Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

09. 01. 2007.  - Autor: A. Đ.

MILIONERI!

Vlastimir Petrović i Đoka Malešević, dekan i prodekan Stomatološkog fakulteta u Pančevu, osumnjičeni za proneveru 1,5 miliona evra. Novac za školarinu dekani uzimali na ruke, studenti dobijali obične priznanice!

s
s

Vlastimir Petrović (57) i Đoka Malešević (57), doskorašnji dekan i prodekan Stomatološkog fakulteta u Pančevu, osumnjičeni su za proneveru više od 1,5 miliona evra! Petrović, nekadašnji dekan Stomatološkog fakulteta u Beogradu, i Malešević, nekadašnji dekan FON-a, terete se da su od 1. januara 2004. pa do 30. oktobra ove godine prisvojili novac na ime školarine od studenata fakulteta i time sebi pribavili više od 130 miliona dinara!

Oni su polovinom decembra prošle godine uhapšeni i određen im je pritvor, ali su obojica u međuvremenu oslobođeni. Terete se za krivična dela zloupotrebe službenog položaja, falsifikovanja službenih isprava i poreske utaje.

Kako Press saznaje, milionska malverzacija na fakultetu koji je osnovan 2002. godine otkrivena je slučajno! Naime, jedan od osnivača ove ustanove otkrio je određene nepravilnosti u ugovoru kojim su Petrović i Malešević hteli da povećaju svoj udeo u vlasništvu nad fakultetom, zbog čega je policiji podneo krivičnu prijavu. Kada je Odsek za privredni kriminal SUP-a Pančevo preuzeo ovaj slučaj, na površinu su isplivale sve malverzacije koje su dvojica rukovodilaca tokom tri godine napravili.

a

Petrović: Nije istina!

Press je pozvao Vlastimira Petrovića, koji nije bio raspoložen za razgovor. Profesor Petrović nam je rekao da više nije dekan Stomatološkog fakulteta, već da sada radi kao profesor u toj ustanovi!
- Od pre nekoliko dana prestao sam da budem dekan, ali sam i dalje na fakultetu. Što se tiče optužbi na moj račun, reći ću samo da je sve to neistina - izjavio je Vlastimir Petrović.
Press je pokušao da kontaktira i drugog osumnjičenog Đoku Maleševića, ali je on bio nedostupan.

- Hteli su novim osnivačkim ugovorom da povećaju svoj udeo u vlasništvu, i kada sam zbog toga podnela krivičnu prijavu, sve se razotkrilo. Šokirali smo se kada su nas iz policije ubrzo obavestili šta su sve otkrili. Ispostavilo se da su dekan i prodekan od početka veliki deo novca od školarine uzimali za sebe. Čitav posao oko vođenja fakulteta oni su sami radili i nisu nas obaveštavali ni o čemu. Nismo znali ni koliki je broj upisanih studenata, nismo razmatrali ni ponude za različite poslove na fakultetu. Ništa! Bili smo u potpunom mraku - kaže za Press jedan od osnivača Stomatološkog fakulteta u Pančevu čije je ime poznato redakciji.

Većinu para Petrović i Malešević "zaradili" su tako što su studenti uplaćivali novac za školarinu preko žiro-računa, već direktno njima na ruke, za šta su dobijali obične priznanice! Studenti su školarinu plaćali evrima ili drugim devizama, a kasnije čak na tim priznanicama nije pisan ni iznos novca koji je uplaćivan. Policija je pretresom stana osumnjičenih pronašla knjige u kojima je vođena prava evidencija o uplatama, i to tako što je za svaku valutu vođena posebna evidencija.

Izvor: PRESS

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
anonymous [neregistrovani]
 [18.12. 2012., 22:44]

I ?

Pa da taj "treći" nije digao prasinu nista se ne bi ni otkrilo (toliko o policiji), a sta se tek radi na drzavnom gde se "obrcu" daleko ozbiljnije pare...policija, neko drugi... da zaboravih napomenuti povodom ovakvih slucajeva: "Ovo je srbija"

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage