Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

21. 03. 2013.

Noam Čomski: Pitanje je vremena kada ćete priznati Kosovo!

Noam Čomski, najvažniji politički mislilac u ekskluzivnom razgovoru za novi broj Nedeljnika govori o problemu Kosova i Metohije, o svojoj prepisci sa Dobricom Ćosićem, o tome zašto Zapadu odgovara što je Vlada Srbije sastavljena od "nacionalista", o Slobodanu Miloševiću i etničkom čišćenju Krajine...

Noam Čomski: Pitanje je vremena kada ćete priznati Kosovo!

Čomski navodi da nije iznenađen pregovorima Beograda i Prištine, i da razume pritiske pod kojima se nalazi Srbija. Po njemu, bilo je samo pitanje dana kada će Beograd popustiti. On smatra da pogodba "Kosovo za Evropu" nije dobra jer Evropska unija nije oduševljena idejom da u nju uđu Srbi. Čak i kada bi bila, navodi Čomski, to ne bi bio ispravan potez, jer EU trenutno srlja u samoubilačkom pravcu, posebno zbog svoje ekonomske politike, koja urušava siromašnije članice.

-Postoji taj šablon, da će Zapad podržavati vlast, kakva god da je, dok god ona ispunjava njihove zamisli. Isti slučaj ste imali s Miloševićem tokom osamdesetih i ranih devedesetih - kazao je Čomski za Nedeljnik.

Najveći živi intelektualac, u prvom intervjuu za srpske medije posle mnogo godina, objašnjava da iza američke podrške nezavisnom Kosovu stoji dugotrajno geopolitičko promišljanje

- Inicijativa Amerike usmerena ka bivšoj Jugoslaviji i posebno Kosovu, upravo je zbog održavanja i proširenja američke moći u onome što se geostrateški posmatra kao prilično krucijalan region. Delom zbog Evrope, a delom zbog Bliskog istoka - govori Čomski.

- Svetom suštinski, fundamentalno, upravlja sila. Ne zakon, niti sentimentalnost. Činjenica da su Srbi bili toliko hrabri i toliko delotvorni u borbi protiv nacista nema apsolutno nikakav značaj za Britaniju i Ameriku posle rata. Oni prate svoje interese, interese moći. Nema osećajnosti, nema pravne odgovornosti. Tako funkcioniše svet- Pristupanje Srbije Evropskoj uniji je u ovom trenutku prilično dubiozan potez. Čak i pod uslovom da će vas Evropa prihvatiti, što ni u kom slučaju nije izvesno. Znate, Evropa je veoma rasistički nastrojena prema ideji da u Uniju uđu Srbi, tako da to neće biti tako jednostavno- objašnjava Čomski.

On ističe da Evropa trenutno srlja u jednom samoubilačkom pravcu. U poređenju s njom, američka finansijska politika izgleda veoma progresivna.

- Sama ideja da nametnete mere štednje državama predstavlja ekonomsku katastrofu, i sada vidimo šta se događa. Svaki normalan ekonomista to vidi, a čak i Međunarodni monetarni fond to vidi. Nemačka je priznala nezavisnost Hrvatske bez ikakvog obzira prema međunarodnom pravu i bez ikakve brige za srpsku manjinu u Hrvatskoj. Naravno da je Jugoslovenska narodna armija priskočila u pomoć srpskoj manjini. Tako da je nemačka inicijativa predstavljala odlučujući korak koji je doneo taj ogromni sukob- rekao je za Nedeljnik Čomski i dodaje:

-Ne vlada u Evropi, kako je rekao Dobrica Ćosić, samo srbofobija. Fobije su svuda. Neofašističke partije sve su jače - posebno u Mađarskoj i Austriji, ali i u drugim državama. Evropa je veoma rasističko društvo. Oni ne žele različitost, oni žele homogena društva- kazao je Čomski.

U velikom intervjuu Nedeljniku, objavljenom na deset strana, profesor čuvenog MIT-a, počasni diplomac 37 univerziteta i autor više od stotinu knjiga, govorio je i ulozi Nemačke u raspadu SFRJ, o Latinskoj Americi posle smrti Uga Čavesa, Arapskom proleću, širenju NATO pakta i ocenio da je američka spoljna politika sa Obamom napravila veliki zaokret - i to na gore, jer je postala brutalnija. 

Kompletan intervju pročitajte u novom broju Nedeljnika

Izvor: Nedeljnik

Pročitajte još

Komentari (13)

ostavi komentar
slobodan [neregistrovani]
 [22.03. 2013., 10:48]

Mudrost

Komentar g-dina Comskog nije nikakva mudrost i ne otkriva nista novo.Svi koji,makar i povrsno,prate politicka i istorijska zbivanja na Balkanu i u Evropi mogli bi dati i vise detalja i procena.Najveci problem Srbije je njena,sopstvena,vlast i rukovodstvo koje nije sposobno da ponudi alternativno ili drugacije resenje.I ne samo za Kosovo,vec i za ekonomsku i finansijsku politiku zemlje kao i za ostale segmente funkcionisanja drzave.Sve se svodi na mantru o datumu i hapsenja tajkuna.Jednostavno,u Srbiji nema drzavnika koji bi lupio sakom o sto (kao Putin,recimo),i stao u odbranu nacionalnih i istorijskih vrednosti ove zemlje. Nacionalni interesi se mesaju sa licnim i stranackim i ne postuje se glas/volja naroda - tu je kraj.Gospoda iz EU i Amerike nas nece postovati ako ne postujemo sami sebe.A izgleda da se mozemo spustiti jos nize,ne bi li dohvatili datum...

Odgovori
Vidi odgovore
nikola [neregistrovani]
 [22.03. 2013., 09:41]

Ničija do zore nije gorela

G-dine Čomski mi nikada nećemo egalizovati otimačinu Kosmeta! Zna se da je NATO sa kojim upravlja Imperator Džekob Rotšild zaposeo Kosmet i da se toliko osilio da pred celim svetom ruši međunarodni pravni poredak! Porodica Rodšild je najbogatija porodica na svetu od 12 veka. Džekob Rotšild je poglavnik jezuitski i predsedavajući Bilderbergova koji komnduje sa NATO i ubija ljude širom sveta radi pljačke, ali ničija do zore nije gorela!

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [21.03. 2013., 23:21]

ja

comski - sluga Familije

Odgovori
Vidi odgovore
Rohstoff [neregistrovani]
 [21.03. 2013., 18:49]

Joghurt Einsatzgruppen

Čovjek se na širem planu bori protiv američke politike 'svjetskog policajca' još od Vijetnamskog rata kao i protiv velikih korporacija i dehumanizacijskih posljedica neoliberalizma. U tom, širem, svjetlu treba iščitavati njegovu kritiku politike SAD i EU, a ne u srbijanskim dnevnopolitičkim temema ili kao autoritativan prilog novokomponiranoj verziji srpske viktimološke škole. Promišljajući šire i važnije teme, Chomsky se vaše novije povijesti dotiče onoliko koliko mu treba da naglasi poantu svojeg stava o pogrešnosti američkog intervencionizma kao i europskog prihvaćanja neoliberalnih američkih utjecaja i ne treba mu pritom zamjeriti što nije pritom zaorao dublje u mulj srpske palanačke imperijalne ideologije 19. i 20. stoljeća, kao i doslovnog, u svakom detalju preslikanog, nacional-socijalističkog obrasca Hitlerove i Goebelsove Njemačke u politici Srbije od 1986. do danas.

Bilo bi interesantno pročitati ovaj intervju u cijelosti. Može li se taj 'Nedeljnik' naći na internetu?

Odgovori
Vidi odgovore
tihi [neregistrovani]
 [21.03. 2013., 17:25]

eto

napokon neko otamo da kaze otvoreno i istinito

Odgovori
Vidi odgovore
Феникс [neregistrovani]
 [21.03. 2013., 15:41]

Наслов је пежоративан!

Часопис Недељник је у свом наслову дао рђав смисао онога што је Н.Чомски
рекао.Суштина излагањ Н.Чомског била је у вези пристанка не директне пре
говоре између Београда и Приштине,што у извесној мери помера легитмитет
Приштине ка бољој позицији.Фашизација Европе,коју помиње г.Чомски, апос
трофирајући пре свега Мађарску и Аустрију,за нас није ништа ново јер се,
пре ове две,потпуно тарнспарентно појавила Хрватска која је,по многим по
казатељима,реплика Павелићеве НДХ.Суштину тих догађаја однедавно је сх ватио и г.Чомски.Рат Срба против побуњених Хрвата и њихових савезника муслимана(хрватског цвећа)био је у ствари антифашистичка борба српског народа против надолазећег зла.На жалост један део Јадранских власника вила и викендица*,Срба, пре свега деце и унука високо позиционраних очева у ЦК.Србије и Југославије,стали су на страну Хрвата неупуштајући се у природу Хрватске државе и све ужасе које ће она донети домицилном српском становништву.Њима је било важно да се јавно огласе у прилог Туђмаманове НДХ и тако сачувају имовину на мору,која је неретко била веће него она у Београду.Потпуно јасно,поручује г.Чомски,између редова, да фанатична жеља Србије за уласком у Европу претставља само покриће, транзиционим тајкунима и транзиционим добитницима,од одговорности а самој власти додатно осигурање од бунта гладних и незапослених маса.У том Вавилону нећемо ни приметити када нас буду тукли румунски жандари или газити НАТО тенкови је ћамо сви бити исто униформисани.Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [21.03. 2013., 15:13]

Ehh

Sto se vise budete opirali to ce vas vise kostati. Covjek vam fino kaze da je Kosovo otislo.
Ni Madjarima nije bilo drago to sto im je otisla Vojvodina, ali prezivjeli su, gledaju svoja posla.

Odgovori
Vidi odgovore
Mladen Mladenovic [neregistrovani]
 [21.03. 2013., 14:35]

ŠTA JE ČOMSKI KONTRA EUROFANATIKA

Mislim da istinu koju nam je izrekao gospodin Čomski znamo svi.Evropa nas ne želi,bez obzira što smo stari evropski narod i država i što smo za slobodu Evrope,dali ogromne žrtve,koje nije dala nijedna druga nacija,proporcionalno broju stanovnika.Možda je baš to problem?! Fašistička prošlost ne da nije bila smetnja,nekim državama,već im se uzimala kao 'minuli rad'.Da pomenemo samo Baltičke državice,Madjarsku, Rumuniju,Bugarsku a sada i Hrvatsku.Mada će na ovu činjenicu mnogi reći;'opet teorije zavera'.Znajući to,mogli smo da se pripremimo i iskoristimo svoj položaj i, od te ujedinjene Evrope naplatimo taj položaj.Mogli smo da izgradimo puteve,mogli smo da ojačamo svoju ekonomiju koja bi,ako ništa drugo bila bazirana na poljoprivredi,da ojačamo državu i državne institucije,da organizujemo vojsku,malu ali efikasnu i opremljenu najsavremenijim oružjem,mogli smo da gledamo sebe i svoj put a ne da 'tabanamo' evropskim ćorsokacima i lavirintima koje nam smišljaju.Znajući da Srbiju ne mogu da zaobidju,SAD i EU su 'majstorski' ruinirali i sveli njenu državnost na nulu radeci na tom planu već tridesetak godina.'Umetnički' nam zatežu omču oko vrata, permanentno govoreći da to rade za naše dobro?!Prethodno su nas ekonomski i moralno uništili,maksimalno nas pauperizovavši, kako bi lakše mogli sa nama da manipulišu, ad nas kupuju i prodaju rog za sveću. Neki nisu shvatili ni posle 30 godina.Oni još uvek ratuju sa Slobom i Šešeljom.Možda neće poverovati ni Čomskom?!

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [21.03. 2013., 14:03]

Trla baba lan...

- ZAŠTO NOAM (AVRAM) ČOMSKI DAJE INTERVJU 'NEDELJNIKU'?
Da bi iz toga oni koji ga plaćaju na MIT-u i koji su mu dodelili te tolike počasne diplome izvukli neku korist.

- KAKVU KORIST?
Sigurno ne materijalnu, jer 'Nedeljnik' nema para da plati Čomskom ni za doručak. Čak je verovatnije da je Čomski sâm platio iz svog džepa da taj intervju vidi dana.

- PA KAKVA JE ONDA KORIST U PITANJU?
Vrlo jednostavno: ubediti Srbe da će jednog dana morati da priznaju Kosovo. Objasniti im da to u stvari nije ništa strašno i da ništa nece promeniti na makro planu.
Jer, ako to kaže 'veliki' Čomski, onda to mora biti istina i nema mesta dvoumljenju.

Ako tako vrli americki filozof (po poreklu ruski jevrejin) nema ništa pametnije da nas nauči, sem da 'svetom suštinski, fundamentalno, upravlja sila' onda nije morao da traći vreme.
Mi to znamo odavno...
Tipičan proizvod američkog drustva. Neupotrebljivo...

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [21.03. 2013., 13:38]

!!!

@Činjenica da su Srbi bili toliko hrabri i toliko delotvorni u borbi protiv nacista'

Ovo nije tacno. Srbija je bila kolaboracionisticka drzava celi rat.

Odgovori
Vidi odgovore
Nikolas [neregistrovani]
 [21.03. 2013., 13:25]

Nemacka Evropa

Veoma razumno i objektivno.gospodin Covski je obrazlozio upravo ono sto se dogadja, i sto je prava istina o EU ,i ciljevima Nemacke koja vodi to rasisticko drustvo, sa tom razlikom sto u ovom novom pomoru Srba nece biti gasnih komora jer je to zabranjena proslost, vec pojava raznih ubitacnih virusa ,kojima ce nam modifikovati uvoznu hranu, koja se prodaje u radjnama za sirotinju gde je sve dostupno po humanitarnom oprobanom sistemu 'da niko ne bude gladan.. Ovo nije paranoja ,vec nacin ciscenja i selekcije u ' drzavama oslobodjenim od rezimskog sistema'. Ne trebamo ni mi ni Rumuni i slicni slepci nikome ali im treba taj Evropski prostor ociscen od ne pozeljnih.Ovo je novi Nemacko osvajanje i kolonizacija Evrope.

Odgovori
Vidi odgovore
Jezdimir [neregistrovani]
 [21.03. 2013., 12:59]

Ničija do zore nije gorela

G-dine Čomski mi nećemo nikada legalizovati otimačinu Kosmeta koju je sproveo NATO sa kojim upravlja Imperator Džekob Rotšild! Porodica Rodšild je najbogatija porodica na svetu od 12 veka. Zna se da je Džekob Rotšild poglavnik jezuitski i predsedavajući Bilderbergova koji komnduje sa NATO i ubija ljude širom sveta radi pljačke, ali ničija do zore nije gorela!

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [21.03. 2013., 12:40]

eto

nek nam ovaj covek polako otvara oci gde mi to srljamo

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati