Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

19. 02. 2007.  - Autor: (D. S.)

DRAMA U RUDNIKU!

U obrušavanju starog kopa u borskoj jami na dubini od 300 metara povređeno sedam rudara, za osmim se traga. Velika količina mulja nosila rudare 500 metara!

S11

U nesreći koja se juče dogodila u borskoj jami sedmoro rudara je povređeno, dok se za rudarom Miletom Pavlovićem (50) još traga! Uzrok nesreće je obrušavanje napuštenog borskog kopa, koje je izazvalo prodiranje mulja u jamu koja se nalazi 300 metara pod zemljom!

Teške povrede zadobili su Miša Andrejić (40), Dragan Tadić (38), Tomislav Vučković (45), Nebojša Vujinović (34) i Perica Ilić (35). Oni su van životne opasnosti.- Od sedmoro povređenih, petoro rudara zadobilo je teže povrede i oni nalaze van životne opasnosti.

Radi se uglavnom o posekotinama i iznemoglosti. Preostalu dvojicu rudara odmah smo pustili kući - kaže doktorka Jasmina Dragijević-Anđelković iz gradske bolnice.Nesreća je rudare prve smene zadesila oko 10.45 časova na trinaestom horizontu, koji se nalazi 300 metara pod zemljom, gde je mulj probio i udario svom silinom.

- Bilo smo u velikom hodniku kada smo odjednom čuli jake udare i čudne zvuke. Usledilo je obrušavanje. Nismo stigli da reagujemo, a već smo se našli pod muljem. Pokušavao sam na sve načine da se održim na površini jer me je silina mulja nosila kroz rudarski hodnik čitavih 500 metara - priča rudar Tomislav Vučković.

- Kada sam stao na noge, video sam kako kolegu nosi mulj. Pokušao sam da ga povučem, ali nisam imao snage. Otrčao sam po pomoć i zajedno ga izvukli - dodaje rudar Vučković, koji se oporavlja u bolničkoj postelji.

Na rukama su mu vidne poderotine i rane, a na licu mu se i dalje primećuje šok koji je doživeo.Gotovo sve spasilačke ekipe i rudari nalaze se na ulasku u jamu, gde se traga za nestalim Pavlovićem.- Na sve načine pokušavamo pumpama da otklonimo mulj i vodu sa ovog horizonta i da nekako pronađemo nestalog kolegu. Samo se svi molimo i nadamo da je živ - kaže Arso Kljajević, rukovodilac zaštite u jami.

Rudarima i spasilačkim ekipama u pomoć su pristigli i članovi Kluba ekstremnih sportova "Rok end ajs". Oni imaju iskustva u ovakvim situacijama i opremljeni su potrebnim aparatima.

- Otežavajuća okolnost u svemu jeste što voda u jami nekontrolisano šiklja, pa ekipe pokušavaju da je zaustave jer postoji velika opasnost da jama bude potopljena - kaže Branislav Mihajlović, pomoćnik direktora za podzemnu eksploataciju Rudnika bakra Bor.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage