Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

11. 11. 2007.  - Autor: I. PEŠIĆ

NASILJE NAD DECOM!

Svako drugo dete u Srbiji konstantno trpi neki oblik fizičkog ili psihičkog kažnjavanja u porodici, među njima su čak i bebe mlađe od 18 meseci

s
s

Svako dete u Srbiji jednom je bilo žrtva nasilja, a svako drugo dete konstantno trpi neki oblik fizičkog ili psihičkog kažnjavanja u okviru porodice. Dečji hirurg Dragan Đoković otkriva za Press poražavajući podatak da su zlostavljana deca najčešće mlađa od četiri godine i da čak u 50 odsto slučajeva najteže oblike nasilja trpe bebe!

a1

Lučić: Nasilje se retko prijavljuje!

Državni sekretar Ministarstva za rada i socijalnu politiku Ljiljana Lučić kaže da nijedno nasilje nad decom ne može biti opravdano i da predstavlja grubo kršenje prava deteta.

- Fizičko nasilje ugrožava ne samo razvoj deteta, već i njegov život, a posledice mogu biti teške i protezati se veoma dugo tokom života. Srbija je 1990. ratifikovala Konvenciju o pravima deteta, a za poslednje dve godine doneto je nekoliko zakona koji regulišu tu oblast. I pored toga, mali broj zlostavljane dece biva uključen u sistem zaštite, a većina ostaje neprepoznata i ne dobija pomoć jer se takvo nasilje vrlo retko prijavljuje - naglašava Lučićeva.

Batine, vređanja i psihičku torturu deca trpe u porodici, ali i u školi i drugim ustanovama gde bi, u stvari, trebalo da se osećaju sigurno. Dragan Đoković kaže za Press da fizičko kažnjavanje ostavlja trajne posledice na fizički i psihički razvoj deteta, ali da je to problem koji u Srbiji zanemaruju čak i stručnjaci i sudovi.

- Deca su bila zlostavljana u svim vremenima i društvima, a zamršenost problema leži pre svega u činjenici da su počinioci po pravilu roditelji ili staratelji, koji bi trebalo najviše da brinu o deci. U fizičkom kažnjavanju dece povrede kože prisutne su u 90 odsto slučajeva, uključujući i podlive na stomaku, zadnjici, ušima i na licu. Nisu neuobičajene ni ogrebotine, tragovi vezivanja i udaranja kaišem, kao ni tragovi opekotina od cigareta ili pegle. Povrede uključuju i pucanje bubne opne i krvarenja u oku koja su posledica jačeg šamara, ali i hematom na glavi koji je glavni uzrok smrti beba koje su bile zlostavljane i koje su mlađe od 18 meseci - objašnjava Đoković.

S ciljem da se deci omogući detinjstvo bez nasilja, oko osamdeset udruženja i organizacija u Srbiji pokrenulo je inicijativu za izričitu zakonsku zabranu telesnog kažnjavanja dece u svim okruženjima. Raša Sekulović, koordinator projekta ispred organizacije „Sejv d čildren", kaže da roditelji u Srbiji decu najčešće vaspitavaju batinama, jer ne znaju drugačije.

- Po mišljenju psihologa, vaspitanje batinama je velika greška jer se time kod deteta razvija samo strah od bola, a ne razvija se saznanje gde je pogrešilo i razumevanje zašto nešto ne treba da čini. Fizičko kažnjavanje dece ima velike posledice po razvoj deteta i neophodno je da se izričito zakonom zabrani u svakom okruženju, bila to porodica, škola ili neka druga ustanova - rekao je Sekulović, i naveo da samo manje od 12 odsto roditelja koristi nenasilne tehnike vaspitavanja.

a3

fakti

n Član 69. porodičnog zakona kaže da „roditelji ne smeju podvrgavati dete ponižavajućim postupcima i kaznama koje vređaju ljudsko dostojanstvo deteta i dužni su da dete štite od takvih postupaka drugih lica"

n Osamnaest zemalja u svetu izričito zakonom zabranjuje fizičko kažnjavanje dece, a među njima su Hrvatska, Rumunija, Bugarska, Nemačka, Italija, Austrija...

n Zlostavljanje dece, pored saobraćajnih nesreća, predstavlja vodeći uzrok smrti u detinjstvu. Po američkim autorima, 6,9 miliona dece je fizički zlostavljano tokom godine, a čak 97 odsto dece do treće godine života je fizički kažnjavano

- Roditelji često uopšte ne znaju kako bez batina da vaspitaju dete i pod pritiskom, ne znajući šta da rade, koriste metode koje su primenjivali njihovi roditelji - napominje Sekulović.

Zakon o zaštiti dece je mrtvo slovo na papiru

Miroslava Janić već nekoliko godina pokušava da zaštiti svoju unuku i unuka, koje roditelji svakodnevno fizički zlostavljaju. Janićeva za Press kaže da u svim nadležnim službama nailazi na zid, i da čak ni škola u koju deca svakodnevno dolaze sa modricama, ni Centar za socijalni rad ne žele dublje da se bave problemom nasilja u porodici.

- Kada se obratim školim, stalno dobijam odgovor da oni ne žele da se mešaju u porodične odnose. Saradnici Centra za socijalni rad Čukarice razgovarali su sa decom u prisustvu roditelja i došli do zaključka da možda ima povremenog šamaranja, ali da fizičko zlostavljanje nije trajno! Kad sam policiji prijavila da moj sin i snaja tuku dete, rekli su mi da moraju da se bave ozbiljnijim poslom - kaže Janićeva.

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati