Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

17. 02. 2011.

Bećirić: Sreća ne postoji, sve sam dobio strategijom

Prvooptuženi za prevare u televizijskim SMS licitacijama Predrag Bećirić danas je u nastavku odbrane pred Specijalnim sudom detaljno objasnio kako je uspeo da dobije pet stanova i 125 automobila i ponovio da je Državna lutrija Srbije kršila pravila igre na štetu igrača, a ne on

"Priređivači su praktično otvorili ceo sistem sa javnim objavljivanjem statistike igre. Nisu svi igrači znali to da protumače. Pored toga, obaveštavali su kajronom na dnu ekrana igrače da li je njihova ponuda veća ili manja od trenutno najniže jedinstvene ponude, što nije bilo propisano pravilima igre", rekao je Bećirić.
Nastavio je da mu je to omogućilo da binarnom pretragom lako pogodi najnižu jedinstvenu ponudu.
"Binarnom pretragom moguće je iz najviše 14 pokušaja pogoditi najnižu jedinstvenu ponudu u intervalu od 0 do 4.000. Recimo, gađam 2.000, oni stave trouglić u kajronu da je najniža jedinstvena ponuda veća, gađam 3.000, kažu da je manja, gađam 2.500... i tako dođem do najniže jedinstvene ponude", objasnio je Bećirić.
Dodao je da je zaključio da drugi veliki igrači ne koriste metod binarne pretrage, nego šalju poruke po redu, što je njemu omogućilo prednost.
Bećirić je naveo da je u slučajevima kada dobije obaveštenje da je njegova ponuda jedinstvena najniža imao dve strategije, da ne šalje više poruke, ali onda ne bi znao da li se status izmenio do kraja igre, ili da nastavi sa slanjem.
"Sreća ne postoji, nego je to licitacija. Sreća je kad se izvlače kuglice iz bubnjeva, a ne licitacija. Svaka moja pobeda bila je dokaz da to nije bila igra na sreću. Sve sam radio legalno i nisam kršio pravila igre, a jer bih bio isključen i platio sam sve poruke. Mojom strategijom nadmudrio sam ostale velike igrače, kao u šahu", rekao je Bećirić.
Bećirić je naveo da su ponude koje su igrači dobijale statuse, od kojih su najvažniji bili "jedinstvena ponuda" i "najniža jedinstvena ponuda" i da je on po kolu slao prosečno 4.725. poruka sa više desetina telefona povezanih na kompjutere.
"Nisu meni kompjuteri služili da pobedim, nego moja strategija. Ako je pisac dobar, napisaće dobru knjigu i na kompjuteru i na papiru, a ako je pisac loš, neće mu kompjuter napisati dobru knjigu. Koristio sam kompjutersku tastaturu jer ima veće dugmiće od tastature na mobilnom telefonu, pa sam mogao brže da šaljem poruke", rekao je Bećirić.
Bećirić je dodao da je Državna lutrija Srbije načinila grešku na štetu igrača, jer je SMS centar nekada povremeno bio blokiran zbog velikog broja pristiglih poruka, pa su poruke igrača naplaćivane ali su odbacivane, a događalo se i da igrači ne budu obavešteni o statusu ponude.
"Sve su to oni znali, njihovi programeri nisu naivni, mogli su da poprave grešku, ali su izgleda jedino bili rukovođeni što većim profitom. Na početku igre videlo bi se da poruke stižu iz mreža Telekom, Telenor i VIP, ali bi ubrzo zbog zakrčenja ispadali Telenor i VIP, a ostajao samo Telekom", rekao je Bećirić.
Naveo je da je gubio u slučajevima kada bi padao sistem priređivača ili bi ga drugi igrači pobedili strategijom.
"Igrao sam 24 sata dnevno, samo sam to radio. Nisam samo sedeo, nego skakao, nervirao se ili radovao. Cela kuća mi je bila u kompjuterima i papirima, pa su mi žena i deca rekli da im je postalo nepodnošljivo", rekao je Bećirić.
Dodao je da je igru zamišljao kao baštu sa šargarepama, kao u crtanom filmu o Dušku Dugoušku.
"Recimo, najniža jedinstvena ponuda je šargarepa sa brojem 58, ja je odmah obeležim sa J", rekao je Bećirić.
Prvooptuženi je naveo da je takozvanim glumcima koji su se pojavljivali u ulozi dobitnika preko svog rođenog brata i drugooptuženog Ognjena Petra Todorovića i trećeoptužene Marijane Mijanović slao novac kojim bi častili prijatelje zbog dobitka i čašćavao glumce mobilnim telefonima, što je bio njihov interes da se predstavljaju kao dobitnici.
"Igrao sam iz stana na Novom Beogradu koji se nalazio na četvrtom spratu. Glumci su čekali u automobilima ispred zgrade. Kada vidim da sam dobio, stavim taj telefon u kesu sa jabukom da bude teža i spustim im ga konopcem da mogu da razgovaraju sa voditeljima igre", rekao je Bećirić.
Opruženi Todorović, službenik gradskog Sekretarijata za saobraćaj, takođe je negirao krivicu, rekavši da je pomagao bratu i da nije uzeo nikakvu naknadu za to.
Suđenje će biti nastavljeno sutra.
Igre su ogranizovali Državna lutrija Srbije, RTS licitacija, Grand auto i Grand licitacija, a emitovane su na Radioteleviziji Srbije i televiziji Pink, a pratile su ih velike reklamne kampanje u kojima su građani pozivani da šalju što više SMS poruka po ceni od 50 dinara i 70 dinara plus porez.

Izvor: Beta

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati