Press Online :: Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/rss.html Bivši ministar 27. februara pred Specijalnim sudom http://www.pressonline.rs/info/hronika/417701/bivsi-ministar-27-februara-pred-specijalnim-sudom.html Pripremno ročište u procesu protiv bivšeg ministra Slobodana Milosavljevića i još sedmoro njegovih saradnika, povodom optužbi da su zloupotrebama pribavili veliku protivpravnu imovinsku korist preduzeću "Maxim&Co", zakazano je za sledeću sredu 27. februar, pred Specijalnim sudom u Beogradu. ]]> Foto:Blic

Pripremno ročište će biti zatvoreno za javnost i na njemu će se utvrđivati koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja, a okrivljeni će se kratko izjasniti o krivici.

Nakon ovog ročišta sud će zakazati početak suđenja koje će biti javno, a optuženi će moći detaljno da iznesu svoje odbrane.

Optužnica, pored bivšeg ministra obuhvata i njegovog tadašnjeg pomoćnika Dušana Protića, tereti vlasnika preduzeća "Maksim&Co" Zorana Šćepanovića, nekadašnjeg direktora regionalnog centra Poreske uprave u Novom Sadu Zorana Radomana, nekadašnjeg načelnika i savetnicu u Odeljenju za poresko-pravne poslove u Novom Sadu Jovana Keravicu i Mirjanu Spasić, kao i veštake poljoprivredne struke Iliju Radosavljevića (63) i Muslina Gorkog.

Tužilaštvo za organizovani kriminal nije do sada saopšštavalo navode optužžnice.

Nakon hapššenja osumnjičenih u decembru 2015. godine, saopššteno je da se oni sumnjiče da su izvrššili krivična dela zloupotrebe službenog položžaja i zloupotrebe položžaja odgovornog lica.

Tada je navedeno da se okrivljeni sumnjiče da su od decembra 2004. do kraja juna 2008. godine izvrššili nezakonitu zamenu poljoprivrednog zemljišta u svojini privrednog drušštva "Maxim&Co" i držžavnog zemljiššta u građevinskom reonu Novog Sada čiji je korisnik bila opššta zemljoradnička zadruga Novi Sad.

Tom prilikom su preduzeću "Maxim&Co" pribavili protivpravnu imovinsku korist veću od milijardu dinara, s obzirom da je vrednost zemljiššta u državnoj svojini bila viššestruko veća od vrednosti poljoprivrednog zemljiššta koji je držžava dobila u razmeni, saopššteno je tada iz tužžilašštva.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 14:18:44 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417701/bivsi-ministar-27-februara-pred-specijalnim-sudom.html
HOROR U TERETANI Student (24) iz Beograda preminuo na treningu! http://www.pressonline.rs/info/hronika/417700/horor-u-teretani-student-24-iz-beograda-preminuo-na-treningu.html Mladić (24) preminuo je juče tokom treninga u jednoj teretani na Novom Beogradu, potvrđeno je "Blicu" u Hitnoj pomoći. ]]> Foto:Blic

- Ekipa je izašla na teren i pokušala da reanimira mladića, ali, na žalost, bezuspešno - rečeno nam je u Hitnoj pomoći.

Kako nezvanično saznajemo, mladić je bio student mašinstva i redovno je dolazio u teretanu u Bulevaru Zorana Đinđića, a telo je poslato na obdukciju kako bi se utvrdio uzrok smrti.

]]>
Fri, 22 Feb 2019 14:16:38 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417700/horor-u-teretani-student-24-iz-beograda-preminuo-na-treningu.html
TURČIN VOZIO UKRADEN AUTOMOBIL? Muškarac koji je izazvao nesreću u kojoj je poginuo Šaban Šaulić tvrdi da se "NIČEGA NE SEĆA" http://www.pressonline.rs/info/hronika/417664/turcin-vozio-ukraden-automobil-muskarac-koji-je-izazvao-nesrecu-u-kojoj-je-poginuo-saban-saulic-tvrdi-da-se-nicega-ne-seca.html Vozač "mazde" Alsin Levent koji je izazvao nesreću u kojoj su poginuli kralj narodne muzike Šaban Šaulić i njegov prijatelj Mirsad Kerić, rekao je u svom advokatu u pritvoru da se ne seća nesreće i da je u šoku. Uz to, sumnja se da je automobil kojim je upravljao ukraden! ]]> Foto:blic

Beživotna tela Šabana Šaulića i Mirsada Kerića nalaze se na Institutu za sudsku medicinu u Bilefeldu, a očekuje se da će obdukcija biti izvršena danas.

Turčin koji se sudario sa Šabanom Šaulićem, Alsin Levent Foto: Facebook / screenshot

Turčin koji se sudario sa Šabanom Šaulićem, Alsin Levent

U međuvremenu, Alsin Levent koji je, kako se sumnja, izazvao nesreću nalazi se u pritvoru koji mu je određen 48 sati nakon nesreće.

U pritvoru ga je posetio advokat Jerit Šul, koji je kazao nemačkim medijima da je njegov klijent u šoku zbog svega što se dogodilo.

 

- Rekao mi je da ne može da veruje šta se dogodilo u nedelju i da se uopšte ne seća nesreće - kazao je Šul reporterima "Vestfalen Blata".

On je još dodao da je njegov branjenik, nasuprot onom što se prvobitno mislilo, ima mesto prebivališta u Nemačkoj, zbog čega će predložiti da mu se ukine pritvor.

Foto: Facebook, WDR aktuell / screenshot

Advokat se još osvrnuo i na "sajber linč" koji navodno trpi njegova porodica, budući da se njihove fotografije navodno pojavljuju na raznim forumima i internet portalima. Kratko je prokomentarisao da će "preduzeti nešto sa tim" jer je porodica njegovog klijenta ugrožena.

Teška saobraćajna nesreća koja se u nedelju ujutru dogodila u Nemačkoj, kada se "mazda" zakucala u zadnji deo "seata" u kom je bio Šaulić sa prijateljima, šokirala je Srbiju. Umesto da sa nastupa stigne kući, Šaulić je preminuo neposredno nakon nesreće u bolničkoj postelji, a dan kasnije za njim je otišao i Mirsad Kerić.

Foto: Facebook, WDR aktuell / screenshot

Sa teškim povredama prošao je i treći putnik "seata", Šabanov kum Slobodan Stojadinović dok je sa lakim povredama ramena hospitalizovan vozač "mazde" Alsin Levent (34).

]]>
Thu, 21 Feb 2019 13:56:59 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417664/turcin-vozio-ukraden-automobil-muskarac-koji-je-izazvao-nesrecu-u-kojoj-je-poginuo-saban-saulic-tvrdi-da-se-nicega-ne-seca.html
HAPŠENJE U BEOGRADU Lopov uhvaćen odmah nakon što je ukrao automobil http://www.pressonline.rs/info/hronika/417663/hapsenje-u-beogradu-lopov-uhvacen-odmah-nakon-sto-je-ukrao-automobil.html Policija u Beogradu uhapsila je V. N. (50) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila. ]]> Foto:Blic

Policija je na teritoriji Voždovca u Beogradu uhapsila osumnjičenog neposredno nakon što je ukrao automobil marke "reno megan".

Prilikom hapšenja, policijski službenici su kod osumnjičenog našli i podesni alat za krađu vozila.

Osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

]]>
Thu, 21 Feb 2019 13:54:09 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417663/hapsenje-u-beogradu-lopov-uhvacen-odmah-nakon-sto-je-ukrao-automobil.html
75 GODINA ROBIJE ZA SRBE UHAPŠENE U BEČU Najveću kaznu dobili ELEKTRIČAR I TRUDNICA, advokat smatra da je sud "NEMILOSRDAN" http://www.pressonline.rs/info/hronika/417627/75-godina-robije-za-srbe-uhapsene-u-becu-najvecu-kaznu-dobili-elektricar-i-trudnica-advokat-smatra-da-je-sud-nemilosrdan.html Sud u Beču proglasio je krivim 21 optuženog u postupku vođenom protiv srpske narko-bande, koja je osuđena za uzgajanje i prodaju narkotika, a jedan od advokata osuđenih Slaviša Žeželj smatra da su izrečene kazne preterane s ciljem da se uputi poruka narko-mafiji da su kazne u ovoj zemlji rigorozne. ]]> Foto:Blic

Grupa je osuđena na ukupnu kaznu od 75 godina zatvora, a pojedinačno kazne se kreću od pet do sedam i po godina. Oni su najpre bili optuženi za uzgoj pola tona marihuane, ali je presuda ipak doneta na osnovu znatno manje količine.

Austrijska policija u trag ovoj grupi je ušla na osnovu informacija dobijenih od srpskih čuvara reda, a opsežno praćenje vodilo je krajem maja prošle godine do akcije hapšenja i otkrića plantaža.

Ilustracija

Ilustracija

Glavni optuženi, koji je navodno rukovodio sa deset plantaža kanabisa osuđen je samo za dve plantaže i dobio je kaznu od pet godina zatvora.

Najduža kazna izrečena je "glavnom električaru", koji je održavao sisteme, koji je vodio detaljni dnevnik o svojim aktivnostima, stavljajući ga na raspolaganje policije, dobio je, pošto je priznao krivična dela, najdužu kaznu u trajanju od sedam i po godina.

Austrijska policija u trag bandi je ušla na osnovu informacija dobijenih od srpskih čuvara reda, a opsežno praćenje vodilo je krajem maja prošle godine do akcije hapšenja i otkrića plantaža.

Banda je u Austriju dovodila, za uzgoj kanabisa, baštovane iz Srbije, kojima je dala velike plate, a koji su dobili sada kaznu u trajanju do dve do tri i po godine zatvora.

Među optuženima bila je i jedna žena koja je tvrdila da je samo zbog ljubavi dospela do jedne plantaže, jer je tamo čistila i kuvala svom partneru, a rekla da nikada nije ni imala dodir sa marihuanom.

Ona je dobila čak četiri godine zatvora, jer sudija nije poverovao u njenu priču.

- Smatram da je sud izrekao drakonske kazne. Vođe klana dobile su pet godina, a žena koja je bila ljubavnica jednog od njih, i koja je sa njim zatrudnela i u zatvoru rodila dete, dobila je čak četiri godina zatvora. Kazne su neproporcionalne - kritikuje Žeželj u izjavi Tanjugu.

Kazao je da se ne slaže sa presudom i da razmišlja o ulaganju žalbe. Prema njegovim rečima kazna izrečena ženi je posebno teška, jer će joj, pošto je kazna duža od tri godine, vlasti oduzeti dete.

Preneo je da je žena potrešena i da se plaši za svoje dete.

- Ljudi koji su mnogo više bili umešani od nje dobili su manje kazne - podvukao je Žeželj dodajući da je sud bio nemilosrdan.

Takođe je kazao da je najvišu kaznu u trajanju od 7,5 godina dobio električar koji je sve priznao i koji je teretio ostale, dok su dalji optuženi koji su ćutali pred sudom prošli daleko bolje.

- Sud je doneo strogu presudu kako bi uputio signal da su kazne veoma stroge u Austriji - smatra on dodajući da ne razume logiku kojom se rukovodio sud donoseći presudu.

]]>
Wed, 20 Feb 2019 13:52:52 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417627/75-godina-robije-za-srbe-uhapsene-u-becu-najvecu-kaznu-dobili-elektricar-i-trudnica-advokat-smatra-da-je-sud-nemilosrdan.html
NEMAČKA POLICIJA MOLI SVEDOKA UŽASA DA SE JAVE Eksperti specijalnom kamerom snimali put kako bi utvrdili kako je poginuo Šaban Šaulić http://www.pressonline.rs/info/hronika/417626/nemacka-policija-moli-svedoka-uzasa-da-se-jave-eksperti-specijalnom-kamerom-snimali-put-kako-bi-utvrdili-kako-je-poginuo-saban-saulic.html Policija okruga Bilefeld zamolila je javno očevice nesreće u kojoj je poginuo Šaban Šaulić da se jave, kako bi svedočili u sudaru, u kome je nastradala legenda srpske narodne muzike. Ističe se da vozač "mazde" ne samo da nije ima vozačku niti saobraćajnu dozvolu, nego čak ni prijavu boravka, tako da je njegovo stvarno prebivalište - nepoznato. ]]> Foto:Blic

Državno tužilaštvo nemačke savezne pokrajine Severne Rajne-Vestfalije, na čijoj teritoriji je poginuo Šaban, angažovao je eksperte koji treba, do tančina, da razjasne pojedinosti stravičnog sudara.

Istraga će utvrditi kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo Šaban Šaulić Foto: Facebook, WDR aktuell / screenshot

Istraga će utvrditi kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo Šaban Šaulić

Služba za borbu protiv kriminala snimila je deo auto-puta A2, na kome se desila nesreća specijalnom "sfera" kamerom 3D tehnologije. Ovaj snimak omogućiće kompletnu, verodostojnu rekonstrukciju tragičnog događaja, obećavaju nadležni.

Prema pisanju lista "Noje vestfeliše" proširena istraga koju je naložilo tužilaštvo, treba da pruži i odgovor na pitanje kako je i zašto došlo do toga da se vozač "mazde" (34) uopšte našao za volanom tog vozila, iako nije njegov vlasnik.

Istraga će utvrditi kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo Šaulić Foto: screenshot

Istraga će utvrditi kako je došlo do nesreće u kojoj je poginuo Šaulić

Prema prečima Mihaela Ketera, potparola policije u Bilefeldu, procenjuje se da bi ukupna šteta morala mogla da se kreće oko 26.000 evra, pišu Novosti.

Čovek koji je kriv za udes u kome je dvoje ljudi poginulo, odmah je uhapšen i nalazi se u pritvoru. U nalogu za njegovo privođenje stoji otužnica u kojoj se navodi da "se radi o ubistvu iz nehata, u saobraćaju".

Isti dnevnik, donosi i opsežnu analizu o auto-putu A2, koji je okarakterisan kao "saobraćajnica sa velikim rizikom".

NEMAČKA POLICIJA MOLI SVEDOKA UŽASA DA SE JAVE Eksperti specijalnom kamerom snimali put kako bi utvrdili kako je poginuo Šaban Šaulić Foto: Facebook, WDR aktuell / screenshot

NEMAČKA POLICIJA MOLI SVEDOKA UŽASA DA SE JAVE Eksperti specijalnom kamerom snimali put kako bi utvrdili kako je poginuo Šaban Šaulić

Podsećanja radi, stravična nesreća u kojoj je poginuo Šaban Šaulić, a kasnije u bolnici podlegao povredama i njegov dugogodišnji prijatelj Mirsad Kerić koji je upravljao njihovim automobilom, dogodila se u nedelju ujutru kada se legendarni pevač vraćao sa nastupa.

]]>
Wed, 20 Feb 2019 13:50:23 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417626/nemacka-policija-moli-svedoka-uzasa-da-se-jave-eksperti-specijalnom-kamerom-snimali-put-kako-bi-utvrdili-kako-je-poginuo-saban-saulic.html
HOROR NA KOPAONIKU Muškarac se razneo bombom u magacinu vile http://www.pressonline.rs/info/hronika/417586/horor-na-kopaoniku-muskarac-se-razneo-bombom-u-magacinu-vile.html Jelenko L. (49) izvršio je samoubistvo u vili "Raj" na Kopaoniku, kada se razneo bombom. ]]> Foto:Blic

Telo nesrećnog čoveka pronađeno je u magacinu.

Za sada nije poznato šta je razlog samoubistva, a više rezultata biće poznato posle istrage.

Uskoro opširnije...

]]>
Tue, 19 Feb 2019 13:54:20 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417586/horor-na-kopaoniku-muskarac-se-razneo-bombom-u-magacinu-vile.html
AKCIJA U BEOGRADU Policija zaplenila više od kilogram narkotika vrednih oko ČETIRI MILIONA http://www.pressonline.rs/info/hronika/417585/akcija-u-beogradu-policija-zaplenila-vise-od-kilogram-narkotika-vrednih-oko-cetiri-miliona.html Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Beogradu uhapsili su u tri odvojene akcije u Beogradu četiri osobe i zaplenili više od kilograma narkotika, čija se vrednost procenjuje na oko 4.000.000 dinara. ]]> Foto:Blic

Zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga uhapšeni su S. S. (46), S. A. (52), M. M. (28) i G. S. (39).

Pretresom stana osumnjičenog S. S. na Čukarici, u kojem je zatečen i S. A., pronađeno je 380 grama heroina, ali i revolver, te će protiv njih biti podneta i krivična prijava za nedozvoljenu proizvodnju, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Takođe, pretresom stana koji koristi osumnjičeni G. S. na Novom Beogradu pronađeno je 320 grama kokaina, dok je u stanu koji koristi osumnjičeni M. M. na Voždovcu policija pronašla 400 grama marihuane.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni su, uz krivičnu prijavu, biti privedeni Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

]]>
Tue, 19 Feb 2019 13:49:58 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417585/akcija-u-beogradu-policija-zaplenila-vise-od-kilogram-narkotika-vrednih-oko-cetiri-miliona.html
"LJUDI, OVO JE NAJVEĆA BALKANSKA ZVEZDA!" Šabana Šaulića u bolnici dočekala medicinska sestra sa ovih prostora http://www.pressonline.rs/info/hronika/417554/ljudi-ovo-je-najveca-balkanska-zvezda-sabana-saulica-u-bolnici-docekala-medicinska-sestra-sa-ovih-prostora.html "Ljudi, ovo je najveća zvezda u Srbiji, na Balkanu!", prve su reči medicinske sestre poreklom sa ovih prostora, koja je hospitalizovala Šabana Šaulića nakon što je doživeo stravičnu nesreću u Nemačkoj. ]]> Foto:Blic

Nakon što je posle nesreće Šaban prevezen u bolnicu, u ekipi koja ga je dočekala nalazila se i medicinska sestra poreklom sa Balkana. Čim je videla poznatog pevača ona ga je odmah prepoznala i svojim kolegama saopštila o kome se radi, međutim i pored napora nemačkih lekara pevačevo srce nije izdržalo, piše "Kurir".

Podsećamo, do stravične nesreće u blizini grada Bilefelda u kojoj je "kralj narodne muzike" izgubio život došlo je nakon što je "seat" u kom se nalazio pevač počeo da usporava zbog gužve, usled čega je na njega od pozadi naletela "mazda" kojom je, po svemu sudeći, upravljao pijani vozač bez dozvole.

Nemačka policija je u nedelju tokom dana dostavila srpskim zvaničnicima neke od detalja nesreće. Automobil "seat ibica" u kom na mestu suvozača bio Šaban Šaulić krenuo je da usporava zbog gužve, kada ga je drugi automobil udario u suvozačevu stranu gde je pevač sedeo.

Ta strana vozila pretrpela je najviše štete, a automobili, verovatno nošeni inercijom, potom su skliznuli sa kolovoza i udarili u bankinu koja se nalazi pored puta. Od siline udarca vozila su pretrpela izuzetno veliku štetu.

Šaban Šaulić poginuo u nesreći u Nemačkoj Foto: screenshot

Šaban Šaulić poginuo u nesreći u Nemačkoj

Zadnji deo "seata" je potpuno uguran u unutrašnjost automobila, dok je prednji deo mazde gotovo skroz odvaljen.

Hitne službe su ubrzo stigle na mesto nesreće i počele sa zbrinjavanjem povređenih, međutim Šabanu, nažalost, nije bilo pomoći. Iako su ga odmah prevezli u bolnicu i krenuli sa reanimacijom, povredama je podlegao u bolničkoj postelji.

- Jutros oko sedam pozvani smo na deo autoputa A2 prema Dortmundu - izjavio je predstavnik spasilačkih ekipa za tamošnje medije.

Prema rečima pripadnika hitnih službi, neki od povređenih su bili zarobljeni u vozilima. Vatrogasci i spasioci su izvukli sve povređene iz i prebacili ih u kola hitne pomoći, gde su im pomoć ukazali lekari i ostalo medicinsko osoblje.

Sva četiri povređena su odvezena u bolnice, dve osobe su smeštene u Bilefeldu, tri osobe su zadobile višestruke povrede, dok je vozač "mazde" koji je izazvao nesreću lakše povređen.

Stravična nesreća u kojoj je stradao srpski pevač odnela je još jednu žrtvu budući da je i muzičar koji je upravljao "seatom" u kome se Šaban nalazio preminuo.

]]>
Mon, 18 Feb 2019 14:04:38 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417554/ljudi-ovo-je-najveca-balkanska-zvezda-sabana-saulica-u-bolnici-docekala-medicinska-sestra-sa-ovih-prostora.html
KAZNA ZA MANIJAKA IZ TRAMVAJA Spopadao tinejdžerku u gradskom prevozu, tvrdio da ima bipolarni poremećaj, osuđen na OBAVEZNO LEČENJE http://www.pressonline.rs/info/hronika/417553/kazna-za-manijaka-iz-tramvaja-spopadao-tinejdzerku-u-gradskom-prevozu-tvrdio-da-ima-bipolarni-poremecaj-osudjen-na-obavezno-lecenje.html Mihailo Isailović, manijak iz tramvaja koji je u oktobru prošle godine spopao tinejdžerku u ovom vozilu na liniji 2 u centru Beograda, osuđen je na obavezno lečenje i čuvanje u zdravstvenoj ustanovi, saznaje „Blic”. ]]> Foto:Blic

Osim što je osuđen na obavezno lečenje, Isailoviću je određena i zabrana približavanja devojčici koju je napao.

Podsećamo, Mihailo Isailović uhapšen je 25. oktobra prošle godine nakon što se na društvenim mrežama pojavio užasan snimak na kom se jasno vidi kako muškarac prilazi tinejdžerki i počinje da je grli. Kako uplašena devojčica pokušava da ga odgurne od sebe, on postaje sve navalentniji. Priljubio se uz tinejdžerku i dodirivao je po grudima i telu dok joj je glavu bukvalno nabio u staklo.

Ono što je posebno šokantno je činjenica da odmah iza njih sedelo nekoliko putnika koji ništa nisu učinili da pomognu tinejdžerki, pa čak ni da obaveste vozača tramvaja kako bi momentalno zaustavio vozilo. Istog dana, par sati kasnije, nasrnuo je i spopadao i drugu devojku. Iako je pri hapšenju tvrdio da ima bipolarni poremećaj i da ne može da kontroliše svoje postupke, na saslušanju kod tužioca se branio ćutanjem.

Napad na meloletnicu u tramvaju Foto: screenshot

Napad na meloletnicu u tramvaju

Nakon što su saslušani svi svedoci, urađeno veštačenje njegove uračunljivosti kako bi se utvrdilo da li ima psihičke probleme, postupak je došao do suda.

Prvi osnovni sud u Beogradu presudio je Isailoviću da mora na lečenje i čuvanje u zdrastvenoj ustanovi, a određena mu je i zabrana prilaska u odnosu na žrtvu.

Kako je “Blic” ranije pisao, Isailović je dolijao svega nekoliko sati pošto je snimak uznemiravanja devojčice osvanuo na društvenim mrežama, kada je iz jedne pekare u Krnjači ukrao burek.

- Isailović je posle 22 sata ušao u pekaru na Zrenjaninskom putu. Radnicu koja je bila za pultom upitao je: “Šta bi bilo da ja sad uzmem dva parčeta bureka, ne platim i odem”, na šta mu je ona odgovorila da bi pozvala gazdu i policiju. Sledećeg momenta on je zgrabio iz tepsije dva parčeta bureka i istrčao iz pekare, a uznemirena radnica je odmah alarmirala policiju - kazao je sagovornik “Blica” upoznat s istragom.

Iako usplahirena, radnica je pozvala policiju i gazdu koji je odmah dotrčao do radnje i u blizini našao lopova, koga je prepoznao po bureku koji je držao i jeo. Kradljivac bureka se nije opirao, već je nastavio da jede i priča sam sa sobom. Gazda pekare ga je zadržao do dolaska patrole koja drži taj rejon, iz Policijske stanice Palilula. Lopov je policajcima izgledao poznat, da bi ubrzo ustanovili da je kradljivac iz pekare u stvari manijak iz tramvaja koji je seksualno uznemiravao maloletnicu.

Već bio „na posmatranju”

Kako je „Blic”, pisao Isailović je privođen još kao maloletnik, i to zbog krađa, ali u zrelom dobu nije dovođen u vezu ni sa kriminalnim poslovima niti je sumnjičen za seksualne delikte. Ipak, prema nezvaničnim informacijama, kratko vreme bio je na posmatranju u Psihijatrijskoj bolnici „Laza Lazarević”.

]]>
Mon, 18 Feb 2019 14:00:23 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417553/kazna-za-manijaka-iz-tramvaja-spopadao-tinejdzerku-u-gradskom-prevozu-tvrdio-da-ima-bipolarni-poremecaj-osudjen-na-obavezno-lecenje.html
KAKO SE PRAVDAO PIJANI NEMAC Vozač "mazde" bez dozvole koji je izazvao nesreću ubeđivao policiju da je auto Šabana Šaulića IZAZVAO SUDAR http://www.pressonline.rs/info/hronika/417552/kako-se-pravdao-pijani-nemac-vozac-mazde-bez-dozvole-koji-je-izazvao-nesrecu-ubedjivao-policiju-da-je-auto-sabana-saulica-izazvao-sudar.html Vozač "mazde" koji je izazvao udes u kome je poginuo pevač Šaban Šaulić, prvo je policiji tvrdio da je "seat" u kome se nalazio pevač zapravo izazvao udes! ]]> Foto:Blic

Ove neverovatne tvrdnje preneo je sajt nemački sajt Iz.de. Tridesetčetvorogodišnji vozač "mazde" koji je bio u alkoholisanom stanju i vozio bez dozvole tvrdio je da je vozač "seata" izgubio kontrolu nad vozilom, te da on "nije mogao da izbegne prepreku, pa je otpozadi udario u njih".

Šaban Šaulić poginuo u nesreći u Nemačkoj Foto: screenshot

Šaban Šaulić poginuo u nesreći u Nemačkoj

Pri snažnom udaru, pišu nemački mediji, prtljažnik malog belog automobila "izgužvao se kao harmonika, sve do zadnjeg sedišta". Oba vozila su naglo skrenula udesno sa koloseka i zaustavila se jedno naspram drugog nakon što su udarila u bankinu između suprotnih traka.

Istraga je, međutim, dokazala ko je kriv, i da je to 34-godišnji muškarac iz Gitersloa svojom “mazdom 6” naleteo na vozilo “seat ibica” iz Ofenbaha, koje se kretalo ispred njega, i da su vozila tek nakon toga skrenula sa trake i udarila u bankinu, prenosi dalje lz.de. Šaban Šaulić, koji se nalazio na mestu suvouzača u "seatu" poginuo je, dok su njegov vozač i treći putnik povređeni.

Istraga je pokazala da je 34-godišnji muškarac iz Gitersloa bio pod jakim dejstvom alkohola i da nije imao vozačku dozvolu. Vozaču “mazde” je izvađena krv, a oba vozila su zaplenjena za potrebe istrage.

Osim tragično nastradalog pevača, u kolima su bili vozač i kum Šabana Šaulića Sloba Stojadinović koji ga inače stalno prati na nastupima.

Stravična nesreća se u dogodila juče ujutro oko 6.50 na putu A2 u pravcu Dortmunda.

Na mestu nesreće uočljivi su jezivi prizori. Karoserije oba automobila su potpuno uništene, stakla polupana, a vozila gotovo neprepoznatljiva.

Za vreme trajanja ispitivanja nesreće je autoput A2 u pravcu Dortmunda je privremeno zatvoren na pet sati.

]]>
Mon, 18 Feb 2019 13:58:07 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417552/kako-se-pravdao-pijani-nemac-vozac-mazde-bez-dozvole-koji-je-izazvao-nesrecu-ubedjivao-policiju-da-je-auto-sabana-saulica-izazvao-sudar.html
SAZNAJEMO Zločinci će za ubistvo umesto 15 robijati 30 godina, a presuda za pripremanje jezivih zločina ima DVE OPCIJE od kojih je jedna RIZIČNA http://www.pressonline.rs/info/hronika/417516/saznajemo-zlocinci-ce-za-ubistvo-umesto-15-robijati-30-godina-a-presuda-za-pripremanje-jezivih-zlocina-ima-dve-opcije-od-kojih-je-jedna-rizicna.html Dosadašnju maksimalnu kaznu od 15 godina za krivično delo ubistvo u budućnosti će, ukoliko se usvoji jedan od predloga, zameniti drastičnija mera - zatvor do 30 godina, saznaje "Blic". ]]> Foto:Blic

Naime, a kako saznaje "Blic", Udruženje sudija i tužilaca (UST) u narednom periodu razmotriće predlaganje Radnoj grupi za izmene i dopune KZ predlog da za počinjeno ubistvo, kazna u budućnosti umesto dosadašnjih 5 do 15 godina, bude od 5 do 30 godina zatvora.

Ovo Udruženje u Radnoj grupi za izmene KZ-a Ministarstva pravde ima dva člana - tužiteljku Mirjanu Jakovljević i sudiju Aleksandra Perišića, a oni će se, kako navode za "Blic", zalagati da se sankcije u zakonu drastično pooštre.

Prema njihovim rečima, oni su saglasni da se usvoji predlog MUP za uvođenje krivično delo pripremanja teškog ubistva.

- Međutim, za razliku od njih, smatramo da pripremanje krivičnog dela treba da se odnosi i za druga najteža krivična dela za koja je predviđena kazna zatvora preko 10 godina, a za druga krivična dela samo kada zakon izričito propisuje kažnjavanje i za pripremanje - navode oni.

Mirjana Jakovljević, tužiteljka: Oštre kazne i za pomagače i za neprijavljivanje najtežih zločina

"Udruženje sudija i tužilaca smatra da bi izmenama Krivičnog zakonika trebalo predvideti mogućnost kažnjavanja umišljajno pripremanje najtežih krivičnih dela sa zaprećenom kaznom preko 10 godina zatvora. To znači da bi umišljajno pripremanje krivičnog dela bilo kažnjivo samo u slučajevima najtežih krivičnih dela kao što su ubistvo, razbojništvo, otmica...", objašnjava tužiteljka Mirjana Jakovljević.

Prema njenim rečima, neosnovane su primedbe da bi uvođenje ovog krivičnog dela dovelo do široke primene i masovnog procesuiranja pripremanja najtežih zločina, jer je, kako objašnjava, za kažnjavanje potrebno postojanje čvrstih dokaza.

Mirjana Jakovljević Foto: Vesna Lalić / RAS Srbija

Mirjana Jakovljević

- To u praksi znači da, ukoliko policija i tužilaštvo imaju ne samo operativna saznanja već i čvrste dokaze da određena kriminalna grupa priprema izvršenje ubistva nekog lica, na primer, podmetanjem eksplozivne naprave, postoje dve opcije - sprečiti njegovo izvršenje u fazi pre nego što je navedeno delo započeto (pokušano), u kom slučaju neće biti dovoljno dokaza za procesuiranje krivičnog dela ubistvo u pokušaju, ili čekati da izvršilac započne izvršenje, u kom slučaju će biti obezbeđeni dokazi za ubistvo u pokušaju, ali bi na taj način bio doveden u opasnost život osobe čija je likvidacija planirana - objašnjava Jakovljevićeva i dodaje da to važi i kada je u pitanju krivično delo razbojništvo.

Prema njenim rečima, Udruženje sudija i tužilaca podržava i uvođenje kazne doživotnog zatvora za najteža krivična dela koja su za posledicu imala smrt deteta, maloletnih lica ili bremenite žene.

- Radi se o najranjivijoj kategoriji stanovništva, čija zaštita mora biti prioritet krivičnog zakonodavstva - kaže naša sagovornica i dodaje da uvođenje ove sankcije otvara i niz drugih pitanja i potrebe izmena drugih zakonskih normi, koja se tiču drugih krivičnih dela kao što su neprijavljivanja pripremanja, neprijavljivanje dela i učinioca, pomoć učiniocu posle izvršenog dela kao i sprečavanje i ometanje dokazivanja za ta krivična dela za koja je učiniocu zaprećana kazna doživotnog zatvora.

Aleksandar Perišić, sudija: Nanogica pod posebnim uslovima

Prema rečima, Aleksandra Perišića, sudije i člana Udruženja sudija i tužilaca, UST će predložiti da se Radna grupa pozabavi i pitanjem nanogica.

- Naš stav je da bi trebalo da se prilikom određivanja kućnog zatvora sa nanogicom napravi razlika da li je učinilac osuđen za umišljajno ili nehatno krivično delo. Ukoliko je presuda za umišljajno i ukoliko se tada izrekne kazna do jedne godine tada sud može odrediti sankciju kućnog zatvora sa nanogicom. Ako se radi o nehatnom krivičnom delu, smatramo da bi nanogicu mogao da dobije učinilac kojem je izrečena kazna do dve godine zatvora - objašnjava Perišić.

Aleksandar Perišić Foto: Privatna arhiva

Aleksandar Perišić

Strože kazne za povratnike, pogotovu one koji čine dela sa elementima nasilja jedan su od glavnih predloga UST. Prema rečima sudije Perišića, zakon "Tri udarca" trebalo bi usvojiti, a sankcije učiniocu trebalo bi biti znatno oštrije.

- Ako je neko dva puta osuđivan zbog jednog krivičnog dela, ukoliko se zbog istog pojavi i treći put pred sudom, u slučaju te osude, kao poseban minimum i poseban maksimum trebalo bi da se uzme trostruki iznos minimuma i maksimuma koji su predviđeni za to delo - objašnjava Perišić.

To znači, kako ukazuje sudija, da ukoliko se učiniocu sudi za krivično delo teška telesna povreda za koju je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina, za to delo bi se odmeravala kazna od godinu i po i 15 godina zatvora.

- Na taj način bi se preventivno delovalo - zaključuje naš sagovornik i dodaje da će se UST na sastancima Radne grupe Ministarstva pravde zalagati da uslovni otpust neće moći da se izriče za krivična dela sa elementima nasilja za koje je zaprećena kazna od pet i više godina zatvora.

]]>
Fri, 15 Feb 2019 13:56:04 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417516/saznajemo-zlocinci-ce-za-ubistvo-umesto-15-robijati-30-godina-a-presuda-za-pripremanje-jezivih-zlocina-ima-dve-opcije-od-kojih-je-jedna-rizicna.html
HOROR NA PALILULI Mladić izboden ispred zgrade, komšije ga zatekle u lokvi krvi http://www.pressonline.rs/info/hronika/417515/horor-na-paliluli-mladic-izboden-ispred-zgrade-komsije-ga-zatekle-u-lokvi-krvi.html Mladić (23) izboden je oko 5.30 sati jutros ispred zgrade u ulici Ljube Didića broj 17 na Paliluli u Beogradu. Do napada je došlo ispred zgrade u kojoj izbodeni mladić živi. ]]> Foto:Blic

Kako saznajemo, mladić je nakon napada zbrinut u bolnici.

- Stanje mladića je trenutno stabino, ali je i dalje na posmatranju - kažu za "Blic" u Urgentnom centru.

Mladić izboden u grudi posle svađe na Paliluli Foto: A. Milutinović / RAS Srbija

Mladić izboden u grudi posle svađe na Paliluli

Prema nezvaničnim informacijama navodno je ispred zgrade rano jutros došlo do drame kada je izbodni mladić drugog dečka pokušao da zatvori u gepek i da ga tako vozi. Do čitave drame je kako navode komšije došlo zbog devojke i dodaju da je nakon velike svađe ona pozvala dva druga koji su došli, napali i izboli mladića.

Mladić izboden u grudi posle svađe na Paliluli Foto: A. Milutinović / RAS Srbija

Mladić izboden u grudi posle svađe na Paliluli

- Devojka je vrištala, pa je pozvala još dva momka koji su došli i napali tog koji je strpao momka u gepek - kažu komšije koje su čule graju i viku ispred zgrade dodajući da se i devojka sukobila sa izbodenim mladićem, te mu je vukući ga pocepala deo jakne.

Prema rečima komšija momka je nakon incidenta zbrinula ekipa Hitne pomoći koja ga je zatekla u lokvi krvi, dok je šlep služba odvezla automobil u kome je pokušao da "gepekuje" drugog mladića.

- Kada smo jutros dolazili na posao zatekla nas je jeziva scena, mnogo krvi na ulici i policija. Hitna pomoć je već tada odlazila. Čuli smo da je mladić izboden i da policija traga za oružjem - rekao je za "Blic" jedan od radnika sa gradilišta u blizini mesta zločina.

Na licu mesta su obilni tragovi krvi Foto: A. Milutinović / RAS Srbija

Na licu mesta su obilni tragovi krvi

Na licu mesta su obilni tragovi krvi koji ukazuju da se ispred zgrade dogodio užas.

- Preplašila sam se jutros kada sam izašla da prošetam psa. Krv na stepenicama i krv na ulici. Čini mi se da je baš iskrvario budući da je trag krvi na ulici dug nekoliko desetina metara - priča jedna od stanara zgrade ispred čijeg ulaza se dogodila nesreća.

Trag krvi dug je nekoliko desetina metara Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Trag krvi dug je nekoliko desetina metara

Stanari ove paliluske ulice ne znaju ko je mladić koji je bio žrtva ovog stravičnog napada, kao ni ko je devojka zbog koje je sukob eskalirao na ovakav način, ali su uplašeni za svoju bezbednost.

- Kada sam video svu ovu krv uplašio sam se. Ovo je nekada bio miran kraj gde smo mogli da šetamo decu i ljubimce, a sad... ne znam. Ovo se nikada pre nije dogodilo. Policija nas je pitala da li imamo kamere na zgradama, verovatno žele da provere da li je nešto zabeleženo. Iskreno, bojim se ko sve živi ovde - kaže jedan od komšija.

Tragovi krvi vode do džipa koji se nalazi ispred zgrade Foto: A. Milutinović / RAS Srbija

Tragovi krvi vode do džipa koji se nalazi ispred zgrade

Pre manje od mesec dana oko 6 ujutru na Zvezdari izboden je student Miloš Mileusnić (28) u Ulici Dimitrija Tucovića, koji je u Urgentnom centru podlegao ranama.

Sumnja se da je njemu smrtonosne ubode oštrim predmetom naneo Neđeljko Đurović.

]]>
Fri, 15 Feb 2019 13:53:56 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417515/horor-na-paliluli-mladic-izboden-ispred-zgrade-komsije-ga-zatekle-u-lokvi-krvi.html
"BIĆETE UNIŠTENI DO POSLEDNJEG" Pretnje Beogradskom centru za bezbednosnu politiku, slučaj prijavljen policiji http://www.pressonline.rs/info/hronika/417479/bicete-unisteni-do-poslednjeg-pretnje-beogradskom-centru-za-bezbednosnu-politiku-slucaj-prijavljen-policiji.html Na adresu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) juče je stiglo preteće pismo, saopšteno je danas iz te civilne organizacije. ]]> Foto:Blic

"Bićete uništeni od prvog do poslednjeg” navodi se u pretećem pismu koje je stiglo na adresu Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) 13. februara 2019. godine. Slično pismo je stiglo i drugim organizacijama civilnog društva.

BCBP je pretnje prijavio policiji, a protiv potpisnika pisma će podneti krivičnu prijavu.

- Očekujemo da će nadležne institucije u narednom periodu reagovati u skladu sa zakonom. Takođe, apelujemo na zvaničnike i medije da ne doprinose daljem širenju atmosfere neprijateljstva prema organizacijama civilnog društva - navodi se u saopštenju organizacije.

U ovoj civilnoj organizaciji podsećaju da su pretnje poslednje u nizu napada na BCBP.

- U maju prethodne godine obijen je stan izvršnog direktora BCBP u kome živi sa suprugom i detetom, a pre toga, u avgustu 2016. godine na autu mu je bila ispisana preteća poruka „Čuvaj se” nakon niza izjava u vezi sa slučajem rušenja u Savamali. Osim toga, BCBP je u više navrata optuživan da radi „po zadatku neke strane službe“ ili „da urušava bezbednosni sistem zemlje“ - kaže se u saopštenju.

]]>
Thu, 14 Feb 2019 13:58:57 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417479/bicete-unisteni-do-poslednjeg-pretnje-beogradskom-centru-za-bezbednosnu-politiku-slucaj-prijavljen-policiji.html
RAT IZA ZIDINA OZLOGLAŠENOG ZATVORA Tamo leže vođe dva NAJJAČA CRNOGORSKA KLANA, i već su krenule tuče, napadi i KADROVSKE PROMENE http://www.pressonline.rs/info/hronika/417478/rat-iza-zidina-ozloglasenog-zatvora-tamo-leze-vodje-dva-najjaca-crnogorska-klana-i-vec-su-krenule-tuce-napadi-i-kadrovske-promene.html Od kada su šefovi dva zaraćena crnogorska kriminalna klana nalaze pod istim krovom, situacija u podgoričkom zatvoru se ne smiruje. Slobodan Kašćelan (55), vođa kavačkog klana i Milić Minja Šaković (31), vođa škaljara su najpre, pod strogim obezbeđenjem, smešteni u najudaljenije ćelije sa dvadesetčetvoročasovnim nadzorom, a onda su krenuli neredi, tuče, napadi, ali i kadrovske promene u samom zatvoru! ]]> Foto:BLic

Dve verovatno najvažnije vesti ove godine odjeknule su pre nekoliko dana, gotovo u istom trenutku, u crnogorskim medijima - pravdi je priveden jedan od navodnih vođa škaljarskog klana Milić Minja Šaković, a iz Češke je isporučen vođa kavačkog klana Slobodan Kašćelan.

Opsada u Podgorici

Iz češke prestonice u Podgoricu Kašćelan je isporučen 8. januara, a uhapšen je u toj zemlji sredinom decembra prošle godine. Za njegov dolazak u Crnu Goru pripremljene su mere obezbeđenja kakve se u Crnoj Gori ne pamte - prvo su dobro utvrđen plan kretanja, od Češke preko Beča do Podgorice, pratili češki, ali i crnogorski specijalci. A kada je stigao na teritoriju Crne Gore, snajperisti i specijalne jedinice bile su raspoređene po celoj prestonici. Opsadno stanje kakvo se u Crnoj Gori ne pameti.

Foto: Vijesti.me / Savo Prelević / Privatna arhiva

Protokol kretanja je do tih mera bio utanačen, da je Kašćelan u avion pre poletanja ulazio pre svih putnika, dok je iz njega izlazio poslednji, tek kada se isprazni. Sat vremena pre nego što je avion sleteo na podgorički aerodrom, oko piste i na zgradu aerodroma raspoređeni su specijalci i snajperisti, a na pisti ga je čekao policijski auto uz veliki broj pripadnika raznih jedinica.

Sa crnom vrećom na glavi i pancirom, poslednji je iz aviona izveden Kašćelan, i odmah smešten u policijski automobil koji ga je čekao na pisti.

Velike mere obezbeđenja prilikom dovoženja Kašćelana /Foto: Vijesti.me/Savo Prelević Foto: Vijesti.me / Savo Prelević / Privatna arhiva

Velike mere obezbeđenja prilikom dovoženja Kašćelana /Foto: Vijesti.me/Savo Prelević

Radnicima na aerodromu prethodno je naređeno da spuste sve roletne i ne gledaju u pravcu automobila.

U istom duhu sproveden je od aerodroma do zatvora - ulice su bile blokirane, specijalci su pratili kretanje policijskog automobila, a pripadnici policije u civilu i uniformi pazili su da bezbednost kriminalca bude maksimalno sačuvana.

Dan ranije, policijska opsada dogodila se pred hotelom "Hilton" u kom je uhapšen Milić Minja Šaković i pod jakim merama obezbeđenja sproveden u spuški zatvor.

Udaljene ćelije, različiti termini za šetnje

Smeštanje dva najveća neprijatelja u novijoj kriminalnoj istoriji Crne Gore bio je pravi izazov za upravu Zavoda za izdržavanje sankcija Spuž. Njih dvojica su, kako su preneli tamošnji mediji, smešteni u ćelije u prizemlju, ali tako da ni u jednom slučaju ne mogu doći u kontakt.

ZIKS Spuž, Podgorica Foto: youtube

ZIKS Spuž, Podgorica

Njihove sobe su pod budnim okom čuvara 24 sata, a boravak u njima prati se preko video nadzora. Čak i šetnje u zatvorskom krugu organizuju se u različitim terminima, sve kako ne bi došlo do kontakta zaraćenih glava klanova.

Bezbednost u celom zatvoru podignuta je na najviši stepen.

Neredi u zatvoru

Međutim, ni stroge mere obezbeđenja nisu uspele da spreče da dođe do sukoba. Iako takozvane vođe klanova nisu stupila ni u kakav kontakt, njihovi ljudi zatvoreni ranije i te kako prave nerede. Do konflikta između stražara i zatvorenika je došlo i neposredno pre dolaska vođa klanova, jer su robijaši navodno vređali zatvorske čuvare, zbog čega su ovi morali da upotrebe silu.

Foto: Gojko Bolevic Cole / Facebook

Verovatno najbizarniji napad na vođu klana dogodio se dog je boravio baš u svojoj strogo čuvanoj ćeliji. Njega su, naime, sa zatvorske šetnje kroz prozor dozivali drugi zatvorenici, a jedan od njih pozvao se na zajedničkog prijatelja, navodno želeći da ga pozdravi i pozivajući ga da priđe rešetkama kako bi se videli.

Kada je Kašćelan prišao, usledio je napad - zatvorenici su ga gađali dezodoransima i drugim sredstvima za higijenu koje je moguće nabaviti u zatvorskoj prodavnici, a letela su i jaja.

Kašćelan je ovaj napad prijavio čuvarima zatvora, te su "dezodorans napadači" sankcionisani.

Zbog ovog napada kažnjen je samicom Darko Vicković, koji je u pritvoru zbog sumnje da je 11. oktobra prošle godine u saizvršilaštvu sa više osoba prenosio više komada vatrenog oružja od mesta Slano ka Nikšiću. Vicković je šetao sa Vladimirom Ulamom, optuženim za ubistvo Petrovčanina Nemanje Medina, preneo je crnogorski CdM.

Foto: Vijesti.me / Savo Prelević / Privatna arhiva

Ipak, ovaj napad dematovala je uprava zatvora uz obrazloženje da pritvorenici jesu raznim predmetima gađali zid u njegovom pravcu, ali da na taj način nikako nije mogla biti ugrožena njegova bezbednost.

Međutim, neredima tu nije bio kraj.

Tuča obezbeđenja dva klana

Pritvorenik Dragoljub Ćetković (33) iz Podgorice napao je juče Srđana Juriševića (35) iz Tivta tokom šetnje u zatvorskom krugu, zbog čega je Ćetković kasnije sankcionisan odvođenjem u samicu, piše crnogorska Pobjeda.

Ćetković je navodno blizak škaljarskom klanu, dok je Jurašević bio član suparničkog kavačkog klana. Obojica su u klanovima radili kao ozbezbeđenje.

Kako su Kašćelan i Šaković završili u Spužu?

Kašćelan je potraživan zbog sumnje da je u Prčanju 2010. godine sa umišljajem pokušao da ubije Igora Markovića.

Osim tog slučaja, navodni vođa kavačkog klana se potražuje i po naredbi Višeg suda radi vođenja krivičnog postupka zbog više krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret. U tom postupku se tereti da je krajem maja 2010. godine organizovao kriminalnu grupu radi sticanja nezakonite dobiti i organizovao delovanje kriminalne organizacije uz primenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole, pri čemu je svaki član kriminalne organizacije imao unapred određen zadatak i ulogu.

Sa druge strane, Šaković je iza rešetaka završio zbog sumnje da je sa Igorom Dedovićem i Jovanom Vukotićem, 27. marta 2016. godine, počinio teško ubistvo u pokušaju na štetu Vojina Stupara i Miloša Radonjića. Za Vukotićem i Dedovićem su, u međuvremenu, raspisane nacionalne poternice.

Vukotić ponovo pisao novinarima

Jovan Vukotić, koji se u policijskim evidencijama vodi kao jedan od vođa škaljaraca, prošle godine je zbog lažnih dokumenata uhapšen u Turskoj i trenutno se nalazi u zatvoru u Srbiji. Ipak, to ga nije sprečilo da i sam oglasi povodom privođenja Šakovića i optužnice koja ga obuhvata.

Jovan Jovica Vukotić Foto: Facebook

Jovan Jovica Vukotić

On je, naime, napisao pismo redakciji crnogorskog "Dana" u kom negira povezanost sa pokušajima ubistva Radonjića i Stupara. Takođe, napisao je da je ova optužba nastavak uigrane akcije koju vode kriminalci koji sarađuju sa policijom, tužilaštvom i drugim bezbednosnim institucijama.

U pismu je istakao i da godinama, srećom, nije bio ni blizu granice sa Crnom Gorom, te da se optužba bazira na lažnim izjavama "otpadaka kavačkog klana i lečenih narkomana koji ga u životu nisu videli i ne znaju ni kako izgleda".

Suđenje vođi kavčana odloženo

Suđenje Slobodanu Kašćelanu trebalo je po planu da počne juče ujutru, kada je u Viši sud u Podgorici ponovo doveden po jakim merama obezbeđenja i policijskom pratnjom. Međutim, suđenje je ipak odloženo za 15. mart, jer, kako je navedeno u obrazloženju, potrebno je vreme kako bi se pripremila odbrana.

Foto: Vijesti.me / Savo Prelević / Privatna arhiva

Kadrovske promene u zatvoru

Kako su prenele crnogorske "Vijesti" pozivajući se na izvore iz zatvora, došlo je do velikih promena u rukovodstvu zatvora i to najverovatnije zbog Slobodana Kašćelana. Načelnik Istražnog zatvora Darko Vukčević poslat je na odmor, a njegovu funkciju preuzeo je nekadašnji šef tog zatvora Dejan Bauković.

Bauković je u Istražni zatvor vraćen pre tri dana, nakon incidenta sa vođom kavačkog kriminalnog klana, kada su ga drugi pritvorenici gađali dezodoransima. Sagovornici "Vijesti" iz Istražnog zatvora kazali su da je taj incident samo prelio čašu zbog čega je direktor Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija Milan Tomić, Vukčevića poslao na odmor.

Navodno, to je prva kadrovska promena u Istražnom zatvoru, a Tomić i Bauković narednih dana tražiće nova rešenja za šefove smena i rukovodioce službe obezbeđenja.

Rat koji besni godinama

Prema policijskim i evidencijama bezbednosnih službi, takozvani kavački i škaljarski klan nekada davno delovao je kao jedan - kotorski klan. Međutim, sve je pošlo nizbrdo kada je u Valensiji nestao tovar kokaina, te se klan podelio na dve frakcije.

Od tada, pa sve do danas, kada se najveće glave oba klana nalaze iza rešetaka, veliki broj likvidacija potresao je Srbiju, Crnu Goru, ceo region ali i neke druge svetske države u kojima su se događali obračuni.

U krvavim i brutalnim obračunima do sada je život izgubilo više od 20 ljudi, a bilo je i onih slučajnih žrtava, ljudi koji su ni krivi ni dužni stradali jer su se našli u pogrešno vreme na pogrešnom mestu. Ipak, ova brojka, po svemu sudeći, nije konačna, jer je ranije dokazano da to što se vođe nalaze u pritvoreni, ne znači da klan prestaje da deluje.

]]>
Thu, 14 Feb 2019 13:56:15 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417478/rat-iza-zidina-ozloglasenog-zatvora-tamo-leze-vodje-dva-najjaca-crnogorska-klana-i-vec-su-krenule-tuce-napadi-i-kadrovske-promene.html
JEZIVO Taksista koji je osumnjičen da je ubio mladog rukometaša iz Apatina njegovoj porodici izjavio saučešće i pravio se da NIŠTA NE ZNA http://www.pressonline.rs/info/hronika/417477/jezivo-taksista-koji-je-osumnjicen-da-je-ubio-mladog-rukometasa-iz-apatina-njegovoj-porodici-izjavio-saucesce-i-pravio-se-da-nista-ne-zna.html Miroslav V. (46) taksista iz Apatina koji je pronašao beživotno telo Gojka Grozdanića u lokvi krvi uhapšen je juče, a da ceo slučaj bude još bizarniji, on je neposredno nakon smrti izjavio saučešće porodici preminulog tinejdžera. ]]> Foto:Blic

Taksista je uhapšen zbog sumnje da je u subotu oko 3.30 sata na putu Stapari-Prigrevica automobilom marke "opel" pregazio rukometaša Gojka Grozdanića (20).

Da stvar bude gora, osumnjičeni je posle nesreće policiji prijavio da je pronašao telo mladića pored puta, a nekoliko sati kasnije otišao je kod njegovih roditelja, izjavio im saučešće i opisao u kakvom stanju je bilo Gojkovo telo.

Foto: privatna arhiva / Instagram

- Istragom je utvrđeno da je je upravo taksista koji je prijavio telo na putu odgovoran za nesreću. Ispostavilo se da je on pregazio mladića na raskrsnici, u pravcu ka selu Prigrevica. Nesrećni Gojko je iskrvario na mestu, a osumnjičeni pobegao. Što je najcrnje, on je prijavio policiji da je video pregaženog mladića, ali je prećutao da ga je upravo on usmrtio kolima - priča izvor i dodoje da je Miroslavu V. određeno zadržavanje od 48 sati zbog teškog dela protiv bezbednosti saobraćaja i zbog nepružanja pomoći povređenom.

Rukometaš sahranjen juče

Preminuli Gojko sahranjen je juče u rodnoj Prigrevici, a muškarac koji je osumnjičen za njegovu smrt, uhapšen je baš u vreme njegove sahrane.

Gojkov otac Mile, majka Irena i brat Strahinja od subote su van sebe. Jako teško su podneli Gojkovu smrt i tri dana su se pitalo ko bi mogao da pregazi Gojka i ostavi ga da umre nasred puta.

Foto: Facebook / Privatna arhiva

- Gojko je kobne noći bio u zabavi u selu Stapari i krenuo je peške kući ali nikada nije stigao. Javilo mi dosta njegovih drugova. Pokazali su i selfi koji su slikali s Gojkom neposredno pre nesreće. Ispričali su mi da je Gojko auto-stopom krenuo stigao do kobne raskrsnice s jednim drugom. Drug je nastavio ka Somboru, a on ka Prigrevici peške. Tu je stradao - ispričao je ranije mladićev otac Mile.

Imao velike planove za budućnost

On je istakao da mu se javio taksista koji je pronašao mrtvog Gojka.

- Našao ga je taksista, sve mi je ispričao. Bilo je 20 minuta do letiri kada ga je našao i zvao policiju. Bio je sav u lokvi krvi - rekao je Mile.

O mladom rukometašu svi su imali samo reči hvale. Otac Mile ispričao je i da je njegov sin planirao da sa majkom otpuituje u Slovačku da radi.

- Maštao je da kupi automobil. Uvek bi mi ostavio poruku, gde god je išao, čak nije ni izlazio tog dana. Sačekao je brata koji ide u školu u Beograd, radovao se što će raspust provesti zajedno - tužno je kazao ožalošćeni otac.

]]>
Thu, 14 Feb 2019 13:53:40 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417477/jezivo-taksista-koji-je-osumnjicen-da-je-ubio-mladog-rukometasa-iz-apatina-njegovoj-porodici-izjavio-saucesce-i-pravio-se-da-nista-ne-zna.html
"NE MOGU VIŠE DA PODNESEM KRITIKE" Dvanaestogodišnji dečak koji se ubio iz očevog pištolja ostavio POTRESNO OPROŠTAJNO PISMO http://www.pressonline.rs/info/hronika/417441/ne-mogu-vise-da-podnesem-kritike-dvanaestogodisnji-decak-koji-se-ubio-iz-ocevog-pistolja-ostavio-potresno-oprostajno-pismo.html Dvanaestogodišnji dečak iz jednog sela na jugu Srbije izvršio je juče samoubistvo pucajući sebi u usta iz očevog pištolja. Pored njegovog beživotnog tela pronađeno je oproštajno pismo upućeno roditeljima, kao i 15 evra. Kako saznajemo, dečak, koji je bio na samom početku života, je u pismu napisao da se na ovaj užasan korak odlučio jer nije mogao više da "podnese kritike zbog loših ocena". ]]> Foto:Blic

Šta se tačno dešavalo u glavi i duši dvanaestogodišnjaka, pa se odlučio na tako stravičan korak, verovatno nikada neće biti sasvim jasno. Međutim, u oproštajnom pismu dečak je, kako nezvanično saznajemo, napisao jako potresne reči:

"Ne mogu više da podnesem kritike zbog loših ocena. Sada više nećete imati koga da kritikujete...", napisao je dvanaestogodišnjak.

Kako saznajemo, u pismu je naveo i da se nada da će dete koje će njegova majka uskoro roditi "biti bolje nego on".

"Nadam se da će vas on usrećiti i da će biti bolji nego ja", napisao je ovaj đak šestog razreda osnovne škole u oproštajnom pismu, saznaje "Blic", a potom je dodao:

"Nemam ništa više da vam ostavim, sem ušteđevine od 15 evra".

Dvanaestogodišnjak se ubio pucajući sebi u usta iz očevog pištolja. Ova nezapamćena tragedija dogodila se u porodičnoj kući na jugu Srbije, a otkrivena je kada je porodica pronašla dečakovo telo i pozvala lokalni Dom zdravlja da traži pomoć.

Kako saznajemo, lekari su brzo stigli na lice mesta, međutim nisu mogli da urade ništa osim da konstatuju smrt deteta.

Pored dečakovog beživotnog tela pronađeni su 15 evra i oproštajno pismo.

Pištolj ukrao od oca

Prema nezvaničnim informacijama, dečak se ubio pištoljem svog oca. Oružje je bilo zaključano u jednoj fioci, a on ju je obio i uzeo pištolj.

Dečakova majka, koja je trudna, u vreme tragedije bila je kod komšija, dok je otac bio u nabavci drva.

Kako saznajemo, otac preminulog dečaka inače bavi se teškim fizičkim poslom. Dečak ima i mlađu sestru.

Meštani u šoku

Meštani ovog sela na jugu Srbije u šoku su nakon užasnog samoubistva dečaka na pragu života. Kako kažu, o njegovoj porodici imaju samo reči hvale.

- Delovali su kao srećna porodica. Ništa nije ukazivalo na tragediju - rekla je za "Blic" jedna meštanka.

Meštani navode da se dečak sa ocem i majkom i mlađom sestrom nedavno doselio iz susednog sela gde su kupili imanje.

- To je mirno, dobro, pametno dete. Pa, gde zbog ocena da se ubiješ?! - ne može da se načudi jedan od komšija.

Telo dečaka još u kući

Obdukcija dečaka nije rađena, a njegovo telo ostalo je u kući, na mestu tragedije.

Psiholog: Deca depresiju ispoljavaju drugačije od odraslih

Kako je moguće da niko nije primetio da dečak pati i razmišlja da sebi oduzme život, za "Blic" objasnila je psiholog Marina Nedejin Simić. Ona je navela da se depresija kod dece i adolescenata često ne ispoljava na isti način kao kod odraslih.

- Teško je prepoznati depresiju kod dece jer su simptomi slični onima koji su inače karakteristični za period puberteta i adolescencije. Ono što tipično podrazumevamo pod znacima depresije: da je dete tužno i melanholično, vrlo često je, a posebno kod dečaka, zamenjeno agresijom i promenljivim raspoloženjem - objašnjava Nedejin Simić.

Ona je dodala postoje znaci na koje roditelji i bližnji treba da reaguju ako primete kod deteta.

- Promena raspoloženja, agresivnost, tuga ili osećaj krivice. Važno je obratiti pažnju i da li je dete razvilo poremećaj spavanja - teško se uspavljuje, previše spava ili se budi rano - objašnjava psiholog i dodaje da ukoliko roditelji sumnjaju da im dete pati od depresije, treba da konsultuju stručnu osobu.

Takođe je, dodaje Nedejin Simić, značajno ako se primeti i promena u ishrani deteta.

- Najčešće to bude potpuni gubitak apetita, mada postoje i suprotni slučavi, poput prejedanja. Mi to nazivamo emotivna glad, koja se nadoknađuje hranom - objašnjava ona.

Psiholog savetuje da roditelji ili staratelji treba da konsultuju stručnu pomoć ako kod deteta postoji mogući okidač poput pada uspeha u školi, povlačenja u sebe ili problemi sa prijateljima i slično.

- U tim slučajevima postoje ciljani intervjui koji se rade sa decom. Najmlađi često nisu ni svesni da imaju problem, primećuju promene, ali ne znaju zbog čega je i kako došlo do tih promena - dodala je ona.

SOS telefon za pomoć osobama koje razmišljaju o samoubistvu

Ukoliko vam je potrebna pomoć, svakog dana možete pozvati volontere Centra "Srce" od 17 do 23 časa na broj telefona 0800-300-303 ili im se obratite mejlom na vanja@centarsrce.org

Volonteri razgovaraju s ljudima koji su usamljeni, uznemireni, povređeni, tužni, očajni, nesigurni...

]]>
Wed, 13 Feb 2019 13:38:16 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417441/ne-mogu-vise-da-podnesem-kritike-dvanaestogodisnji-decak-koji-se-ubio-iz-ocevog-pistolja-ostavio-potresno-oprostajno-pismo.html
PREOKRET NA SUĐENJU ZA HAOS U BETON HALI Pretučeni vlasnik kluba potpuno promenio iskaz, tvrdi da se više "NIČEGA NE SEĆA" http://www.pressonline.rs/info/hronika/417440/preokret-na-sudjenju-za-haos-u-beton-hali-pretuceni-vlasnik-kluba-potpuno-promenio-iskaz-tvrdi-da-se-vise-nicega-ne-seca.html Suđenje desetorici huligana koji su uhapšeni zbog sumnje da su učestvovali u demoliranju kluba “Komitet” kao i napadu na goste i radnike kluba, nastavljeno je juče u Prvom osnovnom sudu u Beogradu gde je jedan od vlasnika potpuno promenio iskaz koji je ranije dao pred tužiocem! ]]> Foto:Blic

Napad u klubu "Komitet" u Beton hali dogodio se 6. oktobra prošle godine, kada je grupa od oko 30 huligana upala naoružana pištoljima, drvenim i metalnim palicama, sa kapuljačama na glavi i maskirani fantomkama u klub. Naoružani huligani pretukli su radnike obezbeđenja na ulazu u klub, a zatim upali unutra i počeli palicama da lome inventar kluba tom prilikom udarajući sve goste koji su im "dopali šaka", uključujući i žene. U jednom trenutku preplašeni gosti kluba razbežali su se po ćoškovima, a napadači su ih brutalno gađali stolovima, stolicama, flašama i čašama, a svako ko im se našao na udaru dobio je i udarac palicom.

Za ovo krivično delo optuženi su Miloš Hrkman, Predrag Košprdić, Miloš Čičković, Aleksandar Vidojević, Mladen Vučetić, Marko Milosavljević i Stefan Bjelivuk. Naknadno, za isto krivično delo optužen je i Boris Karapandžić i još dvojica napadača. Svi oni pripadnici su grupe okupljene oko Veljka Belivuka, poznatijeg kao Velja Nevolja, jednog od vođe navijačke podgrupe "Janjičari".

Svedok sada tvrdi da se ničega ne seća

Kao svedok pred sudom je juče govorio Vladimir Mačar, jedan od vlasnika kluba "Komitet", koji je, kako je ispričao, u klubu radio te večeri. Mačar je najpre, kada mu je sudija rekla da se priseti događaja, rekao da: "Nema šta da doda i da je već sve rekao".

- Radili smo u klubu, kada je grupa huligana upala i napravili su problem - rekao je Mačar.

Haos u sali nakon napada na klub Foto: Privatna arhiva

Haos u sali nakon napada na klub "Komitet"

Sudija ga je zatim pitala šta su tačno radili huligani u tom trenutku, a šta on, on je rekao: "Sve već znate šta su radili. Nisam ih sigurno poslužio pićem".

Budući da je bio škrt na rečima, sudija je počela da čita njegov iskaz koji je dao pred tužiocem. U iskazu koji je sudija pričitala, Mačar je rekao da su napadači naoružani palicama ušli u klub oko ponoći i da su počeli da ruše stolove. Mačar rekao je tom prilkom i da "se sa jednim napadačem tukao i udario ga stolicom, a da su njega udarili palicom".

Na jučerašnjem ročištu on je pobio sve što je tada rekao, uz reči da se ne seća ničega, "jer je to bilo davno".

Preplašeni gosti ispred kluba nakon napda Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Preplašeni gosti ispred kluba nakon napda

Odgovarajući na pitanje tužiteljke, Mačar je rekao da se napad huligana dogodio oko ponoći i da ne zna koliko je tačno njih ušlo, jer je u tom trenutku u klubu bilo 300-400 ljudi.

- Sedeo sam na sredini kluba. Napadači su imali fantomke i nisam video lice nijednog od njih - rekao je on.

Zanimljivo je, međutim, da je Mačar ranije i policiji i reporteru "Blica" ispričao su huligani upali u klub, nakon što se upravo on sukobio sa njima iza lokala, i to zbog parking mesta. Pred sudijom je juče, međutim, ispričao da nikoga od njih nije video, iako je sa njima pre upada u klub razgovarao i raspravljao.

Mačara je sudija pitala i o povredama nosa i posekotine na usni koju je zadobio te večeri. Odgovorio je da "nije zadobio nikakve udarce u klubu".

Sudija je Mačara pitala i o verbalnom sukobu za koji je ispričao ranije da se dogodio na parkingu u Beton hali. Naime, Mačar je tužiocu kazao da se posvađao sa grupom muškaraca oko jednog parking mesta u Beton hali. Iako je nakon incidenta tvrdio da je do haosa u klubu došlo upravo zbog ovog sukoba, Mačar je sada rekao da "nijedan od okrivljenih nije učestvovao u tom sukobu".

Ekipa Velje Nevolje demolirala lokal i tukla sve pred sobom Foto: RAS Srbija

Ekipa Velje Nevolje demolirala lokal i tukla sve pred sobom

Inače, Vladimir Mačar, koji se u optužnici vodi kao vlasnik kluba, došao je u redakciju “Blica”, nakon što su iste večeri na portalu našeg lista eksluzivno objavljene fotografije i snimci iz demoliranog “Komiteta”. Tom prilikom ispričao je istu priču koju je rekao i kod tužioca, a koju je sada pred sudijom porekao.

Drugi svedok: Udarili su me u glavu, pao sam u nesvest

Drugi svedok Slavoljub Vanić, koji je u trenutku kada su huligani krenuli ka klubu, rekao je juče da je stajao na ulazu i da je tom prilikom zadobio udarac u glavu i pao u nesvest.

Vanić je pred sudom rekao da ostaje pri ranije datoj izjavi kod tužioca, a na zahtev sutkinje ponovo opisao šta se dogodilo te večeri.

- U "Komitet" sam krenuo na poziv svog drugara Vladimira, bilo je oko 23.45 sati kada sam stigao ispred kluba. Nekoliko gostiju čekalo je ispred mene da uđe i ja sam čekao u redu, okrenut licem ka ulaznim vratima. U jednom trenutku, dobio sam udarac u glavu čvrstim predmetom u predelu potiljka. Od udarca sam pao na kolena, pa se pridigao, povremeno gubeći svest - rekao je svedok.

Optuženi dolaze na suđenje za napad u klubu Foto: D. Milenković / RAS Srbija

Optuženi dolaze na suđenje za napad u klubu "Komitet"

Vanić je dodao da je mnogo ljudi ulazilo u klub i da je on krenuo unutra.

- Shvatio sam da mi krv šiklja po glavi i niz lice. Došao sam do garderobe, gde sam video gomilu salveta i uzeo da zaustavim krvarenje. U klubu je bio opšti metež, ljudi su ulazili i izlazili - rekao je Vanić, dodajući da su napadači imali fantomke i kapuljače na glavama.

Prema njegovim rečima, jedna žena ga je pridigla i pomogla mu da izađe iz kluba, sedam-osam metara do kola. Nakon toga prišao je još jedan momak i oni su pozvali njegovog sina kako bi došao po njega i odvezao ga kući, jer on kako je rekao, nije bio u stanju da vozi.

- Sin me je odvezao u Urgentni centar gde sam operisan. Imao sam nagnjećenje mozga, a imao sam po sebi deliće stakla - rekao je on.

Na pitanje tužiteljke da li je neko bio naoružan, Vanić je rekao da misli da je nekoliko lica imalo crne palice, ali da to ne može da tvrdi, kao i da ne može da kaže koliko je tačno bilo napadača.

Kamere kasne sat vremena

Branilac okrivljenih rekao da je da je, imajući uvid u dokazni materijal, vreme na kamerama sa kluba “Gotik” čiji su video snimci preuzeti, kasne sat vremena i 4 minuta.

Suđenje desetorici huligana biće nastavljeno krajem marta, kada će biti ispitani još nekoliko svedoka.

]]>
Wed, 13 Feb 2019 13:36:04 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417440/preokret-na-sudjenju-za-haos-u-beton-hali-pretuceni-vlasnik-kluba-potpuno-promenio-iskaz-tvrdi-da-se-vise-nicega-ne-seca.html
Vučić: Zahvalnost Moldaviji što nije priznala Kosovo http://www.pressonline.rs/info/hronika/417417/vucic-zahvalnost-moldaviji-sto-nije-priznala-kosovo.html Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je potpredsedniku moldavske Vlade zaduženom za evropske integracije Juriju Leanki zbog principijelnog stava Moldavije da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podrške po tom pitanju u regionalnim i međunarodnim organizacijama. ]]> foto:blic

Vučić je istakao i da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije, zalažući se za princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, saopšteno je iz Pres-službe predsednika Srbije.

On je sagovornika upoznao o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, izazvanom uvođenjem taksi na proizvode iz centralne Srbije, što je protivno CEFTA sporazumu, čiji je potpisnik i Moldavija.

Vučić je moldavskom zvaničniku predstavio i spoljnu politiku Srbije, koja podrazumijeva namjeru Srbije da postane članica EU, ali uz njegovanje i unapređenje tradicionalnog prijateljstva i saradnje sa Rusijom, kao i razvoj odnosa sa ostalim zemljama.

Potpredsednik moldavske Vlade Jurij Leanka zahvalio je Srbiji za politiku poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Moldavije. On je izrazio interes svoje zemlje, kao učesnice programa EU "Istočno partnerstvo", čiji je spoljnopolitički prioritet članstvo u EU, da koristi iskustva Srbije u evrointegracijama.

Dvojica sagovornika su se saglasili da nivo ekonomske saradnje ne odgovara mogućnostima, i da je jačanje trgovinske razmene, investicione i svake druge ekonomske saradnje zajednički interes.

]]>
Tue, 12 Feb 2019 14:05:51 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417417/vucic-zahvalnost-moldaviji-sto-nije-priznala-kosovo.html
PIKASO PRIZNAO DA JE IZBO ŽENU Serijski silovatelj rekao policajcima: Izbo sam je jer me je IZNERVIRALA http://www.pressonline.rs/info/hronika/417415/pikaso-priznao-da-je-izbo-zenu-serijski-silovatelj-rekao-policajcima-izbo-sam-je-jer-me-je-iznervirala.html Dušan Murgaški Pikaso (60), koji je tri puta robijao zbog silovanja žena, uhapšen po četvrti put zbog sumnje da je pokušao da ubije radnicu KC Vojvodine. Kako nezvanično saznajemo, protiv Murgaškog, koji je na slobodi proveo svega dva meseca, podneta je krivična prijava za ubistvo u pokušaju, pošto je u liftu u jednoj od zgrada KC Vojvodine u nedelju po podne nožem nasrnuo na radnicu. ]]> foto:blic

Izvadio sam nož

- Bio sam u Urgentnom centru na trežnjenju, a kad sam izašao iz bolnice, video sam ljude u uniformi. Mislio sam da će oni mene da jure, pa sam prvo uleteo u zgradu, a potom i u lift. Hteo sam da se sakrijem. U liftu je bila neka žena. Drsko mi je rekla: "Šta ćeš ti u ovom liftu, ovo je lift za radnike." Jako me je iznervirala i izvadio sam nož - navodno je rekao Pikaso na saslušanju u policiji.

Kako saznajemo, Murgaški je u Urgentni centar dospeo u nedelju, kada ga je ekipa Hitne pomoći zatekla kako pijan leži na ulici.

- Doveli su ga na detoksikaciju i rehabilitaciju i posle nekog vremena on je pušten kući. Međutim, umesto da ode kući, on je uleteo u zgradu koja je 50 metara udaljena od objekta iz kog je izašao - kaže izvor lista i dodaje da je tada usledio napad na servirku Marijanu Č.

Žena je vrištala

- Napao ju je nožem i povredio je. Ona je istrčala iz lifta sva krvava, vrištala je. Tada su zaposleni u ćošku lifta primetili muškarca kako se krije. Primetili su da u desnoj ruci drži nož i da mu je lice krvavo. Tražili su od njega da baci oružje i on je tada pokušao da im se suprotstavi, ali je brzo savladan. Tada je došla i policija - prepričava dramu sagovornik Kurira.

Inače, Dušan Murgaški je srpskoj javnosti poznat po tome što je čak tri puta robijao zbog silovanja žena, među kojima je i jedna maloletnica (14).

- On je 30. novembra 2018. pušten na slobodu, pošto je odslužio 10 godina zatvora zbog silovanja sredovečne Novosađanke. To krivično delo je počinio 2008. u stanu oštećene, i to svega mesec dana nakon što je odslužio, takođe 10 godina, zbog silovanja učenice (14). Nesrećnu devojčicu silovao je nepuna tri meseca nakon odsluženja višegodišnje kazne zatvora zbog silovanja spremačice u školi - podseća izvor.

Naša radnica ima višestruke povrede

Iz KC Vojvodine saopštili su da je njihova radnica povređena na svom radnom mestu u Klinici za medicinsku rehabilitaciju.

- Zadobila je višestruke povrede po telu. Posle hirurške obrade rana i konsultativnog pregleda psihijatra zbog psihičkih trauma koje je zadobila prilikom napada puštena je na kućno lečenje. KC Vojvodine je povređenoj pružio svu stručnu medicinsku pomoć i podršku. Osuđujemo napade na zdravstvene radnike i saradnike - saopštili su iz Kliničkog centra.

]]>
Tue, 12 Feb 2019 13:58:36 +0100 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/417415/pikaso-priznao-da-je-izbo-zenu-serijski-silovatelj-rekao-policajcima-izbo-sam-je-jer-me-je-iznervirala.html