Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

15. 12. 2006.  - Autor: S. M. STAJIĆ

Milan Paunović: UVREDA BEZ KAZNE!

INTERVJU - Milan Paunović, profesor Pravnog fakulteta: Prema preporuci Evropskog suda u Strazburu, javne ličnosti moraju ćutke da trpe kritike, pa i javno izrečene uvrede. Reč je o dostupnosti svih detalja života jedne javne ličnosti. Javnost ima pravo da zna sve o njoj

slika
paun

Milan Paunović

Ako u medijima kažete da je premijer Koštunica smotanko, da je predsednik Tadić našminkan, da je Mlađan Dinkić trtast, a da je Ivica Dačić mali, smešni debeljko, nema opasnosti da će vas, u slučaju tužbe, sud osuditi zbog uvrede!

Naime, ako niste znali, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, čije odluke obavezuju i srpske sudove, preporučuje da javne ličnosti moraju ćutke da trpe uvrede!

Profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu dr Milan Paunović u intervjuu za Press objašnjava da je nedavna presuda Prvog opštinskog suda u Beogradu, po kojoj Biljana Kovačević-Vučo i Sonja Biserko moraju da plate po 500 evra sudskih troškova u sporu koje su izgubile od ministra Velimira Ilića, uvodi ovu novu "strazbursku praksu" u srpsko pravosuđe.

Naime, Vučo i Biserko tužile su Ilića zbog podsmešljivih izjava na njihov račun, ali je sud odbacio tužbu uz obrazloženje da njih dve "kao javne ličnosti imaju obavezu da trpe uvrede i da imaju viši stepen tolerancije za ministra Ilića".

Profesor Paunović objašnjava da je u EU praksa da javne ličnosti nemaju prava na zaštitu od uvrede.

antrfile

Vređanjem do demokratije

Šta se može očekivati od primene ovog pravila u budućnosti?

- Koliko god vam to čudno zvučalo, napredak demokratskog društva.

Da li je uvođenje ovog standarda u javni život u Srbiji dobra stvar?

- Uveren sam u to. Uostalom, otkako smo postali članica Saveta Evrope pre dve godine, u obavezi smo da primenjujemo evropske standarde. Ovaj standard omogućiće da se reše hiljade predmeta koji sada čame u fiokama.

- Sve je počelo presudom od pre dvadesetak godina u slučaju "Lingens protiv Austrije". Tada je ustanovljen novi standard koji se bazira na Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava. Lingens je, naime, kao novinar bečkog "Profila" u jednom svom tekstu za tadašnjeg austrijskog kancelara Bruna Krajskog izjavio da je nacista. Krajski ga je tužio i dobio pred austrijskim sudovima, ali se Lingens žalio Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu i presuda je preinačena.Kakvo je bilo obrazloženje te presude?

- Prema standardu o slobodi izražavanja, da bi se razvila prava rasprava u demokratskom društvu, javne ličnosti moraju biti spremne na sve vrste kritike. Na iznošenje stvari iz njihovog privatnog života, pa čak i na uvredu.

Samo zato što su javne ličnosti?

- Tako je. Naravno da Krajski nije bio nacista, ali je kao kancelar kontaktirao sa izvesnom nacističkom organizacijom, a taj detalj iz njegove biografije morao je biti javno dostupan. Sud u Strazburu ocenio je da novinar Lingens nazvavši Krajskog nacistom nije uradio ništa drugo osim što je pisao o detalju iz biografije jedne javne ličnosti.

Kako stvari stoje sa osobama koje nisu javne ličnosti?

- Drugačije. One vas mogu tužiti i dobiti na sudu. One nisu dužne da trpe uvrede.

Dakle, javne ličnosti moraju da trpe sve uvrede?

- Da. Naravno, niko ne želi da se javna polemika pretvori u opštu pljuvaonicu, u kojoj će svi vređati sve. Ali, javne ličnosti moraju da prihvate da se o njima govori kritički i da imaju mnogo veći prag tolerancije samo zbog toga što su javne ličnosti.

Zar to nije kontradiktorno? Nejavne ličnosti zbog uvrede mogu dobiti odštetu, dok je javnim ličnostima to uskraćeno?

- Tako se kaže u preporuci baziranoj na Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava. Samo na prvi pogled reč je o paradoksu, ali se u stvari radi o dostupnosti svih detalja života jedne javne ličnosti. Javnost ima pravo da zna sve o javnoj ličnosti.

Šta je sa klevetom?

- To je nešto drugo. Ako izreknete apsolutnu laž na nečiji račun, onda morate i da je dokažete.

Gde je tu granica? Koliko se daleko može ići u vređanju javnih ličnosti?

- O tome odlučuje sud u Strazburu. U svakom slučaju, javne ličnosti u Srbiji moraju biti spremne na mnogo više nego što su to bile do sada.

Izvor: Press

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage