Press Online :: Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/rss.html MUAMER ZUKORLIĆ RASKRINKAO PROSVETNU MAFIJU SRBIJE NA N1 TELEVIZIJI! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/401745/muamer-zukorlic-raskrinkao-prosvetnu-mafiju-srbije-na-n1-televiziji.html U poslednjoj emisiji Jugoslava Ćosića „Pressing“, gost je bio Muamer Zukorlić, osnivač Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i predsednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije. Ne ulazeći u problematiku akreditacije Internacionalnog univerziteta, naša ekipa koja se bavi istraživačkim novinarstvom kada su problemi visokoškolskog obrazovanja u pitanju – analizirala je njegove tvrdnje i dodatno istraživala rad Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK). Podaci, kojima raspolaže naša redakcija, potpuno podržavaju sve Zukorlićeve tvrdnje. ]]> Foto: Muamer Zukorlić, prof. dr Srđan Stanković, Nebojša Janićijević

Na pozicijama u KAPK-u i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, od 2005. godine, „rotiraju“ se jedni te isti ljudi, a na pozicijama ministara prosvete i njihovih zamenika i državnih sekretara sede nesposobni ljudi. U ove prve spadaju: Ćemal Dolićanin, Srbijanka Turajlić, Vera Vujčić, Dušan Teodorović, Dejan Popović... a, u druge: Srđan Verbić, Milovan Šuvakov...
1. Ćemal Dolićanin je ogrezao u korupciju i zloupotrebu vlasti. Na državnom univerzitetu iz Novog Pazara, zaposlio je, u vreme dok je bio rektor, svoje četvoro dece! Takođe, od kada je on na čelu KAPK-a, u Srbiji je bukvalno „podeljeno“ više desetina akreditacija tzv. „visokih škola za strukovne studije“! Od Zvečana, pa do Subotice. Zukorlić ih je opravdano nazvao „garaža fakulteti/škole“. Zukorlić je, takođe, u pravu kada tvrdi da Dolićanin, lobirajući u KAPK-u, utiče da se menjaju pozitivni izveštaji recenzenata i da se daju negativna mišljenja ove komisije! To je čist kriminal i zloupotreba službenog položaja, sa ogromnom sumnjom na korupciju! Inače, Dolićanin, je, kako kažu oni koji ga znaju – osetljiv na novac „ispod žita“, šta god to značilo. Pored ostalog, već duže vreme, ovaj penzioner koristi i „specijalne“ (čitaj „intimne“) veze u Ministarstvu prosvete, kako bi i – na taj način – ostvarivao svoje ciljeve i nelegalnu korist. Još jedna „veza“, a koja nije „intimna“ (verovatno) je i to, što je na tajnom platnom spisku vlasnika Univerziteta „Singidunum“, Milovana Stanišića! Milovan je, inače, „ekspert“ za korupciju. Na njegovom platnom spisku, i to legalnom, bili su, u vreme kada su bili na pozicijama i Srđan Stanković (predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje) i Nebojša Janićijević (u to vreme potpredsednik Komisije za akreditaciju). Najflagrantniji primer je Endre Pap. Milovan Stanišić je Papa zaposlio, kao profesora, na svom fakultetu u Novom Sadu, samo nekoliko nedelja pošto je ovaj (Pap) postao predsednik Komisije za akreditaciju!!! Dakle, ova trojica su, kroz „regularne“ plate od po više hiljada evra mesečno – transparentno bili korumpirani!!! I niko nije reagovao, makar zbog konflikta interesa!!! (dokumentaciju o ovom kriminalu poseduje redakcija našeg portala, a ovde ćemo objaviti samo deo, zbog nedostatka prostora). Inače, pomenuti Stanišić ima desetak krivičnih prijava (namerni stečaj, falsifikovanje, podsticanje poštara na kriminal, itd...), kao i dve izvršne presude na po tri meseca zatvora. Raznim mahinacijama godinama izbegava da ode na izdržavanje kazne, a nekih je i oslobođen, koristeći svoju poznatu metodu („ispod žita“). Da podsetimo naše čitaoce da je suvlasnik Stanišićevog univerziteta "Singidunum", par godina, bio i vođa surčinskog klana Ljubiša Buha-Čume. Inače, ovaj sumanuti čovek, opsednut idejom da „samo Univerzitet Singidunum, pored Beogradskog, treba da postoji u Srbiji“ - sklon je podmetanjima, prisluškivanjima, anonimnim prijavama policiji, sudovima, poreskim organima... Još je poznatiji, kako sam kaže, kao „crni i beli mag“. Zbog svojih „specijalnih“ veza sa Ćemalom Dolićaninom, „Singidunum“ je jedan od retkih privatnih univerziteta, koji nikada ne pada „pod udar“ KAPK-a!
2. Srbijanka Turajlić je, u svojoj karijeri, najpoznatija da je kao „vrhunski stručnjak“, otišla u penziju kao vanredni profesor! Nikada nije izabrana za redovnog profesora, a zvanje „vanredni profesor“ imala je pune 22 godine, do penzije! Dakle, za sve to vreme nije uspela da dobije najviše zvanje, tj. „redovni profesor“. Poznavaoce kriterijuma za izbor u viša nastavnička zvanja na univerzitetima, ovo ne-napredovanje ne može da začudi. Naime, ova potpuno beznačajna žena i u obrazovanju i u nauci napravila je (ne napisala) – samo jednu knjigu u 40 godina dugoj „karijeri“: „Praktikum za laboratorijske vežbe iz automatskog upravljanja“! To nije dovoljno ni za najniže nastavničko zvanje „docent“, ali – koga je briga za to! Taj „praktikum“ znači  da je ova kritičarka svega, svačega i svakoga samo sakupila tuđe radove i objavila u neautorskoj knjizi! Ona, po prećutnom kodeksu časti, koji važi u akademskom svetu, ne bi smela da koristi univerzitetsko zvanje „profesor u penziji“, već samo akademsku titulu „doktor“. Ali, to je samo „vrh ledenog brega“, šta je ova žena učinila visokoškolskom obrazovanju Srbije. Svojim prisustvom u vrhu obrazovnog sistema Srbije (pomoćnik ministra, bila u Komisiji za akreditaciju, u Republičkom savetu za unapređenje visokoškolskog obrazovanja, itd...) – razorila je ovaj sistem! I dr Muharem Zukorlić je tu potpuno u pravu: ona je začetnik velikog zločina, koji se zove „ubistvo visokog obrazovanja u Srbiji“, pre svega sumanutim insistiranjem na tzv. „Bolonjskoj deklaraciji“, od koje se još oporavljamo, a onda i nesuvislim, neutemeljenim i glupavim kritikama obrazovnog sistema u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji. Njena pljuvačina po sistemu obrazovanja, u kojem je stekla sva svoja akademska zvanja je smejurija, koja upućuje na to da – ako sve to nije valjalo i bilo bezvredno – onda da poništimo sve diplome iz tog perioda – uključujući i njene!
3. Vera Vujčić je „standardni član“ ove, kako ih Zukorlić ispravno naziva, prosvetne oligarhije. Dugo je, čak predugo, u Komisiji za akreditaciju. Da nije nanela beskrajno mnogo štete privatnim univerzitetima, ne bi bila vredna pomena. Međutim, i ona se, više od 10 godina, „rotira“ na raznim uticajnim mestima u visokom obrazovanju. Nije (još) utvrđeno da li je korumpirana.
4. Dušan Teodorović, nazovi „akademik“, povampirio se pod stare dane. Dugogodišnji član KAPK-oligarhije, ali ne mnogo poznat, naprasno je odlučio da se „aktivira“ nametljivim pljuvanjem aktuelne vlasti, po opozicionim medijima, ne shvatajući da je njegovo vreme odavno prošlo, a da je i on prolazan, u svakom smislu. Najveći „domet“, u poslednje vreme, bio mu je što se obrušio na dva mlada državna sekretara u Ministarstvu prosvete, a na sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS). Doslovno je rekao: „Šta će nam ovi ovde? Oni su predstavnici ove državne mašinerije, koja nam je uvalila ovaj novi, nedemokratski Zakon o visokom obrazovanju“. E, akademiče, akademiče! Nedemokratski je, zato što ti i tvoja KAPK- oligarhija nećete moći da žarite i palite akademskim prostorom Srbije, deleći akreditacije – i „šakom i kapom“ - a prema principu „ko koliko da“!!! Novi zakon dao je veća ovlašćenja ministru prosvete, ne zato da bi se „gušila autonomija univerziteta“, kako ti i tebi slični tvrdite – već da bi KAPK-oligarhiju zaustavio u sramnoj, višegodišnjoj korupciji! Demokratija nije lopovluk, kao što ti i tvoji saučesnici mislite! Usput, prestani da blatiš vlast i neke privatne univerzitete! Zaboravio si, akademiče, da si, zbog toga, na sudu, da gubiš sudski proces i da ćeš uskoro morati da platiš veliku odštetu!
5. Dejan Popović, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, koga je, na to mesto, lobirajući kod ministra Srđana Verbića, postavila njegova „prijateljica“ iz Londona, mlađana Miljana Radivojević. Dok je bio (neuspeli) ambasador u Londonu, redovno su se viđali (mesto poznato redakciji), a kada se „ambasador“ vratio iz Londona, „tajno mesto“ bilo im je u kafani ispod Pančevačkog mosta „Kod Goce i Renata“. Miljana je bila na doktorskim studijama na UCL (University College of London), a kada bi dolazila u Beograd, tamo su se sastajali. U međuvremenu, razmenjivali su dirljive mejlove, u kojima je Dejan, nežno nju (Miljanu) oslovljavao sa „doktorice“. Miljana je odbranila disertaciju (2012), postala formalno „doktorica“. Ali, avaj! Nedugo  zatim, na Arheološkom institutu SANU – utvrđuju da je „doktorica“ 100% plagirala njihov makro projekat, koji se radi još od 1996. godine! „Doktoricu“ su suspendovali sa svih britanskih institucija (danima je, preko mejlova i skajpa, kukala svojoj drugarici Jeci, kako je „svi ignorišu“), pokušala je da, preko svojih prijatelja iz Petnice, koji su radili u Kanadi – dobije mesto na Državnom arheološkom institutu u Torontu. Tri radna mesta su bila slobodna i tri kandidata su se javila. U izveštaju komisije za prijem za prva dva je pisalo „primljen“, a za Miljanu Radivojević – „odbijena“ (refused)! Redakcija, takođe, ima kompletnu dokumentaciju o celom ovom „slučaju“, uključujući prepisku, fotografije i slično. Tako je „doktorica“ – plagijatorka krenula u ponor svoje „karijere“, na veliko žaljenje „prijatelja“ Dejana Popovića. I zašto je Miljana, uopšte, važna u ovoj priči? Zato što je direktno uticala na postavljenje Popovića na mesto predsednika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, što je doprinelo učvršćivanju pozicija KAPK-oligarhije, pošto je Popović pod direktnim uticajem Ćemala Dolićanina. Uz to, na već pomenutoj sednici Rektorskog saveta KONUS-a, Popović je ocrnio Zakon o visokom obrazovanju, podržavajući tvrdnje KAPK-oligarhije da se, navodno, ruši „autonomija univerziteta“.
6. Dr Muamer Zukorlić je direktno optužio ministra Srđana Verbića za ruiniranje sistema visokoškolskog obrazovanja, zbog njegove nesposobnosti da se inicira bilo kakva promena u obrazovanju, kao i zbog potpune nesposobnosti da vodi ovo ministarstvo. I Zukorlić je potpuno u pravu! Verbić deluje nesposobno, već na prvi pogled! Međutim, šta Muamer Zukorlić (možda) nije znao, to je da je dr Srđan Verbić napisao (i odbranio) doktorsku disertaciju od čak 97 strana!!! (Redakcija poseduje primerak). Uz to, odbranio je u sasvim drugom području od onoga, čime se bavio cele karijere (fizika). Najneregularnije od svega neregularnog u ovoj „disertaciji“ je što mu je član komisije (jedno vreme i mentor) bio docent, što je mimo svih propisa! Dakle, disertacija, koja je po stručnoj oceni „skup nebuloza“ je, po svim standardima i propisima – nevažeća!!! Naravno, gledali smo i Verbićeve istupe u medijima, pa nam je jasno da se nebuloze nisu pojavile samo u njegovoj „disertaciji“. Dakle, kritičari tuđih disertacija, pa i Zukorlićeve su plagijatori i „stručnjaci“, koji pišu disertacije na nivou jednog ozbiljnijeg studentskog seminarskog rada!
7. Milovan Šuvakov je fizičar, koji je kako tvrdi već pomenuta plagijatorka Miljana Radivojević – veći od Njutna! (hahaha!). Šuvakov je utvrdio nešto što, do dan danas, niko na Planeti nije! Pa šta je sa tom Nobelovom nagradom? Kako da ti se izmakne, naučniče vrli? Pošto nije dobio ovu nagradu, Šuvakov je rešio da dobije šta god. Tako je, na Institutu za fiziku gde radi – nemilosrdno „preskakao“ stručna i naučna zvanja, kako bi, što pre, došao do najvišeg! (Redakcija poseduje zapisnike sa sednica izbornog veća, kao i svedočenja njegovih kolega). Kao pomoćnik ministra Verbića, istakao se „herojskom“ borbom protiv privatnih univerziteta (ne svih). Najveći domet u karijeri mu je to, što je bio kolovođa (zajedno sa Dejanom Popovićem) u bezuspešnom pokušaju otmice jednog velikog privatnog univerziteta. (Svi dokazi nalaze se u redakciji).
Dakle, dr Muarem Zukorlić je, u svim svojim tvrdnjama – u pravu! Borba protiv KAPK-oligarhije i korupcije u visokom školstvu – mora da se nastavi! Odbor za obrazovanje Skupštine Srbije, Ministarstvo sa ministrom prosvete na čelu i novi Zakon o visokom obrazovanju – treba da budu osnov „pokreta otpora“ protiv pomenute, beskrupulozne prosvetne mafije.

]]>
Mon, 6 Nov 2017 10:15:56 +0100 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/401745/muamer-zukorlic-raskrinkao-prosvetnu-mafiju-srbije-na-n1-televiziji.html
75 VISOKIH STRUKOVNIH ŠKOLICA 'OBRAZUJE' OD ZVEĆANA DO SUBOTICE! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/356142/75-visokih-strukovnih-skolica-obrazuje-od-zvecana-do-subotice.html Ako se pogleda zvanični sajt Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) Republike Srbije – videće se zapanjujući podatak! ]]>

Foto: Vera Vujčić i Ćemal Doličanin

Na teritoriji Republike Srbije deluje 75 visokih škola strukovnih studija! Više od polovine dobilo je akreditaciju za vreme mandata aktuelne Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta! Da li će neko ikada stati na put očiglednoj korupciji u visokoškolskom obrazovanju? Da li će neko zaustaviti „standardne“ članove ove komisije Ćemala Doličanina i Veru Vujčić, koji, godinama, dele akreditacije „šakom i kapom“? Da li postoji državni organ, koji može da kontroliše KAPK?

Da li će neko izvršiti reviziju akreditacija ovih škola, koje su osnovane u poslednje tri godine?

Ministarstvo prosvete nema nikakvu nadležnost, kada je ova komisija u pitanju. Takođe, ni kada je u pitanju Nacionalni savet za visoko obrazovanje. I ovde se postavlja logično pitanje: Kakve su nadležnosti Ministarstva prosvete? Da li ih, uopšte, ima?

Naravno, ima dosta i onih visokih škola strukovnih studija, koje su dobro etablirane, imaju dugu tradiciju i odlične uslove za studiranje. Na teritoriji Republike Srbije, kao i u Beogradu – one su lako prepoznatljive. Ima ih petnaestak, i državnih i privatnih. Međutim, njihov ugled ruše pomenute školice, koje se osnivaju od Zvečana do Subotice, bez ispunjenja elementarnih uslova. Ove kvazi-škole rade u šupama,stanovima, bez elementarnih učila i sa nekvalifikovanim nastavnim kadrom.

Piše: Maša Radivojević.


]]>
Tue, 5 Sep 2017 12:23:23 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/356142/75-visokih-strukovnih-skolica-obrazuje-od-zvecana-do-subotice.html
UBICE VISOKOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA U SRBIJI: SRĐAN VERBIĆ, MILOVAN ŠUVAKOV, ĆEMAL DOLIČANIN, VERA VUJČIĆ, DEJAN POPOVIĆ http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/399651/ubice-visokoskolskog-obrazovanja-u-srbiji-srdjan-verbic-milovan-suvakov-cemal-dolicanin-vera-vujcic-dejan-popovic.html Visokoškolsko obrazovanje u Srbiji je uništeno! Korupcija u ovom sektoru – pobedila je zdrav razum, zakone, institucije države, zbunila omladinu... Jednostavno, sistem visokoškolskog obrazovanja je pred kolapsom, u najvećoj krizi, još od perioda Drugog svetskog rata! Upisni rok, i za državne i za privatne univerzitete – prošao je katastrofalno! Ne pamti se da je ikada bilo blizu 3,000 upražnjenih mesta na Beogradskom univerzitetu, a privatni univerziteti imali su pad u upisu brucoša i do 500-600%! Šta se, zapravo, desilo? ]]>

U vreme ministrovanja promašenog fizičara Srđana Verbića i njegovog pomoćnika Milovana Šuvakova (takođe fizičara, koji za sebe tvrdi da je bolji od Ajsaka Njutna) i u vreme neprikosnovene vladavine Komisijom za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) od strane Ćemala Doličanina i Vere Vujčić (koja još uvek traje) dato je blizu 50 akreditacija tzv. „visokim strukovnim školama“, za koje – uzgred-budi-rečeno – niko ne zna čemu služe! Naime, zastareli koncept nastao, takođe, u glavama „prepametnih“ gore pomenutih likova. I posle skoro decenije od uspostavljanja ove obrazovne kreature gotovo nikome nije jasno čemu služi ova vrsta obrazovanja. Tvorci ove gluposti prevideli su činjenicu da je ova vrsta obrazovanja, već više od četvrt veka, napuštena u razvijenijim evropskim zemljama (na primer, politehnike u Velikoj Britaniji i dvogodišnje više škole profesionalnog obrazovanja u Francuskoj). Međutim, izgleda da je to, samo na prvi pogled, bio previd. Visoke strukovne škole su idealan pokretač korupcije u visokom školstvu, koja je dostigla neslućene razmere u poslednjih par godina. Naime, osnivanje ovih „pačjih školica“ je, zahvaljujući KAPK-u i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje – postalo „dečja igra“. Ove (ne)obrazovne institucije ne moraju da budu članice univerziteta da bi postojale, uslovi za dobijanje akreditacija su maksimalno pojednostavljeni, pa ih tako osnivaju i lekari, a u području menadžmenta i direktori javnih preduzeća (takođe menadžment, poslovna ekonomija, itd.), zatim bivši direktori propalih društvenih preduzeća, bivši pripadnici SAJ-a (izbačeni is jedinice, pošto su krali oružje i opremu), itd, itd... Dakle, pravi haos! Lakoća osnivanja ovih škola, naravno, potpomognuta je i finansijskim sredstvima „ispod žita“, na ruke. Tako, na primer, davanje akreditacije malo „zategne“ Dolićanin iz KAPK-a, pa se osnivač žali Nacionalnom savetu, a tamo ga dočeka Dejan Popović, predsednik ovog saveta i bivši (neuspeli) ambasador u Velikoj Britaniji! I akreditacija prođe, uz kako se predpostavlja (nije provereno, haha!) znatnu novčanu stimulaciju! I tako su nikle ove kvazi visokoškolske institucije u svakom selu, varoši, vukojebini, na svim mestima pogodnima da se obmanjuje neprosvećeni narod. Koje su aktuelne posledice ove neviđene korupcije?

Prvo, namnožavanje kvazi-obrazovnih institucija, što je dovelo do distribucije, ionako smanjenog broja maturanata, na stotinu ovakvih škola, koje „rade“ u šupama, malim stanovima na spratovima oronulih zgrada, bez osnovne opreme i učila. Ali osnivači, manje-više ne iz akademskog sveta – nude brzu diplomu i za male pare! I zbog takvih se kritično smanjio broj studenata na ozbiljnim, starim, više puta akreditovanim, uglednim univerzitetima - i državnim i privatnim.

Drugo, ovo masovno davanje akreditacija, uz vidljivu korupciju, šteti ugledu ozbiljnih obrazovnih institucija, sa višedecenijskom i viševekovnom tradicijom.

Treće (i najvažnije) obmanjuju se mladi Srbije, dovode u konfuziju, pa, poslednjih godina, radije odustaju od studija shvatajući da visoko obrazovanje u Srbiju neumitno propada, ostaju na ulici ili traže posao sa srednjom školom, u zemlji i inostranstvu. Drugim rečima, mladi se suočavaju sa beznađem i besmislicom obrazovanja u visokoškolskom sistemu, koji razara korupcija neviđenih razmera.

Ministarstvo prosvete je bespomoćno, pošto su, po Zakonu, i KAPK i Nacionalni savet za visoko obrazovanje – nezavisne institucije. Pitanje je, samo, da li ta „nezavisnost“ podrazumeva i odsustvo kontrole ovih institucija i korupciju, kao gotovo isključivi način njihovog funkcionisanja?


]]>
Fri, 1 Sep 2017 23:04:21 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/399651/ubice-visokoskolskog-obrazovanja-u-srbiji-srdjan-verbic-milovan-suvakov-cemal-dolicanin-vera-vujcic-dejan-popovic.html
ZVANIČNO NAJBOLJI! Univeriztet Džon Nezbit spremio NAJBOLJU REKLAMU do sada! (FOTO) http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/398115/zvanicno-najbolji-univeriztet-dzon-nezbit-spremio-najbolju-reklamu-do-sada-foto.html U konkurenciji 37 evropskih univerziteta, Univerzitet „Džon Nezbit“ nagrađen je jednom od najvećih nagrada u oblasti nauke i obrazovanja – „Evropski najuniverzite“ ]]> Foto: PressOnline

Nagradu dodeljuje međunarodna organizacija „Evropska nezavisna agencija“, a na predlog Evropskog udruženja menadžera, časopisa Euromanager i privrednih komora regiona.

Povodom ove nagrade, snimljena je reklama koja do sada nije viđena na ovim prostorima.

Snimanje reklame obavljeno je u centru Beograda, a korišćen je leteći bilbord, prvi put do sada.

Prolaznici su bili oduševljeni, a pogledajte na fotografijama kako je bilo na snimanju.

]]>
Tue, 8 Aug 2017 17:12:57 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/398115/zvanicno-najbolji-univeriztet-dzon-nezbit-spremio-najbolju-reklamu-do-sada-foto.html
UNIVERZITET „DŽON NEZBIT“ – NAJBOLJI U EVROPI! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/397460/univerzitet-dzon-nezbit--najbolji-u-evropi.html Na 36. manifestaciji proglašenja najboljih institucija u regionu i Evropi, a na osnovu odluke Evropske nezavisne agencije, u Sarajevu je, 6. jula ove godine, dodeljena i nagrada za najbolji privatni univerzitet. ]]>

Foto: Stipe Mesić, prof. dr Mića Jovanović

U konkurenciji 47 univerziteta iz regiona i Evrope, ovo laskavo priznanje dodeljeno je našem najstarijem i najvećem privatnom univerzitetu – Univerzitetu „Džon Nezbit“.

Nagradu je prof. dr Mići Jovanoviću, osnivaču i vlasniku ovog univerziteta, dodelio Stipe Mesić, nekadašnji predsednik Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, pred više stotina zvanica iz cele Evrope, među kojima su bili i Bakir Izetbegović, član Predsedništva BIH, Zoran Zaev, predsednik Vlade Republike Makedonije, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, nekoliko članova Bundestaga, poznati privrednici iz Francuske, Poljske, Srbije i drugih zemalja.

U obrazloženju nagrade, između ostalog, piše da se nagrada dodeljuje „za izuzetan doprinos razvoju visokoškolskog obrazovanja u regionu, Evropi i u svetu“.


]]>
Sat, 8 Jul 2017 14:17:58 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/397460/univerzitet-dzon-nezbit--najbolji-u-evropi.html
UNIVERZITET „DŽON NEZBIT“ I ZVANIČNO NAJBOLJI! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/397137/univerzitet-dzon-nezbit-i-zvanicno-najbolji.html U konkurenciji 37 evropskih univerziteta, naš Univerzitet „Džon Nezbit“ nagrađen je jednom od najvećih nagrada u oblasti nauke i obrazovanja – „Evropski najuniverzitet“. ]]>

Foto: Univerzitet „Džon Nezbit“

Nagradu dodeljuje međunarodna organizacija „Evropska nezavisna agencija“, a na predlog Evropskog udruženja menadžera, časopisa Euromanager i privrednih komora regiona.

U obrazloženju žirija piše da se „nagrada dodeljuje za izvanredan doprinos Univerziteta Džon Nezbit ukupnom razvoju obrazovanja u Srbiji, Evropi i svetu, za uspešno realizovanje nastavnog procesa na najsavremenijim osnovama, te za razvoj naučnih dostignuća i za povezivanje obrazovanja sa potrebama privrede i društva. Žiri je imao u vidu i činjenicu da su diplome Univerziteta „Džon Nezbit“ priznate u svetu, što im daje posebnu snagu, značaj i važnost u evropskim i svetskim razmerama“.

Nagrada će biti uručena osnivaču ovog univerziteta prof. dr Mići Jovanoviću, a u prisustvu visokih zvaničnika iz regiona i EU, na svečanoj ceremoniji u Sarajevu, 7. jula ove godine.


]]>
Thu, 15 Jun 2017 13:34:12 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/397137/univerzitet-dzon-nezbit-i-zvanicno-najbolji.html
UNIVERZITET „DŽON NEZBIT“ DOVODI U SRBIJU NEJDIJA BREJDIJA! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/396960/univerzitet-dzon-nezbit-dovodi-u-srbiju-nejdija-brejdija.html - Jedan od najvećih svetskih stručnjaka za demenciju, odnosno Alchajmerovu bolest i borbu protiv starenja (anti-ageing), 20. jula u Beogradu, kao ekskluzivni gost Univerziteta „Džon Nezbit“ ! - ]]>

FOTO: Nejdi Brejdi

U okviru višegodišnje saradnje u programu usporavanja strenja i koncepta dugovečnosti između Instituta DeŽežer iz Pariza, britanske klinike „Step One“ iz Španije i Fakulteta za biofarming Univerziteta „Džon Nezbit“ iz Beograda – u Beogradu će boraviti australijski naučnik Nejdi Brejdi.

Nejdi Brejdi (Nady Braidy) je jedan od najcitiranijih naučnika na svetu. Citiran je 2095 puta, od toga – samo od 2012. godine do danas – 1987 puta! Ovaj vodeći svetski stručnjak za demenciju, odnosno Alchajmerovu bolest poznat je, takođe, i po istraživanjima vezanim za primenu koenzima NAD (nicotinamide adenine dinucleotide) u prevenciji pomenutih bolesti, kao i u primeni ovog koenzima u usporavanju starenja.

Dr Brejdi će održati predavanje na Univerzitetu „Džon Nezbit“, 20. jula.


]]>
Wed, 7 Jun 2017 14:22:47 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/396960/univerzitet-dzon-nezbit-dovodi-u-srbiju-nejdija-brejdija.html
PROFESOR MIĆA JOVANOVIĆ DOBIO VISOKO EVROPSKO PRIZNANJE NA BRDU KOD KRANJA http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/396659/profesor-mica-jovanovic-dobio-visoko-evropsko-priznanje-na-brdu-kod-kranja.html U okviru Akademskog ekonomskog foruma, a u organizaciji međunarodne organizacije „Life Learning Academia“, profesoru Mići Jovanoviću danas je dodeljeno visoko priznanje „Ambasador obrazovanja“, za ostvareni doprinos u razvoju visokoškolskog obrazovnja u Evropi. ]]>

Foto: Prof.dr Mića Jovanović,  Brdo kod Kranja

Tom prilikom profesor Jovanović je prezentovao svoj naučni rad, pod nazivom: „Uticaj novog obrazovanja i tehnologije na organizacionu kulturu“, a i prezentovao je drugo, dopunjeno izdanje knjige „Business as Art of Living“.

Ceremoniji uručenja ovog visokog priznanja prisustvovali su naučnici, profesori, političari iz 17 zemalja iz Evrope, Azije i SAD, kao i ambasadori i visoki zvaničnici Vlade Slovenije. Među prisutnima bili su i nekadašnji predsednik Predsedništva SFRJ Stipe Mesić, kao i dugogodišnji ministar spoljnih poslova SFRJ Budimir Lončar.


]]>
Wed, 31 May 2017 14:47:34 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/396659/profesor-mica-jovanovic-dobio-visoko-evropsko-priznanje-na-brdu-kod-kranja.html
Dan “Džona Nezbita” http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/396535/dan-dzona-nezbita.html Svečanošću u holu modernog izdanja na Bulevaru maršala Tolbuhina na Novom Beogradu, Univerzitet “Džon Nezbit” proslavio je 25. maj kao novoustanovljeni Dan Univerziteta. ]]> Studentima, nastavnicima i zaposlenima Dan Univerziteta čestitao je prof. dr Mića Jovanović, osnivač i vlasnik. On je podsetio na početke rada Univerziteta i na njegov rast do nivoa vodeće privatne visokoškolske ustanove u regionu. Naglasivši da je 25. maj praznik mladih i onih koji u mladost veruju, prof. Jovanović je pozvao sve zaposlene da odgovornim i kreativnim radom doprinesu očuvanju i unapređenju nespornih rezultata  ove ustanove na vaspitnom, obrazovnom, naučnom i umetničkom polju. Ovom prilikom nagrađeni su i najbolji studenti.

]]>
Mon, 29 May 2017 13:47:10 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/396535/dan-dzona-nezbita.html
NEDELJNIK „VREME“ PROTIV PROFESORA MIĆE JOVANOVIĆA http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/395626/nedeljnik-vreme-protiv-profesora-mice-jovanovica.html Evo, sedim večeras za kompjuterom i čitam naslovne strane nekih dnevnih i nedeljnih novina. I – evo šta vidim u nedeljniku „Vreme“. Naslovna strana nedeljnika, opet, pljuje po Mići Jovanoviću. Nije im bilo dovoljno što su učestvovali u najstrašnijem medijskom linču ovog čoveka 2014. godine, nego nastavljaju!!! ]]>

Da podsetimo da je Megatrend univerzitet, 2013. godine,  dobio pravosnažnu presudu protiv ovog nedeljnika. Kod izricanja presude (vrednost oko 20,000 evra), Dragoljub Žarković, glavni i odgovorni urednik – samo što nije pao u nesvest! Tražena je hitna pomoć! Sa ovakvom kaznom Žarković je mogao odmah da zatvori svoj nedeljnnik. Advokat profesora Miće Jovanovića je pozvao profesora i profesor je, velikodušno – oprostio kaznu i odrekao se odštete! Žarković i njegovi nalogodavci su sada, gebelsovski, isfabrikovali „sajber kriminal“, ignorišući činjenicu da su svi navodno „hakovani“ tekstovi na engleskom jeziku i da po stilu i načinu podsećaju na tzv. „mlade naučnike“ iz Engleske, koji su isfabrikovali brdo laži o doktoratu ministra Nebojše Stefanovića i doktoratu profesora Jovanovića. Inače, „mlada naučnica“ Miljana Radivojević je, da podsetimo, najveći plagijator u istoriji Velike Britanije, koja je plagirala 100% svoje doktorske disertacije na UCL iz Londona, a tzv. „mladi naučnik“ Marko Milanović sa Univerziteta Notingem se, godinama, predstavljao kao profesor, a jedva da je bio asistent. Loš engleski jezik ukazuje da su pomenuti „mladi naučnici“ daleko od svojih izmišljenih titula.

Dakle, „Vreme“ ponovo ne ostavlja na miru profesora Jovanovića, što će, umesto njihovog prozivanja za „sajber kriminal“, rezultirati u ponovnoj tužbi protiv glavnog i odgovornog urednika nedeljnika „Vreme“, uz ponovno reaktiviranje tužbe iz 2013. godine.

Piše: Maša Radivojević.

 

 

 


]]>
Wed, 10 May 2017 23:06:19 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/395626/nedeljnik-vreme-protiv-profesora-mice-jovanovica.html
Direktor kaže: Sve na vreme; Politika piše drugo http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/393090/direktor-kaze-sve-na-vreme-politika-pise-drugo.html Kompanija "Merkator S" u Srbiji, koja je deo "Agrokor koncerna", stabilno posluje i u potpunosti i na vreme izmiruje sve obaveze prema državi i zaposlenima. ]]> Foto:B92.net

To je izjavio generalni direktor te kompanije Aleksandar Seratlić na sastanku sa ministrom trgovine Rasimom Ljajićem.

Kako je saopštilo resorno ministarstvo, kada je u pitanju ispunjavanje obaveza prema dobavljačima, Seratlić je rekao da se poštuju svi ugovori i dogovori, a da se posebno vodi računa o malim dobavljačima kojih je 490 od ukupno 660, sa koliko sarađuje "Merkator S". 

On je dodao i da je većina artikala koji se prodaju u objektima ove kompanije, proizvedena u Srbiji. 

Ljajić je rekao da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija očekuje poštovanje svih obaveza prema zaposlenima, kao i prema dobavljačima sa kojima posluje "Merkator S". 

On je pozvao sve dobavljače koji imaju bilo kakav problem u poslovanju sa kompanijom "Merkator S" da se jave nadležnim službama u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, koje će zajedno sa stručnim timovima pomenute kompanije raditi na pronalaženju rešenja. 

Potpredsednik Vlade Rasim Ljajić i generalni direktor "Merkator S" Aleksandar Seratlić biće na čelu tima koji će se sastajati jednom nedeljno u cilju razmene informacija, praćenja dalje situacije i rešavanja potencijalnih izazova. 

Ljajić će narednih dana održati odvojene sastanke i sa rukovodiocima kompanija "Dijamant" i "Frikom", koje takođe posluju u sklopu "Agrokor koncerna". 

Kompanija "Merkator S" zapošljava 9.000 radnika od ukupno 11.200, koliko ih ima u firmama "Agrokor koncerna" u Srbiji. 

Kako piše današnja Politika, najveća kompanija Ivice Todorića u Srbiji je "Merkator S", u okviru koje posluju "Idea" i "Roda", a prema poslednjim podacima Agencije za privredne registre, firma je 2015. ostvarila poslovni prihod od 112,23 milijarde dinara. 

Kako navode, dugovi Merkatora iznose nešto više od 50 milijardi dinara. 

Agrokor u Srbiji poseduje još i zrenjaninski Dijamant, Frikom, Kikindski mlin, MG Mivelu i Novu Slogu. 

Politika navodi i da je konzorcijum srpskih banaka svojevremeno odobrio zajam za spas "Merkatora S", a prema navodima u "bankarskim krugovima", reč je o kreditu konzorcijuma srpskih banaka u ukupnom iznosu od oko 120 miliona evra, koji na naplatu stiže 2018. godine. 

Bankari kažu, kako se navodi i da je imovina "Merkatora" u Srbiji pod hipotekom.

]]>
Thu, 23 Mar 2017 11:44:27 +0100 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/393090/direktor-kaze-sve-na-vreme-politika-pise-drugo.html
Akademik Ljubiša Rakić: „DŽON NEZBIT“ PRIPADA KVALITETNIM UNIVERZITETIMA http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/385275/akademik-ljubisa-rakic-dzon-nezbit-pripada-kvalitetnim-univerzitetima.html „Džon Nezbit“ pripada kvalitetnim univerzitetima u kategoriji državnih i privatnih zajedno. ]]>

Foto: Akademik Ljubiša Rakić

Nastava je moderna, individualna po potrebi, a u njoj učestvuje niz istaknutih naučnika. Tu su vodeći jugoslovenski i svetski ekonomista dr Oskar Kovač, vrhunski stručnjak međunarodne politike dr Slobodan Pajović, istaknuti književnik Milivoje Pavlović, svetski vodeći slikar Šobajić, ministarka Zorana Mihajlović – ističe akademik Rakić.

Isto tako, dodaje on, ni to što je neki fakultet državni nije garancija njegovog kvaliteta. Kako kaže, sigurno je da imamo jedan elitni univerzitet svetskog ranga, a to je Univerzitet u Beogradu, koji zauzima i prestižno mesto na Šangajskoj listi.

          Preuzeto iz „Srpskog telegrafa“, 26.11.2016.


]]>
Sun, 27 Nov 2016 12:06:15 +0100 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/385275/akademik-ljubisa-rakic-dzon-nezbit-pripada-kvalitetnim-univerzitetima.html
„DŽON NEZBIT“ UNIVERZITET I INFORMACIONA REVOLUCIJA http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/385273/dzon-nezbit-univerzitet-i-informaciona-revolucija.html Na Univerzitetu „Džon Nezbit“ je, 25. novembra, održana međunarodna konferencija o informacionoj revoluciji, a sa pogledom na kulturološke različitosti u svetu. ]]> Foto: Prof. dr Mića Jovanović

Organizator konferencije bio je Fakultet za kulturu i medije ovog univerziteta, a konferenciji je prisustvovalo blizu sto naučnika iz ove oblasti iz celog sveta i iz Srbije. Svoje naučne radove prezentovali su ugledni profesori iz Srbije, Nemačke, SAD, Španije, Portugalije, Italije, Ujedinjenih arapskih emirata, Hrvatske...

Konferenciju je otvorio akademik Ljubiša Rakić, predsednik Saveta Univerziteta „Džon Nezbit“, ističući da je svet prošao kroz tri revolucije: poljoprivrednu, industrijsku i da se sada nalazi u sredini informatičke revolucije, koja je, ujedno, i najsnažniji akcelerator društvenog razvoja u svetu. Na otvaranju su govorili i prof. dr Milivoje Pavlović, dekan Fakulteta za kulturu i medije, koji je istakao značaj konferencije i nagovestio da će konferencija, u budućnosti, postati tradicionalna i da će se organizovati svake godine. Uvodno izlaganje imao je i prof. dr Mića Jovanović, osnivač i vlasnik Univerziteta „Džon Nezbit“, koji je istakao da je informacija glavna energija sadašnjosti i budućnosti i da je značajnija od energija poput električne struje, ili nafte. Rektor Univerziteta „Džon Nezbit“, prof. dr Milomir Minić, istakao je da ova konferencija najbolje pokazuje, između ostalog, koliki značaj se pridaje naučnp-istraživačkom radu na ovoj instituciji.


]]>
Sat, 26 Nov 2016 15:00:42 +0100 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/385273/dzon-nezbit-univerzitet-i-informaciona-revolucija.html
DUŠAN TEODOROVIĆ: „NAJPAMETNIJI SAM JER SLUŠAM ŽENU LJILJU!“ http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/378088/dusan-teodorovic-najpametniji-sam-jer-slusam-zenu-ljilju.html Akademik Dušan Teodorović raspomamljeno juri intervjue, moli, kuka, zapomaže, a sve to – da bi se što više eksponirao u javnosti! I to – pod stare dane! To i sâm priznaje u nedavnom intervjuu listu „Nedeljnik“, gde kaže da, do nedavno, nije bio poznat. ]]>

Foto:Dušan Teodorović

Deda, u 66. godini života postaje poznat poslednjih meseci, kada kritikuje sve i svakog, kada govori kako u Srbiji ništa ne valja, kako su premijer i svi ministri neuki diletanti i pravi famu oko sebe, izmišljenom pričom kako ga srpska akademska javnost prosto moli da se kandiduje za predsednika države!? A srpska javnost, akademska, pa i ne-akademska nikako da stane na njegovu stranu, nikako da ga javno podrži, osim prozukle mu, malo starije koleginice iz akademske javnosti – Srbijanke Turajlić. Ova penzionisana profesorka Beogradskog univerziteta, koja, do penzije, nije uspela da dođe do univerzitetskog zvanja „redovni profesor“, „proslavila se“, takođe, kritikama svega postojećeg u bivšoj Jugoslaviji, tadašnjoj i današnjoj Srbiji.

Pun hvale za sebe samog, deda Dušku ne valjaju ni privatni univerziteti, ni neki državni fakulteti, ni profesori, pa čak i Srpska akademija nauka i umetnosti nije mu uvek „po volji“. Ipak, kako kaže, „neki profesori Univerziteta u poslednje dve nedelje su mi predložili i tražili da se kandidujem“ (za predsednika). Dušan i obrazlaže zašto: „Deo srpske javnosti je, očigledno, umoran od profesionalnih političara...“A, ja sam dobar za predsednika, jer sam „predavao i pisao knjige, bavio se naukom...“.  I najveći sam naučnik na planeti (to nije rekao, ali je očigledno mislio).

Međutim, ovaj „genije“, itekako, ima i smešne i sumnjive podataka u svojoj „blistavoj“ biografiji. Na primer, kako je uspešno studirao, uz pomoć profesora, koji mu je bio kum, pošto se - tada mlađani Duško - oženio svojom prvom devojkom Ljubicom, koja ga je načinila muškarcem. Duško je tada bio student, a profesor mu je bio mnogo važan, da ga, po potrebi – malo „pogura“ na studijama! Teodorović se razveo, kada ga je, u Kragujevcu, sa novom budućom ženom Ljiljom Mijatović (koju, kako sâm kaže, mnogo sluša) - upoznao legendarni Boda Arsenijević, tadašnji rektor Kragujevačkog univerziteta. Kako saznajemo (iz neproverenih izvora), kuma je bila, niko drugi, do Vere Vujčić, koja je sa Bodom, u to vreme, žarila i palila Komisijom za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK). U toj komisiji je bio i Teodorović i – gle čuda – baš u to vreme izdalo se najviše akreditacija školama i školicama, raznim sklepanim fakultetima! Neki nisu imali ni elementarne uslove za rad, pa sve to mnogo miriše, da ne kažemo smrdi na korupciju.

O ovom, samoproglašenom, glavnom oponentu Aleksandra Vučića, imaće još mnogo toga da se piše.


]]>
Fri, 22 Jul 2016 07:56:51 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/378088/dusan-teodorovic-najpametniji-sam-jer-slusam-zenu-ljilju.html
SVE IZMISLIO! - AKADEMIK DUŠAN TEODOROVIĆ IZMISLIO HAJKU DRŽAVNOG VRHA PROTIV SEBE! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/377485/sve-izmislio---akademik-dusan-teodorovic-izmislio-hajku-drzavnog-vrha-protiv-sebe.html - POD STARE DANE TRAŽI PUBLICITET - ]]> Foto:Dušan Teodorović

Dopisni član Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), Dušan Teodorović, u današnjem broju dnevnog lista „Danas“, žali se da ga država proganja, jer je kritikovao rad premijera i doktorate nekih ljudi iz državnog rukovodstva!? A kako ga to država proganja?

Teodorović kaže da je bio uhvaćen u vožnji, kod prekoračenja dozvoljene brzine od 15 km/h, da mu je saobraćajac napisao prijavu za sudiju za prekršaje, a onda su „došli da ga privedu“. I to je, po njemu, državni progon!? Šta Teodorović nije rekao? Nije rekao da je mogao sâm da ode kod sudije, plati kaznu i da ne bi bilo nikakvih problema. Dalje, nije rekao ni to, da poziv za sudiju za prekršaje nije mogao da mu bude uručen, pošto je izbegavao da ga primi. Slagao je da, kako kaže, u policiji su mu potvrdili da je tražen, ali da sudija za prekršaje, sa takvim imenom – ne postoji!?

Inače, Teodorović je, pre dva meseca, počeo da skreće pažnju javnosti na sebe – konstantnim napadima na privatne univerziteta, kao i oštrim napadima na premijera i Vladu Republike Srbije. Neutemeljeno, bez razloga, bez argumenata, nanoseći – pre svega – veliku štetu SANU, čiji je član, a onda i visokoškolskim institucijama u Srbiji.

„Pokušaj pretvaranja najobičnije procedure prekršajnog postupka u državnu aferu je – najblaže rečeno – nezreo čin i pokušaj iznuđivanja publiciteta“, prokomentarisao je jedan penzionisani visoki funkcioner srpske policije. „Na Teodorovića je primenjena uobičajena procedura, pošto se nije odazivao na pozive suda, kao što se, svakodnevno, primenjuje na stotine drugih građana u Srbiji“, završio je naš sagovornik.


]]>
Fri, 22 Jul 2016 08:07:27 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/377485/sve-izmislio---akademik-dusan-teodorovic-izmislio-hajku-drzavnog-vrha-protiv-sebe.html
"Džon Nezbit"među najboljima u Evropi http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/377387/dzon-nezbitmedju-najboljima-u-evropi.html Vodeći svetski ekspert za menadžment Žan-Žak Šanaron o najstarijem privatnom univerzitetu u Srbiji ]]> foto: Univerzitet "Džon Nezbit"

Univerzitet "Džon Nezbit" jedan je od najprestižnijih privatnih univerziteta u Evropi, tvrdi prof.dr Žan-Žak Šanaron, jedan od vodećih svetskih eksperata za menadžment ljudskih resursa i dugogodišnji direktor doktorskih studija Poslovne škole iz Grenobla. Kao prilog svojoj tvrdnji navodi da ovaj univerzitet ima izuzetan profesorski kadar, sposoban da prenese znanje i iskustvo studentima.

- Profesori su i autori odličnih udžbenika od kojih su neki prevedeni na više jezika - engleski, italijanski, pa se koriste i na nekim evropskim univerzitetima. To znači da profesori sprovode istraživanja na međunarodnom nivou - naglašava Žan-Žak Šanaron i dodaje da Univerzitet "Džon Nezbit" ima izuzetno razvijenu međunarodnu saradnju i mrežu internacionalnih partnera, što je doprinelo priznavanju diploma širom sveta.

- Za skoro 27 godina na ovom univerzitetu shvatio sam da su njegovo najveće blago studenti. Alumni klub broji preko 15.000 diplomiranih studenata koji su bili ili su sada na najvišim pozicijama u srpskoj vladi ili na čelu najvećih kompanija u Srbiji i svetu. Među alumnistima se mogu videti poznata imena iz sveta sporta, umetnosti, novinarstva - kaže ovaj svetski ekspert. On napominje i da je za sve te godine upoznao izuzetno obrazovane studente na svim nivoima, kreativne, inventivne, preduzimljive.

- Skoro 90 odsto njih tečno govori engleski, što našu komunikaciju svih ovih godina čini lakom i prijatnom. I najvažnije, njihova želja za učenjem i usvajanjem novih znanja nema granica - zaključuje Šanaron.

]]>
Thu, 7 Jul 2016 12:10:45 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/377387/dzon-nezbitmedju-najboljima-u-evropi.html
Stiže Naučni kamion koji najavljuje 7. Noć istraživača http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/377304/stize-naucni-kamion-koji-najavljuje-7-noc-istrazivaca.html U susret sedmoj Noći istraživača u Srbiji danas stiže Naučni kamion pred TC Ušće gde će biti parkiran i dočekivaće sve radoznale od 6. do 10. jula, kada se obeležava Dan nauke. ]]> foto: tanjug.rs

U susret sedmoj Noći istraživača u Srbiji danas stiže Naučni kamion pred TC Ušće gde će biti parkiran i dočekivaće sve radoznale od 6. do 10. jula, kada se obeležava Dan nauke.

Glavna tema ovogodišnje "Noći istraživača" biće aktuelna društvena pojava - migracije.

Kao putujuća laboratorija i prostor za radionice i tribine, kroz izložbe, priče o letu, ronilačka odela i ronioce, ribe i korale, letnje nepogode, migracije riba i rasprostiranje biljnih vrsta, mladi će u Naučnom kamionu videti samo mali deo onoga što se sprema za 30. septembar. 

Tradicionalno, poslednjeg petka u septembru, istraživači Centra za promociju nauke će kroz nauku i zabavu, svoj posao, znanje i život približiti mladima i objasniti im kako menjaju svet na bolje.

Ove godine "Noć istraživača" pada 30. septembra i biće obeležena pod sloganom "Istraži, prikaži, znanje potraži" u sedam gradova Srbije.

Posetioci će sa volonterima iz Vikimedija Srbije učiti i kako se piše članak za Vikipediju, najveću enciklopediju znanja, kako se članak uređuje i zašto su važni otvoreno znanje i otvorena nauka.

Takođe, posetiocima će biti predstavljeni EU programi razmene koji se nude đacima, studentima i istraživačima.

Noć istraživača finansirana se iz programa "HORIZON 2020", koji najvećeg program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru podprograma Marija Sklodovska Kiri.

 

]]>
Wed, 6 Jul 2016 10:40:17 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/377304/stize-naucni-kamion-koji-najavljuje-7-noc-istrazivaca.html
LICEMERJE POZNATIH I UNIVERZITET „DŽON NEZBIT“ http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/377142/licemerje-poznatih-i-univerzitet-dzon-nezbit.html - ZAŠTO SMILJKA ISAKOVIĆ, LEA KIŠ, MOMČILO JOKIĆ, VLADIMIR VUČKOVIĆ (I JOŠ PO NEKI) KRIJU DA SU STUDIRALI, DIPLOMIRALI, DOKTORIRALI ILI DA RADE NA OVOM UNIVERZITETU ? - ]]>

Dragan Đilas je, pre par godina, u jednom dnevnom listu, prestrašeno zavapio, i to – preko cele naslovne strane: „Megatrendizacija Srbije!“. Pa je tako nastavio i u drugim medijima, pa i na sednici Glavnog odbora tada njegovog DS-a. Valjda je taj prestravljeni krik pokrenuo ludilo i nepotrebnu paniku, kod svih onih koji su studirali na tada „Megatrend univerzitetu“. A bilo ih je prilično. Prepali su se i ministri i državni sekretari i visoki državni funkcioneri, šefovi stranaka, opozicioni lideri, direktori javnih preduzeća,... Govorilo se da su „megatrendovci“ zauzeli ministarske fotelje, poslanička mesta, direktorske fotelje, upravne odbore, glavne odbore stranaka... I - to nije bilo daleko od istine. Ali, šta je tu loše? Većina njih je studirala (i završila) – pre nego što su došli na sve te funkcije. I to – uz ozbiljno studiranje. Činjenica da su diplomirani studenti, sa ovog univerziteta, zauzeli najviša i najodgovornija radna mesta, samo pokazuje koliko se kvalitetno i ozbiljno na njemu studira. Na ta mesta ih nije postavio Megatrend (Džon Nezbit) univerzitet, već kvalitet znanja, koje su na njemu stekli. I to je – neopoziva činjenica! Međutim odjek Đilasovog vapaja i dalje se čuje. A, među prepadnutima su i Smiljka Isaković, Lea Kiš, Momčilo-Moma Jokić, Vladimir Vučković...  A, evo čega se svi oni plaše.

Najveći, najstariji i – sudeći prema brojnim domaćim i međunarodnim nagradama – najbolji privatni univerzitet u regionu „Džon Nezbit“ (Megatrend univerzitet) je, u protekloj godini – ponovo doživeo niz međunarodnih priznanja. Planetarno, ali - ne i u Srbiji! Uspeh se ne prašta u ovoj zemlji, što je već poslovično poznato, ali , ovaj univerzitet, postao je bauk za mnoge: pre svega za državne univerzitete, fakultete i visoke škole strukovnih studija, pošto je, u mnogo čemu, bolji, moderniji, atraktivniji i fleksibilniji od nekih državnih visokoškolskih institucija.

Da podsetimo, u samo prvih šest meseci ove godine, tri događaja pokazala su veličinu i snagu ovog univerziteta: trodnevna Prva međunarodna konferencija o nacionalnoj i internacionalnoj bezbednosti, na kojoj su učestvovala takva imena kao što su: Jozef Bodanski, Gregori Kopli, Džonatan Levi (SAD), Figel Džonatan, Efreim Lapid (Izrael), Klaus Lange, Klara Lange (Nemačka), Marko Lombardi (Italija), Dateš Prabu-Parulekar (Indija)... i mnogi drugi. Kakav ugled u međunarodnom okruženju uživa Univerzitet „Džon Nezbit“, pokazuje i činjenica da su svi pozvani odmah prihvatili da dođu, iako im je poziv uručen samo – nešto više od mesec dana pre predviđenog početka konferencije! To je bila, prema oceni eksperata, najveća konferencija te vrste u svetu u poslednjoj deceniji!  Drugi dogadjaj je da je ovaj univerzitet – jedini iz Srbije – dobio poziv da učestvuje u inicijativi Vlade Narodne Republike Kine „16+1“. Aktivno učešće delegacije Univerziteta „Džon Nezbit“ na ovoj konferenciji, propratili su mnogi, najveći kineski listovi i elektronski mediji (http://zqb.cyol.com/html/2016-06/18/nw.D110000zgqnb_20160618_4-04.htm). I treći događaj je poseta kineske delegacije, sastavljene od 11 članova kineske Akademije društvenih nauka ovom univerzitetu, a koja se dogodila u vreme posete kineskog predsednika Srbiji.

A, koja sve priznanja je – u svojoj 27 godina dugoj istoriji – dobio Univerzitet „Džon Nezbit“. Pomenućemo samo neka: „Vukova nagrada“, „Zlatni beočug“, Nagrada „Kapetan Miša Anastasijević“, „Orden španskog kralja Huana Karlosa I“ (za najveće zasluge u razvoju građanskog društva), „Medalja italijanskog predsednika Đorđa Napolitana“ (za visok doprinos razvoju evro-atlantskih integracija), „Nagrada za kvalitet Evropskog poslovnog veća“ iz Beča, „Eduniversal Global Ranking Agency“ sa sedištem u Parizu, rangirala je Fakultet za menadžment ovog univerziteta, sa sedištem u Zaječaru, u prvih hiljadu poslovnih škola u svetu ( http://eduniversal-ranking.com/business-school-university-ranking-in-serbia.html), takođe i sertifikat ISO 3001, koji je izdala Američka asocijacija za kvalitet (American Quality Association).

Na Univerzitetu „Džon Nezbit“ (Megatrend) studirali su mnoge poznate ličnosti, sportisti, političari, ministri, kulturni radnici, muzičari... Pomenuću, opet, samo neke: košarkaši Teodosić, Kecman, Božić, Rakočević; teniseri: Novak Djoković, Jelena Janković, zatim – atletičarka Olivera Jevtić. Na ovom univerzitetu, sa ponosom, ističu olimpijsku šampionku Milicu Mandić, koja je uspešan student. Od ministara i političara ne spominjem nikoga, zbog osetljivosti njihovih funkcija. Ipak, pomenuću bivšu šeficu kabineta venecuelanskog predsednika Huga Čaveza, Rakel Flores de Alvarez, koja je napisala i odbranila doktorsku disertaciju na engleskom jeziku, kod sadašnjeg rektora ovog univerziteta, prof. dr Slobodana Pajovića, 2009. godine. Profesor Pajović je, inače, jedan od vodećih svetskih stručnjaka za Latinsku Ameriku.

I pored svega ovoga, čitam u novinama, danas, u nedelju 3. jula, kako dr Smiljka Isaković, nesumnjivo jedna od najvećih čembalistkinja na svetu, kaže kako je doktorirala na Fakultetu za kulturu i medije, ali nikako da izrekne i „Megatrend univerziteta“ (u to vreme). Pre nedelju dana, opet, u ilustrovanom dodatku nekih dnevnih novina – Lea Kiš i Momčilo Jokić, inače dugo godina u braku, izjavljuju kako su doktorirali negde i na nečemu, ali – nikako da kažu da je to Univerzitet „Džon Nezbit“. Uz to, Momčilo i radi na istom univerzitetu, kao nastavnik!? Član Fiskalnog saveta dr Vladimir Vučković, u svojim nastupima na televiziji, nikako da pomene Univerzitet „Džon Nezbit“, gde je, već godinama, kao profesor – u stalnom radnom odnosu!? I još po neki...

Dakle, ovaj univerzitet vam je dobar, dok vas školuje i dok vas hrani. U svakom drugom slučaju ga se stidite. Licemeri!

 

Piše: Maša Radivojević, diplomirani student Fakulteta za kulturu i medije Univerziteta „Džon Nezbit“.

]]>
Sun, 3 Jul 2016 19:37:29 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/377142/licemerje-poznatih-i-univerzitet-dzon-nezbit.html
KINESKA DELEGACIJA NA UNIVERZITETU "DŽON NEZBIT" http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/376459/kineska-delegacija-na-univerzitetu-dzon-nezbit.html U subotu, 18. juna, ugledni zvaničnici sa velikog broja akademskih institucija iz Kine, posetili su Univerzitet "Džon Nezbit". ]]>

foto: prof. dr Huang Ping dr Čeng Veidong dr Kong Tjanping dr Čen Sin dr Je Bin                      prof. dr Slobodan Pajović  prof. dr Milivoje Pavlović  dr Katarina Zakić  dr Nataša Kostić

Delegaciju je predvodio prof. dr Huang Ping, direktor Instituta za evropske studije, kineske Akademije društvenih nauka, a u delegaciji su, pored ostalih, bili i dr Čeng Veidong, zamenik direktora ovog instituta, dr Kong Tjanping, viši istraživač na ovom institutu, dr Čen Sin, direktor Instituta za evropske ekonomske studije, Akademije društvenih nauka, dr Je Bin, zamenik generalnog direktora Odseka za evropske pravne studije, ove akademije, kao i mnogi drugi visoki zvaničnici.

Na sastanku, kome su prisustvovali i prof. dr Slobodan Pajović, rektor Univerziteta „Džon Nezbit“ i prof. dr Milivoje Pavlović, dekan Fakulteta za kulturu i medije, kao i prof. dr Katarina Zakić i dr Nataša Kostić iz Kineskog centra Univerziteta „Džon Nezbit“ (jedini u regionu) – dogovorena je intenzivna saradnja između Univerziteta i svih institucija kineske Akademije društvenih nauka, a u smislu potpisivanja ugovora o zajedničkim projektima, zajedničkim studijama, razmeni studenata i profesora. Takođe, dogovoreno je i da se naredni Svetski kongres latinoameričkih zemalja, koji se, naredne godine, održava na Univerzitetu „Džon Nezbit“ (1,200 učesnika), „preseli“ 2019. godine u Kinu.

Inače, Univerzitet „Džon Nezbit“ ima višegodišnju saradnju sa kineskim univerzitetima i sa ambasadom Narodne Republike Kine u Beogradu. Da podsetimo i to da je ovaj univerzitet, pre četiri godine, organizovao sajam kineskog visokog obrazovanja u glavnoj zgradi Univerziteta, na kojem je izlagalo više od 20 kineskih univerziteta, a kojom prilikom je potpisano isto toliko ugovora o saradnji sa Univerzitetom „Džon Nezbit“. Ovi ugovori su i danas aktivni, razmenjuju se studenti i profesori i organizuju zajedničke konferencije.

U vezi sa ovom plodnom saradnjom, prof. dr Slobodan Pajović i prof. dr Katarina Zakić i dr Nataša Kostić – dali su intervjue uglednom kineskom dnevnom listu „China Youth Daily“.

]]>
Mon, 20 Jun 2016 13:41:37 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/376459/kineska-delegacija-na-univerzitetu-dzon-nezbit.html
SA DIPLOMOM „DŽONA NEZBITA“ LAKO DO POSLA http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/376423/sa-diplomom-dzona-nezbita-lako-do-posla.html NAJSTARIJI PRIVATNI UNIVERZITET U REGIONU OSVOJIO NAJVIŠE DOMAĆIH I MEĐUNARODNIH PRIZNANJA ]]> Foto: Amfiteatar univerziteta „DŽON NEZBIT“

SA DIPLOMOM „DŽONA NEZBITA“ LAKO DO POSLA

Univerzitet „Džon Nezbit“ je najveći i najstariji privatni univerzitet uregionu.Za 27 godina postojanja, pored velikog broja priznanja, koja su, pojedinačno, dodeljivana profesorima ovog univerziteta, sam Univerzitet dobio je niz domaćih i međunarodnih priznanja, pre svega za kvalitet studija na 12 fakulteta, kao i za inovacije, koje je uveo u visokoškolsko obrazovanje. 

Od više desetina priznanja, izdvojićemo samo ona najvažnija:


- Zlatni beočug za trajni doprinos kulturi Beograda.
- Međunarodna nagrada „Sokrat“, Oksford, 2007. godine.
- „Evropska nagrada za kvalitet“, Evropska poslovna skupština, Beč, 2007.
- Nagrada Privredne komore Srbije i „Medija-inventa“ za kvalitet, 2008.
- Medalja Serđa Napolitana, predsednika Republike Italije, Bari, 2009.
- „Vukova nagrada“ za trajni doprinos razvoju kulture, umetnosti i nauke,
- Povelja „Kapetan Miša Anastasijević“, Beograd, 2010.
- Orden španskog kralja Huana Karlosa I, 2011.
- Povelja Evropskog univerziteta, 2012.
- „Eduniversal“, Fakultetu za menadžment u Zaječaru, svrstan u prvih 500 fakulteta, u svom području, na svetu, 2013.
- „Zlatni beočug“, Fakultetu za kulturu i medije, Beograd, 2016.

Pored ovih priznanja, ugled ovog univerziteta potvrđuje i više od stotinu aktivnih ugovora o međunarodnoj saradnji, kao i neosporna činjenica da, sa diplomom Univerziteta „Džon Nezbit“, mladi ljudi iz Srbije lako dolaze do posla širom planete, bez ikakve posebne nostrifikacije diploma.


Beograd, 2009.

]]>
Sun, 19 Jun 2016 10:29:36 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/376423/sa-diplomom-dzona-nezbita-lako-do-posla.html