Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

13. 09. 2018.

UBILA SATAROM MAJKU I BAKU Tužilaštvo iznelo žalbe na presudu Teodori Viktorović

Žalba Višeg javnog tužilaštva u slučaju Teodore Viktorović koja je 2. marta 2015. godine ubila u stanu satarom svoju majku i baku izneta je jutros pred Apelacionim sudom u Beogradu.

UBILA SATAROM MAJKU I BAKU Tužilaštvo iznelo žalbe na presudu Teodori Viktorović

Foto:Blic

Prvostepenom odlukom suda Tamara Viktorovic osuđena je na 30 godina zatvora, zbog čega je tužilaštvo uložilo žalbu Apelacionom sudu, zahtevajući kaznu "u dužem trajanju" i da se žalbe okrivljene i branioca "odbiju kao neosnovane".

Glumica Teodora Viktorović (42) osuđena je u oktobru prošle godine prvostepenom presudom na 30 godina zatvora za brutalno ubistvo majke i bake koje se dogodilo u martu 2015. godine u njihovom zajedničkom stanu na Vračaru, a Apelacioni sud danas raspravlja o žalbama advokata.

Istraga je pokazala da je Teodora u martu 2015. godine satarom ubila na spavanju majku Ljiljanu (61) i Ivanku Đukić (90). Nakon svađe sa majkom - koju je nehotice probudila dok je spremala hranu za bebu - dohvatila je oružje i njime zadala više udaraca najpre majci, a potom i baki koja se nalazila u susednoj sobi i nije učestvovala u svađi. Dokazi forenzičkog veštačenja (DNK i otisci sa satare i odeće) izvedeni su i na suđenju i potvrđeni van svake sumnje.

Suđenje bi bilo i kraće da je Teodora ostala pri izjavi datoj u istrazi, kada je policiji i tužiocu priznala zločin. Međutim, na suđenju je tako nešto ogorčeno negirala, govoreći da se ne seća samog trenutka ubistva (zbog crnih rupa u pamćenju), te da je priznanje dala jer je verovala da pred tužiocem mora da potvrdi navode krivične prijave koji su je teretili za ubistvo.

Teodora Vktorović Foto: Facebook / Facebook

Teodora Vktorović

U sudnici su se, međutim, koplja tužilaštva i odbrane ponajviše lomila oko pitanja Teodorine uračunljivosti. Pred sudom su izvedeni dokazi u kojima je predočeno da je Teodora bila zavisna od narkotika, te da se nekoliko puta bezuspešno lečila. Ipak, veštaci su utvrdili da je alkoholočar (i u trenutku izvršenja ubistva imala je alkohola i medikamenata u krvi).

Sudsko-psihijatrijski odbor Medicinskog fakulteta utvrdio je da je glumica dvostruko ubistvo počinila u "afektnom staju" i da je bila "bitno smanjene uračunljivosti" zbog čega je preporučeno izricanje mere bezbednosti - lečenje od alkoholizma.

Najviše nedoumica bilo je oko stepena njene neuračunljivosti u trenutku ubistva. Najpre su urađena dva psihološka veštačenja, koja su bila međusobno suprotstavljena, pa je bilo nužno uraditi konačno, superveštačenje. Ono je pokazalo da je Teodora bila "bitno smanjeno uračunljiva", a preporučeno joj je i lečenje od alkoholizma.

Kazna: Od 10 do 40 godina, može i do osam, ili - lečenje

Teodora Viktorović se načelno tereti za teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. Zamenica Višeg tužioca ostala je pri navodima optužnice u završnoj reči, zatraživši maksimalnu kaznu. Bilo je pitanje koliko je ta kazna realna, s obzirom na superveštačenje koje je pokazalo bitno smanjenu uračunljivost okrivljene.

Imajući to u vidu, njoj je kazna ublažena, jer je potvrđeno da joj je sposobnost da upravlja svojim postupcima bila bitno smanjena usled nekog stanja. No, ako Krivični zakon predviđa da ako je osoba samu sebe dovela u stanje bitno smanjene uračunljivosti (konzumiranje alkohola, recimo), to onda ne može biti olakšavajuća okolnost.

Odbrana, koja nije negirala zločin, predlagala je da se Teodora osudi zbog ubistva na mah, koje predviđa značajno niže kazne: od jedne do osam godina zatvora. Da bi se to dogodilo, sudija mora da prihvati tezu da je Teodora "bez svoje krivice dovedena u jaku razdraženost napadom, zlostavljanjem ili teškim vređanjem od strane ubijenog (član 115. Krivičnog zakona).

Na kraju, superveštaci su predlagali da Teodori bude izrečena mera lečenja od alkoholizma. Nisu retki slučajevi da se pojedine ubice oslobađaju i upućuju samo na lečenje (što znači da kaznu praktično izdržavaju u psihijatrijskoj ustanovi), ali te mere se mogu izreći kao prilog robiji.

Izvor: blic.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati