Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

25. 04. 2013.

Timovi za primenu sporazuma danas u Briselu

Timovi za primenu sporazuma Beograda i Prištine sastaće se danas u kabinetu šefice evropske diplomatije Ketrin Ešton kako bi joj predstavili planove za implementaciju, najavljeno je iz sedišta Evropske unije.

Timovi za primenu sporazuma danas u Briselu

Beogradski tim predvodi savetnik predsednika Srbije Marko Ðurić, a u njemu su i generalni sekretar Vlade Veljko Odalović, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i zamenik direktora policije Branislav Mitrović, dok će prištinski tim predvoditi zamenik premijera Hajredin Kuči.

Kako Tanjug saznaje, timovi će se danas pre podne najpre odvojeno sresti sa Ešton, da bi potom, prateći dosadašnji format dijaloga koji se odvijao na premijerskom nivou, održali zajednički sastanak.

Sporazum koji su u petak prošle nedelje parafirali predsednik vlade Srbije Ivica Dačić i kosovski premijer Hašim Tači predviđa široka ovlašćenja za zajednicu srpskih opština na Kosovu, pogotovo kada je reč o pravosuđu i policiji.

Na jučerašnjem, prvom sastanku tima za izradu plana implementacije sporazuma iz Brisela utvrđen je sastav državne delegacije Srbije koja će pregovarati o planu za primenu tog sporazuma, saznao je Tanjug iz izvora bliskih državnom vrhu.

Potpredsednica Vlade Srbije za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je da će timovi za implementaciju briselskog sporazuma na danasnsjem sastanku razgovarati o redosledu realizacije dogovorenih tačaka i rokovima njihove primene.

Vlada Srbije, na sednici u utorak, donela je zaključak kojim je obrazovan tim za izradu plana implementacije Prvog sporazuma o principima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Odnos Beograda prema sporazumu, kako je ranije rečeno Tanjugu, zavisiće od toga da li će biti pokušaja da se nametnu unapred utvrđeni planovi implementacije koji Beogradu ne bi odgovarali. Rukovodioci tima su Ðurić, Odalović i direktor republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Dejan Ðurđević.

Zadatak tima, kako je ranije rečeno Tanjugu, jeste da izradi i dostavi vladi na usvajanje plan implementacije briselskog sporazuma, uključujući i vremenske rokove u skladu sa tačkom 12 tog sporazuma.

Razgovor o planu implementacije od suštinskog je značaja za dalju primenu sporazuma, pošto od njegove sadržine zavisi da li će sporazum voditi ka stvarnoj autonomiji za Srbe, rečeno je Tanjugu u izvorima bliskim državnom vrhu.

Vlada Srbije je u ponedeljak dala saglasnost na parafirani tekst predloga sporazuma s Prištinom, a za petak je zakazana sednica republičkog parlamenta na kojoj će poslanici razmatrati vladin izveštaj o dosadašnjem procesu političkog i tehničkog dijaloga sa Prištinom, čiji je sastavni deo i predloženi sporazum.

Danas će u posetu Beogradu doputovati evropski komesar za proširenje Štefan File, potvrđeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Izvor: Tanjug

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage