Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

U ZAJEDNIČKOJ AKCIJI ŠPANSKE I SRPSKE POLICIJE uhapŠen kum srpske mafije

10. 02. 2012.  - Autor: Ekipa Pressa

Uhapšeni Luka Bojović, Vlada Budala i još dve osobe

Pucnjava na sve strane: U operaciji u kojoj je učestvovalo nekoliko zemalja, u Španiji su uhapšeni Luka Bojović, Vladimir Milisavljević, zvani Vlada budala, Siniša Petrić, zvani Zenica i Bojovićev kum Vladimir Mijanović, zvani Zuba

Bojović
Bojović

Vladimir Milisavljević, Vladimir Mijanović, Siniša Petrić i Luka Bojović (Foto: B92)

Poslednja vest
POSLEDNJA VEST: Uhapšeni Bojović, Vlada budala, Petrić i Mijanović

Španska policija je potvrdila identitet uhapšenih, Luke Bojovića, Vladimira Milisavljevića, zvanog Vlada budala, Siniše Petrića, zvanog Zenica i Bojovićevog kuma Vladimira Mijanovića, zvanog Zuba, kazao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Milisavljević važi za jednog od najbližih saradnika ubijenog vođe zemunskog klana Dušana Spasojevića Šiptara. Zbog zločina zemunskog klana u Srbiji je osuđen u odsustvu na maksimalnih 40 godina zatvora, a zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića na 35 godina zatvora.

Petrić je, prema pisanju beogradskih medija, glavni egzekutor klana Luke Bojovića. On je svojevremeno, kao pripadnik grupe najmonstruoznijeg ubice u Srbiji Marinka Magde bio osuđen na smrtu kaznu, ali je na volšeban način oslobođen iz zatvora.

zakazano suđenje
Bojoviću suđenje zakazano za 6. mart

Nastavak procesa pred Specijalnim sudom u kom se Luki Bojoviću i Vladimiru Milisavljeviću sudilo u odsustvu jer su bili nedostupni pravosudnim organima Srbije, zakazan je za 6. mart, ali će zbog promene sudskog veća postupak početi ponovo, izjavila je danas Tanjugu portparol suda Maja Kovačević.

Umesto sudije Biljane Sinanović na čelo sudskog veća došao je sudija Vladimir Mesarović i shodno zakonu, glavni pretres bi treblao da krene ispočetka, ukazala je Kovačević.

Međutim, iako su uhapšeni u Španiji, s obzirom da proces ekstradicije može da traje i po nekoliko meseci, teško je da će, kako je navela, 6. marta oni sesti na optuženičku klupu beogradskog Specijalnog suda.

U svakom slučaju taj proces, u kom se Bojoviću i Milisavljeviću sudi zajedno sa nekadašnjim "zemuncima" Sretkom Kalinićem i Milošem Simovićem zbog pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića, kao i tri ubistva, počeće ispočetka po odredbama novog Zakonika o krivičnom postupku, naglasila je Kovačević.

Milisavljević je bio gotovo devet godina u bekstvu, od marta 2003. godine, pa je u odsustvu osuđen na 40 godina zatvora zbog krivičnih dela koja je izvršio kao pripadnik "zemunskog klana", zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića na 35 godina zatvora.

On ima pravo da traži da mu se oba suđenja ponove, jer je osuđen u odsustvu.

Što se tiče njihovog zajedničkog procesa, Kalinić je ranije potvrdio navode optužnice, a Simović samo delimično.

Bojović je napustio Srbiju u junu 2010. godine, nedugo posle hapšenja Kalinića u Zagrebu i Simovića na srpsko-hrvatskoj granici.

Za njim je u septembru 2010. raspisana međunarodna poternica i podignuta optužnica zbog sumnje da je organizovao ubistvo Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka kada su nastradala dvojica njihovih telohranitelja.

Bojovića je sa pomenutim ubistvima, ali i drugim krivičnim delima povezao Kalinić, koji je Srbiji izručen iz Hrvatske 25. avgusta 2010. godine.

Kalinić je detaljno opisao izvršenje ubistava i neuspelih likvidacija, navodeći da to nije radio zbog novca već zbog prijateljstva sa Bojovićem koji je sve organizovao.

Prema njegovim navodima, sa Bojovićem je došao u sukob 2009. godine.

Na prethodnom pretresu početkom decembra, Simović je optužio Kalinića za ubistvo Bojovićevog kuma Cvetka Simića u Zagrebu 2010. godine.

Takođe je ispričao da je Kalinić hteo da se vrati u Srbiju i ubije Bojovića i to naveo kao jedan od razloga njihove svađe kada je ranio Kalinića u nogu.

Istog dana Kalinić je prebačen u zagrebačku bolnicu i lišen slobode 8. juna 2010. godine, a Simović se sutradan uveče predao na srpko-hrvatskoj granici.

Tužilaštvo za organizovani kriminal u optužnici navodi da je Bojović stao na čelo "zemunskog klana" posle ubistva njegovih vođa Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u martu 2003. godine, a svoju moć učvrstio je nakon hapšenja Milorada Ulemeka Legije.

Pošto je postao vođa "zemunaca", on je organizovao likvidacije, a lično je učestvovao u pokušajima ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kad je sa odbeglim "zemuncem" Kalinićem pucao iz automobila u pokretu.

Ostaje da se vidi kako će se ponašati Kalinić i Bojović kada sednu na istu optuženičku klupu.

Bojović je uhapšen u oktobru 2007. godine zbog sumnje da pomaže odbeglim "zemuncima" optuženim za ubistvo premijera Zorana Đinđića, međutim, optužen je samo za nedozvoljeno držanje oružja u nedostatku dokaza.

Zbog nedozvoljenog držanja pištolja osuđen je na 15 meseci zatvora 2009. godine posle čega je pušten da se brani sa slobode.

Bojović je bio kum Cvetku Simiću čije je raskomadano telo pronađeno u Zagrebu, tačnije telo u jezeru Jarun, a glava u blizini tog jezera.

On je bio pripadnik paravojne formacije na čijem je čelu bio Željko Ražnatović Arkan, zbog čega su ga kasnije mnogobrojni pripadnici "zemunskog klana" optuživali za "osvetu", niz likvidacija ljudi za koje su sumnjali da stoje iza ubistva Ražnatovića.

Ipak, jedina zvanična optužnica koja je na snazi je optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal po kojoj mu se sudi u odsustvu.

Španska policija uhapsila je, u saradnji sa Upravom kriminalističke policije Srbije, Luku Bojovića, zvanog Pekar, najopasnijeg srpskog kriminalca i profesionalnog ubicu, koji se sumnjiči za surove likvidacije, veze sa zemunskim klanom i planove za ubistvo državnog vrha Srbije.
Prema prvim informacijama, Bojović je uhapšen na području Valensije, zajedno sa grupom kriminalaca sa kojima je vršio ubistva, otmice i trgovao narkoticima.

Bio i u Madridu

a

Rat u zatvorima

Ako Luka Bojović bude isporučen u Srbiji, mogu se očekivati klanovi i rat u zatvorima. Njegov najveći neprijatelj je Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam, zatim braća Simović i Sretko Kalinić, kao i Andrija Drašković, dok će izručenje Dobrosava Gavrića upotpuniti srpsko podzemlje iza rešetaka.

- Kriminalistička policija Srbije više od godinu dana poseduje podatak da je Bojović u Španiji, a sredinom prošle godine španskoj policiji dostavljena je informacija o tačnoj adresi u Madridu na kojoj je Bojović boravio. Tada je krenula intenzivna potraga policija nekoliko država s obzirom na to da je Bojović u međuvremenu pod lažnim identitetom odlazio u Argentinu i Brazil, ali se vratio u Španiju. Lociran je početkom nedelje u Valensiji, a juče po podne stigla je informacija da je uhapšen u visokorizičnoj akciji u kojoj su mafijaši pokušali da beže i obračunaju se sa španskim policajcima - saznajemo u MUP-u Srbije.
U vrhu srpske policije Pressu je rečeno da su Španci juče po podne zatražili uzorke Bojovićevih otisaka prstiju i druge podatke kojima se može utvrditi identitet, kao i da je plan bio da se javnosti saopšti informacija danas, kada sve bude sa najvećom sigurnošću potvrđeno.
a

Optužio ga Kalinić

Sretko Kalinić je u izjavi pred istražnim sudijom Županijskog suda, kao i istražnim sudijom i zamenikom tužioca iz Beograda, u junu 2010. godine bio izričit da je likvidacije organizovao Bojović, kao osvetu za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, koji je Bojoviću bio kršteni kum. Kalinić je naveo da je zajedno sa Bojovićem ubio Milana Jurišića i Ninoslava Konstantinovića, a da je Vladimira Milisavljevića - Vladu Budalu video u Španiji sa hrvatskim pasošem.

- Čitava radna grupa kriminalističke policije bavi se Lukom Bojovićem i njegovim hapšenjem, sada bi trebalo da budu razrešena mnoga ubistva, a srpsko, pa i evropsko podzemlje značajno prodrmano - kaže naš izvor iz policije.

Veza sa Jocićem


Hapšenje Luke Bojovića trebalo bi da razreši neotkrivene tajne zemunskog klana, s obzirom na to da je on uhapšen 2007. godine kao osumnjičeni jatak „zemunaca", nakon čega ga je sud oslobodio krivice. Ako progovori, saznaće se kako je Sretko Kalinić, po njegovom nalogu, raskomadao Milana Jurišića Jureta u Španiji pre šest godina i bacio ga u reku Manzares, kako funkcioniše klan Darka Šarića, ko je naručio ubistvo Cvetka Simića u Hrvatskoj, Ninoslava Konstantinovića i Zorana Vukojevića u Srbiji, Mirka Vukmirovića u Španiji, kao i Srđana Miranovića i Marufa Mrzića u Holandiji.
Prema tvrdnjama sagovornika Pressa, hapšenje Luke Bojovića okončava istragu i za septembarsko ubistvo Danila Radonjića, čijeg sina je Bojovićev klan takođe oteo, kao i za monstruoznu likvidaciju Branislava Šaranovića.
Konačno, Luka Bojović se dovodi u vezu i sa slučajem „Borik" i brojnim pretnjama državnim i policijskim funkcionerima.
- Interesantno je da se hapšenje dešava u vreme pokušaja bekstva Sretka Kalinića iz zatvora, i to u koordinaciji sa Sretenom Jocićem, najvećim rivalom Bojovića. Poznato je da je Kalinić bio Bojovićev najodaniji saradnik i ubica, koga bi Bojović, verovatno, likvidirao jer se priklonio Amsterdamu - tvrdi sagovornik Pressa.
t

Sukob sa Jocom Amsterdamom

Prema nekim informacijama, Bojović je bio u sukobu sa klanom Sretena Jocića. U ratu između njih dvojice ubijena su trojica Jocinih kumova, Srđan Miranović u Podgorici, Zoran Golub u Istočnom Sarajevu i Uglješa Aranitović u Beogradu, ali nije dokazano da je Bojović povezan s tim ubistvima.
Jocićev prijatelj Goran Marić pronađen je mrtav u aprilu 2008. godine u zapaljenom džipu u Dobanovcima. U vozilu je pronađeno i ugljenisano telo Bojovićevog kuma Ilije Novovića. Ovaj zločin još nije rasvetljen.

Srbija je raspisala poternicu za Lukom Bojovićem u septembru 2010. godine uz optužnice za likvidaciju Branka Jeftovića Jorge 2004, kao i pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka iste godine, kada su poginuli njihovi telohranitelji Dejan Živančević i Milutin Jovičić. Sudi mu se u odsustvu.
Bojović je osuđen na 15 meseci zatvora i pušten na slobodu do pravosnažnosti presude. Po izlasku iz zatvora pojavio se na suđenju za ubistvo na Ibarskoj magistrali i iskazao podršku Legiji.
t

Nadimak Pekar - Razvojni put najopasnijeg srpskog kriminalca i profesionalnog ubice svetskog ranga


Iz Legije stranaca završio u Arkanovim tigrovima


1. Posle boravka u Legiji stranaca Luka Bojović je ušao u paravojnu formaciju „Tigrovi", koju je vodio Željko Ražnatović Arkan, Lukin kršteni kum. Nakon ubistva Arkana, Luka je počeo da ubija kumove neprijatelje. Posle akcije „Sablja" preuzeo je komandu nad odbeglim „zemuncima", kao i rukovođenje podzemljem. U periodu od 2001. do 2005. godine, po njegovom nalogu, uglavnom u izvođenju Sretka Kalinića, likvidirani su Branko Jeftović Jorga, Zoran Nedović Šok, dok su Andriju Draškovića od ubistva spasli telohranitelji.
2. Tokom 2005. godine Luka Bojović odlazi u Španiju, gde je odradio nekoliko profesionalnih ubistava. Povezao se sa Hrvojem Petračem, sa kojim ima veze iz Legije stranaca.
3. Razdor među članovima zemunskog klana napravio je 2005. godine, pa je naredio Sretku Kaliniću da ubije saradnika „zemunaca" Milana Jurišića Jureta. Jurišić je raskomadan u Španiji i u kesama bačen u reku Manzares, koja protiče kroz Madrid.
4. Luka Bojović osumnjičen je da je naručio ubistvo Zorana Vukojevića Vuka 2006. godine u Beogradu. Policija je uhapsila Luku Bojovića 2007. godine zbog saradnje sa zemunskim klanom, ali ga je sud oslobodio...
5. U Holandiji je odradio ubistvo Marufa Mrzića za pola miliona evra. Naredio je Sretku Kaliniću da ubije njegovog kuma zbog sumnje da se priklonio njegovom najvećem neprijatelju Sretenu Jociću zvani Joca Amsterdam, što se i dogodilo 2010. godine.
6. Luka Bojović, koji u dosijeu kao prvo krivično telo ima obijanje automobila i kasetofona, u više navrata pokušavao je da likvidira najbolje srpske policajce, kao i predstavnike državnog vrha. 


Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati