Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

KAKO BISMO ŽIVELI DA JE OPSTALA JUGOSLAVIJA

29. 11. 2011.  - Autor: Ivana Žigić, Slađana Gavrić, Beograd

Prosečna plata bila bi 736 evra

Idila - Ekonomisti se slažu da bi standard bio viši, a nezaposlenost manja. U leđa bi nam gledale Grčka, Mađarska, Češka, Poljska, Rumunija, Bugarska... a u mnogim granama privrede i Austrija

1
Da se SFRJ nije raspala pre 20 godina, danas bismo živeli u konfederativnoj Jugoslaviji, koja bi odavno bila članica EU i NATO. Standard bi nam bio neuporedivo bolji, sa prosečnom platom od oko 740 evra (duplo više nego sada). Bili bismo daleko ispred Grčke, ali bez njenih dugova, a u pojedinim granama privrede u leđa bi nam gledale i razvijene zemlje poput, na primer, Austrije.

Sa navedenim parametrima slažu se gotovo svi srpski ekonomski stručnjaci, a slično razmišljaju i analitičari iz zemalja bivše SFRJ sa kojima smo razgovarali. Demografi, pak, procenjuju da bi nas bilo oko 22,5 miliona, što bi bilo respektabilno tržište i u evropskim razmerama. Izdašno bi nam pomagale međunarodne finansijske organizacije, bili bismo kreditno pouzdani i naša reč bi se poštovala na svim forumima.

Stručnjaci ne bi otišli

Ekonomista Goran Nikolić siguran je da bi SFRJ, da je opstala, postala član EU još pre sedam godina.

- Ušli bismo u EU 2004, u talasu sa Mađarskom, Češkom, Slovačkom i Poljskom. Ekonomsku krizu bismo pregrmeli devedesetih, ali ona ne bi ostavila tako velike posledice kao što su to učinili rat i sankcije. Standard bi nam bio znatno bolji od rumunskog, bugarskog... Ekonomska saradnja bi nam opala sa Rusijom, ali bi cvetala sa Italijom i Nemačkom, a dobili bismo i trećeg jakog partnera u Austriji - navodi Nikolić.

Ekonomisti tvrde da bi svi građani bivših republika živeli bolje. Ipak, Srbija bi imala najznačajniji boljitak u odnosu na trenutno stanje. Miroslav Zdravković kaže da bi napredak bio vidan u svim segmentima života:

- Bivše republike danas bi imale gotovo 700.000 nezaposlenih manje, dok bi ukupan broj zaposlenih bio veći, i to za nekih 720.000 ljudi. Samo u Srbiji broj nezaposlenih bio bi prepolovljen. Ono što je najbitnije, mnogo manji broj ljudi bi otišao iz zemlje i ne bismo doživeli ovoliki odliv mozgova. Naime, samo Srbiju je u poslednjih 20 godina napustilo oko 200.000 ljudi, a zbog rata u nekim bivšim republikama odlazili su još masovnije. Najtragičnije je to da je upravo najkvalitetniji deo stanovništva napustio svoje zemlje, čime je znatno narušena struktura stanovništva, u smislu pismenosti i obrazovanja - ističe Zdravković i dodaje:

a
Top 10 pesama o Jugoslaviji

1. Igra rokenrol cela Jugoslavija „Električni orgazam"
2. Pljuni i zapevaj, moja Jugoslavijo „Bijelo dugme"
3. Dan republike „Zabranjeno pušenje"
4. Ja sam Jugoslovenka Lepa Brena
5. Zemljo moja Ismeta Krvavac
6. Jugoslovenka Peđa d Boj
7. Cijela Juga jedna avlija Merlin
8. Jugoslavijo, volim te Tereza Kesovija
9. Hej, Jugosloveni Doris Dragović
10. Jugosloveni „Griva"

- BDP na nivou svih zemalja bivše SFRJ trenutno je oko 280 milijardi evra, a da smo ostali jedna država, BDP bi nam bio oko 360 milijardi. Srbija sada ima BDP oko 80 milijardi dolara, da smo ostali u zajedničkoj državi, on bi sada iznosio čak 160 milijardi. Mnogo su nas unazadili rat i raspad SFRJ, sankcije koje su pratile sve to. Ipak, to ne može danas, posle 20 godina, da nam bude izgovor za unutrašnje nesposobnosti. Mogli smo time da se pravdamo pet, pa i deset godina, ali to više ne pije vodu. Definitivno je problem samo u nama - ističe Zdravković.

Ekonomista Nikola Fabris smatra da bi nekadašnja Jugoslavija da je opstala danas bila u rangu Poljske. Podseća i da je SFRJ bila najrazvijenija od svih socijalističkih zemalja koje su ušle u proces tranzicije.

- Pod hipotetičkom pretpostavkom da smo imali isti scenario razvoja kao i ostale privrede u tranziciji koje su mirno prošle kroz taj proces, verovatno bismo bili na nivou Poljske, Češke ili Mađarske - navodi Fabris.

On kaže da bi bile prisutne regionalne različitosti jer bi pojedini delovi bili razvijeniji.

- Sa izuzetkom Slovenije, većina bivših republika bila bi znatno razvijenija nego danas. To znači da bi svi imali viši standard, veće plate, nižu inflaciju, veći BDP, veći izvoz i više investicija. Takođe, uveliko bismo bili član EU, a verovatno bismo ušli i u NATO - ističe Fabris.

Kompletan tekst pročitajte u štampanom izdanju Pressa

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati