Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

26. 09. 2015.

Šesti put održana Noć istraživača

Pod sloganom "Zasijajmo zajedno u noći", u Francuskom institutu veceras je pocela "Noć istraživača", koja se u Srbiji organizuje šeti put, a deseti put u Evropi.

Šesti put održana Noć istraživača

         Ovogodišnja "Noć istraživača" u Beogradu održala se u različitim prostorima duž cele Knez Mihailove  - od galerije SANU, Francuskog instituta, Instituta Servantes, galerije "Progres", Biblioteke grada Beograda, do Akademskog parka, gde su bili postavljeni šatori, u kojima su se nalazili istraživači sa razlicitim radionicama i eksperimentima. 

U Francuskom institutu, gde je večeras počela "Noć istraživača", prikazana je ''Učionica budućnosti'', koja je bila sadržana od interaktivne table, matematičkih formula koje lebde u vazduhu i hemijskih eksperimenta sa “eksplodirajućim” zanimljivim rezultatima.

''Učionica budućnosti'' se sastojala od četiri dela: Mladi hemicari i oni koji vole magiju, Neustrašivi fizičari, Radoznali matematičari i Naši najmlađi istraživači.

Za to vreme su u Institutu Servantes posetioci mogli da vide ''dnevnu soba i grad budućnosti''.

Postavka prikazuje nove i alternativne načine dizajna životnog prostora u cilju, ne samo smanjenja utroška energije ili korišćenja alternativnih izvora, već i redizajniranju i poimanju prostora. 

Takođe, Institut Servantes je bio jedan od punktova u uzbudljivoj igri "Lov na blago", koja se održavala na četiri tajne lokacije u Knez Mihailovoj ulici.

Punkt u Servantesu se zvao ''Progovorite klingonski'', dok su ostali nosili nazive "Farme budućnosti", "Napravi svog mutanta", "Fluoroscentni ljigavac".

Posetioci koji su učestvovali u ovoj avanturističkoj igri trebalo je posle završenog zadatka da nađu nosača pečata i da pečatiraju karticu koju su nosili. 

Prvih 100 posetilaca dobilo je nagrade od prijatelja manifestacije "Noć istraživača", ali i svaki učesnik koji nije stigao u prvih 100, a uspešno je završio potragu za blagom i donneo pečatiranu karticu na uvid, dobio je neku od simpatičnih utešnih nagrada.

U Akademskom parku bilo je mnogo zanimljivih punktova za decu, a jedan od njih je ''Haripoter magija'', gde su mogli, uz pomoć hemijskog eksperimenta, da se vide zeleni plamen, levitacija, nevidljivo mastilo ili mastilo koje menja boju.

Održana je i bina posvećena Mariji Kiri pod nazivom ''Svetlo Marije Kiri'', a nešto kasnije održana je tribina ''Muzika umesto leka'', gde je bilo reči o tome kako remek-dela klasične muzike utiču na sva živa bića, kao i o tome da najnovija otkrića dokazuju da tonalitet, terca i skala imaju isceljujuća dejstva na naše zdravlje

Biblioteka grada Beograda pripremila je za posetioce ''Put oko sveta za 60 minuta'', gde jednim klikom možete da vidite šta se trenutno dešava u Parizu, Berlinu, Hirošimi, Veneciji, na kopnu, u vazduhu ili na dnu mora.

 Cilj manifestacije da se šira javnost, a pre svega najmlađi, upoznaju s onim što je posao istraživača, čime se oni svakodnevno bave i na koji način doprinose da svet u kome živimo bude bolji, rekli su organizatori.

Osim Beograda, "Noć istraživača" se večeras održala u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Zrenjaninu, Suboticu, Pančevu, Ćupriji, Jagodini i Svilajncu, dok se širom Evrope održala u čak 300 gradova.

Izvor: Tanjug.rs

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage