Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Gde smo danas? Veliko istraživanje vodećih medija u regionu

07. 07. 2011.  - Autor: Natalija Sekulić , Beograd

Samo u Srbiji i BiH državne firme imaju najveće prihode

Dvadeset godina od raspada SFRJ, među najuspešnijim kompanijama u Srbiji i BiH su one u državnom vlasništvu, dok u Sloveniji, Hrvatskoj i Crnoj Gori najveće prihode imaju privatne kompanije.

1
Na Dilojtovoj listi top 500 kompanija u centralnoj Evropi, po veličini prihoda u 2009. godini (podaci za 2010. još nisu obrađeni), najzastupljenije su kompanije iz Slovenije, Hrvatske, pa tek onda Srbije, na 404. mestu rangirana je Elektroprivreda BiH, a na 445. „Okta" iz Makedonije, dok nema firmi iz Crne Gore.

Ubrzavanje reformi

Ekonomista Milan Kovačević smatra da to što su državna preduzeća u Srbiji najuspešnija pokazuje da proces privatizacije ovde nije završen.

- Tako, na primer, telekomunikacije, koje su u svim drugim državama u celini ili delom privatizovane, kod nas nisu. Imamo državu koja se vraća u socijalizam, pa ćete jedino u Srbiji naći da u fabriku automobila ulaže i država, pored firme koja je tu fabriku kupila. Problem je u tome što mi umesto da dovršimo privatizaciju, imamo čak i suprotan proces, da se država sve više meša u investicije u privredi - kaže za Press Kovačević.

Prema njegovoj oceni, dodatan problem stvara i to što država određuje uslove poslovanja u privredi iako je vlasnik u mnogim kompanijama.

- Rešenje je ubrzati reforme i da se država povuče odande gde je vlasnik. Mi spadamo u retke zemlje gde je 40 odsto svih cena regulisala država, pri tom nemamo dovoljno razvijeno tržište i to odbija strana ulaganja - kaže Kovačević.

Hrvatska analitičarka Zrinka Živković-Matijević kaže da u toj zemlji kompanije koje imaju najveći prihod dolaze iz telekomunikacionog, prehrambenog i energetskog sektora.

- Koliko je odmakla daleko privatizacija, toliko je i efikasna privreda. Država se kao privrednik nije nigde preterano dobro pokazala. Hrvatska je, na primer, ranije ušla u proces pridruživanja EU, pa je jednim delom bila i prisiljena da prihvati pravne norme, akte, liberalizaciju tržišta, privatni kapital... Mi smo započeli ranije taj proces, pa je logično i da smo dalje odmakli - kaže naša sagovornica.

Skeptični Slovenci

Ona podseća i na situaciju u Sloveniji.

- Koliko se sećam, Slovenci su bili skeptični prema stranom kapitalu. Zaštitnički su se ponašali prema svojim kompanijama. Ali, činjenica je i da su oni davno ušli u EU i prihvatili sva pravila. Tako da i ako Srbija zaostaje, to je na neki način prirodno - zaključuje za Press Živković-Matijević.

2
Ekonomski analitičar Anton Jekauc iz BiH kaže da državne firme u toj zemlji imaju primat jer je za 15 godina samo 42,3 odsto državne imovine privatizovano.

- Ti pokazatelji su bitno drugačiji u Hrvatskoj i Sloveniji, dok su identični u Srbiji. To ima veze i sa zaostalom socijalističkom svešću koja je u ove dve države još jaka i koči proces privatizacije - tvrdi za Press Jekauc. 

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage