Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 03. 2014.

USPRS: 30.000 nastavnika sa nepunim radnim vremenom!

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) zatražila je danas od Ministarstva prosvete da izmeni Uredbu o zapošljavanju u obrazovanju, jer je neprimenljiva i štetna po budžet.

USPRS: 30.000 nastavnika sa nepunim radnim vremenom!

Unija zahteva da Ministarstvo prosvete urgentno formira liste zaposlenih sa nepunim radnim vremenom, sa kojih bi se, bez konkursa, preuzimali zaposleni, a ne da se u prosvetu bespotrebno zapošljavaju nova lica.

"U Srbiji ima oko 30.000 nastavnika koji nemaju pun fond časova, a kojima se uplaćuju i porezi i doprinosi za čitavu godinu. Zato bi bilo dobro da se, umesto raspisivanja konkursa za izbor novih nastavnika, ovim licima dopune norme. Uvođenje novih lica u sistem je nepotrebno i dodatno opterećuje budžet", rekao je na konferenciji za novinare Dobrivoje Marjanović, rukovodilac resora za informisanje USPRS .

Prema njegovim rečima, Unija zahteva da se pri zapošljavanju prvo preuzimaju ljudi s liste tehnoloških viškova koja se formira na početku školske godine.

Potom bi, kako je objasnio Marjanović, trebalo razmotriti one koji su na listi zaposlenih s nepotpunim radnim vremenom, a da se tek na kraju zapošljavaju novi, po uredbi o zapošljavanju u javnom sektoru.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (1)

ostavi komentar
anonymous [neregistrovani]
 [27.03. 2014., 00:04]

a nezaposleni?

Dakle, nezaposlenim profesorima ne treba dati nikakvu šansu da rade, zbog 'cehovske solidarnosti'. Time se grubo krši Zakon o zabrani diskriminacije pri zapošljavanju, da i ne govorimo o kršenju odredaba Ustava Republike Srbije, prema kojima je svakom, pod jednakim uslovima, dostupno svako radno mesto. Sindikat treba da se bori za prava radnika (zašto ne tražite isplatu regresa i toplog obroka, koji je perfidno oduzet prosvetnim radnicima dolaskom DOS-a - tobože je sadržan u koeficijentu - ako je tako, onda je mesečna plata profesora za 12.500 dinara manja). O državnom budžetu ima ko da brine, to nije posao sindikata.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage