Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 12. 2006.  - Autor: I. DUGALIĆ

CARINA ZA STRICA

Direktor Carine Dragan Jerinić protivzakonito omogućio stricu Dragoslavu da u svojoj firmi u Dobanovcima otvori carinsku ispostavu. Roba se u magacinu "Interjug-Asa" carini više od godinu dana, i to bez odluke Vlade Srbije!

slika
dragan

Kum nije dugme... Dragan Jerinić

Dragan Jerinić, direktor Uprave carina, protivzakonito je omogućio svom rođenom stricu Dragoslavu Jeriniću da u magacinu svoje špediterske firme "Interjug-As" u Dobanovcima otvori privatnu carinsku ispostavu, tvrde špediteri. Oni svedoče da se roba na tom mestu carini već više od godinu dana, i to bez odobrenja Vlade Srbije!

Dragan Stain, predsednik Udruženja malih i srednjih špeditera Srbije, kaže da je carinarnica u Dobanovcima u magacinima "Interjug-Asa" otvorena još prošlog leta, ali da i danas radi bez zvaničnog odobrenja i carinske šifre.

- Nova carinska ispostava, prema Zakonu o carini, može da bude otvorena samo odlukom Vlade na predlog resornog ministra. U ovom slučaju ne postoji nikakva Vladina odluka, a Ministarstvo finansija tvrdi da u Dobanovcima nema carinske ispostave, niti carinskog referata.

antrfile

Dragoslav Jerinić: To su gluposti

Dragoslav Jerinić, stric direktora Uprave carina Dragana Jerinića i bivši direktor "Interjug-Asa", pošto je od aprila ove godine u penziji, tvrdi da su sve priče oko carinske ispostave u magacinu te firme zlonamerne i netačne.

- To su gluposti. Takve tvrdnje nemaju veze s vezom. U "Interjug-Asovom" skladištu u Dobanovcima ne carini se roba. Nikad nije ni carinjena. U Dobanovcima postoji carinska ispostava, ali to nije u "Interjugu" - bio je kratak Jerinić, koji nije želeo da razjasni otkud onda carinska obeležja na magacinu "Interjug-Asa" ako tamo ne postoji ispostava?!

- "Interjug-As" zbog toga nema šifru carinarnice, ali zato ima carinske pečate, plombe, klešta za plombe, ukratko sve što im je potrebno za carinjenje - tvrdi Stain.On kaže da je Dragoslav Jerinić otvorio carinsku ispostavu uz pomoć svog bratanca, direktora Carine Dragana Jerinića.

- Carinski nadzor i carinjenje robe u "Interjug-Asu" obavljaju carinici koji se inače vode kao zaposleni u carinskoj ispostavi terminala Beograd. Na vratima kancelarija "Interjug-Asa" vidno su istaknuta obeležja Uprave carina, tako da je potpuno jasno da se tu nalazi regularna carinska ispostava. Sve to "Interjug-Asu" omogućio je bratanac Dragoslava Jerinića, sadašnji direktor Uprave carina Dragan Jerinić.

Osim što je time prekršio Zakon o sprečavanju sukoba interesa, on je zloupotrebio i službeni položaj, a sve to su krivična dela. "Interjug-As" stiče imovinsku korist na štetu špeditera i drugih stranaka, a bogati se niko drugi do rođeni stric direktora Carine - tvrdi Stain, i dodaje da je kompletne dokaze o svemu tome predao MUP-u Srbije, koji do danas nije reagovao?!

slika 2
grb

Dokaz...Grb carine na Inter-Jugu

Da pravda izbegava Jeriniće, potvrđuje i Mirjana Prostran, bivši radnik Carine. Ona je u aprilu ove godine pokrenula postupak protiv direktora Dragana Jerinića pred Republičkim odborom za rešavanje o sukobu interesa, koji je u junu obustavljen zbog nedostatka dokaza.

- Dragan Jerinić je u postupku izjavio da je "Interjug-As" samo umrežen u informacioni sistem carinske službe i ništa drugo. Tvrdio je da je utvrđeno da firma njegovog strica ispunjava uslove za umreženje i da tamo ne postoji carinska ispostava. Na osnovu toga i na osnovu dopisa Ministarstva finansija da tamo ne postoji carinska ispostava postupak je obustavljen. Niko od nadležnih nije otišao da proveri naše tvrdnje.

U Dobanovcima, u "Interjug-Asu", zaista se carini roba, što je vrlo lako utvrditi običnim odlaskom u magacin. Nažalost, tamo niko nije otišao, jer očigledno neko u ovoj državi štiti gospodu Jeriniće - ogorčena je Prostranova.

Izvor: Press / Foto: Milan Popović

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage