Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

12. 01. 2007.  - Autor: NA. STOJANOVIĆ

KOKA(JE)IN

Poslednjih godina cena kokaina drastično pala, umesto nekadašnjih 300-400 evra, gram danas košta samo 50. Povećana proizvodnja u Americi i potražnja u Evropi oborile cenu kokaina

s

Poslednjih godina cena kokaina u Srbiji drastično je pala, pa se gram na ulici može kupiti i za 50 evra! Rekordna proizvodnja u Južnoj Americi i potražnja u Evropi uz nove švercerske kanale doprineli su da kokain više ne bude samo privilegija bogataša. Beli prah je po popularnosti i ceni istisnuo ekstazi sa drugog mesta i približio se do sada neprikosnovenom kanabisu!

- Kao nekada marihuana, sada se i kokain konzumira u velikim količinama! Recimo, na žurkama se masovno šmrče beli prah, jer se gram dobrog kvaliteta može naći i za 50 evra. To je velika razlika, jer su nekada samo bogataši mogli sebi da priušte ovu drogu i da je plate nekoliko stotina evra za gram. Inače, ovaj trend važi za celu Evropu, koju je preplavio kokain - kaže za Press sagovornik iz policije, i dodaje:

- Nedavno je u Španiji urađena studija koja je pokazala da se na 94 odsto novčanica u ovoj zemlji mogu naći tragovi kokaina! U Španiji gram košta samo 60 evra. Kokain koristi čak 1,6 odsto stanovnika! U Hrvatskoj je udeo lečenih zavisnika od kokaina u odnosu na sve lečene skočio sa 0,4 odsto 2005. na 0,9 procenata prošle godine.

Naš sagovornik kaže da se, recimo, na području Diseldorfa u Nemačkoj godišnje konzumira više od 11 tona kokaina!

- To su ogromne količine! Čak pet odsto osoba starih između 15 i 64 godine u Španiji i Velikoj Britaniji koristi kokain. U Italiji, Danskoj, Holandiji i Irskoj takvih je osoba oko četiri odsto, a u ostatku Evrope otprilike tri procenata.

Sagovornik Pressa kaže da poslednja velika zaplena od pola tone kokaina u Makedoniji pokazuje da su narko-bosovi razvili nove švercerske kanale, koji sada uglavnom idu morskim putem do luka u Sredozemlju, gde su slabije kontrole.

a

Koka se šmrče i žvaće

Kokain može da se žvaće, ubrizgava injekcijom ili da se ušmrakava. Prodaje se u manjim količinama, kao beli kristalni prah, čiji gram košta od 50 do 70 evra.

Narko-dileri ga mešaju sa puderom, šećerom ili prokainom, aspirinom i sličnim analgeticima. Ponekad ga mešaju sa amfetaminima, čime se pospešuje stimulativno dejstvo kokaina i povećava izdržljivost. Pod dejstvom ove mešavine može se izazvati budnost i pojačana koncentracija i do 48 sati! Kada se kokain hidrohlorid u prahu - otpad koji se dobija proizvodnjom kokaina - preradi u smesu za pušenje, dobija se krek.

- Drugi uhodani put je vazdušni, kada narko-kurir proguta drogu ili je sakrije u prtljag i prenosi je iz Južne Amerike avionom. Krajnja destinacija je neka od zemalja poput naše, gde ne postoji rigorozna kontrola putnika. I pored rekordnih zaplena po lukama i aerodromima, narko-mafija još više razvija svoj posao. Potražnja za drogom je ogromna, a poslednjih godina sve rekorde obara kokain - priča naš sagovornik.

- Srpski kriminalci aktivno učestvuju u švercu kokaina. I njih je pogodila zaplena u Makedoniji, jer su uložili veliki novac i očekivali su desetostruku zaradu. Naši narko-bosovi imaju dobre veza sa kartelima u Južnoj Americi. Kilogram kokaina na njihovom tržištu naši dileri kupe za oko 20.000 evra. Kada ga prenesu u Srbiju, on košta do 100.000 evra - kaže naš sagovornik

On dodaje i da su cene ostalih droga u padu. Gram heroina je od 15 do 25 evra, u zavisnosti od kvaliteta. Komad ekstazija je između 150 i 300 dinara, spid je od 2.500 do 3.000 evra po kilogramu. Gram hašiša u uličnoj prodaji iznosi oko 10 evra, dok je kilogram marihuane 1.000 evra.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage