Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

06. 04. 2007.  - Autor: S. DŽ. STOJANOVIĆ

NAGODBA!

U srpskom zakonodavstvu uvodi se sporazumno priznanje krivice nagodbom javnog tužioca i okrivljenog

s

Sporazumno priznanje krivice koje se 1. juna prvi put uvodi u srpsko zakonodavstvo, okrivljenom može da donese manju kaznu i poštedi ga dugog suđenja i velikih troškova! Sporazumno priznanje krivice je nagodba javnog tužioca i okrivljenog o krivici i direktno utiče na efikasnost suđenja jer može da reši više od 90 odsto krivičnih postupaka!

Ovaj pravni institut preuzet je iz anglosaksonskog krivičnog postupka, a u SAD se primenjuje se od 1789. godine. Srbija će od 1. juna, kada stupa na snagu Zakonik o krivičnom postupku, primenjivati umerenu varijantu.

To znači da je kod nas nagodba prihvaćen samo za krivična dela za koja je zaprećena kazna do deset godina zatvora. Za razliku od naše varijante, u nekim državama SAD sporazum o priznanju je moguć za sva krivična dela, bez obzira na zaprećenu kaznu!

Po novom zakonu u Srbiji sporazum se u pismenoj formi dostavlja sudu, vanraspravnom veću do podnošenja optužnice ili sudiji kome je poveren slučaj, najkasnije na prvom pretresu. Konačnu odluku da li je nagodba tužioca i okrivljenog usvojena ili odbačena, donosi sudsko veće na sednici koja je zatvorena za javnost.

Ako sporazumno priznanje krivice ne uspe, svi spisi i dokazi iz tog postupka se uništavaju i ne mogu se koristiti u redovnom suđenju. To znači da se okrivljeni ne može dovesti u teži položaj, tačnije da se neuspela nagodba ne može zloupotrebiti protiv njega.

a

Maja Kovačević: Kao na filmu!

Sudija Maja Kovačević-Tomić, portparol Specijalnog suda u Beogradu, pozdravlja uvođenje sporazumnog priznanja krivice.

- To je odlična stvar, jer značajno skraćuje postupak! To znači da u slučaju nagodbe tužioca i okrivljenog nema suđenja - baš kao u američkim filmovima! Ako okrivljeni prihvati ponudu tužioca i prizna krivicu u zamenu za nižu kaznu, postupak je automatski završen.

U parnici odavno imamo presudu po priznanju, a mislim da će nagodba u krivičnom postupku imati najširu primenu u slučajevima krađa i saobraćajnih nesreća - kaže Maja Kovačević-Tomić.

Advokat Nikola Nikolić govori za Press da li je uvođenje ovog instituta opravdano i da li je zakonodavcu nedostajalo hrabrosti da ga primeni i za najteža krivična dela.

- Nagodbu treba maksimalno upotrebiti, jer znatno skraćuje vreme suđenja. Međutim, neka rešenja nisu idealna. Mislim da je bilo logično da se sporazumno priznanje uvede čak i za najteža krivična dela, jer bi priznanje okrivljenih znatno ubrzalo složene krivične postupke - kaže Nikolić. On dodaje da priznanje može da se obije o glavu okrivljenom u slučaju neuspele nagodbe.

- Sud je dužan da uništi sve spise ako nagodba ne uspe. Međutim, sudija će uprkos tome imati u svesti da je optuženi u jednom momentu priznao krivicu, što mu direktno otežava položaj - smatra Nikolić.

Advokat Ivica Vuković smatra da će nagodba teško zaživeti kod nas.

- Bilo bi lepo kada bi sporazumno priznanje počelo da se primenjuje. Iz ličnog iskustva znam da tužioci i advokati imaju potpuno oprečna viđenja toga šta je adekvatna kazna i upravo zbog toga smatram da neće uspeti da se dogovore - upozorava Vuković.

Biljana Radovanović, šef Četvrtog opštinskog tužilaštva u Beogradu, kaže da je nagodba prihvatljiva.

-Suđenja će biti mnogo efikasnija, ali tek treba videti kako će to izgledati u našim uslovima. Tužioci su prvi na udaru i moraće da se uče primeni nagodbe - smatra Biljana Radovanović.

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage