Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 12. 2006.  - Autor: Ekipa Pressa

NAFTNA MAFIJA!

Policija zbog šverca zaplenila milion litara goriva. Juče je zaplenjeno 600.000 litara, a 400.000 još prošle nedelje. Krivične prijave podnete su protiv vlasnika firme "Piramida petrol" Radivoja Stajića i "Klasik kolor" iz Šida Slobodana Vekića. Šverceri gorivo u carinskoj deklaraciji predstavljali kao sirovinu za industriju boja i lakova, koja je inače oslobođena od plaćanja akcize. Gorivo u stvari prodavano na pumpama širom Srbije

Kamioni
Kamioni

U zajedničkoj akciji policije, Carine i Tržišne inspekcije u Pirotu, zaplenjeno je zbog šverca 35 cisterni sa oko milion litara dizel-goriva D2. Oko 600.000 litara goriva, odnosno 21 cisterna zaplenjena je juče, dok je prethodne nedelje zaplenjeno 14 cisterni, sa oko 400.000 litara goriva. Protiv vlasnika firme "Piramida petrol" Radivoja Stajića i "Klasik kolor" iz Šida Slobodana Vekića podnete su krivične prijave zbog zloupotrebe službenog položaja. Pretpostavlja se da su njih dvojica oštetila državu za više miliona dinara, lažno predstavljajući gorivo u carinskoj deklaraciji kao sirovinu za industriju boja i lakova, koja je oslobođena od plaćanja akcize. Gorivo su, u stvari, prodavali na pumpama širom Srbije.
U Poreskoj upravi kažu da su švercere nafte pratili duže vreme.

- Nakon urađene analize za ispitivanje kvaliteta, utvrđeno je da se ne radi o derivatima nafte koji služe za proizvodnju boja i lakova, kao što je pisalo u carinskim deklaracijama, već da je u pitanju dizel-gorivo D-2. Poreski inspektori iz Šida i Pirota zbog toga su preduzeću "Piramida petrol" juče oduzeli 16 cisterni sa 461.026 litara dizel-goriva D-2, ukupne vrednosti oko 14,3 miliona dinara ili oko 180.000 evra. Maloprodajna cena goriva D2 dobije se kada se na ovu vrednost dodaju akcize i carine. Takođe su oduzeli pet cisterni sa 99.290 kilograma gasnog ulja u vrednosti od oko 3,5 miliona dinara, odnosno oko 44.000 evra od preduzeća "Klasik kolor". Preduzeće "Klasik kolor" od ranije duguje oko 254 miliona dinara ili oko 3,2 miliona evra na ime neplaćene akcize - kažu u Poreskoj upravi i dodaju da će MUP podneti krivične prijave protiv svih koji su odgovorni za šverc nafte.

Ivan Ugrin, načelnik za kontrolu u Poreskoj upravi Srbije, kaže da su cisterne nađene u skladištu u krugu Industrije boja i lakova "Suko" u Pirotu.

- Gorivo D2 bilo je namenjeno prodaji na benzinskim pumpama širom Srbije. Već duže vreme imamo podatke da se nafta švercuje u Srbiju sa falsifikovanim papirima. U carinskim deklaracijama vodi se kao sirovina za industriju boja i lakova, koja je inače oslobođena od plaćanja akcize. Nafti su zatim, u podzemnim rezervoarima koji se nalaze u preduzeću "Suko" u Pirotu, dodavani aditivi i od nje je pravljeno gorivo dizel D2, koje je bilo namenjeno prodaji na benzinskim pumpama širom Srbije. Sve to je bilo prikriveno dokumentacijom o fantom-firmama kako bi bilo izbegnuto plaćanje poreza - kaže Ugrin.
Vladimir Ilić, državni sekretar za carine i poreze u Ministarstvu finansija, kaže da su juče cisterne transportovane u Rafineriju nafte u Novom Sadu.

- Ova akcija bila je u sklopu redovnih aktivnosti Poreske službe, MUP-a i Carine. Kontrole i procene su još u toku, tako da još ne znam za koliko je tačno država oštećena - kaže Ilić.
Zaplenjeno gorivo biće isporučeno pumpama širom Srbije, a novac od prodaje ide u državni budžet.

Prijava i protiv vlasnika "Bonarda"

Kako Press nezvanično saznaje, prošle nedelje poreska policija je podnela i krivičnu prijavu protiv vlasnika preduzeća "Bonard" Ranka A. iz Niša zbog krivičnog dela poreske utaje.

- Preduzeće "Bonard" izbeglo je plaćanje akcize na taj način što je firma iz Beograda uvezla naftu koju je u carinskoj deklaraciji prikazala kao sirovinu za industriju boja i lakova. U Fabrici boja i lakova "Suko" u Pirotu toj nafti dodavali su aditive i "pretvorili" je u gorivo. To gorivo preduzeće iz Beograda fakturisalo je drugoj firmi iz Leskovca, a ova fakturisala preduzeću "Bonard". Firma "Bonard" prodala je celokupnu količinu robe fantomskoj firmi od koje je na kompenzaciju uzela dizel-gorivo i benzin koji je dalje prodavan na benzinskim pumpama širom Srbije. Zahvaljujući ovakvim mahinacijama, "Bonard" je izbegao plaćanje akcize i umanjio osnovicu za obračun PDV-a, time oštetivši državu za 14,5 miliona dinara, tj. 181.250 evra - kaže naš izvor.

Optužnice protiv saobraćajne mafije

Specijalno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala podiglo je juče optužnicu protiv članova takozvane saobraćajne mafije. Pripadnici ove kriminalne grupe razotkriveni su prvenstveno zahvaljujući angažovanju tajnog agenta, koji je kod nas prvi put korišćen u borbi protiv mafije. Na optužnici se nalazi 29 osoba, koje se terete za organizovane prevare u oblasti osiguranja, a kao organizatori grupe označeni su Slobodan Knežić iz Novog Sada i Zoran Stanojević iz Beograda. U pritvoru se nalazi 12 osoba, njih 16 se brani sa slobode, a jedna osoba je u bekstvu.Članovi saobraćajne mafije prevare su izvodili tako što su pripremali falsifikovanu dokumentaciju, saobraćajne i vozačke dozvole, kao i polise osiguranja, na osnovu kojih su sačinjavali zapisnike o uviđaju nepostojećih saobraćajnih nezgoda. Zatim su, na osnovu ovih zapisnika, od osiguravajućih društava naplaćivali štetu u višestruko uvećanom iznosu. Šteta po jednom automobilu kretala se od 600.000 do 2.000.000 dinara, a u optužnici je navedeno da su osiguravajuća društva oštećena za ukupno 200.000 evra, s tim da je suma potencijalno veća, jer se istraga stalno proširuje novim zahtevima.

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati