Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

30. 11. 2007.  - Autor: M. Raca - Lj. Račić

ARSEN TROVAO DECU!

U proteklih pola veka, više od milion dece u beogradskom Dečjem odmaralištu „Rudnik" bilo je izloženo kancerogenom arsenu

S
S

Omiljena destinacija za decu Beograda... Odmaralište na Rudniku

Više od milion dece, koji su u poslednjih pedeset godina bili gosti beogradskog Dečjeg odmarališta na planini Rudnik pili su, tuširali se ili jeli hranu pripremljenu vodom zagađenom arsenom, mineralom koji spada u prvu grupu kancerogenih materija! Prema saznanjima Pressa, nadležni u Beogradu, Gornjem Milanovcu, Topoli i Rudniku znaju za ovaj problem, pa su deci zabranjivali da piju ovu vodu, ali su dozvolili da se njom tuširaju, iako arsen u organizam ulazi i preko kože i ostavlja ozbiljne posledice!

Voda iz vodovoda Mesne zajednice Rudnik već više od 50 godina zagađena je kancerogenim arsenom, kaže za Press direktor JKP „Gornji Milanovac" Dragan Petrović.

A

NEMA RAZLOGA ZA ZATVARANJE ?!

Dečje odmaralište „Rudnik" jedno je od 14 koje je pod nadležnosti Sekretarijata za socijalnu i dečju zaštitu grada Beograda. Gradski sekretar za socijalnu i dečju zaštitu Ljiljana Jovčić kaže za Press da je situacija na Rudniku pod kontrolom, jer se „na svakih sedam dana vrše analize".

- U periodima kada je povećan sadržaj arsena, odmaralište se snabdeva flaširanom i vodom iz cisterni. Zbog ovoga u Centru smatraju da ne postoje razlozi za zatvaranje odmarališta, jer je situacija pod stalnom kontrolom - rekla je Jovčićeva.

- Dozvoljeno učešće arsena u vodi je od 10 do 40 mikrograma po litru. Dešavalo se da rezultati pokažu da u vodi ima i 50 mikrograma po litru. Međutim, sada se ispostavilo da voda ne valja jer je od 1998. dozvoljeno učešće arsena smanjeno na 10 mikrograma po litru. Takva voda bi, na primer, u Mađarskoj bila ispravna, jer tamo je dozvoljeno da u vodi bude 30 mikrograma po litru - objasnio je Petrović. Prema njegovom mišljenju, opasnosti za decu goste odmarališta nije bilo!

- Arsenska voda može da ugrozi zdravlje samo ako se pije 10 litara dnevno - tvrdi Petrović.

Šef odeljenja higijene kragujevačkog Instituta za zaštitu zdravlja dr Jelka Ranković, međutim, objašnjava za Press da arsen ulazi u telo i konzumiranjem hrane, koja je bila izložena arsenu, kao i preko kože, tuširanjem ili kupanjem.

A2

FAKTI

- Beogradsko Dečje odmaralište „Rudnik" otvoreno je 1956. godine

- Godine 2002. milionito dete je došlo kao gost u odmaralište

- Tlo planine Rudnik oduvek je bogato mineralima, arsenom i olovom

- Na sajtovima koji promovišu seoski turizam voda sa Rudnika procenjuje se kao zdrava, čak lekovita

- Uticaj arsena na zdravlje primećuje se za oko pet godina ukoliko ga ima u pijaćoj vodi. Ako se ovakvom vodom zalivaju biljke koje ljudi jedu i one kojima se hrani stoka, arsen ulazi u telo, a tako unet izaziva promene na kosi, koži, noktima i na nervnom sistemu. Dugotrajno uzimanje arsena preko hrane izaziva rak, a najosetljivija su deca i stari - objasnila je dr Jelka Ranković.

Zavod za javno zdravlje u Čačku upotrebu ove vode sa Rudnika zabranio je još u septembru, nakon što je vlast u Topoli obelodanila vest da voda u reci Jasenici sadrži pet puta veću količinu arsena od dozvoljene. Direktor dečjeg odmarališta „Rudnik" Srđan Milićević, međutim, tvrdi za Press da se voda iz vodovoda sa Rudnika ni pre toga nije koristila za piće, već da su gosti pili flaširanu vodu i vodu iz cisterni koje su dopremane iz Gornjeg Milanovca.

- Mališani piju flaširanu vodu koju kupujemo, a uvek imamo i spremljene cisterne sa vodom - tvrdi Srđan Milićević, ali potvrđuje da deca vodu iz gradskog vodovod koriste za kupanje.

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage