Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

uzlet sudije Vlade MesaroviĆa do Specijalnog suda

14. 01. 2012.  - Autor: Nebojša Zeković , Beograd

Natin sin došao na njeno mesto

(Ne)sporno - Samo dve godine posle izbora u Viši sud, Vlada Mesarović, sin predsednice Visokog saveta sudstva i Vrhovnog kasacionog suda, izabran u Specijalni sud, gde je nekad radila njegova majka

1
Kud ja stadoh, ti produži .... Nata Mesarović, majka novog sudije Specijalnog suda

Vladimir Mesarović, sin predsednice Vrhovnog kasacionog suda Nate Mesarović, jedan je od sudija koji je prešao u Posebno odeljenje Višeg suda, saznaje Press.

On je u roku od samo dve godine od Opštinskog suda došao do Specijalnog suda. Zajedno sa njim prešle su i njegove kolege Aleksandar Trešnjev, Maja Ilić i Dragan Milošević.

Predsednik Višeg suda Dragoljub Albijanić odlučio je da ovo četvoro sudija premesti u Posebno odeljenje, saznaje Press. Potrebno je još da Visoki savet sudstva, koji ima sednicu u ponedeljak, potvrdi odluku o njihovom premeštaju.

Kakva majka takav i sin

Sudija Vladimir Mesarović je do reizbora sudija krajem 2009. godine bio u Četvrtom opštinskom sudu, a nakon toga je prešao u Viši sud u Beogradu. Pravni fakultet završio je sa 24 godine, a u trenutku reizbora imao je trinaestogodišnje sudijsko iskustvo.

Njegova majka Nata Mesarović takođe je svoju karijeru započela u tom sudu, a nju je javnost upamtila kada je došla na mesto Marka Kljajevića, predsednika sudskog veća koje je započelo suđenje ubicama premijera Zorana Đinđića. Ona je 2007. godine izrekla višegodišnje kazne zatvora organizatorima i neposrednim ubicama premijera, a zatim je postala predsednica Vrhovnog kasacionog suda i Visokog saveta sudstva.

Specijalni sud i nije
neko naročito priznanje,
jer je to institucija koja
je „grbavo rođena,
a što se grbavo rodi,
vreme ne ispravi" ...
Ivan Bajazit, advokat
Podeljena mišljenja

O tome da li je ovo slučaj nepotizma u srpskom pravosuđu posle reizbora iz 2009. godine sagovornici Pressa imaju različita mišljenja. Bivši sudija, a danas advokat Ivan Bajazit, smatra da u ovom konkretnom slučaju nema tragova nepotizma.

- Obično sam taj koji kritikuje sudije i njihov rad, međutim ovog puta moram da istaknem da sa sudijom Mesarovićem imam pozitivno iskustvo. Cenim ga i kao sudiju i kao čoveka, tako da njegovu karijeru ne bih vezivao za uticaj njegove majke. Pored toga, Specijalni sud i nije neko naročito priznanje, jer je to institucija koja je „grbavo rođena, a što se grbavo rodi, vreme ne ispravi - konstatuje advokat Bajazit.

Advokat Nebojša Perović kaže da je reč o uobičajenoj proceduri i da je logično da sudije mogu da pređu iz Višeg suda u njegovo posebno odeljenje.

- Sudija Mesarović svakako nosi teret s obzirom na to da se njegov položaj komentariše u odnosu na položaj drugih sudija. Znam ga samo iz sudnice i mislim da je korektan i dobar sudija. Doneo je nekoliko teških odluka zbog čega smatram da Visoki savet sudstva nije pogrešio sa njegovim izborom - kaže Perović.

S druge strane, predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević smatra da je reč o presedanu u istoriji pravosuđa.

- Zaista je neuobičajeno da neko za tri godine dospe do tako zahtevne i odgovorne funkcije kakva je sudija Specijalnog suda. Nije mi poznat nijedan sličan slučaj u istoriji pravosuđa i pravne prakse - naglašava Đorđević.

Ostali sagovornici koje smo pozvali juče nisu bili raspoloženi da komentarišu prelazak sudija u Specijalni sud, sve dok to ne bude i formalno urađeno.

Napadan sa svih strana

O Mesarovićevom radu i stručnosti bilo je kontroverzi i prilikom njegovog prelaska iz Opštinskog u Viši sud. Sudija Branislava Govorica, koja je tada izabrana za sudiju Apelacionog suda, ocenila je da je slučaj problematičan.

- Prema glasinama iz krivičnog odeljenja Četvrtog opštinskog suda u Beogradu, Vladimir Mesarović je prema statističkim podacima koji se odnose na rešene slučajeve pri samom dnu lestvice - rekla je tada sudija Govorica.

3
Nove sudije Specijalnog suda

Vlada Mesarović - sudi i Vladimiru Mandiću, bivšem rukometašu Partizana, i njegovom bratu od strica Draženku Mandiću, za pomaganje, odnosno pokušaj ubistva.

Aleksandar Trešnjev - kao predsednik Sudskog veća sudija na 40 godina zatvora osudio je Mališu Jevtovića zbog ubistva trogodišnje Katarine Janković, sredinom jula 2005. godine, dok je njenoj majci Ani Filipović zbog pomaganja u zločinu sud izrekao zatvorsku kaznu od 37 godina.

Maja Ilić - Na petnaest godina zatvora osudila je Sretena Jocića, Jocu Amsterdama zbog podstrekivanja na ubistvo Gorana Marjanovića, zvanog Goksi Bombaš.

Dragan Milošević - radio najkomplikovanije predmete i bio saradnik u Specijalnom sudu.

Međutim, njegove kolege su listom stale tada na njegovu stranu i rekle da on zaista zaslužuje da bude izabran u Viši sud, što je on potvrdio svojim radom u tom sudu.

Podsetimo, Visoki savet sudstva izabrao je decembra 2009. godine 1.531 sudiju na stalnu sudijsku funkciju u Vrhovnom kasacionom, apelacionim, višim i osnovnim sudovima u Srbiji. VSS je tada predložio još 876 kandidata koji prvi put treba da budu izabrani za sudiju, među kojima je najviše novih sudija za prekršaje. 

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage