Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Ovo su potpisali Dačić i Tači

19. 04. 2013.

Originalan tekst Briselskog sporazuma

Tekst predloga sporazuma, koji su danas u Briselu parafirali premijer Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači možete integralno pročitati na Pressonline.

Originalan tekst Briselskog sporazuma

Prva tačka predviđa uspostavljanje Zajednice/asocijacije srpskih većinskih opština na Kosovu (ZSO), a članstvo je otvoreno i za druge opštine uz saglasnost članica.

U drugoj tački navodi se da će Zajednica imati osnivački statut. Može biti ukinuta samo odlukom opština koje su u njenom sastavu. Pravne garancije će biti odgovarajući zakoni i Ustavni zakon (uključujući donošenje odluka dvotrećinskom većinom). 

U trećoj tački se navodi da će struktura  Zajednice biti zasnovana na istim osnovama na kojima počiva Statut asocijacije kosovskih opština, odnosno imaće predsednika, potpredsednika, skupštinu i veće.

U četvrtoj se navodi da će opštine članice, u skladu sa Evropskom poveljom o lokalnoj samoupravi i kosovskim zakonima imati pravo da sarađuju u sprovođenju svojih ovlašćenja kolektivno preko zajednice. Zajednica će imati puni nadzor u oblastima ekonomskog razvoja, obrazovanja, zdravstva, urbanog i ruralnog planiranja.

U petoj se navodi da zajednica/asocijacija ima i dodatne nadležnosti, koje na nju mogu da prenesu centralne vlasti u Prištini.

U šestoj tački se navodi da će Zajednica imati predstvničku ulogu pri centralnoj vlasti, kao i mesto u lokalnim, savetodavnim telima u tu svrhu. Kako bi se navedeno sprovelo, predviđa se funkcija monitoringa.

U sedmoj tački navodi se da će postojati jedna policijska snaga na Kosovu koja će se zvati kosovska policija. Čitava policija sa severa Kosova treba da bude integrisana u okvire kosovske policije. Plate će isplaćivati jedino kosovska policija.

U osmoj se navodi da će pripadnicima drugih bezbednosnih srpskih struktura biti ponuđeno mesto u odgovarajućim kosovskim strukturama.

U devetoj tački navodi se da će četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom (Severna Mitovica, Zvečan, Zubin Potok, Leposavić) na severu Kosova dobiti regionalnog komandanta policije. Komandant treba da bude kosovski Srbin, kojeg će imenovati MUP, a na osnovu predloga koji će dostaviti predsednici četiri opštine u ime zajednice. Sastav policije na severu odražavaće etnički sastav stanovništva ove četiri opštine. (Biće još jedan regioanlni komandant za opštine Južna Mitrovica, Srbica, Vučitrn),. Regionalni komandant četiri severne opštine sarađivaće sa drugim regionalnim komandantima.

U desetoj tački se navodi da će pravosuđe biti integrisano i radiće u okvirima pravnog sistema Kosova. Apelacioni sud u Prištini će formirati panel sudija u kome će većinu činiti sudije kosovski Srbi. Oni će biti nadležni za sve opštine sa većinskim srpskim stanovništvom. Odeljenje apelacionog suda, sastavljeno od administrativnog osoblja i sudija, imaće stalno sedište u severnoj Mitrovici (Okružni sud Mitrovica). Svaki panel ovog odeljenja biće sastavljen većinski od sudija kosovskih Srba. U zavisnosti od prirode predmeta sudiće nadležne sudije.

U jedanaestoj se predviđa održavanje opštinskih izbora na severu u 2013, uz podršku OEBS-a i po zakonima Kosova i međunarodnim standardima.

Dvanaesta tačka predviđa  da do 26. aprila bude sačinjen plan za implementaciju, koji će imati određeni vremenski rok.U sprovođenju dogovora mora se poštovati princip transparentnosti finansiranja.

U trinaestoj se obavezuju obe strane da intenziviraju razgovore o telekomunikacijama i energetici i da ih završe do 15. juna 2013.

U četrnaestoj se navodi daje dogovoreno da dve strane neće jednu drugu blokirati, niti podsticati druge da blokiraju napredak neke od strane na njenom evropskom putu.

U petnaestoj se predviđa da dve strane formiraju Odbora za primenu dogovora uz podrsku Evropske unije. Mimo teksta rukom je dopisano: Ovim potvrđujem da je ovo tekst predloga o čijem prihvatanju ili odbijanju će obe strane podneti svoje odluke. I.D.

Tagovi

Pročitajte još

Komentari (39)

ostavi komentar
anonymouskosmetovac [neregistrovani]
 [15.06. 2013., 14:28]

bruka

prodaju nam imovinu,a ne znaju gde se ona na karti nalazi!

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [12.06. 2013., 00:25]

Mir

Pa nemoj da sekirate to je nista vi ste potpisali kapitulacije 99

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [23.04. 2013., 09:01]

Realnost

Malo ce da pevaju patriotske pesme, malo da skandiraju Kosovo je Srbija, malo da prete Siptarima i domacim izdajnicima, pa ce da lupaju po gradu kao da im je ocevina, pa ce da kradu patike..... To je borba za Kosovo jednog srpskog nacionaliste. Pa ne brani se Kosovo na Trgu ili na Fejsbuku nego na Kosovu. Ovaj sporazum nije sjajan ali daje mogucnost da se nasa braca dole organizuju i bore za svoje interese, za opstanak tamo. Gde su nas branili nacionalisti i samozvane patriote, tamo vise nema Srba. Setite se Krajine i plana Z4. Dosta vise tih sranja o Svetoj zemlji. Ovo nije mit i epska knjizevnost nego stvarnost, politika

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [22.04. 2013., 11:39]

Zasto?

Prodali su Kosovo da bi dobili datum za ulazak u EU. Da li je iko od njih pitao narod zeli li zaista u EU, jer u EU mi ne bi ziveli kao u Nemackoj, nego gore od Rumunije.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymousRuS [neregistrovani]
 [21.04. 2013., 12:06]

Egzodus-jedina opcija

Iz navedenih tacaka se vidi da nece biti problema u zaposljavanju podobnih-lojalnih Srba ili Srba slicnih ovima koji su na to pristali.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [21.04. 2013., 09:01]

čemu sekiracija

Kad od lopova kupite ukradenu stvar po hvatanju lopova ukradena stvar se vraća vlasniku, lopov sa adekvatno kažnjava a vi se sa lopovom pogodite oko naknade za oduzetu ukradenu stvar.

Odgovori
Vidi odgovore
Ilke [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 21:28]

Krivi smo mi

Da smo ga dovoljno voleli, da smo ga dovoljno želeli i hteli, K i M bi bili u Srbiji, kako narod tako i njegove vođe, kraljevi, i predsednici.Niko nije terao K. A.Karađorđevića da stvara K SHS (seme zla svih kasnijih zala), Tita niko nije sprečavao da naseljava K i M Albancima, dok istovremeno niko nije sprečavao iseljavanje Srba sa K i M, i niko im nije pružio adekvatnu zaštitu, a Albanac nije pitao za cenu njive, kuće, ...,Sloba je mogao 1999. da ide do kraja, da je hteo, mnogo bi nas izginulo, ali verujem da bi K i M bili u Srbiji, ne, mi smo odozdo izlazili kao pobednici sa tri podignuta prsta(Beše neki referendum 'Nećemo strane trupe na našoj terirtotiji'-zašto se nismo tako ponašali?). Zato, ovo je spašeno što se spasti moglo, a svet se prema nama tako odnosi jer nas poznaje bolje od nas samih, a vi patriote i 'patrijote', stanite pred ogledalo pa se zapitajte, da sada počne rat, da li biste krenuli, i kakav bi epilog bio....ne zaboravimo, najveća vojna baza u Evropi je u Uroševcu.
Dakle, naši neprijatelji više vole svoju zemlju, nego što mi volimo svoju, to smo pokazali 01.12.1918, 1941.,1999.,...Zato, ovo je maksimum, moramo da gledamo napred, da mislimo na budućnost, i da se menjamo iz korena, ....I da, preporuka za čitanje: 'Čujte Srbi', od Arčibalda Rajsa!

Odgovori
Vidi odgovore
cetnik1990 [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 20:46]

IZDAJA

Ja sam pre 23godine govorio da je ovo pocetak unistavanje Serbije.Tvrdim da necemo uci u EU dok god ne isporucimo SVETOG SAVU Odgovori

Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 20:40]

čika Pera

Izgleda da su mnogi od nas, iako porodicu Karađorđevića dižu u nebesa, zaboravili da je za kralja Petra prvog (čika Peru) crvena boja na zastavi Srbije bila boja krvi što se lila za slobodu Srbije a plava boja boja neba nad SLOBODNOM Srbijom. Ili, možda nešto grešim?

Odgovori
Vidi odgovore
Nenad [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 18:28]

Jezivo

Ne Kosovske institucije na severu narod je izdat od strane Beograda ovo je poniženje Srpskog naroda zarad dobijanja nekog datuma mi nismo Turci da čekamo datum više od dve decenije tako će i biti

Odgovori
Vidi odgovore
SLAVONAC [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 15:31]

IZDAJA

Istorija se ponavlja,nazalost... tako ste prodali i nas SLAVONCE,BARANJCE I ZAPADNU KRAJINU.... zalosno... ,jadno... sta je sljedece... Raska,Vojvodina?????

Odgovori
Vidi odgovore
croata [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 13:50]

pobjeda...

susjedi,pa vi ste navikli da od poraza napravite pobjedu...i da,niste vi priznali Kosovo...aha,nije nogomet već je fudbal!

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 11:54]

Sramota

Izdajice, Gde je tu platforma, a da ne spominjemo povelju 1244. i jos vaznije Ustav gospodine predsednice. Kako Vas nije sramota.

Odgovori
Vidi odgovore
anonymous [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 10:09]

ima li...

a Srbi juzno od Ibra?

Odgovori
Vidi odgovore
Apis [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 08:45]

Centralna vlast

U 5-oj i 6-oj tački ovog nacrta se nedvosmisleno priznaje nezavisnost KiM ,pošto Srpski pregovarači priznaju centralnu vlast u Prištini samim time priznaju i prihvataju nezavisnost KiM .Ne znam kako se u drugim zemljama definiše kapitulacija ali znam da će se kod nas proslavljati kao najveća mirnodopska pobeda .Ostalim čitaocima dajem prostora da me demantuju ako gore navedeno nisu činjenice i dokazi o veleizdaji i kapitulaciji !!!

Odgovori
Vidi odgovore
MACA [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 08:38]

izdaja

...pa sve pod kosovom....e pa videcemo da li ce na severu to uspeti...nikada!!!

Odgovori
Vidi odgovore
Sweety [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 08:28]

Odlicno

Krajnje je vreme bilo. Pametnom coveku svaki dogovor je bolji od rata.
Kamo srece da smo se davno sa njima dogovorili i sa svetom.
Konacno malo svetla u tunelu.
Ocekujem zestok otpor mafijasa sa severa, koji zive na racun patnji srpskog naroda...

Odgovori
Vidi odgovore
Anonymous [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 02:12]

Gospodo, bivsi drugovi

Kao prvo ovo nije original teksta, cak je vrlo lose prepricavanje, tipa rekla kazala. Pardon : Reko Dacic , a kazao Thaci.

Zbog cega krijete original texta, sta nam to spemaate ,strah me od nekakvih politickih smicalica Milosevicevog tipa, a posto je ovo novo vreme i posto je dijalog podignut na visi politicki nivo, mozda mozemo samo visoke smicalice da ocekujemo jer je politika za mene jedan veliki pregrst smicalica. i posto je medicina u sve uklucena nije moralo da dodje do raznih pojava , novih bolesti, i da prati teatralno, politicki dijalog, da lekari dodju u situaciju da mole politicare da ne uzbunjuju vise svoje medicinske radnike da ne proizvode, nove bolesti kao hpv preko 70 vrsta virusa, rak dojke, riblje crve, trihinelu spiralis i ko zna sta jos ima a sve je to produkt srpsko - albanske predstave 'kosovo' koja je igrala do sad od Titove smrti i pojave aids-a, jer je ceo svet sad udaljen na nekoliko sati sretnu se dvoje na aerodromu i poljube se sednu u avione i odu svaki na svoju stranu i prenesu, ko zna gde ko zna sta na dva razlicita kraja sveta, cemu toliki podsmeh od predstave?

Odgovori
Vidi odgovore
Veca [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 01:22]

izdaja

Stala sam kod tacke br 4 i dovoljno mi je. Sve je uredjeno da postuje Kosovski 'ustav' i kosovske zakone. Onog trenutka kada su seli za pregovaracki sto sa onim teroristom znama sam da izdaju Srbiju i narod . A sada cemo videti i taj datum koji ce posle izvestaja state departmenta biti nikada, ili mozda posle.

Odgovori
Vidi odgovore
Стеван Анастасијевић [neregistrovani]
 [20.04. 2013., 00:14]

Historia magistra vitae est

Подржавамо улазак Дачића и Вучића (&Николића) у историју.

Odgovori
Vidi odgovore

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati