Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

titovoj udovici vraĆaju oduzete liČne stvari

20. 04. 2011.  - Autor: Milan Dudvarski,Beograd

Sud Jovanki vraća bisere i brilijante

Porodično blago - U nasledstvu koje uskoro treba da podele Titova udovica i njegovi unuci nalaze se veliki broj dragocenosti, umetničke slike, nekretnine, čak i zlatna kočija

1
Ostala bez ičega ...  Posle Titove smrti Jovanki oduzeli veći deo imovine

Prvi osnovni sud u Beogradu trebalo bi uskoro da odluči kako će vredna imovina i lični predmeti Josipa Broza Tita biti podeljena između njegove udovice Jovanke, sinova i unuka.

Spisak stvari koji je sačinjen 2002. godine još nije saopšten, a kako nezvanično saznajemo, Jovanki Broz bi trebalo da pripadne veliki deo dragocenosti, najviše zlatnog nakita, brilijanata, dukata, umetničkih slika, kao i biserne ogrlice u dužini od čak osam metara, čak i jedna zlatna kočija.

Jovanka Broz je još 1984. godine podnela sudu spisak na više strana sa njenom ličnom imovinom koju potražuje iz Užičke 15, Muzeja „Matija Gubec", „Kuće cveća", Briona...

2
- Pozlaćena kočija i konji, rođendanski poklon Titu iz Đakova, zatim 37 zlatnih ogrilica, „rols-rojs", „kadilak", „linkoln", tepisi, vaze, slike, knjige, vina... - stajalo je tada u spisku. Kako saznajemo, neke od ovih stvari Titova udovica će sada konačno i da dobije.

Postupak pred Prvim osnovnim sudom je u prekidu jer je Titov sin Žarko preminuo, pa je sud poslao poziv njegovoj deci Joški, Zlatici i Svetlani Broz. Nekadašnji Jovankin advokat Toma Fila kaže za Press da je država konačno sačinila pravi spisak imovine.

Kilogrami nakita

- Nisam više Jovankin punomoćnik da bih tačno znao šta je sve na tom spisku, ali sada postoje dokazi šta je sve predmet rasprave, odnosno koliko i čega ima - rekao nam je Fila.

Kako je Press saznao, većina imovine koju je 2002. godine popisala Komisija Savezne vlade ući će u ukupno nasledstvo koje bi Brozovi naslednici trebalo da podele. Komisija je upisala biserne ogrlice ukupne dužine više od osam metara, dukate, zlatne kuglice, zlatne tabakere, ogrlice u više redova sa dragim kamenom i brilijantima. Slede zlatnici, zlatni opiljci od nekoliko stotina grama, zlatne značke i satovi, zlatna kutija za šibice, kutije okićene brilijantima i razno drugo drago kamenje. To su samo neke od stavki na zvaničnom spisku.

3

Ljubav sa maršalom - Josip Broz Tito nikada o svojoj poslednjoj ženi nije rekao nijednu ružnu reč

Jovanka i Josip Broz u braku bili 28 godina

Iako su o Titovim ljubavima i naslednicima objavljene čitave biblioteke, zvanično su kao supruge bile priznate četiri žene: Pelagija Belousova, Herta Has, Davorjanka Paunović i Jovanka Budisavljević. Pelagija, Davorjanka i Herta su umrle, a Jovanka i danas živi u Beogradu. Navodno je Broz iz osamnaest vanbračnih i bračnih veza imao šesnaestoro dece: petnaestoricu sinova i jednu ćerku, od kojih je priznao i bio u kontaktu samo sa dvojicom sinova - Žarkom kojeg mu je rodila supruga Pelagija i Aleksandrom Mišom kojeg je dobio sa Hertom.

Jovanka Budisavljević je obučavana u Rusiji da se brine o Titovoj bezbednosti i komforu. Iako su se poznavali još od 1945, ljubav se rasplamsala tek nekoliko godina kasnije. Venčali su se 1952. i bili u braku do Titove smrti, 4. maja 1980. godine. Jovanka je u to vreme imala čin majora JNA, a Tito ju je zvao Mala Ličanka.

Jovanka i Josip Broz od 1977. godine nisu živeli zajedno, iako on nikada nije izgovorio ništa što bi moglo da bude protumačeno kao animozitet prema njoj. Tokom Titove bolesti, kada su mu zbog progresivnog dijabetesa amputirali nogu, Jovanka ga je posećivala u bolnici, a na sahrani se pojavila na mestu koje joj je kao maršalovoj udovici i pripadalo. Samo nekoliko meseci kasnije počela je i njena odiseja: naloženo joj je da se hitno iseli iz Brozove rezidencije u Užičkoj 15, pri čemu je smela da ponese samo lične stvari, ali ne i nakit i druge dragocenosti. Smeštena je u jedan deo kuće na Dedinju u kojoj su njih dvoje nekad primali svoje goste iz inostranstva.

Osim ovog izuzetno vrednog nasleđa, Jovanka i Titovi sinovi i unuci dobiće u vlasništvo i veliku količinu srebra, escajge, srebrne poslužavnike i kutije za tompuse.

- Tu su i šahovski kompleti od slonovače, stilski nameštaj, oko 30 slika veoma poznatih slikara - rekao nam je izvor iz suda.

Imovina iz braka

Šta se nalazi u nasledstvu delimično smo saznali iz dokumenata koje je Arhiv Srbije i Crne Gore 2009. godine poslao Prvom sudu.

Kompletan tekst možete pročitati u štampanom izdanju Pressa

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage