Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

29. 02. 2012.

Z. Marković: Korupcija se najbolje sprečava prevencijom

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković rekla je večeras da cilj tog tela nije da se suprotstavlja državnim organima, već da kroz preventivne aktivnosti utiče na sprečavanje korupcije u društvu

"Suprotstavljanje državnim organima ne vodi ničemu. Osnov našeg postupanja je partnerski odnos sa njima. Uspeli smo da ubedimo državne funkcionere da nismo tu samo da ih skeniramo i gonimo, već da im ukažemo na preventivne aktivnosti koje treba sprovesti", rekla je Markovićeva na sastanku Društva lobista Srbije u Privrednoj komori.

Ona je ukazala da takozvana četvrta grana vlasti - regulativno telo - još nije zaživela u srpskom društvu i dodala da prevencija korupcije hramlje u mnogim društvima, a posebno u srpskom.

"Još uvek je na delu model da smo iznenađeni da neka institucija počne da radi ono zbog čega je i osnovana... Ono što je važno je da naučimo institucionalno da komuniciramo, a ne samo kroz afere, podmetanja i klevete", poručila je Zorana Marković.

Objasnila je da Agencija nije vladina institucija, već je nju 2010. osnovala Skupština Srbije, a, kako je dodao član Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Čedomir Čupić, njene funkcije su nadzor, kontrola, prevencija i regulacija.

Govoreći o obavezama Agencije, Markovićeva je navela da ona mora da rešava pitanja mogućeg sukoba interesa funkcionera u funkcijama koje obavljaju, da kontroliše imovinu 18.000 javnih funkcionera u Srbiji, analizira rizike od korupcije unutar pojedinih institucija i da brine o transparentnosti finansiranja političkih stranaka.

Zorana Marković je ukazala da će prošle godine usvojeni Zakon o finansiranju stranaka imati svoj test na predstojećim izborima i dodala da Agencija neće ni na koji način limitirati izborne kampanje stranaka, već će samo kontrolisati iz kojih izvora se finansiraju.

Ona je navela da Agencija ima problem sa tri stranke - Liberalno-demokratskom partijom koja otvoreno promoviše stranački izborni program "Preokret", što nije u skladu sa zakonom; Ujedinjenim regionima Srbije jer su oni registrovani kao nevladina organizacija; i G17 plus, ne obrazloživši u čemu je problem sa tom strankom.

Profesor Čupić je istakao da je izvor korupcije u ljudskoj prirodi, "u njenoj pohlepi", i da je nužno izgraditi mehanizme kontrole te pohlepe.

"Ja nemam ništa protiv bogatstva. Ta reč i inače dolazi od reči 'Bog' i ukazuje na to da neko bude savršen kao Bog. Pravo bogatstvo je bogatstvo rasta i razvoja i ono bogati sve oko sebe. Ja sam protiv bogatstva koje je sticano na nelegalan način. Ono urušava privredni ambijent jedne zemlje", rekao je Čupić.

On je naglasio da su političke elite te koje najpre treba da imaju volju da zaustave korupciju i da je neophodno u tom smislu naći sistemsko rešenje.

"Naša skupština donosi stotine zakona, od kojih svaki pojedinačno uređuje samo jednu malu oblast, ali međusobno su najčešće suprotstavljeni - a to ništa ne vredi dok se ne donesu sistemski zakoni, koji će da regulišu sve pojedinačne u toj zakonskoj piramidi", žučno je poručio Čupić.

On je dodao da je "dobar zakon najveći autoritet" i da pod njegovom kapom treba da budu svi, pa i predsednik države, navodeći kao primer neke svetske zemlje, poput Brazila i Hongkonga, koje su se strogom zakonskom regulativom i primenom izborile sa ogromnom korupcijom.

Čupić je, ukazujući na izvorno značenje latinske reči crimen (zločin), poručio da krivično treba da odgovaraju ne samo oni koji su počinili neki zločin, već i oni koji se nisu pridržavali pravila, zakona i propisa.

Nekadašnji predsednik evropske Grupe država Saveta Evrope za borbu protiv korupcije (GREKO) Drago Kos upitao je zašto nema aktivnije borbe protiv korupcije u Srbiji "koja ima sudstvo, policiju, jednu preventivnu agenciju i veoma dobro zakonodavstvo".

Izvor: Beta

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati