Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Da li će neko stati na put ovom kriminalcu?

27. 11. 2015.  - Autor: Autor: ekipa redakcije „Pressonline“.

SVE KRIMINALNE RADNJE MILOVANA STANIŠIĆA

Krajem oktobra 2014. godine, kao što smo već pisali, Skupština akcionara Komercijalne banke izabrala je novi UO. Na čelo Upravnog odbora tada je postavljen prof. dr Milovan Stanišić, vlasnik privatnog Univerziteta „Singidunum“.

SVE KRIMINALNE RADNJE MILOVANA STANIŠIĆA

foto:Milovan Stanišić

I tu ne bi bilo ničeg neobičnog, da se – ovim postavljenjem – ne nastavlja „bankarski kriminal“, pošto je na čelo Komercijalne banke došao čovek sa preko 15 krivičnih prijava, uglavnom za prevaru (namerno teranje preduzeća u stečaj, falsifikovanje službenih dokumenata, podmićivanje poštara, otimanje fakulteta uz pomoć falsifikovane dokumentacije, itd.). Stanišić ima i dve pravosnažne presude na tri meseca zatvora, uslovno na godinu dana, ali je, takođe podmićivanjem, uspeo da izbegne zatvor. I takav „finansijski stručnjak“ je – za samo nekoliko meseci na čelu Komercijalne banke – uspeo da ovu, do njegovog dolaska, zdravu banku – ruinira do toga, da će je uskoro preuzeti nemački fond. Milovan Stanišić, inače dokazano sklon nezakonitim radnjama i beskrajno „alav na pare“, osmislio je kako da, preko filijale ove banke u Vranju – „pere“ novac uzajamnim „pozajmicama“ banka-klijenti i klijenti-banka. Klijenti su nekada bili i „specijalni klijenti“, pa naši izvori bliski delu rukovodstva ove banke, tvrde da se „šuška“ da su pare „prane“ i za ljude iz Šarićevog najbližeg okruženja. Posle našeg pisanja, pre nekoliko meseci, Stanišić je „sklonjen“ sa mesta predsednika UO ove banke.

Milovan Stanišić je, na prevaru, oteo fakultet i profesoru Milanu Stamatoviću i profesoru Nebojši Šarkiću, a uz pomoć falsifikovane dokumentacije i podmićivanja poštara. Poštar je završio u zatvoru, a Stanišić se izvukao, kako se predpostavlja, podmićivanjem sudije.

Istražnim organima je sumnjiv i način, na koji je Stanišić došao do zgrade u Danijelovoj ulici, a terajući u stečaj neka društvena preduzeća, koja su radila u toj zgradi. U malverzaciju je bilo uključeno i njegovo preduzeće „Stanišić Audit“, koje je vršilo procenu vrednosti zgrade!!! Isto se sada dešava i sa Stanišićevom namerom da kupi zgradu „Prokupca“. I ovog puta procenu zgrade vrši pomenuto preduzeće! Kriminalu nikada kraja.

Istražni organi su, poslednjih meseci, zaokupljeni i kriminalnim radnjama, koje se dešavaju na Stanišićevom Univerzitetu „Singidunum“. Naime, ovaj prevarant, koji u životu ništa nije uradio na pošten način, bukvalno je prodavao diplome studentima iz Libije, upisujući ih na studije bez uvida u njihovo prethodno školovanje i omogućavajući im da, za samo par nedelja, steknu diplomu ovog univerziteta. Na ovaj, nezakoniti način, sumnja se da je zgrnuo veliku količinu novca. Istraga ovih kriminalnih radnji, još uvek je u toku. Inače, Univerzitetu „Singidunum“ zabranjeno je da dalje upisuje studente iz Libije, na izričito traženje ambasade ove zemlje u Beogradu!

Milovan Stanišić je direktno umešan u korupciju u visokoškolskom obrazovanju. Podmićivanjem članova i čelnika Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), kao i rukovodstva Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO). Stanišić je, na svom „Singidunumu“ fiktivno zaposlio tadašnjeg predsednika NSVO, profesora Srđana Stankovića, kako bi mu, u vidu plate, plaćao za „usluge“, koje mu je ovaj činio u procesu akreditacije „Singidunuma“. U isto vreme, Stanišić je „zaposlio“ i Nebojšu Janićijevića, profesora sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu, koji je, u to vreme – bio podpredsednik KAPK-a!!! Da korupciji nema kraja, kao i beskrupuloznosti ovog prevaranta, pokazuje i činjenica da je zaposlio i profesora Endre Papa, samo dve nedelje, pošto je ovaj postao predsednik Komisije za akreditaciju, u prethodnom sazivu!!! Ovim kriminalno-korupcijskim radnjama Stanišić je obezbedio munjevitu akreditaciju svog Univerziteta „Singidunum“, (za samo 6 nedelja), kao i opstruiranje akreditovanja drugih, konkurentskih, privatnih univerziteta!!!  

Sumnja se da Milovan Stanišić, na razne načine, utiče i na rad Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u novom sazivu, pa nadležni organi neprekidno nadziru rad ove komisije i njenog predsednika profesora Ćemala Doličanina. Inače, Doličanin je, u periodu 2005-2010, bio član i Komisije za akreditaciju i NSVO, pa su, iz tog perioda, ostale neke sumnje, koje ćemo potvrditi ili odbaciti, kada dođemo do izjava svedoka iz tog vremena ili kada dođemo do relevantne dokumentacije. Naši novinari i saradnici intenzivno rade na tome.

Na kraju, da zaokružimo kriminalnu biografiju Milovana Stanišića podacima da je, pre desetak godina, eksplodirala bomba ispod njegovog automobila, kako se predpostavlja, zbog neraščišćenih računa sa zelenašima, od kojih je pozajmljivao novac. Takođe, pre nekoliko godina, obijena mu je kuća kod Novog groblja, odakle su pljačkaši odneli nakita i gotovine, u vrednosti od skoro pola miliona evra. Pre nego što je hteo da prijavi krađu, Stanišić je otišao kod tadašnjeg visokog funkcionera MUP-a Srbije, po savet, nudeći mu kontrauslugu, da mu zaposli ženu (kao što je, na primer, kao kontrauslugu – zaposlio i ženu tadašnjeg rektora Beogradskog univerziteta, Branka Kovačevića). Savet pomenutog funkcionera bio je da krađu ne prijavljuje, pošto bi morao da objašnjava poreklo tolikog novca i dragocenosti. Stanišić ga je poslušao.


 


Izvor: Pressonline

Tagovi

Komentari (7)

ostavi komentar
Maja [neregistrovani]
 [05.12. 2015., 21:15]

Kriminalni univerzitet

Godinamo slušamo o uspešnom Sigidunum univerzitetu, a šta se iza toga krije samo kriminal, drugi privatni univerziteti trebaju da se unište. Kako je moguće već drugi krug akreditacije da prođe bez problema u kratkom roku, a svi drugi čekaju duži period. Na koncu ova država, ako joj je važna borba sa kriminalcima ima ga na dlanu i neka mu sudi za sve radnje nedopustive na visokoškolskoj instituciji. Kao intelektualka ne zamislivo mi je da profesori sa imenom i prezimenom rade za ovog čoveka, da li imaju i poštuju osnovni etički kodeks nauke i školstva! Ako ih plati sve prolazi nema problema, ko ne plati nema šanse da tako lako završi akreditacioni proces. Osvrnimo se na prvi privatni univerzitet u Srbiji, Džon Nezbit, bivši Megatrend univerzitet Beograd, šta sve nije rađeno protiv valsnika istoimenog univerziteta u 2014. godini. Prof. dr Mića Jovanović nije ima načina da se odbarni od napada medija sa svih strana, kao da je uništio kompletnu državu, toliki je medijski prostor zauzimao. Mnogi su sa njim sarađivali, bili nazovimo prijatelji, ali nisu hteli da kažu ni reč istine o tom čoveku. Niko nije govorio o njegovom enormnom delu otvaranja prve privatne institucije u ovom delu Evrope, kada je to bilo ne zamislivo. Razvijo je instituciju sa svojim novcem, nikog nije opljačako niti ojadio. Godinama upisuje besplatno studente prve godine na sve institucije ovog uglednog i svetski priznatog univerziteta kako bi doprineo svom narodu u tečkoj ekonomskoj krizi. Ni to nije dobro za mnoge! Za sve je bio kriv šta se dešava, napad tafunski, da se otme univerzitet i neakredituje. Kakvo ima pravo ovaj nedužni čovek, kome je tako stalo da bude uništen, kada nikog nije uništio!!! Singidunum može sebi daprišti sve, a Megatrend univerzitet ništa, iako ima kvalitetnije sve što se tiče obrazovanja i nauke, ali iza njega nije stala država niti ga podržala kao čoveka koji doprinosi razvoju školstva privatnog na Balkanskim prostorima već 26 godina. Takođe drugi privatni fakulteti su zaštićeni itekako, ali Džon Nezbit Beograd ne, za sve je potrebno žestoko se boriti i veći su standardi i kreteriju za ovaj univerzitet, nego za druge sve univerzitete. Toliko gospodo, razmislite gde će te svoju decu dalje da upisujete!!!

Odgovori
Vidi odgovore
Maja [neregistrovani]
 [04.12. 2015., 14:25]

Stop kriminalu!

Ovaj članak govori kakvo je stanje u našem visokom školstvu, a posebno kada je privatni univerzitet Singidunum, koji svi profesori državnih fakulteta koji su tamo zaposleni hvale, zato što zato dobijaju dobre novčane nagrade. Bivši rektor BU prof. dr Kovačević je javno na TV govorio o najboljem porivatnom univerziztetu Singidunumu, jer po ugovoru radi na pomenutoj visokoškolskoj ustanovi i njegova supruga. Čak i preporuke je slao zavrešenim studentima da upišu mater i doktorske studije. Svoj privatni interes nije smeo da pomeša sa obavljanjem odgovorne funkcije na BU. Komisija KAPKA pojedinim privatnim fakultete non stop šalje upozorenja, dok si drugi povlašteni sa lošim studijskim programima, akredituju se veoma brzo. Pre svega kako može da se zaposli predsednik KAPK na Singidunumu i završi se akreditacija u najkraćem roku, dok akreditacija najvećeg privatnog univerziteta DŽon Nezbit ili bivši Megatrend univerzitet Beograd traje skoro dve godine.Kome je u interesu da se uništi ova najstarija privatna visokoškolska institucija u ovom delu Evrope, a i najveći privatni univerzitet u Evropi! Niko nije ni pokušao da dokaže verodostojnost optužbi protiv vlasnika univerziteta prof. dr Miće Jovanovića, o njemu su danima pisali, podignuta je prva hajka o čoveku kao da uništio kontinet, ko stoji iza takve velike akcije kroz sve medijske kuće! Nikad zvanično nismo dobili odgovor, jee na tom univerzitetu studiraju hiljade studenta i isto toliko je diplomiralo i radi uspešno po celom svetu. Niko se od novinara nije upustio u istinu, nego u pravi prljavi obračun sa valsnikom unverziteta. Prema tome ovde se jasno vidi tretman države prema pravim kriminalcima u visokom obrazovanju koji su zaštićeni i hvaljeni, a druge treba uništit sa lica zemlje. Megatrend univerzitet je dao veliki doprinos u razvoju vosog školstva u Srbiji, studenti su imali predavanja od najbolji profesora iz sveta, diplomata i brojni pogodnosti u nastavku studiranja u inostranstvu, stipendije, razmenu studenta i profesora. Posebno pomoć državi u teškoj ekonomskoj krizi je upis godinama prve godine studija na svim visokoškolskim institucija ovog univerziteta besplatno. Vlasnik i zaposleni su se dobrovoljno odrekli značajnih sredstava da bi pomogao svoj narod i to je beznačajno, ali je zato značajan ovaj prevarant i pravi kriminalc u visokom školstvu, koji želi da uništi sve privatne univerzitet da bi opstao sam na sceni privatnog obrazovanja. Potrebno je da se objedine svi privatni univerzitet u dostjanstvenom dokazivanju kriminalni radnji rektora Stnišića. Država ne reaguje, čak nema ni komentara na njegov kriminalitet, a kada je bilo reč o Megatrend univerzitetu i vlasniku prof. dr Mići Jovanović bilo je na stotite komentara. Pitam se ka naručilac toliki komentar, a ovde nema naručioca, cela nacija ćuti i divi se ovom čoveku uspešnom, koji kupuje zgrade po celoj Srbiji i stavlja natpise kao da se ardi robnim kućama, a ne kredibilnom univerzitetu. Jednom se zaista mora stati visokom kriminalu na ovakvim institucijam i prodaji diploma beznačjanog znanja. Verujemo svi u ovoj zemlji veruju u predsednika Vlade RS gospodina Vučića i njegov koncept borbe protiv korupcije, dok ne počne sa visokoškolskim institucijama koje školuju ljude bez upotrebljivog znanja, tu nema ništa od napredka ove zemlje. Molim Vas, koliko imamo doktora nauke, a gde nam privreda, oni su raspoređini u partijskim foteljama, ne da doprinose privrednom razvoju. Naše obrazovanje palo je najniže grane od kaad postoji na ovim prostorima. Predaju nekompetentni profesori, nezaiteresovani za svoj rad, a studente gledaju kao robu koje se treba što pre rešiti. Posvećenost studentima i njihovoj obucu za buduća zanimanja je veoma slaba, zato imamo toliko obrazovanih ljudi na biroima, jer nemaju funkcionalna i upotrebljiva znanja. Danšnji poslodavci nemaju vremena da obučavju ljude, hoće gotove stručnjake. Profesori moraju mnogo da uče,bave se naukom, sardnjom sa privredom, daleko više nego studenti, jer ono što znaju danas je prošlost, svaki dan se moraju posveti nauci i učenju studenta potrebnim i fleksibilnim znanjima.Po tim karakteristima se razlikuju unverziteti u celom svetu. Ne postoji korupcija na najpoznatijim univerzitetima u svetu, niti podmićivanje akreditacione komisije, koja je potpuno nezavisno telo od države. Kada ćemo mi doći na taj stepen odgovornosti. Naši privatni univerziteti retko imaju kompetentne profesore, jer im ne trebaju, samo je bitno da što manje znaju i da studenti prolaze bez ikakvih znanja. U procesu akreditacije je to potrebno sve proveriti dobro. Ne može neko da bude profesor univerziteta doktorirao posle 55 godina života, nema nijedan naučni rad, ali ima poslovne veze sa vlasnicima, to je nedopustivo u svakom društvu koje drži do svojih obrazovnih institucija. Nije čudo što nam najbolji odlaze iz zemlje, nemaju mesta na univerzitetima zbog ovakvih vlasnika obrazovanja i niti ih hoće da prime na bilo kom univerzitetu. Ako uspeju da se zaposle dobiće minimalne plate, bez pravog istraživačkog rada. Gospodo na vlasti dobro razmislite o Zakonu o obrazovanju na svim nivoima i razvoju nauke u ovoj zemlji da bi se mogala razvijati privreda. Uspešnom čoveku u svetu nije politička karta glavna, nego njegov rad, a ovde je obrnuto. Zato smo i postali kolonijalna država bez prosperiteta zbog kriminala i korupcije, sa kojom se mnogo jače dražva treba da obračuna. Ne treba građanima obavepštenje i nagoveštaj, nego rezulat i bolji život! Interesuje me kao intelektualku da li će i dalje ovaj tzv. rektor Stanišić mirno da kupuje sve po Srbije i prodaje diplome Libicima, sutra drugima itd. Stanite na put tome. Nadamo se boljem društvenom ambijentu sutra!!!!!!
Redovni profesor BU

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [01.12. 2015., 09:00]

rodjak

Cini mi se da je to prezime poznato u Srbiji.

Odgovori
Vidi odgovore
Marija [neregistrovani]
 [30.11. 2015., 16:05]

Kriminalne radnje!

Žao mi da ovakvi ljudi su vlasnici univerziteta i da školuju ljude, uzimaju novac i bave se visokim kriminalom. Redovni sam profesor univerziteta godinama, nepomljivo je da država dopusti ovakvom čoveku da bude vlasnik univerziteta i visoki kriminalc u svim segmentima. Molim Vas, pišite kroz sve medije ovakve pojave u visokom obrazovanju. Dosta je bilo zataškavanja sve oko Singidunuma, a drugi su napadani privatni univerziteti da se unište do kraja, koji nisu ništa radili protivzakonito u obrazovanju i nauci. Sigindunum se akredituje najbrže, ima sve povlastice, dokle njegova hegemonija da se trpi u visokom školstvu sa zapošljavanjem istaknutih profesora iz Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje prof. Stankovića, predsednika KAPKA, prof. Edrija Papa. prof. Janićijevića. Danas ima uticaj na KAPK preko svog zaposlenog profesora Danijela Cvetičanina i sve se brzo završava. Dočim drugi privatni univerziteti imaju neprestalno upozorenja po nalogu gospodina valsnika Sigindunuma! Ispitajte sve njegove prljave poslove, izađite javno pred javnost kroz sva glasila, a ne u tišini da se obajvi samo Vaš list, Online.
Redovni univerzitetski profesor

Odgovori
Vidi odgovore
drug clan [neregistrovani]
 [28.11. 2015., 15:25]

karta

Nedostaje podatak da li je 'uvazeni' postao 'drug clan biblioteke',
visoki funkcioner prefarbanih.

Odgovori
Vidi odgovore
penzionerka [neregistrovani]
 [28.11. 2015., 08:22]

Trgovina

Ljudi, sa debljim dosijeima interesantni su za imenovanja na odgovorne pozicije, jer se kod njih ima sa čime trgovati.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [27.11. 2015., 12:16]

ne/salomiv?

Pa zar je to moguće!Ovakav prevarant ima takvu drskost.Neverovatno.Nema reči koja bi bila prikladna za ovaku osobu.Gde je pravosudje?Šta čeka tužilaštvo i ostali organi.Stvar je za osudu.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati