Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

24. 04. 2014.

Ministar prelomio - tri časa srpskog u stručnim školama

Ministar prosvete Tomislav Jovanović rekao je danas da će na osnovu njegove odluke, srpski jezik u srednjim stručnim školama u narednoj školskoj godini biti zastupljen sa tri umesto sa dva časa nedeljno, kako je to bilo ranije predviđeno.

Ministar prelomio - tri časa srpskog u stručnim školama

"Sprovešće se odluka ministra, srpski jezik ne može biti svrstavan ni u stručne ni u opšteobrazovne predmete, srpski jezik je stožer", rekao je ministar povodom najave smanjivanja broja časova srpskog jezika i književnosti u stručnim školama.

Problem je nastao nakon odluke da se ogledna odeljenja, u kojima je do sada srpski bio zastupljen sa dva časa, prevedu u redovan sistem, a ministar je ocenio da je nedopustivo da ogledi traju 12 godina.

Kako je rekao, odlukom Ministarstva prosvete, na predlog nadležnog zavoda, ovi ogledi, a najviše ih je iz područja rada zdravstva, u novoj školskoj godini biće prevedeni u redovnu nastavu, sa tri časa srpskog jezika i književnosti nedeljno.

Jovanović je nakon predstavljanja konkursa za upis u srednje škole ocenio da je nedopustivo da kod nas ogledi traju toliko dugo i ukazao da su dovoljne dve, tri godine, koliki je rok u i Evropi, da se utvrdi da li su eksperimentalni profili dobri i mogu da se prevedu u sistem ili se od njih odustaje.

Društvo za srpski jezik i književnost Srbije pre nekoliko dana oštro protestovalo protiv najave smanjivanja broja časova srpskog jezika i književnosti u srednjim stručnim školama, upozorivši da će to doprineti daljem opadanju osnovne pismenosti i čitalačke kulture.

Društvo je, u pismu Ministarstvu prosvete, Odboru za obrazovanje, Nacionalnom prosvetnom savetu, zavodima, savetima, filološkim fakultetima, SANU, istaklo da osnovna pismenost i čitalačka kultura nisu samo veštine koje treba savladati u obrazovnom smislu.

One su preduslov ličnog i profesionalnog razvijanja svakog pojedinca i to kako njegovih operativnih mogućnosti tako i saznajnih i psiholoških potencijala, navelo je Društvo.

Izvor: Tanjug

Tagovi

Komentari (2)

ostavi komentar
Kontraš [neregistrovani]
 [25.04. 2014., 02:06]

Da li je...

Da li je dovoljno samo tri časa nedeljno srpskog jezika koji je i književni, zar ne? Da li mladi, koji imaju fond od stotinak reči, a od toga više od polovine čine slengovi, mogu sticati znanje književnog jezika sa tri časa nedeljno. Kao što je sve nakaradno u ovoj državi, tako je i ova odluka ministra, ako ne i sam ministar koji nije znao odgovore na 'neka' pitanja. Ccc...

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [24.04. 2014., 20:40]

ministre ostani

svaka čast ministre

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage