavnici pa i direktori škola http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417835/jos-jedan-veliki-test-za-osnovce-radi-se-u-martu-i-aprilu-a-ucestvuju-i-roditelji-nastavnici-pa-i-direktori-skola.html Osnovci iz Srbije od 25. marta od 11. aprila peti put će biti obuhvaćeni velikim međunarodnim TIMSS ispitivanjem, kojim se u više od 60 zemalja sveta proveravaju đačka postignuća i ono što su naučili iz matematike i prirodnih nauka. ]]> Foto:Blic

Takođe se uzimaju podaci o porodičnom i obrazovnom kontekstu u kojem učenici uče, pa su, pored njih, ispitivanjem obuhvaćeni i roditelji, nastavnici i direktori škola, piše današnja "Politika".

Na osnovu toga se u svakoj zemlji, ali i na planetarnom nivo, obavlja procena stanja i napretka osnovnog obrazovanja a, kako "Politika" prenosi nezvanična saznanja iz Ministarstva prosvete, ova analiza je bitna za Srbiju jer su naši đaci poslednji put ostvarili loše rezultate na drugom velikom svetskom PISA testiranju iz 2012. godine, dok se skor prošlogodišnjeg testa još ne zna.

U ovogodišnjem TUMSS istraživanju učestvovaće 4.669 učenika i 216 učitelja iz 165 osnovnih škola iz tri regiona, odnosno iz Beograda, Vojvodine i centralne Srbije, i isto toliko direktora tih ustanova.

Neće da opterećuju osmake

Običaj je da se u svetu testiraju četvrtaci i osmaci, a ovdašnje prosvetne vlasti su izabrale da se ovogodišnji ciklus ispitivanja u Srbiji obavlja samo sa učenicima četvrtog razreda.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predsškolsko i osnovno obrazovanje, objašnjava da ne žele ovim dodatno da opterećuju osmake, jer ih uskoro očekuje i završni ispit.

Osmaci izuteti zbog završnog ispita Foto: R. Getel / RAS Srbija

Osmaci izuteti zbog završnog ispita

- Zasad imamo dovoljno testiranja. Sprovodimo nacionalna ispitivanjaznanja đaka i prošle godine su testirani sedmaci i učenici trećeg razreda gimnazija, a dodatno učestvuju i u tri velika međunarodna ispitivanja, a to su PISA, TIMSS i PIRLS - pojasnila je Nedeljkovićeva.

Nacionalni koordinator međunarodnog istraživanja TIMSS 2019. dr Ivana Đerić, iz Instituta za pedagoška istraživanja, ističe da su osnovci testirani na svake četiri godine od 2003. i da su, za razliku od lošeg uspeha na PISA testu, rezultati na ovom veoma dobri.

- Ovo istraživanje već 16 godina pokazej da su naši četvrtaci iznad proseka u matematici i prirodnim naukama. Osmake smo testirali samo 2007. i pokazalo se da nisu baš toliko dobri. To nam govori da učitelji u Srbiji odlično rade svoj posao i dobro pripremaju decu u školama, a da se u međuvremenu, od četvrtog do osmog razreda, nešto događa i đaci slabije upijaju znanje. Mislim da je reč o tome da što nastavnici na učiteljskim fakultetima dobijaju mnogo više pedagoško-psiholoških znanja i bolje potkovani dolaze da predaju u školi nego njihove kolege koje su završile neke druge fakultete i predaju u višim razredima osmoletki. Jednostavno, učitelji bolje uče decu - rekla je Đerić za "Politiku".

Ona je objasnila i da đaci na časovima popunjavaju test znanja iz matematike i prirodnih nauka i da se ovaj drugi deo pitanja bazira na predmetu Priroda i društvo za četvrtake.

Za svako odeljenje biće pripremljeno po 14 različitih testova, što znači da će otprilike po dva đaka imati ista pitanja. Učitelj, školski koordinator TIMSS ispitivanja, i realizator projekta, koji je obično učitelj iz drugog odeljenja, nadgledaju ceo proces. Test će sadržati pitanja sa odgovorima višestrukih izbora, kao i pitanaj otvorenog tipa, a zadaci će biti različitog nivoa složenosti.

Drugio deo testiranaj podrazumeva popunjavanje upitnika, koje, osim đaka, obavljaju i roditelji, učitelji i direktori škola. Dok učitelji i direktori to rade onlajn, đaci upitnik popunjavaju na časovima posle testa i uz pauze će to u toku jednog školskog dana raditi ukupno 2,5 sata. Roditelji će takođe na upitnik odgovoriti pismeno, a školi je otvoreno da izabere da li će u tu svrhu organizovati roditeljski sastanak ili im po učenicima poslati pitanja.

Rezultati najnovijeg TIMSS testiranja, kako kaže Đerić, biće poznati krajem 2020. godine,a prošle godine održan je probni test. Rezultati poslednjeg testiranja iz 2015. godine govore da su četvrtaci iz Srbije u matematičkom znanju izjednačeni sa đacima iz socioekonomski razvijenijih zemalja: Kanade, Australije, Švedske, Slovenije, Nemačke i Češke.

Bolji su od Španije, Hrvatske, Novog Zelanda, Francuske, Turske... U prirodnim naukama bili su jednaki đacima iz Italije, Holandije, Španije, Auistralije, Danske... a bolji od Belgijanaca, Francuza, Turaka.

]]>
Tue, 5 Mar 2019 13:59:19 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417835/jos-jedan-veliki-test-za-osnovce-radi-se-u-martu-i-aprilu-a-ucestvuju-i-roditelji-nastavnici-pa-i-direktori-skola.html
Staford koji je NASMRT IZUJEDAO ŽENU u Pančevu stavljen je "POD NADZOR" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417826/staford-koji-je-nasmrt-izujedao-zenu-u-pancevu-stavljen-je-pod-nadzor.html Osnovno javno tužilaštvo u Pančevu, posle tragedije u kojoj je jedna žena smrtno stradala od napada psa rase staford terijer, a druga zbog povreda primljena na lečenje u bolnicu, saopštilo je da će "postupati kada dobije krivičnu prijavu koja će biti podneta u redovnom postupku". ]]> Foto:Blic

Kako saznajemo od portparolke ovog tužilaštva Jelene Samuilov "pas je stavljen pod nadzor veterinara". Za to vreme tužilaštvo je naložilo obdukciju kako bi se utvrdilo kako je žena izgubila život.

Tragedija u Pančevu dogodila se u subotu u Ulici Bore Šipoša gde je prema prvim informacijama kućni staford terijer koji se otrgao sa lanca smrtno povredio majku svog vlasnika, a jednu rođaku povredio.

]]>
Mon, 4 Mar 2019 13:29:46 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417826/staford-koji-je-nasmrt-izujedao-zenu-u-pancevu-stavljen-je-pod-nadzor.html
KAKO JE JUTKA ZLOSTAVLJAO MARIJU LUKIĆ Sve SMS poruke bahatog čelnika: "Ako treba i seks zbog posla, da se ne zna... JA DA SAM ŽENSKO, PRIHVATIO BIH" http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417825/kako-je-jutka-zlostavljao-mariju-lukic-sve-sms-poruke-bahatog-celnika-ako-treba-i-seks-zbog-posla-da-se-ne-zna-ja-da-sam-zensko-prihvatio-bih.html Milutin Jeličić Jutka, koji je pre dva dana podneo ostavku na mesto predsednika Opštine Brus, poslao je 15.000 neprimerenih poruka Mariji Lukić. "Blic" donosi najlascivnije. ]]> Foto:Blic

"Ljubkam, želkammmmmm te, srceeeee. Kad ćemo se volkatiiii, već, veććć dve godine prođoše", napisao je Jeličić u jednoj od poruka Mariji Lukić.

Ona mu je na to napisala: "A unapređenja nema bez je*anja, izgleda", na šta je on odgovorio da za neke ima, a za neke nema. Na konstataciju da za nju nema, on odgovara: "Ima i za tebe, ali ti nećeš".

Foto: privatna arhiva / screenshot

Slične poruke dobijale su i druge žrtve, ali istini za volju, mnogo manji broj. Međutim, po stilu pisanja i veoma specifičnim izrazima koje je koristio, veoma je lako zaključiti da je sve poruke slao upravo Jutka.

"I JA DA SAM ŽENSKO..."

Lukićeva je bila strpljiva i nadala se da će biti unapređena i da će se s prelaskom na novo radno mesto udaljiti i od nasilnika. Ipak, on je imao drugačije planove.

Marija Lukić radila je kao Jeličićeva sekretarica Foto: Dušan Milenković / RAS Srbija

Marija Lukić radila je kao Jeličićeva sekretarica

"Znači, ako hoću seks, onda mogu da se nadam tom poslu", upitala je Lukićeva jednom prilikom, a Jeličić je odgovorio da će joj to reći kada se budu videli uživo.

Zanimljivo je da Jeličić veoma često koristi izraze poput "ljubkam" i "volkam" i da kako bi naglasio nešto što želi da kaže, ponavlja slova, uglavnom samoglasnike, pa poruke glase: "srceeeee mojeeee" ili "želkaaaam teeee".

"Ma, snaći ćeš se ti. Ne sumnjam ja u tebe. Lepa si, zgodna si. Ako treba seks zbog posla da niko ne zna, ako ti traži neki privatnik, što da ne i ja da sam žensko, prihvatio bih", napisao je Jutka jednom prilikom.

Foto: RAS Srbija

Marija je na to odgovorila da ni sa njim nije htela seks u državnoj firmi, zašto bi kod privatnika gde se traži rad.

"A šta ako ti traži seks, šta ćeš odlučiti? Samo da znaš, ja nisam imao ništa više ni sa jednom u opštini osim D***. To sam ti već rekao jednom i ne moraš nikom reći. Srce moje lepo, želeo sam i sa tobom to imati, ali mi je uzaludnoooo", završio je jednu od prepiski.

"LEPO SA MNOM BUDI..."

Kada je izbegava da odgovori, Jeličić je bio uporan. Posle neprijatne scene kada mu je uživo rekla da ne želi ništa s njim, Jutka je nastavio.

"Za seks ti odlučuješ i od tebe zavisi... eeej.... Jesi li završila s poslom.... Jesi li još u stranci ili.... Treba mi nešto službeno da te pitam, ali jbg nećeš da odgovaraš višeeee... cmok...", nije odustajao Jeličić.

Kada više nije mogla da izdrži, Marija Lukić mu je napisala: "Izrekla sam danas rečenice kao neka prostakuša, a to nisam. Neću više da smaram, rekla sam, pošto za napredovanje nemam kvalifikacije, razumeli smo se. Možeš da oslobodiš i moje mesto od Nove godine", napisala je ona.

Jeličić je neretko pokušavao da odobrovolji Lukićevu da bude intimna s njim.

"Opušteno, srce, i lepo sa mnom budi i bićeš skroz zadovoljnaaa, ljubaviiii. Srceeee mojeeee", napisao je on, a usledio je odgovor:

"Ja sam se stvarno trudila, ali plašim se da ne umem s tobom, da ne očekuješ nešto što ne mogu", dodaje ona.

Foto: RAS Srbija

"Ma sve ti možeš srce ako hoćeš. A neću te terati nikad ono što ne možeš", odgovorio je.

Na njeno pitanje "Šta ako ne može seks", rekao je: "Samo što možeš i umeš, srce moje. Ma možeš i umeš, to je najlakšeee, srce. Ima težih stvari pa se savladaju", napisao je na kraju.

KLJUČNA PORUKA

Poruka koja je možda i ključni dokaz da je Marija trpela i fizičko nasilje uživo, a ne samo preko poruka glasila je:

"Izvini što sam te malo ljubio danas nasilno mimo tvoje volje i želje. Neću više, glupo je što ovo radim jednostrano", napisao je nasilnik, a Marija je odgovorila da je dogovor da imaju normalan odnos i da tako lepo funkcionišu i da nema potrebe to da kvare.

"Ma OK, tebi je lepo, a meni ne baš. Al‘ ću se i ja potruditi da meni bude baš lepo", rekao je Jutka.

U jednoj od poruka poručuje Mariji da nije primio njenu sestru na određeno radno mesto i da bi to učinio da je imao seks s Marijom.

Foto: privatna arhiva / screenshot

"Zato sam te poljubio u opštini bez pitanja, jesam ti se izvinio. A to je i jedan razlog više što sam te primio da radiš u stranku i skupštinske poslove u opštini, srce moje lepoooo", zaključio je Jeličić.

Godinu dana od kako je "Blic" pokrenuo aferu, Milutin Jeličić je pod pritiskom Srpske napredne stranke, čiji je član poslednjih godinu dana, podneo ostavku. To je samo prvi korak ka zadovoljenju pravde. U toku je sudski proces protiv Jeličića za seksualno uznemiravanje. Sledeće ročište zakazano je za 10. april i tada će se među svedocima pojaviti sve žene koje su ga prijavile, a u čijim slučajevima optužnice nisu podignute. U narednim mesecima očekuje se i da sud u Brusu presudi nasilniku.

]]>
Mon, 4 Mar 2019 13:27:19 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417825/kako-je-jutka-zlostavljao-mariju-lukic-sve-sms-poruke-bahatog-celnika-ako-treba-i-seks-zbog-posla-da-se-ne-zna-ja-da-sam-zensko-prihvatio-bih.html
DANAS 8, SUTRA 19 STEPENI Pred nama sunčano vreme i TEMPERATURNI ŠOK http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417804/danas-8-sutra-19-stepeni-pred-nama-suncano-vreme-i-temperaturni-sok.html Nakon kratkotrajnog zahlađenja, očekuje nas novi vremenski šok jer će već sutra biti pravo proleće, kaže za “Blic” Đorđe Đurić, meteorolog “Weather2Umbrella”. ]]> Foto:Blic

- Sutra će biti osetno toplije. Dok je danas u Beogradu 9-10 stepeni, u četvrtak će tokom dana najtoplija temperatura biti između 12-18 – kaže Đurić.

Foto: weather2umbrella / screenshot

Ujutro će temperatura biti oko nule i biće slabog mraza i magle po kotlinama južne Srbije, ali će tokom dana “upeći sunce”. Najniža temperatura biće od -2-4 stepena, a najviša od 12-19, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod. U Beorgadu će prema njihovoj prognozi najniža temperatura biti od -1 do 3, a najviša oko 18 stepeni.

Foto: weather2umbrella / screenshot

Kao da jedan šok nije dovoljan, za vikend sledi novi, mada blaži, kad će doći do manjeg pada temperature i padavina.

Foto: weather2umbrella / screenshot

- Kiša će početi da pada na severu Srbije u petak uveče i kretaće se na jug, ali će padavine biti veoma slabe – ističe Đurić.

Na planinama se u tom periodu očekuje sneg, uglavnom na zapadu i jugu. U nedelju će biti suvo, a subota će biti hladnija od nedelje. Od subote popodne kreće postepeno razvedravanje, da bi od ponedeljka ponovo bilo sunčano, sa temperaturama do 20 stepeni.

Foto: weather2umbrella / screenshot

U utorak ponesite kišobrane, jer nas očekuje naoblačenje sa povremenim padavinama. Temperatura će biti niža, ali ne značajno, pa će tako sa 18 pasti na 10-15 stepeni. Kako je rekao Đurić, narednih 10 dana biće bez snega, osim na planinama, dok nam mart donosi nova zahlađenja.

Foto: weather2umbrella / screenshot

- Prošle godine smo u martu imali obilan sneg – podsetio je Đurić, dodajući da su trenutne temperature prosečne za kraj februara, sa izuzetkom sutrašnjeg dana.

]]>
Wed, 27 Feb 2019 14:16:39 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417804/danas-8-sutra-19-stepeni-pred-nama-suncano-vreme-i-temperaturni-sok.html
OPREZ! Ne kupujte švercovane suhomesnate proizvode, VLADA AFRIČKA KUGA http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417781/oprez-ne-kupujte-svercovane-suhomesnate-proizvode-vlada-africka-kuga.html Veterinarski inspektori pojačali su nadzor nad prometom hrane iz zemalja zahvaćenih afričkom kugom svinja u skladu sa naredbom Ministarstva poljoprivrede o sprečavanju i suzbijanju ove bolesti. ]]> Foto:Blic

Kako saznaje "Blic", najveća opasnost preti od švercovanih mesnih prerađevina iz Mađarske i Rumunije koje se prodaju najviše u pograničnim delovima zemlje, oko pijaca, na improvizovanim tezgama, vašarima... Sve to važi za ilegalno uvezenu robu, koja se može kupiti i širom Srbije. Najviše se prodaju kobasice, šunke, slanine, razne salame i druge mesne prerađevine. Međutim, čak ni preventivne mere koje su na snazi kako bi se suzbilo širenje afričke kuge nisu obeshrabrile sve trgovce da prodaju ove namirnice.

- Jedan poznanik je izneo nešto hrane na tezgu ispred pijace u nadi da će je se rešiti dok je još u roku trajanja. Ljudi kupuju - ne pitaju odakle je. Samo da je jeftinije. Međutim, kada je došla inspekcija džaba su mu bila sva opravdanja. Te da je robu nabavio pre zabrane, te da je kupio u Srbiji ali je preprodaje. Ništa mu nije pomoglo i platio je debelu kaznu. Ja s tim ne želim da se igram i zato sam prestao da prodajem mesne prerađevine - priča nam jedan od trgovaca sa novosadske Futoške pijace.

Nadležni iz Uprave za veterinu kažu za "Blic" da veterinarski inspektori preduzimaju sve neophodne mere. Te mere sprovode i drugi nadležni državni organi, kao što su Uprava Carina, MUP i druge inspekcije Ministarstva poljoprivrede.

- Veterinarska inspekcija vrši pojačani nadzor na svim mestima gde ima prometa hrane životinjskog porekla, kako na odobrenim mestima tako i na mestima na kojima se može očekivati da se takva hrana nelegalno stavlja u promet - kažu u Upravi za veterinu.

S druge strane, veterinarske organizacije u Republici Srbiji intenzivno rade na edukaciji vlasnika, odnosno držalaca svinja, kako bi se nivo biosigurnosti na farmama i gazdinstvima sa svinjama podigao na što viši nivo i na taj način sprečio rizik od pojave bolesti kod domaćih svinja.

U lovištima se u proteklih godinu dana vrši aktivan i pasivan nadzor nad populacijom divljih svinja i svaka uginula divlja svinja se podvrgava dijagnostičkom ispitivanju na prisustvo uzročnika afričke kuge svinja.

Podsetimo, Afrička kuga krenula je sa severoistoka Evrope. Pojavila se u Litvaniji, Letoniji, Poljskoj, Češkoj, Belgiji, Bugarskoj, Ukrajini, Rumuniji i Mađarskoj. Uprava za šume nedavno je izdala naređenje za odstrel divljih svinja da bi se njihova populacija svela na biološki minimum. Dosadašnja šteta u Evropi od afričke kuge procenjuje se na dve milijarde evra.

Kazna i do tri miliona dinara

Za one koji ne poštuju propise, bilo da se radi o proizvodnji ili prometu, kazne su propisane Zakonom o bezbednosti hrane.

- Visina kazne zavisi od toga da li se radi o privrednom prestupu, prekršaju ili fizičkom licu, odnosno o vrsti učinjenog kaznenog dela, a konačnu kaznu propisuje sud. Kazne za pravna lica iznose od 300.000 do 3.000.000 dinara, za preduzetnike od 250.000 do 500.000 dinara, a za fizička lica od 30.000 do 50.000 dinara - preciziraju u Upravi.

]]>
Tue, 26 Feb 2019 14:30:50 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417781/oprez-ne-kupujte-svercovane-suhomesnate-proizvode-vlada-africka-kuga.html
SKANDAL Muž direktorke "Vinče" pušten iz pritvora, pa ZAPLENIO sporne ugovore http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417780/skandal-muz-direktorke-vince-pusten-iz-pritvora-pa-zaplenio-sporne-ugovore.html Slavko Karić i Branko Spajić - dvojica osumnjičenih za trgovinu uticajem u Institutu za nuklearnu fiziku u Vinči - pušteni su iz pritvora i vratili se juče na posao, gde su, na zaprepašćenje kolega i novog rukovodstva, zavodili red po kancelarijama i zaplenili dokumentaciju, saznaje "Blic". ]]> Foto:Blic

Neprijatno iznenađenje dočekalo je juče ujutru zaposlene u Institutu za nuklearnu fiziku u Vinči, kada su u hodnicima upravne zgrade videli pomenute Spajića i Karića (inače supruga bivše direktorke Milice Marečete Kaminski), koji su sredinom ovog meseca uhapšeni zbog sumnje da su trgovali uticajem, odnosno od zaposlenog u Institutu tražili i dobili 4.000 evra da ga ne bi premestili na drugo, slabije plaćeno mesto u preduzeću.

Kako saznajemo, Viši sud u Beogradu ukinuo je pritvor dvojici direktora iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" Slavku Kariću (37) i Branku Spajiću (31), osumnjičenima za trgovinu uticajem, i oni su u petak 22. februara pušteni da se brane sa slobode.

Njima je pritvor bio određen nakon hapšenja 8. februara, zbog opasnosti da će ometati istragu uticanjem na svedoke.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak usvojio predlog branilaca okrivljenih i ukinuo im pritvor jer su ispitani svi svedoci koje je predložilo tužilaštvo, pa su prestali zakonski razlozi za dalje zadržavanje u pritvoru.

- Svi su bili u šoku. Od sekretarice Centra za motore su tražili sve ugovore koje su do sada njih dvojica sklapali s privatnim firmama, uzeli ih i napustili zgradu. Ne znam kako su imali ovlašćenja da to učine: obojici su još odlukom bivše direktorke Marčete Kaninski ta ovlašćenja suspendovana - kaže naš izvor.

Ista osoba, koja je insistirala na anonimnosti u strahu od odmazde prljavog rukovodioca Instituta, rekla je za naš list da je Karić bio veoma neprijatan prema Spajićevoj sekretarici, dok je ovaj to mirno posmatrao.

- Izašao je iz pritvora i odmah je krenuo da vrši mobing nad zaposlenima za koje više nije ovlašćen - zaključuje naš izvor.

Zasad nije poznato da li su ugovori koje je dvojac zaplenio predmet istrage protiv funkcionera "Vinče", s obzirom na to da su uhapšeni zbog klasične korupcije koja, makar prema prvim, nezvaničnim saznanjima, nema veze s poslovanjem Instituta, odnosno ugovorima sa privatnim firmama koje su zaplenili.

Ovo je još jedna epizoda u korupcionaškoj sagi koja je progutala renomiranu naučnu instituciju.

Podsećamo, Slavko Karić sredinom ovog meseca uhapšen je zajedno sa Brankom Spajićem, direktorom Centra za motore u "Vinči", nakon što su od jednog zaposlenog uzeli 4.000 evra kako bi posredovali da oštećeni ne bude premešten sa svog radnog mesta. Njima dvojici određen je pritvor od 30 dana, a za to vreme su u Višem javnom tužilaštvu saslušani oštećeni svedoci i zaposleni u ovom institutu. U međuvremenu, Milica Marčeta Kaninski poslala je Upravnom odboru ostavku na mesto direktora. "Blic" je imao uvid u tekst Marčetine ostavke, u kojoj je sve svoje malverzacije pokušala da pravda "lošom politikom vođenja instituta pre nje", ali i "medijskim linčom i progonom".

U ostavci ni jednom rečju nije pomenula da je svom suprugu višestruko i bez osnova podigla platu, da je zaposlila nekoliko bliskih rođaka, da je njena javna nabavka za kancelarijski materijal i nameštaj bila predmet zgražavanja zbog bahatih zahteva. U međuvremenu, za vršioca dužnosti direktora "Vinče" izabran je Zlatko Rakočević.

Korupcija

Tražio 20.000 za spas "Vinče"

Skandalozno ponašanje Branka Spajića zabeleženo je i na audio-snimcima u koje je "Blic" imao uvid. Na tim snimcima - zabeleženim tokom jednog "radnog ručka" Spajića sa zaposlenima u sektoru u kojem je bio rukovodilac - čuje se glas direktorkinog muža koji bez srama zahteva od zaposlenih da skupe 20.000 evra za, kako je rekao, opstanak "Vinče".

Spajić je uhapšen sa novcem u rukama - 4.000 evra mita Foto: MUP / screenshot

Spajić je uhapšen sa novcem u rukama - 4.000 evra mita

Nesvestan činjenice da praktično reketira zaposlene, Spajić novac traži da bi se pokrile određene "kazne". Zaposleni kojima se obraća su, međutim, skeptični i traže garancije da novac koji će dati ne ode u tuđe džepove.

Raskol

Fizičari traže otcepljenje

Inače, Laboratorija za atomsku fiziku (LAF) - čiji je rukovodilac sada izabran za novog direktora "Vinče" - ranije je tražila da se otcepi od Instituta, zbog neizdržive situacije u kolektivu opterećenom skandalima. Ta molba podneta je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. U podnesku, u koji je "Blic" imao uvid, fizičari su tražili administrativno i finansijsko odvajanje Laboratorije od instituta jer je, kako su naglasili, naučnoistraživački rad u LAF "ugrožen do krajnjih granica".

Spajić i Karić uhapšeni su po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu Foto: MUP / screenshot

Spajić i Karić uhapšeni su po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu

- Zbog potpunog neslaganja sa vizijom bahatog rukovodstva INN Vinča, praktično je onemogućen prijem i usavršavanje mladih istraživača - stoji u podnesku.

]]>
Tue, 26 Feb 2019 14:28:16 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417780/skandal-muz-direktorke-vince-pusten-iz-pritvora-pa-zaplenio-sporne-ugovore.html
JOŠ JEDAN LEDENI TALAS Uživali smo u prolećnim danima, a od sutra nas čeka SMRZAVANJE I SNEG http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417704/jos-jedan-ledeni-talas-uzivali-smo-u-prolecnim-danima-a-od-sutra-nas-ceka-smrzavanje-i-sneg.html U Srbiji će sutra biti hladno i vetrovito, tokom dana pretezno oblačno, mestimično sa slabim snegom, uz umeren i jak severoistočni vetar, ponegde sa olujnim udarima, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHMZ). ]]> Foto:Blic

Jutarnja temperatura biće od -10 do -3, najviša dnevna od -3 do jednog stepena.

U Beogradu nas očekuje hladno i oblačno vreme, uz umeren i jak severoistočni vetar. Jutarnja temperatura biće od -9 do -6 , najviša dnevna oko 0 stepeni.

U nedelju se prognozira pretežno sunčano i hladno vreme, a sledeće nedelje suvo sa dužim sunčanim periodima i uz postepeni porast dnevnih temperatura koje će od sredine sedmice ponovo biti oko ili iznad 10 stepeni.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 14:31:51 +0100 Društvo http://www.pressonline.rs/info/drustvo/417704/jos-jedan-ledeni-talas-uzivali-smo-u-prolecnim-danima-a-od-sutra-nas-ceka-smrzavanje-i-sneg.html