Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

ni smrt ih nije rastavila - ZAKLELI SU SE NA VEČNU LJUBAV I ISPUNILI OBEĆANJE

29. 02. 2012.  - Autor: Marija Raca

Umrla je od srca, legao je preko nje i preminuo

Odanost: Bili su u braku šest decenija, a ceo Kragujevac znao ih je kao stari, nerazdvojni par, starca u grombi kaputu i baku uvek oslonjenu na njegovu ruku.

s
Dragoslav (89) i Verica (87) Jeremić, stari nerazdvojni par, o čijoj je ljubavi godinama pričao ceo Kragujevac, preminuli su proteklog vikenda, u istom danu, a nađeni su juče kako leže obraz uz obraz u svom stanu.
Komšije pričaju da nisu imali dece, a nisu se mnogo ni družili sa drugima jer je i za nju i za njega postojalo samo ono drugo. Po tome su ih znali svi i tako su proveli svih šest decenija bračnog života.
s

Verica (87) i Dragoslav (89) Jeremić


Razvalili smo vrata

Čak i Kragujevčani koji ih nisu znali po imenima znali su ih kao starca u grombi kaputu i baku uvek oslonjenu na njegovu ruku. Poslednjih meseci Dragoslava su viđali samog jer je Verica pala u postelju. Nekoliko dana niko nije video ni njega. Juče ujutru komšije su se zabrinule i stan je obio Živan Obradović, predsednik Skupštine stanara u Ulici kralja Petra I broj tri.
- Verica je ležala na podu u spavaćoj sobi, pored kreveta. Lekari su odmah ustanovili da je pala i umrla od srca. Bila je težak bolesnik, već je imala infarkt. Dragoslav je ležao uz nju, svojim licem uz njeno. Kada je pala, pokušao je da joj pomogne. Nije mogao, pao je ili legao pored nje i tu izdahnuo od šoka i tuge. Leva ruka bila mu je modra, što ukazuje na to da je i on možda umro od srca - objašnjava Živan.
Komšinica Radmila Obradović tiho komentariše da je Verica sigurno umrla od bolesnog srca, ali je Dragoslav izdahnuo od slomljenog srca:
- Bili su nerazdvojni, svuda su išli zajedno, kao da su mladi zaljubljeni par. On je bio tako nežan prema njoj, ona potpuno okrenuta njemu. Kao da im je na svetu bilo potrebno samo postojanje onog drugog. Možda je ružno da to kažem, ali mislim da bi i sami izabrali da odu zajedno. A on je bio težak dijabetičar, ona srčani bolesnik. Mi smo ih obilazili, oni su se nama javljali kad negde idu, međutim nisu se ni sa kim družili. Kada je Verica pala u postelju, Dragoslav je izlazio samo do pijace i prodavnice.

Bili su prvi stanari

Dragoslav Jeremić bio je službenik u sudu, Verica učiteljica. Upoznali su se i venčali posle Drugog svetskog rata. Najpre su živeli u Novom Sadu. Došavši u Kragujevac dobili su stan, u kojem su i izdahnuli. Bili su prvi stanari zgrade u Kralja Petra I, jedne od najstarijih u centru Kragujevca, naseljene 1964. godine.
Komšije su juče čitav dan telefonirale, pronašle familiju, obavestile sveštenika i počele da organizuju sahranu. U policiji kažu da su prozori na stanu Jeremića bili zatvoreni, a vrata zaključana sa unutrašnje strane, te da nema gotovo nikakve sumnje da posredi nije prirodna smrt. Istražni sudija ipak je naložio obdukciju.
a

Jovan Marić: Stvara se neraskidiva veza

Psihijatar Jovan Marić objašnjava za Press da se između dvoje ljudi koji se ovoliko vole i dugo su zajedno zaista stvara neraskidiva veza, usled koje oni ne mogu da žive jedno bez drugog.
- Utvrđeno je čak i da se kod ljubavnog rastanka, uključujući i smrt partnera, dešava isti proces kao kod intenzivnog fizičkog bola koji dovodi do prestanka rada srca. Tako da ima istine u tome kada neko kaže: „Srce me boli." Dokazano je da bol i patnja za voljenom osobom u receptorima u mozgu dovode do istih reakcija kao kod zavisnika od droge. Dakle, može se reći da je to neka vrsta ljubavne zavisnosti od partnera - priča Marić.
On dodaje da je i ranije bilo sličnih slučajeva da je jedan partner vrlo brzo preminuo nakon smrti drugog, ali da je ta tuga naročito intenzivna kada par nema potomstvo.
- Ako tzv. emocionalna investicija ne može da se prebaci na decu ili unuke, kao što je to ovde bio slučaj, onda su partnerske veze još jače i teže je preboleti gubitak.

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage