Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

18. 05. 2007.  - Autor: I. PEŠIĆ

KO VRAĆA DUGOVE POKOJNIKA

Svi koji naslede imovinu pokojnika, nasleđuju i kredit koji je on podigao, ali vraćaju samo onoliko koliko vredi nasledstvo

S11
S11

Građani posle smrti svojih bližnjih, pored imovine, mogu da naslede i dug za kredit koji je pokojnik podigao!

Kada je imovina koju je neko nasledio veća od duga za kredit, on ima obavezu da dug banci vrati u celini. Ukoliko, međutim, nasledstvo vredi manje od duga, građanin nasleđenom imovinom mora da isplati banku, ali po zakonu nema obavezu da svojim novcem namiri ostatak duga.

Jedini izuzetak iz ovog pravila jesu stambeni krediti. U slučaju smrti osobe koja je podigla kredit za stan, banka dug naplaćuje od osiguranja, a rođaci nasleđuju stan bez ikakvih obaveza prema banci.

Zakonom o nasleđivanju, naime, propisano je da građani koji na sudu pri ostavinskoj raspravi prihvate da naslede imovinu, automatski nasleđuju i dugove. U Banci Inteza kažu da "otplata kredita" može da se nasledi samo do iznosa koliko vredi nasleđena imovina.

A

Izuzetak stambeni krediti

Jasna Uzelac iz Unikredit banke kaže da pravila nasleđivanja obaveza po osnovu kredita ne važe kad su u pitanju stambeni krediti.
- Stambeni krediti se odobravaju na period i do 40 godina, i kao što znate, često su u pitanju velike sume, koje idu i do nekoliko desetina hiljada evra. Zbog toga kao zaštitna mera ide obavezno zdravstveno osiguranje za osobe koje podignu kredit. U slučaju da osoba koja je uzela kredit umre, dug koji je preostao banka naplaćuje od osiguravajuće kuće dok srodnici normalno nasleđuju kupljeni stan bez ikakvih obaveza prema banci - objašnjava Uzelac.

- Ako osoba ne nasledi imovinu, ne nasleđuje ni dugove. Kada nasledi imovinu, za dug prema banci po osnovu kredita odgovara samo u visini te imovine. To znači da osoba koja nasleđuje kredit nije dužna da svojom imovinom plaća dug - objašnjavaju u Banci Inteza.

U Findomestik banci kažu da u takvim slučajevima banka procenjuje kreditnu sposobnost naslednika i onda postavlja nove uslove otplate.

- Banka nije obavezna da sa naslednikom nastavi saradnju pod istim uslovima koji su važili za osobu koja je preminula. To znači da banka prvo procenjuje kakva je kreditna sposobnost naslednika, a onda odlučuje koje će mu uslove ponuditi za otplatu.

Može da se desi da banka nasledniku ponudi i dosta povoljnije uslove kako bi on mogao da vrati nasleđen kredit. Važno je naglasiti da se nasleđeni kredit evidentira kod Kreditnog biroa, što znači da građanin koji je nasledio kredit ne može da podigne drugi, ukoliko 30 odsto svoje plate već daje na otplatu nasleđenog kredita - objašnjavaju u Findomestik banci.

Svi koji naslede i isplate kredit nasleđuju i pravo da od banke dobiju depozit koji je njihov srodnik uplatio prilikom podizanja kredita. U Prokredit banci naglašavaju da naslednici moraju imati pravosnažnu odluku suda da su nasledili imovinu pokojnika.

- Prilikom ostavinske rasprave, osim duga koji banka prijavljuje sudu, naslednici moraju da prijave i postojanje depozita koji je ostavljen banci. Jer tek kada sud donese rešenje o nasleđivanju novca koji je ostavljen kao depozit, banka može da isplati taj novac, naravno ukoliko naslednik isplati kredit.

Moguće je i da banka uzme depozit na ime duga za kredit, a da naslednik samo doplati preostalu sumu - kažu u Prokredit banci, i dodaju da je dosadašnje iskustvo sa naslednicima kredita veoma dobro.

- U slučaju nasleđivanja kredita, uvek je moguć dogovor sa bankom. Naše iskustvo je veoma pozitivno, jer naslednici najčešće sami preuzimaju dugove svojih rođaka - navode u Prokredit banci.

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati