Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 12. 2006.

DEL PONTE I POKAR DANAS PODNOSE IZVEŠTAJE SAVETU BEZBEDNOSTI

Predsednik Haškog tribunala Fausto Pokar (Pocar) i glavna tužiteljka Karla del Ponte (Carla) podneće danas u Njujorku Savetu bezbednosti UN izveštaj o radu suda i saradnji zemalja bivše Jugoslavije.

s
s

Prema najavama iz Tužilaštva, Del Ponte će Savet bezbednosti izvestiti da vlasti Srbije ne sarađuju u potpunosti sa Tribunalom zato što nisu uhapsile generala Ratka Mladića i još petoricu optuženih koji su još na slobodi.

Stavove vlade Srbije o saradnji sa Haškim sudom na sednici Saveta bezbednost UN izneće Zoran Lončar, član Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom i ministar za državnu upravu.

Izveštaji predsednika Pokara i tužiteljke Del Ponte biće, po najavama u Hagu, najvećim delom posvećeni sprovođenju strategije okončanja rada Tribunala koju je usvojio Savet bezbednosti.

Najviši zvaničnici Tribunala do sada su više puta predočavali da, uprkos velikim naporima koje ulaže, sud u Hagu neće moći da okonča sva prvostepena suđenja do 2008, a žalbene postupke do 2010. godine.

Del Ponte je nekoliko puta ove godine izjavila da su joj zastupnici velikih sila u privatnim razgovorima rekli da se protive produženju mandata Tribunala i da sud u Hagu može produžiti rad ako sam pronađe finansijere.

Izvor: Beta / Foto: Reuter

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage