Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

14. 12. 2006.  - Autor: I. Pešić

SEF JE SIGURICA

Banke ne mogu da kontrolišu da li klijenti u sefovima drže oružje, drogu ili otrovne materije, jer to se smatra ličnom svojinom. Otvaranje sefa bez prisustva vlasnika moguće samo ako je za to izdat nalog ili je klijent mrtav

slika
sef

Srbi u sefovima banaka drže nakit, dragocenosti, devize i vrednosne papire, ali mogu da ostave i oružje, drogu ili otrovne materije jer ih niko ne kontroliše! Klijent koji zakupi sef ugovorom se obavezuje da u sefu neće držati ove opasne stvari, ali se sef tretira kao lična svojina i banka nema pravo da kontroliše da li će on to i da ispoštuje. Pravila po kojima se bez prisustva klijenta sef može otvoriti veoma su stroga i to je moguće jedino kada postoji nalog suda ili je klijent već mrtav!

Gotovo sve veće banke u Srbiji izdaju sefove u zakup. Cena zakupa zavisi od veličine sefa i kreće se od 1.000 do 12.000 dinara, a sefovi se izdaju najmanje na jedan ili tri meseca, a najduže na godinu dana.
 U EFG banci kažu da je procedura zakupa sefa vrlo jednostavna.

- U našoj banci klijent može da zakupi sef za deset minuta. Potreban je zahtev i lična karta. Sefovi se izdaju u zakup na tri, šest, devet meseci i godinu dana, a nakon potpisivanja ugovora klijent može da ovlasti još dve osobe da koriste sef. Za najmanji sef godišnji zakup je 2.000 dinara, dok je zakup za najveći sef, dimenzija 415 x 270 x 348,5 cm cena zakupa 10.000 dinara - kažu u EFG banci.

Maja Kolar, PR banke Inteza, kaže da se ugovorom koji potpisuje sa bankom klijent koji zakupljuje sef obavezuje da u sefu neće držati eksplozive, oružja, narkotike ili druge štetne materije.

- Prema pravilima naše banke, ugovorom se klijentu zabranjuje da u sefu drži novac u domaćoj valuti, predmete ili tečnosti sa otrovnim isparenjima ili koja su samozapaljiva. Zabranjeno je držanje eksploziva, oružja i materija koje su podložne raspadanju i štetnim zračenjima - naglašava Maja Kolar.

antrfile

U manjim gradovima niko neće sef

Komercijalna banka klijentima nudi različite vrste sefova, a pored filijala u Beogradu, sefovi se mogu zakupiti i u Pančevu, Vršcu i Kruševcu. U ovoj banci kažu da je ineresovanje ipak najveće u Beogradu i da klijenti iz unutrašnjosti Srbije uglavnom kriju da su zakupili sef.
- Komercijalna banka u Beogradu trenutno ima 8.000 zakupljenih sefova i u glavnom gradu vlada najveće interesovanje. Iako i u unutrašnjosti Srbije imamo ekspoziture u kojima je moguće iznajmiti sefove, tamo je interesovanje neuporedivo manje. Pretpostavljamo da ljudi u manjim sredinama ne žele da budu identifikovani kao korisnici sefova, pa sefove zakupljuju u Beogradu - kažu u Komercijalnoj banci.

Jasna Uzelac iz HVB banke objašnjava da se sef tretira kao lična imovina građana i da zato banka nema pravo da kontroliše sadržaj sefa.

- Mi savetujemo svoje klijente da u sefovima čuvaju nakit, vrednosne papire ili važna dokumenta. Službenik banke otvara sef zajedno sa klijentom, ali klijent sam otvara svoju "kasetu". Pošto je sef lična imovina građana, banka nama uvid u to šta klijent stavlja u sef ili šta iz sefa uzima. Prema pravilima naše banke otvaranje sefa bez prisustva klijenta moguće je samo ukoliko postoji sudski nalog ili klijent više nije među živima. Naravno, to otvaranje vrši se uz prisustvo osobe iz suda, službenika banke i zakonitih naslednika - kaže Uzelac.

Pojedine banke, kao što je Rajfajzen, u ugovoru koji potpisuju sa klijentom ostavljaju mogućnost da posumnjaju u to da li klijent poštuje pravila banke. Radman Selimić iz Rajfajzen banke kaže da banka može da traži od klijenta da otvori sef.

- Rajfajzen banka izdala je 2.230 sefova i po našim pravilima banka nema pravo da kontroliše šta klijent ostavlja u sef. Ipak, ukoliko posumnjamo da se klijent ponaša suprotno pravilima, banka ima pravo da oformi komisiju i da od vlasnika sefa zahteva da otvori sef - navodi Selmić.

Izvor: Press

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati