Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

02. 02. 2008.  - Autor: S. MARJANOVIĆ

NEMORALNI SAMARDŽIĆ

Ministar za Kosovo Slobodan Samardžić najveći je kritičar potpisivanja Sporazuma sa EU, a u isto vreme njegovi sinovi Ivan i Miloš rade u državnim institucijama koje povezuju Srbiju i Uniju!

s
s

I građani se protive trgovini - Kosovo za EU... Slobodan Samardžić

Dvojica sinova ministra za Kosovo i Metohiju Slobodana Samardžića, koji je trenutno jedan od najvećih protivnika daljeg pristupanja Srbije Evropskoj uniji, rade u državnim institucijama koje se bave upravo približavanjem naše zemlje i EU!!! Jedan od sinova, Ivan, radi u Misiji Srbije pri EU u Briselu, a drugi sin, Miloš, radi i prima platu u vladinoj Kancelariji za evropske integracije, koju vodi Tanja Mišćević?! Da sinovi ministra rade u navedenim institucijima potvrđeno nam je i u kabinetu Slobodana Samardžića.

a

Šta je ministar Samardžić govorio o EU

n „Potpisivanje SSP predstavlja zamku u čijoj pozadini je namera da se u južnu srpsku pokrajinu pošalje misija EU u sklopu scenarija za proglašavanje nezavisnosti Kosova..."

n „Na političkoj sceni u Srbiji ima ljudi koji imaju pogrešnu percepciju strategije Srbije i neverovatnu diplomatsku naivnost, koja se vidi upravo na primeru odnosa prema EU..."

n „I spor unutar Vlade o stavu prema EU povodom kosovskog pitanja rezultat je prenebregavanja činjenica i ideološkog pristupa pitanju priključenja EU. Ako neko uzme EU kao ideološki cilj, kao što je to nekada bilo samoupravljanje ili komunizam, onda on ne mari za činjenice. To je jedna manifestacija dogmatske svesti koja danas postoji, pogotovo u takozvanom civilnom sektoru. Taj sektor je, potpuno suprotno svojoj funkciji, jedno leglo dogmatizma. Refleks toga postoji i u Vladi..." (Tanjug, 27. januar)

n „Potpisivanjem SSP-a Srbija bi izgubila podršku dela članica EU. Naša jedina šansa i šansa onih koji nas u EU podržavaju jeste da kažemo da to nećemo prihvatiti. Zemlje koje nas podržavaju rekle bi da je Srbija legla na rudu, zašto bismo se mi unutar Unije borili za nju." (Beta, 25. januar)

Ministar Samardžić, član DSS-a i dugogodišnji savetnik premijera Vojislava Koštunice, ne samo da je jedan od najvećih protivnika potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), već se obračunava sa mnogima koji smatraju da Srbija treba da potpiše taj sporazum. On je poslednjih dana poredio odnos pojedinih ministara Vlade Srbije prema EU „sa komunizmom i samoupravljanjem", posredno vređao one koji su za EU, ističući da je Sporazum Srbije i EU u stvari „zamka". Zbog takvog odnosa prema EU, DSS je odbio da podrži predsedničkog kandidata iz stranke koja im je partner u vlasti (pogledajte okvir). Ministar Samardžić je i redovni profesor na Fakultetu političkih nauka, i to na predmetima Evropski odnosi i EU (?!).

Dilema moralne prirode

U odgovoru na pitanje Pressa „koliko je moralno da sinovi ministra Samardžića rade u državnim institucijama čiji je zadatak približavanje Srbije i EU", a da sam ministar bude žestoko protiv toga, iz njegovog kabineta nam je rečeno da se „ministar duže od decenije bavi Evropskom unijom i evro-integracijama i da svoje iskustvo i znanje godinama prenosi studentima i postdiplomcima na FPN".

- Činjenica da članovi porodice ministra Samardžića rade u institucijama koje su okrenute saradnji sa EU samo dodatno potvrđuje njegovu veru u te institucije i privrženost ideji EU u njenom izvornom, ali i praktičnom smislu. Razlog protivljenja potpisivanju SSP-a u ovom momentu ministar je detaljno obrazložio, ali da ponovimo još jednom: potpisivanje SSP-a u ovom momentu je u funkciji plana SAD i nekih članica EU o koordinisanom proglašenju nezavisnosti Kosmeta. SSP se može potpisati u bilo kom trenutku, čim iz Brisela prihvate zahtev Beograda da EU ne šalje nelegalnu misiju na Kosmet i time pokažu da poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Očuvanje Kosmeta je najvažnije državno pitanje i sva druga pitanja, pa i potpisivanje SSP-a, moraju da budu u funkciji očuvanja državne celovitosti - navodi se u odgovoru iz kabineta ministra koji je dostavljen Pressu.

Samardžić: Čitaoci Pressa misle kao ja

U odgovoru se dodaje da „nikako ne mogu biti nemoralni postupci kojima se štite integritet i celovitost sopstvene države".

- Upravo suprotno. Posebno ako su u skladu i sa većinskim mišljenjem građana u Srbiji, koji se izričito protive trgovini. Protiv odricanja od Kosova u zamenu za brže pristupanje EU je više od 70 odsto građana (agencija „Politikum"). Dakle, takvo mišljenje verovatno podržava i ogromna većina čitalaca Pressa - kaže se u odgovoru.

Pitanje o „moralnoj dilemi" ministra Samardžića postavili smo i šefu Kancelarije za evropske integracije Tanji Miščević, u kojoj radi jedan od njegovih sinova.

- Moj komentar na vaše pitanje jeste da nemam komentar - glasio je odgovor Tanje Miščević.

Izvor: PRESS

Tagovi

Pročitajte još

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Anketa

Možete li da zamislite život bez Android telefona!?

Ma kakvi, ne znam gde mi je glava ako mi telefon nije pri ruci!

Ne, previše sam se navikao na sve mogućnosti koje moderni telefoni pružaju!

Naravno da mogu, ni nemam takav telefon, niti mi treba!

Uspaničim se čim mi se baterija isprazni, zavisan sam od svog smart telefona!

Nemam telefon uopšte!

Rezultati