Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

predlog za promene u obrazovanju

06. 04. 2014.

"Ukinuti ponavljanje razreda"

U Srbiji bi trebalo da se uvede obavezno desetogodišnje obrazovanje, kao i da se ukine ponavljanje razreda, smatra profesor Miroslav Kuka.

"Ukinuti ponavljanje razreda"

Kuka, koji je predavač na Visokoj strukovnoj školi za vaspitače u Aleksincu i bitoljskom Pedagoškom fakultetu, predlaže da obavezno desetogodišnje obrazovanje počne od predškolskog programa zaključno sa prvim razredom srednje škole.

"Prvi razred srednje škole bio bi jedinstven i obavezan, a od 5. razreda osnovne škole đaci sa nedovoljnim ocenema bili bi prevođeni u naredni razred, ali sa obavezom da sledeće školske godine slušaju 50 odsto sadržaja predmeta iz kojih imaju nedovoljne ocene", rekao je Tanjugu prof. Kuka.

On je autor projekta "Redefinisanost strukture obrazovnog sistema Srbije" nastalog pre nekoliko godina, u međuvremenu predstavljenog u više od 50 država, ali je kod nas ostao skoro nezapažen.

Ukidanje ponavljanja razreda treba, kako navodi Kuka, gledati u širem kontekstu, koji podrazumeva istraživanja koja su u korelativnosti sa obrazovanjem i vaspitanjem.

Treba videti koliko je rastavljenih brakova u društvu, koliko je osiromašeno društvo i kako ti elementi i u kojoj meri utiču na obrazovno-vaspitni potencijal i karakter društva odnosno dece”.

Sistem je, prema predlogu, podeljen u sedam ciklusa, od predškolskog obrazovanja (I ciklus) do gimnazija i viših srednjih stručnih škola (VII ciklus).

U I ciklusu učenja decu bi, kako navodi prof. Kuka, trebalo učiti društvenim veštinama potrebnim u socijalno prihvatljivim situacijama, razvijati kod njih kolektivni duh, stavljati akcenat na fizički razvoj i učiti ih osnovnim elementima čitanja, pisanja i računanja.

Novina je što vaspitač popunjava upitnik o kognitivnim, afektivnim, socioadaptivnim crtama i postignućima predškolca, uz obaveznu procenu karaktera i temperamenta deteta.

Ove varijable bi zajedno sa testovima inteligencije koji bi bili rađeni u osnovnoj školi, bili najbolji gradijenti u formiranju što ujednačenijih odeljenja na početku školovanja”, rekao je Kuka, koji je magistrirao na beogradskom Filozofskom fakultetu, Katedra za didaktiku, a doktorirao na Pedagoškom fakultetu u Bitolju.

"U nižim razredima osnovne škole (II ciklus, od 1. do 4. rareda) suvišni su izborni predmeti, koje na tom uzrastu dece u stvari biraju roditelji", smatra sagovornik Tanjuga. Ovi predmeti uvode se od 7. razreda, kada učenik ima dovoljno iskustva za samostalna izbor.

Takođe, posle 6. razreda uvodi se polaganje obaveznog testa opšte informisanosti i testa intelektualnih sposobnosti, čiji bi rezultati, zajedno s podacima iz upitnika koji popunjava odeljenski starešina, bili osnov za formiranje novih odeljenja u 7. razredu.

Od 2. razreda niže srednje stručne škole (VI ciklus) uvode se štručne obrazovne oblasti, a na kraju VII ciklusa (4. razred, gimnazija i više srednje stručne škole) učenik je završio više srednje stručno obrazovanje, navodi se u projektu, u čijoj izradi je učestvovalo više od 80 ljudi “praktičara” iz prosvete.

"Projekat je izašao 2009. godine i mi smo još tada predložili da osim polaganja srpskog jezika i matematike deca polažu i test opšte informisanosti", rekao je Kuka i naveo da se testom opšte informisanosti ne umanjuje značaj i uticaj fizike, biologije, istorije, geografije, hemije, predmeta, koje deca od ove godine polažu na kombinovanom testu na kraju osmog razreda.

Govoreći o Strategiji razvoja obrazovanja u Srbiji do 2020. godine, prof. Kuka smatra da je “spisak lepih, teorijskih želja”, samo još jedna u nizu strategija, koje inače, kako kaže, imaju slabu primenu u našem društvu.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (14)

ostavi komentar
anonymous [neregistrovani]
 [10.04. 2014., 18:15]

o boze

sacuvaj

idi odavde i NE OKRECI SE SINE

Odgovori
Vidi odgovore
Promene [neregistrovani]
 [08.04. 2014., 14:02]

prava stvar

Napokon originalna ideja za ucenike. Lepo je videti da se neko, za promenu bori za njih. Ova teorija u mnogome ima prednosti i trebalo bi je uvesti u praksu.

Odgovori
Vidi odgovore
Yossarian [neregistrovani]
 [07.04. 2014., 14:15]

Promena forme a suština trula

Za početak, počistite ispred svojih pragova, i obratite pažnju kakve kadrove i na koji način spremate i šaljete na posao vaspitača. U pitanju su, čast retkim izuzecima, mediokriteti ograničenih sposobnosti koji se provlače kroz ispite i pitanje je da li su spremni i sebe da kontrolišu a već decu... I profesori to znaju, i postavljaju se licemerno, pod banalnim opravdanjima. Lako je filozofirati i teoretisati, ali ne može se očekivati dobar plod tamo gde je koren truo. A većina bi reforme, ali 'da zaobiđu od mene, jer eto baš ja imam dobar razlog da budem važniji od drugih'.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [07.04. 2014., 11:43]

Ukinimo školu, šta će nam !?

Da li je poenta da u potpunosti demotivišemo decu koja žele da uče i da se unapredjuju? Treba li konstantno da nagradjujemo one koji to ne zaslužuju i da im dajemo novu šansu! Deca ionako misle da je loše i nepopularno biti dobar djak. 'G-din stručnjak' očigledno ima ideju da iz OS izadje što više dece bez ikakvog znanja i kreativnosti (buduća prosta radna sbnaga) kojom je lako manipulisati.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [07.04. 2014., 11:30]

lek

profesor je zaboravio da popije lek

pomozite coveku

Odgovori
Vidi odgovore
Suzana [neregistrovani]
 [07.04. 2014., 10:46]

Žana

Mislim da obrazovanje ne gubi na svom kvalitetu ukoliko je postavljeno liberalnije u odnosu na sadašnji “tvrđi concept” koji je to samo na papiru. Kontrolisana liberalizacija je opšti trend društvenih odnosa kojima ne može da se suprostavi ni obrazovanje. Ukoliko je neko iz ovoga društva to prvi shvatio i institucinalizovao u formi projekta, pa šta čekate,… šolju mleka.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [07.04. 2014., 10:37]

autoritet

Vratite dostojanstvo i autoritet nastavnicima i učiteljima. Nekada je bilo normalno da učitelj povuče nemmirnog đaka za zuluf i niko zbog toga nije pravio problem. Nastavnici su bili vaspitači, gde roditelj propusti, nastavnik dopuni. Roditelji su najviše i računali na nastavnike. Kec je bio ocena za đaka, koja se morala popraviti učenjem. Uvedite uniforme i pokrijte socijalne razlike. Bilo je uvek dece budžovana kojoj se 'gledalo kroz prste', ali je procenat ove dece bio zanemarljiv.

Odgovori
Vidi odgovore
Sloba [neregistrovani]
 [07.04. 2014., 09:20]

sloboda

Pozdravljam i podržavam sve ljude pozitivne energije, entuzijazma i potrebe za napredovanjem. Ovo društvo nije njihov domaći teren ali to je još jedan izazov više. Uz želju da istrajete u svojim namerama.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [07.04. 2014., 00:45]

Manipulacija

A neukim i neobrazovanim generacijama, koje bi trebalo da proizađu iz ovakvog školskog 'antisistema', najlakše će moći da se manipuliše.

Odgovori
Vidi odgovore
Lexv [neregistrovani]
 [06.04. 2014., 22:22]

ma da

Retko ko i danas ponavlja razred. Pre 30 godina to nije bilo tako: u svakom razredu su bila bar 2 ponavljaca. Danas prodje cela generacija da niko ne ponavlja razred sto je potpuno nenormalno. Ocene se prepravljaju na nastavnim vecima a deca to vrlo dobro znaju i sto bi onda ucila kada znaju da nece pasti razred? Jos samo da to stave i na papir i eto nama zaglupljenih i nemotivisanih generacija. A bar prosvetni radnici i pedagozi bi trebalo da znaju da je jedna od najboljih motivacija strah. Ako dete vidi da ne mora uopste da uci da bi zavrsilo razred, ono nece ni uciti. A kada bi neko pandrknuo godinu, ostali bi se bar zapitali da li to i njima moze da se desi a neki bi poceli i da uce.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [06.04. 2014., 20:32]

Selo gori...

Za pocetak neka Ministarstvo uvede obaveznu proveru diploma prosvetnog kadra.Po Srbiji predaju profesori sa laznim diplomama Filozofskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.U Ministarstvu postoje prijave, ali niko ne reaguje.

Odgovori
Vidi odgovore
mb [neregistrovani]
 [06.04. 2014., 19:24]

...

vidjeniji strucnjak ... visa strukovna i skola u bitolju ....

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [06.04. 2014., 17:03]

Glupost

I sada nam iz skola izlaze funkcionalno nepismeni a ubuduce imacemo diplomirane itiote .

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [06.04. 2014., 13:12]

Glupost kao trend

Najbolje ukinite školovanje. Učlanite decu u SNS, SPS, NDS, LDP... Ili napravite Kumrovec u Srbiji...

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati