Press Online :: Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/rss.html IGRAO SE SA PIŠTOLJEM Lekari se bore za život tinejdžera (17) iz Novog Sada koji se SLUČAJNO UPUCAO U GLAVU http://www.pressonline.rs/info/hronika/413835/igrao-se-sa-pistoljem-lekari-se-bore-za-zivot-tinejdzera-17-iz-novog-sada-koji-se-slucajno-upucao-u-glavu.html Sedamnaestogodišnji O. T. ranjen je u glavu u noći između petka i subote u ulici Kaće Dejanović u novosadskom Novom naselju a kako saznaje "Blic", lekari se bore za njegov život. ]]> Foto:Blic

Iz izvora u policiji saznajemo da su prelimirani rezultati istrage pokazali da je mladić slučajno iz pištolja ispalio jedan hitac i pogodio sebe u glavu.

Foto: RAS Srbija

- Incident se dogodio oko jedan sat nakon ponoći dok se povređeni mladić igrao pištoljem u prisustvu nekoliko drugara. Prema rečima svedoka, pištolj je slučajno opalio verovatno zbog nestručnog rukovanja i ranio nesrećnog mladića, tako da smo zaključili da nije reč o pokušaju ubistva niti samoubistva – rekao je za ''Blic'' izvor blizak istrazi.

Mladić je bez svesti kolima Hitne pomoći prevezen u Dečiju bolnicu i nalazi se na Odeljenju intenzivne nege sa prostrelnom ranom glave u predelu između obraza i slepoočnice.

Foto: RAS Srbija

- Mladić je u izuzetno teškom stanju sa ranama opasnim po život. Pod konstantnim je nadzorom lekara i davati bilo kakve prognoze o njegovom oporavku je vrlo nezahvalno zato što je zadobio izuzetno teške telesne povrede – kratko nam je rečeno u Dečijoj bolnici.

Kako za ''Blic'' pričaju stanovnici zgrade u ulici Kaće Dejanović broj 1, oni su čuli pucanj, ali kada su izašli na terasu, nisu videli ništa.

- Ovde se u dvorištu stalno se skupljaju neki mladići, piju, viču na sav glas u pola noći, možda se i drogiraju. Ko to zna? A, niko im ništa ne sme, odnosno neće niko da im se zameri pošto deluju opasno – priča komšija koji je želeo da ostane anoniman.

Dalja istraga treba da pokaže čiji je pištolj koristio O.T. i kako je došao do njega.

]]>
Mon, 24 Sep 2018 13:20:31 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413835/igrao-se-sa-pistoljem-lekari-se-bore-za-zivot-tinejdzera-17-iz-novog-sada-koji-se-slucajno-upucao-u-glavu.html
"DOBRODOŠLI U KANABISTAN" Kako funkcioniše albanska mafija čiji su prsti u čak 70 odsto SVETSKE TRGOVINE DROGOM http://www.pressonline.rs/info/hronika/413834/dobrodosli-u-kanabistan-kako-funkcionise-albanska-mafija-ciji-su-prsti-u-cak-70-odsto-svetske-trgovine-drogom.html Okvirno 70 odsto profita od narkotika koji se prodaju na malo, preko dilera, na teritoriji Evrope ide u ruke albanskoj mafiji. Procenjuje se da dileri mesečno švercuju četiri do šest tona heroina čija vrednost na godišnjem nivou iznosi dve milijarde dolara, piše makedonski list "Večer". ]]> Foto:blic

Albanski predsednik Bujar Nišani, koji je na toj funkciji od 2012. godine, svojevremeno je najavio da će da se radi na drastičnom porastu ilegalnih aktivnosti vezanih za proizvodnju marihuane uz saradnju sa Savetom za nacionalnu bezbednost. Specijalci su izvršili raciju na mesto Rešen i tom prilikom zaplenili tri tone narkotika, te uhapsili 15 osoba. Toj akciji prethodila je serija hapšenja i policija je na nekoliko lokacija zaplenila nekoliko tona marihune spremne za "izvoz" u Zapadnu Evropu.

Foto: Profimedia

Albanski "Njuz 24" objavio je istraživanje vezano za nelegalnu proizvodnju narkotika u toj zemlji, a u njemu je predočeno da u Albaniji postoje dva tajna aerodroma pomoću kojih se marihuana prenosi u Italiju. Inače, jedan od pilota "pajper" aviona koji je prevozio drogu 2016. godine je uhapšen u Albaniji. Italijanski mediji u poslednjih godinu-dve Albaniju nazivaju "Kanabistan", zbog činjenice da se kanabis uzgaja na stotine hetara, a policija je suštinski nemoćna da to suzbije.

Među albanskim narko-kartelima, koji su najpoznatiji u Evropi, hijararhija je neprikosnovena, a svetski eksperti procenjuju da čak 70 odsto aktivnosti povezanih sa narkoticima vuče korene upravo iz Albanije. Sama činjenica da se teško razbijaju klanovi temelji se na čvrstoj povezanosti članova, ali i konekcijama albanske narko-mafije sa vrhom evropske politike, kao i nacionalnim politikama pojedinih zemalja u kojima su najefikasniji, poput Češke, Poljske, Italije, Nemačke, Švajcarske, Švedske, Francuske, Britanije, Španije...

Inače, malo je poznato da jedan od najslavnijih atentatora "Koza Nostre" i čovek zaslužan za razbijanje italijanske "porodice", Sami Gravano - Bik, vodi poreklo iz Albanije. Najpoznatiji klan koji se pojavio u SAD je klan Rudaj. U oktobru 2004. godine, u akciji FBI-a uhapšena su 24 člana tog klana zajedno sa njihovim vođom Aleskom Rudajom.

Današnji vladari narko-kartela u SAD smatraju ga osnivačem tamošnje albanske mafije koja je toliko jaka da je izgurala Kolumbijce koji su do pre šest godina bili neprikosnoveni u svetu ilegalne trgovine narkotika. Pritom, albanska narko-mafija nema piramidalnu strukturu, odnosno nema jednu glavnu osobu, što nije slučaj sa drugim mafijama koje su podeljene između porodice i regionalnih klanova koji međusobno sarađuju.

"Albanija je tranzitna država za šverc droge, oružja, ilegalnih migranata i falsifikovane robe", navedeno je u izveštaju Stejt departmenta iz 2016. godine u vezi Strategije za kontrolu međunarodne trgovine drogom.

Albanska mafija odavno ne dejstvuje samo na jugu Srbije, na Kosovu, u Crnoj Gori, Grčkoj, Turskoj, Makedoniji, njihov uticaj se širi u središnjim delovima Evrope i stiže sve do istočnih obala SAD i Kanade. Izveštaji srpske policije već dugo predoče o organizovanim kriminalnim grupama na Kosovu koje govore o trafikingu narkotika kao porodičnom biznisu, piše "Večer".

Foto: crna.gora.me / Arhiva

Stroga disciplina unutar tih klanova, lojalnost, ali i sistem kažnjavanja, ukoliko se sagledaju sve devijacije inicijalno postavljenih planova, ukazuje se njihova homogenost. "Večer" takođe objavljuje i svojevrsnu kartu za koju navodi da prikazuje povezanost između narko-mafije i trenutne politike na Kosovu, te na kojim delovima su teritorije vođene političkim klanovima.

Operativni podaci svetskih organizacija za period od poslednjih pet godina prepoznaju četiri najjača albanska klana - Kula, Abazi, Borici i Brokaj. Pod njihovom komandom je 20 familija sa Kosova koje zajedno drže ne samo narkotike, već i krijumčarenje droge, oružja, cigara, krađu automobila, prostituciju, reketiranje, pranje novca, ucene. Sepak, ime koje izaziva strah i koje se smatra za jedan od najopasnijih mafijaških klanova Albanije je deo Kula. Smatra se da oni kontrolišu trgovinu narkoticima iz Turske. Familija Abazi osim droge švercuje i oružje, a uglavnom posluju u Italiji. Klan Borici izabrao je prostituciju i to im je glavni put za distribuciju narkotika. Grupa Brokaj je specifična јер je sastavljena uglavnom od bivših pripadnika albanske tajne službe čiji prioritet su njihovi odnosi sa ostatkom sveta, prvenstveno u okviru carina i među političkim krugovima drugih zemalja. Prema procenama, albanski dileri krijumčare između 4 i 6 tona heroina mesečno, što je srazmerno oko 2 milijarde dolara na godišnjem nivou.

"Večer" objašnjava da su na Kosovu stvari podeljene po regionima, te da se ta pravila striktno poštuju i da su klanovi sa najzvučnijim imenima Keljemendi, Luka i Selimi. "Najprometnije" je oko Peka i tu, osim pomenutih familija, deluju i klanovi Eljšani i Haliti čije je glavno poslovanje usmereno prema Crnoj Gori. Porodica Kitaj kontroliše teritoriju između Kline i Istoka i funkcioniše preko kradenih vozila i oružja. Najozloglašeniji klan je Suma koji deluje na području Kačanika. Bave se raketiranjem i ucenom, švercom oružja i narkotika od Makedonije na Kosovo i šire. Na sve to, oni koriste manje poznate kosovske klanove poput Sulja, Agušija, Gecija i Babaljija koji su zaduženi za Prištinu, Mitrovicu i Đakovicu. "Večer" napominje i da treba skrenuti pažnju na to da je, na osnovu podataka prikupljenih u proteklih pet godina, teritorija Kosova, kada je reč o organizovanom kriminalu, podeljena u tri interesne zone - Drenica, Dukađin i Lab. U tom slučaju, Drenica preko Prizrena, Kline i Istoka povezuje Crnu Goru sa Makedonijom i kontroliše je drenička grupa koja posluje u domenu trgovine oružjem, kredenim automobilima, ljudima, cigaretama i gorivom. Ta grupa je povezana brakom sa albanskom, crnogorskom, makedonskom, bugarskom i češkom mafijom. Na teritoriji Peći, Dečana i Đakovice, u oblasti Dukađin, deluje metohijska grupa koja se bavi nelegalnom trgovinom oružjem, narkoticima, akciznom robom, kradenim automobilima i reketiranjem. Švercovana roba se distribuira u Makedoniju, na jug Srbije, Rašku i Crnu Goru preko pravca Peć-Kula-Rožaje. Metohijska grupa kontroliše područje Laba preko kojeg se krijumčare narkotici. Čak i ukoliko neki članovi budu uhapšeni, klan se ne raspada jer je organizovan na nekoliko nivoa. Ipak, svi putevi i "poslovanje", od narkotika do trgovine ljudima, završavaju na severu Albanije.

Albanski narko-kartel Kamila godinama je jedan od pet najjačih grupa Evrope. Osim narkotika, među njihovim glavnim aktivnostima je trgovina ljudima. U jednom istraživanju "Transparensi Internešnal" (Transparency International), za albansku trgovinu ljudima naznačeni su Valona, Tirana, Fjer i Skadar, te pogranična mesta sa Crnom Gorom, Makedonijom i Grčkom. Prema njihovoj proceni, albanska mafija je samo u periodu 1999-2000. godine prebacila najmanje 70.000 osoba u Evropu i zaradila oko 50 miliona dolara. Albanska mafijaška narko-mreža prostire se i na Italiju, Švajcarsku, Austriju, Nemačku, kao i skandinavske zemlje. "Večer" napominje da su Albanci u Italiji brzo potisli turske trgovce narkotika i postali partneri sicilijanske, napuljske i kalabrijske mafije. Albanske kriminalne aktivnosti u Švajcarskoj, na osnovu podataka tamošnjih bezbednosnih službi, koriste se za nelegalno nabavljenje "kalašnjikova" i "uzija", finansiranje OVK itd. Sedište crne berze za oružje inače je bilo u Bernu i Bazelu, piše "Večer".

]]>
Mon, 24 Sep 2018 13:09:16 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413834/dobrodosli-u-kanabistan-kako-funkcionise-albanska-mafija-ciji-su-prsti-u-cak-70-odsto-svetske-trgovine-drogom.html
STRAVIČAN ZLOČIN U BEČU Igor (29) izbo oca nožem, pa nakon krvavog pira otišao da PROŠETA PSA http://www.pressonline.rs/info/hronika/413833/stravican-zlocin-u-becu-igor-29-izbo-oca-nozem-pa-nakon-krvavog-pira-otisao-da-proseta-psa.html Stravičan zločin odigrao se u petak oko 17 časova Beču kada je Igor Stević (29) kuhinjskim nožem usmrtio oca Karla Stevića (51), pa nakon krvavog pira izašao iz stana da prošeta kuče. ]]> Foto:blic

Kako se saznaje, porodica Stević imaju austrijsko državljanstvo, a rodom su iz Salakovca kod Malog Crnića. Već dugo godina žive i rade u Beču, a u svoje rodno selo dolaze samo dok su na odmoru.

Prema poslednjim saznanjima, rođaci porodice Stević kažu da je do ovog krvavog pira navodno došlo nakon svađe koja je izbila između Karla i njegovog sina Igora.

- Igor je navodno koristio opojne droge, pa je njegov otac koji se pre neki dan vratio sa odmora iz Srbije, u petak uveče nakon što se vratio s posla posvađao sa Igorom jer ga je molio da krene na lečenje, a on je odbio - kažu rođaci.

Kako nezvanično saznaje TPKnews od izvora iz austrijske policije, Igor je već bio uhapšen nekoliko puta zbog droge.

- Nakon svađe, Igor je ušao u kuhinju, uzeo nož koji je stajao na stolu, prišao je svom ocu s leđa dok je ovaj kuvao kafu i zadao mu višestruke rane nožem. Nakon toga pozvao je svog brata i rekao mu je da je ubio oca. Njegov brat je odmah alarmirao policiju. U međuvremenu kako policija i hitna nisu brzo stigle, Igorova majka vratila se kući iz šetnje i pronašla supruga sa ubodnim ranama u kuhinji - rekao je izvor iz austrijske policije.

Hitna pomoć je pokušala da reanimira žrtvu, ali na žalost bezuspešno, lekari su mogli samo da konstatuju Karlovu smrt. Policija je potvrdila da je Karlo zadobio višestruke rane nanete nožem.

Prema poslednjim saznanjima, 20 minuta kasnije, osumnjičeni je uhapšen u obližnjem parku dok je šetao kuče.

]]>
Mon, 24 Sep 2018 13:05:11 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413833/stravican-zlocin-u-becu-igor-29-izbo-oca-nozem-pa-nakon-krvavog-pira-otisao-da-proseta-psa.html
EKSKLUZIVNO Šariću drug iz detinjstva na sudu u oči rekao: Darko, ti si bio GLAVNI ZA ŠVERC KOKAINA http://www.pressonline.rs/info/hronika/413781/ekskluzivno-saricu-drug-iz-detinjstva-na-sudu-u-oci-rekao-darko-ti-si-bio-glavni-za-sverc-kokaina.html Suđenje Darku Šariću i njegovoj grupi ulazi u završnicu, a trojica svedoka saradnika prethodno su četvrti put ponovila iste optužbe, saznaje „Blic”. Tako je najvažniji od njih, Nebojša Joksović, u lice svom prijatelju iz detinjstva - Darku Šariću rekao da je „bio glavni organizator krijumčarenja kokaina”! ]]> Foto:blic

Šef nako-kartela nije ni ovog puta Joksoviću, koji je ponovo svedočio početkom jula, postavio nijedno pitanje u vezi sa kokainom. Joksović je izazvao burnu reakciju odbrane kada je kao pripadnike kartela označio Darka Tošića i Nikolu Dimitrijevića, koji su se predali posle više godina, a on ih je prvi put video u sudnici. Pokazujući ka njima Joksović je rekao da ih prepoznaje i da su oni učestvovali u transportu kokaina u Argentini.

Torbe u kojima se nalazio kokain Foto: Privatna arhiva

Torbe u kojima se nalazio kokain

Svedočenjе svedoka saradnika bilo je iza zatvorenih vrata, ali kako “Blic” saznaje, ovo prepoznavanje je izazvalo burne reakcije branioca i optuženih, koji očito to nisu očekivali.

Dok јe Joksović bio u sudnici pušteni su tonski zapisi presretnutih razgovora između njega i Šarića i drugih pripadnika narko-kartela. Joksović je prepoznao sve učesnike razgovora, ali je i objašnjavao šifrovanu komunikaciju koju je grupa koristila. Detaljno je svedočio kako su i kada koristili šifre i koja je šta značila u dogovorima za transport kokaina i izbegavanje policije.

Šarić nije imao nijedno pitanje u vezi s tim, ali je pokušavao Joksovića da ispituje u vezi s njegovom ličnom imovinom tvrdeći da mu je pozajmio novac. Joksović nije nasedao na provokacije i uz osmeh je odgovarao, pa je Šarić u priču upleo politiku navodeći da mu je navodno svedok saradnik savetovao da spominje političare.

Foto: Blic / RAS Srbija

Šarić: Da li si mi tada savetovao da budem svedok saradnik kao ti i da pričam protiv Mila Đukanovića, Stanka Subotića i njegovog brata?

Joksović: Ti znaš više o tome, ti si bio saradnik državne bezbednosti Crne Gore.

Joksović ne samo da je optužio Šarića za šverc kokaina, nego i za kasnije napade na njega i njegovu porodicu od kada je odlučio da svedoči. Radovan Joksović, bliski rođak svedoka saradnika, ubijen je 3. jula 2012, kada je u Beogradu eksplodirala bomba postavljena pod njegov auto, a povređen je Predrag R. Pre toga je pretučen rođeni brat Joksovića.

Joksovićeva štamparija u Žarkovu je dva puta napadnuta. U maju 2011. ispaljena su tri projektila iz “zolje”, a avgusta 2015. bačena je bomba. Juna 2012. bačena je bomba na Joksovićev kafić “La principessa” u Žarkovu.

Šarić na aerodromu u Podgorici Foto: MUP Crne Gore / Promo

Šarić na aerodromu u Podgorici

Joksović je od tri svedoka saradnika najviše znao o poslovioma klana i direktno je komunicirao sa Šarićem. On je na početku otkio istražiteljima tri velike isporuke kokaina iz Južne Amerike, koje nisu bile obuhvaćena dotadašnjom istragom u “Balkanskom ratniku”.

Svedoci saradnici Draško Vuković i Radan Adamović takođe su u poslednjem svedočenju ostali pri svojim ranijim iskazima u kojima su rekli da je glavni organizator klana bio Šarić.

- Šarić je bio nesporni vođa i svi smo ga zvali Drug - svedočio je Vuković. Adamović je rekao da je naređenja dobijao od drugooptuženog Gorana Sokovića, koji je u bekstvu, ali da su to bili nalozi Šarića. Svedočio je i da je Šarić izdao naređenje da se spali kuća jednog advokata u Crnoj Gori koji mu se zamerio, što je i učinjeno. I ovi svedoci su detaljno svedočili o transportu kokaina. Vuković je naveo i da je bio glavni degustator koji je ocenjivao kvalitet droge.

Posle osam godina postupka ovo suđenje drugi put ulazi u završnu fazu, a Šarićeva odbrana je pokušala čestim izostancima - 22 puta zaredom da još više produži postupak da bi onda tražila da se on brani sa slobode zbog trajanja suđenja. U Italiji, Urugvaju i Sloveniji postupci protiv ovog klana davno su okončani osuđujućim presudama, a u Srbiji se očekuje da će nova prvostepena presuda biti do kraja godine.

Fasifikovali pismo svedoka

Odbrana je prosledila nedavno pojedinim medijima navodno pismo Nebojše Joksovića upućeno Šariću. Međutim, reč je o pismu koje je u bitnim detaljima izmenjeno i koje je svedok saradnik ocenio kao falsifikovano. Joksović je sudu predao svoje originalno posmo upućeno Šariću iz kojeg proizilazi da je ono pismo koje je bilo dostavljeno javnosti izmenjeno na način koji je odgovarao Šariću, tako da su izostavljeni inkriminišući delovi.

Ključni dokaz i 10 priznanja

Ključni dokazi protiv Darka Šarića i ostalih optuženih su, osim iskaza tri svedoka saradnika, i priznanja još devet pripadnika grupe koje su sa tužilaštvom postigli sporazum.

Branko Lazarević Foto: E. Čonkić / RAS Srbija

Branko Lazarević

Oni su za kazne od kojih su neke i 12 godina zatvora priznali da su bili deo kriminalne grupe koju je predvodio Šarić. Njihova priznanja su deo dokaza. Osim toga tu je brojna presretnuta komunikacija pripadnika grupe - od internet prepiske do telefonskih poziva i poruka. Koristili su šifre koje su svedoci saradnici razotkrili, na primer Šarića su zvali Drug, ali je važan dokaz i zaplenjena knjiga šifara. Izgledalo je da će postupak biti okončan efikasno. Međutim, od predaje Šarića 2014. počinju da se dešavaju čudne stvari. Prvo su 2014. smenjeni svi iz MUP i BIA koji su učestvovali u istrazi, kao i istražni sudija. Kasnije su smenjena dvojca sudija iz tročlanog veća koje je Šariću izreklo poništenu osuđujuću presudu glasajući dva prema jedan.

Postupak protiv Šarića za pranje 22 miliona evra još nije blizu kraju. U tom postupku je Nikola Dimitrijević priznao krivicu za pranje Šarićevih para za kaznu od godinu dana. Dimitrijević je šurak Branka Lazarevića, šefa kabineta tadašnjeg ministra policije Ivice Dačića. Pokrenut je postupak i protiv Lazarevića za odavanje tajni Šariću, pre svega kada je propala akcija hapšenja iz aprila 2009. Međutim, u ovom postupku na snazi je nesvakidašnja naknadna sudska odluka da se ne mogu koristiti presretnuti razgovori, jer su oni odobreni za istragu droge i pranja novca. Protiv Šarića je vođen i postupak za falsifikovanje dokumenata, ali je on zastareo.

Prilikom predaje Šarića saopšteno je da se on krio pre toga u Južnoj Americi i da je doleteo preko Crne Gore, gde mu je omogućeno da se vidi sa porodicom. Međutim, sam Šarić je to doveo u pitanje.

- Probudim se, upalim televizor i vidim da je uhapšen Sretko Kalinić - rekao je Šarić kada se pojavio na sudu. Vest o hapšenju Kalinića juna 2010. emitovana je u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i BiH. Područje Južne Amerike satelitski program nijednog nacionalnog emitera ne pokriva.

Sudbina istražitelja

* Sudija Vladimir Vučinić otišao iz Specijalnog suda zbog pritisaka

* Sudija Aleksandar Trešnjev degradiran iz Specijalnog suda

* Istražni sudija Dragan Lazarević premešten iz Specijalnog suda

* Tužilac za organizovani kriminal Miljko Radi­sa­vljević smenjen

* Načelnik BIA Saša Vukadinović isteran iz državne službe u privatni sektor

* Zamenik načelnika BIA Ivica Petrović degradiran

* Načelin UKP Rodoljub Milović penzionisan

]]>
Thu, 20 Sep 2018 13:24:08 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413781/ekskluzivno-saricu-drug-iz-detinjstva-na-sudu-u-oci-rekao-darko-ti-si-bio-glavni-za-sverc-kokaina.html
FRIZERKA UBICA IZ SVILAJNCA "Tanja je tukla jednog švalera, drugog ubila, a muža je TERORISALA" http://www.pressonline.rs/info/hronika/413780/frizerka-ubica-iz-svilajnca-tanja-je-tukla-jednog-svalera-drugog-ubila-a-muza-je-terorisala.html Frizerka Tanja Avramović (38) iz Svilajnca, osumnjičena za ubistvo svog ljubavnika Živana Savića (75) iz sela Porodin, maltretirala je i tukla svoja dva saučesnika u zločinu - supruga Životu Avramovića (48) i drugog ljubavnika Bogića Đokovića (49), pričaju meštani Svilajnca. ]]> Foto:Blic

Fatalna žena, koja je muža i jednog ljubavnika strpala u zatvor, dok je drugog ubila, uhapšena je prekjuče nakon što je policija pronašla telo deviznog penzionera Živana Savića u gepeku automobila u selu Kušiljevo kod Svilajnca, a tada je klupko počelo da se odmotava.

Bila u paralelnim vezama

Živan Savić Foto: privatna arhiva / Privatna arhiva

Živan Savić

- Tanja, koja je udata za Životu, bila je u paralelnoj vezi sa svojim podstanarom Bogićem Đokovićem, a istovremeno se viđala i sa Savićem. Tanja i Bogić su 16. septembra otišli kod Savića u kuću i tražili mu novac. Došlo je do rasprave, a Tanja je, kako je to na saslušanju u policiji ispričao Đoković, zgrabila flašu vina i njome udarila u glavu Savića, koji je preminuo na mestu. Potom su njih dvoje pozvali Tanjinog muža, koji im je pomogao da se otarase tela i da nekoliko dana kriju zločin - kaže izvor "Kurira" i dodaje da su ljubavnici ubijenom starcu ukrali dva bicikla.

Ova bizarna priča već četiri dana ne prestaje da šokira stanovnike Svilajnca, ali i čitavu Srbiju, a poznanici aktera ljubavnog četvorougla kažu da veruju da je Tanja kolovođa.

- Života je mnogo dobar čovek, ali ga je Tanja terorisala! Svi su pričali da se ona švaleriše i da mu je nabila jelenske rogove. On je dobar i miran, što se kaže - papučar - kaže za Kurir Jelica, vlasnica frizerskog salona u kome je uhapšeni Života zaposlen kao frizer.

- On je radio kod mene, a Tanja je povremeno dolazila, ali nije bila zaposlena. Kad mi je komšija rekao da je policija u njihovoj kući, šokirala sam se - kaže Jelica i dodaje da u Svilajncu niko nema lepo mišljenje o uhapšenoj ženi, te da je svi smatraju odgovornom za ubistvo penzionera.

- Taj ubijeni Živan je dolazio u moj salon, jer je navodno bio i Životin prijatelj. Svi su znali da se Tanja i deda švalerišu, ali kad je Života ćutao, ćutali smo i mi. On dalje od nje nije video. Sećam se da je taj penzioner donosio i konjak u salon, navodno da Tanja i njen muž časte doktora koji je operisao Tanju - priča sagovornica.

Čudna žena

Kako kaže, Tanja je čudna žena, koja se ni sa kim nije družila, a supruga je godinama maltretirala.

- Tukla je i muža i tog švalera Bogića. Maltretirala ih je sve, a Života je samo ćutao i trpeo. Niko iz komšiluka nije smeo da se obrati Životi zbog Tanje - kaže ona.

Ubijeni penzioner Živan Savić sahranjen je juče u selu Porodin. Sahrani su prisustvovala njegova deca, ali i brojne komšije i prijatelji.

- Nemamo šta da kažemo. Niko od porodice nije raspoložen za izjave, svi su u šoku - rekao je Savićev prijatelj.

Majka uhapšene tvrdi: Moja Tanja nije ubica, ne verujem u to

Rada Rašić, majka uhapšene Tanje Avramović, rekla je za Kurir da je šokirana hapšenjem ćerke i zeta, te da trenutno čuva njihovog maloletnog sina, a njenog unuka.

- Ništa ja ne znam šta je bilo. Došla sam da čuvam unuka, koji je trenutno u školi. Kažu da su moja Tanja i njen muž ubice, ali ja to ne znam. Ne verujem u to - kaže Rada.

Tanjina majka kaže da je od policajaca saznala da su joj ćerka i zet uhapšeni zbog brutalnog zločina.

- Kad sam videla policajca, odsekla sam se. Rekao je da su Tanja i Života dobro, ali da ja moram da pođem s njim da bih čuvala unuka, pošto nema ko drugi da brine o njemu. Roditelji mog zeta su umrli, oni su godinama bili u inostranstvu, a i moja Tanja je išla tamo da radi - priča Rašićeva i dodaje da nije videla Tanju i njenog muža od hapšenja.

- Oni su u Ćupriji u zatvoru, a ja nemam pare da odem tamo da ih vidim. Ne verujem da je moja ćerka mogla da ubije nekog, sumnjam u to - tvrdi Rada.

Ona je dodala da je njena ćerka teško bolesna i da je dva puta operisana.

Ljubavnik stanovao kod Avramovića

Bogić Đoković, koji je uhapšen sa bračnim parom Avramović zbog ubistva, inače je stanovao kod supružnika.

- Znamo i njega, on je bio podstanar kod Avramovića. I on se švalerisao s Tanjom, a koliko smo čuli, ona je i njega maltretirala, tukla i kinjila. Taj Bogić ima ćerku iz prvog braka, razveden je. Uopšte nismo iznenađeni ovime, žao nam je samo Živote - kaže komšinica i dodaje da je Tanja pre braka sa Životom imala još jedan brak, kao i da ona u Beogradu ima polusestru, koja je završila Pravni fakultet i koja joj je sušta suprotnost.

]]>
Thu, 20 Sep 2018 13:20:44 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413780/frizerka-ubica-iz-svilajnca-tanja-je-tukla-jednog-svalera-drugog-ubila-a-muza-je-terorisala.html
JEZIVE PORUKE NA ZIDU I SMRT Četiri žene se ubile za 24 sata, na zidu poruka: Sad vam je smešno, ali neće biti... http://www.pressonline.rs/info/hronika/413733/jezive-poruke-na-zidu-i-smrt-cetiri-zene-se-ubile-za-24-sata-na-zidu-poruka-sad-vam-je-smesno-ali-nece-biti.html Nakon što su majka i ćerka iz Sjenice prekjuče zajedno otišle u smrt, prerezavši vene žiletom u porodičnoj kući u Sjenici, Srbiju je juče potresla identična tragedija. Majka i ćerka ubile su se u svom stanu u Žarkovu, a u smrt su otišle pošto su istovremeno popile veliku količinu esencije. ]]> Foto:blic

Smrt četiri žene, dve majke i dve ćerke, koje su u razmaku od 24 sata odlučile da okončaju živote, šokirala je ne samo njihove komšije i rodbinu već i čitavu javnost. Najpre su u ponedeljak u Sjenici nađena tela Radovanke Popović (60) i njene ćerke Ivane (41). Pored nesrećnih žena nađen je žilet kojim su prerezale vene, kao i oproštajna poruka.

- Poslednja poruka, tako mora, takav običaj ljudski, jednom zatvorenik, uvek zatvorenik. Sad kad čitate smešno je, ali neće biti kad te kletva stigne - ispisale su majka i ćerka po zidovima kuće u kojoj su živele.

Njihovi rođaci i komšije kažu da su Radovanka i Ivana bile bolesne, a da im se stanje pogoršalo nakon što im je prošle godine preminuo sin, odnosno brat.

- Odbijale su svaku pomoć. Ni sa kim nisu razgovarale. Osamile su se i povukle u sebe. Njihova tela je u ponedeljak pronašao rođak koji je došao da im donese 500 evra za ogrev i stanarinu. Vrata su bila zakrčena komodom, jedva su ih otvorili. Unutra je bio haos, krvi je bilo na sve strane, sobe prljave, ostaci hleba, otvorene paštete - kaže komšija i dodaje da su Radovanka i Ivanka u oproštajnom pismu navele da su kivne na rođake, komšije i poznanike.

- Napisale su da im je došao kraj i da sada svi mogu da odahnu i da su ljute na rođake, koji su ih nazivali pogrdnim imenima - rekao je komšija.

Nisu se družile s komšijama

Samo dan nakon ove tragedije, policija je u Beogradu u Ulici Dušana Vlajića u Žarkovu pronašla otrovanu Milinu M. (56) i njenu ćerku Ivana (35). Jeziva je i podudarnost da su dve ćerke imale isto ime, ali i to da su bile sličnih godina.

- Majka i ćerka su u stanu popile esenciju. Majka je preminula na mestu, dok je ćerka izdahnula na VMA - kaže izvor.

Prema rečima komšija, u stanu s majkom i ćerkom živela je i nepokretna baka.

- One su stanovale u zgradi, viđali smo ih povremeno, ali se nisu previše družile ni sa kim. Delovale su normalno - pričaju komšije i nastavljaju:

- Ivana je bila veoma uslužna, često je pomagala komšinici, zalivala joj cveće kada je odsutna. Mnogo nam je žao i ne možemo da poverujemo šta se desilo. Uopšte ne znamo šta bi mogao da bude razlog ovakve tragedije - rekli su nam uznemireni stanari iz Ulice Dušana Vlajića.

U Centru za socijalni rad u Sjenici kažu da su Radovanka i Ivana bile njihove korisnice i da su uzimale hranu iz narodne kuhinje.

- Bile su jako nepoverljive, kivne na rodbinu, koja ih, prema njihovom mišljenju, nije podržavala. Rodbina je pokušavala da im pomogne, ali one su ih odbijale. Takođe su odbile i da se presele u stan Centra za socijalni rad, a u poslednje vreme nikome nisu otvarale vrata - kaže izvor i dodaje da se sumnja da je najpre majka prerezala vene, a da je potom isto učinila i ćerka.

- Ivana je dolazila u prodavnicu, tražila namirnice i pričala da joj je majka preminula - kaže izvor.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 13:41:53 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413733/jezive-poruke-na-zidu-i-smrt-cetiri-zene-se-ubile-za-24-sata-na-zidu-poruka-sad-vam-je-smesno-ali-nece-biti.html
ISPALIO DVA HICA U MMA BORCA Ovo je osumnjičeni za ubistvo Radoša Joksimovića http://www.pressonline.rs/info/hronika/413732/ispalio-dva-hica-u-mma-borca-ovo-je-osumnjiceni-za-ubistvo-radosa-joksimovica.html Kragujevačka policija uhapsila je A. M. (22) osumnjičenog da je sinoć ubio dvadesetsedmogodišnjeg MMA borca Radoša Joksimovića. ]]> Foto:Blic

Sumnja se da je A. M. noseći zaštitnu moto kacigu na glavi, sinoć u večernjim časovima iz vatrenog oružja ispalio dva hica u Joksimovića koji se nalazio na terasi jednog ugostiteljskog objekta, a zatim je pobegao skuterom.

MMA borac je pao na pod, a u pomoć su mu pritrčali konobari, a prema priči očevidaca videlo se odmah da je teško ranjen i da mu je život ugrožen.

Foto: N. Raus / RAS Srbija

Ubrzo je došla Hitna pomoć, međutim nesrećnom mladiću nije bilo spasa.

Inače, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 časova, nakon čega će uz krivičnu prijavu biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Kragujevcu, navodi se u saopštenju MUP.

]]>
Wed, 19 Sep 2018 13:39:02 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413732/ispalio-dva-hica-u-mma-borca-ovo-je-osumnjiceni-za-ubistvo-radosa-joksimovica.html
LOCIRANE VOĐE OZLOGLAŠENOG KLANA Promenili identite, presadili kosu, ali ih ipak odao SNIMAK SA JUTJUBA i tajni telefonski razgovori http://www.pressonline.rs/info/hronika/413731/locirane-vodje-ozloglasenog-klana-promenili-identite-presadili-kosu-ali-ih-ipak-odao-snimak-sa-jutjuba-i-tajni-telefonski-razgovori.html Vođe ozloglašenog "kavačkog klana", Radoje Zvicer i Slobodan Kašćelan, locirani su u Nemačkoj. ]]> Foto:Blic

Do ove informacije došla je policija iz Crne Gore, koja je potom ubrzo kontaktirala sa policijom ove zemlje kako bi razmenili informacije o kretanju "kavčana", koji su nakon hapšenja Marija Miloševića u Prištini hitno promenili lokaciju.

Kako piše crnogorski list "Dan", bezbednosne službe su došle i do podataka koje pasoše sada koriste vođe ovog ozloglašenog kriminalnog klana koji godinama ratuje sa "škaljarskim klanom" na ulicama Crne Gore i Srbije.

U policiji tvrde da je samo pitanje dana kada će oni biti uhapšeni, a glavni trag do njih su bili njihovi bliski rođaci koji se bave biznisom u Austriji i Njemačkoj.

Kako saznajemo, tajne službe su evidentirale više poziva i snimile nekoliko razgovora između vođa “kavačkog klana”, a neki od tih transkripta biće predmet dodatne istrage.

U međuvremenu je prikupljeno i dosta materijalnih dokaza o pranju novca od strane te grupe u inostranstvu. Policija sumnja da su u zapadnoevropskim zemljama pokušali da stave u legalne tokove novac zarađen od šverca narkotika.

Policija je tokom potrage za “kavčanima” koristila i podatke koje je rivalski “škaljarski klan” objavio na Jutjubu kada su prvi put objavljene fotografije Radoja Zvicera, koji je označen kao vođa te mafijaške grupe, i pojedinih najbitnijih članova.

U sklopu tog snimka objavljene su dve fotografije Radoja Zvicera. Na prvoj je, navodno, prikazano kako je Zvicer izgledao pre deset godina. Odmah zatim prikazana je skorašnja fotografija vođe "kavačkog klana", snimljena nakon što je presadio kosu u Istanbulu.

U tom snimku je obelodanjeno da Zvicer sada koristi tuđi identitet i da ima lična dokumenta na ime Josip Babić.

Prema saznanjima bezbednosnih službi iz regiona, Radoje Rale Zvicer, jedan od osnivača i vođa takozvanog kavačkog klana, krije se u zemljama EU pod lažnim imenom Josip Babić – 6.2.1979, Orašje, BiH, državljanin BiH koji je rođen u nemačkom gradu Nirnbergu.

Osoba čiji identitet Zvicer koristi u falsifikovanim dokumentima nikada nije vadila dokumenta BiH.

Takođe, u tom snimku su otkriveni detalji koji se odnose na kriminalno delovanje tog klana, kao i imena država u kojima deluju i lažni identiteti koje koriste. Sve to je bilo predmet policijskih provera i većina objavljenih informacija se pokazala kao tačna.

Na tom snimku, vidi se spisak visokopozicioniranih članova klana, na kojem se nalaze: Davorin Baltić, Slobodan Kašćelan, Igor Božović, Dragan Knežević, Predrag Knežević, Milan Vujotić, Damir Meljović i Vladimir Roganović.

Takođe, objavljene su i njihove fotografije, uglavnom one koje se nalaze u njihovim zvaničnim dokumentima i koje javnosti nisu dostupne.

Da su u pitanju strogo poverljive informacije i podaci, koje građani ne mogu imati, govori i činjenica da je u snimku obelodanjeno da Predrag Knežević sada koristi lažno ime Desnica Miroslav, pri čemu je naveden broj pasoša, kao i lične karte, koji su izdati u BiH.

Policija je proverila te navode kod kolega u BiH i oni su se pokazali kao istiniti i umnogom su pomogli u lociranju odbeglih "kavčana."

]]>
Wed, 19 Sep 2018 13:35:59 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413731/locirane-vodje-ozloglasenog-klana-promenili-identite-presadili-kosu-ali-ih-ipak-odao-snimak-sa-jutjuba-i-tajni-telefonski-razgovori.html
SERIJA KRVAVIH NAPADA U ALEKSINCU Pitali tinejdžera "zašto ih gleda", IZBOLI GA, a onda teško pretukli starca http://www.pressonline.rs/info/hronika/413689/serija-krvavih-napada-u-aleksincu-pitali-tinejdzera-zasto-ih-gleda-izboli-ga-a-onda-tesko-pretukli-starca.html Tinejdžer J. Đ. (16) iz Aleksinca napadnut je iz čista mira u subotu uveče kada je oko 23 časa uboden nožem u stomak. Dvojica napadača potom su napala i starca! ]]> Foto:Blic

Međutim, dvojica napadača iste večeri pretukla su i izbola čak 17 puta Miodraga V. (58).

Tinejdžer je odmah nakon zbrinjavanja u aleksinačkoj bolnici otpušten na kućno lečenje, dok je Miodrag koji je zadobio teške telesne povrede takođe na svoj zahtev napustio bolnicu.

Kako saznajemo, ni A. Đ. ni Miodrag V. ne poznaju svoje napadače i ne znaju iz kog razloga se uopšte desio napad.

Šesnaestogodišnjak je ispričao da pretpostavlja da napadači imaju oko tridesetak godina i da su ga pre napada upitali zašto ih gleda dok je sedeo na zidu, te je mladić odmah okrenuo glavu.

- Jedan od njih me je zgrabio da me spusti sa zida na kome sam sedeo. Moja devojka je bila pored mene i skočila je na njega, ali je pala, kada je pokušala da ustane, udario ju je laktom. Krenuo sam na njega da bih je odbranio i osetio udarac u stomak. Nisam znao u tom trenutku da sam uboden nožem sve dok nisam video krv, onda smo pozvali Hitnu pomoć - priča A. Đ

Majka dečaka, koja je zdravstveni radnik, kaže da je sreća što nož nije ušao dublje.

- Dok sam bila u bolnici zbog sina, doveden je i taj drugi čovek koga su napali, lice mu je bilo neprepoznatljivo. Taj momak koji mi je napao dete je pre nekoliko dana bio zbrinut u bolnici zbog povreda koje je zadobio, mnogo sam zabrinuta za svog sina - priča majka dečaka.

Pretučeni Miodrag V. nije želeo da govori iz straha od osvete, samo je potvrdio da napadače ne poznaje dok je krio izubijano lice. Policija je saopštila da se intenzivno radi na otkrivanju napadača.

Serija napada se nastavlja

Foto: BRANKO JANAČKOVIĆ / RAS Srbija

Da podsetimo, pre samo dva dana uhapšen je Ivan K. (21) koji je izbo nožem Nenada Đurića, predsednika ženskog rukometnog kluba u Aleksincu.

Ivan K. uhapšen zbog sumnje da je napao i nožem ubo predsednika odbojkaškog kluba Foto: Facebook / Privatna arhiva

Ivan K. uhapšen zbog sumnje da je napao i nožem ubo predsednika odbojkaškog kluba

Motiv napada, navodno, nalazi se u tome što se Đurić javnosti obratio otvorenim pismom u kom je obelodanio da meštane ovog grada nekoliko mladića učestalo maltretira.

"Po završetku treninga pošao sam kući. Iza sportske hale, kod stepenica, video sam ljude, mislio sam da su prolaznici. Onda je jedan potegao nož. Uspeo sam da ga odgurnem, ali me je ubo nožem u grudi. Krenuo sam da bežim jer su me pojurila još trojica napadača…"

]]>
Tue, 18 Sep 2018 13:23:37 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413689/serija-krvavih-napada-u-aleksincu-pitali-tinejdzera-zasto-ih-gleda-izboli-ga-a-onda-tesko-pretukli-starca.html
STRAVIČNA EKSPLOZIJA U NOVOM SADU Ceo stan odleteo u vazduh, petoro povređenih! http://www.pressonline.rs/info/hronika/413688/stravicna-eksplozija-u-novom-sadu-ceo-stan-odleteo-u-vazduh-petoro-povredjenih.html Pet osoba povređeno je prilikom eksplozije stana na trećem spratu zgrade u ulici Petra Drapšina broj 49 u Novom Sadu koja se dogodila sinoć oko ponoći. ]]> Foto:Blic

Portparolka Hitne pomoći dr Mirjana Bursać izjavila je za ‘’Blic’’ da su njene kolege intervenisale na licu mesta čak tri puta, tokom i nakon požara.

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu

- U požaru je jedan četrdesetogodišnji muškarac zadobio opekotine većeg dela tela i prevezen je u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine na reanimaciju. Tokom incidenta jedna žena stara 34 godine zadobila je opekotine u predelu ruke i ona je prevezena u Urgentni centar radi dalje dijagnostike, a trinaestogodišnja devojčica zbog prekomerne ekspozicije dimu prebačena je u Dečiju bolnicu – rekla nam je dr Bursać.

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu

Dodala je i da su njene kolege ponovo intervenisale oko jedan sat nakon ponoći kada su dobili dojavu da je jednom vatrogascu pozlilo tokom gašenja požara.

- Vatrogasac je prevezen u Odeljenje kardiologije Instituta za kardiovaskularne bolesti u Sremskoj Kamenici gde se oporavlja, a negde oko dva sata ujutru sa iste adrese gde je bio požar primili smo još jedan poziv i saznali da je jednoj ženskoj osobi (27) takođe pozlilo. Naša ekipa je brzo intervenisala i utvrdili smo da joj je pozlilo zbog preživljenog stresa te je ona zbrinuta na licu mesta i nije bilo potrebe za hospitalizacijom – rekla nam je dr Bursać.

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu

Kako saznajemo u Kliničkom centru Vojvodine, četrdesetogodišnji Š. G. zadobio je teške telesne povrede i lekari mu se bore za život.

- Š.G. je u izuzetno teškom stanju jer je zadobio opekotine većeg dela tela. On se nalazi u šok sobi u Urgentnom centru i život mu je ugrožen, a lekari rade sve što je u njihovoj moći da ga spasu – rekao je za ‘’Blic’’ portparol Kliničkog centra Vojvodine Siniša Knežević.

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu

Prema njegovim rečima, J. A. (34) koja je zadobila opekotine ruke oseća se dobro i najverovatnije će danas biti puštena na kućno lečenje.

Portparolka Dečije bolnice dr Andrea Đuretić izjavila je za ‘’Blic’’ da se trinaestogodišnja devojčica koja je zbrinuta u toj zdravstvenoj instituciji oseća dobro, ali da je za svaki slučaj zadržana na posmatranju te da je u pitanju psihička trauma a ne fizička.

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu

Policija još nije izdala zvanično saopštenje povodom ovog slučaja tako da se još ne zna pravi uzrok eksplozije, a materijalna šteta je ogromna.

Komšije kažu da ih je uznemirila stravična eksplozija zbog koje su se stvari iz stana razletele po celom dvorištu zgrade i oni sumnjaju da je požar izazvala neispravna plinska boca.

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Eksplodirao stan u ulici Petra Drapšina u Novom Sadu

]]>
Tue, 18 Sep 2018 13:18:42 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413688/stravicna-eksplozija-u-novom-sadu-ceo-stan-odleteo-u-vazduh-petoro-povredjenih.html
MALIŠAN NASTRADAO PRED 8. ROĐENDAN Majka dečaka neutešna: Nisam ni znala da ga otac vodi u Prokuplje http://www.pressonline.rs/info/hronika/413687/malisan-nastradao-pred-8-rodjendan-majka-decaka-neutesna-nisam-ni-znala-da-ga-otac-vodi-u-prokuplje.html Mali Mladen Gušljatović iz sela Zlot kod Bora, umesto da 5. oktobra sa drugovima proslavi osmi rođendan nastradao je u stravičnoj nesreći kod Prokuplja, kada je sa ocem stao pored lekovite "Suve česme" kako bi natočio vodu. ]]> Foto:Blic

- Suprug i ja smo razvedeni. On je došao u nedelju po našeg sina ali nisam znala da će da ga vodi u Prokuplje – kaže Sanela Gušlješević, majka nastradalog mališana koji je život izgubio u saobraćajnoj nesreći koja se u nedelju popodne dogodila na putu Prokuplje-Mala Plana.

Mladen Gušljatović Foto: RAS Srbija

Mladen Gušljatović

Ona objašnjava da je Centar za socijalni rad odredio da deca nedelju dana borave kod nje, a nedelju dana kod oca.

- Deca su nedelju dana kod mene u Zlotu a nedelju dana kod oca u Boru, jer je tako i odredio Centar. Imamo i ćerkicu od šest godina. Ništa još ne znam. Kako je moje dete poginulo? Ne mogu ni da pričam, jako mi je teško – kroz suze jedva govori neutešna majka.

Sanela Gulješević Foto: RAS Srbija

Sanela Gulješević

Da podsetimo, nesreća se dogodila kada je dečakov otac Nenad kod mesta "Suva česma" zaustavio vozilo da natoči vodu na česmi.

Mesto na kome se dogodila tragedija Foto: screenshot

Mesto na kome se dogodila tragedija

Dečak je ostao u vozilu dok su otac i još jedan čovek koji je bio sa njima u kolima izašli da natoče vodu. Međutim, u jednom trenutku mališan je izašao iz automobila i krenuo sam da prelazi kolovoz, kada je na njega automobilom marke „volvo“ naleteo B.P. koji se kretao iz pravca Kuršumlije ka Prokuplju. Od zadobijenih povreda, dečak je preminuo na licu mesta.

Vozaču je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će biti priveden na saslušanje u Osnovno javno tužilaštvo u Prokuplju zbog sumnje da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Nesrećni dečak biće sahranjen na groblju u Zlotu.

]]>
Tue, 18 Sep 2018 13:14:44 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413687/malisan-nastradao-pred-8-rodjendan-majka-decaka-neutesna-nisam-ni-znala-da-ga-otac-vodi-u-prokuplje.html
MUČKI PRETUČEN U SUTOMORU Mladić iz Srbije već 20 DANA U KOMI, pomera samo prst na nozi http://www.pressonline.rs/info/hronika/413662/mucki-pretucen-u-sutomoru-mladic-iz-srbije-vec-20-dana-u-komi-pomera-samo-prst-na-nozi.html Sudbina mladića kog je krajem avgusta mučki iz čista mira pretukao huligan na šetalištu u Sutomoru i dalje je neizvesna, a njegovo zdravstveno stanje gotovo da je nepromenjeno ]]> Foto:Blic

Stefan Novoselac (19) iz Rume, kog je u Sutomoru u Crnoj Gori brutalno pretukao Petar Vojvodić (19) iz Bara, u komi je gotovo mesec dana, a njegov stric Đuro Novoselac kaže za Kurir da je cela porodica veoma zabrinuta jer mu je stanje gotovo nepromenjeno.

- Počeo je da pomera prst na nozi, ali je istovremeno dobio temperaturu, najverovatnije od šlajma koji mu se nakupio u plućima zbog ležanja - ispričao je za Kurir Đuro Novoselac.

Roditelji uz njega

On kaže da su njegovi brat i snaja neprekidno u bolnici uz Stefana.

- Uprava bolnice htela je da Stefana prebacimo na dalje lečenje u Srbiju, ali su se tome usprotivili njegov lekar i anesteziolog. Rekli su da nema pomeranja sve dok se ne probudi iz kome - kaže naš sagovornik.

Kako dodaje, ogorčen je zbog situacije u kojoj se Stefan nalazi.

Stefan sa bratom Draganom Kerkezom Foto: Privatna arhiva

Stefan sa bratom Draganom Kerkezom

- Suze mi same krenu kad se setim kakvo je Stefan dete, a s kakvom se sudbinom suočava. Svaki dan molim boga da nam se ponovo vrati. Čudno je kako su žrtve bezosećajnih huligana uvek mirni i dobri ljudi koji ne poznaju zlodela - naglasio je Đuro Novoselac.

Brat očajan

Prema njegovim rečima, u Podgorici je donedavno bio i Stefanov polubrat Dragan Kerkez.

- Dragan je profesionalni vozač kamiona i trenutno je u Španiji. Potpuno je očajan. Konstantno je na vezi sa snajom i bratom. Verujemo da će se Stefan uskoro probuditi - završava zabrinuti stric.

Podsetimo, dvojicu mladića iz Rume je na letovanju u Sutomoru napao meštanin Petar Vojvodić (19), dok su bili na šetalištu. Nasilnik je uhapšen sutradan i određen mu je pritvor do 30 dana.

Molim se za Stefana

Dejan Grujičić, kog je zajedno sa Stefanom Novoselcem pretukao Petar Vojvodić (19) iz Bara, izjavio je za Kurir da se i dalje oporavlja od teških povreda koje mu je nasilnik naneo.

- Slomljena mi je vilica, trpim velike bolove, a lekari su mi rekli da mi predstoji dug i bolan oporavak. Do danas ne znam zašto nas je Vojvodić napao. Skočio je na nas iz čista mira iz kafića. Svaki dan se molim da se Stefan probudi iz kome - kazao je za Kurir povređeni Grujičić, koji zbog preloma vilice jedva govori.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 13:16:47 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413662/mucki-pretucen-u-sutomoru-mladic-iz-srbije-vec-20-dana-u-komi-pomera-samo-prst-na-nozi.html
NAVIJAČU RADA 13 GODINA ZA UBISTVO IZ 1994. GODINE Ubio mladića u bašti kafića na Vidikovcu http://www.pressonline.rs/info/hronika/413661/navijacu-rada-13-godina-za-ubistvo-iz-1994-godine-ubio-mladica-u-basti-kafica-na-vidikovcu.html Nakon ponovljenog drugostepenog suđenja, Apelacioni sud u Beogradu je ponovo preinačio oslobađajuću presudu i jednog od vođa navijačke grupe Rada "United force" Dragana Supurovića osudio na 13 godina zatvora zbog ubistva Ivana Pavlovića, u septembru 1994. godine u kafiću Tržnog centra na Vidikovcu, kada su ranjene još dve osobe. ]]> Foto:BLic

.

Foto: R. Getel / RAS Srbija

Suđenje je ponovljeno po nalogu trećestepenog veća Apelacionog suda koje je zimus ukinulo drugostepenu presudu, kojom je Supurović bio osuđen na istu kaznu. I na novu presudu odbrana Supurovića ima pravo žalbe trećestepenom veću Apelacionog suda, objavljeno je na sajtu tog suda.

Prvostepenom presudom Višeg suda u Beogradu, koja je sada preinačena, Supurović je u aprilu 2016. godine bio oslobođen optužbi, kao i S.P. kojem je Apelacioni sud potvrdio oslobađajuću presudu. U obrazloženju nove osuđujuće presude se navodi da je Supurović osuđen, jer je 22. septembra 1994. godine u bašti kafića ubio Ivana Pavlovića i pri tome je doveo u opasnost živote više lica. U presudi piše da je on je nakon ulaska u kafić prišao stolu za kojim je sedeo Pavlović i sa udaljenosti većoj od jednog metra iz pištolja ispalio više hitaca u njega i ubio ga.

Apelacioni sud Foto: Petar Dimitrijević / RAS Srbija

Apelacioni sud

Ispaljenim hicima pogođeni su i gosti kafića oštećeni A.M. i M.N i zadobili lake telesne povrede. U obrazloženju odluke, navodi se da je po stavu Apelacionog suda dokazano da je Supurović pucao i sa četiri projektila pogodio u telo Pavlovića, kao i da je doveden u opasnost život više lica koji su sedeli za stolom kao gosti u kafiću. Prilikom odlučivanja o krivičnoj sankciji Apelacioni sud je imao u vidu društvenu opasnost izvršenog krivičnog dela i stepen odgovornosti okrivljenog. Ceneći otežavajuće okolnosti, sud je, kako se navodi u odluci, imao u vidu njegov raniji život, dok nije našao postojanje olakšavajućih okolnosti. Za krivično delo ubistvo najviša zaprećana kazna je 15 godina zatvora.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 13:14:32 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413661/navijacu-rada-13-godina-za-ubistvo-iz-1994-godine-ubio-mladica-u-basti-kafica-na-vidikovcu.html
BADŽIN SIN OPLJAČKAO BIVŠEG MUŽA MIRE ŠKORIĆ Preskočio ambis od metar i po, pa preko terase UPAO U PENTHAUS http://www.pressonline.rs/info/hronika/413660/badzin-sin-opljackao-bivseg-muza-mire-skoric-preskocio-ambis-od-metar-i-po-pa-preko-terase-upao-u-penthaus.html Vojislav Stojičić (38), sin ubijenog policijskog generala Radovana Stojičića Badže, uhapšen je zbog sumnje da je 8.marta opljačkao kuću direktora "Granda" Saše Popovića i iz nje izneo sef sa nakitom vrednim 100.000 evra, dovodi se u vezu sa pljačkom stana Vase Jeremića, poznatog hirurga koji je nekada bio i braku sa pevačicom Mirom Škorić. ]]> Foto:Blic

Prema nezvaničnim informacijama u stan u kom hirurg sa suprugom živi na Vračaru lopov je ušao preko terase susedne zgrade. Iz penthausa kao i iz kuće Saše Popovića, navodno je odnesen ceo sef, koji je isčupao iz zida. Tako se proširlia istraga o pljačkama poznatih u kojima su navodno učestovali Stojičić i njegova ekipa.

Hirurg tipovan

- Hirurgu i njegovoj supruzi Bojani Barjušević plajčkaši su odneli sav nakit i novac. Za razbojnicima se i dalje traga, ali postoje određeni tragovi da iza ove pljačke kao i iza pljačke kuća Saše Popovića i Žike Jakšića stoji ekipa u kojoj je Stojičić- kaže izvor umešan u istragu.

Sumnja se da je pljačka bila tipovana i daje onaj koji ju je počinio znao kako funkcioniše sistem obezbeđenja zgrade koja je pokrivena kamerama.

- Tokom ove pljačke izvedeno je ono što za rukom ne bi pošlo ni najboljim akrobatama. Pljačkaš je upao u penthaus preko terase susedne zgrade. Praktično je preskočio ambis duži od metar i upao u stan. Lopov nije otvorio sef već ga je isčupao celog iz zida i bacio u unutašnje dvorište zgrade, gde ga je verovatno čekao saučesnik - kaže sagovornik koji dodaje da ovu tehniku krađe, kada se vadi ceo sef, kao i u slučaju Saše Popovića, zana samo malo lopova- kaže naš sagovornik.

Foto: V. Lalić / RAS Srbija

Bez DNK traga

Interesantno je, prema njegovim rečima i to da lopov nije ostavio svoj otisak niti DNK. Zbog toga uključeni u istragu veruju da je baš Stojičić lopov koji je ojadio hirurga.

- Zbog tehnike pljalčkanja Stojičić se smatra jednim od najvisprenijih u zemlji, a sumnja se da stoji iza nekoliko pljački u prestonici iza kojih nije ostao trag. Sve je bilo čisto, osim u Popovićevoj kući- preneo je navode izvora policije dnevnik Ekspres.

Mira Škorić Foto: Promo

Mira Škorić

Inače poznati hirurg je pre braka sa Bojanom Bajrušević bio u braku sa pevačicom Mirom Škorić. Posle razvoda od pevačice oženio se Bojanom , udovicom ubijenog Vladimira Kovačevića Trefa. Bojani se pred Specijalnim sudom u Beogradu sudi zbog sumnje da je bila deo kriminalne ekipe koja je švercovala cigarete od 1996. do 2001. godine.

]]>
Mon, 17 Sep 2018 13:12:21 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413660/badzin-sin-opljackao-bivseg-muza-mire-skoric-preskocio-ambis-od-metar-i-po-pa-preko-terase-upao-u-penthaus.html
KUĆA UŽASA U KOJOJ JE ŽENA SEKIROM UBILA MUŽA "Slobodan ju je tukao, jednom je umalo mene zaklala, a on je držao NOŽ ISPOD JASTUKA" http://www.pressonline.rs/info/hronika/413610/kuca-uzasa-u-kojoj-je-zena-sekirom-ubila-muza-slobodan-ju-je-tukao-jednom-je-umalo-mene-zaklala-a-on-je-drzao-noz-ispod-jastuka.html Slavica M. (55) iz Majura kod Šapca uhapšena je zbog sumnje da je posle svađe usmrtila nevenčanog supruga Slobodana Jovanovića (63). Ona je nakon zločina saslušana u policiji, gde se branila ćutanjem. ]]> Foto:Blic

Jovanović je sa teškim povredama prevezen u bolnicu, ali je preminuo nakon nekoliko sati, dok je Slavica uhapšena posle zločina.

Porodična tragedija dogodila se u utorak oko 23 sata u njihovoj kući u Majuru. Policija je brzo reagovala i uhapsila ženu, a u kući je pronađena i sekira kojom je navodno udarila i ubila supruga.

- Imao je nekoliko teških povreda, od toga neke su bile na leđima, vratu i po glavi - kaže izvor blizak istrazi.

Gađala ga flašom, on spavao s nožem ispod jastuka

Boban Nikolić (22), koga su Jovanović i njegova žena odgajili i koji sa njima i svojom porodicom živi u istoj kući, rekao je za "Kurir" da su se Slobodan i Slavica često svađali.

- Bilo je pitanje vremena kada će se ovako nešto desiti. Oni 12 godina žive zajedno, svađaju se i mire, a ni sam ne znam koliko puta sam ih razdvajao. Jednom je Slavica čak potegla flašu na njega, pa je umalo i mene zaklala. Slobodan je, dok je spavao, ispod jastuka držao nož - priča Nikolić.

On dodaje da su Slavica i Slobodan često bili pijani.

- I u utorak su pili pivo i u jednom trenutku su se posvađali. Slobodan je tukao Slavicu, čupao ju je za kosu. Nazivao je pogrdnim imenima. Razdvojio sam ih i otišao da spavam u drugom delu kuće sa ženom i našom bebom od devet meseci. Oko 23 sata čuo sam vrisak, a kada sam ušao u njihovu sobu, ona mi je rekla: "Ubila sam mog Slobu!" Držala je sekiru u rukama, a na njoj je bilo krvi. Sloba je ležao na krevetu. Disao je dok mu je krv šikljala iz glave. Ništa nije mogao da kaže - priča potreseni mladić i dodaje da je odmah zvao Hitnu pomoć.

Plakala i vrištala nakon masakra

Prema njegovim rečima, Slavica je bila u šoku.

- Delovala je izbezumljeno. Plakala je i vrištala. Stalno je ponavljala da ga je ubila. Udarila ga je sekirom u glavu i zadnjim delom iznad levog uveta. Mislim da mu je smrskala glavu tim udarcem. Lekari su mi rekli da su otkrili da je Slobodan te večeri pio "bromazepam" i alkohol. To me nije začudilo jer to je inače radio - kaže mladić.

On objašnjava da su lekari iz bolnice obavestili policiju i da su oni odneli sekiru i uhapsili Slavicu, kojoj je određen pritvor od mesec dana.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 13:37:04 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413610/kuca-uzasa-u-kojoj-je-zena-sekirom-ubila-muza-slobodan-ju-je-tukao-jednom-je-umalo-mene-zaklala-a-on-je-drzao-noz-ispod-jastuka.html
IZBODEN ISPRED SPORTSKE HALE Predsednik ženskog rukometnog kluba krvav uleteo na trening da POBEGNE OD NAPADAČA http://www.pressonline.rs/info/hronika/413609/izboden-ispred-sportske-hale-predsednik-zenskog-rukometnog-kluba-krvav-uleteo-na-trening-da-pobegne-od-napadaca.html Aleksinčanin Nenad Đ. (36) izboden je večeras nožem oko 20.35 časova kod sportske hale u Aleksincu. Njega je, prema prvim saznanjima, napala grupa od četiri napadača od kojih je jedan bio naoružan nožem, a nakon čega je prebačen u Klinički centar u Nišu. ]]> Foto:Blic

Kako nezvanično saznajemo, napad je policiji prijavio sam Nenad Đ, rekavši ko ga je ubo nožem. On je imenovao napadača, a kako se nezvanično saznaje, u pitanju je mladić star 21 godinu koji živi u njegovom komšiluku, pa se pretpostavlja da su povod neki njihovi neraščišćeni odnosi.

Neki od napadača su imali bejzbol palice, ali se u ovom trenutku ne zna da li je žrtva zadobila i udarce palicama ili je samo jednom uboden nožem.

- Izbodeni Nenad Đ. je ušao u jednom trenutku u salu u kojoj se odvijao trening da bi pobegao od napadača, jer je već bio izboden, a prema nekim izvorima napad se desio u samoj sali - pričaju Aleksinčani koje je uznemirio ovaj slučaj nasilja.

Policija je dobila identitet napadača i traga za njim, dok je Nenad Đ. prevezen u Klinički centar "Niš" gde je njegova teška telesna povreda zbrinuta .

Izbodeni Nenad Đ. koji je inače predsednik Ženskog rukometnog kluba, diplomirani strukovni vaspitač i dugogodišnji MMA borac, privukao je pažnju krajem jula ove godine kada se obratio aleksinačkoj javnosti preko lokalnog internet portala www.aleksinac.net gde je ukazao na problem napada na decu od strane grupe siledžija "koje pokušavaju da zavedu red". Ne isključuje se ni mogućnost da je upravo to možda razlog za večerašnji napad na njega.

- Osećam potrebu da se obratim otvorenim pismom aleksinačkoj javnosti. Svedok sam problema koji postoji među mladima, a koji se tiče pojačane brige zbog sve češćih incidenata koji se dešavaju u Aleksincu. Nekoliko roditelja mi se obratilo za pomoć sa molbom da saslušam njihove probleme. Roditelji tvrde da su njihova deca bila napadnuta od strane grupe pojedinaca koji pokušavaju da "zavedu red" među Aleksinačkom omladinom. I sam sam otac jednog deteta, a i kao diplomirani strukovni vaspitač znam koliko je sredina odrastanja važna za razvoj dece. Želim da pozovem predstavnike institucija koje su za to nadležne kao i sve roditelje da se okupimo oko istog cilja. Naš cilj treba da bude bezbrižan i bezbedan Aleksinac kao mesto odrastanja naše dece. Istinski ću se boriti da taj cilj i ostvarim, najavio je u otvorenom pismu 27. jula Nenad Đ.

Da li je ovaj njegov istup u javnosti bio inicijalna kapisla za sukob sa grupom nasilnika ili je u pritanju nešto drugo, utvrdiće policijska istraga.

Ranjeni u stabilnom stanju

Prema informacijama iz Kliničkog centra u Nišu ranjeni Aleksinčanin Nenad Đ. Zadobio je povredu grudnog koša ali za sada nije operisan jer po proceni lekara nije bilo potrebe za tim zahvatom.

-Pružena  mu je medicinska pomoć urađena je sva potrebna dijagnostika, trenutno je stabilan i nije zivotno ugrožen. Nalazi se u intenzivnoj nezi Urgentnog centra KC Niš. Ostaje tu na opservaciji i lekari će budno pratiti njegovo zdravstveno stanje u toku noći, rečeno nam je u Kliničkom centru u Nišu.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 13:32:23 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413609/izboden-ispred-sportske-hale-predsednik-zenskog-rukometnog-kluba-krvav-uleteo-na-trening-da-pobegne-od-napadaca.html
Snežanin verenik je MRTAV, ona je u komi 60. dan, a bogata slikarka koja ih je pregazila je PUŠTENA IZ PRITVORA http://www.pressonline.rs/info/hronika/413608/snezanin-verenik-je-mrtav-ona-je-u-komi-60-dan-a-bogata-slikarka-koja-ih-je-pregazila-je-pustena-iz-pritvora.html Snežana Rudinac (24) iz Kraljeva, na koju je 17. jula u Bečićima automobilom naletela mlada crnogorska slikarka Emina Adrović dok je prelazila ulicu sa svojim verenikom Milošem Vukomanovićem (25) još uvek je u teškom stanju. ]]> Foto:Blic

Nakon nesreće, u kojoj je Snežanin verenik izgubio život, uhapšena je mlada slikarka, koja se sada, nakon što je sud prihvatio kauciju od više od 200.000 evra, brani sa slobode.

Kako "Blic" saznaje u Vojnomedicinskoj akademiji (VMA), stanje Snežane Rudinac je i dalje teško, o njoj brinu lekari i sestre u Odeljenju intenzivne nege.

Miloš Vukomanović i Snežana Rudinac Foto: Privatna arhiva

Miloš Vukomanović i Snežana Rudinac

- Ona je i dalje u šok - sobi. Njeno zdravstveno stanje je nepromenjeno. U komi je. U ovom času, baš kao što je to bilo i ranije, nezahvalno je davati bilo kakve prognoze. Pacijentkinja dobija svu neophodnu terapiju i negu - kaže naš izvor iz te zdravstvene ustanove.

Prema istim informacijama, režim poseta je strogo kontrolisan, odnosno kod nje mogu da uđu samo članovi najbliže porodice.

Kako je "Blic" već pisao, devojku u bolnici redovno posećuju njeni roditelji. Kada im je javljeno za nezgodu, 17. jula, oni su doputovali u Crnu Goru jer je Snežana bila smeštena u risinsku bolnicu. Zbog veoma teškog stanja, nakon nekoliko dana helikopterom je prevezena u Beograd na VMA.

Snežana je u saobraćajnoj nesreći, u kojoj su ona i njen verenik pokošeni kao pešaci, zadobila povredu glave, potkolenice, natkolenice i grudnog koša, i zbog teških telesnih povreda nalazi se u komi.

Miloš Vukomanović od zadobijenih povreda preminuo je na licu mesta. Kako je "Blic" pisao, verenici su stradali u Crnoj Gori gde su bili da zarade novac za svadbu. Miloš i Snežana su u vezi bili nekoliko godina. Verili su se, a na jesen su planirali da se venčaju. Da bi sakupili novac, zajedno su otišli na Crnogorsko primorje, u Bečiće, da rade.

Miloš je sahranjen u okolini Zvečana dva dana nakon kobne saobraćajne nesreće, istog dana kada je njegova verenica Snežana prevezena helikopterom iz risinske bolnice u Beograd.

Slikarka puštena na slobodu, vozila preko ograničene brzine

Emina Adrović Foto: Facebook / Privatna arhiva

Emina Adrović

Emina Adrović, koja se tereti da je izazvala saobraćajnu nesreću puštena je iz pritvora i braniće se sa slobode.

Nakon što je odbijena žalba Osnovnog državnog tužilaštva u Kotoru na odluku Osnovnog suda u tom gradu kojom je prihvaćena kaucija Emini Adrović (23) iz Budve, ona je puštena da se u daljem toku postupka brani sa slobode, preneo je crnogorski portal CDM.

Naime, Viši sud odbio je žalbu kotorskog Tužilaštva prošlog petka, koje se i ranije žalilo na odluku o prihvatanju kaucije od 218.662 evra za Adrovićevu.

U optužnici kotorskog tužilaštva navodi se da je optužena, 18. jula, 45 minuta nakon ponoći u Bečićima, upravljala automobilom "audi", krećući se brzinom od 60 kilometara na sat, na deonici gde je ograničenje 50 kilometara na sat.

Iako je bila svesna da može počiniti krivično delo, olako je držala da do toga neće doći ili da će to moći sprečiti, navedeno je u optužnici.

Nailazeći na raskrsnicu i pešački prelaz na kom su bili Vukomanović i Rudinac, optužena nije prikočila već je prednjim delom automobila udarila u njih.

Ona je tužiocu ispričala da je saobraćajna traka kojom je krenula bila slobodna, da bi se u jednom trenutku iznenada, neočekivano dvoje pešaka vratilo trčećim korakom nazad, te da nije imala drugog izbora.

]]>
Fri, 14 Sep 2018 13:23:41 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413608/snezanin-verenik-je-mrtav-ona-je-u-komi-60-dan-a-bogata-slikarka-koja-ih-je-pregazila-je-pustena-iz-pritvora.html
UBILA SATAROM MAJKU I BAKU Tužilaštvo iznelo žalbe na presudu Teodori Viktorović http://www.pressonline.rs/info/hronika/413573/ubila-satarom-majku-i-baku-tuzilastvo-iznelo-zalbe-na-presudu-teodori-viktorovic.html Žalba Višeg javnog tužilaštva u slučaju Teodore Viktorović koja je 2. marta 2015. godine ubila u stanu satarom svoju majku i baku izneta je jutros pred Apelacionim sudom u Beogradu. ]]> Foto:Blic

Prvostepenom odlukom suda Tamara Viktorovic osuđena je na 30 godina zatvora, zbog čega je tužilaštvo uložilo žalbu Apelacionom sudu, zahtevajući kaznu "u dužem trajanju" i da se žalbe okrivljene i branioca "odbiju kao neosnovane".

Glumica Teodora Viktorović (42) osuđena je u oktobru prošle godine prvostepenom presudom na 30 godina zatvora za brutalno ubistvo majke i bake koje se dogodilo u martu 2015. godine u njihovom zajedničkom stanu na Vračaru, a Apelacioni sud danas raspravlja o žalbama advokata.

Istraga je pokazala da je Teodora u martu 2015. godine satarom ubila na spavanju majku Ljiljanu (61) i Ivanku Đukić (90). Nakon svađe sa majkom - koju je nehotice probudila dok je spremala hranu za bebu - dohvatila je oružje i njime zadala više udaraca najpre majci, a potom i baki koja se nalazila u susednoj sobi i nije učestvovala u svađi. Dokazi forenzičkog veštačenja (DNK i otisci sa satare i odeće) izvedeni su i na suđenju i potvrđeni van svake sumnje.

Suđenje bi bilo i kraće da je Teodora ostala pri izjavi datoj u istrazi, kada je policiji i tužiocu priznala zločin. Međutim, na suđenju je tako nešto ogorčeno negirala, govoreći da se ne seća samog trenutka ubistva (zbog crnih rupa u pamćenju), te da je priznanje dala jer je verovala da pred tužiocem mora da potvrdi navode krivične prijave koji su je teretili za ubistvo.

Teodora Vktorović Foto: Facebook / Facebook

Teodora Vktorović

U sudnici su se, međutim, koplja tužilaštva i odbrane ponajviše lomila oko pitanja Teodorine uračunljivosti. Pred sudom su izvedeni dokazi u kojima je predočeno da je Teodora bila zavisna od narkotika, te da se nekoliko puta bezuspešno lečila. Ipak, veštaci su utvrdili da je alkoholočar (i u trenutku izvršenja ubistva imala je alkohola i medikamenata u krvi).

Sudsko-psihijatrijski odbor Medicinskog fakulteta utvrdio je da je glumica dvostruko ubistvo počinila u "afektnom staju" i da je bila "bitno smanjene uračunljivosti" zbog čega je preporučeno izricanje mere bezbednosti - lečenje od alkoholizma.

Najviše nedoumica bilo je oko stepena njene neuračunljivosti u trenutku ubistva. Najpre su urađena dva psihološka veštačenja, koja su bila međusobno suprotstavljena, pa je bilo nužno uraditi konačno, superveštačenje. Ono je pokazalo da je Teodora bila "bitno smanjeno uračunljiva", a preporučeno joj je i lečenje od alkoholizma.

Kazna: Od 10 do 40 godina, može i do osam, ili - lečenje

Teodora Viktorović se načelno tereti za teško ubistvo za koje je zaprećena kazna od 10 do 40 godina zatvora. Zamenica Višeg tužioca ostala je pri navodima optužnice u završnoj reči, zatraživši maksimalnu kaznu. Bilo je pitanje koliko je ta kazna realna, s obzirom na superveštačenje koje je pokazalo bitno smanjenu uračunljivost okrivljene.

Imajući to u vidu, njoj je kazna ublažena, jer je potvrđeno da joj je sposobnost da upravlja svojim postupcima bila bitno smanjena usled nekog stanja. No, ako Krivični zakon predviđa da ako je osoba samu sebe dovela u stanje bitno smanjene uračunljivosti (konzumiranje alkohola, recimo), to onda ne može biti olakšavajuća okolnost.

Odbrana, koja nije negirala zločin, predlagala je da se Teodora osudi zbog ubistva na mah, koje predviđa značajno niže kazne: od jedne do osam godina zatvora. Da bi se to dogodilo, sudija mora da prihvati tezu da je Teodora "bez svoje krivice dovedena u jaku razdraženost napadom, zlostavljanjem ili teškim vređanjem od strane ubijenog (član 115. Krivičnog zakona).

Na kraju, superveštaci su predlagali da Teodori bude izrečena mera lečenja od alkoholizma. Nisu retki slučajevi da se pojedine ubice oslobađaju i upućuju samo na lečenje (što znači da kaznu praktično izdržavaju u psihijatrijskoj ustanovi), ali te mere se mogu izreći kao prilog robiji.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 13:19:29 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413573/ubila-satarom-majku-i-baku-tuzilastvo-iznelo-zalbe-na-presudu-teodori-viktorovic.html
JASMINA TVRDI DA JE RODITELJI MALTRETIRAJU Meštani opkolili kuću devojčinog strica, intervenisala i POLICIJA http://www.pressonline.rs/info/hronika/413572/jasmina-tvrdi-da-je-roditelji-maltretiraju-mestani-opkolili-kucu-devojcinog-strica-intervenisala-i-policija.html Slučaj navodno nestale devetnaestogodišnje Jasmine Stefanović iz Mrčajevaca već danima je u žiži intresovanja Čačana, ali pre svega meštana ovog naselja na Ibarskoj magistrali. ]]> Foto:Blic

Iako je devojka u službenoj belešci čačanskoj policiji kazala da je samovoljno otišla iz kuće kod svog strica Miroljuba Šćepovića, inače raščinjenog sveštenika, i to zbog navodnog maltretiranja koje je, kako je navela, pre svega trpela od svoje majke, njeni roditelji, kao i većina stanovnika Mrčajevaca, smatraju da je ona protiv svoje volje bukvalno zatočena u stričevom domu, pišu "Novosti".

Zbog toga se sinoć ispred njegove kuće okupilo nekoliko desetina meštana, koji su tražili da se Jasmina vrati svojim roditeljima.

Sve je počelo pre desetak dana, kada se na društvenim mrežama pojavila fotografija Jasmine Stefanović, sa propratnim tekstom da je nestala i da svako ko ima bilo kakvu informaciju o njoj javi "njenim neutešnim roditeljima". U potragu za devojkom uključila se čačanska policija, ali i sam otac devojke Perica Stefanović, koji je "zapucao" u Crnu Goru, jer je saznao da je njegova ćerka otišla u ovu državu sa njegovim bratom od ujaka, nekadašnjim popom Miroljubom.

Našao ih je u Podgorici, gde je, nezvanično saznaju "Novosti", došlo do fizičkog obračuna između braće, a reagovali su i tamošnji organi reda, koji su ih deportovali u Srbiju. Preuzela ih je prijepoljska policija, a potom su se svi vratili u Mrčajevce. Međutim, Jasmina i dalje nije želala da se vrati u svoj dom.

Devojka je policiji kazala da joj njen stric ne brani da ode od njega, niti da komunicira sa majkom i ocem, ali da ona ne želi da živi sa roditeljima, jer je, navodno, maltretiraju i svađaju se, zbog čega je ona prelomila da ode iz kuće.

Njeni roditelji nisu želeli da pričaju za medije, ali su zato preksinoć okupljeni Mrčajevčani kazali da su na strani njenog oca i majke i da ih je "okupila nepravda gde su roditelji predstavljeni kao nasilnici, a nasilnik zaštitnik".

- Njena izjava nama je sumnjiva, ona sigurno nije dala takvu izjavu i to nisu njene reči. Sumnjamo da je pod dejstvom psihoaktivnih supstanci ili pod nekom ucenom, tako da te njene navodne izjave nisu jasne. Poznajući časnu, čestitu i poštenu porodicu i njene roditelje, tvrdimo da to nisu njene reči - rekao je Radomir Mirković, komšija Jasmininih roditelja.

POLICIJA POVEROVALA BIVŠEM POPU

Posle razgovora sa Miroljubom Šćepovićem u njegovoj kući, komandir stanice policije u Mrčajevcima zamolio je okupljene meštane da se raziđu. On je kazao da je razgovarao i sa devojkom i da je ona dobro, a da ga je njen stric uveravao da je ne maltretira i da nema nikakvog nasilja.

Kako saznajemo, protiv sveštenika do sada nije vođen nikakav krivični postupak, odnosno nema dosije u policiji, a navodno je raščinjen iz službe jer je prevario popadiju.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 13:16:57 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413572/jasmina-tvrdi-da-je-roditelji-maltretiraju-mestani-opkolili-kucu-devojcinog-strica-intervenisala-i-policija.html
VILA U ANTALIJI, PUTOVANJA PO EVROPI Vođa "škaljaraca" u trenutku hapšenja bio u društvu POZNATE MANEKENKE http://www.pressonline.rs/info/hronika/413571/vila-u-antaliji-putovanja-po-evropi-vodja-skaljaraca-u-trenutku-hapsenja-bio-u-drustvu-poznate-manekenke.html Kotoranin Jovica Vukotić (38), koji je označen kao vođa "škaljarskog klana", uhapšen je u turskom letovalištu Antalija u društvu srpske manekenke Dejane Živković (26), poznatom i po vezama s fudbalerima Vladimirom Stojkovićem i Lolom Smiljanićem i teniserom Damirom Džumhurom. ]]> Foto:Blic

.

Lola Smiljanić (levo)

Lola Smiljanić (levo)

Vukotić i Živkovićeva, piše "Kurir", duže od mesec dana živeli su u iznajmljenoj kući u oblasti Lara u ovom letovalištu, a od aprila ove godine putovali su po Evropi zajedno. Dejana Živković, inače ćerka ambasadora Srbije u Kongu Radomira Živkovića, koja je poznata i po ljubavnoj vezi koju je imala sa golmanom Vladimirom Stojkovićem Stojketom, sa Vukotićem je bila u vezi i tokom 2014, ali do hapšenja u Turskoj nije bilo poznato da su obnovili ljubavnu romansu.

Putovali po Evropi

- Jovan je uhapšen u nedelju, kada je sa Dejanom otišao do jedne prodavnice. Čim su izašli iz skupocenog automobila, prišli su im turski policajci i uhapsili vođu "škaljaraca", za kojim je Grčka raspisala Interpolovu poternicu zbog sumnje da je organizovao šverc 135 kilograma kokaina. Kod njega je tada pronađen i falsifikovani makedonski pasoš. Naočigled srpske manekenke stavljene su mu lisice i odveden je u pritvor - rekao je izvor "Kurira".

On je otkrio i da su u poslednjih nekoliko meseci vođa "škaljarskog klana" i manekenka zajedno boravili u Španiji, Ukrajini i Poljskoj.

Dejana Živković i Jovica Vukotić Foto: privatna arhiva / RAS Srbija

Dejana Živković i Jovica Vukotić

- On je putovao sa makedonskim pasošem, u kom je bilo upisano drugo ime, ali stavljena njegova fotografija, dok je Dejana koristila svoj pasoš. Upravo je zbog ovog pasoša protiv njega pokrenut postupak pred Drugim osnovnim tužilaštvom, u koje je juče, uz jake mere obezbeđenja pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice, doveden na saslušanje - otkriva naš sagovornik.

Kotoranin je, podsetimo, posle hapšenja u nedelju, u ponedeljak u večernjim satima deportovan u Srbiju. U policijskom pritvoru bio je do juče, kada mu je na predlog tužilaštva zbog falsifikovanja pasoša određen pritvor do 30 dana.

Specijalci naoružani dugim cevima, sa fantomkama na glavama, dovezli su ga u zgradu u Katanićevoj ulici na Vračaru na saslušanje. Tokom privođenja je vođi "škaljarskog klana" iz bezbednosnih razloga na glavu stavljena fantomka.

- Vukotić iz Antalije u Srbiju nije prebačen komercijalnim čarterom, već specijalnim letom na kom je on bio jedini putnik, a društvo su mu pravili specijalci. Tokom čitavog leta nije mu skidan povez sa očiju, a putovao je u šorcu i japankama, obučen onako kako je i uhapšen. Turska policija mu je pre proterivanja omogućila da ponese nešto garderobe, pa se presvukao tek pošto je priveden u srpski MUP - otkriva izvor upućen u istragu.

Čuvaju ga specijalci

Na aerodromu "Nikola Tesla" predat je u ruke antiterorističkoj jedinici, čiji su pripadnici budno motrili na njega.

- Mere obezbeđenja kakve je Vukotić imao do sada nisu viđene. Isti tretman biće nastavljen i u posebnoj pritvorskoj jedinici. Specijalci pod maskama od njega se nisu odvajali ni na trenutak, čak ni dok je bio u policijskom pritvoru - otkriva on.

Jovan Vukotić Foto: Facebook

Jovan Vukotić

Saslušanje u tužilaštvu, kako saznajemo, trajalo je do kasnih popodnevnih sati.

- Vukotić je delimično priznao krivično delo, rekao je da je koristio falsifikovani makedonski pasoš, ali samo u inostranstvu - kaže sagovornik upućen u istragu. Sporni pasoš, kako navodi, pronađen je u kući u kojoj su Vukotić i Dejana Živković boravili u turskom letovalištu.

Loši odnosi sa Grčkom, proteran iz Turske

- S obzirom na to da je za njim raspisana Interpolova poternica Grčke, koja ga sumnjiči da je organizovao šverc 135 kilograma kokaina, a da Turska i Grčka godinama nemaju dobre političke odnose, umesto da bude izručen toj državi koja ga traži, on je proteran. Pošto ima i crnogorsko i srpsko državljanstvo, odluka je bila na turskom pravosuđu da li će ga izručiti Srbiji ili Crnoj Gori. Kako je izručen Srbiji, našoj državi ustupljeno je i vođenje ovog postupka. U toku su još istražne radnje i provere da li Vukotić možda ima veze i sa nekim drugim krivičnim delima koja su počinjena u Srbiji - otkrio je izvor iz istrage.

Dejana Živković i veze sa sportistima

Dejana Živković Foto: privatna arhiva / RAS Srbija

Dejana Živković

Lepa srpska manekenka i top-model Dejana Živković javnosti je postala poznata posle učešća u emisiji "Prvi srpski top-model" 2011. Međutim, iako nije pobedila, zauzevši tek deveto mesto, privukla je pažnju muškaraca, pre svega sportista. Daleko veću pažnju privukla je kada je 2013, posle razvoda od prve supruge Bojane Stojković, uplovila u vezu sa golmanom Vladimirom Stojkovićem Stojketom. Posle samo nekoliko meseci veze, oni su raskinuli, a Dejana je potom dovođena u vezu i Stojkovićevim kolegom Lolom Smiljanićem, a naredna ozbiljna veza bila joj je sa bivšim rukometašem Vladom Mandićem. Već naredne godine, 2014, Dejana je upoznala Jovana Vukotića, i iako je on ubrzo završio iza rešetaka, manekenka ga je obilazila i verno čekala. Godinu dana kasnije, u leto 2015, na društvenim mrežama je objavila da su raskinuli i kao razlog navela njegovu ljubomoru, ali i svoju želju da se posveti karijeri. U međuvremenu, Dejana je navodno bila u vezi sa teniserom iz BiH Damirom Džumhurom. Međutim, kada je obnovila romansu sa Vukotićem, nije poznato.

Vukotić blizak Luki Bojoviću

Jovan Vukotić, prema informacijama crnogorskih bezbednosnih službi, nalazi se na čelu "škaljarskog klana", koji je blizak Luki Bojoviću. Prema njihovim informacijama, osim krijumčarenjem droge, kriminalna grupa dovodi se u vezu i sa najtežim krivičnim delima kao što su ubistva i pokušaji ubistva kako na teritoriji Crne Gore, tako i u Srbiji. Ova kriminalna grupa već nekoliko godina je u ratu sa "kavačkim klanom" i obračun ove dve mafije koje su dobile imena po kotorskim naseljima do sada je odneo tridesetak života. I sam Vukotić nekoliko puta našao se na meti napada. Osuđivan je nekoliko puta zbog nasilja u porodici, pokušaja ubistva i nedozvoljenog nošenja municije. U zatvoru u Crnoj Gori bio je od novembra 2014. do avgusta 2015. U Srbiji dosad nije osuđivan. Bio je vlasnik firmi u Crnoj Gori, koje je u međuvremenu zatvorio, i navodno više nema imovinu na svoje ime. Često je boravio u Beogradu, ali i drugim gradovima Srbije.

]]>
Thu, 13 Sep 2018 13:14:20 +0200 Hronika http://www.pressonline.rs/info/hronika/413571/vila-u-antaliji-putovanja-po-evropi-vodja-skaljaraca-u-trenutku-hapsenja-bio-u-drustvu-poznate-manekenke.html