Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gde smo danas? Veliko istraživanje vodećih medija u regionu

07. 07. 2011.  - Autor: Natalija Sekulić , Beograd

Samo u Srbiji i BiH državne firme imaju najveće prihode

Dvadeset godina od raspada SFRJ, među najuspešnijim kompanijama u Srbiji i BiH su one u državnom vlasništvu, dok u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori najveće prihode imaju privatne kompanije.

1
Na Dilojtovoj listi top 500 kompanija u centralnoj Evropi, po veličini prihoda u 2009. godini (podaci za 2010. još nisu obrađeni), najzastupljenije su kompanije iz Slovenije, Hrvatske, pa tek onda Srbije, na 404. mestu rangirana je Elektroprivreda BiH, a na 445. „Okta" iz Makedonije, dok nema firmi iz Crne Gore.

Ubrzavanje reformi

Ekonomista Milan Kovačević smatra da to što su državna preduzeća u Srbiji najuspešnija pokazuje da proces privatizacije ovde nije završen.

- Tako, na primer, telekomunikacije, koje su u svim drugim državama u celini ili delom privatizovane, kod nas nisu. Imamo državu koja se vraća u socijalizam, pa ćete jedino u Srbiji naći da u fabriku automobila ulaže i država, pored firme koja je tu fabriku kupila. Problem je u tome što mi umesto da dovršimo privatizaciju, imamo čak i suprotan proces, da se država sve više meša u investicije u privredi - kaže za Press Kovačević.

Prema njegovoj oceni, dodatan problem stvara i to što država određuje uslove poslovanja u privredi iako je vlasnik u mnogim kompanijama.

- Rešenje je ubrzati reforme i da se država povuče odande gde je vlasnik. Mi spadamo u retke zemlje gde je 40 odsto svih cena regulisala država, pri tom nemamo dovoljno razvijeno tržište i to odbija strana ulaganja - kaže Kovačević.

Hrvatska analitičarka Zrinka Živković-Matijević kaže da u toj zemlji kompanije koje imaju najveći prihod dolaze iz telekomunikacionog, prehrambenog i energetskog sektora.

- Koliko je odmakla daleko privatizacija, toliko je i efikasna privreda. Država se kao privrednik nije nigde preterano dobro pokazala. Hrvatska je, na primer, ranije ušla u proces pridruživanja EU, pa je jednim delom bila i prisiljena da prihvati pravne norme, akte, liberalizaciju tržišta, privatni kapital... Mi smo započeli ranije taj proces, pa je logično i da smo dalje odmakli - kaže naša sagovornica.

Skeptični Slovenci

Ona podseća i na situaciju u Sloveniji.

- Koliko se sećam, Slovenci su bili skeptični prema stranom kapitalu. Zaštitnički su se ponašali prema svojim kompanijama. Ali, činjenica je i da su oni davno ušli u EU i prihvatili sva pravila. Tako da i ako Srbija zaostaje, to je na neki način prirodno - zaključuje za Press Živković-Matijević.

2
Ekonomski analitičar Anton Jekauc iz BiH kaže da državne firme u toj zemlji imaju primat jer je za 15 godina samo 42,3 odsto državne imovine privatizovano.

- Ti pokazatelji su bitno drugačiji u Hrvatskoj i Sloveniji, dok su identični u Srbiji. To ima veze i sa zaostalom socijalističkom svešću koja je u ove dve države još jaka i koči proces privatizacije - tvrdi za Press Jekauc. 

Izvor: PRESS

Tagovi

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Da li bi Srbija danas bila bolje mesto za život da je Đinđić živ!?

Siguran sam da bi!

Naravno da ne, bilo bi gore!

Bilo bi apsolutno isto!

Rezultati

Facebook