Press Online :: Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/rss.html sr http://www.pressonline.rs/img/logo.png Press Online :: Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/rss.html Ostvario san: Brucoš u 84. godini http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/413084/ostvario-san-brucos-u-84-godini.html U 84. godini Krićanin Dimitris Mudacakis ostvario je najveći san - upisao je fakultet. ]]>
Ne samo što je prošao prijemni za fakultet, nego je bio najbolji na listi i prvi "upao" na katedru za istoriju i arheologiju na Kritskom fakultetu u Retimnu. 

Zajedno sa njim prijemni ispit za fakultet položio je i njegov unuk, ali za Policijsku akademiju. 

Osamdesetčetvorogodišnji Krićanin, otac i deda, sa deset godina došao je iz sela Skotino u Iraklion, gde je počeo da zarađuje prvi novac. Uz pomoć svog strica postao je knjigovezac, završio je gimnaziju, a na kraju pokrenuo i svoj posao. 

Kasnije se oženio, osnovao porodicu, a danas ima i unuke. Ipak, kada je otišao u penziju doneo je važnu odluku - da će se vratiti u školsku klupu i ostvariti svoj najveći san. 

"Oduvek sam voleo da čitam. Svake subote, kad isplatimo radnike, ja bih otišao da kupim sebi jednu knjigu, koju bih odmah pročitao", priča Dimitris. 

Dimitris kaže da su ga nove kolege i profesori sjajno prihvatili, te da se raduje početku predavanja i novoj eri života.
]]>
Wed, 29 Aug 2018 15:36:49 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/413084/ostvario-san-brucos-u-84-godini.html
UDARILA NA KARLEUŠINU MAJKU! Kija Kockar brutalno osula paljbu po Jeleni, ovo je neoprostivo! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/412575/udarila-na-karleusinu-majku-kija-kockar-brutalno-osula-paljbu-po-jeleni-ovo-je-neoprostivo.html Iako je Jelena Karleuša dosad u nekoliko navrata prozivala Kiju Kockar, pobednica "Zadruge" je uglavnom ostajala nema na ove prozivke. ]]> - I ona i njena majka (prim.aut. Divna Karleuša) bile su u rijalitiju i veoma je ružno to što komentariše - istakla je Kija za "Svet", osvrnuvši se na Karleušinu odluku da ne nastupa po klubovima gde gostuju učesnici rijalitija.

- Ako održi reč da neće pevati gde pevaju rijaliti zvezde, ostaje joj malo mesta za nastup jer ja zaista pevam u svim kvalitetnim klubovima!

 

]]>
Mon, 20 Aug 2018 17:08:30 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/412575/udarila-na-karleusinu-majku-kija-kockar-brutalno-osula-paljbu-po-jeleni-ovo-je-neoprostivo.html
Šta buduća rektorka BU kaže o padu na Šangajskoj listi? http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/412379/sta-buduca-rektorka-bu-kaze-o-padu-na-sangajskoj-listi.html Univerzitet u Beogradu je na Šangajskoj listi između 301. i 400. mesta, što je pad u odnosu na prošlu godinu, kada je bio u kategoriji od 201. do 300. mesta. ]]> Foto:screenshot
screenshot

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prorektor za međunarodnu saradnju UB profesorka Ivanka Popović kaže da nisu nezadovoljni ovogodišnjim plasmanom na listi, da pad nije veliki i da se već nekoliko godina Univerzitet u Beogradu nalazi oko 300. mesta - nekada ispod, nekada iznad.

Popovićева za Tanjug kaže da je to realan odraz onoga što Univerzitet u Beogradu u ovom trenutku može da dа, a kako će biti ubuduće zavisi od finansiranja nauke. 

"Znate da imamo određeni zastoj i da se danas nauka finansira po automatizmu. Nedostaje motivacije za istraživače, jer radio ne radio primaš određenu nadoknadu za taj rad. To nije dovoljno stimulativna atmosfera za vrhunsku nauku", naglasila je Popovićева. 

Ona je dodala da nisu nezadovoljni ovogodišnjim rangiranjem imajući u vidu da je Univerzitet u Beogradu od 54 naučne oblasti na Šangajskoj listi, prisutan u 27 naučnih oblasti, što govori o snazi naučnog rada na univerzitetu. 

Očekuje da će nova zakonska rešenja, kojа priprema Ministarstvo prosvete, stvoriti atmosferu u kojoj je stimulisana vrhunska nauka. 

"Čak i sa skromnim sredstvima mislim da bi mi za par godina mogli da unapredimo svoju poziciju na Šangajskoj listi", pojasnila je Popovićева, koja će od oktobra preuzeti ulogu rektora UB. 

Mnoge zemlje ulažu velika sredstva da njihovi univerziteti uđu među prvih 500 univerziteta na Šangajskoj listi. Osim Univerziteta u Beogradu, na proširenoj listi među 1.000 univerziteta ove godine našao se i Univerzitet u Novom Sadu, koji je rangiran od 901. do 1000. mesta. 

Za malu zemlju, poput Srbije, to je ogroman uspeh da se u rangiranju više od 20.000 svetskih univerziteta njena dva univerziteta nađu među prvih 1000. 

Od zemalja u okruženju u prvih 500 na Šangajskoj listi nema univerziteta iz Rumunije, Bugarske, Makedonije, BiH, Hrvatske, a univerzitet u Ljubljani pozicioniran je u kategoriji od 401. do 500. mesta. 

Državni sekretar Ministarstva prosvete Viktor Nedović smatra da je rangiranje od 301. do 400. mesta na Šangajskoj listi veliki uspeh za Univerzitet u Beogradu, ali i to što se Univerzitet u Novom Sadu našao među najboljih 1000 univerziteta. 

"To pokazuje da je dobra, kvalitetna nauka primarno zastupljena na UB, ali da imamo i dobru nauku na drugim univerzitetima", rekao je Nedović za Tanjug. 

Pojašnjava da je i prošle godine UB rangiran tako da je bio blizu 300. mesta, da je ove godine malo iza te granice i da nije bilo oscilacija u indikatorima koji definišu tu poziciju. 

"Na UB i dalje imamo izuzetno visok broj naučnih radova u kvalitetnim časopisima - više od 3.100 radova na godišnjem nivou. Ako gledamo citiranost tu kao i prošle godine imamo dva izuzertno citirana naučnika iz oblasti matematike", pojasnio je Nedović. 

Ministarstvo, kako kaže, priprema Zakon o fondu za nauku koji u septembru ide na javnu raspravu, zatim u Skupštinu Srbije, te očekuje da će njegova primena početi naredne godine. 

Za novi zakon kaže da je iskorak dalje, da nisu želeli "uravnilovku za sve", da se daje podrška svima i da ta podrška bude mala i neproduktivna. 

"Želeli smo da uradimo nov način finansiranja nauke, gde ćemo kroz fond za nauku da dajemo podršku onima koji su zaista najkvalitetniji, gde će izvrsnost u nauci biti nagrađena", pojasnio je on. 

Šangajska lista koju svake godine objavljuje univerzitet Ćao Tong iz Šangaja jedna je od najuticajnijih lista koja rangira najbolje univerzitete u svetu. 

Kriterijumi koji se uzimaju u obzir između ostalog su broj dobitnika Nobelovih nagrada i Fildsovih medalja koji su pohađali univerzitet ili rade na univerzitetu, broj i kvalitet naučnih radova. 

Prvo mesto na listi zauzima Univerzitet Harvard, drugo Stanford a treće Kembridž.

]]>
Wed, 15 Aug 2018 17:03:37 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/412379/sta-buduca-rektorka-bu-kaze-o-padu-na-sangajskoj-listi.html
ĐURO ĐUROVIĆ BEZ BLAMA! Mala mi je plata od 1.330.000, koliko ja radim! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/411123/djuro-djurovic-bez-blama-mala-mi-je-plata-od-1330000-koliko-ja-radim.html Direktor i profesor Beogradske poslovne škole (BPŠ) Đuro Đurović, koji je sebi dodelio mesečna primanja u iznosu od neverovatnih 1.300.000 dinara, ili 11.000 evra, ali i zaposlio sina Slobodana na mesto asistenta sa platom od 325.000 dinara, oštro odbacuje sve optužbe na svoj račun, ali i tvrdi da je „malo plaćen za posao koji obavlja“! Prema izveštaju Uprave za trezor za 2016. godinu, Đuroviću je sa računa BPŠ isplaćeno ukupno 16 miliona dinara, što je čak 15 puta više nego što su dobili drugi profesori u školi, dok je Agencija za borbu protiv korupcije u decembru 2017. objavila zvaničnu preporuku da se Đurović razreši sa ove javne funkcije. Razlog je bio upravo taj što je Đurović sa sinom zaključio ugovor o zaposlenju, čime se našao u sukobu interesa, koji nije ni prijavio Agenciji. Međutim, direktor Đurović za Kurir tvrdi da je ovo „prosvetna mafija“ koja vodi rat protiv njega jer se bori protiv kriminala i postiže „istorijske uspehe“ sa školom. ]]> AGENCIJA ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE TRAŽILA DA SE POVUČE S POZICIJE DIREKTORA... ĐUROVIĆ SE PRAVI LUDFOTO: DOKUMENT

- Svi ti navodi su laž! Protiv mene anonimne prijave pišu ološi koje sam isterao iz škole jer su se bavili kriminalnim radnjama. Ja sam krenuo u obračun sa kriminalom koji je bio za vreme prošlog direktora i naravno da to nekima ne odgovara jer sam otpustio 25 ljudi. Tačno je da je Agencija protiv korupcije vodila postupak protiv mene i tražila moje razrešenje, koje je Savet škole jednoglasno odbio. Mog sina Slobodana, koji je doktor nauka i na kog sam veoma ponosan, nisam zaposlio ja, jer asistente ne bira direktor. Na obojicu svojih sinova veoma sam ponosan - kazao nam je Đurović, koji je, međutim, odbio da odgovori na pitanje kolika su mu mesečna primanja. Ipak, na naše insistiranje, otkrio je da je „malo plaćen“.

- Plata mi se kreće u okviru zakonom omogućenih primanja, to nisu podaci od javnog interesa i nisam dužan da vam ih otkrivam. Reći ću da sam malo plaćen za to koliko se borim za ovu školu i koliki posao radim. Postižemo briljantne rezultate - kaže Đurović i dodaje da je pre njegovog mandata 41 srodnik raznih profesora zaposlen u školi.

Prema podacima Uprave za trezor o primanjima profesora na 21 najbogatijoj državnoj visokoškolskoj ustanovi u Srbiji, Đuro Đurović je najplaćeniji profesor među njima. U registru imovine funkcionera vidi se da je Đurović pored nekretnina, od kojih poseduje poljoprivredno zemljište, tri stana i kuću, Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio samo platu od 472.000 dinara mesečno. BPŠ kao državna visokoškolska ustanova iz republičkog budžeta svake godine dobija oko 120 miliona dinara, ali najveći deo novca, oko 600 miliona dinara, samostalno prihoduje. Svaki fakultet ili viša škola ostvaruje sopstvene prihode, koji se u najvećem procentu zasnivaju na školarinama.

]]>
Fri, 20 Jul 2018 11:13:05 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/411123/djuro-djurovic-bez-blama-mala-mi-je-plata-od-1330000-koliko-ja-radim.html
DIREKTOR BEOGRADSKE POSLOVNE ŠKOLE SEBI DAO PLATU 1.330.000 DINARA! A svom sinu 325.000 mesečno! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/411122/direktor-beogradske-poslovne-skole-sebi-dao-platu-1330000-dinara-a-svom-sinu-325000-mesecno.html Direktor Beogradske poslovne škole (nekadašnja Viša poslovna) Đuro Đurović dodelio je sebi mesečna primanja od 1.330.000 dinara ili 11.000 evra, a uz to je zaposlio sina Slobodana Đurovića na mesto asistenta u ovoj visokoj strukovnoj školi s platom od 325.000 dinara, čime se direktno oglušio o preporuku Agencije za borbu protiv korupcije, tvrde zaposleni u ovoj školi. ]]> Foto:Đuro Đurović (youtube)

 Naime, prema izveštajima Uprave za trezor, 2016. direktoru Đuroviću je s računa Beogradske poslovne škole (BPŠ) isplaćeno oko 16 miliona dinara, odnosno 1.330.000 dinara mesečno, što je čak 15 puta više nego što su dobili drugi profesori u školi. - Ni to nije sve, već je njegovom sinu Slobodanu Đuroviću 2016. s računa škole isplaćeno 3.900.000 dinara ili po 325.000 dinara mesečno, što je više od petostrukog iznosa koji primaju ostali asistenti ili tri i po puta više od onog koji primaju profesori u školi. Većini nastavnog osoblja, a posebno onima koji su prema direktorovom mišljenju nepodobni, drastično je smanjena plata, a u školi je uvedena strahovlada. Đurović mobinguje profesore, ucenjuje ih i trguje svojim uticajem - navodi jedan od zaposlenih u ovoj školi koji je želeo da ostane anoniman (ime i prezime poznato redakciji) iz straha od osvete direktora Đurovića. Većini nastavnog osoblja drastično je smanjena plata.

  Agencija za borbu protiv korupcije zvanično je u decembru 2017. objavila preporuku da se Đurović razreši sa ove javne funkcije, a kao razlog za ovakav stav navode to što je upravo Đurović sa rođenim sinom zaključio ugovor o zaposlenju, čime se našao u sukobu interesa, koji nije ni prijavio Agenciji. FOTO: MARINA LOPIČIĆ - Slobodan Đurović zaposlen je na mestu redovnog asistenta na predmetu Ekonomija i poslovna ekonomika, iako je završio Fakultet za menadžment u Skoplju. O preporuci Agencije za razrešenje direktora Đurovića jedva da se i raspravljalo na dnevnom redu Saveta škole. Predsednik saveta Dragan Jerinić je izjavio da ta odluka nije obavezujuća, da tu nema sukoba interesa i diskretno podsetio članove Saveta da su i njihova deca zaposlena u školi. I Jerinićev sin je zaposlen u ovoj školi, a BPŠ je postao pravi rasadnik nepotizma. Pored toga, direktor zapošljava srodnike visokih državnih funkcionera - navodi izvor Kurira i podseća da su o rasulu i kriminalnim radnjama koje vladaju u BPŠ obavešteni Ministarstvo prosvete i nauke i Skupština Srbije, a da je protiv direktora Đurovića podneto na desetine prijava i tužbi.

]]>
Fri, 20 Jul 2018 11:13:32 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/411122/direktor-beogradske-poslovne-skole-sebi-dao-platu-1330000-dinara-a-svom-sinu-325000-mesecno.html
ZAŠTO VOLIMO HEJTERE? http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/411081/zasto-volimo-hejtere.html Megatrend univerzitet je najstariji i najveći privatni univerzitet u Srbiji i u regionu. U svojoj 30 godini dugoj tradiciji često je bio napadan, uz pomoć, nekiput, najvećih kleveta i laži. Uspeh se ne prašta u Srbiji. Međutim, zaboravlja se da je, još u bivšoj, velikoj Jugoslaviji, Megatrend univerzitet okrenuo novu stranicu u području visokog obrazovanja uvodeći studije menadžmenta, organizacionih nauka, marketinga i drugih mikroekonomskih područja, koja su tada bila nepoznata u Jugoslaviji i Srbiji. ]]>

Zaboravlja se da je Megatrend bio prvi i sa studijama u području biofarminga, da je prvi osnovao Fakultet za civilno vazduhoplovstvo, da je ovaj univerzitet nesebično pomagao bolnice, siromašne, da je dao jednu od najvećih pomoći poplavljenim područjima 2014. godine. Zaboravlja se i to da je Megatrend univerzitet, svestan nepovoljne ekonomske situacije u zemlji – pet godina za redom – davao besplatnu prvu godinu svim studentima, što je ovaj univerzitet koštalo direktnih 17 miliona evra izgubljenog novca!

Ali, to više nije ni bitno. Koga zabole za sve to? ‘Ajde sada da ga ispljujemo na sva usta! Pljuju čak i oni, koje je Megatrend isškolovao, pa i oni, čije porodice hrani! Ali, mi sa Megatrenda volimo hejtere! Zašto? Zato što „za dobrim konjem prašina se diže“ i zato što se „uspeh i snaga meri brojem neprijatelja“. Međutim, mi te neprijatelje volimo i dalje! Zašto – i dalje? Zato što se frustrirana devojka žali kako se stidi svoje diplome, stečene na Megatrendu i poručuje: „Treba vas tući!“. Odgovorili smo: „I mi se tebe stidimo! Vrati diplomu!“. I opet navališe na nas, umesto na nju! Pa, ko je prvi počeo? Ali mi, i dalje, i nju volimo. To je naša bivša studenkinja, koja se stidi studija za DJ!

Kome smeta da školujemo DJ-eve? Ne shvatamo, čudimo se! Samo smo ponudili obrazovanje za 21. vek. Zašto da DJ-evi budu samo DJ-evi, kada mogu da budu i nešto više? Šta će faliti DJ populaciji da nauči nešto više o istoriji muzike, metodologiji rada DJ-eva, planiranju i organizaciji DJ događaja, muzičko-scenskom nastupu, muzičkoj produkciji, dizajnu zvuka, DJ tehnici i tehnologiji, o kreativnom muzičkom računarstvu, zatim o marketingu elektronske muzike, o primenjenoj muzičkoj produkciji, o muzici i multimedijima, o preventivi i zaštiti od upotrebe narkotika... Znanje iz ovih područja je nemerljivo korisno, pošto se školovani DJ-evi penju za nekoliko stepenika više. Pored svog DJ posla, mogu da rade u muzičkoj produkciji, na radio i TV stanicama, u pozorištima, kao vaspitači mladih u školama, itd. Naravno, neko će reći da postojeći DJ-evi su to već naučili kroz svoju višegodišnju praksu. I – mi to ne osporavamo! Naprotiv, cenimo sve DJ-eve, i domaće i inostrane, jer daju nemerljiv doprinos muzici 21. veka. Oni su ti, koji su objedinili rok’n’rol, hip-hop, R’n’B, itd. Oni su stvorili sub-kulturu zvanu “didžejing”. I to je sub kultura ovog veka. DJ-evi bez akademske diplome su nas, iznad svega, inspirisali da kreiramo akademske DJ studije. I, hvala im na tome!

I dalje volimo hejtere! Ne znamo zašto! Valjda zato, što I oni sami ne znaju zašto nas mrze…

 

Prof. dr Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta.


]]>
Thu, 5 Jul 2018 03:23:27 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/411081/zasto-volimo-hejtere.html
One Step Ahead Of The Others http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/410431/one-step-ahead-of-the-others.html “Megatrend” University consists of 12 faculties, and there is great interest in all of them. The Faculty of Civil Aviation is currently the most popular in Serbia and the region ]]>

photo:Professor Mića Jovanović, Ph.D., Rector Of Megatrend

This institution, unique in its concept of education for civil aviation, has its own simulator and jet airplane for practice and professional development, so it is understandable that with a Megatrend diploma and further professional training, people find jobs in the biggest airlines.

 

How would you briefly characterise the long-term strategy of education of Megatrend University?

– The strategy of Megatrend University is – always a step ahead of everyone. That is how it was when we started, that is how it is today. Way back in 1989 we wrote a new chapter in the concept of education in what was then Yugoslavia, introducing new areas of education that did not exist then in the region of Eastern, South- Eastern and Central Europe. These were studies of management, organizational behaviour, intercultural management, etc. During early 1990 we were also the first educational institution to develop its website, through the “Beograd.com” company of Nenad Ćosić. They have been our internet provider to this day.

You have been developing for nearly 30 years in accordance with new technologies and information systems. Where do you see your place in the modern system of digitisation of education?

– I think we started this first in 2001, when our distance learning software was highly rated at a scientific conference in San Francisco. It was created by Dr Veljko Spasić, a United Nations expert. He turned my idea into 98 books of software code and the system, with certain regular annual upgrades, still works today. So, we are at the very top, but there are some who are slightly better, such as the IT Academy of Vesa Jevrosimović. I can say, using a sports vocabulary, that we are in excellent second place.


  • “On site” studies, i.e. real studying in university buildings and campuses, is a thing of the past. “Online” studies, distance learning, are the future of learning in the modern world

 

“Megatrend” University consists of 12 faculties. Which one of them is attracting the greatest interest among secondary school graduates? What study programmes are the most popular among youth today, and which ones would you like to draw their attention to?

– All of our faculties are modern, attractive, and keep up with the highest global achievements in the area of higher education. During the last few years interest has increased in our Faculty of Computer Science, Faculty of Culture and Media, and this year there was a lot of interest for the Faculty of Civil Aviation and the Faculty of Arts and Design. I would like to note our Faculty of Law, particularly its Security Department.

There was a lot of polemic about the Megatrend slogan “Finish Megatrend and – get out of here”. What is hiding behind it?

- I worked on that slogan personally for weeks. It does not call on youth to leave Serbia. It points out that our diplomas are recognised worldwide, as evidenced by the fact that several thousand of our graduates are working in the largest and best companies. On the other hand, the idea of the slogan was to raise even more awareness of the burning issue of youth leaving Serbia.

You virtual university is the first accredited institution in Serbia offering students distance learning. What kind of interest is there for this type of studies, very popular and appreciated in developed countries?

– I think “on site” studies, i.e. real studying in university buildings and campuses, is a thing of the past. “Online” studies, distance learning, are the future of learning in the modern world. There are currently around 1,800 students from around the world studying at our virtual university.

What kind of interest is there for the Faculty of Civil Aviation, since it is a unique higher education institution in Serbia?

– Interest in our Faculty of Civil Aviation is great, not only in Serbia, but also in the region and beyond. We are a unique institution regarding our concept of education for civil aviation, we have excellent technical equipment, we have our simulator and jet airplane for the practice of future pilots, or professional development of already active pilots who aim for higher education. By recommendation of European Union authorities, pilots without higher education will not be able to fly the European skies after 2018.

Many “eternal students” successfully completed their undergraduate, and some also their master and doctoral studies at Megatrend University. How do you comment on this claim?

– The claim is malicious and incorrect. Our studies are serious. Doctoral dissertations and master theses go through serious quality control and software that can identify the degree of plagiarism. Thesis and dissertation defences last two, three hours in front of commissions that are, in a way, accredited for this work. For example, our former colleague Nebojša Bačanin defended his dissertation at our faculty in the area of computer science. The defence lasted over two hours before an extremely strong commission. Several months later he defended a second doctoral dissertation at the Faculty of Mathematics of the University of Belgrade. The defence lasted around 40 minutes, and he only exchanged a few sentences with the commission. A colleague recorded everything, so it is easy to determine the huge difference in the seriousness and quality of defences of both dissertations. How magisterial theses and doctoral dissertations are defended at state universities is a whole other issue. I looked at several from certain state faculties, similar to our faculties. Of the five reviewed, only one doctoral dissertation had correctly established methodological-hypothetical research frameworks, the others did not. And without that, there can be no satisfactory doctoral dissertation or magisterial thesis.


]]>
Sun, 17 Jun 2018 10:11:39 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/410431/one-step-ahead-of-the-others.html
VESNA MARTINOVIĆ, SNEŽANA VITOŠEVIĆ I RUŽICA RANKOVIĆ – KORUMPIRANE SUDIJE APELACIONOG SUDA? http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/409926/vesna-martinovic-snezana-vitosevic-i-ruzica-rankovic--korumpirane-sudije-apelacionog-suda.html Da u srpskom pravosuđu vlada nered i vidljiva korupcija potvrđuje i presuda Apelacionog suda, od pre par dana, a u sporu između tzv. „profesora“ Radosava Momčilovića i Megatrend univerziteta. ]]>

Naime, 2009. godine, Momčilović je dobio otkaz na pomenutom univerzitetu zbog primanja mita od studenta, koji je kod njega imao poslednji ispit. Student je upravi univerziteta najavio predaju traženog novca, pa je tako Momčilović uhvaćen u primanju mita, u hotelu „Moskva“. Uz krivičnu prijavu Momčilović je dobio i otkaz, uz valjano sprovedenu proceduru.

U periodu dugom devet godina, Momčilović vodi sve moguće sporove protiv Megatrenda i gubi ih na svim instancama. Na kraju se žalio Apelacionom sudu i – protivno zdravom razumu, pravnim normama i propisima – dobio spor!!!

A evo i zašto se sumnja na veliku korupciju.

Pored pomenute krivične prijave, Momčilović je dobio još jednu zbog falsifikovanja potpisa, što je utvrdio sudski veštak, a pomenute sudije Vesna Martinović, Snežana Vitošević i Ružica Ranković, iako su imale izveštaj veštaka, ignorisale su ovo teško krivično delo Momčilovića.

Pored ovog falsifikata, Momčilović je počinio još jedan: falsifikovao je izvod iz platnog spiska Megatrend u kome piše da mu je plata 143,000 dinara! U to vreme, a i danas, vanredni profesori na pomenutom univerzitetu (u tom zvanju bio je Momčilović) imali su upola manju platu! Pomenute sudije su prihvatile „zdravo za gotovo“ njegov falsifikat, ne proveravajući u platnim spiskovima Univerziteta činjenično stanje. Tako su i presudile da, na ime neisplaćenih plata, Megatrend duguje Momčiloviću više od 50,000 evra!

Kada se uzme u obzir sve prethodno rečeno i utvrđeno, kao i činjenica da je Momčilović sve sporove i na svim prethodnim instancama izgubio – jasno je da se radi o neverovatnoj i šokantnoj korupciji. Predpostavlja se da se suma od 50,000 evra deli na četiri dela, odnosno da će Momčilović „počastiti“ svoje sudije sa po oko 12,500 evra!!!


]]>
Fri, 1 Jun 2018 15:46:56 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/409926/vesna-martinovic-snezana-vitosevic-i-ruzica-rankovic--korumpirane-sudije-apelacionog-suda.html
KEROLAJN KEMBEL ODRŽALA KONCERT ZA PAMĆENJE NA MEGATREND UNIVERZITETU http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/407513/kerolajn-kembel-odrzala-koncert-za-pamcenje-na-megatrend-univerzitetu.html Uz ovacije oko 150 odabranih zvanica, slavna američka violinistkinja Kerolajn Kembel (Caroline Campbell) održala je koncert, koji će se dugo pamtiti. ]]>

Foto: Kaktus

Poznata violinistkinja svirala je klasičnu, filmsku i rokenrol muziku, kao što su „Čardaš“, „Habanera“, „Kašmir“, „Skajfol“ (iz Bondovog filma), kao i mnoga druga dela, a uz pratnju „Megatrend Ad Hoc Orchestra“. Dirigovao je poznati italijanski dirigent Đanluka Marćano.  Pre koncerta, Kembelovoj je uručen počasni doktorat Megatrend univerziteta. To je bio 10-ti, jubilarni počasni doktorat, koji je Megatrend dodelio u svojoj, 28 godina dugoj, istoriji. Kerolajn Kembel je, takođe, održala i predavanje studentima Megatrend univerziteta, koje je podržala izvođenjem svojih najomiljenijih muzičkih dela. Studenti su je ispratili ovacijama i dugim aplauzom.

Studenti, auditorijum prisutan na koncertu, svi koji su je sreli tokom njenog boravka na Megatrend univerzitetu, saglasni su u jednom: Kerolajn Kembel je biser svetske muzičke scene, prelepi anđeo, koji kao da je sišao sa neke druge planete. Ova mlada žena zrači lepotom, šarmom, dobrotom i plemenitošću. Definitivno, Kembelova je nesvakidašnja planetarna pojava, zvezda kojoj se svi dive i koju svi obožavaju. Ostavila je Beograđane da je se sećaju, maštaju o njenom virtuoznom izvođenju, dive se njenoj urođenoj kreativnosti i originalnosti, a u nadi da će ova zvezda ponovo zasjati nad Beogradom.

]]>
Sun, 1 Apr 2018 16:24:57 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/407513/kerolajn-kembel-odrzala-koncert-za-pamcenje-na-megatrend-univerzitetu.html
CAROLINE CAMPBELL PERFORMED A MEMORABLE CONCERT AT MEGATREND UNIVERSITY IN BELGRADE http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/407512/caroline-campbell-performed-a-memorable-concert-at-megatrend-university-in-belgrade.html A little bit more than 150 VIP personalities had a great honor to listen a fantastic music performance given by glorious violinist Caroline Campbell at Megatrend University in Belgrade. This concert will last in the memories of the audience for ever! Many believe that this is one of the biggest music events in Belgrade in the last ten years. ]]> Photo: Kaktus

Famous violinist was playing classic, film and rock’n’roll music peaces like “Czardas”, “Kashmir”, “Habanera” (Carmen), Skyfall (Bond’s film), etc, accompanied by “Megatrend Ad Hoc Orchestra” which was conducted by the famous Gianluca Marciano.Before the concert, Caroline Campbell was awarded an honorary doctorate of Megatrend University. It was the tenth jubilee honorary doctorate in the 28 year long history of this university.Caroline, also, gave a lecture to Megatrend University students which was covered by applause and stending ovations.

Students, the concert audience, all who met her are agree on one thing: Caroline is a pearl of the world music scene, beautiful angel who exudes charm, beauty, goodness and generosity.Definitely, Caroline Campbell is unusual planetary phenomenon, the star which we all admire and that we all adore. She left the Belgraders to remember, fantasize about her virtuoso performance, admire her innate creativity and originality. Belgrade audience hopes that this star will shine over Belgrade, again.

]]>
Sun, 1 Apr 2018 16:24:48 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/407512/caroline-campbell-performed-a-memorable-concert-at-megatrend-university-in-belgrade.html
KEROLAJN KEMBEL NA MEGATREND UNIVERZITETU ! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/407178/kerolajn-kembel-na-megatrend-univerzitetu-.html Slavna svetska violinistkinja Kerolajn Kembel održaće koncert na Megatrend univrzitetu, 29. marta. Jedna od najvećih svetskih violinistkinja dolazi na poziv prof. dr Miće Jovanovića, rektora ovog univerziteta. ]]>

Foto:iz lične arhive Kerolajn Kembel.

Kerolajn Kembel nastupa, od svoje treće godine života, i u svojoj dugogodišnjoj karijeri održala je nebrojeno mnogo koncerata u najpoznatijim svetskim dvoranama, kao što su Karnegi hol, Sidnejska opera i mnoge druge. Takodje, ova fantastična umetnica svirala je i sa poznatim svetskim imenima, kao što su Andrea Bočeli, Sting, Pol Makartni, Barbra Strejsend, Kris Boti...

Ova velika umetnica je poznata i po svojim širim interesovanjima. Završila je, pored muzičke akademije, i psihologiju, sociologiju i informacione tehnologije.

Prilikom boravka na Megatrend univerzitetu, Kembelovoj će biti uručen i počasni doktorat za izvanredna dostignuća u umetnosti i za doprinos razvoju čovečanstva. Biće ovo tek deseti počasni doktorat, dodeljen na ovom univerzitetu, u njegovoj gotovo 30 godina dugoj istoriji.

„Megatrend Ad Hok“ orkestrom dirigovaće poznati italijanski i svetski dirigend Đanluka Marćano.


]]>
Fri, 23 Mar 2018 08:43:13 +0100 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/407178/kerolajn-kembel-na-megatrend-univerzitetu-.html
Studenti za studente – ESN BelUPgrade na Univerzitetu Megatrend ugostio studente iz 40 zemalja Evrope http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/405678/studenti-za-studente--esn-belupgrade-na-univerzitetu-megatrend-ugostio-studente-iz-40-zemalja-evrope.html Erazmus studentska mreža Beograd (ESN BelUPgrade) od 1. do 4. februara 2018. godine bila je domaćin Saveta nacionalnih predstavnika (Council of National Representatives). Događaj ovog tipa se po prvi put održao u Beogradu i okupio je oko 100 učesnika iz 40 zemalja koje čine najveću studentsku organizaciju u Evropi – Erazmus studentsku mrežu(Erasmus Student Network). ]]>

Erazmus studentska mreža je osnovana 1989.godine, sa sedištem u Briselu. Kako organizacija od osnivanja posvećeno radi na pomoći stranim i domaćim studentima u procesu mobilnosti, o čemu govori i moto “Students helping students” odnosno “Studenti za studente” snažna podrška koju organizacija uživa od strane Evropske komisije i brojnih drugih institucija ne treba predstavljati iznenađenje.

Savet nacionalnih predstavnika je događaj izuzetnog značaja koji se redovno organizuje unutar mreže, s ciljem donošenja krucijalnih odluka o unapređenju mreže i organizacije, ali i informisanje o svim novinama i novim projektima koji se direktno tiču rada sa stranim studentima. Ujedno, ovo je bila prilika i da ESN BelUPgrade pokaže sopstvenu organizovanost i snagu svojih volontera, ali i da predstavi svoj grad i državu u najboljem svetlu I kao idealnu Erazmus destinaciju...

Najveću podršku ESN BelUPgrade-u i ovom događaju pružio je Univerzitet Megatrend bez čije nesebične pomoći događaj ne bi mogao da se realizuje. Ustupanjem svojih prostorija, opremljenih po najvišim evropskim standardima, učesnicima su obezbedili produktivan sastanak i mnogo novih znanja. Takođe, Megatrend je ESN BelUPgrade-u izašao u susret I ustupio im kancelariju u okviru Univerziteta na adresi Bulevar maršala Tolbuhina 8, gde će od početka letnjeg semestra školske 2017/2018. godine strani i domaći studenti moći da dolaze i postave pitanja vezana za razmene ili dobiju pomoć od volontera udruženja.

Za bogate pakete dobrodošlice za učesnike bili su zaduženi Evropska delegacija u Srbiji, Fondacija Tempus – Erazmus+ kancelarija u Srbiji i Turistička organizacija Srbije, koji pripremili zanimljive materijale i poklončiće. Poseban pečat ovim paketima dali su magneti sa sibmolima Beograda, ručno slikani od strane osoba sa cerebralnom i dečijom paralizom, koji se izrađuju u Radnom centru ,,Sunce”, pod pokroviteljstvom Saveza za CDP Beograd.

Od komercijalnih partnera koji su pomogli događaj izdvajamo kompaniju Coca-Cola čiji proizvodi su osvežavali učesnike u toku pauza za kafu, kao i novi brend Moja kafica, bez koje učesnici ne bi pregurali naporan tempo sastanka.

O uspehu događaja i zadovoljstvu učesnika govore brojni pozitivni komentari i najduža runda zahvalnosti zapamćena na ovakvom događaju. Ogroman rad I posvećenost volontera koji su se upustili u organizaciju ovakvog skupa, fleksibilnost i adekvatni tehnički uslovi Univerziteta Megatrend, neobičan smeštaj na predivnoj Arkabarci, hostelu na vodi, kao i lepota našeg grada garantuju nam da ćemo ove mlade ljude ponovo videti na ulicama Beograda.

Više o ESN BelUPgrade-u pogledajte na: https://www.esn.rs/ i https://m.facebook.com/ESNBelUPgrade/

]]>
Sat, 17 Feb 2018 13:45:15 +0100 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/405678/studenti-za-studente--esn-belupgrade-na-univerzitetu-megatrend-ugostio-studente-iz-40-zemalja-evrope.html
SPORAZUM MEGATREND UNIVERZITETA SA AERODROMOM "NIKOLA TESLA" http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/404039/sporazum-megatrend-univerziteta-sa-aerodromom-nikola-tesla.html Na Megatrend univerzitetu potpisan je sporazum o poslovno-tehničkoj i naučnoj saradnji ove obrazovne ustanove i Aerodroma „Nikola Tesla“ (Beograd). Sporazum su potpisali prof. dr Mi­ ća Jovanović, rektor Megatrend univerziteta, i Saša Vlaisavljević, v. d. direktora Aerodroma „Nikola Tesla“. ]]> Foto: M.Rajković Kaktus

Saša Vlaisavljević i prof. dr Mića Jovanović posle potpisivanja sporazuma o saradnji Spoj obrazovanja i privrede SPORAZUM MEGATREND UNIVERZITETA SA AERODROMOM „NIKOLA TESLA”

 Prema slovu ovog sporazuma, beogradski aerodrom, uključujući i vazduhoplovne organizacije sa kojima ova kompanija tesno sara­đuje ( „Er Srbija“, SMATSA, Direktorat za civilno vazduhoplovstvo itd.), biće nastavna baza u kojoj će studenti Fakulteta za civilno vazduhoplovstvo, i drugih 11 fakulteta iz Megatrendove akademske porodice, praktično proveravati i usavršavati svoja znanja.

„Aerodrom ‘Nikola Tesla‘ je najveća i najbolje organizovana vazdušna luka ne samo u Srbiji već u čitavom regionu, te je prirodno da se na­ši studenti obrazuju na njegovim iskustvima“, rekao je prof. dr Mića Jovanović na konferenciji za štampu organizovanoj u prostorijama Megatrend univerziteta. „Studenti završnih godina obučavaće se u različitim delatnosti­ma Aerodroma ‘Nikola Tesla‘, a najbolji će po diplomiranju dobiti radna mesta u ovoj prestižnoj kompaniji“.

Izražavajući zadovoljstvo zbog dogovo­renog partnerstva s našim najstarijim i najvećim privatnim univerzitetom, Saša Vlaisavljević, čel­nik Aerodroma „Niko­la Tesla“, govorio je o perspektivama daljeg razvoja ove kompanije i novim potrebama za mladim i obrazovanim kadrovima. „Naš aerodrom je po svim parametrima na vrhu u regionu, a novim koncesionim ugovorom stvoriće se uslovi da Beograd postane evropski centar avio-biznisa“. Prema rečima Saše Vlaisavljevića, poslednjih godina u vazdušnom saobra­ćaju je kod nas otvoreno više od 2.000 novih radnih mesta, a taj trend će se samo uvećavati. „Naše dosadašnje iskustvo s vašim diplomiranim studentima veoma je pozitivno“, rekao je Vlaisavljević, dodajući da će oni na Aero­ dromu „Nikola Tesla“ kao nastavnoj bazi imati priliku da na najbolji način spoje svoje teo­rijsko obrazovanje s praktičnim iskustvima. Prof. Mića Jovanović takođe je kao veoma po­zitivnu ocenio odluku o davanju u koncesiju Aerodroma „Nikola Tesla“ na 25 godina, za­ključivši da će to omogućiti dalje širenje ove vazdušne luke i stvaranje novih uslova za zapošljavanje obrazovanih mladih ljudi, pa i onih koji dolaze sa Megatrend univerziteta.

]]>
Wed, 10 Jan 2018 16:05:25 +0100 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/404039/sporazum-megatrend-univerziteta-sa-aerodromom-nikola-tesla.html
INTERVJU PROF. MIĆE JOVANOVIĆA NA TV-PINKU http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/402704/intervju-prof-mice-jovanovica-na-tv-pinku.html Prof. dr Mića Jovanović, rektor Megatrend univerziteta, dao je 14. novembra, izjutra, intervju Televiziji „Pink“. Iz tog razgovora prenosimo najvažnije delove. ]]>

Voditelj: - Megatrend je ponovo Megatrend, a i rektor je ponovo profesor doktor Mića Jovanović. Posle tri godine pauze, vratio se na čelo najvećeg i najpoznatijeg privatnog univerziteta u Srbiji. Ko je i da li je bilo ko poljuljao ugled Megatrenda i kako će taj ugled da vrati, pitamo ovog jutra upravo profesora Jovanovića, sa kojim ćemo i prelistavati dnevnu štampu. Profesore, dobro jutro i dobro došli.

Prof. dr Mića Jovanović, rektor Megatrenda: - Dobro jutro, bolje Vas našao.

Voditelj: - Recite nam, Megatrend, Vaš univerzitet, ponovo je vratio ime?

Prof. dr Mića Jovanović: - Ime je vraćeno, pre svega, na zahtev našeg velikog Alumni kluba. Kao što je poznato, oko 25 000 diplomiranih studenata izašlo je za 28 godina postojanja Megatrenda. Mi smo jedne vreme, tri godine, pokušavali da uradimo ribrending. Sećate se one 2014, prilično nezgodne godine za nas, pune kleveta i laži, pa je ideja bila da malo izmestimo i ime i Miću Jovanović sa univerziteta...

Voditelj: - I to ste i uradili, je li tako?

Prof. dr Mića Jovanović: - Jeste, to je urađeno na pismeno odobrenje legendarnog Džona Nezbita, koji je zaista jedan od najvećih svetskih živih intelektualaca, futurologa, ali je i dalje ostalo, znate, taksi stanica se zove „Megatrend“, ne zove se „Džon Nezbit“. Onda studenti sebe zovu „Mi smo Megatrendovci“, kako da kažu „Džon Nezbitovci“, tako da je bilo puno razloga i formalne prirode i ovako simpatičnih, da nikada nismo uspeli da to ime zaživi, tako da smo vratili staro, dobro, provereno ime, koje je 25 godina - sad smo nastavili - bilo naziv univerziteta.

Voditelj: - A i vratila se stara dobra kampanja Vašeg univerziteta, kampanja koja je dosta komentarisana sad iz ugla marketinga. Svako ko se bavi marketingom, reći će Vam da je to dobra kampanja, zato što izaziva komentare, sada nije ni bitno kakvi su ti komentari, ali taj brend, kako se to kaže, dolazi u prvi plan, a to je – „Završi Megatrend i pali“, kako piše na bilbordu. Vi znate da ima dosta negativnih komentara u vezi sa tom kampanjom...

Prof. dr Mića Jovanović: - Jeste, bilo je i onda, 2010/11. godine, i mi smo hteli da se vratimo na tu retrovarijantu, da je tako nazovemo, izbacili smo nešto što je malo više bilo provokativno, kao šta ćeš ovde, „Završi Megatrend i pali“, sad više nema – šta ćeš ovde, što znači ostani ovde, završi Megatrend, pali, pa se vrati. I da Vam kažem, nije tu bilo ničeg lošeg. Vi znate da je Megatrend uvek malo išao korak ispred, kada su te marketinške poruke u pitanju, mi smo imali i takvu kampanju: „Drug Tito je rekao – student je uvek u pravu“, pa onda „Friend I need Megatrend I did“, pa onda „Megatrend – isto kao na državnom univerzitetu, samo bolje“ i nikome to nije smetalo, to je već dva i po meseca dok, eto, iz jednih novina novinarka nije pozvala i kaže – terate mlade, pa rekoh – nije tačno da ih teram. Oterao ih je neko drugi pre 10 godina, pa kaže – zašto ova vlast ne reaguje? Pa rekoh – nije ova vlast oterala te mlade. Pa jeste, kaže, ove godine je najviše otišlo. Da, ali je neko trebalo, mislim na prethodnu vlast, da isčupa ekonomsko srce države Srbije, da zatvara radna mesta, fabrike i onda je sada ispalo da su Aleksandar Vučić i Ana Brnabić krivi za egzodus mladih. Nisu, to je samo nešto što se skupljalo sa prethodnom vlašću...

Voditelj: - Dobro, ali kako razmišljaju ti mladi ljudi sa kojima ste bili svakodnevno u kontaktu? Vi ste rektor univerziteta, da li oni zaista razmišljaju tako da imate osećaj da su oni tu privremeno u zemlji gde su rođeni i da zaista žele da „pale“, kako kaže Vaša kampanja, ili je to samo kampanja i tome ne treba pridavati bilo kakvu pažnju?

Prof. dr Mića Jovanović: - To je samo kampanja, kojoj ne treba pridavati posebnu pažnju. Ja sam se sa povratkom na mesto rektora vratio u nastavu, držim predavanja studentima prve i četvrte godine studija. Njima je ta kampanja simpatična, naravno...

Voditelj: - Šta Vam kažu, šta ih zanima, kakva su ta deca? O čemu maštaju, šta ne vole, šta vole?

Prof. dr Mića Jovanović: - Vole, pre svega da Vam kažem, da idu tamo gde je bolje, da kažemo, sada, da krenu od te priče. Neko bi rekao, možda je bolje da odemo negde, možda za Francusku, za Englesku, za Nemačku, ali ja im kažem – pa, ako pričamo o egzodusu mladih ljudi, Evropa je podložna tome. Samo, kada se pogleda koliki broj mladih ljudi iz Francuske ode u Nemačku, Englesku, mi smo mala deca za njih. To se zove, da kažemo tako, mobilnost, studentska mobilnost. Oni se kreću, dovde možda bolja prva godina studija, onde je bolja druga, ovde možda perspektiviniji posao u IT sektoru nego što je u Francuskoj, par njih mi nije reklo, ja pravim tako ankete, imam dosta dobru komunikaciju, mogu sve da me pitaju i što se tiče nastave,  što se tiče univerziteta. Nikada mi niko nije decidirano i jasno rekao – profesore, ja hoću da završim neki od fakulteta Megatrend univerziteta i da „zapalim“, odnosno da odem. Tako da mislim, manje više, ipak su im ovde koreni, ovde su im prijatelji, ovde su im porodice, ovde su navikli da žive. Ovo je zemlja kreativnih ljudi, opuštenih ljudi, teško se privikavaju, čak i kad odu, brzo se vrate.

Voditelj: - Koliko imate sada studenata, ukupno?

Prof. dr Mića Jovanović: - Imamo registrovanih između 25 i 27 hiljada studenata. Oko 12500  studenata je aktivno, stalno su tu, polažu kolokvijume i ispite.

Voditelj: - Nedavno je usvojen i paket zakona o obrazovanju. Da li će ova reforma da da željene rezultate, jer posle svake reforme, situacija u školama, kako pojedini analitičari ocenjuju, bila je sve gora i gora. Kada je u pitanju osnovno i srednje obrazovanje, nekako se sve svodi, nažalost, na bezbednost. Da li su deca bezbedna? U školi se više priča o tome nego što se priča o nastavi. Kako je u visokoškolskom obrazovanju?

Prof. dr Mića Jovanović: - Baš kad sam se vratio, 12. oktobra, na mesto rektora, tog dana je i bila konferencija univerziteta Srbije, odnosno rektorskog saveta. Savet čini 18 rektora, 9 sa državnih, 9 sa privatnih univerziteta, bili su tu i predstavnici Srpske akademije nauka i tako dalje. Uglavnom su se čule kritike na postojeći zakon. Međutim, ja ne vidim šta je tu loše, znate zbog čega? Ako je glavna kritika da se ruši autonomija univerziteta...

Voditelj: - Da li se ruši?

Prof. dr Mića Jovanović: - Apsolutno ne. Autonomija univerziteta u Srbiji je bila mnogo veća od autonomije – evo, sticajem okolnosti, 17 godina priličan deo godina provodim u Francuskoj, pa sam jako dugo živeo u Engleskoj – to što mi smatramo autonomijom univerziteta, to nije autonomija. Autonomija univerziteta nije da mi imamo Akreditacionu komisiju koja 20 godina vršlja, žali, pali, zavisi od kontakata na pojedinim fakultetima, univerzitetima. Autonomija nije da država ne treba da interveniše ako nešto nije regularno, autonomija univerziteta nije u tome da se potpuno razvlašćuje ministar za visoko obrazovanje, odnosno ministar za prosvetu, nauku i tako dalje, tehnološki razvoj. Svima smeta što sada ministar dobija šira ovlašćenja. Pa, naravno da tako treba, ministar je bio potpuno razvlašćen. Imao je Akreditacionu komisiju, drugi stepen Akreditacione komisije – Nacionalni savet za visoko obrazovanje, i tu je kraj priče...

Voditelj: - Ali, sada se postavlja pitanje da li će on to moći sam ili će morati da regrutuje armiju pomoćnika koji će mu pomagati i za osnovno obrazovanje, i za srednje, i za nadgeldanje svih nas na fakultetima?

Prof. dr Mića Jovanović: - Ja mislim da će ministar Šarčević tu dobro da se snađe, jer je već postavio nekoliko državnih sekretara koji su mladi ljudi, spremni da rade, koji imaju inspiraciju, koji znaju kako se i šta treba da se radi u visokoškolskom obrazovanju. Po meni, bez obzira na ovo što ste Vi rekli, srednje obrazovanje možda kritično. Najkritičnije je bilo do ovog zakona visokoškolskog obrazovanja, tako da sam ja apsolutno na liniji toga da je...

Voditelj: - Mislite u smislu vlasti, ali šta će se suštinski promeniti?

Prof. dr Mića Jovanović: - Promeniće se, na primer, što Akreditaciona komisija neće moći, kao što je u poslednje tri godine uradila, da da 75 dozvola za rad nekim takozvanim visokim strukovnim školama, od Zvečana do Subotice, bez elementarnih uslova. A sada možete da naslutite kako se to radi. Ovde ministar prosvete sada svojim autorizacijama, i onim što može da uradi, može da kaže – ej, stanite. Pa, na 7, 8 miliona stanovnika ne možete da date 200 akreditacija, ko će to da studira. Napravljen je haos sa ovom Akreditacionom komisijom, jer su univerziteti, i državni i privatni, ostali bez studenata. Napravljena je jedna prevelika disperzija i nikad se nije desilo da na beogradskom državnom univerzitetu imate treći upisni rok i da je čak ostalo oko 2500 upražnjenih mesta. To je katastrofa...

Voditelj: - Da promenimo temu na trenutak, jer na vreme brzo ide. Šta je sa Vašim avionom iz kompanije „Infinity aviation“, da li je istina da je napravljen taj carinski prekršaj zbog čega je carina Republike Hrvatske odlučila da zadrži Vašu letelicu?

Prof. dr Mića Jovanović: - Juče su Hrvati priznali da nije bilo kabotaže, posle 9 dana držanja aviona... Avion je leteo između Madrida i Zagreba. Kabotaža je kada se leti između dva grada u istoj državi. Već spremamo malo ozbiljniju tužbu, pošto je za 9 dana izgubljeno jako mnogo sati ugovorenih letova, ugroženi su avioni, zatim je malo ugrožen ugled aviokompanije, da ne govorim da to dotiče i moj ugled, i ugled nekih naših prijatelja koji su imali isti problem...


]]>
Mon, 27 Nov 2017 16:37:08 +0100 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/402704/intervju-prof-mice-jovanovica-na-tv-pinku.html
MUAMER ZUKORLIĆ RASKRINKAO PROSVETNU MAFIJU SRBIJE NA N1 TELEVIZIJI! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/401745/muamer-zukorlic-raskrinkao-prosvetnu-mafiju-srbije-na-n1-televiziji.html U poslednjoj emisiji Jugoslava Ćosića „Pressing“, gost je bio Muamer Zukorlić, osnivač Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru i predsednik Odbora za obrazovanje Skupštine Srbije. Ne ulazeći u problematiku akreditacije Internacionalnog univerziteta, naša ekipa koja se bavi istraživačkim novinarstvom kada su problemi visokoškolskog obrazovanja u pitanju – analizirala je njegove tvrdnje i dodatno istraživala rad Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK). Podaci, kojima raspolaže naša redakcija, potpuno podržavaju sve Zukorlićeve tvrdnje. ]]> Foto: Muamer Zukorlić, prof. dr Srđan Stanković, Nebojša Janićijević

Na pozicijama u KAPK-u i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje, od 2005. godine, „rotiraju“ se jedni te isti ljudi, a na pozicijama ministara prosvete i njihovih zamenika i državnih sekretara sede nesposobni ljudi. U ove prve spadaju: Ćemal Dolićanin, Srbijanka Turajlić, Vera Vujčić, Dušan Teodorović, Dejan Popović... a, u druge: Srđan Verbić, Milovan Šuvakov...
1. Ćemal Dolićanin je ogrezao u korupciju i zloupotrebu vlasti. Na državnom univerzitetu iz Novog Pazara, zaposlio je, u vreme dok je bio rektor, svoje četvoro dece! Takođe, od kada je on na čelu KAPK-a, u Srbiji je bukvalno „podeljeno“ više desetina akreditacija tzv. „visokih škola za strukovne studije“! Od Zvečana, pa do Subotice. Zukorlić ih je opravdano nazvao „garaža fakulteti/škole“. Zukorlić je, takođe, u pravu kada tvrdi da Dolićanin, lobirajući u KAPK-u, utiče da se menjaju pozitivni izveštaji recenzenata i da se daju negativna mišljenja ove komisije! To je čist kriminal i zloupotreba službenog položaja, sa ogromnom sumnjom na korupciju! Inače, Dolićanin, je, kako kažu oni koji ga znaju – osetljiv na novac „ispod žita“, šta god to značilo. Pored ostalog, već duže vreme, ovaj penzioner koristi i „specijalne“ (čitaj „intimne“) veze u Ministarstvu prosvete, kako bi i – na taj način – ostvarivao svoje ciljeve i nelegalnu korist. Još jedna „veza“, a koja nije „intimna“ (verovatno) je i to, što je na tajnom platnom spisku vlasnika Univerziteta „Singidunum“, Milovana Stanišića! Milovan je, inače, „ekspert“ za korupciju. Na njegovom platnom spisku, i to legalnom, bili su, u vreme kada su bili na pozicijama i Srđan Stanković (predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje) i Nebojša Janićijević (u to vreme potpredsednik Komisije za akreditaciju). Najflagrantniji primer je Endre Pap. Milovan Stanišić je Papa zaposlio, kao profesora, na svom fakultetu u Novom Sadu, samo nekoliko nedelja pošto je ovaj (Pap) postao predsednik Komisije za akreditaciju!!! Dakle, ova trojica su, kroz „regularne“ plate od po više hiljada evra mesečno – transparentno bili korumpirani!!! I niko nije reagovao, makar zbog konflikta interesa!!! (dokumentaciju o ovom kriminalu poseduje redakcija našeg portala, a ovde ćemo objaviti samo deo, zbog nedostatka prostora). Inače, pomenuti Stanišić ima desetak krivičnih prijava (namerni stečaj, falsifikovanje, podsticanje poštara na kriminal, itd...), kao i dve izvršne presude na po tri meseca zatvora. Raznim mahinacijama godinama izbegava da ode na izdržavanje kazne, a nekih je i oslobođen, koristeći svoju poznatu metodu („ispod žita“). Da podsetimo naše čitaoce da je suvlasnik Stanišićevog univerziteta "Singidunum", par godina, bio i vođa surčinskog klana Ljubiša Buha-Čume. Inače, ovaj sumanuti čovek, opsednut idejom da „samo Univerzitet Singidunum, pored Beogradskog, treba da postoji u Srbiji“ - sklon je podmetanjima, prisluškivanjima, anonimnim prijavama policiji, sudovima, poreskim organima... Još je poznatiji, kako sam kaže, kao „crni i beli mag“. Zbog svojih „specijalnih“ veza sa Ćemalom Dolićaninom, „Singidunum“ je jedan od retkih privatnih univerziteta, koji nikada ne pada „pod udar“ KAPK-a!
2. Srbijanka Turajlić je, u svojoj karijeri, najpoznatija da je kao „vrhunski stručnjak“, otišla u penziju kao vanredni profesor! Nikada nije izabrana za redovnog profesora, a zvanje „vanredni profesor“ imala je pune 22 godine, do penzije! Dakle, za sve to vreme nije uspela da dobije najviše zvanje, tj. „redovni profesor“. Poznavaoce kriterijuma za izbor u viša nastavnička zvanja na univerzitetima, ovo ne-napredovanje ne može da začudi. Naime, ova potpuno beznačajna žena i u obrazovanju i u nauci napravila je (ne napisala) – samo jednu knjigu u 40 godina dugoj „karijeri“: „Praktikum za laboratorijske vežbe iz automatskog upravljanja“! To nije dovoljno ni za najniže nastavničko zvanje „docent“, ali – koga je briga za to! Taj „praktikum“ znači  da je ova kritičarka svega, svačega i svakoga samo sakupila tuđe radove i objavila u neautorskoj knjizi! Ona, po prećutnom kodeksu časti, koji važi u akademskom svetu, ne bi smela da koristi univerzitetsko zvanje „profesor u penziji“, već samo akademsku titulu „doktor“. Ali, to je samo „vrh ledenog brega“, šta je ova žena učinila visokoškolskom obrazovanju Srbije. Svojim prisustvom u vrhu obrazovnog sistema Srbije (pomoćnik ministra, bila u Komisiji za akreditaciju, u Republičkom savetu za unapređenje visokoškolskog obrazovanja, itd...) – razorila je ovaj sistem! I dr Muharem Zukorlić je tu potpuno u pravu: ona je začetnik velikog zločina, koji se zove „ubistvo visokog obrazovanja u Srbiji“, pre svega sumanutim insistiranjem na tzv. „Bolonjskoj deklaraciji“, od koje se još oporavljamo, a onda i nesuvislim, neutemeljenim i glupavim kritikama obrazovnog sistema u bivšoj Jugoslaviji i Srbiji. Njena pljuvačina po sistemu obrazovanja, u kojem je stekla sva svoja akademska zvanja je smejurija, koja upućuje na to da – ako sve to nije valjalo i bilo bezvredno – onda da poništimo sve diplome iz tog perioda – uključujući i njene!
3. Vera Vujčić je „standardni član“ ove, kako ih Zukorlić ispravno naziva, prosvetne oligarhije. Dugo je, čak predugo, u Komisiji za akreditaciju. Da nije nanela beskrajno mnogo štete privatnim univerzitetima, ne bi bila vredna pomena. Međutim, i ona se, više od 10 godina, „rotira“ na raznim uticajnim mestima u visokom obrazovanju. Nije (još) utvrđeno da li je korumpirana.
4. Dušan Teodorović, nazovi „akademik“, povampirio se pod stare dane. Dugogodišnji član KAPK-oligarhije, ali ne mnogo poznat, naprasno je odlučio da se „aktivira“ nametljivim pljuvanjem aktuelne vlasti, po opozicionim medijima, ne shvatajući da je njegovo vreme odavno prošlo, a da je i on prolazan, u svakom smislu. Najveći „domet“, u poslednje vreme, bio mu je što se obrušio na dva mlada državna sekretara u Ministarstvu prosvete, a na sednici Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije (KONUS). Doslovno je rekao: „Šta će nam ovi ovde? Oni su predstavnici ove državne mašinerije, koja nam je uvalila ovaj novi, nedemokratski Zakon o visokom obrazovanju“. E, akademiče, akademiče! Nedemokratski je, zato što ti i tvoja KAPK- oligarhija nećete moći da žarite i palite akademskim prostorom Srbije, deleći akreditacije – i „šakom i kapom“ - a prema principu „ko koliko da“!!! Novi zakon dao je veća ovlašćenja ministru prosvete, ne zato da bi se „gušila autonomija univerziteta“, kako ti i tebi slični tvrdite – već da bi KAPK-oligarhiju zaustavio u sramnoj, višegodišnjoj korupciji! Demokratija nije lopovluk, kao što ti i tvoji saučesnici mislite! Usput, prestani da blatiš vlast i neke privatne univerzitete! Zaboravio si, akademiče, da si, zbog toga, na sudu, da gubiš sudski proces i da ćeš uskoro morati da platiš veliku odštetu!
5. Dejan Popović, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, koga je, na to mesto, lobirajući kod ministra Srđana Verbića, postavila njegova „prijateljica“ iz Londona, mlađana Miljana Radivojević. Dok je bio (neuspeli) ambasador u Londonu, redovno su se viđali (mesto poznato redakciji), a kada se „ambasador“ vratio iz Londona, „tajno mesto“ bilo im je u kafani ispod Pančevačkog mosta „Kod Goce i Renata“. Miljana je bila na doktorskim studijama na UCL (University College of London), a kada bi dolazila u Beograd, tamo su se sastajali. U međuvremenu, razmenjivali su dirljive mejlove, u kojima je Dejan, nežno nju (Miljanu) oslovljavao sa „doktorice“. Miljana je odbranila disertaciju (2012), postala formalno „doktorica“. Ali, avaj! Nedugo  zatim, na Arheološkom institutu SANU – utvrđuju da je „doktorica“ 100% plagirala njihov makro projekat, koji se radi još od 1996. godine! „Doktoricu“ su suspendovali sa svih britanskih institucija (danima je, preko mejlova i skajpa, kukala svojoj drugarici Jeci, kako je „svi ignorišu“), pokušala je da, preko svojih prijatelja iz Petnice, koji su radili u Kanadi – dobije mesto na Državnom arheološkom institutu u Torontu. Tri radna mesta su bila slobodna i tri kandidata su se javila. U izveštaju komisije za prijem za prva dva je pisalo „primljen“, a za Miljanu Radivojević – „odbijena“ (refused)! Redakcija, takođe, ima kompletnu dokumentaciju o celom ovom „slučaju“, uključujući prepisku, fotografije i slično. Tako je „doktorica“ – plagijatorka krenula u ponor svoje „karijere“, na veliko žaljenje „prijatelja“ Dejana Popovića. I zašto je Miljana, uopšte, važna u ovoj priči? Zato što je direktno uticala na postavljenje Popovića na mesto predsednika Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, što je doprinelo učvršćivanju pozicija KAPK-oligarhije, pošto je Popović pod direktnim uticajem Ćemala Dolićanina. Uz to, na već pomenutoj sednici Rektorskog saveta KONUS-a, Popović je ocrnio Zakon o visokom obrazovanju, podržavajući tvrdnje KAPK-oligarhije da se, navodno, ruši „autonomija univerziteta“.
6. Dr Muamer Zukorlić je direktno optužio ministra Srđana Verbića za ruiniranje sistema visokoškolskog obrazovanja, zbog njegove nesposobnosti da se inicira bilo kakva promena u obrazovanju, kao i zbog potpune nesposobnosti da vodi ovo ministarstvo. I Zukorlić je potpuno u pravu! Verbić deluje nesposobno, već na prvi pogled! Međutim, šta Muamer Zukorlić (možda) nije znao, to je da je dr Srđan Verbić napisao (i odbranio) doktorsku disertaciju od čak 97 strana!!! (Redakcija poseduje primerak). Uz to, odbranio je u sasvim drugom području od onoga, čime se bavio cele karijere (fizika). Najneregularnije od svega neregularnog u ovoj „disertaciji“ je što mu je član komisije (jedno vreme i mentor) bio docent, što je mimo svih propisa! Dakle, disertacija, koja je po stručnoj oceni „skup nebuloza“ je, po svim standardima i propisima – nevažeća!!! Naravno, gledali smo i Verbićeve istupe u medijima, pa nam je jasno da se nebuloze nisu pojavile samo u njegovoj „disertaciji“. Dakle, kritičari tuđih disertacija, pa i Zukorlićeve su plagijatori i „stručnjaci“, koji pišu disertacije na nivou jednog ozbiljnijeg studentskog seminarskog rada!
7. Milovan Šuvakov je fizičar, koji je kako tvrdi već pomenuta plagijatorka Miljana Radivojević – veći od Njutna! (hahaha!). Šuvakov je utvrdio nešto što, do dan danas, niko na Planeti nije! Pa šta je sa tom Nobelovom nagradom? Kako da ti se izmakne, naučniče vrli? Pošto nije dobio ovu nagradu, Šuvakov je rešio da dobije šta god. Tako je, na Institutu za fiziku gde radi – nemilosrdno „preskakao“ stručna i naučna zvanja, kako bi, što pre, došao do najvišeg! (Redakcija poseduje zapisnike sa sednica izbornog veća, kao i svedočenja njegovih kolega). Kao pomoćnik ministra Verbića, istakao se „herojskom“ borbom protiv privatnih univerziteta (ne svih). Najveći domet u karijeri mu je to, što je bio kolovođa (zajedno sa Dejanom Popovićem) u bezuspešnom pokušaju otmice jednog velikog privatnog univerziteta. (Svi dokazi nalaze se u redakciji).
Dakle, dr Muarem Zukorlić je, u svim svojim tvrdnjama – u pravu! Borba protiv KAPK-oligarhije i korupcije u visokom školstvu – mora da se nastavi! Odbor za obrazovanje Skupštine Srbije, Ministarstvo sa ministrom prosvete na čelu i novi Zakon o visokom obrazovanju – treba da budu osnov „pokreta otpora“ protiv pomenute, beskrupulozne prosvetne mafije.

]]>
Mon, 6 Nov 2017 10:15:56 +0100 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/401745/muamer-zukorlic-raskrinkao-prosvetnu-mafiju-srbije-na-n1-televiziji.html
75 VISOKIH STRUKOVNIH ŠKOLICA 'OBRAZUJE' OD ZVEĆANA DO SUBOTICE! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/356142/75-visokih-strukovnih-skolica-obrazuje-od-zvecana-do-subotice.html Ako se pogleda zvanični sajt Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) Republike Srbije – videće se zapanjujući podatak! ]]>

Foto: Vera Vujčić i Ćemal Doličanin

Na teritoriji Republike Srbije deluje 75 visokih škola strukovnih studija! Više od polovine dobilo je akreditaciju za vreme mandata aktuelne Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta! Da li će neko ikada stati na put očiglednoj korupciji u visokoškolskom obrazovanju? Da li će neko zaustaviti „standardne“ članove ove komisije Ćemala Doličanina i Veru Vujčić, koji, godinama, dele akreditacije „šakom i kapom“? Da li postoji državni organ, koji može da kontroliše KAPK?

Da li će neko izvršiti reviziju akreditacija ovih škola, koje su osnovane u poslednje tri godine?

Ministarstvo prosvete nema nikakvu nadležnost, kada je ova komisija u pitanju. Takođe, ni kada je u pitanju Nacionalni savet za visoko obrazovanje. I ovde se postavlja logično pitanje: Kakve su nadležnosti Ministarstva prosvete? Da li ih, uopšte, ima?

Naravno, ima dosta i onih visokih škola strukovnih studija, koje su dobro etablirane, imaju dugu tradiciju i odlične uslove za studiranje. Na teritoriji Republike Srbije, kao i u Beogradu – one su lako prepoznatljive. Ima ih petnaestak, i državnih i privatnih. Međutim, njihov ugled ruše pomenute školice, koje se osnivaju od Zvečana do Subotice, bez ispunjenja elementarnih uslova. Ove kvazi-škole rade u šupama,stanovima, bez elementarnih učila i sa nekvalifikovanim nastavnim kadrom.

Piše: Maša Radivojević.


]]>
Tue, 5 Sep 2017 12:23:23 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/356142/75-visokih-strukovnih-skolica-obrazuje-od-zvecana-do-subotice.html
UBICE VISOKOŠKOLSKOG OBRAZOVANJA U SRBIJI: SRĐAN VERBIĆ, MILOVAN ŠUVAKOV, ĆEMAL DOLIČANIN, VERA VUJČIĆ, DEJAN POPOVIĆ http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/399651/ubice-visokoskolskog-obrazovanja-u-srbiji-srdjan-verbic-milovan-suvakov-cemal-dolicanin-vera-vujcic-dejan-popovic.html Visokoškolsko obrazovanje u Srbiji je uništeno! Korupcija u ovom sektoru – pobedila je zdrav razum, zakone, institucije države, zbunila omladinu... Jednostavno, sistem visokoškolskog obrazovanja je pred kolapsom, u najvećoj krizi, još od perioda Drugog svetskog rata! Upisni rok, i za državne i za privatne univerzitete – prošao je katastrofalno! Ne pamti se da je ikada bilo blizu 3,000 upražnjenih mesta na Beogradskom univerzitetu, a privatni univerziteti imali su pad u upisu brucoša i do 500-600%! Šta se, zapravo, desilo? ]]>

U vreme ministrovanja promašenog fizičara Srđana Verbića i njegovog pomoćnika Milovana Šuvakova (takođe fizičara, koji za sebe tvrdi da je bolji od Ajsaka Njutna) i u vreme neprikosnovene vladavine Komisijom za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK) od strane Ćemala Doličanina i Vere Vujčić (koja još uvek traje) dato je blizu 50 akreditacija tzv. „visokim strukovnim školama“, za koje – uzgred-budi-rečeno – niko ne zna čemu služe! Naime, zastareli koncept nastao, takođe, u glavama „prepametnih“ gore pomenutih likova. I posle skoro decenije od uspostavljanja ove obrazovne kreature gotovo nikome nije jasno čemu služi ova vrsta obrazovanja. Tvorci ove gluposti prevideli su činjenicu da je ova vrsta obrazovanja, već više od četvrt veka, napuštena u razvijenijim evropskim zemljama (na primer, politehnike u Velikoj Britaniji i dvogodišnje više škole profesionalnog obrazovanja u Francuskoj). Međutim, izgleda da je to, samo na prvi pogled, bio previd. Visoke strukovne škole su idealan pokretač korupcije u visokom školstvu, koja je dostigla neslućene razmere u poslednjih par godina. Naime, osnivanje ovih „pačjih školica“ je, zahvaljujući KAPK-u i Nacionalnom savetu za visoko obrazovanje – postalo „dečja igra“. Ove (ne)obrazovne institucije ne moraju da budu članice univerziteta da bi postojale, uslovi za dobijanje akreditacija su maksimalno pojednostavljeni, pa ih tako osnivaju i lekari, a u području menadžmenta i direktori javnih preduzeća (takođe menadžment, poslovna ekonomija, itd.), zatim bivši direktori propalih društvenih preduzeća, bivši pripadnici SAJ-a (izbačeni is jedinice, pošto su krali oružje i opremu), itd, itd... Dakle, pravi haos! Lakoća osnivanja ovih škola, naravno, potpomognuta je i finansijskim sredstvima „ispod žita“, na ruke. Tako, na primer, davanje akreditacije malo „zategne“ Dolićanin iz KAPK-a, pa se osnivač žali Nacionalnom savetu, a tamo ga dočeka Dejan Popović, predsednik ovog saveta i bivši (neuspeli) ambasador u Velikoj Britaniji! I akreditacija prođe, uz kako se predpostavlja (nije provereno, haha!) znatnu novčanu stimulaciju! I tako su nikle ove kvazi visokoškolske institucije u svakom selu, varoši, vukojebini, na svim mestima pogodnima da se obmanjuje neprosvećeni narod. Koje su aktuelne posledice ove neviđene korupcije?

Prvo, namnožavanje kvazi-obrazovnih institucija, što je dovelo do distribucije, ionako smanjenog broja maturanata, na stotinu ovakvih škola, koje „rade“ u šupama, malim stanovima na spratovima oronulih zgrada, bez osnovne opreme i učila. Ali osnivači, manje-više ne iz akademskog sveta – nude brzu diplomu i za male pare! I zbog takvih se kritično smanjio broj studenata na ozbiljnim, starim, više puta akreditovanim, uglednim univerzitetima - i državnim i privatnim.

Drugo, ovo masovno davanje akreditacija, uz vidljivu korupciju, šteti ugledu ozbiljnih obrazovnih institucija, sa višedecenijskom i viševekovnom tradicijom.

Treće (i najvažnije) obmanjuju se mladi Srbije, dovode u konfuziju, pa, poslednjih godina, radije odustaju od studija shvatajući da visoko obrazovanje u Srbiju neumitno propada, ostaju na ulici ili traže posao sa srednjom školom, u zemlji i inostranstvu. Drugim rečima, mladi se suočavaju sa beznađem i besmislicom obrazovanja u visokoškolskom sistemu, koji razara korupcija neviđenih razmera.

Ministarstvo prosvete je bespomoćno, pošto su, po Zakonu, i KAPK i Nacionalni savet za visoko obrazovanje – nezavisne institucije. Pitanje je, samo, da li ta „nezavisnost“ podrazumeva i odsustvo kontrole ovih institucija i korupciju, kao gotovo isključivi način njihovog funkcionisanja?


]]>
Fri, 1 Sep 2017 23:04:21 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/399651/ubice-visokoskolskog-obrazovanja-u-srbiji-srdjan-verbic-milovan-suvakov-cemal-dolicanin-vera-vujcic-dejan-popovic.html
ZVANIČNO NAJBOLJI! Univeriztet Džon Nezbit spremio NAJBOLJU REKLAMU do sada! (FOTO) http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/398115/zvanicno-najbolji-univeriztet-dzon-nezbit-spremio-najbolju-reklamu-do-sada-foto.html U konkurenciji 37 evropskih univerziteta, Univerzitet „Džon Nezbit“ nagrađen je jednom od najvećih nagrada u oblasti nauke i obrazovanja – „Evropski najuniverzite“ ]]> Foto: PressOnline

Nagradu dodeljuje međunarodna organizacija „Evropska nezavisna agencija“, a na predlog Evropskog udruženja menadžera, časopisa Euromanager i privrednih komora regiona.

Povodom ove nagrade, snimljena je reklama koja do sada nije viđena na ovim prostorima.

Snimanje reklame obavljeno je u centru Beograda, a korišćen je leteći bilbord, prvi put do sada.

Prolaznici su bili oduševljeni, a pogledajte na fotografijama kako je bilo na snimanju.

]]>
Tue, 8 Aug 2017 17:12:57 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/398115/zvanicno-najbolji-univeriztet-dzon-nezbit-spremio-najbolju-reklamu-do-sada-foto.html
UNIVERZITET „DŽON NEZBIT“ – NAJBOLJI U EVROPI! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/397460/univerzitet-dzon-nezbit--najbolji-u-evropi.html Na 36. manifestaciji proglašenja najboljih institucija u regionu i Evropi, a na osnovu odluke Evropske nezavisne agencije, u Sarajevu je, 6. jula ove godine, dodeljena i nagrada za najbolji privatni univerzitet. ]]>

Foto: Stipe Mesić, prof. dr Mića Jovanović

U konkurenciji 47 univerziteta iz regiona i Evrope, ovo laskavo priznanje dodeljeno je našem najstarijem i najvećem privatnom univerzitetu – Univerzitetu „Džon Nezbit“.

Nagradu je prof. dr Mići Jovanoviću, osnivaču i vlasniku ovog univerziteta, dodelio Stipe Mesić, nekadašnji predsednik Predsedništva Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, pred više stotina zvanica iz cele Evrope, među kojima su bili i Bakir Izetbegović, član Predsedništva BIH, Zoran Zaev, predsednik Vlade Republike Makedonije, Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, nekoliko članova Bundestaga, poznati privrednici iz Francuske, Poljske, Srbije i drugih zemalja.

U obrazloženju nagrade, između ostalog, piše da se nagrada dodeljuje „za izuzetan doprinos razvoju visokoškolskog obrazovanja u regionu, Evropi i u svetu“.


]]>
Sat, 8 Jul 2017 14:17:58 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/397460/univerzitet-dzon-nezbit--najbolji-u-evropi.html
UNIVERZITET „DŽON NEZBIT“ I ZVANIČNO NAJBOLJI! http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/397137/univerzitet-dzon-nezbit-i-zvanicno-najbolji.html U konkurenciji 37 evropskih univerziteta, naš Univerzitet „Džon Nezbit“ nagrađen je jednom od najvećih nagrada u oblasti nauke i obrazovanja – „Evropski najuniverzitet“. ]]>

Foto: Univerzitet „Džon Nezbit“

Nagradu dodeljuje međunarodna organizacija „Evropska nezavisna agencija“, a na predlog Evropskog udruženja menadžera, časopisa Euromanager i privrednih komora regiona.

U obrazloženju žirija piše da se „nagrada dodeljuje za izvanredan doprinos Univerziteta Džon Nezbit ukupnom razvoju obrazovanja u Srbiji, Evropi i svetu, za uspešno realizovanje nastavnog procesa na najsavremenijim osnovama, te za razvoj naučnih dostignuća i za povezivanje obrazovanja sa potrebama privrede i društva. Žiri je imao u vidu i činjenicu da su diplome Univerziteta „Džon Nezbit“ priznate u svetu, što im daje posebnu snagu, značaj i važnost u evropskim i svetskim razmerama“.

Nagrada će biti uručena osnivaču ovog univerziteta prof. dr Mići Jovanoviću, a u prisustvu visokih zvaničnika iz regiona i EU, na svečanoj ceremoniji u Sarajevu, 7. jula ove godine.


]]>
Thu, 15 Jun 2017 13:34:12 +0200 Obrazovanje http://www.pressonline.rs/info/obrazovanje/397137/univerzitet-dzon-nezbit-i-zvanicno-najbolji.html